YAY ALBANIA 2012 -“PEGASI”


International Poets and Writers “Pegasi” Albania

President Internationali
Kristaq F Shabani
pegasi2003@yahoo.com

Sekretary General
Agron Shele
sheleagron@yahoo.com

This entry was posted in YAY Albania!. Bookmark the permalink.

158 Responses to YAY ALBANIA 2012 -“PEGASI”

 1. Kozeta says:

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/100poete-552492_3912806944002_24434241_n.jpg[/img]

 2. Kozeta says:

  “100 mijë Poetë për Ndryshimin” në Kampusin Universitar “Vitrina”

  Rrezet e diellit shndritën me një bukuri të veçantë me 29 shtator, sepse për krijuesit ishte një eveniment i veçantë. Në Kampusin Universitar “Vitrina”po ashtu, pasi u gjallërua edhe më tepër nga eventi artistik “100 mijë Poetë për Ndryshimin”, që u mbajt aty në mbeshtetje të ku Ishin të ftuar rreth 100 figura të shquara krijuese, poetë, shkrimtarë, piktorë, si edhe aktorë që ishin pjesë e kësaj mbledhjeje masive artistike krijuese të letërsisë nga Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania e Shoqata “Familja dhe Media-Fuqia për Ndryshim”. Eventi u organizua nga Unioni i Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë – Fondacioni “Banka e Ideve”, Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania dhe Fondacioni “Vitrina”. Pritja madhështore u bëri shumë përshtypje artistëve të cilët shprehën hapur kënaqësinë dhe përshtypjet e mira për organizimin. Znj. Kozeta Zavalani, Kryetare e Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve Pegasi për Tiranën, njëkohësisht dhe moderatore e këtij eventi, falenderoi pjesëmarrësit dhe në mënyrë të vecantë aktoren e madhe Znj. Roza Anagnosti si dhe “Nderin e Kombit” Z.Dhimitër Anagnosti. Përfaqësues nga Universiteti “Vitrina” ishte Zv. Rektori Z. Teki Kurti, i cili përshëndeti të pranishmit dhe i njohu ata me misionin dhe vizionin, që ky universitet paraqet e mbi të gjitha, për mbështetjen që u jep evenimenteve të tilla. Pas recitimit te Artistes se Merituar e Mjeshtres se Madhe Roza Anagnosti, e cila pas recitimit te vargjeve te poezive nga Naim Frashëri e Gjergj Fishta, pasi eventi i poezisë përkon më 100 vjetorin e shpalljes së pavarësisë, recitoi edhe poezine “Joni”, shkruar nga bashkëshorti i saj Dhimiter Anagnosti-“Nderi i Kombit”. Nje pjese tjeter e rendesishme dhe domethenese ishte dhe apeli qe beri poetja Jozefina Traboini, duke ua kushtuar fjalimin e saj, viktimave te pafajshme te gjakmarrjes. Ajo shprehu se shkrimtaret dhe poetet duhet te bejne shume me fjalet e tyre dhe se parlamenti duhet te punoje me seriozisht mbi kete ceshtje problematike, per te denuar vertet gjakmarrjen ne Shqiperi, sikurse dhe ata qe vazhdojne te vrasin thjesht per hakmarrje, duke u fshehur pas Kanunit.Në sallën “Sami Frashëri” u interprtuan krijime mjaft interesante të artistëve të njohur si dhe atyre të rinj të ardhur jo vetëm nga Tirana, por edhe nga rrethe të tjera si edhe nga Kosova. Ky aktivitet mjaft i larmishëm gërshetuar edhe me muzikë, ngjalli plot emocione deri në lot gëzimi, veçanerisht grupi polifonik i Gramshit, pjesë e Ansamblit të “Pegasit”. Veprimtaria vazhdoi me recitime te poezive nga poetet, Shefqete Gosalci, Rita Saliu, Ilir balili, Ardi Omeri, Namil Selmani, Jozefina Traboini, Agim Desku, Gjergj Rustaj, Flutura Maci, Perikli Shuli, Genta Kaloci, Dritan Zaimi, etj etj. Për të gjithë të pranishmit u shpërndanë certifikata pjesëmarrje në eventin “100 mijë poetë për ndryshim”. Në ambjentet e Universitetit “Vitrina” ne mbeshtetje te kësaj veprimtarie u hap dhe një ekspozitë pikture me punime të: Sokol Mecollari, Irida Hazizi, Mikel Zavalani e Zhulieta Tengu. Në këtë ekspozitë u paraqitën punime me tematika nga më të ndryshme. Në fund të takimit u organizua një kokteil duke krijuar kështu një ambjent festiv dhe të ngrohtë për të gjithë të pranishmit, me muzikë e vallzim, ku u bashkuan artistë e poetë, pedagogë e nxënës, të gjithë në një valle të përbashkët sikur pohonin: “Të gjithë së bashku ne mund ta bëjmë botën edhe më të mirë”!

  “100 Thousand Poets for Change”in Tirana, Albania

  29th September awoke with beautiful sunrays, to be followed by an exceptionally hot day. The special artistic event of “100 Thousand Poets for Change” lightened up the atmosphere in the cam
  pus of “Vitrina University”. More than 100 acclaimed public creative figures – poets, writers, painters and actors gathered for this event, which was organized by the Union of Albanian Writers and Artists – “Bank of Ideas” Foundation, International League of Writers and Artists “Pegasi – Albania”, Vitrina Foundation, with the support of the association “Family and Media – the Power for Change”. A warm and well-organized welcome greeted the participants, who expressed their delight and good impressions.
  Mrs. Kozeta Zavalani, chair of the “League of Writers and Artists Pegasi” for Tirana, as well as the moderator of the event, thanked the participants, especially the wellknown Albanian actor Mrs. Roza Anagnosti and her husband, the movie director and holder of the title “Honor of the Nation”, Mr. Dhimitër Anagnosti. The representative from Vitrina University, the vice-rector Tedi Kurti greeted the attendants and presented them with the mission and vision of this university, especially the support towards such cultural events. The “Merited Artist” Roza Anagnosti recited poetry by Naim Frashëri and Gjergj Fishta, two acclaimed and wellknown authors and poets from the Albanian National Revival, evoking the importance of poetry in this 100th year of the independence of Albania, which coincides with this year’s event of “100 Thousand Poets for Change”. Touching and impressive was the moment when the recited the poem “Joni”, written by her husband Dhimitër Anagnosti. Another important and significant part was the appeal of the poet, Mrs. Jozefina Traboini, who dedicated her speech to the innocent victims of blood feud and revenge in Albania. She said that poets and writers should do more with their words, the parliament should work seriously on this problematic issue, so as to really condemn the blood feud in Albania, and those who continue to kill with no reason, covering behind “Kanun”.
  Several interesting poetic creations were interpreted in “Sami Frashëri” hall of the campus, by wellknown and new artists from all around Albania and Kosova. The activity was combined with music that evoked so much emotions even tears of joy, especially the polyphonic group of Gramsh, part of Pegasi Ensamble. The event continued with recitations of poems by the authors and poets Shefqete Gosalci, Rita Saliu, Ilir balili, Ardi Omeri, Namil Selmani, Jozefina Traboini, Agim Desku, Gjergj Rustaj, Flutura Maci, Perikli Shuli, Genta Kaloci, Dritan Zaimi etc.
  All the participants were awarded with participation certificates for the event “100 Thousand Poets for Change”. A special painting exhibition opened at Vitrina University for this event. Sokol Mecollari, Irida Hazizi, Mikel Zavalani e Zhulieta Tengu participated with their works of various themes. The end of this event was marked by an impressive cocktail and a festive atmosphere with music and dance.

 3. Agron shele says:

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/kristaqi.jpg[/img]

 4. Agron shele says:

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/logoeventi.jpg[/img]

 5. Agron shele says:

  Krijuesit folën përmes poezisë një Shqipëri etnike

  Evenimenti artistik “100 mijë Poetë për Ndryshimin” u organizua të shtunën në Tiranë në Kampusin Universitar Vitrina. Të ftuar ishin ishin rreth 100 figura të shquara, poetë, shkrimtarë, piktorë, si edhe aktorë ishin pjesë e kësaj mbledhjeje masive artistike krijuese të letërsisë nga Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania e Shoqata “Familja dhe Media-Fuqia për Ndryshim”.
  Njëherit ky aktivitet iu bashkëngjit edhe aktiviteteve mbarëkombëtare për shënimin e 100 vjetorit të shtetit shqiptar, ku krijuesit folën përmes poezisë e gjuhës së artit një Shqipëri etnike .
  Maqedonia në këtë organizim kulturor u përfaqësua nga poetja tetovare Sadije Aliti. Pjesëmarrës ishin edhe shume krijues nga Kosova, e Shqipëria. Eventi u organizua nga Unioni i Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë – Fondacioni “Banka e Ideve”, Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania dhe Fondacioni “Vitrina”. Pritja madhështore u bëri shumë përshtypje artistëve të cilët shprehën hapur kënaqësinë dhe përshtypjet e mira për organizimin. Znj. Kozeta Zavalani, Kryetare i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve Pegasi për Tiranën, njëkohësisht dhe moderatorë e këtij eventi, falënderoi pjesëmarrësit dhe në mënyrë të veçantë aktoren e madhe Znj. Roza Anagnosti si dhe Nderin e Kombit Z.Dhimitër Anagnosti.
  Përfaqësues nga Universiteti “Vitrina” ishte Zv. Rektori Z. Teki Kurti, i cili përshëndeti të pranishmit dhe i njohu ata me misioni dhe vizionin që ky universitet paraqet e mbi të gjitha për mbështetjen që u jep evenimenteve të tilla. Në sallën “Sami Frashëri” u interpretuan krijime mjaft interesante të artistëve të njohur si dhe atyre të rinj. Ky aktivitet ishte mjaft i larmishëm plot me emocione deri në lot gëzimi. Në ambientet e Universitetit “Vitrina” u hap dhe një ekspozitë pikture me punime të: Sokol Mecollari, Irida Hazizi, Mikel Zavalani, Zhulieta Tengu. Në këtë ekspozitë u paraqitën punime me tematika nga më të ndryshme. Në fund të takimit u organizua një koktej duke krijuar kështu një ambient festiv dhe të ngrohtë për të gjithë të pranishmit.
  Për të gjithë të pranishmit u shpërndanë certifikata pjesëmarrje në “100 mijë poetë për ndryshim”.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/largea_krijuesit_011349128486.jpg[/img]

 6. Agron shele says:

  Lugina E Presheves

  Organizator Bilall Maliqi
  Kryetari i LNPSHA “Pagasi” / Dega Lugina e Presheves

  U mbajt Manifestimi kombëtar dhe ndërkombëtar “100.000 poetë për ndryshime organizuar nga “Pegasi Lugina”, ku përveç kumtesës së lexuar nga kryetari i “Pegasi Lugina” z. Bilall Maliqi, pati edhe pika muzikore si dhe u përuruan edhe dy libra të krijuesit Hajrullah Kasumi…

  Konkluzione

  Kryetari i “Pegasi Lugina” z. Bilall Maliqi, duke i lexuar konkluzionet e dala nga ky manifestim:
  K O N K L U Z I O N E

  1.Të jetësohet Referendumi i 1 dhe 2 marsit 1992 për Autonomi Territoriale me të drejtë të bashkimi me Kosovën;

  2. Të hiqen polisat e sigurimit për qytetarët e Luginës së Preshevës, regjimi i pasaportave dhe vulosja e tyre;

  3. Të ketë ndikim më të madh politika e Shqipërisë dhe e Kosovës për Luginën e Preshevës;

  4. Të zvoglohen rastet sociale dhe të krijohen vende të reja të punës;

  5.Të parandalohet korrupcioni, përdorimi i drogës dhe prostitucioni;

  6. Kthimi i gjyqit në Preshevë;
  7. Themelimi i spitalit në Preshevë;
  8. Ti ndihmohet kulturës letrare dhe kulturës në përgjithësi në Luginën e Preshevës;
  9. Krijimi i kushteve për kthim të popullatës së dëbuar nga Medvegja;
  10. Ti sigurohet një zyre Shoqatës së Shkrimtarëve “Feniks”, ku në këtë zyre do ta zhvilloj aktivitetin edhe “Pegasi Lugina”;

  11. Të hapet fakluteti në gjuhën shqipe tek ne dhe

  12. Të kemi një harmonizim të politikës së Luginës së Preshevës…

  Preshevë, 29.09.2012 kryetari i “Pegasi Lugina”, Bilall Maliqi
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/presheve.jpg[/img]

 7. Agron shele says:

  Kozeta Zavalani / Kryetare E LNPSHA “Pegasi” Albania , Dega Tirane
  Organizatore ne Kampusin e Universitetit “Vitrina”

  Kampusi Universitar Vitrina u gjallërua ditën e sotme pasi u mbajt eventi artistik “100 mijë Poetë për Ndryshimin” ku ishin të ftuar rreth 100 figura të shquara, poetë, shkrimtarë, piktorë, si edhe aktorë ishin pjesë e kësaj mbledhjeje masive artistike krijuese të letërsisë nga Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania e Shoqata “Familja dhe Media-Fuqia për Ndryshim”. Eventi u organizua nga Unioni i Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë – Fondacioni “Banka e Ideve”, Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania dhe Fondacioni “Vitrina”. Pritja madhështore u bëri shumë përshtypje artistëve të cilët shprehën hapur kënaqësinë dhe përshtypjet e mira për organizimin. Znj. Kozeta Zavalani, Kryetare i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve Pegasi për Tiranën, njëkohësisht dhe moderatore e këtij eventi, falenderoi pjesëmarrësit dhe në mënyrë të vecantë aktoren e madhe Znj. Roza Anagnosti si dhe Nderin e Kombit Z.Dhimitër Anagnosti. Përfaqësues nga Universiteti “Vitrina” ishte Zv. Rektori Z. Teki Kurti, i cili përshëndeti të pranishmit dhe i njohu ata me misioni dhe vizionin që ky universitet paraqet e mbi të gjitha për mbështetjen që u jep evenimenteve të tilla. Në sallën “Sami Frashëri” u interprtuan krijime mjaft interesante të artistëve të njohur si dhe atyre të rinjë. Ky aktivitet ishte mjaft i larmishëm plot me emocione deri në lot gëzimi. Për të gjithë të pranishmit u shpërndanë certefikata pjesëmarrje në “100 mijë poetë për ndryshim”. Në ambjentet e Universitetit “Vitrina” u hap dhe një ekspozitë pikture me punime të: Sokol Mecollari, Irida Hazizi, Mikel Zavalani, Zhulieta Tengu. Në këtë ekspozitë u paraqitën punime me tematika nga më të ndryshme. Në fund të takimit u organizua një kokteil duke krijuar kështu një ambjent festiv dhe të ngrohtë për të gjithë të pranishmit.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/vitrina1.jpg[/img]

 8. Agron shele says:

  http://www.gazetarepublika.al/?p=30495

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/logo_republika.jpg[/img]

 9. Agron shele says:

  100- Thaisand for Change Ministri e TKRS Tirane / Albania

  Organizator : Xhelal Luca

  Ne kuader te levizjes planetare te “100 mije poeteve per ndryshim” si dhe ne vigjilje te 100 vjetorit te pavarsise ne sallen ” Tefta Tashko Koco” ne Ministrine e kultures ,grupi organizator me ne krye Gjergj Nikollen ,moderator Xhelal Luca Lindita Prenga ,ora 11:00
  Shpalos kete program
  Takimi fillon me firmosjen e pjesmarrseve ne librin e madh (ne sfond kenga per ty atdhe)
  2.Hymni kombetare (ne kembe)
  3.Fjala e hapjes (moderatori i 100 mije poete per ndryshim ,100 vjetori i pavarsise)
  4.Fjala pershendetese Gjergj Nikolla
  5. 1 min heshjte per Ali Podrimja
  6.Recitim Llesh Nikolla “Lumi”
  7.Muzike “Evolucion njerezor” Defrim Deda
  8.Kumtesa e Pegasiseve (3 cope)
  9.Interpretim “Dasmore ne Kosove”Xhelal Luca
  10.Libri dhe vlerat e tij ,Nexhi Baushi
  11.Kumtese dhe koktej poetik ,grupi Mirditor
  12.Kenge me cifteli
  13.Flet Agim Doci
  14.Reciton Lindita Prenga
  15.Promovim librash (ne sfond kenge patriotike)
  16.Kur flasin fabulat ,Ymer Nurka
  17.Kumtese (Uragan i nderprere) Skender Braka ,Ilmi Dervishi
  18.Pershendet Albana Subashi,Nikoll Loka, Gentjana Avdia ,Rita Haxhija
  19.Poezi “U linda binjake”Xhelal Luca
  20.Liria eshte liri ,Gjergj Nikolla
  21.Muzike mix Defrim Deda
  22.Recitime Emiljana Xhediku ,Defrim Deda etj
  23.Deklarata universale e pegasisteve nga Lindita Prenga
  24.Mbyllja me muzike vallje .
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/mk.jpg[/img]

 10. Agron shele says:

  MANIFESTIMIT POETIK “1000000 POETËT E BOTËS PËR NDRYSHIM” 28.9.2012, Tampere, FINLAND.

  Organizatore Silvana Berki

  Edhe njëherë Finlanda manifestoi sëbashku me 115 shtete të tjera të globit në 28.9.2012 ditën poetike ” PËR NJË BOTË NË NDRYSHIM”.
  Manifestimi u zhvillua ke salla e librarisë dhe shoqatës poetike ”TUULENKANTAJAT” ( MBARTËSIT E ERËRAVE), të cilët ishin edhe mbështetësit dhe sëbashku me organizatoren Silvana Berki e bënë të mundur këtë aktivitet për qytetin e Tamperes dhe përfaqësues për Finlandën.

  Faleminderime të posacme shoqatës, dhe të gjithë pjesëmarrësve ; poet të ardhur edhe nga Oulu (veriu i Finlandës), Orivesi, Hämeenlinna dhe qytete të tjera.
  Pjesëmarrësit ishin poetë, shkrimtarë, historianë, muzikant, artist dhe aktor. Cdo njëri sipas fushës së krijimtarisë së vet shfaqën edhe këndvështrimet e veta ndaj ndryshimeve globale në një formë kritike, dashamirëse, poetike.

  Në të njëjtën kohë krijuesit u njohën edhe me krijimtarinë e njëri tjetrit. Më duhet të shpreh personalisht FALENDERIME të posacme për të gjithë pjesëmarrësit-poet-shkrimtar-finlandez të cilët e treguan edhe njëherë që janë dashamirës të paqes, të cilët premtuan se do të vinin dhe erdhën. Ndaj, i falenderoj për korrektesën e tyre dhe kulturën e tyre me të cilën më bënë edhe njëherë mua ” the stranger” në mes tyre ta ndieja veten si në shtëpi. Poetët të cilët nuk i kisha takuar më parë, kërkuan të tregoja dicka më tepër rreth vetes, kështu filloi një interviste aty dhe një diskutim ku pak nga pak më bën të ndihesha njëri prej tyre.

  Interesime treguan edhe për poezitë e mia të cilat i kisha zgjedhur dhe përkthyer për atë ditë me temë shoqërore por edhe patriotike. Qëllimi ishte të njiheshin sado pak me kulturën dhe vecoritë shqiptare. Poezitë e paraqitura këtë ditë: MBRETI EMIGRANT, AMANETI, LERMË TË BUZËQESH, NJERIU QË QESHTE GJITHNJË.

  Mbrëmja vazhdoi të celebrohet edhe mbas manifestimit zyrtar në një restorant aty pranë ku të gjithë u ulëm një tryeze të madhe dhe filluam të tregonim ekpseriencë të ndryshme për arritjet e krijimeve të tyre, për vështirësitë, për temat e trajtuara.

  Ja, kështu edhe poetët e Finlandës dhe konkretisht të qytetit të Tamperes morën pjesë në këtë manifestim global duke treguar kulturën e tyre artdashëse por edhe humane.

  30.9.2012 Silvana Berki.

  Pjesëmarrësit: Raija Paananen ( poete), Riita Egholm ( poete amerikan-finland), Anne HAnninen ( poete), Kirsti Kuronen ( shkrimtare-poete), Annika Eräpuro ( poete-përkthyese), dhe historiani Timo, Erkki, Tuomo…etj
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/silvana.jpg[/img]

 11. Agron shele says:

  100- Thausand Poets for Change Fier / Albania
  Organizatore Majlinda Rama
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/fier.jpg[/img]

 12. Agron shele says:

  100- Thausand Poets for Change
  Prishtine / Kosovo

  Organizatore Hasije Selishta (Kryeziu)
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/10/hasije.jpg[/img]

 13. Pingback: Zabawne Fotomontaże

 14. Agron shele says:

  Natasha Lako

  Ali Podrimja

  Udhetar i perjetshem, Homer djaloshar

  Nga Natasha Lako

  Nuk jane mbushur as 24 ore nga lajmi per humbjen e parakoheshme te Ali Podrimes, Ne nje vdekje pothuaj si trill poetik ,te mbushur plot elipse dhe kithme,te cilin ai e filloi qe me librin e tij te pare, njesoj si ne ngjarjet mitike te zhdukjes dhe te arratisjes prej kesaj bote,nuk kam dyshim se edhe atje ne Lodeven e vogel prane kembanave,muzeut dhe rrugicave ku poetet perzjehen me kalimtaret,ai shkruante ne mendje vargje ,qe ne nuk do t’i lexojme dot.Nuk ka poet me pervoje te gjate dhe te pjekur, qe mos t’i trembet edhe bashkimit perfundimtar te gjuhes poetike me ate te bisedes se perditeshme.Sa here e takoja dhe gjithenje e me shume i ndjeja ate pushim gati hyjnor mes fjalesh, per te ndare poetiken ,kete zone te gjithesise,nga pyetjet me kalimtare , qe beheshin edhe me te thjeshta.E,si po ja kalon.Shpesh here nuk kishte as nje shterngim duarsh, sikur te ishim gjithenje me ngut.
  Kjo ishte nje jete tranzit,per te shkuar gjithkund diku tjeter e nje udhetari te madh.
  E verteta ishte se desheronim te ruanim te shenjte dhe te paprekeshme dhimbjen tone te ngritur si nje shtatore qe nuk donim ta leviznim prej vendit,megjjite ndryshimet e medha deri ne clirimin e Kosoves, Ne fillim te viteve 70.ishim nje grup te rinjsh, qe sapo kishim botuar librat tona te para andej dhe pertej kufijve,nga nje ane me vendimet e pleniumit te katert pas qafe dhe ne anen tjeter me sistemin e helmatisur te diferencimeve,qe fshihnin genocitin dhe poshterimin. Ne ato caste te litareve te gjate te anktheve, ne e dinim se kishim gjuhen shqipe qe sfidonte gjithecka ,qe ngrihej mbi politken dhe mashkrimin,mbi dhunen dhe burgun.
  Po te kishe lindur ne Gjakove ishte edhe dicka me shume.E di qe deri ne Lodeve e ka mbeshtjelle kendellimi i ketij qyteti, i cili sot ne vdekjen e tij po me duket me i pastri i botes.
  E perfytyroj gjithemone duke u hedhur mes ujrave te lumenjve,si e kam njohur se afarmi ne Kosove ne maj te 73-shit..Jo me kot ia vuri emrin djalit te vet Lumi,duke u dhuruar te gjitheve dicka te bukur . E perfytyroj prane Rugoves,tani dhe atehere,prane Azemit Shkrelit,tani dhe atehere, prane Din Mehmetit,tani dhe atehere,Esat Mekulit tani dhe atehere.
  Ai vraponte kudo,ne Kalabri te takonte De Raden, ne Frasher, te takonte Naimin,ne Tirane, te takonte Agollin a Spahiun, e shume e shume te tjere,ne mitingun e Durresit te takonte Arian Leken,t’i perqasej Lasgushit a trimerise fishtiane.E perfytyroj diku ne nje tryeze bavareze ku pine birre me te madhe,po ku mund te qendrosh prane statujes se Hajnes, te cilit hitlerianet i dogjen librat, ne nje permallim ku te gjallet dhe te vdekurit e kaperxejne edhe levrimin e nje gjuhe te vetme.E mbaj mend si festoja me miqte e mij te ngushte 25 vjetorin tim te lindjes dhe ne dhone e hotel “Bozhur” para se te ndertohej Grand,shtrengoja ne duar “Torzon” e tij, me nje kopertine qe m’u lemua gjithe jeten ne duar,nje liber kercenues per diktaturen shqiptare,per lirine dhe forcen shprhese,Po ringjallej nje shpirt i koheve moderne per te gjithe shqiptaret.Nuk ishte e nevojshme qe Aliu te fliste shume per festimet e para te 500 vjetorit te vdekjes se Skenderbeut,qe tronditen dhe ringjallen edhe njehere te gjithe Kosoven. Rilindja e dikurshme e Isa Buletinit apo Hasan Prishtines, vazhdonte pune e vet ne zyrat e shtepise botuese po me kete emer,nje Rilindje e blasfemuar nga te gjithe anet,kendej e andej madje deri me sot,por qe na bente edhe ne shkimtareve te Lidhjes se organizuar,ku Aliu ishte nje prej te pareve qe shkelte, te metonim dhe te njihnim autore te huaj qe kishin ne Tirane nje fat me te hidhur se te Hajnes se “Rajshtagut”.A po cfare po bani ju.Po ju.E dija se pergjigja duhej te ishte edhe me e shpejte, me nje shtrengim duarsh. E keshtu u kuptuam gjithemone,ne takime gjithenje e me te rralla sado qe dukeshin edhe me te denduara.Donim te ruanim te gjalle ate c’na kishte dhene rinia,sikur t’i shmangeshin rrudhave . Forcen per te perballuar,per te gezuar,per t’u deshperuar.Ashtin tone.
  Kritika e quan librin Lum Lumi te Ali Podrimjes,nje kthese te madhe drejt temes universale dhe te dhimbjes egzistenciale.Ishte dicka per te cilen shume pak vete kane force te flasin,por Ali Podrima ua trasmetoi ndjenjen e humbjes se tij te gjithe lexuesve te vet.Njesoj si kishte bere per te trasmetuar fatin e Kosoves.Njesoj si donte te trasmetonte dhimbjen e te perndejkurve prej vatrave ne Cameri.
  Vajtimi i Ali Podrimjes per humbjen e te birit, i bashkuar me rrjedhen e lumenjve dhe sterkalat e ujit freskues, po perseritet sot me vajtimin e nje kombi qe po humb nje prej bijve te tij,duke u derdhur ne kete perjetesi. Eshte perjetesia e nje gjuhe qe shungullon ne lartesi te reja., me forcen e nje djaloshi,qe di te hidhet nga urat e lashtesise drejt thellesive te njeriut qe nuk mund te lulezoje pa identitetin e tij.Ali Podrima u be nje nga luftetaret e kesaj forcen identifikuese.Pikerisht per kete ai punoi me dashuri te madhe prej vellai per te permbedhur se bashku ne nje antologji poetike edhe zerin e poeteve shqiptare. Do te kujtoj gjithe jeten deboren e nje nentori kur ne Prishtine
  ku sapo ishte shkruar “Newborn” si nje rilindje tjeter me e madhe shqiptare udhetoi ngadale ngadale ne sheshin perballe teatrit te Prishtines nje kopje e Monumentit te Skenderbeut te vendosur ne Kruje,kur te gjithe te rinjte prsinin me ore te tera qe te fillonte mitingu.Dukej sikur po vihej ne piedestal me shume mundim prane te gjithe endres shqiptare te lirise, edhe simbolika e Aliut, qe kurre nuk e ndau veten prej shokeve dhe miqve te shumte.Pikerisht per kete mund ta vije dhe ta perzjeje me cdo ngjarje,aq i volitshem qe.Dhe keshtu do te na mbetet sot e mot.Do te na lejoje ta vendosim prane cdo ngjarje qe u takon shqiptareve.Sepse nuk u shkeput kurre prej poezise dhe mbeti vetem poezi.Sepse arriti qe edhe politiken,ku kishte shume shoke e miq qe sot po e vajtojne,ta veshtronte nga superioriteti i lartesive te gjuhes shqipe.Dhe ne keto caste te ndarjes prej tij na dha modelin e madh te rezistences sublime, te gjuhes qe e kishte lindur.
  Cdo gjuhe ka te perpjetat e medha, te cilet te parat i pushtojne poetet ,po aq sa te tatepjetat e rrepirta,nga te cilat gjithashtu te paret te shpetojne poetet,pavaresiht nga nje rrjesht gjuhetaresh qe duket sikur i perngjasin inkuizicionit.,sa here perpiqen te qendrojne larg simboleve qe lind cdo komb dhe qe jane shkrimtaret.Ata qe kane aftesine te shfytyrojne edhe koherat,si ka bere Podrimja ne vargje,pa lene menjane edhe sprovat e tjera dhe bashkepunimin plot nerv me publicistiken pamfletike gjithenje e me shume i shqetesuar per te ardhmen shqiptare.
  Ne kete shfytyrim, qofte me menyren e vdekjes se tij te mbeshtjelle he per te me copeza misteri poetik,Ali Podrimja mbetet nje udhetar i perjetshem,nje Homer djaloshar qe duket sikur ka jetuar per te trokitur zemer me zemer, ne nje Ballkan dhe drejt nje lexuesi qe do te doje ta perkedhele gjithe jeten. Pikerisht per kete guxim te nje gjuhe personale ishte gjithenje i ftuar neper takime nderkombetare.Per vepren dhe ate qe na la pertej fjales, do te vazhdoje te shkruhet dhe rishkruhet gjithemone.
  Rreth 21 korrikut do te vertitet nje aureole e re dhimbjeje.Gjuha shqipe dhe gjithe konstitucioni i saj shpirteror vetem disa ore te shkuara u trondit me nje nga termetet e rralle te saj..U trondit Fjala,levizi dhe zuri vend ne perjetesi shume para kohe dhe fare paritur gjithe jeta e poetit Ali Podrimja. Ndoshta kjo do t’i beje edhe te gjithe shkrimtaret dhe poetet shqiptare te ndjejne vetem me te bashkuar rreth shpiritit te nje martiri te ri te gjuhes shqipe,e cila rilind dhe mban gjalle edhe ne vepren e lamturimtarit tone te shtrenjte te gjithe bekimet e martireve te lirise.
  Le te themi poet i trimeruar , se po bashkohemi kesaj here nepermjet loteve per ty.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/natasha.jpg[/img]

 15. Agron shele says:

  Mbreteresha e metafores shqiptare Mimoza Ahmeti

  Ne do te jesh i lire.

  Je lindur Kanerine?
  Kujdes,te pret kafazi
  Ta qash me lot lirine,

  Te plasesh nga marazi.

  Lutju te lindesh sorre
  Ta dish, eshte me rehat
  Askush s,te vjen verdalle
  Askush s’te ka inat

  Por ja qe je pallua
  Meso te ndeshesh mire.
  E kam provuar vete
  Ne do te jesh i lire

  Mbase Zoti

  Nuk i njohem Kishat dhe Xhamite
  Ne,brezi i viteve gjashtedhjete.
  Fshehur i permendnim perendite
  Ererat peshperisnin:-“te pafete”

  Tufanet pastaj,na hodhen tutje.
  Ne trokitem nder shtepite e zotit.
  Shpresehumbur thurem nga nje lutje.
  Ndihme i kerkuam ,me te fortit….

  Mbase zoti do t’na doje me shume
  Meqe…. s’na ndihmoi qe ne fillim
  Ne qe nuk i derdhem lotet lume….
  Por sakrifikuam gjithe rinine.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/mimoza_ahmeti_1.jpg[/img]

 16. Agron shele says:

  Radije Hoxha

  Sot
  Gjeniu i Nexhmije Pagarushës
  e zuri në flagrance çmëndinë time.
  Ia mbylli veshët me kufje
  e uli para ekranit të kompiuterit
  dhe në mikrofon i tha:
  -Ja kjo është ekspozita e parë
  e organeve të tua të brëndëshme.
  kerko!
  Kurrë më parë nuk e kisha ditur
  se vezori im i majtë
  është vepër e Mahmud Farshianit.
  Enter!
  Arabeska e trurit : Esher, 24.09.1961.
  kerko!
  Kurrizi mban unazën.
  Valon Flamuri japonez.
  Spondiloza fejohet me Guernikën.
  Enter!
  Lukthi deshifron grafologjitë e zemrës
  që jeton me honorare( sot për sot).
  kërko!
  Kerkoj prerjen e qindfishte te qelizes model
  -kreacioni i fundit
  kerkoj shpirtin universal në anglisht
  dhe në gjuhët e tjera të botës.
  Error!
  Sot,
  me 3 korrik 2004
  gjeniu i Nexhmije Pagarushës
  pleqnoi çmendine time
  dhe kompiuteri e pranoi gabimin!

  KRIMI I DASHURISË

  më la apo e lashë
  Sidoqoftë…
  Eja t’a gjykojmë këtë krim
  Kemi avokatë të fortë
  Gjykatësi e njeh ligjin mirë
  Nuk na burgos dot pa dëshirë

  Maj 1997 Shkup

  ÇMIMI I DASHURISË

  Dashuria jonë doli në treg
  të shitet për pesë para
  E kërkuan shkencëtarët, gjyqtarët, barbarët…
  Kishte shume blerës,
  aq shumë
  sa u pendova:
  Pse nuk ja ngrita çmimin qe ne fillim?

  Mars 1997 Shkup

  * * *
  Shkove
  dhe gjaku në deje m’u ngri.

  Pse kur flas për dashurinë e shkuar
  nuk
  nisem nga Ti?

  IN MEMORIAM

  Në këtë qytet të vdekur
  ku më as engjëjt s’janë të ndershëm
  vargu im për incest
  U dënua me burgim të përjetshëm

  Shkup-Teheran 26 janar 2000

  NDARJE NË LINDJE

  Ç’të marr me vete kur të shkoj
  ma jep jetën shpirt
  buzët, sytë
  heshtjen tënde të marrë…
  o Zot
  po shkoj në lindje për t’u ndarë!…

  SKULPTORI IM

  Çdo ditë më bren ngapak
  MikelEngjulli im
  nga vetja ime më ndan
  Kërkon Dijen qe Mosdijes i ngjanë?

  T’ A TREMBIM VDEKJEN BASHKË

  Mosha jote ka frikë
  Do ta përzë vdekjen jashtë
  As unë pa ty
  S’mund të mbyll sy
  Po s’e trembëm bashkë…

  NË KOPËSHTIN TËND

  Ah, sa me qejf do të vija tek ty
  Të ngjitem pak në degët e tua
  Të këpus një mollë, një ftua, një qershi
  Pa më parë e sharë asnjeri.

  Si fantazëm t’u përvidhem rojeve të natës
  Nga vrimat e dyerve të përgjuara
  Si një i verbër që prek gjëra të ndaluara
  Të digjem me gjellën e shijshme të darkës.

  Dhe s’druaj nëse më kapin rojet e natës
  Gjithë xhandarët, femrat e policia
  Po kam frikë se frutat me dalin të thartë
  e pas tyre më kap uria!

  Teheran, dhjetor 1999

  FALL NË DIVAN

  Gratë në Persi
  çelin fall me Hafizin
  e unë
  me Vehbi Skenderin.

  Sonte
  në Mejdane Nur
  do të luaj symbyllas
  me terrin.

  Gratë
  në “Divan”
  e ne
  “Bëjmë sikur”
  Jemi a s’jemi të lumtur?

  Sa më larg njëri-tjetrit
  Jemi aq më të lumtur
  Jemi shumë të bukur!

  nga “Gjeniu pleqnon çmendinë time” , RADIJE HOXHA – DIJA,
  Asdreni, Shkup 2005
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/kapakuilibrit-dija.jpg[/img]

 17. Agron shele says:

  Pazari i Librit

  Edhe: Shkrimtari që e ka shkrep lapsin me dy tyta anë e mbanë Atdheut, nuk ka mundësi dhe kohë kët vit të shkojë në Panairin e librit: në Prishtinë, në Tiranë… Vendet e shenjta të librit, ku organizatorët të veshur me ngjyra partiake të përçarë nëpër shoqata botuese tregtare, organizojnë brenda një viti edhe nga dy-tre panaire të librit. I ftojnë me ftesa speciale miqtë e tyre, shkrimtarët dumdumë. Edhe, atë: në emër të popullit dhe kulturës shqiptare. Reklamojnë me të madhe titujt e librave teknefes të politikanëve. Ndajnë çmime letrare të panairit: familjarëve, miqve dhe klaneve të tyre letrare-politike. Mirë, do të thuash ti si lexues: Shyqyr Zotit, që më në fund edhe ne shqiptarët arritëm të organizojmë panaire të librit. Mjaftë më, gjithë jetën bëmë luftë për bashkim kombëtar e Shqipëri Etnike! Copë-copë i bëmë lapsat dhe çiftelitë me poezi e këngë patriotike për Liri. Koha është t’i kthehemi pak si e gjithë bota, edhe librit, armës paqësore. Pajtohem, vetëm nuk e shihni se këta dumdumë shqiptar nuk janë në gjendje ashtu siç duhet e u ka hije të organizojnë një panair libri, pse e rreni veten se do të organizojnë dy-tre panaire brenda një viti në të njëtin qytet kulturor të Atdheut?! Heshtje.

  Përmes mjeteve të informacionit lexon lloj-lloj budallakish e mençurish të shekullit: Kolec Traboini shkruan: “Qofte Beogradi dhe gjeniu pa brekë (Në Panairin e 13-të të librit në Tiranë ). Pyes veten, anipse e di se kurrkush nuk më përgjigjet. E megjithatë në Panairin e Librit Tiranë tek Pallati i Kongreseve, vazhdon të qëndrojë një shënim me gërma të mëdha “Beograd”, me gërma sllave sigurisht se serbët e kanë alergji latinishten e gërmave që përdor mbarë Europa, gjithë kjo sepse ata që kanë në dorë çelsat e Tiranës ua kishin lëshuar lejen serbëve me shitë qofte e birrë shqiptarëve… Kuku moj nanë…..A jam në Beograd apo në Tiranë.

  Këtu nuk është problemi tek qoftet, tymi e kënga, por tek mentaliteti prej skllavi që kanë politikanët shqiptarë… që zgërlaqen tek shohin fjalën Beograd në ballë të Panairit të librit Shqiptar që në të vërtetë nuk është aspak shqiptar, sepse vetëm tre librave me lëng supe të Elena Kadaresë, Blendi Fevziut dhe Ben Blushit. Foto-busti i Blendi Fevziut shfaqet dukshëm në konkurencë me fotobustet e Enver Hoxhës në kohë të diktaturës. Nuk ka asnjë shkrimtar që në të gjallë t`i jetë bërë foto-busti kaq i madh sa i Blendi Fevziut, këtë megallomani ia ka ushqyer një universitet me emër të madh, por me reputacion të vogël, Universiteti Europian i Tiranës. Dhe natyrisht libri i fundit voluminoz i politikanit Ben Blushi, ku fiksioni përzihet me politikën krejt ngjashëm me lesh e linë që bën sot politika klanore shqiptare. Në tre këta soj libra gjysmetrosh, nxirren Kadareja, Shqipëria dhe Enver Hoxha pa brekë, tjetër gjë shqiptare nuk shihet kurrkund në këtë Panair. Duhet te shtohet dhe “Kurbani” i Edi Ramës që panairi të shfaq një kuadraturë solide të shkrimtarisë pa shkrimtarë.”

  “SHSHA: Kush i lejoi serbët pranë Panairit të Librit dhe pse heshti Ali Aliu

  Shoqata Shqiptaro-Amerikane në Çikago është e indinjuar me rastin e poshtërimit që i bënë serbët Panairit të Librit në Tiranë.

  SHSHA-ja shtron pyetjen imediate se “kush po sjellë në Tiranë serbët dhe “Made in Beograd” në manifestimin kulturor të botës së librit shqip. Kjo na kujton kohën kur në Shqipëri vinin komisarët e PKJ-së (Milladin Popoviqi, S. Tempo, D. Mugosha) që ndër vite të “nacional-çlirimtarës” dhe të fatit të Kosovës, po ky regjim serb i Beogradit u bë vrastar dhe varrmihës për popullin shqiptar!”

  Sipas SHSHA-së, e keqja e shëmtoj këtë festë të librit shqip në Tiranë, pasi dikush i solli serbët e Beogradit në qendër të Tiranës për të bërë biznes me shijen e qebapave…

  Edhe më skandaloze ishte emisioni “Debat” në Vizion Plus që i kushtohej manifestimit të librit. Në studio ishin edhe përfaqësues nga Kosova Nazmi Rrahmani dhe nga Maqedonia, akademik Ali Aliu. Për rastin poshtërues serb nga Beogradi Rrahmani ngriti zërin kundër skenarëve serb para Pallatit të Kongreseve me tërë atë bagazh propagande që e prishi hijeshinë e botës së librit shqip. Ndërsa, Ali Aliu për çudi sikur u tremb me këtë rast dhe pa një pa dy e tha shtruar: Kjo gjë nuk më intereson! Mos të harron Akademik A. Aliu se tërë një jetë e ka kaluar në Kosovë bashkë me krijuesit dhe botën e librit që e kishim prezentë përkrah elitës intelktuale shqiptare dhe Universitet. Kur kolegu i tij Blazho Mitevski (AMSHA) në Shkup përmes fjalorit ‘shkencor’ (sic!) alla Enciklopedija Maqedonase fyen dhe i shpall luftë popullit shqiptar në Ballkan, profesori ynë që ka bërë rrugëtimin e gjatë në të gjitha fushat dhe manifestimet shqiptare në atdhe, nuk mori guximin që të thotë fjalën e vetë me kompetencë shkencore prej akademiku. Kush po na mban leksion se si duhet të sillemi me (heshtje) para aktit dhe skenarëve poshtërues ndaj vlerave tona kombëtare para atdheut”, thuhet në fund të këtij reagimi që e ka nënshkruar prof. Skënder Karaçica, drejtor ekzekutiv i SHSHA-së në Çikago. “

  Shkrimtari, megjithatë mezi ka mundësi dhe gjen kohë të shkojë në Panairin e librit, në Tetovën e dy Universiteteve. Kryeqendrën politike e kulturore të shqiptarëve. Panairin e librit që e organizon Shoqata e Botuesve Shqiptar në Maqedoni, që përplaset për interesa personale, materiale e ideologjike fetare, herë me njërën parti politike shqiptare e herë me tjetrën në pushtet, shkon si kurva burrë më burrë. Këmbekrye, ditenatë në grazhd të Qeverisë. Mosaftsinë e vet organizative për çdo vit ua hudh doganierëve, gjoja se e ndalin librin shqip në kufi. “Fajtori” kryesor ky, që panairet e librit i përfundojnë si pazare të librit, ku plotësisht ka të drejtë një komentues kur thotë në mjetet e informacionit: mirë do të ishte që Panairin e librit ta shpërngulni në Xhepçishtë.

  Edhe shkrimtari shkon si vizitues, dashamir i librit. Asgjë interesante festive, i duket si Pazari i zarzavateve në Bit-Pazar: më shumë tregtarë të librit se sa shtëpi botuese. Nga të gjitha anët i rrethuar nga shtëpitë botuese fetare. Mirë do të thuash ti si lexues, ne jemi shqiptarë me shumicë myslimane. Pastaj, edhe kryetarin e Shoqatës të botuesve shqiptar me partizanët e tij përreth të ndihmuar edhe nga politikanë trusakatë, kryesisht i kemi me shumicë e pakicë hoxhallarë.

  Ndalesh, në mes të Panairit të librit, Tetova 2011, e pyet veten ku ndodhesh: në Panairin e librit të Kryeqendrës politike e kulturore shqiptare me dy universitete e pesë parti politike shqiptare, apo në ndonjë qytet të shteteve arabe?! Nuk do t’i besosh realitetit që e sheh me sy hapur në mes të ditës, ulesh të pushosh pak eshtrat, në Kryeqendrën politike e kulturore të shqiptarëve. Ndalesh, dhe i bie kokës me të dyja duart me grushta: I kujton panairet e librit në Frankfurt dhe Lajpcing, ku dyndet një javë rresht i madh e i vogël e gjithë Gjermania. Sallat e atyre panaireve pa fund plot me libra, që për t’i vizituar të gjitha stendat të duhen muaj, të mos e teproj vite. Ngjarje e vërtetë kulturore festive, ku gjatë atyre ditëve e gjithë rinia gjermane për hatër të librit flente edhe në rrugë. Megjithatë, Frankfurti është Frankfurt. Lajpcingu – Lajpcing. Nuk është as Tiranë, as Prishtinë e as Tetovë e dy Universiteteve.

  Përpiqet të gjejë ndonjë libër të tij nëpër këto stenda të panairit. Më kot endet si pa krye, nuk gjen as për farë, së paku një titull për fëmijë. Organizatori me spiunët e tij fetar i ka hapur sytë nga dy, i ka bërë katër, mos u përvidhet ndonjë libër i këtij autori që e ka “mik” Shejtanin. Përjashtim, këtu bën libri me drama: Lamtumirë bërllok, i përvjedhur në stendën e një librarie të qytetit si pjesmarrëse në panair të librit.

  Vazhdon rrugën për te Shtëpia botuese “ASDRENI”, që e udhëheq vetë si shkrimtar: për habi as këtu nuk gjen libër të tij si shkrimtar. Mos flasim për librin e tij më të ri publicistik të “rrezikshëm”: Xhadia. Gjithë librat e tij shiten fshehurazi nën tavolinë si dikur në kohën komuniste. Momente këto, që për disa çaste ia përkujtojnë kohën e cenzurës komuniste të librit shqip. Mirë, atëherë na cenzuronte shkau, po tashti kush na cenzuron: “shqiptari mysliman”, Hoxha?!

  Dëshprohet. Edhe në Panirin e librit në Tetovë, politikanët dhe hoxhallarët ia kanë zënë vendin e shkrimtarit. Stenda të stolisura me ballinat e librave të politikanëve e hoxhallarëve në ballë të mureve. Zagushi edhe në Panairin e librit në Tetovë.

  Shkrimtari më në fund bindet se, në këtë shoqëri “demokratike” nuk e ka vendin, ku politikanët dhe hoxhallarët janë edhe shkrimtarë. E kanë zaptuar shoqërinë me “politikë madhore” e libra teknefesë fetar. Përurime propaganduese para kamerave televizive.

  Përfundimi: I ka mbetur vetëm edhe një vend i lirë për arratisje: FERRI…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/kalosh_celiku.jpg[/img]

 18. Agron shele says:

  Bisedë me shkrimtaren ish të internuar znj.Bajame Hoxha – Çeliku Gazeta “ILLYRIA” New York
  by Kozeta Zylo on Thursday, 14 June 2012 at 14:48 ·
  Bisedë me shkrimtaren ish të internuar znj.Bajame Hoxha – Çeliku

  Ata na mbyllën dyert e shkollave, por nuk arritën kurrë të na mbyllin dyert e dijeve

  Shkrimtarja Bajame Hoxha së bashku me familjen e saj u internua tërë jetën në Saver të Lushnjës. Znj.Hoxha punoi në këtë periudhë në punëra te rënda duke pasur mbi supe barrën e persekutimit dhe te mohimit të çdo të drejte elementare. Ajo sot jeton me bashkëshortin dhe tre femijët e saj në Bruklsel, e cila nga dënimi i rënde 31 vjeçar dhe nga pasojat e mëvonshme ka fituar te drejtën e qëndrimit nëpërmjet statusit politik. Ka botuar gjithsej16 libra dhe pena e saj është vlerësuar nga kritika serioze.
  Zonja Hoxha erdhi për vizitë pune në New York, me të cilën u takova dhe i mora këtë intervistë si më poshtë:

  Zonja Hoxha mund të na tregoni diçka nga jeta e fëmijërisë dhe kur keni filluar si fëmije të ndjeni persekutimin dhe dhunimin që iu është bërë si familje? Cili ka qenë shkaku i internimit tuaj?

  Po…isha akoma pa mbushur 11 vjeçe kur shtëpia jonë prej një muaji ndodhej e rrethuar natën nga ushtarë e policë të fshehur pas mureve e gardheve. Babai im Zaim Çeliku ishte vetëm 45 vjeç, njohes i 7 gjuhëve të huaja kur nje natë vjeshte humbi, nuk u kthye më në shtëpi pas pune. Jeta dhe veprimtaria e babait tim ishte Gjirokastra ku kishim nje restorant të mirë në Qafë të Pazarit dhe një shtëpi tre katshe me avlli të madhe po pranë Qafës së Pazarit. Babai ishte tregëtar i dëgjuar dhe bamirës që njihej nga Jugu në Veri. Nuk ka njeri që e ka njohur babanë tim të mos ketë një dhuratë apo një të mirë prej tij. Dhe si një kujtim i bukur, por tepër i dhimbshëm më vjen tani para syve një burrë i vjetër: Ishim në një dasmë te dajot pas shumë vitesh internimi. Duke shëtitur jo larg shtëpisë së dajëve unë me tim shoq, dhe para nesh motra ime Shpresa me të shoqin Gezimin (të dyja të martuara në internim me të internuar) shoh se një burrë i vjetër i ndalon dhe i drejtohet motrës sime me butësi: Më falni zonjë e nderuar, mos jeni vajza e Zaim Çelikut? – Po, i përgjigjet motra dhe një valë mendimesh të përnjëhershme i dogjën asaj shpirtin e plagosur, sepse s’kishte qenë as gjashtë vjeçe kur e kishte humbur babanë. Sakaq personi i panjohur ishte ulur në gjunjë dhe i puthi këmbët motrës, dhe duke vënë dorën në zemër u largua dhe humbi midis njerëzve, duke lënë tek zemrat tona, lotin dhe atë kujtim të paharruar.
  Nuk e di, nuk e di pse na shkatërruan …
  Ishte një pasdite e bukur tetori 1959, kur pa pritur u gjendëm të rrethuar nga dhjetra ushtarë e policë. Unë isha kthyer nga shkolla dhe po bëja detyrat ne avlli bashkë me një shoqen time me të cilën ngrimë në vend nga prania e madhe e ushtarakëve të armatosur që u vërsulën brenda.
  Ora gjashtë e mëngjesit na zuri në kampin e Savrës ku të internuarit sapo mbaruan apelin dhe po niseshin për në punën e detyruar. Na shkarkuan ato pak plaçka që na lejuan të merrnim dhe na lanë të prisnim në qendër të kampit. Pas dy orësh na futën në gazermën e grave duke na dhënë si vend banimi pranë derës dy metra vend për gjashtë persona, nënën me pesë fëmijë jetim. Kazerma ishte e gjatë me dritare të mëdha, por për fat të mirë ishte e shtruar me dërrasa se nuk kishim krevate. Në këtë kazermë gjetëm 40-50 familje, gra e fëmijë, por dhe burra të këtyre familjeve po që për të fjetur shkonin larg në kazermën e burrave ku i prisnin krevatet 2-3 katshe me nje dysheme gjithë lagështi deri ne mes.
  Në këtë kazermë kishin kaluar shumë familje me emër dhe pastaj ishin sistemuar nëpër banesa gjithë lagështi si p.sh. në një dhomë katër familje, por edhe pesë. Aty në kazermë, gjetëm Babanë e Agim Prodanit, nënën e mrekullueshme Anko Bylon, e cila ishte shume e vjetër dhe interesohej për ne gjatë ditës. Ajo na deshi shumë dhe vëllait tonë i thoshte : Luanka i nënës, sepse kishte emrin e djalit të saj Luan i cili ishte arratisur bashkë me dy vëllezërit e tij për çështje politike duke lënë pas nënën fillikat vetëm, dhe regjimi i pashpirt e kishte internuar. Aty gjetëm dhe të nderuarën Afërdita Skrami ish mësuese, motrën e Liza Laskës, ku familja përjetësisht e kishte mohuar. Ajo ishte një grua e re shumë e bukur dhe tepër inteligjente. Afërdita Skrami njihte mirë gjuhën shqipe, greqishten e vjetër dhe italishten. Nga kjo grua fisnike, por që e dënoi koha sepse nuk kishte pranuar të bëhej dashnorja e titullarëve, ne përfituam shumë. Ajo shkruante poezi, fliste me kulturë dhe ruante nje memorje aq të fortë sa të linte me gojë hapur. Ajo nuk kishte familje dhe nuk u dekurajua kurrë, familja e saj ishim ne! Ne e deshëm të gjithë atë grua fisnike dhe te të gjithë të internuarit ajo e kishte portën e hapur. Mamaja ime gjithenjë ia linte pjesën e ushqimit të barabartë me ne. Ajo kishte studiuar dhe njohuritë e saja i kalonte tek ne. Vellai im Luani dhe motra Shpresa, si të vegjël që ishin, ziheshin kush të flinte i pari me Drita Skramin, sepse shtretërit i kishim ngjitur. Nuk e di çu bë me fatin e saj pas demokracisë, ajo ishte pjesa e jonë dhe meritonte respekt. Ne të gjithë të internuarit ishim familja e saj. Ajo kishte një karakter të çeliktë dhe nuk u bë kurrë vegla e kërkujt. Ishte grua besnike ku mbartëte mijëra besime brenda vetes. Nuk e di pse në këtë intervistë u përqëndrova te kjo figurë fisnike, ndoshta se ajo ndikoi fuqishëm, pozitivisht në jetët tona tmerrësisht të vrara.

  Kur keni filluar të shkruani vjershëzën e parë dhe ngase u frymëzuat?

  Vjershën e parë e shkrova rrugës për në internim, më frymëzoi dhuna, më goditi padrejtësia, shkatërrimi i nje familje krejt papritur. A arrestohen fëmijët? Ishim në makinë kur po zbardhte drita e ne udhëtonim me policë për në kampin e Savrës. Mëngjesi i vjeshtës ishte shumë i bukur, por polici na rrinte mbi buzë dhe prishte agimin e bukur. Unë nxora nga çanta e cila më kishte mbetur ashtu në dorë që nga çasti i internimit, fletoren, lapsin dhe shkrova: Fjala ime sot, ka prerë gojë/ Ja, m’rri polici mu mbi buzë/ Zëri humb e dredh qerpikun/ Agim i bukur kthehet muzg/ Një nga një si mana toke/ Do mbledh gërmat ja tani/ Dhe me forcë porsi poete/ Do të shkruaj: për ty liri .(Demokraci)
  Kjo poezi humbi me dyqind poezitë e tjera në Institutin e të përndjekurve politik ku i kisha derguar për botim, dhe që s’u botuan kurrë.Këtu te kjo poezi, te ky agim i bukur, te kjo nisje barbare, te ky fillim burgosje e internimi, nisi dhe fillin poezia ime dhe s’u ndal më, por edhe proza. Në moshën nëntëmbëdhjetë vjeçe kisha mbaruar romanin e parë ku nuk e pa kurrë dritën e botimit, gjatë një kontrolli m’i zhdukën shkrimet, po unë i ruajta brenda vetes shumë poezi që më vonë i botova, me përjashtim 200 poezitë e para, ato që më dhembin më shumë më humbën në demokraci duke qenë shkaktar Kurt Kola me Stafin e tij.

  Jeta juaj ka qenë midis ferrit dhe Parajsës, ndërsa nekrologjia e së keqes ka ngelur e pavarrosur, klasa juaj e persekutuar a mund ta heqë të keqen që ka ngelur si ferra nëpër këmbë në poltikën shqiptare?

  Po, vërtet, jeta jonë për 31 vjet ka qenë një ferr i pafund si: torturat, fyerjet, puna e detyruar, lufta e madhe e klasave, diskriminmet përpara popullit se gjoja kërkoja Anglo-Amerikanët pse shkruaja, pse lexoja libra, pse komentoja e bëja recensione veprash të njohura, pse punoja dhe isha e zonja e punës së rëndë pa kërkuar asnjëherë lëmosh apo privilegj prej tyre, pse qëndroja e fortë e papërkulur përpara presioneve psikologjike e kërcënimeve të tyre. Kjo i tmerronte ata gjithnje e gjithnjë. Duke filluar që nga mosha ime 16 vjeç e më pas më nxirnin para popullit si shembull i keq që doja të përmbysja pushtetin popullor dhe që sabotoja komunizmin. Isha e zonja e punës dhe punoja një lloj me burrat në të njëjtin grup e skuadër. Punoja me shokët e mi me djemtë e burra të mrekullueshem që gjatë punës së rëndë kishim çfarë bisedonim e ata na i lehtësonin punën duke diskutuar për muzikën dhe letërsinë botërore. S’mund të harroj kurrë Koço Plasotin ky burrë i pashëm paqedashës dhe me kulturë gjithë ditën na këndonte, se kishte qënë me korin e Korçës. Gjithashtu Stefan Tasho djalë xhevahir dhe i urtë sa dhe i ngritur kishe qejf ta dëgjoje fjalën e tij të urtë, Gëzim Baruti, një djalë me sjellje korrekt inteligjent sa edhe i shkathet i binte kitares dhe këndonim së bashku mbrëmjeve për të harruar sado pak punën e vështirë dhe përbuzjen që kishim nga pas. Gjon Markagjoni, Jonuz Musai djem që s’harrohen kurrë si dhe Ahmet Kolgjini, dijetar dhe krijues me karakter të fuqishëm. Bajram Hoxha njeri punëtor i urtë me virtyte të larta, e më vonë fëmijët, Ganiu, Azizja, Myrvetja, Servetja dhe Byslimi që kishin një karakter të fuqishëm dhe s’u përkulën kurrë. Vëllezërit Kuqeshi, Thanasi, Petraq, Polikron, Sofokliu, Mondi dhe motra e tyre Evgjenia, motër e djem shëmbullor që punonin një lloj me traktorin. Sokol e Simon Miraka djem të edukuar e të përgatitur nga ana intelektuale. Musa Sina familje fisnike burrë korrekt me një humor të hollë dhe e shoqja Myrvetja ishin model i qëndresës. Elez Hoxha djalë fisnik model qëndrese, Nikoll e Drane Mernaçi familje me tradita e besnikëri të lartë. Bekim Heri, ky djalë zotëri që gëzonte besimin e të gjithëve, vinte nga kampi i Gradishtës shpesh me leje për të na dhënë kënaqësi të veçantë, ai i binte fizarmonikës dhe ne nën tingujt e saj harronim të keqen e madhe. Vëllezërit Kokali, Kiço, Vasili, Llambi familje shembullore, që rritën dhe fëmijë të mrekullueshëm brenda kampit. Vëllezërit Çapo, Idaiu, Eqeremi, Fadili dhe Lefteri djem këta me një karakter të fuqishëm. Vëllezërit Prengjoni ishin krenaria e benikërisë si Hyseni, Kadriu, Zeqiti , Alushi, dhe dy motrat e tyre. Vëllezërit Laholli, Luani, Ahmeti dhe Ferdinandi, me nënën e tyre kreshnike Zengjine, ishin ilaçi i plagëve të shoqërise, djem shumë pozitiv. Familja Çeliku, Luani me nënën Hatixhe, dhe katër motrat e tij ishin model i qëndresës. Familja Cafi, Taze e Idriz Cafi nënë e bir shembull i qëndresës. Lazer Radi me familje qëndresë shëmbullore. Familja e Dine Dinajve, Tomori, Sazani dhe Dine dhe motrat e tyre shembull i qendresës. Liri dhe Genc Bajraktari motër e vëlla model i qëndresës. Sherif Nela familje korrekte me fëmijë shembullor. Kristina Gjoni, Irena Dukagjini e Tefta Çapa, Esma Biçaku, Valbana Miraka, Luftani Agolli që vetëm u qeshte buza dhe fjala e tyre e urtë, gjithashtu, Lajde e Evanthie e Sofie Kokalei familje që u respektua gjithë kohën,Motrat Heri, Dezdemona, Shpresa, Bardhylja, shoqja dhe moshatarja ime Fjorentina që të kënaqte me fjalën e urtë dhe zërin e bukur kur këndonte. Motrat Kolgjini: Sania, Feridja, Fatime, dhe Shpresa, ishin model i qëndresës.Familja Musai, Jonuzi, Shpresa Hysnia dhe Dervishi ishin një familje e lartë me cilësi të rralla, e shumë e shumë të tjerë.
  Në këtë intervistë përmenda shumë emra miqsh me të cilët herë pas here kam punuar e jetuar me ta për 31 vjet. U kërkoj ndjesë të gjithë atyre që s’pata mundësi dhe kohë për t’i përmendur këtu. Po ju siguroj miqtëe mi të mire që asnjëri prej jush edhe pse s’jeni në këtë intervistë, nuk do të përjashtoheni në librin e ardhshëm dekumentar
  “Vajet e pranveres” që del së shpejti. .
  Dua të shpreh se vuajtja gjysmë shekullore ishte e jona, e të gjithëve e jo e poltikanëve të soçëm e të moçëm shqiptar. Ne duhet të duam e të nderojmë njëri tjerin si dikur në ato kampe ugurzeza. Do të thosha si vështirë shkulet dhe harrohet nga zemra jonë ai persekutim i tmerrshëm, ajo fëmijëri me përbuzje nga pas, ajo rini aq e bukur e humbur kampeve të tmerrit komunist.
  Pra, e lamë pas ferrin e Enver Hoxhës, dhe tani jetoj në paqe, në liri të plotë. unë e ndjej se e arrita parajsën vonë, por e arrita. Keshtu do ta quaja dhe kjo do të ishte përgjigjja ime. Parajsa për mua është liria, është kjo që po jetoj! Është Brukseli.
  Ndërsa nekrologjia e së keqes ka ngelur vërtet e pavarrosur, do të thosha nuk ka vdekur akoma, duhet të vdesë një herë e t’i bëhen të tëra ritet e detyrimet që janë borxh, pastaj të varroset me nderime. Pas varrimit të kemi një datë përkujtimore, që dhe media të angazhohet e ta dijë planin e punës atë datë. A nuk duhet vendosur një datë ku të kujtohen këto viktima e të bëhen homazhe?
  Pa ne, pa ekzistencën tonë, nuk do të kishte nisje dhe vazhdim demokracia.

  Mendoni se letërsia e shkrimtarëve të internuar vazhdon ta ndjejë indiferentizmin e kritikës së mirëfilltë, apo më e keqja mos vazhdohet të kërcënohet si në kohën e diktaturës?

  Shpesh konstatoj me dhimbje, diku e diku lidhje të forta me diktaturën, dhe klanet e tyre mjerisht vazhdojnë. Kush është përkëdhelur nga diktatura kërkon përsëri po ato privilegje e trofe, “ Kush është mësuar nuk rri pushuar “. Por ka, ka me të vërtetë poetë e shkrimtarë të shquar, përparimtarë që dinë të vlerësojnë edhe klasën tonë, dhe ata janë shumë.

  Ju keni qenë fqinjë në internim me Dr.Lazer Radin, një erudit i shquar i Kombit, mik i ngushtë i Migjenit, i dënuar per 50 vjet, përse kritika dhe politika vazhdojne ta mohojnë dhe ç’është më tronditësja i mohojnë dhe ja fshejnë foton me Migjenin, kur këtij të fundit i botojnë ose e kujtojnë me ndonjë seminar ose libër, cili është opinioni juaj si shkrimtare?

  Është për të ardhur keq! Dijetar si Dr. Lazër Radi në jetë përsëriten pak. Ai ishte mik i Migjenit, po dhe i imi, i të gjithëve, këtë s’e luan as topi, dhe libri i tij “ Një verë me Migjenin “ është një kryevepër për letërsinë shqiptare dhe të gjithë duhet të krenohemi. Ky libër u internua bashkë me autorin për 50 vjet radhazi dhe vuante nëpër syrtare gjithë atë persekutim.
  E kam theksuar dhe në artikujt e tjerë që kam shkruar, Dr. Lazer Radi, mbetet një hero në radhët e të shtypurve, një mit, një njeri pozitiv që dha shumë nga vetja, që dha dritë në ato vite të errëta kur ne kishim aq shumë nevojë.

  Gjatë kohës së botimeve të librave tuaj ju është dashur të mbroheni nga meskiniteti i ndonjë kritiku të vjetër, pasi letërsia dhe arti kanë nevojë për drenazhime, për një spastrim dhe rivleresim të domosdoshëm?

  Jo, përkundrazi, unë jam ndjerë mirë nga shumë personalitete e kritikë të letërsisë shqiptare, pavarësisht se nuk kam marrë asnjë çmim, përveçëse në tekste këngësh ku kam marrë çmim të dytë, fletë nderi dhe flamur. Por jam e kënaqur si për çudi kur ishte në fuqi partia socialiste më janë pranuar libra nga ministria e arsimit për shkolla. Kjo do të thotë se unë jam pritur mirë nga kritika shqiptare dhe është një vlerësim që më është bërë nga njerëz e figura të njohura. Kurse për çmime poezie, kjo dihet, këto janë rezerva dhe dhelka që i ruajnë vetëm për vete dhe brenda klanit të tyre të gjitha juritë. Po për një gjë jam krenare : Unë e kam vargun plot ndjenja e madhështi kohërash! Unë e kam frazën e bukur e të fortë! Edhe pse kam qenë klasë e përmbysur i njoh mirë rregullat, se ata na mbyllën dyertë e shkollave, po nuk arritën kurrë të na mbyllin dot dyert e dijeve dhe të shkollave brenda shtëpive tona, siç ishte dhe shtëpia e Dr. Lazer Radit, një shkollë e fortë. Tani dhe gjithmonë jam tolerante, jam me paqen dhe i dua të gjithë shqiptarët qofshin të majt apo të djethtë.

  Diçka nga jeta personale juaj në internim dhe jetesës së familjes suaj në Belgjikë?

  Nga t’ja nis? Lumë kujtimesh të hidhura më vijnë e më godasin shpirtin ende si dikur në ato apele, në ato fyerje, në ato baltra, në ato fusha e kanale, që hapëm dhe që i lamë me lotin e fëmijërisë sonë, me lotin e rinisë sonë, dhe më tej, me lotët e një nëne të re ku nuk kishte me se të ushqente fëmijën e saj. Na mungonte gjithçka. Mbi të gjitha na mongonte Liria, pika e qumështit për fëmijën e porsalindur në atë skëterrë- internim.
  Jeta ime Personale shkoi e humbi si shumë jetë të tjera nëpër kampet e egra të komunizmit. Megjithatë tani kam shtrirë dorën dhe dua të kap kohën që më ka mbetur përpara me optimizëm. Dhe po mundohem me forcë të harroj atë lot të dhimbshëm që më mbeti atje larg në vendin e mallkuar.

  Po për Belgjikën ç’mund të na thuash?

  Belgjika vjen shteti im i dytë, mëmë. E dua dhe e çmoj se më priti si bijën e saj. Unë në Belgjikë gjeta qetësinë, lirinë e humbur, dhe një demokraci të vërtetë, pasi vendi im për 50 vjet m’i mbylli të gjitha portat, më mohoi si njeri. Kurse ky shtet m’i hapi të gjitha dyert me dashuri duke më dhënë vendin e merituar edhe statusin politik.
  I jam shumë mirënjohëse këtij shteti bujar që ka demokraci kaq të madhe, ku më hapi edhe portat e shkollës ku unë mësova frëgjishten për katër vjet, dhe tani merrem dhe me përkthime poezie dhe proze. Faleminderit Belgjikë ! Merci, c’est très gentil de votre part.

  Atëhere s’më mbetet gjë tjetër znj. Hoxha veçse t’ju falënderoj për këtë intervistë të pasur dhe të bukur. Edhe një herë faleminderit, dhe ju urojmë gjithmonë suksese të mëtejshme!

  Faleminderit znj.Kozeta për këtë interesim plot mirësi dhe kulturë që ju i bëni gjithnjë shtresës sonë.

  Bisedoi Kozeta Zylo

  Maj, 2012
  Staten Island, New York
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/bajame.jpg[/img]

 19. Agron shele says:

  Tefta Sala Begu

  Prangoset besimi,shtrydhet deri ne piken e fundit te shpirtit.
  Maskohet frika, behet fytyreshtrige.
  Ngryset shpresa ime deri ne kockat e guximit.
  Ti i besuar,privilegjuar qe fle si engjell prane trupit tim !
  Me ndje ! s’dua te mekatoj duke te dyshuar edhe zemren tende qe betohet per dashurine.
  Pres te degjohesh,te klithesh duke me puthur miresine qe une e ruaj shenjterisht.
  Pres sepse ndjej qe jam krejtesisht njeri.

  T.Sala.Begu…26.9.2012…ora 22.

  Nje qiell i hapur i lire,i paqte mrekullisht.
  I dhene i teri pas kesaj toke gjelberisht.
  Kembanat bien,
  pa thyer zhurmen e ketij qyteti mendjemadh,historik.
  Une poetja e veshur me kemishen e kaltersise.
  Sodis qe nga dritarja e trenit fatmadh.
  Nje copez bote…nje copez jete
  ndryshe nga Elb im.

  T.Sala Begu…perjetim i momentit.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/tefta.jpg[/img]

 20. Agron shele says:

  ANTON GOJÇAJ – Poetry
  ANTON GOJÇAJ

  Half of the World

  I feel sorry that I cannot sing as the stars do
  I feel sorry that I cannot be silenced as the stars do

  to see you as the star wherever I go
  because you are a star
  to see me as a star wherever I may go
  although I am not a star

  (translated by Fadil Bajraj)

  The Energy of Poetry

  the world needs
  another world

  the rays of distant stars
  a way for the heart of origin
  words floating through the oceans
  searching the colony of art

  is it a blaze of the sea
  or a mist hiding the truth
  the universe needs
  another vers

  (translated by Fadil Bajraj)

  Time of the Heart

  Penelope loved Odysseus so much
  she waited for him 20 years

  a step she didn’t take
  after him
  though

  neither did I dive
  into the Heraclitus river
  nor did you swim to the shore

  a corpless bird
  on a branch at Eden is tree
  sings in absolute silence
  out our forever never again

  but once
  one time
  you were everything

  let Heraclitus be right
  but Penelopes is arguments
  have been proved straight from
  the Olympus parliament

  Odysseus still has
  faith in Homer

  (translated by Nik Leshai)
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/AntonGojaj.jpg[/img]

 21. Agron shele says:

  Skender Rusi

  SE SI…

  Se si po më ikën jeta!Se si!
  Pa më pyetur fare,
  Sikur të mos jetë imja!
  Kam çaste kur edhe vetë nuk e di,
  Nëse duhej ose jo,të lindja!

  EKLIPSIN PRES

  Unë me ty,si toka me diellin,
  Të vij rrotull vazhdimisht,vazhdimisht!
  Por asnjëherë s’të jam afruar sadopak,
  As jam larguar sadopak,natyrisht!

  Astronomia ka ligjin e vet,
  Që unë e përfill me aq sa mund!
  Të të afrohem më shumë
  Kam frikë se më djeg,
  Të të largohem-kam frikë se më humb!

  E ja,kështu,vetëm rrotull të vij,
  Po s’jam i marrë që rri e pres më kot!
  E di që një ditë ,ti do të kesh eklips,
  E atëhere,nuk do më djegësh dot!

  Se si po më ikin ditët!Se si!
  Rrokullisen,rrokullisen,si toptha të vegjël!
  Unë vrapoj pas tyre,kërkoj t’i arrij,
  T’i ndaloj,t’i pyes,ç’do të bëhem nesër!?

  Se si po më ikin ëndrrat!Se si!
  Edhe në gjumë më kanë hyrë,
  Edhe m’i kanë vrarë!
  Ato që kanë shpëtuar kanë marrë arratinë,
  Duke më lënë mua një të vdekur-të gjallë!

  Se si po më ikin dashuritë!Se si!
  Një sot.Një nesër.Një tjetër pas një jave!
  Marr kokën mes grushtash,
  I bie me zemërim,
  Sikur të ketë bërë mijra faje!

  Se si po më ikin dëshirat!Se si!
  Si ata zogjtë shtegëtarë që dimrit i tremben!
  Po ç’them edhe unë,
  Do të ishte një mrekulli,
  Të ishin zogj shtegëtarë që ikin e kthehen!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/skenderrusi.jpg[/img]

 22. Agron shele says:

  Flutura Zavalani

  SHQIPERI TI JE E JONA E BUKUR SI VASHAT TONA

  e urte jam,shqipen xhan e kam,
  ajo me ben te denj,ajo me ben te lire,
  kete une e di mire!

  BUZEQESHJA JUAJ NDRICON GJITHE NJEREZIMIN SE ISHIT JU QE ME DASHURI U HAPET KRAHET DHE DYERT TE VARFERVE DHE U BETE NENE E TE GJITHE BOTES.NE DO TE NDJEKIM RRUGEN TUAJ ME PAQE E DASHURI PER TE NDIHMUAR POPULLIN TONE DHE NJEREZIMIN .BRENDA CDO SHQIPTAREJE FLE NJE NENE TEREZE.

  JUHA SHQIPE DO TE TRIUMFOI DHE SHQIPTARET DO TE JETOJNE TE LIRE NE TROJET E TYRE NE SHQIPERINE E BASHKUAR.KA IKUR KOHA E DEKLARIMEVE KA ARDHUR KOHA E VEPORIMEVE.NE JEMI GAT TE VEPROJME NJE SHKEPUYTJE TE FUQISHME TE REALIZOJME .SHQIPTARET JANE ZOT NE TRUALLINE TE PAREVE DHE SKA ZOT NANE QE TI NDALOJE GJUHEN E SAJ .

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/flutura.jpg[/img]

 23. Agron shele says:

  Jam lindur të eci, jo të zvarrisem,
  Jam lindur të dashuroj, jo të urrej,
  Zot, ki mëshirë për ata që s’më kuptojnë!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/kujtim.jpg[/img]

 24. Agron shele says:

  Regina Nicaj Sterkaj

  Dua te rilind

  Kot me thoni qe jam e vetme
  kur me gjeni me deren mbydhe
  e ju dhimsem
  un nuk kam linde vetem kurre
  jam binjake me penen
  mish e thua
  me ate rri, komunikoj
  me ate i çermoj netet,sterr
  e bej te flase edhe heshtjen
  me yjet atje lart
  me ate i jap shpirtit paqen
  me penen time sgjohet dita
  melhem pike e arte vesa
  aty puthet nata,dimrave
  aty flasin dashurite
  me engjejt,marrin krahe
  aty pajtohen ,grinden,ndahen
  qajne,ikin,ne detin e madh te saje
  rrjedhin e pjedhin miliona fjale
  me te gjitha ngjyrat
  vetem shpirti,nganjehere
  me thote, stop…ndal
  jepme pak kohe te rilinde
  qe ngjyren te ta ndez me shume
  kur loti aty, fillon te rrjelle @ rrekoni
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/rexh.jpg[/img]

 25. Agron shele says:

  Josif Nika

  TE JESH A TE MOS JESH

  Mendohem, merzitem, qesh
  Ti s’me ndahesh:
  Te jesh a te mos jesh?
  Sa kohe larg teje jam
  Ne cdo cast , brenda te kam;
  Te prishet “fole”e vjeter,
  Ti do gjesh nje “fole” tjeter

  Pikellohem, vras mendjen, qesh;
  Ne fund zgjedh: Me mire te jesh!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/josif.jpg[/img]

 26. Agron shele says:

  100 TPC Organization & Communication Hub

  LNPSHA”PEGASI”ALBANIA

  SUELA KATANJA, SHKODRA, ALBANIA

  The poor girl

  a new girl they got in the car
  and with force they sent it to Italy

  poor girl
  cry and weep
  for every bad thing
  began to think

  and was really
  her opinion
  you will become a prostitute
  they said to her

  i wont to be
  a prostitute she yelled
  but after a second
  by a lead
  the girl on the land was lying

  in the nearest hospital
  they sent the girl
  but there was no hope
  for here to live

  the black lead in the heart was
  and her life
  finished in that second

  o you young girls
  you never make this mistake
  near new cars
  not assign your mind

  GO AWAY

  i am giving a message
  to the young people ion this world
  leave as soon as possible
  from the evil of this land

  shun the drugs
  cause she destroy you
  shun the drugs
  because she sent you away from this life

  and the alcohol
  you have to forget
  so you can with the simply people
  see like always.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/suela-1.jpg[/img]

 27. Agron shele says:

  RIZA LAHI

  NË LEZHEN BUZË UJRAVE TË ËMBËL DHE TË NJELMËT
  Reportazh

  Lotë…Por jo në anën italiane, ku banon dhe punon prej kaq vitesh kjo poeteshë aq shpirtdhëmbshur, por këndej Adriatikut, në Lezhë, në Shtëpinë e Kulturës së qytetit. Atje ku kishte organizuar promovimin e librit të saj poetic “Shpiti shkruan”, nga një shtëpi botuese tiranase që mban emrin e një vajze, “ADA” – simbolin e ndershëmrisë, dhe delikatesës shpirterore,
  Regjina Kol Nicaj (Sterkaj) , ka lindur në Hot dhe ka kaluar vajzërinë, është bërë nënë dhe ka rrojtur në qytetin e Shkodrës, derisa është larguar në Itali ku ka përcjellë, tok me prurjet e saja të mrekullueshme shpirtërore, edhe përvojën e infermjeres në spitalin qëndror të qytetit tonë verior.
  “Ta marrsha”, “T’u baftë Giina ty”, “Të tana të mirat e shpirtit, o zot” , këta urime kaq normale ndër shkodranët e patëkeq, i dalin vetiu kësaj gruaje që ndjen dhimbje për këdo. Ajo sillet me siguri te të sëmurët italianë, sikurse edhe atyre dikur në Shkodër, si një flutur e bukur,e lehtë , nga buzët e së cilës dalin papushim urime dhe dëshira të bukura – “”T’u baftë, Gjina”, “ta bjen Gjina njitash”, “eerdhaaaa….nji tash…”
  “Kushedi se sa herë kam fjetë në Shkodër me barkun bosh…kushedi se sa herë kam ecë në kambë nëpër shi e borë për me shkue në shkollë”, u hapi zemrën lezhianëve që kishin mbushur sallën gruaja e cila, tanimw, wshtw larguar sswrish drejt Apenineve,
  te të dy spitalet ku punon papushim dhe me tre turne, njëri nga të cilët, spital të burgosurish.
  Të vjen ca keq kur vëren se në media flitet e shkruhet fare pak për jetën kulturore të Lezhes së vogël dhe buzë ujrave. Po të kishit qënë në ditën e festës së librit të kësaj shkodraneje, do të kishit kuptuar se, përse ajo e ka bërë aktivitetin këtu.
  Vallë, a ka shterruar Lezha që dikur nxori brezin e poetëve brilantë si Ndoc Gjetja, Preç Zogaj, Rudolf Marku, Shpresa Kapisyzi, Silvana Gjebrea? Këta që përmëndëm janë të një brezi. Po më tej? A egziston më Lezha e bujëshme, e vogël dhe e furishme?
  Ishte një periudhë kur Lezha kishte një ekip futbolli që nisi të linte nam me tonet sulmuese të futbollistëve. Mandej, ja, erdhën poetët e përmendur. Mandej shpërtheu furia e gazetës “Koha Jonë”. Lezhianët e patrëmbur, u bënë grusht, si t’i kish bashkuar vëndvarimi I Skënderbeut, dhe nisën një sulm të paparë asnjëherë në median shqiptare dhe, mbase,e dhe në median e të gjtihë vëndeve psotkomuniste.
  Djegia e kësaj gazete, ka treguar fuqinë në kulm të pushtetit të katërt, që aktualsiht është bombarduar keqaz nga një tjetër furi e friëkshe edhe më shumë se djegia e një redaksie – furia e heshtjes dhe indiferencës që fryn nga të katër anët, siç po frynë gjithashtu nga të katër anët furia e parave
  Dollën disa komplekse të rinjësh nëpër skenat dhe tv tona. Jo pak prej tyre përpiqeshin të imitonin komplekse të huajaa duke u bërë ca “evropianë” qesharakë, por, oh, jo disa prej tyre. Besoj e kujtojmë “Djemtë e detit” se me sa taban kombëtar rëmbyen zemra anembanë …ku gjenin…ku i rrëmbenin dhe i futinin në gjirin e tyre prej deti…
  Regjina ka shkruar vjersha qysh fëmijë . “Tash fëmijët i kam rritë, vetë e burrin e kam në punë…Tash vetëm due me punue e me shkrue papushim e me i festue librat e mi në Shqipni, megjithëse edhe shoqet e mia italiane më duen fort” – thotë Gjina duke përkëdhelur një vajzë të panjohur që po dëgjon rastësisht bisedën tonë e duke I thënë “Ta marrtë Gjina të keqen!Sa e bukur kenke, o zot!”
  Kur shkruajti vëllimin e parë ajo transmetoi dhimbje, dhimbje pafund për vuajtjet gjatë largimit nga atdheu, larg atdheut, jetës prej emigrantieje, etj, të kësaj natyre.
  Mirëpo “…ma bane nji vërejtje…më thanë se boll ma me trishtim. A nuk din me shkrue për dashninë”? Si, more nuk di me shkrue për dashninë? Po unë bie në dashni menjeherë…Edhe nji lule me e pa midis ferrave, më dhimbet …tham me vedi, a thue vjen ndonjë zog me iu ulë afër asaj e me i këndue kangë? Se edhe lulet i duen kangët shumë…”
  Tashti, të dy librat e fundit që i ka botuar te “ Landi që ma ban faqosjen pa lekë e më merr lekë ma pak se të tanë”, flasin vetëm “për dashni”.
  Duke qënë infermjere, Xhina , vërtetë ka vuajtur ca më shumë nga ne t ë tjerët, që e kemi kaluar kohën e punës me njerëz sagllam, jo të sëmuarë e mes rënkimeve, ama, ka fituar diçka të madhe; ka mësuar të shkruajë çfar i thotë shpriti dhe pa pyetur për kufij, censurë, rregulla; ashtu siç flasin pa censurë dhe vetëm me shpirt nejrëzit e plagosur apo në prag të vdekjes, apo edhe që kanë vdekur më pas – pacientë të poeteshes sonë sensibile.
  Të parët njerëz që ia lexojnë vjershat kësaj shkodraneje janë e bija dhe bashkëshorti I saj, një burrë I pashëm dhe ish mundës i fortë i “Vllaznisë”, Gjergj Sterkaj.

  Lind pyetja sërish, ku është Lezha sot? A është plagosur aq rëndë shpirti i lezhianëve sa të të mos ngrihet më? A vazhdon të gurgullojë plot rrëmujë të bukur, dinamizëm ujrash dhe shpirtërash, si gjithmonë?
  Përse nuk është më prezent në media si më parë?
  Pallati I Kulturës ngrihej madhështor dhe elegant, me dy skulptura të larta, atë të Patër Gjergj Fishtës dhe një tjetër që simbolizonte kulturën dhe begatinë e Lezhës, dhe që, sikur qëndronte mbi shpatullat e “Atllasit” të lashtë. ( Një lezhian i moshuar erdh dhe na pyeti se, “paj a ban bre, me kenë poeti i madh në krah me këtë burrë që ka dalë picillak?”)
  Drejtori Ismet Zusi me stafin e tij e kishte këtë pallat të kulturës dhe dijes modern, që duhet ta kenë zili edhe në Tiranë. Gjatë promovimit të librit, para sallës së mbushur përplot, luajti një violinist në mënyrë të magjishme pjesë klasike dhe nga më të dëgjuarat e njerëzimit.Gjatwe interpretimit, atij iu kwput njw tel, por vazhdoi me heroizwm dhe dinjitet tw mahnitwshem koncertin e tij. Ai ishte ish pjestar i grupit “Djemtë e Detit” që nuk e kishte brakitsur Lezhën e tij por, ja, punonte në stafin e drejtorit Ismet Zusi.
  Sa lezhianë pasionantë takuam atë ditë. Diskutantët flisnin gjith mënd dhe me figura të zgjedhura me kujdes letrare. Një burr i shëndetshëm kërkoi fjalën dhe i përlotur u u kujtoi pjesëmarrësve se “nji kjo që ju po i thoni poete, asht njajo infermjere që mua më ka shpëtue prej vdejkes”.
  Dhe biblioteka ishte plot me libra të rinj.
  A ka më poetë sot jo qëndër e vogël? Me siguri që ka, por asnjeri nuk I njeh deri tani.
  Ne takuam aty edhe botuesin e një gazete, që, popo, e nxirrka Lezha; një gazetë me emrin e lashtë të saj “Lissus”. Ai na u ankua se nuk e ndihmonte njeri dhe se e nxjerrte gazetën e tij falë pasioneve të vjetra dhe dashurisë dhe dhimbjes që ka për vëndlindjen. Quhet Ndue Dragusha..
  Mundëm të takonim edhe dentistin e shquar, një mjeshtër i rrallë iI dhëmbëve, Selman Sula i cili, megjith ofertat dhe grishjet e shumta, nuk e ka lënë Lezhën që të vinte edhe ai në Tiranë.
  Na thanë se këtë vit bashkia e Lezhës kishte ndërtuar rrugën Lezhë – Kala , shumë e dhe, të kemi parasysh, se kalaja e Lezhës daton 310 vjet para lindejs së Krishtit.
  Na thanë se turizmi sivjet kishte qënë disi më I mirë nga vitet e tjera.
  Nuk mundëm të shkonim në ishull Lezhë, në lokalin e së famshëmës Diella; lokal që miku ynë dhe I gjith shqiptarëve, isha atasheu ushtarak britanik për te vjet rrjesht nw Tirane kol. Mark Vikers, shkruan se nuk ka ngrënë në ndonjë lokal më joshës, më të mirë e më të pasur e pafund të bukur kudo që ka qënë nëpër botë, se sa atje.
  Lezha ka 28 km linear bregdet thuajse të virgjër, qënga Derdhja e Matit e deri në Velipojë, por siç u pëlqen lezhianëve të përsërisin shpeshherë, “Lezhën e ka bekuar zoti por e ka mallkuar politika”.
  Shkodranët e duan shumë Lezhën. Dikur shkuleshin në Shëngjin për plazh, kur nuk lejohej nga regjimi komunist të shfrytëzohej Velipoja.
  Kushedi se me çfar motive të tjera a tdhedashurie organizoi festën e librit të saj kjo emigrante që, sigurish ka për t’u përlotur, kur të lexojë se si një gazetë e atdheut të saj po e kujton sot, ndërsa ajo është e zhytur në nostalgji të papërshkruar për atdheun këndej Adriatikut.

  RIZA LAHI
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/rizalahi.jpg[/img]

 28. Agron shele says:

  Ẽndẽrra nuk ẽndẽrrohet pa ty,
  Nuk do ta shikoja botẽn pa sy.
  S’do tẽ na shkẽlqente shpirti,
  Do errẽsohet, s’ka diell pa ty.

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/ligori.png[/img]

 29. Agron shele says:

  Kristaq Gushi

  Mbi sinqeritetin e kohës.
  Unë eci i sigurt,
  Me ngrohtësin e diellit,
  Ushqehem çdo kohë dhe përherë.

  Tek prehëri i hënës syshkruar,
  Sinqeriteti i shpirtit tim,
  Do të mbështesë vështrimin.
  Sinqeriteti, është vyrtit në
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/duhet.jpg[/img]

 30. Agron shele says:

  Marrin pjesë në manifestimet pegasiane 28-29 shtator 2012 anëtarë të LNPSHA “PEGASI” ALBANIA nga vende të ndryshme të Botës me poezitë e tyre :

  1. LANA DERKAC, KROACI ”Kontratë me publikun”
  2.DAVOR SALAT Kroaci “Ëngjëll i ndruajtur”
  3.Tozan Alkan Turqi “ Kohë dhe maska “
  4. Betul Dunder “Koria e Mjerë”
  5. Seref Bisel “ Shpata të bardha”
  6.Gabriela Gianfelici Itali “Oqeani i jetës”
  7. Rruggero Lazari Itali, “Pika”
  8.GIOVANNA LI VOLTI GUZZARDI ALIAS, AUSTRALI “Qielli prej letre”
  9.Marie Aprile Australi “Një ditë e re”
  10. Ana Torbelli * * *
  11. Nadia Cella Pop Rumani , Kandidate për Çmimin Nobel
  “Jashtë nga Kafazi”
  12.Teresinka Pereira , SHBA Kandidate për Çmimin Nobel “Pabesi”
  13.Luiz Carlos Pereira Brazil “Suksese”
  14.Prof,.Florentin Smandarache SHBA Hajk paradoksal 1-8
  15Adolf Shvjedçikov Rusi “Jeta”
  16.Kuldeep K. Srivastava INDI “Bukuria nuk është emjaftueshme”
  17. Rakel Vianna, BRAZIL “Zemër e përbashkët”
  18. Pavel Goranoviq Mali i Zi “Regina Olsen”
  19. Miladen Compar, Mali i Zi “Nuk jam indiferent”
  20. Anton Gojçaj, Mali i Zi “Buzëqeshje e gjelbër”
  21. Dragamna Tripkoviq, Mali i Zi “Vijnë njerëz”
  22.Albana Cufaj Zhuta Fyrom “Aromë gruaje”
  23.Rami Kamberi “Po të ishe mes nesh , nuk do të ishte pikë e pesë”
  24. Vehbije Aziri Dibër, “Desha”
  25. Dino Kubatis Greqi “Shqipëria”
  26. Vasiliki Kalahani Greqi, “Liqen deti”
  27.Despina Kontaxi Greqi ,“Të kërkoj”
  28.Vasiliki Ergazaki Greqi ,“Rinia”
  29.Eftihia Kapardheli Hajk
  30. Andrea Karzis Greqi “Eja”
  31. Dimitris P. Kraniotis Greqi, “Iluzione”
  32. Zaharula Gaitanaki Greqi, “Kur u fik dashuria”
  33.Panajota Zalloni Greqi ”Paqe frikohem…”
  34. Leta Kucohera, Greqi ”Para thënies “
  35. Jota Fotiadhu Ballafuti “Fjala”
  36. Hiro Aleksandhraki “ Trilogji”
  37.Domenico Defelice “Tani që ndihem keq”
  38. Rozmari C. Ëilkinson “Përgjigje Kalifornisë natyrë”
  39. David Stone Baltimore “Ky univers i verbër”
  40. Joe Civakiu, Japoni “O bir….”
  41. Selmo Vascos Sellos , Brazil “Pylli”
  42. Choi Laisheung, Kinë , Kandidate për Çmimin Nobel “Çfarë mund të thotë një shkëmb…”

  Kanë dërguar gjithashtu poezitë e tyre poetët brazilianë : Lucelia Gomes, Margarett Olivera, Roberto Lopes, Regina Kreft
  Këto poezi janë përkthyer ng aanglishtja dhe italishtja nga Alexandra Shabani (Majlinda) me përjashtim të13 nga Riza Lahi, 18, 19, 21 (përkthyer nga Anton Gojçaj; 25-38 nga Kosta Gaxhoni, Kristaq F. Shabani; 41 perkthyer nga Mirela Dudi; 39 përkthyer nga Dritan Kardhashi .
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/100_0592.jpg[/img]

 31. Agron shele says:

  Anila Bratja

  Paralele?!

  Mëngjes,
  i hirtë,
  i mjegullt
  i pakët,
  për të qene mëngjes…

  Natë,
  e errët,
  e thellë,
  e tepërt,
  për të qene natë….

  …pa titull…

  Vijmë dhe shkojmë
  ikim dhe vijmë;
  Pa rregull treshi,
  pa rrënjë katrore…
  Gjithmonë ka qenë,
  gjithmonë do të jetë;
  Keshtu dhe ashtu
  këtu dhe atje;
  Në çdo kohë,
  në çdo vend,
  në çdo stinë;
  Brenda Universit,
  përtej çdo pike,
  përtej çdo fjale,
  përtej çdo vibrimi,
  përtej çdo dritësyri;
  Ketu-atje,
  atje-këtu.
  Përherë,
  dhe gjithmonë.
  Në prehje dhe lëvizje.
  Në levizje të paqetë,
  në udhëtime të pashkelura,
  në rrugëtime
  pa hapësirë,
  në hapësirë,
  pa udhëtime,
  në forcë pa jetë,
  në jetë të paqetë.
  Në trazime enigmatike,
  në enigma humane,
  jashte-brenda Universit,
  pa bashkime pikash,
  me plotësime
  segmentesh të paplota
  Brenda qenësisë!
  Brenda qenësisë!
  Përjetësisht,
  ne brendësi-qenësi;
  Atje… ….

  Ku bashkohen,
  dhe ndahen qelizat…

  Lumturia është dashuri

  Lumturia eshte si ajri…
  Ajo nuk shihet,
  por duhet ta ndiejmë
  Vërtetësisht,
  përgjatë udhëtimeve kohore,
  arsyetimesh dhe ndjesish,
  regresi apo zhvillimi
  shpesh pritje-kokëforte
  dhe serish udhetuese,
  ne kufijtë e mitit
  a ndoshta të legjendës,
  mbetet dilema lumturi…

  Mjeranë dhe egoistë,
  arsyetues të palumtur,
  apo të lumtur bohemjanë,
  humanë
  dhe sërish humane
  të gjithë janë në në kërkim të lumturisë
  Të kohës së artë lumnore,
  që sekondin ndjek,
  dhe minutin e lumtur flak
  në ciklin jetësor
  ku në lojën “rrëmijë” të shahut
  “I lumturi” palumturi mbetet
  teksa
  “Bohemjani” i lumtur udhëton.

  Hëna nuk është e plotë
  As dielli
  As toka
  As yjet
  Asgjë…;
  nuk ndrit,
  nuk ngroh,
  nuk zgjohet,
  nuk rrezaton njësoj…

  As Unë
  As Ti
  As Ju
  Të pasur-të varfër,
  apo të varfër-të pasur
  mendjendritur të palumtur
  apo të lumtur udhëtarë
  nuk flenë përjetësisht në shtratin e lumturisë
  Se lumturia vjen dhe ikën
  gjithnjë çastlumtur.
  Por syri mund ta shohë
  Mendja mund ta çmojë
  Ndërsa shpirti
  duhet ta mbajë,
  ta ruajë,
  …dhe ta falë
  çastin e lumtur,
  që të tjerë çaste të shijojë.

  Lumturia është tek e thjeshta
  tek çasti thjeshtësisht i lumtur
  që ikën dhe vjen;
  Tek sekondi
  që sekondin ndjek
  Tek minuti
  që buzëqeshjen rrezaton,
  Tek stina që një shpirt rilind
  që vitet me lumturinë të udhetojnë…

  Dielli fle me natën
  që diell të zgjohet
  për sytë që e shohin!
  Hëna dukjen e lumtur fsheh
  në udhëtimet e palumtura humane
  ndër arsyetime boshe
  të lodhura e mendjefjetura
  ndër belbëzime lumturie
  …”për një lumturi të madhe”
  Me kohën që fle dhe zgjohet
  në supet njerëzore,
  ndërsa Toka martirizohet
  me ritin e rizgjimit
  me Hënën që fshihet
  dhe fsheh
  enigmen lumturi
  a ndoshta
  mosbesimin e (pa)lumtur human

  Se lumturia është dashuri
  Dashuri e lumtur
  në Tokën që udhëtoi
  dhe udhëton
  për njerëz të lumtur
  në ajrin e lirë
  të ditës që lind çastlumtur
  Për këdo
  që sheh dhe thith
  Ajrin e lumturisë…

  Koha psikike

  E ndrydha kohën,
  të vogël fare e bëra,
  duke marrë me vete imazhin tënd
  Koha në strehë neuronesh fjeti
  Fjeti e tkurrur,
  stoike në heshtjen e saj
  Fjeti në shtratin e heshtjes
  Heshti në mosdijen e ndrydhjes
  U ndrydh pa e njohur strehëzën e re
  neuronesh shpërthyese
  Por ajo kish lindur kohë,
  rrjedhë,
  jetë
  Kur kuptoi se nuk ishte më kohë
  u rebelua
  kërkoi vetveten
  vrullshëm dhe madherishëm
  në rrjedhën e saj të gjithkohshme
  Ndërsa unë mbeta e vetme
  e gjunjëzuar para

  Deti dhe toka…

  Vetëm qiell dhe det
  det pafund,
  det i vetmisë,
  në pritje të tokës,
  Tokës së Re…

  Det dhe qiell,
  asnjë pulëbardhë,
  asnjë shenjë toke,
  për eksploruesin,
  e Tokës së Re…

  Lundrim absurd,
  trupi të gjymtuar,
  përplasjesh e sfilitjesh,
  mendimzbrazur,
  për Tokën e Re…

  Dehje fatale,
  arsyetimi të pandreqshëm,
  gjithmonë lundërtar,
  me dashurinë e pafund
  për Tokën e Re…

  Anije dërrasëkalbur,
  me emrin e shpresës,
  tërësisht e shpuar,
  rrjedhave absurde,
  drejt Tokës së Re…

  Flamuri i dikurshëm,
  gjykimarnuar,
  aromën e arkës mbante,
  duke pritur me vite,
  Tokën e Re…

  Vela coheçjerrë,
  prej stuhive tinzare
  mbulonte lakuriqësinë
  e anijes legjendare,
  në zbulim të Tokës së Re…

  Direku gjymtyrëçeliku,
  tërësisht i ndryshkur,
  ende lartësonte,
  guximtarin lundërtar,
  të Tokës së Re…

  Vetëm qiell dhe det…
  Lundronin në det,
  apo fluturonin në qiell,
  anija dhe lundërtari
  i Tokës së Re???

  Asgjë nuk shihte
  Asgjë dhe gjithçka,
  në lundrimin pa kthim,
  lundërtari tragjik,
  i kohërave moderne…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/anilabratja.jpg[/img]

 32. Agron shele says:

  Anila Toto

  Sot, ndihem ja ashtu, femije i pafaj,
  Nenes ju drejtova tek pragu i shtepise,
  Keshtu jam gatuar, frymen atje e mbaj,
  rrudhat e moshes nxisin mallit te vegjelise
  ndaj ..vendos pak koken ne preherin e saj !

  Jam biri i paqes mbetur ‘jetim”
  qaj per ‘atin’ qe vite me pare,
  nisa te ngjis malin ‘Zhgenjim’
  mbeta tek pragu i majes se larte…!

  Jam biri i endrres, ADN-e saj mbaj,
  Fryt i dashurise qe dashuri di te mbjelli,
  Jam ajri i shpreses, ‘krijesa’ me e larte,
  Zberthimi i natyres, tokes dhe qiellit.

  Jam UNI i vetvetes, egoisti, fitimtari i saj,
  e zihem e grindem me te, tere inat e duf,
  Keshtu na paskan mesuar brezat vlonjate,
  Nga pak kurajo dhe krenari, edhe shume UN !

  sapo 2012:D 11:25

  Une mund te vdes pa Krenari,
  Dhe pa Liri, une prap do te vdes,
  Une mund te vdes pa Dashuri,
  Pa Dinjitet nuk kam me shprese .
  Prandaj nis punen, dite per dite,
  Luftoj per jeten, dicka te mbes !..
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/anila.jpg[/img]

 33. Agron shele says:

  Eva Hila

  Andrrojmë duer të shejta
  Kur bjen muzgu në vdekjen tinzare.
  Stuhi pyetjesh të çuditshme
  Stuhi perfekte
  Sy të mshtjellun me mbramjen që rrëshqet.
  Paturpsitë e pranverës
  Plagë e purpurtë vjeshte.

  Ktu poshtë,
  çdo shpirt âsht ba nji vjeshtë,
  e shpata e Zotit atje nalt ka mbetë varë.
  Maja e malit tand pushon n’ gropën e syve t’mi
  si nji kohë që âsht ndalë për me vdekë.
  Eh! sa fort e deshta dritën e ballit tand
  kur brini i qiellit pushonte n’te hijeshinë;
  sa fort m’bani me andrrue dallga e vetullës tande
  tue m’josh’ e m’përkund’ atje, në ishullin e syve t’tu.
  T’betohem se xixëllojat e kaçurrelave të tua kanë ardhë n’ kopësht
  e stuhia e frymës tande ende nuk m’ka rrëzu’.
  Eja tash në Bukurinë e ksaj nate, e shih
  si duert m’janë mbushë me jaseminin e gazit tand,
  m’kish marrë malli me i marrë erë.
  Nuk âsht lutje, nuk kam ma zä,
  äsht deshirë e shtrime në mue,
  e sonte,
  veç sonte , shkapërce gardhin e luftnave që ke ndezë
  e eja rri mbi rubinin e ksaj nate, sa Hana ka dalë.

  (janar 2012)
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/evahila.jpg[/img]

 34. Agron shele says:

  ek Pervizi u lind në Skuraj të Kurbinit më1929, në një famiije fisnike me tradita patriotike.
  Kreu shkollën fillore e të mesme në Itali dhe vazhdoi liceun Artistik në Tiranë për pikturë.
  U dallue për talentin e tij artistik e letrar dhe që në moshë fare të re merret me krijim¬tari poetike
  duke shkrue disa poezi e dy poema, që mjerisht kanë humbun.
  I denuem dhe i ndaluem të merrej me krijimtari të lirë, e kaloi jetën në rrathët e ferrit ko¬munist, bashkë me mija viktima të tjera të pafajshme. Në ato kushte aq të vështira e të rrezikshme, me vullnet e vendosmëni të pamposhtun, mundi të krijojë e të ruajë në
  kujtesë, poezitë që paraqiten në këtë vëllim.
  Edhe si piktor, mbeti pa mundësi krijimtarie, ndonëse i nivelit të naltë.
  Në diasporë ai merret me shkrime të ndryshme, në poezi e prose. Boton e drejton qyshë nga viti 1993 re¬vistën “Kuq e Zi” dhe angazhohet me veprimtari patriotike, duke për¬krahun nismat që i përkushtohen çështjes sonë kombëtare.

  “KURBINIT” ( Poemë)

  Nga thellësia e kohnave të kalueme
  emni yt
  krenarisht u ruejt ndër shekujt
  Kurbin
  tokë e Ilirëve Arbanë
  ndërthurun me ngjarje historike
  të madhërishme
  me gojdhana
  legjendare
  e kangët e bukura të trimnisë
  të këndueme nga belhollat zana
  me lahutën e malsisë.
  Akoma
  ndër malet e fushat e tua
  jehojnë luftat e albanëve ilirianë
  kundër legjioneve romake
  ndigjohet trokitja e kalorsisë kurbine
  ushton kushtrimi i rrebtë i Kastriotit
  dhe i princave Skuraj
  që përhapët anëmbanë.
  Ndigjohet vringëllima e shpatës fitimtare
  të Gjergjit të Madh
  të Skendërbeut
  kryezotit
  që me burrat e Kurbinit dhe Kruetanë
  mburojë iu banë Kombit Shqiptar
  Europës
  Krishtënimit mbarë!.
  Gjokset e bijve të tu
  Kurbin
  nuk iu tremben shigjetave tartare
  të janiçërëve të Stambollit
  nuk iu përkulën dhunës dh’egërsisë
  të hordhive gjakatare të Anadollit
  kryelartë përherë
  kala e pamposhtun e shqiptarizmit
  qëndrove
  krahinat e tjera
  pate pranë
  mirditorë trima
  e burrat kruetanë.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/lek_pervizi.jpg[/img]

 35. Agron shele says:

  Jusuf Zenunaj

  Jusuf Zenunaj u lind në Novoselë të Pejës më 1958. Që nga viti 1992 jeton në Belgjikë.
  Shkruan për fëmijë dhe të rritur, poezi dhe drama. Ësthë anëtar i shoqatës Letrare
  “Grenier Jane trony ” dhe i Shoqatës së ” Shkrimtarëve Frëngjishtfolës të Mbretërisë Belge “.
  Që nga viti 2000 ka botuar shumë poezi nê gjuhën franceze. Më 2007 është paraqitur në
  “Antologjinë e poezisë franceze “, botim i revistës letrare ” Les Elytres du Hanneton” , si dhe
  në ” Antologjinë e poezisë shqipe në rumanisht “(Bukuresht 2008). Në rumanisht , po në Bukuresht
  i ështê botuar edhe një dramë për të rritur.

  LES SOURIRES MORDENT SOUVENT

  Les étoiles ne scintillent pas
  sur la noire hypocrisie de l’homme,
  les sourires mordent souvent
  Ils mordent comme le lion,
  les blessures non soignées guérissent bien tard.
  La mélodie de la chanson qui n’a jamais été chantée
  se casse dans le silence infini.
  L’homme est toujours appelé l’homme….
  Quand la joie se transforme en tristesse
  blanche comme noire,
  sous les étoiles,c’est la même brilance.

  Jusuf Zenunaj, 21.04.2000
  (LE REFLET DE CHEZ NOUS, nr. 407, 2003)

  LE BOUCHER DES BALKANS

  Le boucher des Balkans au Tribunal de la Haye
  n’inquiète pas les blessures du jeune,
  de la vieille dame, ni de la mariée,
  ni les femmes enceintes tuées avec leurs enfants
  certains sans jambes,d’autres sans yeux,
  en regardant leurs photos
  agrandies sur l’écran.
  Il ne cligne pas des yeux,
  Il ne soupire jamais,
  comme il a l’habitude avec les paroles pleines
  même les foetus, il les appela criminels.
  En Bosnie, en Croatie,au Kosovo et dans la Luginë të Preshevës
  les crimes de Miloshevic apparaissent
  comme l’hiver et l’été,
  ils n’effacent pas les vents,les tempêtes,ni les volcans.
  Les Balkans n’ont jamais eu un aussi grand boucher.

  Lugina e Preshevës : La Vallée de Preshevë

  JUSUF ZENUNAJ
  Bruxelles,11 mars 2002

  VOUS CORBEAUX AVEZ FAIT ASSEZ D’OMBRE

  Au berceau des enfants vous faisiez aussi de l’ombre,
  vous pesiez les yeux dans les tranches des baïonnettes,
  vous débordiez de joie sur les dents,
  vous explosiez votre agressivité,
  aux guerres perdues,vous demandiez la gloire.
  La nuit de ce siècle
  vous lui prolongiez inutilement la vie.
  Avec notre sang le jour se lève.
  Le rougeoiement radie des aiguilles de la montre noire,
  même la chanson ne se chante pas sans allié
  le drapeau rouge lui ouvre le chemin
  Vous corbeaux,avez fait assez d’ombre
  ne nous cachez plus le soleil.
  Laissez chanter calmement
  le rossignol dans son nid.

  JUSUF ZENUNAJ

  DANS LA RIVIERE DE TES YEUX

  Dans la rivière de tes yeux je me suis noyé,
  je ne peux m’approcher du rivage.
  Au milieu de ton regard
  j’ai oublié de nager
  Je n’ai pas trouvé le début des souvenirs
  aussi longs que les chaînes de montagnes.
  Dans la rivière de tes yeux,
  aujourd’hui encore je suis un poisson timide.

  JUSUF ZENUNAJ
  Dilbeek le 23 prill/avril 2008
  (Trad. Aulonë Zenunaj)

  TUMULUS

  La mère égratigna son sein
  que les temps boivent le sang,
  la chanson de la forteresse
  grandît avec l’enfant.

  Les lamentions se lavent
  dans la rivière
  avec la chanson orpheline,
  la sainte pierre dans le pont,
  le lait maternel dans mes lèvres.

  JUSUF ZENUNAJ

  ( Prishtinë shkurt 1980/février 1980)
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/jusuf.jpg[/img]

 36. Rrahim Sadiku, Komogllavë, Ferizaj says:

  Urime për punë të madhe, të frytshme dhe me të ardhme.

 37. Agron shele says:

  Shejmond Pacarada

  Londër, 07. 05. 2010

  Shejmondë Basholli – Pacarada e lindur në komunën e Vushtrrisë, KOSOVË. Shkollën fillore e mbaroi në shkollën “Ali Kelmendi” në Vushtrri, ndërsa të mesmen e filloi në gjimnazin “Muharrem Bekteshi”. Në vitin e parë e përjashtuan nga shkolla, pasi shkroi një hartim me titull “Një ngjarje që s’harrohet”, me të cilin të gjithëve, në atë shkollë, u përkujtoi demonstratat e vitit ‘81. Punimi ishte i fuqishëm me frymë patriotike dhe, për regjimin e atëhershëm, ishte gjë e ndaluar. Për këtë akt hartimor e klasifikuan si shovene, irridentiste e tjera emërtime si këto. Gjyqi komunal dhe më vonë ai krahinor u morën me këtë çështje. Gjatë kontrollit të forcave serbe në shtëpinë e saj zbuluan dhe librin dorëshkrim, po me të njëjtin titull si i hartimit. Kjo bëri që kjo çështje të acarohej. Në shkollë e vlerësuan me notë të dobët në sjellje. Këtu filloi zanafilla e robërisë së Shejmondës, e cila solli pasojën e dëbimit nga shkolla, pengesën e mëtejshme të studimeve.
  Kjo masë solli dhe ndalimin e botimit dhe çdo lloj punësimi. Më vonë, me ndihmën e babait të saj dhe ca miqve të tij u realizua ndërrimi i dokumentave të shkollimit, duke arritur të vijojë shkollimin në Prishtinë në shkollën e ndërtimit “Shtjefen Gjecovi”. Në Prishtinë, duke përdorur pseudonime, filloi të bashkëpunojë me revistat si: “Kosovarja”, “Bota e re” dhe Zëri i Rinisë”
  (Natyrisht botoi punime jo patriotike). Më 1988 u largua nga Kosova për në Budapest (Hungari). Atje jetoi dy vite dhe studioi gjuhën gjermane në një kollegj privat. Në vitin 1990, së toku me bashkëshortin shkoi në Zvicër. Në vitet e mëvonëshme jetoi në Gjermani dhe Austri, duke punuar në një firmë holandeze. Në vitin 1998 u vendos përfundismisht në Londër (Angli), ku dhe përfundoi fakultetin e Arkitekturës në Westminister University, në vitin 2004.
  Jeton dhe punon në Londër me familjen e saj. Bashkëpunon me revistën “Fjala e lirë”.
  Shejmonda Pacarada është anëtare e LNPSHA “PEGASI” ALBANIA dhe ka marrë pjesë aktive në veprimtaritë e mëdha letrare të kësaj Lidhjeje moderatore letrare.
  Vepra të autores:
  1. “Gjurmë e së kaluares” vëllim poetik, “TOENA” Tiranë.
  2. “Kam emër Ilirie” (I have an Illyrian name) shqip – anglisht “Marin Barleti” Tiranë 2011, botuar nën kujdesin e LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, përkthyer nga Dritan Kardhashi W.P.S
  Ka në proces botimi librin në gjininë e prozës
  “Dielli i jetës sonë”.

  POEZI NGA LIBRI I SAJ NE BOTIM “KAM EMER ILIRIE ”

  I . NISIN ËNDRRAT PËR TË FRYMUAR

  AKT

  Dy trupa qelqi të pathyer
  Me të ngrohtë e shuajnë etjen,
  Dehje avujsh dhe frymë ngatërruar,
  Akt i zhveshur…
  Pasion dhe zjarr i pashuar.

  Po, dy trupa qelqi…
  Një akt i vetëm,
  Gjithçka…
  Shkrirë në ethe, por jo shuar
  Dhe qielli i i hapur zgjuar rri
  Nga hëna…edhe nata qenka ndriçuar.
  Londër 23.08.2010

  SHPIRT NË KËNDIM
  Fatin ia kishin vjedhur,
  Kur sapo lindi,
  Dhe emrin përgënjyer
  Ndër vite pa shkëlqim!…
  Sytë verbuar me hirin e errësirës,
  Frymën shtrënguar gjoksit të thatë,
  Fuqinë me zinxhirë të çeliktë lidhur,
  Gjuhën gozhduar në çastin e shprehjes…
  Gishtat thyer, ende pa arritur penën,
  Trupin e njomë mijëra herë copëtuar,
  Mijëra herë e vdekur…
  Por shpirti i saj, këndonte lirshëm…
  Çdo shpatë thyhej, ende pa e prekur…!!

  Londër, 19.07.2010

  ARDHJA E ATYRE QË KURRË S’DUHET TË VININ
  Ata vinin
  Me një egërsi shpirti
  Dhe me rrufe urrejtjesh
  Vrisnin shpirtra ëngjëjsh,
  Vrisnin…
  Ëndrrat me diell përkëdhelur.

  Ata vinin me traktor të kuq,
  Me zhurmë e bujë trëmbnin stinët,
  Helmonin zemra pëllumbash,
  Vrisnin, ëndrra ëngjëjsh
  Vrisnin, të nesërmen tonë plot dritë…
  Ata vinin, me krismë e pushkë,
  Mbështjellë me lëkurë gjarpëri
  Dhe tokën digjnin gjer nën dhe’
  Harruan të marrët:
  “Këtu Zot jemi ne!…
  Këtë dhe’ e kemi fole!”

  Ata vinin…, Por u thyen…,
  U trëmbën…
  U kryqëzuan në rrjetë turpi,
  Kokëulur
  Me duar të përlyera me gjak…
  Genocid…
  U mbushën faqet e historisë
  Ngeli gjurmë vragë
  Gjaku i pafajësisë.

  Londër, 06.04.2010

  DASHURI
  Prekja s’ka kufi
  Dhe buzët digjen mbi
  Lëkurën e valë.
  Gjithçka rrëshqet, trupi dridhet
  Ndjenjë ,
  Buruar nga shpirti zjarr,

  Dënesë , dhe zëri humbet
  Heshtje …
  Veç puls i zemrës rreh …

  Edhe hëna lakmon nga lart,
  Kur nata zhvishet
  Në qetësi…
  Dhe kot e quajmë akt i marrë
  E ndjejmë me shpirt …Është dashuri.

  Londër, 09.01.2011

  DJEPI KOHOR
  Mbledh ëndrrat , dëshirat shpresat…
  Për t’i dhënë ngjyrë djepit të kohës,
  që digjet nga e hirta,
  Për ta shëruar dhimbjen gri,
  Tek kafshon botën time…
  Ndiej…në shpirt
  Zjarrin e etjes,
  Për një ëmbëlsi jete
  Dhe bota ndryshkur e gozhduar
  Në djepin e kohës
  Nuk lëviz.

  Heshtje…
  Sytë kërkojnë lëmoshë drite,
  Thyhen në natën e qelqët
  Të trembur nga vetmia,
  Djepi i kohës
  Përkundur vetëm nga ai rrebesh
  Trishtimi…dhe dëshirat lënguese…

  Një furi errësire bredh,
  Me zhurmën mbytëse e rrënuese
  Dhe sërish mbledh fuqinë…,
  Zgjohem…
  Vjedh ngjyrat e kopshtit
  Dhe botës ia dhuroj,
  nga ai djep kohe,
  Sërish ëmbël të zgjon.

  Londër, 04. 04. 2010

  DUA TE IKI
  Dua të iki nga kjo botë e çmendur,
  Përdhelur nga rëra, si një valë
  Dhe pse çmendur jam e tëra,
  Për ty dhe ëndrrën, ndiej shumë mall…

  Dua të iki, gjithçka të lë pas,
  Kur bota të më harrojë,
  sërish për t’u rikthyer,
  Ndoshta atëherë,
  dhe ti ke për ta kuptuar
  Se dua pak, nga ajo dashuri e vyer…

  Dua të iki, se vërtet jam çmendur,
  Nga ëndrra e shthurur që s’është më ëndërr,
  Do të lutem për ty, gjersa të kthehem,
  Sërish në ëndrrën time, ti të jesh dhëndër.

  Londër, 03.05. 2010

  JAM
  Jam fjalë, kam peshën e gurit,
  Jam frymë, kam lashtësi shekujsh,
  Jam emër nga Iliria lindur e pagëzuar,
  Jam tingull lahute, derdhur stinëve të bardha,
  Jam këngë nga zë kanarinë thurur,
  Jam flamur me bulzë gjaku ndritur,
  Jam flutur me krahë shqiponje,
  Lartësive ngritur,…

  Londër , 25. 07.2010

  TA JETOJMË KËTË NATË
  Do të dua, këtë natë,
  Ta ndaj veç me ty,
  Do të dua këtë çast dashurie,
  Ta përjetojmë të dy,
  Dhe kjo këngë, që lind e pastër,
  Të mos ketë mbarim,
  S’dua të ketë ikje
  S’dua të pres kthim…

  Do të dua kjo dashuri e zjarrtë,
  Të jetë veç për ty,
  Do të dua gjithçka në këtë natë
  Të thuhet për ne të dy
  Dhe ai zë nga brenda
  Të shpërthejë plot zjarr…
  Të jetojmë këtë natë,
  Mu si dy të marrë!

  Londër 11.01. 2008

  KAM EMËR ILIRIE
  Kam buzëqeshje qendisur nga dielli,
  Kam tingull lahute, këngëve ndër stinë derdhur,
  Kam lotin e kristaltë kryqëzuar nga hëna,
  Kam shikim yjesh derdhur trojeve të lashta,
  Kam fuqi zemre, gjunjëzime urrejtjesh fal…
  Kam emër ILIRIE, lindur nga ai hi lashtësie.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/shejmond.jpg[/img]

 38. Agron shele says:

  Kujtim Morina

  HËNA

  Krisi hëna
  Si një poç i madh prej argjendi
  Copëzat e saj ranë në kumbimin e mbrëmjes
  Ku i mblodhën shtegtarët e natës
  Që i mbartin mbi shpinë si zjarre të vegjël

  Toka u platit në një vegim të shuar
  Plasi terri nga vrimat dhe skajet
  Sytë e njerëzve që vështrojnë qiellin
  Për t’i shpëtuar humbjes së zgavrave
  E krijuan sërish atë, hënën
  Krijesën tonë të venitur
  Të hirtë e përgjimtare
  Të largët e të rralluar
  Herë të plotë e herë përgjysëm

  E krijuar kështu natë për natë
  Ajo s’është më e thyeshme
  Zbehet veç nga afrimi i mëngjesit
  Kur të lodhur njerëzit
  I kaplon gjumi
   

  ORA

  Tik-taku i pandërprerë i orës
  Më zgjon nga angushtia dimërore
  Dhe nga qerthulli i plogështisë
  Kur kryhet cikli i plotë 60 minutësh
  Akrepat lëshojnë një tingull lajmërues
  Dhe pastaj ngjiten lart apo zbresin poshtë
  Në rreth rrotullimin e tyre kobndjellës

  Tik-tak, Tik-tak
  Kur jemi vetëm e dëgjojmë më mirë
  Ora ecën në sinkron me zemrën
  Si miu që bren sendet pa pushim
  Dhe pastaj sheh se s’ka mbetur
  As vend për të futur kokën

  Sidomos ora që varet në mur
  Seç ka të përbashkët me fatin tonë
  Të varur në blunë e hapësirës
  Që përkundet nga rrymat ajrore
  Dhe nuk e di as nga vjen e as nga shkon

  Gjithkush e ka orën e tij të mirë apo të ligë
  Ata që nguten ta arrijnë sa më shpejt
  Nuk shtojnë veçse rrotullimet

  DIELL I ADHURUAR

  Lamtumirë o dielli im i adhuruar
  Që shket ngadalë në honin e mbrëmjes

  Po kthehesh në zanafillë me shkëlqimin e humbur
  Duke bartur me vete kujtesën dhe ikjen
  Vezullimin e syve të ndritur së largu

  Qenia jote e përgjysmon hapësirën
  Teksa fshihesh pas kreshtave e majave
  Ose në vijën e përgjakur të detit të valëzuar

  Perëndimi po digjet në spektrin e ngjyrave
  Në mallin e përgjërimin e pasosur

  Rojtar i mynxyrave dhe besnik i planetit
  Ti endesh pa drojë nëpër gjethnajën e ditës
  Me mallkimin e përskajorëve hedhur krahëve

  Regëtijnë shkëndijat e fundit, krijesa të çiltra
  Në horizontin e ardhmë që më nuk qesh
  Shëtisin gjer vonë hije kalimtare
  Gjersa muzgu në sfond lajmëron për mbylljen

  NATË DIMRI

  Asgjë nuk e prish kujtimin e vrenjtur
  Që kridhet heshtur nëpër netët pa zë
  Dhe vikamën lajmëruese që fshihet në re

  Pas perdes së mjegullt të shiut të pritjes
  Ëndërrimet lakmojnë syun vegimtar
  Që përgjon në etjen e turbullt të natës
  Çastin fatlum që i druhet qenies
  Lotin fluturues në delirin e fundmë

  Ka mbetur veç në një anë xixëllues harrimi
  Në shtigje që bartin keqardhje të vetmuar
  Një dritë e vagët rend nëpër natë
  Me nektarin e pavluar që soset së largu

  Mijëra jetë përgjërojnë me mallin e kristaltë
  Mallkimin e heshtur që nuk iu dha ditës
  Dhe frikshëm ndjekin ëndjen e fillit
  Të ngatërruar qysh në rënien e muzgut

  Asgjë, asgjë nuk do ta shpëtojë përçartjen e humbur
  Që u tret si flatrat e një të dehuri
  Në orët flakëruese të marrëzisë së vonë
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/KujtimMorina.jpg[/img]

 39. Agron shele says:

  Ramadan Haxhiaj

  Poezi nga libri me titull ” Ritual i bëjë bukurisë”

  ATDHEU

  Dehem në gurrat ujëvarë
  Duke lozur me orët e maleve

  Dheu yt me jep fuqinë e Gjegj Elez Alisë
  T’i bëj ballë Balozit të Zi

  Dheu yt ma solli lindjen
  E m’i ndezi yjet në qiell

  Të falem ty,toka ime
  N’ëndrrat tua përkundem

  Motra plagët m’i shëron
  unë të fal jetën

  Gjakun
  Dhe hirin tim

  SFIDE

  Trungu yt në flakë digjet
  Duar të zgjatura mërdhinë

  N’tishtim ferri lulëzon
  N’mugëtirë dikush vdekjet i numëron

  N’mure rriten lulekuqet
  Të ngjizura nga gjaku ynë

  N”bedene ruhen këmisha
  Të shpuara nga plumbat

  Kullat e Kosovës
  Shekujve u bëjnë sfidë

  POPULLIT TIM

  Në këngën e popullit tim
  Shoh lashtësinë

  Në përmendoret e popullit tim
  Shoh krenarinë

  Në ballin e popullit tim
  Shoh trimërinë

  Në sytë e popullit tim
  Lexoj historinë

  Në plisin e popullit tim
  Shoh paqen-lirinë

  Në duart e popullit tim
  Shoh punën-jetën

  Në shpatat e ndryshkura
  shoh humbjet-fitoret

  Në falamurin e popullit tim
  Shkaba Dykrenare thërret për bashkim

  BANKAT LOTOJNE

  Nxënësve të vrarë gjatë luftës

  Në qiellin e përndezur
  Enden re të zeza
  Plagët kullojnë
  N’trupa të paepur
  Të fortë si Prometheu
  Bankat lotojnë
  Mbi lulekuqe të lara me lotë
  Aty zë fill faqe e re e historisë
  Ushtarë,nxënës,mësues
  gra,pleq e fëmijë
  Si Marathenamk ngarendin
  Me nga një copë
  Kosove të lirë

  SI NE ENDERR

  Varfëria
  Endet si ëndërr e grisur
  M’kujtuan partiturat e Vagnerit
  Dhe melodi e Lagjes së Vorfun të Migjenit
  Duke ngrënë bukë Europe të hidhur
  Mes kullash të rrezbitura
  Ku gjeni i qëndrsës e i vujatjes
  Ndrydhet nga peshë e kohës
  Ku bota sheh veten në pasqyrë

  NE LOTIN TIM

  Ritual i bëjë bukurisë
  Puthjen tënde ende të freskët e ruaj
  Në qepallat e mia të përlotura
  Syri yt lëndueshëm më vërbon
  E ti në lotin tim me varkë noton
  Ruaj puthjen tënde si një kujtim të ëmbël
  T’i vazhdon të më kujtosh edhe në ëndërr
  O Zot
  Në sallonin tënd të bukur jam vetëm shërbëtor
  Ku lloj-lloj mendimesh më mbytin mizorisht
  I lumtur,ndër më të lumturit shërbëtor jam
  Dhe për këtë i bëj ritual bukurisë
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/ramadan.jpg[/img]

 40. Agron shele says:

  Rrahim Sadiku

  Nëpër dhëmbin kohë

  Dhemb dhëmbi kohë
  dhëmbi që ha veten
  koha që ha dhëmbin

  dhëmbin vitet e brera
  qetë e qetë dhëmbin
  dhëmbët e qumështit dhëmbët e pleqërisë

  e gjitha rrokullimë
  dritë e terr terr e dritë
  kohës që nuk ndal hapin e saj

  Prelud rrëfimi për Nënën

  Nënë ka vite sikur endem somnambul
  pagjumësia më kaplon para pas mesnate
  vallë e gjitha ishte vetëm një lojë e unë
  lojtar aqë i dobët dhe në ballë rrëmetesh
  duke u djegur ferreve vetmive qetësi pa gjetur kund
  fatin tim duke e vizatuar në fytyrën e zemrën tënde
  duke parë si u dogje në heshtje e flakërove guximshëm
  duke qenë me mua me fatin tim me dhembjet
  duke i prirë gjithmonë shpresës gjithmonë
  bindshëm duke besuar se po shoh tej horizonteve
  gjithë ato vizione besime qëndrime kështjella lirie
  i shihje përmes meje fatit tim ballafaqimit me vdekjen
  as druri e as guri thoshe nuk besoj të jetë më i fortë
  edhe kur shpirti gati mërgonte merrte frymë ideali
  … mandej erdhi e pritura e pritura erdhi e ne Nënë
  përsëri besuam me gjithë forcën e shpirtit
  se kishte ardhur koha e ndërtimeve e lulëzimit
  për atdheun fatin lirinë dheun thamë ja ku jemi
  … ishte lojë tjetër hapi ynë nuk i përkiste kësaj fryme
  erëra trazuese shqetësuese hove të reja kërkesa
  për të reja vizione besime qëndrime kështjella pasurie…

  vetes i thash zgjohu ashtu si janë zgjuar të gjithë
  por… pagjumësia pakuptimësia rrëmetet rëndojnë
  lodhur ditën natën humbur dashurinë vrullin shokët
  endem botës i flas botës aqë sa mund të dëgjohem
  dashurinë ngrohtësinë tënde shpërndajmë nëpër kujtime
  …ka vite endem somnambul kësaj bote Nënë
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/rrahim.jpg[/img]

 41. Agron shele says:

  Arjan Kallco

  Parku Arenele romane

  Edhe pse vjeshta ende nuk e ka
  Vulosur rikthimin e saj
  Mbi token tonë,
  Në park ndihet si në shtëpinë
  E saj, e pashqetësuar nga
  Arratisja e furishme e verës
  E ndjekur këmba-këmbës
  Prej pararojës vjeshtake.
  Gjethet tashmë e kanë humbur
  Vitalitetin gjelbërak dhe të dremitura
  Bien njëra pas tjetrës në lëndinat që
  Si për çudi e ruajnë ende fillin e jetës.
  Mbi një përzjerrje ngjyrash apo
  Jetë pajetë
  Njerëzit ecin nëpër to, se mendimet
  Ikin gjetiu, turren pas të tjera vorbullash
  Në kacafytjet e përditshme
  Të kohës që nuk i pret dot.

  Arjan Th. Kallço
  Bukuresht, shtator 2012
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/arjan.jpg[/img]

 42. Agron shele says:

  Shezair Koko

  TITULLI: SIKUR….ZERO GRADE KELVIN !!!

  “Ngrin” floema,”ngrin” ksilema,
  “Ngrin” trendafili’ e gjakut,
  “Ngrin” e kuqja pigmentema,
  “Ngrin” fjal’ e mençur e plakut !!

  “Ngrin” vala “ngrin” therrmijeza,
  “Ngrin” i pasuri,jetimi,
  E çuditur “ngrin” çudia,
  “Ngrin” dhe ndjenja :Viskozimi !!

  “Ngrin” e padukshmja ,e lehta
  “Ngrin” e ftohta “ngrin” e nxehta,
  “Ngrin” e renda ,plazma,fleta,
  Vret vetveten dhe e fshehta !!

  “Ngrin” Dielli e “ngrin” Hena,
  Gjalloret behen betone,
  Çuditet ZOTI, “ngrin” NENA,
  “Ngrijn’ ” si bombat elektronet !!

  Tkurreron me “dritherima”,
  S’eshte ngrirje si akullnaja,
  “Ngrin” ne çast dhe vetetima,
  N’ngrin materja ,vdes gjihçkaja !!

  “Ngrijne” dhe puthjet pa kufi,
  Keshtu “ngrifshim” ne DASHURI !!!!

  KRIJUAR NE DATEN 13.09.2012. NE MBREMJE,FRYMEZUAR NGA TEMPERATURA ZERO ABSOLUTE !! SHEZAIR KOKO PICARI GJIROKASTER MESUES MATEMATIKE DHE FIZIKE,SAPO PERGATITA DITARIN ,ME FRYMEZOI ZEROJA ABSOLUTE.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/shezair.jpg[/img]

 43. Agron shele says:

  Drita Fejza

  DRITË VENDIT TIM!!!

  Falë mëngjeset
  Kujtimet,
  Dhe ëndrrat e vjetra…

  Dritën se fali dot
  Dua ta mbjelli
  Reshtur,
  Edhe frymën e fundit
  Të mekur e dua por dritë
  Ta kthej në shpresën e fundit
  Dritë,
  Dritë në traditë
  Në sofrën e poetit
  Për zërin e rapsodit…

  Dritë
  Dritë në shkëlqim
  Mbi baladat dhe lotët e vashave
  Në ëndrrat e tyre të djegura…

  Dritë,
  Dritë dua mbi tymnajën e mëshirës
  Dritë gjithmonë të ketë…
  Mbi gurë,
  Mbi libra,
  Dritë mbi dashurinë e gjallë
  Dhe atë ëndrrën që se fali kurrë…

  Dritë,
  Shkëndi në të vetmen shtizë të bajrakut
  Dhe dasmën e shekullit
  Dritë krushkut të lirisë,
  Dritë vendit tim,

  Dritë Shqipërisë!…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/drita.jpg[/img]

 44. Agron shele says:

  Ali R. Berisha

  POETËT NË ANFAS FLASIN
  BRENDA FREKUENCAVE

  frekuenca të emetojmë
  vizioni të bëhet realitet
  mendimi së paku është mendim
  i vogël e i gjallë si ikra
  mijëra ikra shpërndajnë
  jetën e vogël të mbushr me dashuri

  filxhani i kafës së kaftë
  mbi pllakën e Smeraldit
  përpara poetit search

  s’ka dërrasë të zezë me shkronja të bardha
  ka shkronja të zeza mbi letër të bardhë
  foshnje të mijëra mendimeve
  me çelësin e futur në vrimën e ndjenjave

  të mos rrëshqasë poeti në fjalën e vet
  të rrugës së mbarë

  të mos e lë mendimin shterp
  të dhjetra mijëra shkallëve
  me hap nga kohësia e përkryer

  poeti nuk është i vogël
  nuk është frikacak
  nuk është gogol nuk mplaket
  kërkon që Edeni të lëvizë
  gurët e zinj t’i bëj të bardhë

  mjeti i tij është i mrekullueshëm
  krijues vargjesh e i botës
  ndryshe se ç’e dëshirojmë
  nga ajo që e kemi sharë

  të zbresim ditë
  afër cakut të nisjes
  të presim shtënien me armë
  në vijen ku deti me dheun kufizohet
  deti na mbyt
  toka na rrit pozitivë

  POETSSPEAKING TO ONE
  ANOTHER FACE TO FACE

  we should all think as one
  and make vision become true
  opinion at least to be opinion
  small and alive as a spawn
  thousands of them spreading
  small life filled with love

  brown coffee put
  on emerald plaque
  in front of the poet who brows

  there’s no board with
  white letters
  only black letters on the white paper
  babies with thousands of thoughts hiding
  the keys in the hole of feelings

  the poet never to deviate from the
  righteous route

  and leave the thoughts of thousands
  slaves unfinished while making another step along with of time excellence

  the poet is not small
  he doesn’t fear
  he’s not a scarecrow
  and doesn’t age
  he requires from Eden to remove
  black stones and make them white

  his tool is a marvelous
  creator of the world poetry
  different from our thoughts
  we used to put a spell before

  bringing closer the days to
  target which moves ahead
  wait for the gunshot
  on the horizon line which meets the sea and the earth

  the sea drowns us
  the earth grows us positively

  kur jemi në detë e çojmë mendjen te mbytja
  (dhe deti ka fund)
  kurse në tokë te dashuria
  fuqia e fjalëve
  fundekrye vargut

  dërrasa e zezë na duhet
  shikojeni në të
  fjalëdetyrën – NDRYSHIM
  projekt e skemë
  metaforë e mendimit në anfas
  të mendimit metafizik
  të shpirtrave tanë ndryshe
  të freskuar

  while on the sea we thing of
  while on the sea we think of getting
  drowned
  (and the sea also has the bottom)
  whereas on the earth the strength of words
  in love is
  all over the verse

  we need a board
  can you see written on it
  the task-word CHANGE
  project and scheme
  metaphor of open thinking
  of our differently refreshed
  metaphysic thoughts
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/ali.jpg[/img]

 45. Agron shele says:

  Fatos Ashiku

  N’ATE KRUJE NE AT’ KESHTJELLE..!

  ..Tek gjemojne remojn sheku
  jmbi taban te Shqipetarise..
  tek qendron e mbetet pezull
  hije rende historia…

  ..fryn veriu me murlane
  nder tallaze po shfryn deti..
  rete shfyjne ngado mblidhen
  drejt atdheut tek kane rendur…

  ..Rend or rend… or Shqipetare!
  porsi” kalit mbart nder” hejbe”..
  tere halle te kesaj bote
  ty te rane i mban mbi shpine…’

  ..’edhe fjala c’e merr dhene
  frymen marrin atedhetaret:.
  .’-ja te jeme e ja te mbesem
  Shqiperine e duam bashkuar…’

  Po!.. Nje ze vendon kumbueshem
  si jehona ne ate gryke mali:
  ‘-Behi gati, trima, burra e trimeresha
  se atedheu na don gati..

  ..Le ta marre vesh tere bota..
  se Shqipetaret tok jan mbledhur.
  .kuvendojne marrin vendime
  per atedhe e komb bashkuar..’

  …Ne kto male koke zbulua
  rpale pale e rrudha rrudha..
  tere kujtesa nis shpalose
  tkrenari lavdi kombetare…

  ..Skenderbene tek kane pare
  palle xhveshur permbi kale
  tek versulej porsi shigjeta
  ‘perandorise’ i binin pendet…

  ..Mbi keshtjelle tek eshte ndalur
  hap i mrrolte i vegjelise..
  mendje shtruar e urtesise
  tok bashkuar bejne plane..

  ..’.Tek Ti Kruje kemi ardhu
  rngado anes jemi mbledhur,
  vishi ‘ZONJE’ edhe nje here takemet
  si dikure motesh te arte…’

  ..Nis kembana te gjemoje
  mbi bedene ngrihet flamur
  ine ate Kruje ne ate keshtjelle
  kombi i tere ngado mblidhet.

  ..’JOOO perbese s’kemi vdekur..
  !’iso mbajn malet , mbuluar kreshpash.
  .ngrohen zemra edhe shpirte
  maja krahut gjemojne honet..

  ..N’ate kruje n’ate Keshtjelle
  gjashte 6 tetori na ben bashke,
  Shqiperi moj balle krenare
  tu kendua edhe nje here kenga..!

  Fatos Ashiku Kruje shtatore 2012
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/fatos.jpg[/img]

 46. Agron shele says:

  29 shtatori 2012 , Dita e Ndryshimit
  Manifestimi poetik i Ndryshimit

  LNPSHA “PEGASI ” ALBANIA

  Në tryezë diskutimi para eventit

  Mundësia e konceptimit të ndryshimit dhe nisja për realizim

  nga Kristaq F. Shabani

  Hyrësi në “panoramë “….

  Poetët, shkrimtarët, artistët janë pjesëmarrës dhe interpretë në këtë ngjarje madhore Manifestim për një “Botë Ndryshe”, në të cilën më datën 29 shtator 2012, në të gjithë botën, në të njëjtën kohë, në 115 shtete, në rreth 700 qendra, do të ndihet fuqishëm me mendimin e përparuar, nxitës, udhërrëfyes : zëri i 100000 poetë, të cilët paqësisht do të leksionojnë poetikisht, do të shprehin mendimin e tyre dinamik, duke paraqitur anët e këndvështruara në një sy tjetër, që kurrsesi nuk mund ta këndvështrojë një sy i verbëruar…, një shpirt i pashpirt, ose gjysmëshpirt…, një mendësi me mentalitet tabu.

  Interpretët e këtij akti përmastivë….

  Poetët, Krijuesit, si idolë horoskopikë, gjithmonë kanë patur aftësinë e veçantë, privilegjin të parashikojnë dhe të përpunojnë plane të menduara mirë, duke futur në thelb dhe në periferi maja’ entuziazmi. Një sjellësi kjo profetike. “Avujt”, që prodhon kjo maja’ janë dehës dhe nxitës. Këta avuj dallgëzohen dhe shpërthejnë në një kor harbues, i cili pronësohet nga të dobtit. Në këtë rast e dobta merr një forcë në pamje të fortë dhe niset në një gjetje entuziazte dhe shpërthyese për të fituar analizë deduksionale të gjendjes në të cilën ndodhet sot kjo botë …

  Pse kjo gjetje: Shtatori? E lidhur me lëngun limfatk gjallësor

  Shtatori, pa dyshesë, po merr një ngjyrim të një kahje të ndryshesës dhe nënshkruan një ditë historike poetike, artistike për të shpalosur një përnisje dhe përndritje dritërore, inkadeshente për të Nesërmen e Botës, për të ndryshuar kursin e saj, për eliminimin e negativitetit të vet, që, hera – herës kthehet në një kryefjalë negative, të mërzitshme, e cila shkakton dhimbje, lotime, mungesë shpresimi, pasqyrim të thyer, tablo mjerane, përmastivitet te plagimeve rëndësore, ku jeta njerëzore meitizohet, kotësohet, drithërohet, asfiksohet…
  Kjo botë ka harbim të paligjshëm sakrifikimi. Kështu ka ndodhur para epokës së re, në epokën e re dhe dukuri të tilla të qarta ka dhe në epokën e moderuar, në të cilën mendojmë se jetojmë, duke u veshur me rekuizitë imazhi.

  Gjithmonë gjatë gjithë kohëve poetët kanë qenë në Pika Vrojtimi dhe në Pararojë mendimore dhe, në këtë nismë përmastive, këtë duam të bëjmë për herë të dytë më 29 shtator 2012.

  Thelbi i Parë

  Naiviteti të vërtit…, përqëndrimi dhe nisiativa të zjarrmon…

  Të sakrifikuarit, nismëtorët, urrejtësit, “histerikët”, çmendurakët”, belbëzakët, populistët, të “pompuarit”, shërbyesit, të dobtit, përdorën, si masha nga të fortët dhe, kur sakrifikohet kjo masë, përdoret “dobësia”, sa dhe vetë e forta zotëruese, me pamje “senatoriale “ befasohet! Kur arrihet në pikësynimin e duhur, ku çdo gjë zhvishet dhe e dobta lakuriqëzohet, edhe “turpin” lakuriq, pavarësisht se tenton ta mbulojë …. Lufta e Parë, Lufta e Dytë , Lufta e Ftohtë, krizat ekonomike, ekologjike, pasojat e rënda të sistemit. Tradhtia ndaj Hënës “ është fshehur dhe vijon të fshehet me çertifikatë nderi!…. Duhet ngritur mbi këtë “Ndërteseë gjigante ”, ecila të jep pamjen e sheqerosur në pamje , por brendësia e saj ka tjetër tablo…
  “Sa më naiv të jetë një popull, aq më lehtë mund ta vërtitësh si të duash” ka cituar parabolikisht dhe shprehimisht më një mendjemprehëtësi fine, dikur Romen Rolan. Në këtë kontekst poetët , artistët apelojnë te popujt e tyre dhe popujt e tjerë të Botës që të lënë përgjumjen, të hapin sytë dhe t’i largohen vrapimthi naivitetit me pasoja dhe të ndikojnë te liderët, të kërkojnë ide të reja për ndryshim të gjendjes…

  Thelbi i Dytë
  Negativiteti frenues , stopues i progresives

  Historianët e dikurshëm po e kuptojnë se kanë qenë “mariontea”, po historianët e sotëm, po sociologët, etnologët, psikologët, sociolinguistikët, gjuhëtarët , studiuesit çfarë janë?
  Transformim gjendjeje, sipas oreksit dinamik në kahje të negativitetit dhe ngjyrimit, duke lenë në hije realistikën. Moslëshimi i pushtetit, në disa vende është një shënjë apo ogur i “mirë” që tregon thelbin e veprimit regresiv, shkelmim me keqdashje të demokratizimit të brishtë, transmetim të qëndrimeve përfitues në pushtete, përcjellje të mezazheve gjoja të ëmbla të titullimeve dhe “arritjeve” . Mbiemri apo përafërsia e tij zbulon thelbin e verdhë .. Skeptër pushteti, apo mbreti që përcillet. Privilegji hap krahët shekullorë …, t cilët thonjëzojnë…
  Vilat politike modelohen me elementë të vjetër apo të prejardhur nga shtresa e edukuar për të mbajtur gjithmoën peshën e vet “udhëheqëse”, duke ngadalësuar hapin progresiv … Në maja pushteti dalin jo plotësi kulturore dhe aftësi drejtuese dhe këto sjellin pasojëzimin shoqëror dhe anormalitetin, stopojnë ecurinë …

  Thelbi i tretë
  Vëllazërimi universal “objekt” … A mund të kapet Maja ?!

  O Botë me gërsheta të shpleksura, nuk të përfytyroj dot pa servilë dhe inforamtorë, pa prostituim, kremastim të mishit të bardhë, pa cënim të drejtave njerëzore, pa sensacionalitet drogimi, pa eliminime me koeficente të larta mosekzistencë…, pa luftra të drejtpërdrejta dhe kamuflime qëllimesh për akaparime vendesh, shtetesh , hapësira dhe ndarje zonash influente.
  Vëllazërimi universal… Liria diçka e natyrshme për një shpirt të fuqishëm. ‘Stilimet”: e para për vëllazërimin universal, harmoninë midis njerëzve, kombeve dhe krijimin e hapësirave të lira për shkëmbim dhe kontribut vlerash janë prekur dhe trajtuar që nga njerëzit e mëdhenj të Lashtësisë.
  Një nga startimet ai i Zhyl Romen, i cili ngriti monumetalisht poemën hapësirëgjerë “Evropa”… Pa tij Zhorzh Dyamel, Sharl Vitraku, Dyrten, Rëne Arloi, Zhan Rishar Bloku, të grupuar te “Abei”, ishin nismëtarët e të qenurit evropin. Lirizmi i Verfelit në Gjermani i jep tonalizim lirik vëllazërimit universal apo Rëne Shikleja, alsasiani, që fati e kishte vendosur midis dy kombeve dhe punonte për mirëkuptim të ndërsjelltë. Ishte krijuar një rrymë e fuqishme e udhëhequr nga Romeo Rolan, i konsideruar me të drejtë, “kampion i vëllazërimit universal “, i cili kërkonte që në errësirën evropiane të sillte agimin. Romani i tij më i fuqishëm se himnet, panfletet, protestat…, u motivua “Ndërgjegja e Evropës”. Gjithmonë mendimtarët janë të zbehtë në pamje fizike, thatanikë, por kanë një ndriçim të nëndheshëm si diell. Simbolizimet e vëllazërisë janë të spikatur. ‘Truvëllazërorët dhe hap rrugën…”

  Telbi i katërt
  Dritëpërhapja … buron nga mençuria ekstreme

  Truri i poetëve dhe artistëve është gjithmoën në lëvizje që përpiqet, mbart, kërkon, përcjell realitete, fikson .. humbet qeliza. Gjithmonë e pësojnë të mençurit dhe dritëpërhapësit e dritës!
  Nga vetë natyra krijuesit janë një shpirt i fuqishëm, që s’tundohet para presioneve më të fuqishme , kjo e predikuar ng a ai predikim “realizant” :“Liria që njeh kufizim…”.
  Ideja e fermentimit të “eliminimit “ fizik buron nga ajo pjesë e mugulluar e nënvetëdijes njerëzore atë, që Frojdi, me inteligjencën e tij, e kategorizoi “përçmim të kulturës”, një gijotinë e menduar e eliminimit të qenies njerëzore…
  Anakronizmi kriminal sfidon, në mes të shekullit apo të mijëvjeçarit të ashquajtur të zhvillimit dhe në mes të sistemit të mirëqenieve të përgjithshme! Habitësi në forcë të trembëdhjetë, s’ do të motivohej kjo, nëse i referoheshim numrit dhe shtimit të rretheve danteske?! … Prania e mjeteve vrasese jep hapësira logjike përdorimi … Një dëshirë komike kjo e eliminimit njerëzor! Kujtoni Lisaerin. Truri i këtij poeti shkroi poezinë “Kënga e urrejtjes ndaj Anglisë”, ku fshihej githë histeria e çmendurisë ndaj një vendi , por pati fat të keq: poema u shpërbë dhe autori u flak …

  Thelbi i pestë
  Ta ruajmë dijen e përfituar … dhe ta tansmetojmë … A mundtë kryqëzohet dija ?

  Një citim logjik i Romeo Rolanit përsëri: “Jo nuk do t’i braktis kurrë miqte e mi lexues !” Në veprën e tij “Sipër kacafytjes” tregoi, parasëgjithash, se kombet duhet të kënë dashuri shpirtërore… Ae kanë apo e dëshmojnë në kohën në të cilën jetojmë? Kërkojnë pushtime dhe të “ëmbla” të tokave, të deteve, të qiejve, duke treguar pangopësi ekstreme dhe vënie kushte ndaj njëri – tjetrit .. Eksportime të mendimit .

  Torturimi i rëndë i kulturës dhe i krijuesve të saj nga një pjesë e shoqërisë së sotme botërore. Vetëm një shembull ilustrues: Në Luftën e Dytë Botërore, në përgatitjet e ethshme u asgjësuan veprat e Hajrih Hajnes, Tomas Manit, Ajnshtajnit, Fojdit, Verfelit , Cvajgut e tjerë. Faniten sot fjalët lapidarë tëStefan Cvajgut të madh, të cilat lapidarizohen sot: “Kënaqësia ime modeste është se kam mundur të inatos njeriun e përkohshëm, më të pushtetshëm të kohërave moderne, Adolf Hitlerin…” Aso kohe Cvajgu kishte botuar veprën e tij “E fshehta përvëluese”, e cila, dhe në titull, përvëlonte me idetë e predominimit fshehtas të ironisë së madhe të parësisë ariane, që ishte thelbi i teorisë “Lufta ime” të Adolf Hitlerit. Eh, ç’fat patën ato libra! U mbërthyen në të ashquajturat “Shtylla të turpit” me gozhdë. Në shekullin e XX hidhte valle në pistë Mesjeta e shumëpërfolur e këtij asgjësimi kulturor; përsëritje e fazimeve të epokave ku Mesjeta sfidonte me modën e saj të “kryqëzimit”!… Sa arkiva të djegur! Sa dokumente të asgjësuara, sa kronika, sa shtrembërime inatçore, sa eliminime me dashje njerëzish të mëdhenj, sa kundërvënie të mëdha të sajuara, sa çuarje në atentatime – vetëvrasje!… Historia dëshmon veprimet e kundërvënies dhe të “akteve tragjikë” nga kryqëzuesit e dijes . Është një stil i formuar i “teoricionit të eliminimit fiziko-kulturor…” Dhe gjithçka u hidhej Qiejve!… Qiejt kanë fajet e tyre, pse në hapësirën tokësore hedhin vetëtimat dhe këto vetëtima vrasëse vrasin lemerisht “objektiva” të dijes, duke proklamuar e duke simbolizuar atë që kështu “donte” Zoti i plotfuqishëm!… Ky ishte një gënjim i madh i përpunuar në tru të nxehtë që, për të vegjetuar vetëm, “sakrilegjojnë” dhe flijojnë jetë njerëzish duke i kurbanizuar për të mirën e pjesës tjetër, e cila duhet të jetojë… Edhe sistemi komunist i mitëzuar “si një sistem që ruan pasurinë dhe kulturën njerëzore”, paçka se në “partiturë notash” apo në fasadë “ruajti” vlerat në thelb sulmoi, copëtoi, separatizoi vlerat, duke bërë ndarje vlerash, sipas pëlqesës dhe viganë të mendimit i parceloi. Fishta, Konica e shumë të tjerë patën këtë fat të rëndë. Gjatë gjithë ekzistencës edhe ne si Komb, njerëzit kryefjalë kanë qenë në represion , në tentim eliminimi dhe eliminim , nga ashpërsia e luftës së teorisë dhe prakticitetit te menduar, për të na “prerë e sakatuar gjuhën” , për të mos e shkruar atë … Të sakrifikuarit për këtë çështje të madhe? Shumë , të cilët janë sot në Altarin e Krenimit tonë…“Edhe sot me pashje ose pa dashje krijohen aludime, ndërrmen pa mend procese të “harrimit” të gjuhës së mëëms”, lënie të fëmijëve pa u shkolluar në gjuhën e mëmës e tjera fenomene këto të rrezikshme … “Kryqëzimi i dijes”a nuk është një akt i eliminimit të asaj që ka krijuar dhe prodhuar mençuria njerëzore?… Mbi dijen vijnë herë rryma të nxehta e herë të ftohta akull! Le të përcjellim mesazhin e madh: “Ta ruajnë Dijen!” duke e konsideruar një “relik” të mrekullueshëm e të nevojshëm, sepse ajo është refleks i artë i vetëdijes sonë kombëtare dhe na ndërgjegjëson për të vijuar në ndryshimin e vetvetes dhe në kontekstin përgjithshëm për të ndryshuar vetë Botën, duke e filluar nga thelbi….

  Përfundimi logjik
  A mund të kthesohet?

  Logjika e përdorur përgjigjet në sensin e pozitivitetit, kur kombiohen të gjithë faktorët aktrues…, kur Mendja Njerëzore veprimohet në tendencën e caktuar …
  Tiranë, 20 shtator 2012
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/clip_image002.jpg[/img]

 47. Agron shele says:

  Prend BUZHALA

  ANI I ILIRISHTEVE

  O Zot, sa gjatë
  Nuk paskam shënuar asgjë ilirishte
  E tash më duhet të zbres
  Në nëntokën e thellë të Ditës së Kujtimeve
  Për t’i parë gjurmët e gjakut të Asaj Dite Epokë
  Gjurmë që e kanë vizatuar Rrethin e Kufirit
  Dikush kishte hedhur një pështymë andej

  E andej nuk gjeta asgjë pos Rrethit të përjetësisë

  Gjurmët nuk prajnë
  Nuk pushon as ai zjarr të digjet së thelli e së larti
  Aty gjeta fytyrën tënde ilirishte
  në shëmbëlltyrën e zjarrit

  Zbrit e zbrit atyre thellësive
  përmbi të mbulojnë të tjera gjuhë popuj
  e ilirishtet paskan zbritur aq thellë
  e assesi të dalin përsipër

  E tash nuk e di
  a po përflaket fytyra jote
  a unë po digjem
  Ai zjarr për çudi
  nuk pushon

  E andej nuk gjeta asgjë
  pos Rrethit tashmë të mbyllur

  Shih ky shënim
  paska ardhur nga Ani i Tokës
  Nga Ani i Këngës
  E gjithçka për një çast
  u bë pjesë e atij ani

  Nga kërkimet e tilla
  doli se tek ani i ilirishteve
  kjo këngë e paska pasur
  këtë Dëshmi
  Dhe së andejmi erdh e rilindi tani

  (Nga libri “Ani i ilirishteve”, poezi në dorëshkrim, 2007)
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/prend.jpg[/img]

 48. Agron shele says:

  Arsim Halili

  ” Per mua njerzit ndryshe jane ne pamje , ndryshe ne fjale e ndryshe ne veper, ndaj veprat deshmojne ciles nga keto tri cilesi ti besojme”

  ” Edhe gjerat me te rendesishme ne jete,behen te pa rendesishme, kur i nenvlerson ato”

  “ Rrebelimi i poetit, trondit hierarikinë shumë më shumë se zëri mijëra protestueseve, paqja e brishtë e tij, shkurton jetëgjatësinë e karrieristëve

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/arsim.jpg[/img]

 49. Agron shele says:

  Albert Shala

  BABALLARET

  Ngriteshin si murlani e stuhia
  qe n ‘kembe te jete Shqiperia

  Kishin shume halle
  kishin shume derte
  kryeendrren Shqiperi
  e bartnin me vete.

  Sa here qe Shqiperise
  i dhimbte koka
  shendroheshin ne ylber
  dhe mbeshtilleshin rreth ballit te saj

  Sa here qe Shqiperia plagosej
  shendroheshin ne gurra
  dhe plaget ia lanin

  Kur nata mbulonte Shqiperine
  shendroheshin ne yje
  asaj i benin drite

  Sa here qe Shqiperise
  i suleshin stuhit
  shendroheshin ne kala
  per te pritur rrebeshet qe vinin panda

  JETA NJE KUJTIM

  Endrrat iken n’fluturim
  yjet n’thellesi buzeqeshin
  hena ngrite koken lart
  e ylli i mengjesit
  duart valevite
  Jeta nje kujtim
  n’mes kengeve dhe vajeve
  trishtimit e buzeqeshjes
  iken ngadal
  sbashku me flladin e mengjesit.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/albert.jpg[/img]

 50. Agron shele says:

  Hasan Qyqalla

  AROMË E TRISHTË
  -Ahmet Krasniqit-

  Rrënjën rrëzë Qyqavicës
  Në kullën e trimërisë
  N’oxhakun e urtisë
  E lisat i qepen Lirisë
  Dhe n’pranga t’robrisë

  Gjurmoi damarët
  Buzë detit kah Dalmatët
  U foli tinëzisht
  I buzëqeshën arbërisht

  Coptoi historinë me bisht
  Të pershëndes shqip…

  Lisat i çuan fjalë
  Retë mbi Kosovë qajnë
  Iu dridh buza
  Për fije shkul mustakun
  Kush mbyllë oxhakun!?

  Shekujt përlau në sy
  Tokës i digjet DHEU
  Uratë Kastrioti
  Trurin seç preku

  Atdheu më pret
  N’pranga pa jetë!

  Babë Tomorri shkulet
  Qyqavica përkulet e hesht
  Rrënqethen në rrënjë
  Aromë e trishtë në shesh!

  BETOHU

  Betohu në shpatën e Kastriotit
  në plisin e dadë Shotës
  në Flamurin e Plakut të Vlorës
  në Alfabetin e Manastirit
  në dashurinë e Nënë Terezës.

  Betohu në indexin e studentit
  në urtinë e Anton Çettës
  në Kanunin e Lekës
  në trimërinë e Pajazitit
  në pushkën e Jasharajve…!

  Betohu në Krisht
  në një Zot betohu shqip.

  Flakë gjaku me Besa-Besë
  Vetëm shqip dua të vdes…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/Hasan-1.jpg[/img]

 51. Agron shele says:

  Tone Deda

  POEZI (Shkepute nga VELLIMI I PARE me titull ”PERSHENDETJE’’)
  DUKE TE PRITUR
  Nen strehe qendrova duke te pritur ty, Ne shi qendrova u laga per ty, U ula ne stol duke te pritur ty, thura nje triko vetem per ty, Dola ne kopesht duke te pritur ty, Thura nje kurore me lule vetem per ty, Dola ne udhe duke te pritur ty, Thura nje poezi vetem per ty, Lendova zemren duke te pritur ty, Po ku ishe ti ku ishe?….

  S’TE HARROJ
  S’te harroj
  Derisa tik-taket te levrojne ne heshtje. Derisa zemra te pushoje pa shkak, Derisa gjaku te ngrihet neper deje, Derisa shpirti te behet farmak.
  S’te harroj
  Derisa lulet te shkundin kuroren, Derisa bari te thahet, Derisa te shterret deti, Derisa te transplantohet dielli.
  S’te harroj
  Derisa Toka te nderroje jete, Derisa te heshtin Perendite Derisa shpirterat te mos bertasin, Derisa qiejt te behen flake e hi.

  ALFABETI YNE
  Ah sikur te qendis mbi faqet e mia nje udhe te pafundme, shkronjash te argjendeta. Vetem tridhjete e gjashte ,do ti qendisja me penj te kuq, te ngjyer ne gjakun e Naimit, Qe dhe komshinjte ,te ma kene lakmi , per modelin qe kam…

  NJE PORTRET
  Portretet tuaja te brishta, tashme jane thyer para syve te mi. U zhduken papritur si fantazmat. Imazhet u shkrine ne lotet e ndjenjave, ndoshta dhe me bene te qaj, Por askush s’me ka faj, sepse nga dora me rane. Vetem portreti yt,me buzeqesh, Dhe mua me ben te qesh…

  RRI ME QIELLIN
  O Zot falme nje copez qiell, edhe une diku te rri, ne cep te qiellit du ate mbeshtetem, Te shkruaj nje poezi. Ne fytyren e zbehte te qiellit, heq vetullat mjegulla, e pastaj qerpiket e gjata te reve , shkundin supet e lagura, e nga syte e shkruar te ylberit burojne piklat e shiut qe kane zene vend ne Detin e kripur. Ne floket e valeve, shkrepin rrezet tinzare te diellit, qe fshihen nen fjongon e bardhe te kripes, dhe mundohen sadopak, te mos ja thyejne pasqyren qiellit. Qiellit i fala poezine…

  PERSE?
  Perse ti vrapon? Rrugicave te endrrave te mia, dhe nuk me thua? Qe une te jem endrra ne mes t’nates , Ne netet e tua!!!

  BUZEMBREMJE MISTER!
  C’fare te bej me muzgun, qe ra permbys mbi mua, e buzembremjen e lashe ne mes… Shpirtera qe rendin pas meje e dicka me lypin. Shpirtera qe kerkojne pafajsine… Une lutem… qe t’ua fsheh mekatesin , por lutjet e mia nuk mjaftojne duhen dhe faljet! E buzembremja mbeti mister!…

  JU PERSHENDES
  Jeni ju qe u pagezuat , me emra te ndryshem, qe ju pershendes. Jeni ju krijesa te pacmuara qe flisni me Perendine. Jeni ju qe zbritet ne cast para meje dhe me zgjuat, Jeni ju qe doni te me vrisni imagjinaten. Jeni ju o njerez qe vetem per ju mendoj. Ju pershendes…
  POEZI SHKEPUTE NGA “vellimi I dyte” ME TITULL
  ”QERPIKIUN IA FALA QIELLIT”

  JETA
  Jeta me fali gjithcka, gezimin,hillerimin, aromen lulet stinet, flladin e mengjeseve… Me veshi me stoline e natyres. Me fali endrrat, poezine dashurine… Te gjitha keto, m’i ka dhuruar, Por, a kam per te paguar?…

  URE MES NJEREZISH
  Mungon nje ure mes zemrash, mes njerezish, te gjithe Kontinentet. Ah, sikur kjo ure te ishte, Te gjithe do ti shkembenim sekretet… Pse s’me ndihmoni dhe mua, te ndertoj nje ure te c’muar?…

  POETIT
  Derdha vargjet e shpirtit , u njomen yjet! Rete u shkrine e u bene vese! E ne qiellin e paster, Luajne tregtaret e endrrave… …me endrrat e poetit!…

  QERPIKUN IA FALA QIELLIT
  Ne syte e kohes derdhen floket e verdhe. Ti vjen si perhere, krahehapur drejt meje. Ne syte e bishave imazhi yt plot shije, fsheh lakuriqesine e ndrydhur ne vetvete. Fanitesh nder mjegullnaja, e shkon drejt yllit polar. Ylli polar jam une! Ty s’t’i ngrys vetullat, kafshoj ajrin me dhembe, vershoj ne laguna pafundesish… Hej, ti qe merr fryme, ne mushkeri ylberesh. Falja syte fantazise, qerpiket falja qiellit

  DESHIRA E JETES
  Ne breg qendrova, per ti thene dicka Detit. Si une e trishtuar vala ne breg erdhi. U lodha nga kjo pritje e pafund, ju lutem mos me braktisni dhe ju. Bredh neper endrra e heshtur , dhe kepus nje dege jete, duke udhetuar, nen dashurine plot frike. Jetova caste… Qe e vrisnin rende vetmine…

  UDHEKRYQI I BOTES
  Sa i ashper,sa i forte, te shqyen ne fantazine e endrrave. Bote e mistershme te godet fort, dhe askush se hedh nje gure, ne themelin e loteve. Nje gur ne fjalet e shpirtit, te embel apo te hidhur. Dhe heshtja e vrare nga padurimi, pret fjalet me te embla Qe burojne nga shpirti i vuajtur.

  KUR UNE…
  Kur une ti degjoj tingujt e zemres, sinapset e nervit behen me te ndjeshme. Nje afsh I holle me pershkon trupin, kur e marr ne dore nje pjese te zemres sate, dhe e mbaj mes gishterinjve. Aorta dhe venat tashme derdhen, ne gjakun e trupit tim, me te njejtin grup. Shpirti hepohet e bie ne qetesi. Shkrin Brenda vetes,misterin…

  TRENDAFIL PAS PUTHJES
  Perendimi zgjati kthetrat drejt nesh, koken e kristalte e mbeshteti ne gjoksin e nates. Sa mire,syri e shpenzoi lotin per ty. Nga qerpiket ai rrokulliset e ndalet ne cep te buzeve, me majen e gjuhes ia shijon kripen. Te gjithe thane: Ata u dashuruan,u puthen, u perqafuan me force, u struken pas kometave. Papritur mes reve, Nje rrufe e shkaterroi virgjerine e henes. Nje yll u shua ne buzet e pergjakura , te trendafilit pas puthjes.

  MJELMAT E DEHURA
  Kur qielli eshte bosh e rete pezull mbarsur me truptha te lagur vese, mjelmat soditen Drinin, me krahe te lagur e kokrriza rere, ne prurjet e valeve te qeta. Kur peshqit u lodhen nga pritja, E harruan siperfaqen e zbriten ne fund. Tingujt cahen mes flluskave te ujit, Qe perfaqesohen ne ishull. Nje yll I perlotur kujton te dashuren, me sy te pleksur ne drunjte e kalbur. E mjelmat shetisin mbi uje duke thene: A do te kete jete ketu per ne. Ku dallget e lemuara te shtypin trupin, te komprimojne kafken… Kur Hena e pergjysmuar zbriti… Ne ishull mjelmat e dehura duke pritur pranveren gjithe naten s”reshten se kenduari. e ngjeva gishtin me ngjyren e Henes , dhe nen puplat e bardha shkrova… Mjaft pushoni se na c’mendet. !

  TE DUA
  Te dua me gjuhen e mallit te thashe: Me heshtjen e shpirtit, me fjalet qe s’kane mbarim… Dashuria e keputi nje dege mesnate, plot kokrra e mbolli ne det. Ti je aty si nje engjell … ne Boten e misterte qe nuk hesht…

  KEMBANA E PAQES
  Paqe,paqe te gjithe kerkojme, Nje Janari i Dymijes, nje Kembane qe troket embel, eshte thirrja e njerezise. Ah,nga larg e degjon qielli, buzeqesh ne mbremje vone, por agimi do te pelcase, ne rreze te zjarrta do te na mbuloje. E nga poshte te gjithe degjojne, ngrihet Engjelli Papa ne Rome. hap deren e Shenjterise, thirrja e Paqes e begatise. Bote e zbrazet plot tramvaje, tash erdhi dita e miresise, te gjithe jemi tenje gjaku, jemi bijte e Shqiperise. Aty ku toka me qiellin, puthen edhe pse s’kane goje. Por e dime se duhet heshtur, Paqe, paqe te gjithe kerkojme.

  ME KUJTO
  Me kujto ndonjehere, qe une te ndihem me mire. Letren e bardhe mos e dergo ne zhumilet e Dimrit, pas gjetheve te rena qe i sjell era. Mos e dergo mes reve, qe grinden e ndizen vetetime. Mos e dergo ne harkun e ylberit, mes ngjyrave ate e vjedhin. Nxito neper mjegull pa lene gjurme… Ose te pakten me dergo, nje gjemb trendafili. Me kujto se ka lule ne kete bote…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/tone.jpg[/img]

 52. Agron shele says:

  SHERIFE BERISHA – THAÇI

  NETËT DHE DITËT KOSOVARE

  Netët Kosovare ishin plotë llahtari
  Varrosnin shpresat
  Njerëzia në udhëkryq të jetës – pa adresë
  Në ditët kosovare
  Varrosnin fjalën e lirë
  Digjeshin shkollat shqipe – shkrumb
  Shkrumbi përfshiu shkronjat që ishin ardhmëri e fëmijve
  Ditët kosovare varrosnin të ardhmen e rinisë kosovare
  E ne, na mbeti edhe një pikë shpresë
  Që do ngrohemi në një ditë të bukur përplotë Diell
  Lirshëm të frymojmë, të flasim, të dashurojmë lirshëm
  Na prêt rrugëtim I gjatë deri në cak.

  SHERIFE BERISHA THAÇI

  28 NËNTORI

  Sot buzëqesh me krenari
  Anë e këndë ke pamjen ndryshe
  Petku festiv sa mirë të rri
  Qëndron krahëhapur si dallëndyshe

  S`jam dallëndyshe – jam Shqiponjë
  Këtu kam zgjedhur më t`bukrin vend
  Shqiptaria më thërrasin Zonjë
  N` Flamurin e Vlorës e kam Folenë

  Nuk jam veq një shtizë e pëlhurë
  Në mua ka vlerë të vërtetë
  Jam një I fuçishëm Flamur
  Për të cilin njerëzit kanë dhënë dhe jetë

  Në këtë Tokë veq shkëmb e gur
  Në shqiptarinë me plisa t`bardhë
  Marigona më vuri n`Flamur
  Bashkë të jem gjithmonë krenar

  SHERIFE BERISHA – THAÇI

  KRISME ËSHTË EMRI YT
  (Din Mehmetit)

  Poet shpirtëror
  Pishtar i vargut që rrugëve u jep dritë
  Ishte dhe mbeti – Din Mehmeti
  Krisme është emir Yt

  Me Ty
  Në të shëmtuarën
  E gjejmë të bukurën,

  Me Ty
  Edhe në zhgënjim
  Gjejme ngadhënjimin

  Me Ty
  Zgjohen ëndrrat e fjetura
  Mbi Detin plotë dallgë

  Me Ty
  Malet kanë oshëtimë
  Fushat jane plotë Diell

  Me Ty
  Në çdo çati
  Ka rreze diturie

  Me Ty
  Dashuria rritet
  Per fjalën e lirë
  Për fjalën e artë

  Poet i të gjitha kohërave
  KRISMË ËSHTË EMRI YT

  SHERIFE BERISHA – THAÇI

  VDEKJA QË TRONDITI SHQIPTARINË

  (Ali Podrimjes)

  Na u ndrynë buzëqeshjet në kafat

  Edhe Tokës I ra një hije e rëndë pa TY

  Engjujt ndihen të vetmuar, në këtë heshtje varri

  Në duar mbajnë shamijat përshëndetëse

  Sikur e kërkojnë burgun e hapur që të mori TY

  U shëndërrove në Lum, që aq shumë e deshe

  Me zërin Tuaj – artikuluat lotin e dhembjes kosovare

  Secili varg nga |Ju – ishte pasuri për Atdheun

  Ti ishe dhe mbete breg që I qetësoje valët

  Vdekja jote e papritur – tronditi trojet shqiptare.

  SHERIFE BERISHA – THAÇI

  FJALA E VËRTETË

  Kur flet të vërtetën
  Shpirti të lirohet
  Dikujt pse I dhemb
  Askush nuk lëndohet

  Fjala e vërtetë
  Shëronë shumë plagë
  Ajo as nuk shitet
  As nuk blihet në Pazar

  Me fjalë të vërteta
  Drejtë dritës e drejtësisë
  E me fjalë të rreme
  I hap rrugë shëmtisë

  Nuk është thënë së koti
  Nga pleqët e vërtetë
  Nëse duam dritë
  Rri shtremt e fol drejtë

  SHERIFE BERISHA – THAÇI

  KLLAPA NË MES

  Andej – Era dhe Shiu
  Këndej – Jugu dhe Veriu

  Andej – Loti I plumbtë
  Këndej – Gjaku I çurgtë

  Në mes dy dhembjeve – Kllapa
  Në mes kllapave – Flaka

  Unë e Ai
  Njerëz të fatit me vaj

  Presim e presim
  Të ndarë të mos vdesim

  SHERIFE BERISHA – THAÇI

  NJË PUTHJE

  Një puthje me Ty
  Shuarje e zjarrit të buzëve prush

  Një puthje me Ty
  Bashkimi I dy zemrave të djegura

  Një puthje me Ty
  Kuptimi I fjalës jetë
  Dhe shpresë për ardhmëri

  SHERIFE BERISHA – THAÇI

  8 – MARSI
  (Kushtuar Ditës së Nënës)

  Sot çupëza e djem – vrapojnë sikur flutura
  Që për Nënën ti zgjedhin – lulet më të bukura

  Nënë – është fjalë e madhe – Nënë është fjalë e shtrenjtë
  Për fëmiun ajo kurr s`kurseu asgjë në jetë

  Nuk kanë të njehura fjalët, sa herë bëri lum
  Nuk kanë të njehura netët sa qëndroi pa gjum

  Sa herë që fëmijët kanë bërë një vonesë
  Nëna nga meraku – derdh lot pa përtesë

  Sa herë që fëmijët janë këthyer në shtëpi
  Ajo e gëzuar i ka marrë në gji

  I shtërngon në kraharor – duke i ledhatuar
  Me fjalët më të bukura – duke i uruar

  Nxitoni në këtë ditë o jut ë nderuar
  Ta nderoni Nënën ta bëni të gëzuar

  Sot është Ditë e Madhe – është festë e Nënës sime
  Me lulet më të bukura do ti sjell – Urime.

  SHERIFE BERISHA – THAÇI

  TI – DIELL ME RREZE
  (Pavarsisë)

  Ti sit a thonë emrin – oj Lulja e Stinës
  Që më erdhe veshur në ngjyrat e mia
  Do luajmë valle në mes të Prishtinës
  Sa herë për Tyu u dogj – tokë – Dardania

  Ti erdhe ngadal – nëpër rreze të Hënës
  Fisnike e veshur në Kuq e Zi
  Valle do hedhim në mes të Tiranës
  Diell I flakëruar me rreze – mbi Shqiptari

  Erdhe Ti – si gurgullimë e currilave
  Dhe dallgëve të lotëve u dhae shpresë
  Erdhe bashkë me cicërimën e bilbilave
  Për Ata që shkuan – blerim I blertë

  Si dritë e syve – erdhe ngadal
  Me 17 Shkurt – 2008-të
  E ne s`do ndalemi deri n`piedestal
  Gjer sa t`arrijë n`Nëntorin e tretë.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/sherife-1.jpg[/img]

 53. Agron shele says:

  Lindita Prenga

  MEDITIM
  ——————-

  Ne bjeshket e mija
  perendoj dielli
  nata vuri duvakun e zi .
  Un ne degjim
  valle nga me vjen kanga e zemres
  permalluar per ate melodi.
  Me tiktakun e ores
  ngaterruam veshtrimet
  ne heshtje folem mijra fjale.
  Ai per doren tende priste kurisjet
  un ate perqafim peshe are.
  Rri me syte nga qielli
  numeroj yjet e pafundesise.
  Asnje yll s’u shkeput
  te thoja te timen deshire
  ngadale doli hana
  ndriqueshem me ledhatoj .
  Sa shume ishin mendimet
  qe tek un i lexoj.
  Duvakun e zi nuse e malsise
  do ta bej te kuq
  flakadan i dashurise
  andaj prit dhe pak ,
  dhe pak moj zane mali .
  Prite te lumin diell ne male te dali
  degjoje zemren
  tende kurr dorzo
  asnje enderrim
  kurr mos e harro.
  Tani bjeshkes sime
  i hijeshon ylberi
  un prap ne mendime
  degjueshem andej
  ………… nga vinte zeri.
  E pëlqej ·
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/linditap.jpg[/img]

 54. Agron shele says:

  PROGRAMI I MIRATUAR PER MANIFESTIMIM E MADH
  1 0 0 0 0 0 POETEVE PER NDRYSHIM

  DITA E NDRYSHIMIT
  29 SHTATOR 2012, DITË E SHTUNË, ORA 11.00
  ( TE UNIVERSITETI “VITRINA” veprimtaria fillon ora 10.00)
  100000 POETË TË BOTËS
  NGA SHUMË SHTETE NË NJË MANIFESTIM TË MADH POETIK NË TË NJËJTËN DITË PËR NJË BOTË NDRYSHE.

  *
  Rivrasja e Profetit
  Kacavirrja e majmunit ,
  Ringjallja e Profetit
  ditën e lexoj së mbari…
  KRISTAQ F. SHABANI “VIRTYTI I GENJYER ”

  DITA E NDRYSHIMIT
  29 SHTATOR 2012, DITË E SHTUNË ORA 10.00
  100000 POETË TË BOTËS NGA SHUMË SHTETE NË NJË MANIFESTIM TË MADH POETIK, NË TË NJËJTËN DITË , PËR NJË BOTË NDRYSHE.
  MARRIN PJESË ORGANIZATAT MË TË FUQISHME LETRARE TË BOTËS, MIDIS TYRE DHE LNPSHA “PEGASI” ALBANIA DHE LPSHA “PEGASI” KOSOVA” ME OBJEKSIONIN: “PËR NJË BOTË NDRYSHE”
  “PËR NJË SHQIPËRI, NDRYSHE” “PËR NJË KOSOVË NDRYSHE“

  Ky manifestim koicidionon me 100 vjetorin e shpalljes së Pavarësisë nga sundimi i gjatë otoman.
  SYNIMI KRYESOR:
  TË SENSIBILIZOHEN OPINIONI PUBLIK I VENDIT, INTELEKTUALËT, HISTORIANËT PËR NJË ECJE TË DUHUR PROGRESIVE TË ZHVILLIMI TË VENDIT NË DREJTIM SHUMËPLANËSH.
  FORMA: MANIFESTIM POETIK PAQËSOR I LARMISHËM

  Duke parë se Bota është futur në një krizë të rëndë ekonomike me pasoja të rënda në jetën njerëzore, rënie të nivelit jetik, deri në ekstremitete, të miliona njerëzve dhe shumë të tjerë, të cilët kanë varfëri ekstreme, si rrjedhojë e prezencës korruptive dhe politikave jo efiçente, që paktikohen, në favor të disave dhe jo të shumicës. Shumica shihet me syrin e njerkës, gjoja duke e stimuluar dhe impulsuar me formatin demokratik; mos dhënie parësi inteligjentes dhe erudivitetit , profesionalizmit, por militantizmit, përdorimit tË neopotizmit, nihilizmit të kreaturës të brezave të mëparshëm dhe nënvleftësimit të tyre, shkollimit me metoda te theksuara korruptive në shkollat ekzistuese e deri më marrje diplomash false; akaparim të pasurive nga persona pa të drejtë, pronësimit dhe krijimit të feudëve të tokave, ” nëpërmjet ligjeve dhe vendimeve të ligjëruara vetë “për përftesë, “pushtimit dhe shitjes anormale dhe nxjerrje në ankand të vlerave kombëtare dhe shpërdorim të tyre, shitje të këtyre pronave njerëzve, të cilët nuk janë të devotshëm… ngrirje e akullzim të inteligjencës dhe mos këshillimit me të për të ecur në rrugë progresive të qarta…;
  Ndaj, në këtë kontekst, duke parë edhe shpërdorim të mjedisit, amoralitetit dhe mos futjes së vendit në BE, ëndërr e kahershme e shqiptarëve, të cilët po lebetiten nga ky tranzicion i stërgjatë, pasi futja e vendit në do të rrisë kontrollin e pecipecirave negative,ndërmerret një manifestim poetik.
  Gjithashtu duke parë se është ulur efekti i paqes universale, rritjes së diskriminimit dhe tensionimit, bota vuan, 100000 Potët e Botës manifestojnë poetikisht, paqësisht, m e mjetet e tyre paqetuese de frumëzuese për të treguar rrugën e ndriçuar, pasi ata janë profetët e avancuar të saj, parashikuesit realë horoskopikë të së ardhmes .

  Përse manifestojnë me kreaturën e tyre:
  1. Për një vend që t’i shfrytëzohen në të mirë të popullsisë së tij gjithë potencialet që posedon. .
  2. Për një politikë dhe diplomaci barazie në formatin demokratik.
  3. Ngritje zëri për një sistem demokratik në përmbajtje, jo në formë.
  4. Për dëgjimin e zërit intelektual, zërit të lirë demonstrues në kreaturë, media e tjerë.
  5. Për përvetësimin e elementëve të një paqe universale njerëzore ( Poetët në këtë kontekst e kanë treguar veten se çfarë mund të beëjnë).
  6. Për rritjen e frymës së dashurisë ndaj njeriut dhe për të minimizuar efektin e eliminimit të tij të kundraligjshëm, nëpërmjet luftrave të drejtpërdrejta dhe të ftohta, duke e konsideruar njeriun, një qenie, e cila ka të drejtë ta jetojë jetën pa privacione, kërcënime dhe me një nivel jetik të mirë, duke respektuar të gjitha të drejtat e tij universale…
  7. Për një humanizëm dhe vëllazërim normativ në përmbajtje dhe në formë.
  8. Për minimizim të “prapësirave” produkt sistemit, drogimin, prostitucionin, shitjen dhe kremastimin e mishit të bardhë, nëpërkëmbjen e normave më elementare të të drejtave të njeriut.

  Demonstrimi në manifestim do të ketë një plotmësi dhe larmi veprimi.
  Që nga data 30 gusht e deri më 28 shtator 2012, në mënyrë të përditshme, po publikohen krijime në shqip, anglisht të poetëve të LNSHA ”PEGASI” Albania dhe “KOSOVA, të Shkupit, Malit të Zi dhe gjithe poetëve anëtarë të LNPSHA “PEGASI”, në faqen kryesore të hapur edhe te faqja e një prej iniciuesit kryesor të këtij manifestimi mbarëbortëror poetit Michael Rothenberg. Do të publikohen ato krijime, që kanë subjekt tematikën e mësipërme në forume, faqe interneti, ne faqet e hapura të LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, në median e shkruar.
  Pra të gjitha këto krijime evidentojnë problemet dhe synimet e këtij manifestimi mbarëbotëror me lajtmotivin: “Për një Botë ndryshe, për një Shqipëri ndryshe”. Do te hapet këtu ne facebook nje grupim i tillë “ PEGASI” DHE MANIFESTIMI “100.000 POETËT E BOTËS PËR NDRYSHIM”
  Mënyra e organizimit nga përvoja jonë bashkëkohore dhe e aplikuar :

  Si do të organizohet manifestimi? Me kumte të shkurtra për paqen universale, për respektimin e te drejtave njerëzre, për të luftuar ekstremitetet e nivelit të ulët jetik, për luftën kundër krizës ekonomike dhe ekologjike, për të luftuar plagët e rënda të sistemit e tjerë … Poetët do të recitojnë poezitë e tyre, skicat, eset e përgatitura, krijimet e sensit lakonik, satirik, interpretim me këngë satirike, me këngë që kanë e prekin tema të tilla, koncerte, thirrje te lira të drejtuara me apelime poetike, dancime poetike, “kuartete” dhe “oktete” recitimore për një problem të caktuar; pjesë nga veprat e tyre shkurt, të cilat flasin për këto probleme…; recitime nga aktorët, pjesë baletike evidentuese në këto probleme, interpretime të kengës, konkurrime me fjalë urtie. Materialet do të shoqërohen me filma të shkurtër, POWER POINT…. Deklamime, grupime, interpretime nga aktorë dhe krijues të pjesëve të shkurtra dramatike, skena të shkurtra të tyre, monologime, rrëfime…. Koncerte me tematikë të tillë do të zënë vend të organizuara në universitete, institute … në shkolla. Artistët, piktorët, karrikaturistët do të hapin një ekspozitë me këtë temë të ndryshimit, me disa punime…
  Ne vende të dukshme do të afishohen poezi të këtij karakteri, duke marrë lejë për afishimin e tyre në organet përkatëse…. Në disa vende të dukshme do të recitohen poezi nga poetët …
  Të merret lejë që në autobuza të linjave të ndryshme të “ngjiten” poezi me këtë përmbajtje të poetëve, jo vetëm të vendit, por edhe të botës, të cilat të kënë mundësi të lexohen nga qytetarët.…. Në këtë manifestim do të lexohen dhe interpretohen edhe poezi të poetëve të mëdhenj të botës, si dhe do të afishohen në vendet e lejuara…, duke marrë më parë lejë në organet kompetente për këtë demonstrim dhe manifestim poetik.
  Presidenca e LNPSHA”PEGASI” ALBANIA u bën thirrje të gjithë poetëve, që, pavarësisht se nuk janë të anëtarësuar në këtë lidhje, të organizohen dhe të demonstrojnë shpirtin e tyre poetik në favor të ndryshimit për të sensibilizuar format e qeverisjes, opinionin publik, për të dhënë ndihmesë për realizimin e këtij synimi të madh ….i cili natyrisht është dhe objeksion i progresistëve, kudo ku janë në botë… Po kështu u bëjmë thirrje të gjitha Shoqatave të Shkrimtarëve shqiptarë, kudo, ku ushtrojnë ligjërisht veprimtarinë e tyre për të marrë pjesë në këtë Manifestim Poetik paqedashës dhe vëllazërues, me kulturë e inteligjencë…
  Padyshim kjo lëvizje e madhe ka hyrë tashmë në historinë e lëvizjeve letrare botërore dhe protagonistët do të jenë ata: poetët, artistët …
  Dita e 29 shtatorit 2012, sikundër ajo e 24 shtatorit 2011 do të hyjë në histori, si Ditë e Ndryshimit dhe do të vijojë manifestimi i përvitshëm. Të gjitha poezitë e poeteve dhe krijimet e artistëve do të mbahen në një fond arkivor të Universitetit të Kalifornisë….
  Të nderuar poetë dhe artiste, ju që nuk jeni anëtarë të Lidhjes sonë, shpejtoni të anëtarësoheni në Lidhjen Ndërkombëtare të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve”Pegasi” Albania, të krijoni lidhësi me Botën e madhe letrare. Ne u hapim hapësira të reja, me gjetje të reja, që nuk kanë qenë aplikuar kurrë më parë …. Merrni pjesë me krijimet, punimet tuaja t’ju njohin poetët dhe artistët e Botës!…Është një shans i madh për ju! …. Shfrytëzoheni këtë shans….
  Atë ditë do të hyhet në lidhje me përfaqësuesit e poetëve të vendeve të ndryshme.
  Çdo Lidhje, Shoqatë, grupim, klub në Shqipëri dhe Kosovë, mund të organizojë një veprimtari të tillë të mirëfilltë…
  Në fund do të dilet përsëri me një Deklaratë universale …
  PRESIDENCA E LNPSHA “PEGASI” ALBANIA

  PROGRAMI I MANIFESTIMIT POETIK

  29 SHTATOR 2012
  100.0000 POETET E BOTË PËR NDRYSHIM
  PROGRAM I MANIFESTIMIT TË MADH POETIK PËR NJË BOTË NDRYSHE
  DATË 29 SHTATOR 2012

  DITA E NDRYSHIMIT ORA 10.00 – 14.00 në:
  FIER, TIRANË, GJIROKASTËR, KORÇË, BAJRAM CURRI- GJAKOVË, POGRADEC;
  NË KOSOVË: PRISHTINË, SUHAREKË; LUGINA E PRESHEVËS.
  *
  Në sallën ku do të zhillohet Manifestimi poetik do të organizohet një ekspoze me librat e autorëve pjesëmarrës në manifestim, të cilët do të vendosin në këtë ekspoze librat e tyre me object: humanizmin njerëzor, paqen universale, përpjekjen e Luftës kundër Luftës , respektimin e të drejtës dhe mirëqenien njerëzore , për një mirëqenie të përgjithshme, duke respektuar politika ekonomike ndryshe, për të luftuar varfërinë e tejskajshme , shmnagie të krizës ekononomike dhe ekologjike,luftë kundër plagëve të rënda shoqërore, drogës, prostitucionit, trafikimit të qenieve njerëzore …

  *Ekspoze librore , gazeta e revista ,të cilat cekin dhe trajtojnë këtë temë .
  *Ekpoze figurative dhe karrikatura me këtë objekt …
  *LIBRI I APELIMIT: shënohet emri i Krijuesit , krijueses, artistit që merr pjesë në Manifestim…
  *Në fillesë të veprimtarisë recitohet nga një aktor poezia sentencë e Nënë Terezës në shqip dhe në anglisht për jetën , e cila është e ekspozuar në një vend të dukshëm në sallë .
  *EKZEKUTIMI I HIMNIT KOMBETAR, recitime të shoqëruara me koncert të shkurtër pianistik, këngë të interpretuara nga këngëtarë të shquar…

  *Poezi sentencieve e poetëve : NAIM FRASHËRI, ANDON ZAKO ÇAJUPI, MIGJENI, NDRE MJEDA, GJERGJ FISHTA, FAN NOLI, ISMAIL KADARE, DRITERO AGOLLI, AZEM SHKRELI E TJERË
  1. *FJALA HYRËSE E MANIFESTIMIT: “Poetët manifestojnë poetikishy sot në ditën e 29 shtatorit për një botë ndryshe “

  2. *APELI I MADH POETIK : Humnia sot duhet të ndrijë si nëj diell i ndritshëm dhe rrezatues, si nëj hënë e plotë e mbushur nëditët dhe netët njerëzore… Po a ndrijnë dhe si duhet të realizojmë ndriçimin?!”
  *E drejta për t’u shprehur poetikisht
  nterpretim poezish në shqip dhe në anglisht : poezi, ese, fjalë urtie, aforizma , epigrame, hajk e tjerë të shoqëruara me muzikalitet.
  *Çdo poet , krijues , pjesëmarrës duhet tëëprgatitet me formën e tij të reklamimit poezinë që do të interpretojë më këtë objekt.
  3. “PEACE FOR OUR TIME “ PAQE PËR KOHËN TONË demonstrim shpirti mesentenca ndryshimi vetiake , os etë marra nga NJERËZ TË MËDHENJ, gjatë kohëve .
  4. KUNDER LUFTËS DHE ELIMINIMIT NJERËZOR “NJERIU VJEN NË JETË TË JETOJË BUKUR JETËN –
  5. “PËR NJË
  6. “FJALA E ARTË, KËSHILLIM I MIRË” në fokus poeti , artisti , këngëtari, piktori,…(Intervistim)
  7. “MENDJET E NDRITURA T’I BASHKOJMË, TË THURRIM ËNDRRA, TË KOMPOZOJMË BINDSHËM TË ARDHMEN NGA NEGATIVËT”

  Poezi, esse, klip , poëer point, piktura , apel poetik, dancim poetik, skicim….
  8. “HEKATOMB I KOHËS VRASTARE…” Vret njeriu njeriun , qenien më të lartë , nëpërkëmb të drejtën (formë e të protestuarit)
  9. Jeta e konceptuar mbi moralitet dhe progres . Në fokus kriza ekonomike dhe ajo ekologjike (citime, urtësi, pikëpamje ndryshe , filmime)…

  10. Interpretim të poetëve bashkëkohorë me këtë objek ttë dërguar nga iniciuesit dhe të përzgjedhura ng aorganizatorët .
  11.Shpallja e fituesve“POEZIA, SKICA, PIKTURA M Ë E MIR Ë E MANIFESTIMIT”
  12. APELIM I PËRBASHKËT DREJTUAR ATYRE QË DREJTOJNË VENDET, VENDIN
  13.”DEKLERATË UNIVERSALE PËR NJË BOTË TË MENÇUR DHE NDRYSHE”
  14.POZIM KUJTESE: MANIFESTIMI I DYTË POETIK NË KËTË PËRMASË
  29 SHTATOR 2012…

  PËRGATITUR NGA PRESIDENCA E LIDHJES NDËRKOMBËTARE TË POETËVE , SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE “PEGASI”ALBANIA, “PEGASI” KOSOVA.
  Ky është një program orientues ….Drejtuesit janë të lirë të krijojnë edhe hapësira të tjera , sipas mundësive…

  PRESIDENCA E LNPSHA “PEGASI” ALBANIA
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/foto4.jpg[/img]

 55. Agron shele says:

  100 MIJE POET PER NDRYSHIM
  by Neil Ruci on Thursday, 20 September 2012 at 08:59 ·
  Takimi fund shtatorit
  me njerez te nderuar
  do t`jet i permotshem
  me shume i kerkuar.

  Lidhja Nderkombetare
  me poete e artiste
  krenari kombetare
  te bashkuar me shpirt.

  Ne 115 vende te botes
  me 100 mije poete
  mbledhur rreth sofres
  ndjenja njerzore u flet

  Ajo flet per ndryshimin
  per paqen e qendrushmerine
  thirrje per bashkimin
  me planet shtepine.

  Si engjej te bashkuar
  hajt` te fluturojme
  me historine krenuar
  brezave t`ua trashegojme.

  Talentet e rinj
  me te vjeterit bashkuar
  e shtojne kenaqesine
  me urimin GEZUAR!

  Ky zakon Shqipetari
  kurre s`ka per tu shuar
  eshte lene nga i pari
  ne breza i vazhduar….
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/neil.jpg[/img]

 56. Agron shele says:

  Presidenca e LNPSHA “PEGASI’ ALBANIA PO PUNON INTESIVISHT PER PERGATITJEN E MANIFESTIMEVE…

  NJE PROJEKT FJALE HYRESE PER MANIFESTIMET
  NJE PROJEKT DEKLARATE UNIVERSALE QE DO T’U SHERBEJE ORGANIZATOREVE TE MANIFESTIMEVE , TE CILET JANE NE GARIM NJERI ME TJETRIN PER TE TREGUAR SE LIDHJA JONE KA KONKURRENCE PER ZHVILLIM DHE PRODHON LIDERE . POETJA SILVANA BERKI ORGANIZON KETE MANIFESTIM NE FINLANDE… NJE SUKSES I MADH I NISUR …

  FJALA HYRËSE NË MANIFESTIM (Projekt tip)
  manifestimi ne MKRS te RSH

  Të nderuar përfaqësues të fjalës së talentuar poetë, shkrimtarë, artistë, studiues prezentë sot në këtë sallë me një emër këngëror ‘TEFTA TASHO KOÇO”!
  Mirëseerdhet në këtë Manifestim fjalë paqetore me një objekt dhe synim madhor: “Kontribut në ndryshimin e Botës.
  Më lejoni që në emrin Tuaj të falenderoj MTKRS të RSH dhe personalisht Ministrin z. Aldo Bumçi, i cili mundësoi zhvillimin e këtij manifestimi poetik në këtë sallë, duke vlerësuar këtë lëvizje madhore poetike të përbotshme .
  Kjo lëvizje përmastive poetike globale inteligjente ka mbi gjashtëmbëdhjetë muaj që fjalmon, vëlon, zjarrmon, apelon, jep mend, publikon tharmin poetik, artistik, zhvillon shkëmbim universal vlerash dhe jep kontribut terapik në kurimin e Botës.
  Janë poetët iniciues të kësaj lëvizje, janë ata interpretë dhe protagonistët e saj, të cilët kanë një këndvështrim tjeter, por që duhet të pasohen nga prodhuesit e produktit mendimor të të gjitha fushave, kudo në Glob…

  Është kënaqësi e veçantë që në këtë nismë përmastive dhe të përgjallueshme të ketë kontributin e saj dhe Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania, tashmë, një lidhje moderatore letrare e njohur në botë, e shquar për kontributin e saj , që jep në letërsinë moderne, duke realizuar katër Simpoziume dhe një Kongres Ndërkombëtar. Synimi i saj kryesor ka qenë : “Për një frymëmarrje ndryshe në Letërsi” …
  A mund të heshtet? A mund të vëresh qetësisht këtë “panoramë sinoptike” përsëprapthi të botës, e cila ka denatyruar nga vetvetja dhe kryefjalë qëndrimi ndaj fenomeneve është mossiguria dhe vëne bnë dyshim të progresit? Nevojitet një qëndrim, një qëndrim unik për të transformuar botën, konceptin, mentalitetin dhe në bronket e saj të depertojë ajri i mirë…, duke i shërbyer katërcipërisht jetës njerëzore.
  Poeti shprehet filozofikisht dhe poetikisht:
  “Heshtje përkufizohet “HIÇ“,
  Heshtje do të thotë “MOSJETIM”…
  Heshtje do të thotë : ”PIKË…”.
  Ndaj sot më 29 shtator në 115 vende të Botës mbi 100.000 poetë, në të njëjtën kohë, manifestojnë me shpirtin e tyre poetik, frymëmarrës, inteligjencë dhe paqësisht për një botë me tjetër frymëmarrje, për një botë ndryshe, një botë humane, një botë të virtytshme; një botë pa prezencë të eliminimit njerëzor, një botë të paqtë, ku skeptër të ketë dashurinë njerëzore, vëllazërimin universal, nivelin jetik të lartësuar, fjalën e lirë të lire; një botë pa dhunë, pa luftra, pa diktatorë, pa vrastarë, pa përfitues e akaparues; një botë, ku të mbizotërojë e Mira, rregulli të jetë shëmbëlltyrë i saj, një botë pa dallime raciale, pa zënka , një botë me parime etike, një botë hapësirëgjerë, një botë që t’u largohet udhëkryqeve dhe njeriu ta ndjejë veten njeri.

  Udhëkryqi , si një rojë i pazot i rrugëve
  Hedh lakun e Ikjes nga tundimet…
  Ndjen të fundmen rrahje të ditës tragjike,
  Gjaku rrjedh nga Pulset e prera…
  Gërmat të ngatërruara në ”Ditarin e Dhimbjes” hedh :
  Pasmesnata të var,
  Pasmesnata të merr…

  Një kukuvajkë vajton në gjuhën e saj,
  Udhë kryqi karambolohet,
  Udhëkryqi kafkën çan…
  Gërmat e vrara shpërndahen në kurmin e rrugëve,
  Inatçorët duart fërkojnë…
  Etimologët do të vuajnë ..
  U .. dhë … kryq…i : Kryefjala e Dhimbjes…

  Teologët e sistemit, idolët prodhuan një sistem të së Mirës së Përgjithshme, por sistemi po ndodhet në ngrëç, n ëudhëkryq, ka nevojë për një frymëmarrje ndryshe, për një mendim të ri autoritar, që parasjellë dhe sjellë virtytin, shpresën dhe jetesën model, për të eliminuar pasigurinë dhe për të forcuar shpresimin…

  Melankolike

  Shpirti i mbërthyer,
  Si një natë e zezë sterrë!
  Eja, o orë e ikjes,
  Në arkivol druri më merr…
  Pëlcet ligjërimi
  i Ndjesës më të madhe të Botës
  në dhomëzat e shpirti ndizet një qiri…
  Qiriri i ndezuar me dyll zë poeret e frymëmarrjes…
  Pikë…pikë pikëllim..
  Qiriri këndon këngë mbarimi ,
  pikëllimi zhvishet…
  Unë në shpirtin tim vë një heroglife…

  A mund të durohet kjo gjendje në shumë vende të Botës për të cilat poetik poetizon natyrshëm dhe realisht për gjendjen njerëzore?!
  A munden poetët të japin kontribut në transformimin e Botës ? A munden ata të lozim rol në këtë transformim?
  Mirëseerdhët në këtë Manifestim mbarëbotëror…, ku ju do të shpreheni me mënyrën tuaj ….
  +++

  DEKLARATA UNIVERSLAE E MANIFESTIMIT POETIK “1000000 POETËT E BOTËS PËR NDRYSHIM”
  Ne poetët dhe artistë të mbeldhur sot më datën 29 shtator 2012, në një manifestim të madh poetik me një program të detajuar , nëpërmjet formave dhe trajtave të larmishme të fjalës së lirë dhe idesë për një botë ndryshe, mundësojmë: SENSIBILIZIMIN E OPINIONIT PUBLIK, INTELEKTUALËT, HSITORIANËT, ARTISTËT PËR NJË ECJE TË DUHUR PROGRESIVE TË ZHVILLIMTI TË VENDIT NË DREJTIM SHUMËPLANËSH. Këtë ditë shtatori e konsiderojmë “Dita e Ndryshimit” dhe kjo ditë po kthehet tashmë në nëj ditë, ku poetët dhe artistët po ngrënë zërin e tyre për ndryshim.

  Ne në ë këtë manifestim ishim pjësëmarrës dhe iniciues, përkrahëm realisht dhe praktikisht poetët dhe artistët e botës në një “aksion” ndryshimi, duke dhënë kontributin tonë madhor me pikësynim: NDRYSHIMIN.
  Manifestimi, në këtë përmasë, është një formë e re shprehëse, ku përndriten mendimet dhe pushtetet vendore, qendrore duhet të marrin në konsideratë mendimin poetik dhe artistik të avancuar dhe t’i konsiderojnë krijuesit e vendit si ideues, produktorë idesh dhe protagonistë në përshpejtimin e zhvillimit të vendit në drejtim shuëmplanësh.
  Ne kemi konstatuar në përditshmërinë, në vitet, që kalojnë se, Bota është futur në një krizë të rëndë ekonomike me pasoja të rënda në jetën njerëzore, rënie të nivelit jetik, deri në ekstremitete të milionave njerëzve, që kanë varfëri ekstreme, si rrjedhojë e prezencës korruptive dhe politikave jo efiçente që ndiqen, në favor të disave dhe jo shumicës, e cila shihet me syrin e njerkës, gjoja, duke i stimuluar dhe impulsuar me formatin demmokratik; mosdhënie parësi inteligjencës, inteligjentes dhe erudivitetit, profesionalizmit, duke mëshuar e impulsuar militantizmin, përdorimin e neopotizmit, nëpërkëmbjes të kreaturës të brezave të mëparshëm dhe nënvleftësimit të tyre; shkollimit me metoda të theksuara korruptive shkollave ekzistuese të të gjithë rangjeve e deri në marrje diplomash false; akaparim të pasurive nga persona pa të drejtë, pronësimit dhe krijimit të “feudëve të tokave” , nëpërmjet përfitimit të paligjshëm, e realizuar po nëpërmjet ligjeve dhe vendimeve të ligjëruara vetë për përftesë; “pushtimit dhe shitjes anormale dhe nxjerrjes në ankand të pasurive dhe vlerave kombëtare, shpërdorimit të tyre, shitje të këtyre pronave njerëzve, të cilët nuk janë të devotshëm dhe perspektivë; ngrirje e akullzim të inteligjencës, mendimit shkencor akademik dhe mos këshillimit me të, për të ecur në rrugën progresive të qartë… Kjo është është një praktikë – fenomen i përbotshëm.
  Ndaj në këtë kontekst, duke parë dhe shpërdorime të mejdisit, amoralitetit dhe mos hyrjes së vendit në BE, ëndërr e kahershme e shqiptarëve, të cilët po tronditen nga ky tranzicion i stërgjatë , pasi hyrja e vendit në të do të rrisë kontrollin e peripecive negative, ndërmorëm këtë manifestim poetik, duke protestuar me formë poetike dhe artistike paqshëm e duke dhënë shembull në drejtim të protestimit.. Ky është mendimi i përparuar poetik , i thellë, paqësisht dhe fjalësisht i demonstruar.
  Gjithashtu duke parë se është ulur efekti i paqes universale, rritja e diskriminimit dhe tensionimit, bota vuan, 1000000 Poetët dhe Artistët e Botës manifestojnë poetikisht, paqësisht për të treguar rrugën e ndirçuar, pasi ata janë profetët e avancuar të saj, parashikuesit “horoskopikë “ të së ardhmëes.
  Përse manifestuam me kreaturën tonë të larmishme dhe e kthyem manifestimin tonë në një shembull, sesi mund të shkëmbehen idetë:
  1. Për një vend që t’i shfrytëzohen në të mirë të popullsisë së tij të gjitha potencialet dhe burimet që posedon.
  2. Pë rnjë politikë dhe diplomaci aktive barazie në formatin demokratik dhe duke vënë në krye njerëz të ditur, të përzgjedhur , në të gjitha fushat
  3. Për një një sistem demokratik real në përmbajtje dhe jo në formë.
  4. Për dëgjimin e zërit intelektual, zërit të lirë demonstrues në kreaturë, media e tjerë, duke i dhënë parësi këtij mendimi aktiv dhe të thelluar q ë veç gjeneron ardhmërinë dhe ndryshimin.
  5. Për përvetësimin elemenetëve për një paqe universale njerëzore (poetët dhe artistët, në këtë kontekst e kanë treguar veten s e çfarë mund të bëjnë).
  6. Për rritjen e fryëmë s ë dashurisë ndaj njeriut dhe për të ninimizuar efektin eliminimit të tij të kundërligjshëm, nëpërmjet luftrave të drejtpërdrejta dhe të ftohta, duke e konsideruar njeriun një qenie, që ka të drejtë ta jetojë jetën pa privacione, kërcënime, dhunë dhe me një nivel jetik të mirë, duke respektuar të gjitha të drejtat e tij njerëzore e universale.
  7. Për një humanizëm dhe vëllazërim universal normativ në përmbajtje dhe në formë.
  8. Për minimizim të produkteve negative të sistemit: drogimin, prostitucionin, shitjen dhe kremstimin e mishit të bardhë, nëpërkëmbjen e normave më elementare të të drejtave të njeriut.
  9. Për krijimin e raporteve të drejta njerëzore dhe për respektimin e gjinive, duke çmontuar elementët tabu, regresivë…
  10. Për krijimin dhe pasurimin e platformave të organizmit, drejtimit dhe realizimit, duke respektuar të drejtave e shteteve, paçka nga madhësia e tyre territoriale dhe popullsia.
  11. Ne shprehim besim se arkitekturimi i ardhmërisë bëhet vetëm nga njërëz të mençur, liderë, të cilët dinë të prijnë dhe të zbatojnë politikën e re të duhur për të ndryshuar në kahjen e duhur pozitive këtë gjendje të amullt të sotme të Botës.
  Ne përkrahim të gjitha masat pozitive, që ndërmerrren sot në Shqipëri, në favor të progresit të saj dhe i stimulojmë ato me paraqitjen e tyre reale në pasurinë tonë kreative.
  Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi“ Albania, Kosova përkrah, inicion, mbështet çdo lëvizje përmastive, e cila ka synim zhvillimin, ndryshimin dhe lidhet me ardhmërinë e ëndërruar .

  MANIFESTIMI POETIK “100000 POETËT E BOTËS PËR NDRYSHIM“
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/051.jpg[/img]

 57. Agron shele says:

  Në kuadrin e Manifestimit “
  29 shtatori 2012 , Dita e Ndryshimit
  Ylli Ajdini, krijues , i Degës së LNPSHA ‘PEGASI” Gjirokastër , autori i noveles “Ne pritje te perendimit”, ku protagonist eshte nje personazh me fytyre te dytesuar , nje perkushtues i sistemit te kaluar, me nje ndryshin tabloje ne kete sistem… I njejti , por me maske, ndryshim kryekeput ne veprime dhe sjellje, duke kerkuar me ngulmim pushtetin ne te dy kahje te tij … Nje persiatje gorbaçoviane… Skicimi i meposhten eshte nje gjetje hulumtuese e krijuesit per fenomenin e trajteses ne kahje negative te elementit te sotem prezent ne keqsjellje dhe ne mendesi mendjelehta … Eshte nje episod “vrastar” … Sorrat me krakellimine tyre duhet t’i mposhtim….

  Krakëllimë e Sorrave

  Ai ishte duke ecur me nxitim në krahun e djathtë të rrugës, e cila të çonte në drejtim të xhamisë së vjetër të qytetit dhe, thuajse, ndaloi, kur arriti para një kryqëzimi rrugësh. U duk, sikur vendosi të kthehej mprapsht, por zgjodhi të ecte përpara. Ndërkaq, u fut për t’iu shmangur vapës, gjithsesi, aspak me mëdyshje, por as dhe me nxitim përgjatë një ledhi veshur me shkurre dhe trëndafila të egër, i cili kalonte para murit me kangjella prej betoni të stilit gotik e që nga ana e vet rrethonte institucionin nga pjesa e sipërme e tij.
  – Hej, xhaxhi,… – u dëgjua me një lloj naracizmi zëri i njërit prej djemve, që rrinte gjysmë i shtrirë fshehur pranë bustit të ngritur, para fasadës dhe pas murit, në mes të gjelbërimit dhe luleve të mbjella simetrikisht. Mesoburri u ndal pakëz dhe përqëndroi vëmendjen.Ndërkaq djali vijoi : – Ti di ç’është puthja?”
  Një grim, pas pyetjes pati një sundim të heshtjes, por jo mungesë të menduari.
  Dhe se përsëri, për çudi të tjetrit, diku jo shumë larg “gjysmështririt”, në mes të pyetjes dhe përgjigjes, u dëgjua një e qeshur, që ishte më shumë, si një përbërës karakteri, sesa si një emocion njerëzor. Dhe e gjitha kjo, si për t’i dhënë më shumë dritë hijes së kalimtarit.
  Në çast pati dëshirën t’u “përgjigjej” edhe ai me një pyetje, por për këtë nuk u shpejtua.
  – Nuk e kam shkollën tuaj, – u dëgjua më në fund, pas një pauze, zëri i njeriut me këmishë të bardhë, të cilit nuk erdhi, natyrisht, mirë nga pyetja dhe e qeshura , por ai vazhdoi ai me një ironi të padukshme: “Pyesni për këtë njëri- tjetrin, ose më mirë “Atë”, – dhe bëri me shënjë për nga njeriu i derdhur në bronz, që s’ishte veçse gjuhëtari i shquar, emrin e së cilit mbante, “çuditërisht”, ende instituti i qytetit të vjetër, ose ndryshe, siç e thërrasin sot më të moshuarit, universitin e ri të qytetit të ndryshuar.
  Ndërsa la pas hijen e rëndë të blirit si dhe aromën e parfumeve studentore, u ndodh, si pa e kuptuar në rrugicën me kalldrëm, ku dielli i përflaku paksa fytyrën, por që shpinën ia la të ftohtë.
  – “Edhe një herë që vendosa të ndërroja rrugën, humba kohën, – tha me vete dhe vendosi pëllëmbën e dorës mbi vetulla për të mbrojtur fytyrën, thuajse pa rrudha nga rrezet e diellit të drekës.
  – Ishte një veprim, i cili vazhdoi derisa ai dhe hija e tij u zhdukën në brendësinë e hapësirave, nga ku dielli dhe studentët nuk dukeshin më.
  – Përgjatë gjithë rrugës që ecte për të arritur aty, ku duhej të arrinte, ndjeu diçka si keqardhje, por që shpejt dyshoi te kjo ndjenjë, ngaqë admirimi për shkencëtarin e bëri atë të mos e kujtonte më kohën “e humbur”.
  – Ecte i heshtur, por hera – herës shfaqte dhe ndonjë shqetësim. Këtë s’po ia vinte re askush. E gjithë rrugica kishte rënë në qetësi të rastësishme. Në hapësirën mbi çatitë e dy-tre shtëpive me rasa guri, veç fluturonin, me krakëllimë disa sorra të hallakatura.
  – Kështu, i vetmuar, si kaloi një farë kohe të mirë. Megjithëkëtë, admirimin dhe heshtjen e shoqëroi, i vetëjdishëm, me një urrejtje për vetveten…
  – As vet nuk e kuptoi pse kjo ndjesi i lindi në çastin, kur po shtypte butonin e ziles… Ndoshta dhe sepse iu kujtua, dhe për këtë i erdhi përsëri turp nga vetja, pse ju pati thënë pak më parë studentëve: “Pyesni më mirë atë…” dhe s’ju tha:
  – ”Më mirë ata…, “ duke aluduar për këshillin “akademik”… Por ekzistonte dhe një ndoshta tjetër: Mund t’i kishte kërkuar edhe vete bustit të heshtur, që të largohej prej andej.
  – Por nuk përzgjodhi dhe nuk bëri as njërën dhe as tjetrën, ngaqë vetë e kishte të qartë të anasjelltën e arsyes, por edhe shumëllojshmërinë e tyre. Sidoqoftë studentët dhe studentet, zagushia dhe mendimet, nuk shqetësuan më, sepse, tashmë, kishte hyrë i qetë në shtëpi dhe, sapo hyri, ai ndjeu, si zakonisht, puthjen e rrëmbyer të fëmijëve, të cilët e bënë të harronte të gjithë shqetësimet e ditës. Megjithëkëtë, ai s’e harroi atë pyetje përbuzëse dhe atë të qeshur ireale, të cilat i gjykoi si elementë realë, por të një realiteti të çuditshëm.
  – “Dëshira për të mësuar dhe duke pyetur, – mendoi,- s’qenkërka gjithmonë argument i dëshirës për të justifikuar diturinë si nevojë”.

  Duke e sistemuar edhe këtë episod në tufën e kujtimeve që i rëndonin shpirtin e la më në fund trupin të pushonte i qetë.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/foto2.jpg[/img]

 58. Agron shele says:

  PROGRAMI I MANIFESTIMIT POETIK

  29 SHTATOR 2012
  100.0000 POETET E BOTË PËR NDRYSHIM
  PROGRAM I MANIFESTIMIT TË MADH POETIK PËR NJË BOTË NDRYSHE
  DATË 29 SHTATOR 2012

  DITA E NDRYSHIMIT ORA 10.00 – 14.00 në:
  FIER, TIRANË, GJIROKASTËR, KORÇË, BAJRAM CURRI- GJAKOVË, POGRADEC;
  NË KOSOVË: PRISHTINË, SUHAREKË; LUGINA E PRESHEVËS.
  *
  Në sallën ku do të zhillohet Manifestimi poetik do të organizohet një ekspoze me librat e autorëve pjesëmarrës në manifestim, të cilët do të vendosin në këtë ekspoze librat e tyre me object: humanizmin njerëzor, paqen universale, përpjekjen e Luftës kundër Luftës , respektimin e të drejtës dhe mirëqenien njerëzore , për një mirëqenie të përgjithshme, duke respektuar politika ekonomike ndryshe, për të luftuar varfërinë e tejskajshme , shmnagie të krizës ekononomike dhe ekologjike,luftë kundër plagëve të rënda shoqërore, drogës, prostitucionit, trafikimit të qenieve njerëzore …

  *Ekspoze librore , gazeta e revista ,të cilat cekin dhe trajtojnë këtë temë .
  *Ekpoze figurative dhe karrikatura me këtë objekt …
  *LIBRI I APELIMIT: shënohet emri i Krijuesit , krijueses, artistit që merr pjesë në Manifestim…
  *Në fillesë të veprimtarisë recitohet nga një aktor poezia sentencë e Nënë Terezës në shqip dhe në anglisht për jetën , e cila është e ekspozuar në një vend të dukshëm në sallë .
  *EKZEKUTIMI I HIMNIT KOMBETAR, recitime të shoqëruara me koncert të shkurtër pianistik, këngë të interpretuara nga këngëtarë të shquar…

  *Poezi sentencieve e poetëve : NAIM FRASHËRI, ANDON ZAKO ÇAJUPI, MIGJENI, NDRE MJEDA, GJERGJ FISHTA, FAN NOLI, ISMAIL KADARE, DRITERO AGOLLI, AZEM SHKRELI E TJERË
  1. *FJALA HYRËSE E MANIFESTIMIT: “Poetët manifestojnë poetikishy sot në ditën e 29 shtatorit për një botë ndryshe “

  2. *APELI I MADH POETIK : Humnia sot duhet të ndrijë si nëj diell i ndritshëm dhe rrezatues, si nëj hënë e plotë e mbushur nëditët dhe netët njerëzore… Po a ndrijnë dhe si duhet të realizojmë ndriçimin?!”
  *E drejta për t’u shprehur poetikisht
  nterpretim poezish në shqip dhe në anglisht : poezi, ese, fjalë urtie, aforizma , epigrame, hajk e tjerë të shoqëruara me muzikalitet.
  *Çdo poet , krijues , pjesëmarrës duhet tëëprgatitet me formën e tij të reklamimit poezinë që do të interpretojë më këtë objekt.
  3. “PEACE FOR OUR TIME “ PAQE PËR KOHËN TONË demonstrim shpirti mesentenca ndryshimi vetiake , os etë marra nga NJERËZ TË MËDHENJ, gjatë kohëve .
  4. KUNDER LUFTËS DHE ELIMINIMIT NJERËZOR “NJERIU VJEN NË JETË TË JETOJË BUKUR JETËN –
  5. “PËR NJË
  6. “FJALA E ARTË, KËSHILLIM I MIRË” në fokus poeti , artisti , këngëtari, piktori,…(Intervistim)
  7. “MENDJET E NDRITURA T’I BASHKOJMË, TË THURRIM ËNDRRA, TË KOMPOZOJMË BINDSHËM TË ARDHMEN NGA NEGATIVËT”

  Poezi, esse, klip , poëer point, piktura , apel poetik, dancim poetik, skicim….
  8. “HEKATOMB I KOHËS VRASTARE…” Vret njeriu njeriun , qenien më të lartë , nëpërkëmb të drejtën (formë e të protestuarit)
  9. Jeta e konceptuar mbi moralitet dhe progres . Në fokus kriza ekonomike dhe ajo ekologjike (citime, urtësi, pikëpamje ndryshe , filmime)…

  10. Interpretim të poetëve bashkëkohorë me këtë objek ttë dërguar nga iniciuesit dhe të përzgjedhura ng aorganizatorët .
  11.Shpallja e fituesve“POEZIA, SKICA, PIKTURA M Ë E MIR Ë E MANIFESTIMIT”
  12. APELIM I PËRBASHKËT DREJTUAR ATYRE QË DREJTOJNË VENDET, VENDIN
  13.”DEKLERATË UNIVERSALE PËR NJË BOTË TË MENÇUR DHE NDRYSHE”
  14.POZIM KUJTESE: MANIFESTIMI I DYTË POETIK NË KËTË PËRMASË
  29 SHTATOR 2012…

  PËRGATITUR NGA PRESIDENCA E LIDHJES NDËRKOMBËTARE TË POETËVE , SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE “PEGASI”ALBANIA, “PEGASI” KOSOVA.
  Ky është një program orientues ….Drejtuesit janë të lirë të krijojnë edhe hapësira të tjera , sipas mundësive…

  PRESIDENCA E LNPSHA “PEGASI” ALBANIA
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/foto1.jpg[/img]

 59. I like the helpful information you supply for your articles. I’ll bookmark your weblog and test again here frequently. I am moderately sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 60. Agron Shele says:

  Sokol Otobashi

  ( Autoportret )

  Quhem Sokol Otobashi,i lindur me 13-12-1972 ne fshatin Pluk te rrethit Lushnje.Vendi im i lindjes ,fshati Pluk,i ndodhur shume prane qytetit te Lushnjes eshte nje rrjedhoje e mbetur prej ish sistemit komunist,nje ”Gulak” i atij regjimi,ku emra me ze te denuarish politik u detyruan te strehoheshin e te punonin;nje emulsion i cuditshem te persekutuarish,komunistesh apo njerezish te thjeshte,qe lane gjurme ne femijerine time dhe rinine e hereshme,nje muze i mirefillte fotografish bardhe e zi,apo nje muzike e stonuar ku dikush lengonte nen peshen e thundres e dikush thurrte lavde e himne heronjsh.Ketu kreva shkollen fillore me vleresimin maksimal te nje stafi te mrekullueshem e ku nisen hapat e para te krijimit letrar,kryesisht ese e tregime dhe finalizimi i nje romani,por qe s’e pane kurre driten e botimit.Do te pasonin me vone studimet ne shkollen e mesme ”18 Tetori”,ne qytetin e Lushnjes e me pas studimet e larta ne fakultetin e shkencave te natyres,te cilat korrensponduan me vitet ’90,kohe kur laku i varferise ishte ngushtuarmse tepermi e nje realitet i ri kishte lindur;emigrimi.Detyrohem te nderpres,per arsye ekonomike,studimet e larta e te nise nje kalvar i gjate endjesh neper udhet e shtetit fqinj,Greqise,nje endje e mundimeshme qe do te zgjaste nje 10-vjecar te plote;nje jete e mbushur plot veshtiresi e kujtime te paharrueshme,qe do te krijonin berthamen e nje karakteri te ndjeshem,por qe eshte perhere ne lufte me padrejtesite e kohes.Ngjarje te ndryshme,te memorizuara do te kalonin ne filtrin e poezise e do te permblidheshin ne librin e pare te titulluar”Emigranti”,botim i shtepise botuese ”Planet”ne Mars te 2003,vit i cili shenon edhe kthimin tim perfundimtar ne Shqiperi.Shpreso te medha bartja me vehte,por me duhet te pohoj se Shqiperia,shpesh,tregohet e ashper me pjellat e saje.Nje periudhe e gjate lufte me gjithcka do te lindte;koha kur personaliteti kerkon te marre forme do te krijonin tek une nje ”Don Kishot” te ri i cili perplaset me muret e sistemit ,me mullinjte e eres se padrejtesive apo nje Sanco Panco qe ne ndjekje te padronit te tij flet me vehte dhe me gomarin e tij.Vite te nje zhgenjimi te madh;i huaj dikur,i huaj ne vendin tend.Permbledhje te tera me tregime,romane,poezi e sidomos poema ”Rikthimi i joniut”,e cila ishte e tera akrostike u perfshine nga gjuhet e flakes e u kthyen ne hi.Keshtu u dogj ‘Aleksandria ime” e u shemben” perandori” te tera ne ate qe do ta quaja lufta me e ashper qe ben njeriu;ate me vetvehten.Per mua humbja ishte e madhe;mira fjale rane,mijera vargje u mbuluan nga erresira,nje jete e tere dhe erdhen vitet 2010-2011 kur zgjidhja u kerkua ne vetflijim…
  Jetoja ne nje bote paralele,beteja te medha kalonin para syve te mi.Atlantida here dukej e here zhdukej e ne portat a Trojes qendronte ne heshtje vrasetare kali i drunjte.Kisha zbritur pa kuptuar neper rrathet e ferrit,ne nje pellgac ku zhabat kuisnin e shpirti me kapte prej flokesh t’me nxirte ne breg.Aty pashe Dante Aligeri te bisedoje koke me koke me Zhyl Vernin e ,diku,ne nje tarrace gratacele homerin duketherritur;”Ej,po vjen Odisea…’Kam pare Hitlerin duke i kenduar ninulle nje femije hebre dhe djallin duke trokitur ne porten e zotit per t’i lupur nje luge,qe te hante corben e tij…Preka nje dimension tjeter;aty ringjalleshin faraonet e lashte e jepnin kushtrim per nje beteje te re.Mamuthet shkundnin pluhujt e shekujve e dinosauret bashkohen ne nje trup te vetem.Perse?Per te mbrojtur token nga njeriu modern.Koha i kishte faturuar njerezimit nje shpagim te madh,qe duhej mbyllur.Shfrytezimi qe i kishte bere ai,njeriu,natyres,gjithckaje duhej justifikuar,duhej shlyer dhe ndodhemi ne ate pike ku Troja do te pesoje ate per te cilen do te flasin breza te tere per shekuj me radhe.Atlantida po humbiste konturet e saje e bote te tera paralele pesojne te njejtin fat…Kutia e Pandores ishte hapur…

  …por ende ka shprese.Nje per te gjithe e te gjithe per nje.Shigjetari eshte ne ngritje…nje lule cel,dikush i mer ere e krijon nje varg.Pak me tej nje puthje shkembehet e me tej ,akoma,dy duar bashkohen.Buzeqesh dikush e qepenat e nje dyqani hapen me zhurme…Veprime te thjeshta keto,por te mbledhura ne nje perbejne njerezoren.KY eshte fundi i luftes me vehten;te jetosh te thjeshten …dhe gjerat e thjeshta jane shume.Ato perbejne tashme motivin e jetes sime dhe per to kam c’te shkruaj.Me poshte do t’ju jap ate c’ka shpetuar nga Aleksandria ime.

  I MBETURI PA KOHE

  Dhe pak po duhet te ndale kjo ore
  e kohe e tashme te mbes’ pa shteg
  as fjale,as fryme,as kembe,as dore
  vec,lunder humbur,pa det e breg.

  E ardhmja vjen,por s’dihet si
  as flet me goje,as sot, as kurre
  por mbet nje shprese ,gjithesesi
  e berdha shprese,kjo nuse-gure.

  Dhe pak po do te flase ky gur
  qe koh’ e tashme te ec me tej
  nuk di, nen vello,a fsheh nje nur
  a trup i saj s’ka gjak nen dej…

  BREZI YNE

  Eh,ne,guret kilometrik te kesaje epoke
  c’pluhuj thithem pergjate udhes,pafundesi
  patem zemer,mbetem njerez siper toke
  e s’perhumbem nen dilema e trazi

  SHTEGETARI

  Se c’kane rruget,fshehin gure
  ah,te mjerat,c’gri kane marre
  c’u ben’ hi e mbuloi plure
  rrugegjatat,rruget ndare.

  Se c’kane rruget,marrin dhene
  e me lene pa tabane
  c’u kam bere te me shpjene
  ne tartarin e paane.

  Se c’kane rruget,qe s’me flasin
  sikur shpinen t’u kem vrare
  as me flakin,as me qasin
  udhe-baltezat,buzet thare.

  Se c’kane dyert ,qe kercasin
  hap me hap e prak me prak
  thua njohin dhe perflasin
  peshperisin;”endacak”.

  Tek kjo porte dikush hyri
  njerez duken,frymen mbajne
  Apo ,ndoshta,sme pa syri?
  gjethet rane,a pemet shajne.

  Se c’kane udhet,qe s’mbarojne
  ah ,te ngratat,c’vine perqak
  mure-heshturat s’tregojne
  ku dhe si te ndalem pak.

  VITET

  C’u keputem per cdo vjeshte e mbi dhera u shperndame
  te zverdhuar e te thare,nje mbi nje si gjethet rame.
  C’na rrembeu, disa ,era,disa,shirat dhe lumenjte
  e ne mbeten aq sa mbeten dritherohen mbi kercenjte.

  LIRIA

  Mos shko me ngut,o flamur jete mbi qiej t’arnuar
  me fale drite,me solle gaz,mos ik ylber.
  Qendro kurore,ne udhen tone,mbi toke harkuar
  dhe lerme te qesh,nen harkun tend,me sill pranvere.

  TUNDIME QIELLORE

  Oret e nje dite te perenduar
  minuta te heshtura,sekonda pa ze
  vec dielli largohet,por duket gjymtuar
  si zogth i trembur ,qe qiejt po le.

  Caste te para ku thyhet kjo dite
  ore te tera,qe bien sfilitur
  vec hena gjysmake nxjerr kryet meite
  por diket e trembur qepalleperzhitur.

  Ciklohen,keshtu,tundimet qiellore
  kjo ”lufte” e heshtur qe zgjidhje nuk gjen
  ka shekuj,qe luhet kjo skene hyjnore
  nje diell ,qe iken dhe hene ,qe vjen.

  JETO NJERI!

  Jeten merre si te ishte vec nje cast
  hallet,brengat si te ishin,vec,nje rast
  jeten merre neper duar dhe jetoje
  hape zemren,o njeridhe gezoje.

  Jeten merre si te ishte vec nje vit
  si te jete akrep ore;nat’ e dit
  si te ishte koh’ e saje kater stine
  ku pas shiut ,ikin rete,rrezet vijne.

  jeten merre si te vije dhe gezoje
  hapi syte,hape zemren lumturoje
  hapi duart,merre boten sic te falet
  dhe i lumtur koha qesh,koha s’ndalet.

  UDHA E MIJEVJECARIT

  Te pergjumur brezat,qe shpien tej qerren e historise
  te shurdhuar prej gureve ,qe rrotullojne popuj dhe fate
  perhumbur ne dilemen e kembenguljes dhe arratise
  pergjate kesaje udhe;perzierje e cuditeshme kohesh dhe balte

  Kjo eshte nje poezi e thjeshte akrostike

  NUMEROJ YJET NE QIELL

  Pikon qielli nen cati te zemres sime
  i perzier pluhur nate dhe kujtimet
  kup te jetes ka vendosur te me mbushe
  pika-pika,lot e mall,shi e prush
  I trazuar puthje yjesh dhe zjarrmi
  kembekryq ne shtrat te nates malli rri
  mbajtur ka ne njeren dore emrin tend
  Buzeqeshur,dora tjeter,ty te gdhend
  Ujvare yjesh rene nga qielli sec me zbret
  shi kujtimesh,trup e zemer,pik-troket
  i pafjale,i permallur dhe pa ze
  numeroj pika-yjet nje nga nje.
  Ketu zbrite te me ndjellesh koh’ te shkuar
  ule qiejt,ule yjet dhe kometen e uruar
  porse erdhe,mes kujtimesh,si nje qiell qe pikon
  embel iken porsi hene e nje puthje me dergon.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/sokol.jpg[/img]

 61. Agron Shele says:

  Riza Çato

  Qytet i harruar

  I vetmuar në qytetin e heshtur

  Shëtis ç´do rrugë e ç´do skutë

  Qyteti para kohe i plakur

  Dimri rrugicat i mbush me llucë

  Pse u plake kaq shpejt qytet i harruar?

  Ti nuk ke as moshë për pleqëri;

  Prapë dukesh i lodhur,i dërrmuar,

  Kurbeti e mori brezin e ri.

  Fytyra të njëjta më shfaqen përditë

  Vargani i pleqve ç´do mëngjez

  Me ta përshëndetem e zë punën;

  Dalngadalë qyteti im po vdes.

  Çdo mëngjez

  Çdo mëngjez

  Kur zgjohem

  Takohem me ty

  Përshëndetem

  Permallohem

  Prekem shumë

  Lotohem

  Me bluzën tënde

  I fshij lotët

  Me buzëqeshjen tënde

  Përgëzoj gjithë botën.

  Κάθε πρωί

  Κάθε πρωί

  όταν ξυπνώ,

  ανταμώνω με σένα.

  Και χαιρετούμαι,

  Και συγκινούμαι,

  θίγομαι πολύ,

  δακρύζω.

  Με τη δικιά σου μπλούζα

  τα δάκρυα σκουπίζω,

  με το δικό σου χαμόγελο

  Όλον τον κόσμο συγχαίρω.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/riza.jpg[/img]
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/riza2.jpg[/img]

 62. Agron Shele says:

  Nebih BUNJAKU

  SHTËPIA E LIDHJES

  Në Prizren n’zemër Shqipërie
  Besa dha Besën n’Kuvend
  n’sofër t’madhe historie
  do të vdesim për këtë vend

  në Prizren u lidhen zemrat
  u mboll fara e Pavarësisë
  n’histori u gdhenden emrat
  në ngjizje gjaku të lirisë

  Sylejman Vokshi Ymer Prizreni
  Abdyl Frashëri e Mic Sokoli
  Krenaria e mbarë këtij populli
  në Kuvend me një gojë foli

  ligjërojnë fjalë Perëndie
  ky atdhe gjithmonë ka Zot
  Besa e Besës lidhet nyje
  n’vend të bukës – hamë barot

  gurthemeli u vu besa
  armaturë e ardhmërisë
  n’Shtëpi të Lidhjes u bë fejesa
  midis vdekjes dhe Lirisë

  në Prizren perëndoi hëna
  lindi dielli në Prizren
  në Prizren na bekoi Nëna
  kurdoherë ta mbrojmë këtë vend

  TESTAMENTI I LOTIT

  Të pagjeturve

  Në natën bizantine pa hënë
  ne jemi plaga më e re
  e Gjergj Elez Alisë
  kur hienat korb të zeza
  na rrëmbyen me dhunë
  në prag të Shtëpisë

  na ka mbetur vetëm shpirti
  midis robërisë dhe Lirisë
  midis Jetës dhe vdekjes

  sot imazhi ynë
  varur në grilat e Kuvendit
  është odiseja jonë
  në ritualin e Pritjes
  testament i lotit
  lëbyrur nga dielli
  lagur nga shiu

  le të ndizen qirinjtë
  që të ngrohet shpirti
  në dritën e Lirisë
  kur zemra ka dhimbje
  për eshtrat e humbur
  ëndrrave të trishta
  në pentagramin e mallit

  në ritualin e Pritjes
  nuk duam të jemi
  mjet kusuritjesh
  në sofrën e djallit

  liria nuk bën tregti
  as me robërinë
  as me vetveten
  as me hijen tonë

  Ne nuk jemi të humbur
  jemi në themelet e Lirisë

  të humbur janë ata
  që ende jetojnë
  në iluzionin e imazhit
  të vdekjes sonë

  KU JETON LIRIA

  Njerëzit kurreshtarë
  pyesin pa ngurrim
  ku jeton liria
  e atdheut tim

  kush ia shëron plagët
  ku e pat marrë pushka
  udhëton me mercedes
  apo e bart mushka

  ku ha dhe ku pi
  kush e mbath e vesh
  vallë ku e bën gjumin
  ku fle borë kur resh

  a bën dashuriçka
  a veç uzurpime
  e mbulon vallë f’tyrën
  thellë në korruptime

  a jeton në shtëpi
  a banon n’pallate
  a i merren mendtë
  lart mbi disa kate

  a ka kryer shkollë
  a veç kurse nate
  a mori tenderë
  a tituj doktorate

  a ka kompjuter
  a flet n’internet
  sa herë i bie lëkura
  kur lahet në det

  a sheh halle n’tokë
  n’parlament kur flet
  a punon për botën
  a për vend të vet

  a e harroi betimin
  e luftës çlirimtare
  gjakun e dëshmorëve
  mos jeton me marre

  METEOROLOG
  I DHIMBJES

  Të gjitha llojet e dhimbjes
  deri në palcë ia njoh dhimbjes
  jam meteorolog i dhimbjes

  edhe ethet sëmundjes
  nën maska shpirti
  ia mati me dhimbje

  kur më shfaqet
  ajo re e zezë
  e cila që një shekull
  ma zuri diellin
  edhe në pikë të verës
  deri në asht më dhemb
  dhimbja e dhimbjes

  SHAH

  Pas një shekulli gozhduar në pat
  mezi lëviza një ëndërr të ndrydhur
  por ti me dy-tri lëvizje dinake
  dhe me gjithë arsenalin artilerik
  diku thellë në prapavijë
  godite gurët e mi rezervë
  në fushë të djegur

  me një breshëri vetëtimash
  midis ëndrrave të mia
  godite edhe pirgun e kështjellës

  megjithatë armiku im
  kalin e drunjtë ta fal
  sepse nuk është i gjakut tonë
  dhe kurrë nuk i përdori torret

  ti tallesh me sakrificën
  e ushtarëve të mi
  që lesh e li t’i bënë planet
  e nëntokës
  si dhe ëndrrat e mbretit tim
  të drunjta si kalë prej druri

  armiku im i dashur
  kur u ngatërruan edhe të tjerët
  lojën ta bëmë lesh arapi
  që edhe vetë tartari
  nuk e kupton
  ndaj ta fal edhe kalin
  që t’i bartësh humbjet
  e ikjeve të mëdha
  në theqafjen tënde

  MILLI IM ËSHTË SHQIPËRIA

  Shpatës së Skënderbeut në Vjenë

  Jam e vjetër me shumë vlerë
  emrin tash e kam pranverë

  n’luftra t’ashpra ndër beteja
  ndriçoj natën si rrufeja

  kurrë s’luftova për muze
  veç për diell e mëmëdhe

  në baltë kurrë s’e lashë Hirësinë
  flamuri ilir t’valojë n’çdo stinë

  mua s’më ha asnjë limë
  jam relikt për historinë

  kur Naimi më puthi në Vjenë
  n’sytë e tij pashë Skënderbenë

  më ndryshk malli në mërgim
  n’Belvedere s’gjej ngushëllim

  mbi pesë shekuj n’vend të huaj
  të gjitha ëndrrat i shoh n’Krujë

  kur Mëmëdheu t’ketë nevojë
  jam e gatshme t’i bëj rojë

  ëndrra ime është Iliria
  milli im është Shqipëria

  NË TAKIM TË
  DETYRUAR

  Qoftëlargu im i dashur
  kur të shoh në sy
  për shëmtinë tënde
  në vend që të skuqesh ti
  turpërohem unë për ty
  sepse edhe ti
  e quan veten njeri

  qoftëlargu im
  në këtë takim të detyruar
  të zemrave boshe
  dhe buzëqeshjeve kallpe
  në ndarjen përfundimtare
  për të mos u takuar
  as në ëndrrat e ëndrrave
  gëzuar
  gëzuar
  gëzuar

  NË BIBLIOTEKËN TIME

  Nga Homeri te Borhesi
  i kam miq në vitrinë
  ligjërojnë në gjuhën time
  diellojnë në çdo stinë

  nuk kanë etje as uri
  me ta prore kuvendoj
  ma plotësojnë çdo dashuri
  kurrë nga mendja s’i largoj

  mjekërbardhë xha Homeri
  burim drite nga lashtësia
  Kalin e Trojës mban për dore
  sikur vetë mitologjia

  edhe Danteja del nga ferri
  nga dënime i trishtuar
  Servantesi me Kishotin
  në aventura dashuruar

  me fantazma n’luftë Shekspiri
  i sfilitur nga lemeria
  mbret Hamleti – viktimë krimesh
  i helmuar nga pabesia

  Tartuf makuti gacë e mbuluar
  edhe cergën ta djeg nën këmbë
  të lumtë dora ty Molier
  llum nga llumi paske nxjerrë

  në ballë yjesh nderon Xhojsin
  Kadareja shpirtbujar
  qirindezur ndrin Naimi
  pranë Migjenit zemërvrarë

  fjala e tyre nektar shpirti
  mendjendritur gjenialë
  sikur Zotat e Olimpit
  gjeneralë mbi gjeneralë

  FUNDI I KRYEKORBIT

  Një korb sillet mbi humnerë
  në ëndërr sheh veten skifter

  me krra-krra u ngrit n’pushtet
  korbëri bëri në Korbëri të vet

  kukuvajka i këndoi mbi krye
  ogurin e zi lidhur nyje

  i tha dielli rreth tij sillet
  dhe pa të farë nuk mbillet

  nga Ballkani në Japoni
  shtriheshka Korbëria e tij

  alfabetin e gjithë Korbërisë
  kukuvajka me krim e ngjiz

  sa herë vetveten e shikon
  edhe pasqyrën e shëmton

  e lëshoi shpirti mu në Hagë
  vendit të vet ia la një vragë
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/nebi.jpg[/img]

 63. Agron Shele says:

  PËRSHENDETJE E TEJSKAJËSHME.

  Planeti i shndritshëm i sistemit tonë

  Zbret ,… të josh jetën, të vendos

  Balanca dhe fat planeteve lëshuar

  Ledhatimit mbi rrezet e tij, krehjes

  Dhe alarmimit të vendosur qeverisë

  Qiellore mbi skema mashtruese, rënkime

  Dhe çthurje devijimit të parimit,… ngrohtësi!

  Planeti i ngrohtë, shtrinte,… krenarinë

  Ritmike fuqisë rrezatuese po dhe goditëse

  Mbi mardhëniet që ndryshonin në terësi

  Sistemin e veprimit planetar, si dhe kullimin

  Rrezatues të masës njerëzore, në veçanti.

  Rumbullaksia e përkryer ciklike dhe monotone e tij

  U paraqit në formën e buzëve vizatimeve, kjo!…

  Si shenjë mirënjohjeje dhe ngrohtësie përzgjedhjes

  Çorientuese.

  Ne! Rritemi brënda ngrohtësisë dhe flakët tona?…

  Përpijnë! Jetën, zhvillimit pa gërshetim.

  Aplikim çoroditës dhe sfidues dijet njerëzore përballë

  Padrejtësisë falëse dhe energjive të planetit

  Të zjarrtë dhe të ngrohtë që vëzhgon dhe mashtron

  Mes fshehjes eklipsore për një rikthim të madhë…

  Të madhështisë!

  Asnjëherë nuk parafytyrova perëndinë

  Mbi frenimin dhe perëndimin e gjithësisë

  Ndaj mbretërive që s’i përkasin më,… magjisë!

  Sa i dashur ky Diell veçse, sundimtar, mbi të gjithë!

  Mos vallë dezertimit prej rrezeve të tij

  Njerëzit harojnë, të përcjellin, ngrohtësinë?!…

  E dyshimtë krenaria njerëzore mes britmave

  Joshëse, lavdisë. Rrezatimet kozmografike

  Bagazh stok nuk bien, ligjeve që ndryshojnë

  Dhe ndryshojmë iritimeve mendore,…

  Qetësisë. Ato! Mundojnë, sundojnë

  Dhe përkulen transformimit, të përjetësisë.

  A mundet, rrezatimin e diellit ta gjykojmë?!… …

  Iritimeve të tij ai, pranon, vetëm ngjitje

  Përsosmërie! Kur i afrojmë,…përkujdesjes

  Gjirit që na rrit dhe e vjelim, ai na mjel

  Energjitë,… që i sfidojmë!

  ZË MISTIK

  Të ledhatoj flokët

  Sa është kufiri

  I largëpamësisë

  Prej mediokritetit.

  Brënda kësaj shkujdesjeje

  Dashuria ndaj teje

  Vetë jetës,

  Gjithmonë triumfon?!…

  O zë mistik!…

  Shpesh brënda vetes vetëm…

  Mos kumbo!

  RRËNIM BUKURIE

  Feminisë!…Lodrat,

  Na mungonin!

  Tani që u rritëm

  Është loja e feminisë
  Ajo.. që na tundon.

  Mes moshës së çiltërsisë

  Lozonjaritetit të viteve

  Haruam përpjekjet

  Veshtrimin tonë.

  Meditimet,… zvariten jashtë brendisë.

  Ato, përpjekjeve rrokulliseshin

  Me vitet ku humbisnin… fantazinë.

  Mes penës, letrës dhe realitetit

  Gërryejnë dhe prishin ndërtimit

  Shtratin e ngrohtë, të njerëzisë.

  Kohës, haruam… nxitimin rinor.

  Penat nuk rreshtin të shkruajnë

  Pa mbarim, seriale,… horor.

  Rrënim i bukurisë së shpirtit njerëzor.

  Na pëlqen dhe jo të kthejmë kokën pas.

  Kohë është e humbur, apo fushë pa masë?!….

  Madheshtia e trishtimit dhe pse na thërret

  Na mallkon?!…

  Si një pushtet ajo godet prehjen.

  Zgjohet përteritja, jeta ecën, lekundet…

  Vendoset! Fundi i qetësisë a mund

  Të irnoset?!… …

  Spektaklit të zhvillimit, a janë të mërzitëshme

  Për të gjithë… vitet?… … …

  Ne me praninë, marrim jetë, jo në ikje.

  E imagjinueshme zgjidhja e misterit,… qetësisë.

  Imagjinatën tonë, përzien e gëzon,… e tmeron!

  Me jetën ecën, udhëton dhe s’ na mungon,

  Hapësirën kohore tejkalojmë, prandaj e afrojmë.

  MODESTI.

  Si mund të pikëtoj

  Νxitim

  Zili, në dëmin tuaj

  Si t’ju sulmoj?!…

  Mposht utopinë

  Μes yjesh…

  Prandaj jetoj.

  ARKIVIM.

  Trupi ynë!… Dërmuar.

  Si kamikazët larg

  Frikës dhe jetës.

  Të kolliturat tona?!…

  Të shkurtra;

  Si jeta gjerdanit hipokrit.

  Egzistenca jonë!…

  Parajsa më e keqe

  Çmendim thellësie

  Ku arkivon në ngrirje,…

  Çdo mendim.

  ΘΑΜΠΩΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

  Στο σώμα του ουρανού

  σαν έπαιζα…
  χαμογελούσαν άστρα.
  Αεροβάτης άτλαντας
  των ημισφαίριων, φάρδος.
  Με το γιαλό τους
  περπατώ, φορτώνοντας…
  Τα κάστρα!
  Δεν τα μπορώ

  στους ώμους μου
  η ύπαρξη τους ην ρευστή
  στη φύση, ξεγελάστρα .

  ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ.

  Κουρασμένη

  Κοινωνία

  Θλιμμένη!…

  Μελωδία.

  Κάθε λεπτό

  Που τρέχουμε

  Δεν είναι, ιδανικό.

  Μεθυσμένη

  Σκέψη

  Κουρασμένη!…

  Λέξη.

  Αν ψάξεις

  Να ξημερώσει

  Ο χρόνος…

  Θα θυμώσει!

  Πνεύμα

  Κουρασμένο

  Ήχος,…

  Μακρινός.

  « ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»

  Υπάρχει επιστροφή

  Ειλικρίνειας

  Παραδείσου;!…

  Άβυσσος!

  Κάνε δεκτούς

  Εκείνους

  Για όλα αυτά

  Που παίρνουν

  Με σταγονόμετρο

  Μας σβήνουν!

  ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ.

  Σαν σ’ ακούω τραγουδάκι

  Με ξυπνάς,

  σαν τα παιδιά.

  Παίρνω, ένα;…

  Ποτηράκι

  Ξετινάζω,… τα φτερά!

  ΤΑ ΘΕΛΩ ΜΑΣ.

  Τα δικά μου

  Θέλω!…

  Είναι. … …

  Τα δικά σου θέλω

  Μοιάζουν

  Με αυτό;!…

  Τα δικά μας

  Θέλω

  Μα ποια είναι;!….

  Βήμα – βήμα

  Μια ζωή

  Τα κουβαλώ.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/dhimiter.jpg[/img]

 64. Agron Shele says:

  DIAMANTA ZALTA

  JAM DY NOCIONE BASHKE

  Jam dy nocione bashke .
  Poezi – njeri ,
  Njeri – poezi .

  Qetesi – urragan ,
  Furtune – thjeshtesi .

  E kurre mos me ngaterroni ,
  Te jem vetem nji . . .

  Ne jete kam kufij ,
  Kam kodin tim ,
  Ku s’lejoj tek une ,
  Te hyje njeri . . .

  Doni te shihni si flakem ,
  Para penes se nje poeti te madh ?
  E si me varet koka ,
  Ne se nje vend prane vehtes me ben ?

  Pyeta gjithashtu nje dite dashurine ,
  Me di te urte ?
  JO – me tha ,- sepse te lexoj . . .
  E une u bera prush , sepse gaboi . . .
  Ne jete , s’jam fare ashtu . . .

  Ne poezi , jam vale ,
  Jam shterngate , jam zjarr , jam flake ,
  Varke e permbytur mbi dashurine ,
  Qe pothuajse prek kufijte ,
  E ” vajzes se perdale ”
  Ne se djersa mbi balle , eshte . . . malle .

  Aty , dal nga vetja ,
  Jam vetem poetja ,
  Unin tim , se njoh as vete ,
  E s’do desha keshtu ,
  Te isha dhe ne jete . . .

  Thjeshte ne poezi ,
  Flet shpirti poet . . .

  Ja pra pse jam dy qenie bashke
  Qe vec e vec njera tjetren
  E lene jashte .

  Me thone se jam miresi ,
  Por une po ju them se jam urragan ,
  Jam furtune , porse shpejt kthehem ne thjeshtesi ,
  Sepse jam dy gjera bashke ,
  NJERI. . . DHE POEZI . . .
  Ju lutem ,
  Kurre mos me merrni per nji

  I RREME , PUSHTETI I QENIES

  Erdhe prape te shkelesh ,
  Mbi vullkanin tim qe fle ,
  Behem une e egra ulkonje e ndergjegjes ,
  E vetevehtes ,
  Ndersa ti shi i rrembyer edhe re . . .

  Syte e tu , me bindin perseri per ta dashur jeten ,
  Zeri yt , me eshte i rehatshem , aty
  Te shtrij mendimin .
  Fjalet e tua te mencura ,
  Me gelltisin .

  Ide , nocion , perkufizim , idiome ,
  Qofte ,
  Me je , me se i mjaftueshem , per te me bindur
  Se bota eshte e rrumbullaket .

  Kenga e nje deshire te prape . . . shendrrohet ne eter
  Dhe une ja zbres notat , nje nga nje ,
  Ja zbres . . . . .. . . . . . . . . .. ..

  Shterngoj duart e pushtetit te qenies ,
  Me nje fryme te crregullt ,
  Dihatje e limonte , e trendafilte . . .
  Qe shuhet ,
  Mureve te lagura , te dashurise . . .
  Tears , tears , tears .

  S’je as ti i dehur , e as une fitimtare .
  Jemi simbol i dhimbshem ,
  I nje dashurie , martire . . .

  Harruar ne nje te vertete ,
  E le te jete dhe e pabese . . .

  Eh . . . . . . . ;. . . .. . ..,.

  Sikur gjithe ujrat e botes mbi mua te kene shkare
  Une s’kam per te mundur kurre per te lare kete mekat .

  E di . . . s’kam vend ne parajse ,
  Porse te pakten jam e vertete ,
  S’jam e rreme ,
  E dashurise sime me te rralle e me te veshtire ,
  Jam , e do te mbetem
  Boheme .

  DO TE JEM PLAKUR

  Do te jem plakur ,
  E do te te kem vetem si nje pershkrim ,
  Si nje perralle ,
  Me mbretin me te bukur ne bote ,
  Qe do ta peshperis ngadale , tek nje nip .

  E kur te me pyese , c’u be princi
  Une do t’i them , shtepine
  E ka ketu tek shpirti . . .

  E mund te me lagen syte ,
  Pershkrimi yt poetik , si dikur ,
  Mund te me permbyse ,
  Vetem ne nje psheretime . . .

  BESOJ

  Une besoj ,
  Se brenda vehtes , diku me ke .
  E thelle ne nje psheretime shpirti ,
  Me fsheh . . .

  Rri aty . . .
  Nuk e di ne se s’te meritova ,
  A s’me meriton ,
  Tani eshte vone ,
  Asnje hap per ketej , te lutem mos bej !!!

  Kete , s’e vendosa une ,
  E vendose me heshtjen . . . vete
  Cfare ? Po te dhemb ?
  Po une , qe jam kthyer ne shpend ?!!
  C’te them ? Me mire , po shkoj te strukem ,
  Ne nje preher nene , te mbeshtetem aty , te qaj hall ,
  Gjithmone , per nje flokebardhe bukuroshe ,
  Do te ndjej malle . . .
  Do te ndjej dhe nevojen per ti sherbyer pak ,
  Per ta perkedhelur ,
  Per ta mbuluar me puthjet e mija , si bija ,
  Per tja thurur me bukur gershetin ,
  Per ti nderruar ndoshta edhe nje carcaf .

  Sepse e di , ajo do te me kuptoje MUA ,
  Si nene ,
  Dhe aspak si biri , i saj . . . .

  Besoj se tani , me mban mend ,
  Moj nene ,
  Quhem Diamante

  STREHA IME , POEZIA

  ( 6 MAJ 2012 )

  Ti ankohesh , ti bezdisesh , qe une Zgjohem ,
  Pese – gjashte here ne nate ,
  Per te hedhur ne leter nje ide te castit,
  Apo nje varg . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Kush do te te duronte ty – me thua
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . .
  E une behem grusht ,
  Mbi nje zemer te pandjenje ,
  Ndjehem shpirt i pavleresuar ,
  Krijese e mallkuar ,
  Deshtim i prushte .

  Kush . . . kush . . . kush do te me kuptoje mua ,
  Qe jam ndjenje , qe jam varg ,
  E qe per strehe nuk kam shtepine ,
  Por poezine . . . . . . . . . . . . . .

  Var shpirtin ne degen e nje dashurie ,
  Marr vrapin . . . e hutuar ,
  Pa ditur ku shkoj . . .
  ( E mbyllur dhe aty eshte rruga )
  Duke mermeritur ,
  Qendis fjalen . . .
  Me syte e mi , qiejt duke shkruar . . .

  Poezia , me hyjzon . . . . . .
  Fati . . . . me mallkon . . . .
  Ej , poeteshe . . . . mes nates ,
  Keshtu me shpirtin zhveshur lakuriq ,
  Ku shkon ?????

  Midis jetes dhe poezise ,
  Jam – diapazon !!!!!

  SILUETE

  Silueten time ,
  Ja fala nje dite dallges ,
  Mendimin capken nje ylli ,
  Qershi e embel e buzes me rreshqiti ,
  Ne bar ,
  Si peshperime prilli . . .

  Jane ditet e eija shtatzana ,
  Qe lindin vetem prane teje ,
  E qe vetem aty mund te zbarkojne ,
  Shkarkesat e bukura . . .
  Prej femre .

  Silueta ime ,
  Mbi ty cdo dite hollohet ,
  S’e sheh ?
  Deri sa u tjetersua , U be vale , U be dallge ,
  Qe vjen e shuhet ,
  Brigjeve te tua . . .

  Sikur ta dinje sa te dua ,
  Hena ,
  Do te shtrydhte me shume serm ,
  Mbi mua . . . .

  HARRUAR . . .

  Me je bere peshperime ,
  Une , dritherime ,
  Bisht vargu i kapur ,
  Tek nje vetetime .

  Qielli , jam une .

  Perqafim Zeusi , behem
  Ti , perhershmerisht je zjarri ,
  Nje prekje vec e perfytyruar ,
  Gjithmone ,
  Vjen si dore te fshije mallin . . .

  Sqep dallendysheje une ,
  Me pranveren time te kalter ,
  Me nje manushaqe te vetme ,
  Qe koken e mban ulur . . .

  Turpi jam une .

  Me te kuqte e lulkuqes dashuri
  Shkarravitur buzeve ,
  Lot i perveluar qe rrjedh ,
  Ne sy te lumturuara shpeze . . .

  Jam e dashuruar .

  Ti peshperime ,
  E une dritherime .
  Ne qiell ndjenjash te bardha ,
  Harruar . . . . . . . . . . . . .

  Deri kur keshtu , ne mungese
  Do te te dua , e do te me duash !!!!

  MREKULLI E SHPIRTRAVE JE POEZI

  Ti poezi ,
  Je rinia ime e perhershme ,
  Kohe pa largesi ,
  Deshire per te jetuar ,
  Ne periferi te ngushta .
  Nje kujtim i prishur , tek ty ngjallet ,
  Behet femer ,
  Pjell frymen qe dikur kish vdekur . . .

  Krijesa te reja prej balte ,
  Nisin vallen e shpirterave ,
  Pertej Atlantides se humbur . . .

  Melodi fyejsh i shkrihen cudise ,
  Aty ku me e bukura jam une ,
  Qe vdes e ringjallem ,
  Ne emer te dashurise .

  Pleqeria ime tek ty do te nise ,
  Kur te jem kthyer ne legjende ,
  Pertej frymes sime ,
  Dashuria ime do te jetoje perseri ,
  Tek nje zog , tek nje lis ,
  mbi nje cope leter . . .

  Foleja , do te jesh Ti .

  E ndertuar qindra vjet me pare ,
  Ne kohet pa sinore te pafajsise ,
  Kur paqja ,
  Perendeshe kishte te virgjeren Artemis ,
  Pyjet jetonin parthenine e tyre ,
  Dhe rinine e brymes ,
  E sythet ,
  Hapnin gojen e vogel qe une ,
  Ti ushqeja me lengun e jetes ,
  Limfen edhe frymen . . .

  Poezia ime , ti tani
  Po kerkon te hedhesh hapat e se rritures ,
  Si nje vajze serioze ,
  E une per te te bere me te bukur ,
  Kam marre ne dore nje pasqyre te vogel ,
  E po ti kreh floket vargje .

  Mendimin ,
  Po ta pjek mbi zjarre pervoje ,
  Me mjalte mbretereshe po ta mbush gojen ,
  E po ta shpleks gershetin e vargjeve te veshtire ,
  Me nje kreher .
  Por ti mban akoma ere te mire bebeje ,
  E vogla ime ,
  E me je ulur aq bukur ,
  Qumeshtore ne preher . . .

  Rritu ,
  Rritu pa u nxituar ,
  Mbi abetaren shqiptare ,
  Mrekulli e shpirtrave te bukur ,
  Moj magjistare . . .
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/diamanta.jpg[/img]

 65. Agron Shele says:

  Merita Smaja

  Po bie nata…

  E mbytur territ ,
  Hedh krahëve natën e rrugëtoj paskajit të syrit …
  Dritë e lotit sjell t’pamet e mureve pambarim pusit.
  Heshtja është natë me dritën e heshtjes,
  Nata heshtje me Tingullin e heshtjes.
  Ujrat rrjedhin heshtjes.
  Zëra afër e larg,
  Zëra n’pafrymë ,
  Heshtja po bie,
  Po bie nata.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/meritasma.jpg[/img]

 66. Agron Shele says:

  Yllka Filipi

  Philip Yllka has defended the Doctorate (PhD) in the field of Comparative Literature, University of Tirana (2009-2012). She is specialized in the finishing trades Literature of Advanced Graduate Studies, Master of Science (2006-2008), near the University. The studies were conducted in the Faculty of History and Philology, University of Tirana, the Albanian branch of Literature and Languages (1995-
  1999). She writes criticism, poetry, prose and essays. Her works have been published in various periodicals at home and abroad. Her work has been estimated by critics with several awards in national and international materials, a unique voice in modern Albanian Literature. Currently, she lives and works in New York, USA, where cooperates with Illyria newspaper, and magazine Assembly in Michigan.

  She is the author of these works:
  * The infernal universal triangle, Dante-Migjeni-Kadare, (comparative study), 2012
  * Post Hecuba (volume of poetry), Ombra GVG, 2011
  * Me ipsum Ames (postmodern novel), M. Barleti, 2010
  * Eternitas (volume of poetry ,) M. Barleti, 2009
  * Temple Bones (poetry cycle selected) M. Barleti, 2009
  * Dante-Kadare, (critical study), Albas 2008

  SHËTITA GJATË

  Lërmë të shihem në shtatë pasqyrat e mia
  I kam prerë lidhjet me zemrën

  Dhe me kohën gjithashtu.

  Te pragu,
  Nuk më pret më askush.

  Ti s’u duke as kur e shkuara
  Dha shpirt në duart e mia.

  As, kur e tashmja e varrosi
  Një ditë me shi, në Ishull…

  Ishin të shkreta mbrëmjet…
  Rrugë pa kthim.

  28.22’08

  MË PRI
  Limfë, më pri!
  Thuaji poetëve, të mos shkruajnë
  Pas vdekjes…

  Ti je një vrasëse
  E mrekullueshme
  Kohe!

  Frymëmarrjen e fundit të muzgut

  Hidhe në dritë…
  Bëj një të mirë…

  Limfë!
  Më pri!

  E mban mend kur fëmijë
  Gjakova
  Këmbën
  Hollake?

  Dhe qava…

  Në dejet e mia rrodhën vargje …
  Ishte veç një klithmë në stuhinë

  E radhës. Limfë!
  Më pri!

  11.04.09

  CARETTA CARETTA
  Ajo ec… unë ec…
  Një breshkë sa një hënë
  Gjeti udhët e fatit tim …

  Pesëqind vjet me barrë mbi shpinë
  Trupi rënkonte,
  Nën kitinë…

  A mundesh ti, Botën
  Ta tërheqësh zvarrë
  Në katrorët e tu
  Prej malli
  Të largët
  O, kafshëz…?

  Zbret nga shekulli në shekull
  Me këmbët në ngricën e moteve…
  Dhe më sheh në sy.

  Nuk ishte ëndërr,
  Nuk ishte zhgjëndërr!

  Unë dhe ti u bëmë mike të rënda;
  Mirëmbrëma!

  Motra jote e vogël,
  Dallëndyshja e detit
  Chelonia mydas:

  SHPAGIMI
  Rënkon një shpatë
  E varuar mbi urrejtjert
  E njeriut kockëdalë.

  Mishin ja ka ngrënë
  Shpagimi.

  O i vdekshëm,
  Mos hy në atë derë!

  Ti,
  Nuk je kalë i bardhë!

  DREJT TEJE
  Unë derdhem si qumësht në flakë
  Toka ime e shenjtë

  Statujë rënkimtare

  Mëson të hedhë më parë zemrën,
  Pastaj këmbët…

  PIKTOGRAMË
  Qielli është më tronditës
  Ngjyrë arre.

  Dhe ajri bojë gjethi të zënë…

  O, i jeshiltë!
  Mos kalo në të gjelbër!
  Do të të marrin për bar.

  E ndoshta,
  Një dre i egër,
  Mundet t’i këpusë sythat…

  SHTËPIA IME
  Shtëpia ime është nuse prej akulli
  Shkrin sapo bie rrezja e parë.

  Dritarezat kah lindja Pluskojnë mbi tokën e ftohur nga
  Dëbora.

  Oborri ka mbledhur gjithë copat e mallit
  Të këputura nga shpirti

  Dhe ka bërë me to një verandë
  Për bujtësit.

  Një kone hëne kuis në qilarët
  E verës së vjetër.

  Rruga është shtruar me portokaj
  Gjer tek porta,

  Mua më pëlqen të lahem
  Në shkumën e lumit përballë.

  Le të themi,
  Atje është gjithnjë pranverë.

  PINTE MARIUANË
  (Kushtuar Amy Winehouse…)

  Dikur këndonte si engjëll…

  Një ditë
  Zëri
  I humbi

  Tek pinte
  Mariuanë.

  …Ne grindeshim nëse zëri
  Eshtë grimcë apo valë.

  Ethet shtrëngonin duart
  Me majat e flokëve.

  Thonjtë i hante për bukë tek
  Tingujt jepnin shpirt!

  …Ne trembeshim nëse njeriu
  Është grimcë apo valë.

  U rrëzua një ditë
  Në një cep të skenës
  Kur trupi s’iu bind…

  … Ne ziheshim nëse shpirti
  Eshtë grimcë apo valë.

  Gjithnjë e më shpesh
  Diva pinte mariuanë…

  23.08 ’11

  AFËRDITA
  Do të ketë shampanjë, për ditëlindje..!
  Nga shkuma do të lindë Afërdita

  E gdhendur në stil barok bizantin
  Sikur në dorëshkrim…

  Me flokë të verdhë, me valë
  E vetulla të qeshura

  Buzëdjegur
  Për puthje…

  Shkumo shampanjë, shkumo!
  Po qesh Afërdita

  Në lumin e valëve të zemrës.

  CIFËL
  Nën këmbë
  Një cifël xhami e mprehtë
  Më ther…

  Dhe unë
  Si eremit
  Nuk nxjerr gjak,

  Nuk nxjerr zë,
  Por vetëm buzëqeshje…
  Në fakt është ngërdheshje!
  Hollë-hollë është përqeshje!

  Si mundet t’i rrëshqas kujtesës së kohës?
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/yllka.jpg[/img]

 67. Agron Shele says:

  Gjergj Rrustaj

  VENDLINDJA

  Në zemer
  O vendi im
  Më rritesh
  Me gezim

  Dit e natë
  Për ty lutem

  Ti me freskon jetën
  Sa her
  Digjem për ty
  Oh vendi im

  Ti me ringjall
  Sa herë
  Bëhem lotë
  Sa her
  Bëhem urë
  Ti me mbush
  Me mall
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/gjergjrustaj.jpg[/img]

 68. Agron Shele says:

  Gjergj Nikolla

  Ka nje arsye mbi cdo arsye,
  ashtu si shkallet ne ngjitje
  e ngjitje…
  Ti ngrihu njeri, ngrihu, ngrihu,
  ngrihu!
  Jo, kurre mos prano zvarritje…

  E rrumbullt,
  cikuide bota
  elipsoide!

  Rrymave te saj,
  te akullta,
  te ngrohta…

  Ti magnetin e busullen zemer, ndiq…
  Brendia e botezes tende
  thelle teje,
  eshte jotja!

  Ti mbroje
  sic mbrojne shqiponjat zogjte!
  Folene e saj ne shkemb, mbi gur…
  Pa u ulagjunjur kurre!!!

  Ti mund…
  Ti mund…

  2.

  Te ngjitesh,
  kur dielli shkelqimin fal,
  kur era ledhaputh nga malli i permalluar…
  Kur zogjte kurajoze si ylberet jane,
  kurre ne kohen e ikur, te shkuar!

  Ka nje mengjes,
  nje mesdite,
  nje pragmbrembje…

  Je Drin qe rrjedh
  pa ndalur,
  ndiqe rrjedhen tende!

  Rete grikaf,
  ne udhen te dredhin,
  vetetimash te shiut jetim, kur bie!
  Ti mos i perkul syte, por qendro, ec…
  Perhere ka nje arsye,
  mbi cdo arsye!

  Kerkoje motivin te jesh
  qe te jesh,
  pa avuj te pluhurt
  prej mjergullina resh!

  Ti je nje shkalle,
  ne ngjitje…
  Nje zog qiellit blurim,
  nje rreze drite…

  Ti je me shume se thjeshte,
  nje syth gjetheve ne lindje!
  Bleromu thelle ne sy,
  nje enderr,
  shprese e kohes qe vjen!

  Ti je…
  Ti je…
  Ti je…

  Zog i shqiponjes
  tek foleja e nenes
  kthen!
  Perhere e ka nje strehe…

  3.

  Ringrihu edhe kur…
  Kur ndien se maje thonjsh kane ngrene veten,
  e cunginat e tyre u rrafshatuan me vjeshten!
  Shkurrinave te cermokut
  qe pluhurat i zhgerryen,
  si llak ia hodhen flokut!
  I shkulen dhe i bene gershet,
  per te varur veten…

  Kur gishterinjte fershellimat i brejten,
  kur brenda cdo minute,
  te ditenates qe vjen e iken…
  Lajtmotivin e ngren mbi cdo mur!
  Burgose mllefin ne burg te perjetshem:
  Behu burre!

  Nje shprese ne te iku,
  dhjete te tjera linden!
  Ti,ruaje grinten…
  Bleroje limfen,
  pa u keputur kurre!

  4.

  Praneveres se re
  qe vjen,
  eshte ndryshe…
  Ndryshimi nis nga ti o njeri!

  Merre penen dhe shkruaj
  Liri!
  Merre penelin dhe ngjyeje
  ne Kuq e Zi,
  dhe me te arta te zjarreta
  gdhende ne gjoksin tend:
  Shqiperi!

  5.

  Sprovohu,
  edhe kur…
  Kur si mbi keshtjellen e hekurt
  hedharrezuan gure…
  Mundimet e ndyra te shekullit
  qe i tradhetuan dhe tempujt!
  Sa here qe munden te hedhin
  te te ndalin vrullin e qendrimin tend…

  S’je gur i shkulur
  qe bredh e vret…
  Je gure i truallit te vet!
  Qe sot e mijera vjet…
  Une, nje atom i truallit tend!
  Betohem te te puth 365 here ne vit!

  Legjenda,
  kenga…
  Themeleve te ngritura
  mbi rrenjet e veta,
  ne inde, ne eshtra…

  Njemije vjecar
  pas mijevjecari…
  Perhere kam qene i pari!

  Shqiptar e bir shqiptari,
  i lindur nga zjarri,
  rritur nga zjarri,
  vdekur e ringjallur nga zjarri!

  Albatros,
  Feniks i truallit Adriatiko-Jonian,
  se kam qene e jam!

  Nga erdhem
  ku vemi…
  Serish do behemi
  ashtu sic deshen te jemi,
  kur i pari yne,
  qe ra te guri ne prag…
  Si i dyti, i treti, i dhjeti…
  Qe lumenjte i bene te trembin
  ujkun dinak…

  Legjenden e shkrova me gjak,
  e nese duhet e shkruaj prap!
  Ti, s’me behesh zot ne timin prag…

  …se kam qene,
  e jam,
  e do te jem!
  Sa pulsi te me rrahe,
  sa frymen te kem…

  6.

  …Nese kerkon nje motiv te ri,
  te ta percjellin neper shqisa flladet,
  te te puthin mengjeset
  praneverave ylberore,
  (shtate ngjyra,
  shtate tinguj,
  shtate nota…
  Flladadrine e stineve te ngrohta,
  ku vatra e shpirtit rilind Feniks!
  Pa qiell nen thonj,
  pa rruget iks,
  i bie fiks te jesh ti o njeri…
  Neper vera te prushta a fundvjeshtave kaf e gri…

  S’je lemyshk,
  as spore e likenit…
  Qe i vishen lisit njemije vjec
  a i kacavaren bredhit!

  Kur si Zambak i gurit,
  i liqenit…
  Si orkidea cel,
  te gjitha petalet!

  Zogj Albatros
  kalojme me nje flatrim…
  Dymetrosh i kemi hapur krahet!

  Edhe nje centim
  me te larta jane malet,
  kur malli ndez mallet…

  Nje zjarr,
  nga te gjitha uret
  e mbledhura ne NJE,
  te pestave zjarret!

  7.

  Hape doren shtrije para syve
  dhe nis numerimin e gishtave ne radhe,
  a te dalin pese…

  C’kuptim merr dora
  pa nje gisht, pa dy, pa tre…
  C’cope e cunget e kafshuar shekullit,
  a mundet qe ai sirtar
  diellin te ta fsheh….

  Jo…
  Jooo…
  Joooooo…

  Prandaj njeri,
  shtrije doren dhe gishterinjte te te pergjigjen,
  edhe une,
  edhe une,
  edhe une…
  Kurre s’jemi me aq pak.
  Ne jemi pese here me shume!

  8.

  Ti nise diten njeri,
  zgjoje stinen,
  vitin e njeqindte te shekullit!

  Dije, se do te perkulen tempujt…
  Kuq e Zi!
  Nga thellesi e palces se tokes,
  per te teten here ngjallen te vdekurit!

  Aty,
  thelle ne palce te tokes meme,
  themelit mijevjecar,
  jane te ruajtura,
  rrenjet e emrit!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/gjergji.jpg[/img]

 69. Agron Shele says:

  MAJLINDA RAMA, FIER, ALBANIA

  * * *
  As result these days of evil,
  list as debt on the shoulder,
  as insult,
  evanescent as colorless
  death as gusty,
  as horses broken loose … ..
  I think this kind of postmodern wilderness
  … Freedom of prisoners,
  may have escaped us as an echo those missing.
  The world, at midnight raises himself trapped …
  Thunders, the monstrous, desolate.
  How much later …
  How sad words of blue mountains chest ..

  * * *

  Run for self-knowledge (broken mirror)

  Natures – naked wrinkles,
  you – the meadow hair comb,
  you heard beyond the call.
  Late night
  Horses with wings within
  broken water,
  between anger dream
  with hatred of arousal –
  – You walk,
  Although frighten.
  Prayers white.
  Heavens to stole the petals
  crushed, like smoke closeness …
  You walk.
  On that island colorless
  built years ago.
  The ancient island,
  surrounded with ice lightning,
  with ridiculous lies …
  Go to Running
  although it is bitter.
  You, crazy
  mosaics in the air.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/majlindarama.jpg[/img]

 70. Agron Shele says:

  Petro Dudi WPS

  CURRICULUM VITAE

  Personal Information

  Name: PETRO

  Father:

  Surname: DUDI

  Profession:

  Actual position: profesionist writer. Member of the Albanian writers and artists’ Association,

  Vice president and of the Writers and Poets’ Association “Pegasi”Gjirokastër, Albania.

  Foreign Languages: Perfect knowledge of Russian.

  Education:

  High school degree

  University degree, faculty of Languages & Literature

  The academy of Land Forces (multi-machines), Tiranë .

  Several training courses in the literary, publicity and military fields

  Literary experience:

  Other works of the autor

  “The path to the hearts” poetries

  “Light” poetris

  “The sky astonished” poetris

  “The human beings don’t know,

  how to think better” poem

  “To grow up my Albania” poem

  “The future is baby” poetris

  “Love mystery intrigue” poetris

  “Argiro Princess” libretto

  “Peregrination in the mist” neoroman

  “The lust’s island” selected stories

  “The myth’s wane – politic” philosophic work

  “Poetic anthology” in English

  “Aerodrome’s symphony” artistic journalisim

  “Aphorisms”

  “Kol Tivari” jewels

  “Unusual” rubaiya

  “Living stone” selected poetris

  “Unlucky seeking kismet” poem in English.

  Email: petrodudi@yahoo.com

  Published in the “Keleno” periodical magazine, “Pensa a Qui” Brasil, “Pomezia Notizie” Italy and many other magazines throughout the world. During all this time he has published in the periodical literary press in Albania from the year 1974 in the magazines “Ylli”, “Nentori”, “10 Korriku”, “Shqiptarja e re”, as well in the newspapers “Drita”, “Zeri i rinise”, “Mesuesi”, “Bashkimi”, “Zeri i popullit”, “Pararoja”, “Java” etc.

  Chief of the newspapers “Pegasi” edition of the Writers’ Association “Pegasi” and the magazine “Pegasi” 2007

  1. Breathing rock

  This course

  like the ancient one –

  MASSACRE OF THE SHARKS,

  This tongue of man

  how bitterly it bites;

  This shadow of dusk –

  cries, the barking of dogs,

  This heart of man

  how much it darkens.

  O cruel dream,

  human mess,

  Generation after generation

  you did not cease listlessness, mourning;

  you did not cease defamation,

  rancor,

  abuse,

  vengeance.

  O fate of the world,

  O my fate,

  What is this humiliation?

  Why all this punishment?

  Suffering corrodes the dream,

  robbery spoils the hope,

  Crime steals the sun,

  betrayal – the ideal,

  Hatred smudges the sky,

  calamity blackens the home,

  Desecration pollutes the soul,

  the dead mourns the living.

  I look for justice,

  deception sets a trap,

  Darkness overtakes today

  even more than yesterday.

  I seek grace,

  everywhere everything appears deformed,

  A hissing candle,

  I cry where are you?

  Where are you fate of the world,

  You my fate?

  Like the Scops owl,

  I hoot entreatingly.

  To the Money ruler

  all villains

  dedicate each-others’ lives;

  They think they wear the golden necklace,

  While on their throats

  they fasten the noose.

  O fate of the world,

  O You, my fate,

  What is all this fright?

  What is all this ugliness?

  Crowds – fans

  staring at the ‘THRONEhorse’,

  “The best” is chosen

  and he becomes more evil than the evil.

  All the time the tragicomedy

  is played

  At every moment

  love,

  justice,

  equality

  are deformed.

  The cursed,

  o God,

  who blessed them?

  O fate of the world,

  O my fate,

  Isn’t there an opportunity?

  Isn’t there a star?

  Struggling I searched

  among the clouds and the lighting bolts,

  The spirit of the generous people

  was my guide.

  For a moment I rejoiced

  by a whisper of the DAWN,

  Because this old wound

  has a cure.

  The spirit of the generous people

  will guide my JOURNEY,

  In this life,

  there is ANOTHER LIFE.

  That is why I remained a missionary

  of the dawns, innocent.

  That is why I remained with the spirit like a sea

  and the hope like a gull,

  I remained a warrior

  and a singer in the storm,

  That is why I remained phantasmal

  I remained

  A BREATHING ROCK.

  3. Pain

  In the shadow a silhouette,

  An attempted assassin

  without a pistol,

  Tracks the passers-by of the night,

  To kill the others’ honor,

  To kill her own honor.

  The night whispers:

  Spy

  Whore,

  Harlot

  Concubine

  Wanton

  Hetaera

  Drab

  Prostitute,…

  Too many synonyms.

  The whole portrait:

  Pain.

  Translated by Dritan Kardhashi
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/petrodudi.jpg[/img]

 71. Agron Shele says:

  PERIKLI SHULI, POET, TIRANE

  Një notatim lirik dhe një shfaqe e psikoanalizës
  Nga Kristaq F. Shabani

  S’ka sesi në një botë tërësisht të bukur, plot fantazi, me shpërthesë ndjenjësisht idesh dhe kërkim të krijimit të lulnajave, të mos ketë në shpirt “oazin” e ëmbëlsisë, të humanizmit, të urtësisë dhe të synimit qiellor; të demonstrojë një shpirt dinamik dhe të ujëvarë nga kataraktë qiellorë “embëlsi derdhje figuracionale” , të cilat përplotojnë dhe krahërojnë pulëbardhat, bilbilojnë frazën, këngërojnë në koncertin nota shumë ëmbëlsisht të ansamblit poetik pegasian…
  Perikli Shuli u shfaq ne teatrin poetik me këtë burbuqësi , me këtë prani dhe me sentencën domethënese , metaforike “Vrite Lotin” për të mbetur në kujtesën e shkruar dhe të transmetuar të “PEGASIT”.
  Treshkëputjet e tij të ardhura nga krijimi i lidhëssë lirike aktrojnë nëtokë, qiell dhe përtej qiell, në hapësirë fatlume, ku bredhon ëndrra lirike me fytyrë të çuditshme: sy-yje, buzëputhërime, përfytyrime tejkulmore dhe fantazi të bardha si vetë shpirti poetik qeë i mbart …
  Përveç kësaj Perikliu bën zbërthim psikoanalitik të vetvetes, duke e paraqitur dyportretizmin e tij e duke i meshuar portretizimit brendor, ëndor, mendimor, që n ëkëtë kënd vështrim mundta quaja një ofrim i një partneriteti që i mungon mësë shumti kohës sonë që ka nevojë në këtë teatrim ku “dhelpra krifeverdhë “ luan me me lajmëditësin “lafshflori” …, ku”këmbëshpejti” mundohet të shmanget nga procesi dhimbës i saçmës…, ku ‘njeriu” humbet reflekset , virtytëzimet dhe “profesionon” veset … Një krijim “Jam jetëgjatë i tillë…” është nëj skanim poetik, apo një radioskopi njerëzore e nevojshme. Një shëmbëlltyrë e krahasimit dhe ballafaqimit njerëzor spikatës…
  “Univers i qëndrimit logjik” sentencon pasurinë eruditive te poetit dhe flet qartë për objeksinin e tij, për finesën dhe trajtesën e aspektit psikoanalitik… dhe dhe shijen e hollë të vrojtimit…
  Shpesh ne ndeshim ne cektina dhe paraqitje krijimesh , q ënuk të ngjallin interes të stacionohesh… Por krijimi talentor kërkon edhe një teknikë ndërhyrjeje q ëe frymon, shumë krijuesve dhe që e heqin veten të afirmuar kjo u mungon fatkeqësisht dhe pastaj këngëron proliksiteti, rakitizmi kreativ, mungesa e spontaneitetit ne krijim, humbja e melodiocizitetit poetik, e çekiçit pneumatik e tjerë…
  Libri poetik ne tri gjuhë(shqip, anglisht, italisht) i poetit Perikli Shuli është një demonstrim i talentit dhe i krijuesit me mentalitet modern…

  9 KRIJIME NGA PERIKLI SHULI

  1. Vezulluesja e saj:Vetëm ti..!

  Përtërijë’ mendimi ballit tënd,
  Vija meridianesh kodra skanuar,
  Sytë shqiponjë përçojnë errësirën,
  Largësi, kilometra fantazuar!

  Selvi shtatgjelbërim përherë,
  Stinët për ty ngjajnë bezdi,
  Nata sonte yjet gjoksit ka fshehur….
  Vezulluesja e saj:Vetëm ti..!

  Melankoli sjelljesh ylberuar,
  buzëtrëndafili qeshurazi rri,
  Të kuqet faqe, meteorizuar…
  Zemër, s’gabohem: “Kjo je ti..!”

  2. Univers i qëndrimit logjik

  Ngrohtësi shpirtërore,
  shkrin akujt,
  Brymëzuar,
  degë trimërore magji,
  E para rreze dielli
  e ardhur
  Përthyhet rrëzë malit
  ”Aferditë” – Perendi!
  “Pitagorë” e vështira
  teoremë,
  Boshti numerik
  pa limit,
  Mendësi,
  dëshirë,
  shpresë ,
  Univers
  i qëndrimit logjik.

  Udhëkryqe,
  gërshetë idesh,
  Qartësinë
  shikimi ma vret,
  Eleganca e trupave
  të ngrirë,
  Trumcakë
  qenkan në të vërtet’.

  3. Kodet e pashkruara

  Vërtitem i vetëm hapësirave të kaltërisë,
  Ngjasoj me zog të trembur, të hutuar…
  Prita në mungesë arsyeja të rinis,
  Zë fortësisht, jo e belbëzuar!

  Në ke pak mëshire, falje kërkoj, o Zot!
  Rëndomtë dalloj ngjarje “jete” në rrugë,
  Mendja vërtitet e prej andej s’del dot,
  dhe “kala” do kisha bërë, (nëse do të mblidhja gurë!)…

  Nëse grushtin e fortë të kisha vërtet,
  të përmbysja këtë botë egërmizore,
  e guximshëm të ngrihesha lartësisht mbi retë,
  Drejtësia popullore të himnizonte…
  Kthehu, o njeri, në rrugën e dashurisë,
  për Njerëzimin Mirësia është ligj i pashkruar,
  Shtrëmbërimi, dihet është çnjerëzim:
  Padrejtësi e “leverdisur” në kode të pashkruar…

  Dëshiroj të marr rrugën pa kthim,
  E të jem skllav i këtij lëngimi,
  Të vendos shtyllat e arta të Drejtësisë,
  E drejtësi të quhet, natyrisht, vetë Njerëzimi.

  4. Jam jetëgjatë i tillë…

  S’ jam qiell kaltërues
  as diell rrezatues,
  hënë të lëshojë dritimin,
  as shi të vijojë pikimin…
  as borë të sjell
  zbardhëllimin…
  Jam njeri,
  dëshiroj ta shijoj jetën
  të peshoj Dashurinë,
  ta ngrë në Altar
  respekti e çmimi
  Miqësinë,
  Me mirësjellje miq
  të përfitoj së shumti…
  jam fatlumtur
  dhe fatbardhë
  çdokujt i ofroj
  ndihmën time
  Te miren askujt
  s’ia lë në harrim.
  A mund ta duroj
  unë Padrejtesinë
  me këto “prerje” që kam?
  Askënd në jetë
  dhe askund
  s’përdor injorimin.
  Nga mua larg
  qëndron vesi.
  Më mësoi jeta:
  Me ata, të mirët,
  që më duan
  bie në përqafim njerëzor…
  Jam jetëgjatë i tillë…

  5. Pritja

  Meteori ra nga qielli
  Ndriçoi tokën
  dhe u zhduk!!!
  Po ku vajti …..?
  Pres nje tjeter Nëntor
  ………… S’ka pafundësi…..,
  kjo më qetëson ….

  6. PEISAZH

  Koha u prish,
  Mali u rerua ,
  Temperaturat u ulën,
  Ndoshta do të bjerë shi,
  Kjo kohë , o zot , s’paska faj…
  Do të fryjë erë,
  Sinoptika -acar
  Por prapë kam mosbesim:
  S’është kjo stinë ”koha” e saj!
  Ky rrapi i madh,
  më zë dritaren
  po m’i tund degët,
  per të më thenë:
  Para meje dhe era,
  dhe shiu
  dhe gjithçka ndalet…
  do të të mbroj ty ,
  o mik i mirë!

  Hedh vështrimin lart,
  ja filloi të bier shi…
  Ah, ç’shi i butë, të lag menjëherë
  dhe lagien s’ta thotë në sy…
  pres i menduar ky shi të pushojë,
  shiu nuk pyet stinë..
  Rrapi i kënaqur
  më ofron kurorën
  dhe më shkel synë…
  dhe e pranoj ofrimin e tij,
  por ky shi qenka majë hollë
  përsëri pikët dhe nën kurorë…

  7. Zjarrtësisht, përkëdhelje e mallshme…
  Në këtë çast i ngrysur mbeta,
  Më pas… s’di sesi, s’di sesi,
  ”Kurora” thurja mes reve të qeta,
  Shiu i tyre shndërrohej në flori!

  Sa do të dëshiroja sonte,
  Te lagesha i tëri, në këtë “shi”,
  Vetëm të ndjeja kendshëm
  “Lule“ të thurura zjarrtësisht për ty!

  Të pathënat ndonjeherë,
  T’i mbledh e t’i thur magjikshëm poezi .
  Në çaste të madhërishme të kundroj,
  S’e di sa bëjnë Dy plus Dy!

  Me valët e detit tek dridhen lehtë
  Me profilin tënd karshi profilit tim,
  Me dhjetra syqeshura notojnë “blertë”,
  Detit kaltërosh…, ku ende bie vrullshëm shi.

  Eh, kjo kryembrëmje Pranvere tani,
  Të përkëdhelka përmallshëm, po , ty!
  U shndërrova mbi gjethe të fëshfëris,
  Flokëlagurit dhe bukurorin sy…

  8. Si qenka
  ky Planeti im!

  Gjuhët e zjarrit
  të përpijnë
  “Erërat diellore”
  më mërzitën mua ,
  Një dush ngjyrimi
  në fytyrë
  Ardhëri jetësore
  të them, drejtësisht, dua …

  Dhe ngjitem lart
  ofroj sakrificë
  tejskajeve të mi,
  Shpirtin tim të hapur
  në horizonte me “vija” ,
  Eh, këtu lart
  qenka e vertetë liria,
  Në tokë e kthyer
  kokëposhtë! …

  *
  Si qenka
  ky Planeti im!

  Yje,
  Kometa,
  Meteorë
  Hëna të vogla,
  Diej,
  Globe ,…
  të pavarur …
  me krahë të hapur
  çuditërisht …
  Ky Univers im
  kaq enigmatik!

  Rrezja e parë
  e këtij shpirti
  të hapur në flatrim
  më ngrohu
  në këtë trishtim
  e drithërim,
  njëkohësisht…
  Të falëminderit,
  o shpirti im i hapur
  më dhe dritë ….

  9. Në një ëndërr të bardhë …..

  Nga dritarja
  nata ujëvar qetësinë,

  dhe shiu ndaluar
  s’ rrugëton litarshëm më.
  Qiellit të errët
  dy sy shkrepëtuar
  ”Frenojnë“ te unë,
  shndërrohen në një ….
  Ç‘mbretërim qetësie?!
  Ngadalësisht mbyllen dy sy vegjël.
  një buzëqeshezë e embëltuar si sihariq vjen
  Vjedhazi këkron në konturin e saj
  të më mjaltojë
  në trajtë të dyanshme…
  Nata humbet
  në buzëtakime
  Përqafime plot afsh e zjarr…
  orët e pafajshme…
  Dua të përmbahem ngadalë,
  të lundroj në Detin e paanë
  Dallga ngrihet fluturimthi në qiell
  pikë referimi:
  Dy sy shkëlqejnë si yje atje lart…
  E kini parë buzëqesjen e plotë të flasë?
  Në dritaren time troket i hutuar Dielli
  Po heshtja është kryefjalë…
  Askush s’më beson:
  Jam në një ëndërr të bardhë …..
  Sa lart jam ngjitur , s a lart!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/perikli.jpg[/img]

 72. Agron Shele says:

  Xhemajl Rudi

  (asgjë s`ngjan në reklama,as hënorja!)

  QYTETI S`NGJAN NĖ REKLAMA

  Nė qytetin tonė drunjėt shortohen
  nė kurora vishen sipri degė mė degė
  kanė lloje tė shumta e askush si numron
  dhe erėra tė ndryshme pėrhapin.
  Kėto gjethe tė pėrziera nė lloje-lloje,
  sikur reklamat me pamje tė ndryshme
  tė qytetit tonė.
  dhe hijet e tyre nėpėr trotuare
  pluhur pudre nė vezėllime tė quditshme l`shojnė.
  varfnjakėt nėpėr kryqhijet e tyre streh dhe freski-flladi nuk kanė.
  Tė gjitha rrugėt e qytetit,nėpėr erėn qė puhit luhatėn,
  e ne luhatje mes dyshimesh
  tė pėrhumbur rreshqasin me skamjen.
  Njerėzit tė trembur hanė botėn nė sy,
  Atdheun e tyre se nėmin e as se bekojnė
  me vete marrin vetėm kujtimin
  tė zbehur futėn nė tė qarat e thundrave
  ku pjesė shpresash u mbesin nėpėr to
  e pėr diku larg-larg shtegtojnė.

  NĖ PENDESĖ
  Ata po e nemnin
  veten e tyre sa rėnd
  pėr atė kohė
  qė u takonin
  çasteve tė shkuara
  atyre qė zgjateshin aq shumė
  e kujtimin sedonin,
  tė mbetura ishin
  nė shenja tė ithėta
  barteshin zvarritur bashkė
  me jetėn e tyre.
  E klithmat pėrftoheshin herė-herė
  ardhur prej kėtyre çasteve
  pėrflakshėm shpėrthenin
  kur preknin si thonjė te shpirti
  e digjnin pa mbarim.
  Jeta ku shtrihej nė fytyra te akullta
  e shikimet ku marrin
  pamje tė trubullt.

  NĖ ANĖN TJETĖR

  Qepallat si çarçafė
  mbulojnė shikimin.

  Drita verbuese
  e neoneve mbrėmjeve
  -perde
  aktit tė pa kryer
  tė teatrit tė jetės.

  Nėn – aktet fillojnė
  prej aty
  ku tė tjerat sosen.

  vazhdimsia
  s`pėrgjumet
  udhėkryqeve mistike,
  ku truri lė thurur
  nė grila tė drunjta
  e shpirti
  lė vesėn
  nė to si pėlhurė.

  KUR vdesin IDHUJT

  Zeusi kishte vdekur

  nga dorë e Arsakomit

  në kohën e lashtë

  por hija e tij

  mbeti

  ndër breza

  gjallë

  E zoti që në

  fillim vdiq

  pasi e krijoj

  njerinë

  idha edhe jetë

  e njeriu e

  varrosi

  në jetën e vet

  Perëndinë

  e tij

  Përgjithmonë.

  ATA JANĖ NĖ JETĖ KOSOVE

  Ata flijimet i bėnė ecje,
  Kosovės-yje u rrinė nė gji.

  Ata, me ecjet,hynė nė rreze,
  heshtjes prej varri i bėnė thyerje.

  Buzet nė qeshje ia kthyen kosovės,
  burim uji nė to janė bėrė.

  Ata kanė vėnė jetėn nė jetė kosove,
  kosova ėshtė vėnė nė jetė tė tyre.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/xhemajlrudi.jpg[/img]

 73. Agron Shele says:

  ARTUR VREKAJ, Worcester, MA – USA (Albania)

  KENGET E LIRISE

  Të shkruara në vargje me ngjyrë drite,
  ftilluar me shpirtra qiejve mërguar,
  përkundur janë me zëra kushtrimthirrjesh
  shqiponjash që një sy ta mbajmë zgjuar!

  Flamurur kullash e zemrash prushndezur,
  rrugëve të reja endur vajtje-ardhje,
  lumenj mërgimtarësh kthejnë ngarendur,
  tek e lashta vatër për mall e ringjallje!

  THE BEGINNING OF LOVE

  The day in grey –
  Flowers,
  When you walk and smile.

  The sun lights the sky,
  When you pass me by.

  Even the road where you walk alone,
  Whispers like me a warm love song…

  I follow your steps,
  Just one step behind you;
  I don’t want this time to last,
  I don’t;
  Till I have your word!

  NEXT TO YOU I WILL STAY

  A teardrop in your eye,
  Is a clear crystal which breaks my heart;
  I don’t want it to fall down,
  Because it tears my spirit apart!

  Next to you I will stay
  Today, tomorrow and forever;
  To light the days which are grey
  So, please don’t cry, never!

  THE DAY’S POEM

  Lake’s water makes me cry
  When it tears underneath,
  like me inside, days and nights.

  On its edge I write the day’s poem
  for my parents Far Land
  highlighted by the sunlight.

  The New and Old World
  read my lines with their language
  sweeten word by word.

  WHY?

  Kiss me more my love,
  Cover me with kisses;
  I will do the same,
  Now, I will!

  Why do we need the white sheets?
  The better is,
  The layer of the kiss!

  EYE TO EYE

  Feed the love with your blood,
  flower the love in your heart,
  love the love with your spirit,
  don’t brake or tear it;

  And the love never leaves you,
  by you stands for you;
  you can read it,
  oh my,
  eye to eye!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/artur.jpg[/img]

 74. Agron shele says:

  SHERIFE BERISHA THAQI, POETE, THERANDA ISH SUHAREKE, KOSOVE

  Kur krahëron mendimi ….
  NGA KRISTAQ F. SHABANI I.W.A, W.P.S, A.O.A
  Për të pamjerizuar këtë vëllim për përshfaqje të arkitekturave të tij, duhet të rrokësh, në fillesë të trokitjes, një sinqeritet poetik, ku atuorja, Sherife Berisha – Thaqi me përzëmërsi, të jep çelësin trekahësh, për të hyrë në tri “odat” e saj poetike, të cilat plotformojnë këtë krijesë, e natyralizojnë shpirtërisht dhe e përligjin simbolo-figurativisht. Pjekuria e mendimit, këndvështrimi i drejtpërdrejtë, larmia tematike, përqëndrim me teh, pa karakter dilemor, te parësi tema, si dhe tema shumëplanshe dhe e ngjizur e krenimit, vetëflijimit, sublimitetit, gëzimtarisë ekstreme, gjuhësimit, fluturimit, simbolizimit, përqëndrimvëmendjes e tjerë, për të përsjellë lirinë e ëndërruar, në përpjekjadë shekujsh dhe shfaqja e lirshme e mendimit në strukturën folëse të krijimit, e bëjnë këtë libër të shfaqoset dhe të shpalosë vlerën e krijimit dhe realizimin qëllimor të ardhjes në “jetë”… Asqë nuk mund të besohet: një krijesë e tillë të mos evidentojë plotimin e ëndrrës, nëpërmjet një kalvari rrëngjethës, të shkruar me gjak në peripecitë rrugëtore gjaksore dhe në suferinat antishqip, ku antinjeriu shkatërron me egërsi “satanore “ autoktonitetin…Ideja themelore e këtij vëllimi është skuqja e tejskuqja në shtigjet e kërkimit të ajrit të lirë, të bardhësisë shqiptërore dhe klimatike, të gjetjes të simbolit të paqes, të prehjes dhe të frymëmarrjes ritmike të tokës me të dy bronket… Ujëvara gjaku e rigime lotësh, shtim rrudhash dhe pjekje para kohe, burrërim me forco nga kryedhimbjet, kryehumbjet, shkatërrimet drastike, rrugë të prera në mes pa lidhje, mbetje e gazmendeve peng, tejngarkesa dhimbjesh, ndezje guri, flakërim shpirti, pulëbardha të vrara, krushq memecë, martesa pa rroba të bardha, kujdesi për të mos u verbuar shkronjat, transformimi i shpirtit për të përballuar aneksimin, eliminimin, kthim në dallgë.., përkufizime luftë- paqe … Një përballim trimëror përpara dhëmbëskërmiturve, provokuesve për të nisur eksodet e zbrazjes së vendit, përdjegie flakë tymtë, ku dhe qielli derdh lot hidhërese… Edukimi breziv për dashurinë ndaj vendlindjes, lidhja ngushtësisht me të dhe në dramën më të gjaktë, është një nocion filozofik- profetik i nënvizuar në mendime, shpirt, lëvizje , aksion dhe në qëndrimin pa tundim, ku zëri i vetëdijes për dashurinë ndaj vendit dhe Kombit është në notën më të lartë të pentragramit dashuror… Ndaj kurrë nuk u thyen, s’ prapsen as sot dhe as nesër; s’do të mundin, jo të thyejnë këtë popull, i cili për të mbijetuar, pavarësisht nga gjaksimi dhe vrasjet masive rilindi prapë! … Ka arritur pjekuria e të gjithë sistemit jetësor, i cili tashmë është në gjendje të durojë atë ka i ndodhi dhe është i gatshëm ta mbrojë atë ajër që i frymon lirshëm bronket sot, për të arritur, siç thotë autorja në objektivin madhor : NËNTORIN E TRETË!…. Të jetë simbol ky nëntor ?! Në dy odat e tjera, ku epizmi gërshetohet dinamikisht dhe lidhet simbiozivisht me lirizmin, Sherife Berisha sjell mençurinë, virtytin, cilësinë dhe karakterin kosovar me plotformimin më të mundshëm, duke këngëruar bilbilshëm, por edhe duke disiplinuar gjithçka. Krijimet e këtyre dy “odave” janë një precipitim i pastër i botës shpirtërore ndjenjësore, i një prezence ndjenje të lirshme, të shprehur me kualitet, çiltër dhe të studiuar, duke rrëfyer kështu figurativisht maturinë, por edhe mjaltimin jetësor, gjetjen e rrugëve të frytit për ardhmërinë…, duke ruajtur, pa dyshim, traditën e dashurimit, të lidhësisë, por duke e kombinuar me modernitetin, duke shfaqur kështu mentalitetin e ri të jetës … Vetkuptohet lëvizja, nëpër këtë stilim ndjenjësor, të ngroh, pasi autorja është kujdesur për t’i pritur lulësisht lexuesit e saj me “nektarin” e prodhuar në qëndrimin retrospektiv, në gonxhet e shpërthyera me petale ngjyrore, në përfytyrimin e gjithçkaje të bukur dhe të hidhur , si dhe në fantazinë vetiake, mbështetur mbi përvojën po vetiake dhe të hulumtimit…Është një dritë e fortë e hapësinuar, ku mund të lëvizësh me shikim dhe me shpirt…Mesazhet, të cilat jepen në vëllimin poetik “SHTIGJET E SKUQURA” janë të shumtë dhe kanë aftësi të pikësynojnë e të krahërojnë në mendimin njerëzor. Kujdesi për gjuhën gjeniale shqipe, i cili është përshkrues në të gjithë këtë krijesë dhe finalizimi me “amanetin për gjuhën” është një mbyllësi e bukur shpirti dhe kujdesje … Dritim vëllimit të Sherifes i japin dhe simbolet e mëdha të diturisë, kulturës dhe përfaqësimit kombëtar…

  Gjirokastër, më 11.02.2012

  POEZI NGA POETJA SHERIFE BERISHA THAQI

  MARRE NGA VELLIMI “SHTIGJE TE SKUQURA” (SHQIP, ANGLISHT ,ITALISHT), i cili po botohet ne kujdesin e LNPSHA “PEGASI” ALBANIA dhe del se shpejti nga shtypi…

  KUSH JAM ?!

  Me thundër të hekurt e shkelur…
  Nga shkolla, puna e larguar,
  E helmuar, E burgosur, E dhunuar,
  E sakatosur, E masakruar,
  Fisnike me krenari rreshtuar:
  ……………….?

  HIJE TË ZEZA

  Hije të zeza futur,
  Shkollën e mbyllin me dryn,
  Drita shndërrohet në errësirë,
  Netët plotë ankth
  E vrasin diturinë…
  Unë
  Librin e fsheh në gji:
  Të mos verbohen shkronjat!

  RINGJALLJA

  Sa herë të janë skuqur shtigjet,
  Toka rënkonte nga gjëmat e moçme,
  E ti gjithmonë në pritje të një agimi plotë dritë…

  Sa herë ndër klithma e krisma je bërë shkrumb,
  Në vend të bukës gëlltitnim lot, helm, plumb
  E Ty netët të shkonin fare, pa gjumë…

  Një ditë rrufeja shkrepëtiti në thellësinë e tokës,
  Nga xixa të vogla drite lindën mijëra këngë,
  Të ringjallën Ty, Kosovë, dhe të bënë Kala pa mposhtje.

  KRISMË – EMRI YT
  (Din Mehmetit)

  Poet shpirtëror,
  Pishtar i vargut, rrugëve u jep dritë,
  Ishte dhe mbetet – Din Mehmeti!
  Me Ty,
  Në të shëmtuarën
  E gjejmë bukurinë,
  Me Ty
  Edhe në zhgënjim
  Gjejmë ngadhënjimin!
  Me Ty
  Zgjohen ëndrrat e fjetura ,
  Mbi Detin plot dallgë!

  Me Ty
  Malet kanë Oshëtimë,
  Fushat rrezatojnë plot Diell,
  Me Ty
  Në çdo çati
  Ka rreze diturie,
  Me Ty
  Dashuria rritet,
  Për fjalën e lire,
  Për fjalën e artë,
  Poet i të gjitha kohërave
  KRISMË, EMRI YT

  TAKIMI ME VETVETEN

  Nën dritën e qiriut drithërues në këtë çast në dhomën time,
  Shoh hijen, takohem me vetveten…
  Drita e qiriut më jep shpirt, për t’ia filluar vargut,
  Fundërrinat e kohës më kanë turbulluar,
  Rrugët më janë fshehur,
  Thellësia e plagëve s’më lenë të eci;
  S’po mund t’i dalloj ngjyrat,
  Dashuria e urrejtja janë bashkuar…
  Pafundësinë e botës, jo, s`mund ta gjej,
  Kërkoj një pikë shpresë për të uriturit
  Dhe fëmijtë e zbardhur…
  I poqi koha – para kohe.

  L U F T A

  Barrë ngarkuar mbi secilin,
  Shkatërrim i çdo gjëje,
  Shëmtim i ëndrrave shpirtërore!

  P A Q J A

  Gjëja më e shtrenjtë,
  Lirim shpirtëror,
  Adhuruar nga secili.

  P A R A D O K S

  Gjumi (s)’shëron plagë,
  Nën hijen e natës së zbehur ti vjen,
  M’i fshijnë lotët në faqen e njomë
  E unë me zemër të shtrydhur përplotë afsh
  Nga buzët nxjerr mjaltë: “Të dua”;
  Ta prekë fytyrën, t’i puth sytë
  buzëve tua u dhashë emër trëndafili…
  Heshtja jote më pllakoste shpirtin
  Nga buzët shpërthyen fjalët:
  “Hyr në thellësinë e zemrës sime
  Që të mos dalësh kurrë më!…”
  Nga një turbullirë bubullimash brofa nga gjumi,
  Duke hapëruar të ta mbyll derën,
  Të mos të të lë të shkosh…
  Hap krahët të të marrë në përqafim…
  Shtrati ishte i zbrazur, si nata;
  Ti nuk kishe ardhur,
  Ishte paradoks,
  Ti lë gjurmë në zemrën time.
  Gjumi (s)’shëron plagë ?
  (Qenka kot… kot…kot!)

  ECJE NËPËR KOHË

  I numëroj stinët e mia të shkuara,
  U shtanga nëpër shtigjet e harruara të asaj kohe,
  Nuk e njihja veten me flokun e zi,
  Më kishte humbur ngjyra e ylberit,
  Më mungon zjarri i buzëve prush,
  Më mungon puthja jote shqipërisht,
  Më mungon loti i përmallimit,
  Ti bashkë me erën ike në krahët e këngës,
  Çdo natë përmallshëm kujtoj të kaluarën tek dhemb,
  Sytë e ty ngjyrë deti, kur s’i kam pranë,
  Trembem nga hija ime dhe iki prej saj…
  Nxitoj ta ndal kohën, si orën në mur.

  PRAPË ATY TË PRES

  Lajmëtar i parë më erdhi zogu,
  Të më flasë me gjuhën e këngës së tij,
  Të më thotë se unë të pres te shtogu,
  Aty, kur u pamë dhe e lamë të shihemi përsëri…

  Dhe kur të shihemi s’dua të hesht si dikur,
  Po dua të flasim sy më sy,
  Se zemra ime nuk është bërë gur,
  Kaq heshturazi të vuaj për ty.

  Dua të shprehem jam ngarkuar me dhimbje plot,
  Me mallin që më djeg për sytë e tu,
  Se netëve të vona darkën e shtroj me lot,
  Askush s’më kupton sesa shumë të du…

  E pres një ditë me diell të pranverës së gjelbëruar,
  Kur këngës më të bukur do të ia thotë zogu,
  Kur njerëzit, si krushq, do vijnë për të më uruar,
  Bashkimin e zemrave tona mu aty, te shtogu!

  DUART E MIA N Ë PIKIM KËNGE…

  Tinëzisht provova të futem në botën e ëndrrave të mia…
  Duart më pikonin këngë…
  Me zërin tim të ngrohtë, provova ta ndal orën në mur,
  Për ta matur kohën me ngrohtësinë e Diellit.

  PENA IME E PAGJUMË

  Edhe atëherë, kur akrepat e orës bashkohen,
  Pena ime nuk fle…
  Ajo lëviz nxitimthi mbi çarçafin e bardhë,
  Kërkon pa lutësi lirimin e pëllumbave nga prangat!

  Edhe kur bie shi me rrebesh,
  Ajo kërkon një grusht diell,
  Përmbushjen e ëndrrave fëmijërore,
  Në binjakëzim me zërin ëmbëltor të bilbilit.

  Edhe atëherë, kur toka u çullos me të kuq,
  Ajo kërkonte të mos më përgjakej Dielli;
  Të shpërlahet acari dhe shiu,
  Në djepin e dashurisë të rritet kënga e zogjve!

  Edhe, atëherë, kur çdo gjë është në gjumë:
  Zogjtë, fëmijët, lumi…
  Pena ime nuk fle.
  Kërkon vrullshëm lirinë dhe dashurinë…
  Ato marrin hov dhe rriten në djepin e vargut tim…

  Pena ime nuk fle
  Ajo kërkon… e kërkon gjithçka të mirë…

  ADRESA IME E FUNDIT

  Shifra : Albana
  Vendi: Iliria
  Rruga: Dardania, Nr. 22455
  Shteti i Kosovës (Shteti Amë – Shqipëria)…
  S’lëviza kurrë nga Themelia!!…

  Sherife Berisha Thaqi, krijuese nga Theranda, ish Suhareka e Kosovës. Është anëtare e Shoqatës për Kulturë dhe Art “Elena Gjika” në Suharekë. Me krijimtari letrare ka filluar të merret kaherë, në shkollës së mesme. Është shfaqur me krijimet e para në revisten letrare “Jehona” dhe në gazetën “Flaka e Vllaznimit”, të cilat, aso kohe, botoheshin në Shkup. Gjithashtu krijimet e saj e kanë parë dritën edhe në të gjithë rrjetin mediatik dhe revista të tilla si: “Rilindja” ,“Bota e Re”, “Zëri i Rinisë”, “Fjala”, “Shkëndija”, në revistën “Pioneri” si dhe në revistën “Fidani”.
  Ka dalë para lexuesve me vëllimin poetik me titull “Ngjyra Jete”, i cili është botuar në vitin 1999. Gjatë veprimtarisë së saj letrare është stimuluar e shpërblyer disa herë në konkurse letrare, si në Suharekë, Vushtrri.
  Pjesë nga krijimet e saj, poezi dhe prozë, për çdo vit, janë botuar edhe në librin me titull “ “Brerore Lirie”, të cilin e boton Shoqata për Kulturë dhe Art “Elena Gjika” nga Suhareka , duke pasqyruar rritjen e saj ne fushën letrare.
  Poetja është një nga veteranet e Takimeve të Poeteshave në Vushtrri, ku, tashmë 20 vite me radhë merr pjesë në këto takime.
  Po kështu është pjesëmarrëse e Mitingut të Poezisë, i cili mbahet përvitshëm në Gjakovë; në Takimet e “Gjeçovit”, që mbahen në Zym të Hasit, si dhe në takime të tjera të Regjionit dhe të Kosovës.
  Vlen të theksohet se nëpër gazetat tona si: “Bota Sot” ka botuar materiale nga masakrat suharekase, si dhe gjatë eksodit masiv të popullatës kosovare, të këtij regjioni.
  Vëllimi poetik “SHTIGJET E SKUQURA”
  ” është libri i saj i dytë, i cili botohet në tri gjuhë, duke shpalosur vlerat e Universialitetit .
  Sherife Berisha Thaqi është anetare e LNPSHA “PEGASI” ALBANIA dhe “PEGASI” KOSOVA.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/sherife.jpg[/img]

 75. Agron shele says:

  SHFAQJE E NEXHI BAUSHIT

  Një skicim ide për të rrokur diçka

  Qenia mund qenien…
  Shpërthim i një bote të ndrydhur në pamje, plot zjarrmi përbrenda.
  Kur kërkesa ndaj vetes rrit “gradientët” …
  Një lirikë e parë në një këndvështrim tjetër… Shpërthesë e motivuar . Kur poezia luan rol simbiozues dhe bashkëshoqërues gazmon shpirtin dhe “diagrama” e saj kërkon rritjen… Shkallinat ngjiten pa “këpucë takuese”, por me lehtesi dhe privilegj ngjitje..
  Zëri hapësiron sa e mban vesh oshëtimin etij dhe kupëza qiellore: “A vlej?!”
  N ë qiellin improvizues të kreaturës vetëtojnë 9 krijesa…

  Të dish ta jetosh jetën

  NENES SIME

  Vetëm një jetë pati nëna ime,
  Nëntë muaj me vete më mbajti… Nëntë muaj të tjera më mëkoi me gji.
  Tre vite të plota në krahët e saj të ngrohtë…
  Por tërë jetën në qenien e saj,
  Miresia vetë, ishte nëna ime. Kur ndodhi e përralla tregonte
  që gjumi ëmbël të më rrëmbente,
  kur të dëshpëruar sytë e mi lotonin,
  Dorë e saj më ledhatonte butësisht.
  Kur e lumtur isha e përsëri sytë më lotonin,
  njëqind herë ishte ajo për mua e lumtur.
  Kur rrugën ma pengonte dikush, përdore më merrte, ma tregonte udhën,
  Kur qetesi s’kisha, e s’më zinte gjumi,
  pranë më qendronte e ma qetësonte shpirtin.
  Kur shpesh në vetmi e njeri nuk kisha pranë,
  pa frymë e shqetësuar vinte,
  më gjallëronte fjala e saj.
  Kur e sëmurë isha dhe i lëshoja krahët,
  ilaç ish për mua e më shkonte zjarrmia.
  Nëse kush më lëndonte e më zhgënjente jeta,
  Këshilla e saj e vyer ma lehtësonte zemrën.
  Nëntë muaj më mbajti me vete,
  dhe nëntë të tjerë më mëkoi me gji,
  Tre vite në krahet e saj unë isha
  dhe deri në pikën e fundit të frymës
  isha në zemrën e nënës… Vetëm një jetë pati nëna ime, por diti plotësisht ta jetojë atë
  për mua, si Perëndi

  Tiranë, 21 mars 2011

  LERMËNI VETËM !….

  Lermëni këtu vetëm
  në folezën time.
  Sonte vitet ndahen e ndaj unë, ndanë oxhakut , qëndroj e përmalluar.
  Lermëni këtu vetëm,
  në folezën time,
  ndanë oxhakut, të përfytyroj
  për vitet e arratisura
  që mua këtu më lanë të harruar. Lermeni, o njërëz,
  këtu vetëm
  me tavolinën time të shtruar.
  me gotën ndër duar,
  të ngrë dollinë
  për shpirtin e trazuar.
  Ah ! …Vitet e mia,
  të mirët e jetës sime,
  si ikët një nga një, porsi zogj shtegtarë!
  Ikët për atje ,
  ku nga s’ktheheni më.
  Lermëni këtu të vetme me sytë e mi të kaftë
  pasionesh të përvëluara
  e të djegura,
  të kundroj oxhakun,
  tek e përpijnë flakët,
  si kundër vitet jetën time!
  26 dhjetor 2010

  LUMTURIMI I NJE PAPE

  Kaluan shumë vite, kur dikur,
  në Vatikan lajmi mori dhenë.
  Kemi një Papë!
  Turma entuziaste
  u mblodh në shesh, për të dëgjuar zërin e tij të mprehtë:
  “ Nëse gaboj,….Më korrigjoni!”
  Fjalët e para të një Pape,
  tek sapo i drejtohej nëj turme
  me mënyrën më të sinqërtë.
  Thjeshtësisht hyri në zemrat tona
  me fjalë të ndjera e magjike.
  Për mua, si të ishte kjo një ëndërr profetike,
  kur duart e tij
  buzët e mia puthën.
  Ndjeva një si shi
  rrënqethjesh
  në qenien time.
  Kjo ëndërr asqë mund të shijohej ndryshe,
  përveçse me sy hapur.
  &
  Sot përsëri Sheshi u mbush,
  Lumturimin e tij të proklamojë…
  Jeta e tij një mrekulli kishte qenë…
  A ka ngjarje më epokale për një gjigand…
  Portat e Kristos Ai hapi,
  E dritë e saj kudo u përhap,
  Ngrohtëia e saj pushtoi zemrat.
  Papritur….diku atje, mes turmës, pashë
  një vogëlush që diç Nënës i belbëzonte: “E di Nënë, pse Papa i kërrusur është?”
  “Mbi shpinën e tij
  të gjitha hallet e botës mban”.
  Befas nje dore e bute lëmon ballin
  e me sy depertues e vështron ëmbël.
  “Nënë!!” – shpërtheu me gas vogëlushi.-
  U shërova, Nënë !!Tashmë, i shëruar jam.
  Bekimin ma dha Papa… E ndiej në shpirt.

  Kishim prekur mrekullinë
  mrekullinë e një Pape.
  Vogelushit të bukur i ndryshoi rrjedhën e jetës…
  I çuditshëm ishte klithma gëzuar e tij,
  E ndjeva thëllësisht në ndërgjegje këtë mrekulli
  si të gjithë mbrekullitë e realizuar të një Pape..
  Tiranë, 01. 05.2011

  Trazim shpirti

  Dashuria ime u tret në harresë
  dhe shpirti, si vullkan i pashuar,
  fluturoi atje lart në një botë pa ndjenja,
  Atje, ku kishte mbetur vetëm një dëshirë,
  vetëm një dëshirë
  dhe një shpresë e paftuar.
  Një melodi e trishtë zuri vend
  në shpirtin tim,
  Loti që rrodhi nga syri i kësaj nate,
  në heshtje u fsheh nën mëndafsh.
  Dhe, kur buza belbëzoi emrin e tij,
  Puthja …. luleborë e përjetshme.
  Por, koha e pabesë vrapoi diku larg,
  Djalin ma fshehu mbi retë lozonjare,
  Valët e detit të trazuar
  Shpirtin tim gllabëruan.
  Si klithmë e Zgalemit të dëshpëruar.

  Tiranë, 7 qershor 2011

  Oh, ka frikë!…

  Dy fytyra ka Jeta, herë gaz, herë lot. Kam frike nga nata, se zgjat e zgjat shumë.
  Në ëndërr më shfaqet
  një djalë që s’e njoh.
  I ëmbël, i ëmbël shumë,
  sikur e dua, sikur më do.

  Kam frikë nga dashuria,
  se zgjat e zgjat shumë…
  Dua të jetë e shkurtër,
  pasi hipokrizinë shoqe ka.

  E në urrejtje kthehet shpesh…
  Kam frike nga lumturia,
  nuk dua e gjate të jetë.
  Se shoqe është me pabesinë,
  më pas fatkeqësia të ndjek.

  Oh, sa frikë nga sinqeriteti,
  s’ dua i tepërt të jetë.
  Gënjeshtrën ka në mes,
  më pas hidhërim do të ndjejë.
  Nuk dua mendimi
  Në pafundësi të zgjasë,
  me miqtë kontradiktë mos të kem,
  që, mos o Zot, takimi i sotëm,
  neser ndarje të jetë.
  Tiranë, 13 korrik 2011

  SEKRETET E MIA

  Po hesht, shtrati bosh, sekretet e mia aty fshihen,
  vetem unë i dëgjoj ato,
  dhe pëshpërima ndiej,
  Sy të shkruar në lotim
  Buzë lodruese pambarim,
  shoqëruar

  nga një e qeshur në infinit.
  Sekretet e mia pa zë
  valle hedhin mbi trupin tim
  dhe kur sinfonia pushon,
  Sekretet e mia
  struken, diku atje thellë,
  në serverin tim të memorjes.
  Heshtazi struken e të etura presin
  fjalën magjike të mbledhin

  çdo ditë,
  nga vështrim i hënës vezulluese.
  Ëndrrandrydhurat në sirtar
  nga melodia e sinfonisë jetësore
  dhe çmenduria e ritmit të zemrës,
  nga fëshfërima flladit të gjethit.
  Dhe pres…e pres..

  të m’i përçojnë në vesh
  ato fjalë shumë të dëshiruara, që i prita…i prita…

  dhe më s’i pres.
  Tiranë, 23 korrik 2011

  Dialog i ndjenjës

  Rrugës plot zhurmë të qytetit,
  Pa dashur u përplasëm,…
  “Mos je gjë i dehur?”
  “Joooo……………!!!
  Po te isha, do të thosha:
  “Sikur ne të dy ……!!!”
  “Mos je gjë i dehur?”
  “Joooo………!!!
  Po të isha do të thosha:
  Qe je e bukur…….!!”
  “Po çka këtu për të më vështruar?”
  “Po ja, kësaj radhe,
  mes nesh diçka ka ndryshuar” .

  Tiranë, 26 korrik 2011

  Në dasmën e Tetit

  Vargje të frymëzuara nga mitologjija

  Perëndesha e Detit, Teti.
  me Mbretin e Ftias, Pele, u martua,
  tërë Zotat u mblodhën së toku,
  Dhëndrin për ta uruar.
  Perëndia e Zjarrit, Hefest
  me një heshtë e një mburojë
  Peleun daroviti;
  Dy kuaj te pavdekshëm.
  Poseidoni dhuroi.
  Dasma me pranverën erdhi buzëgaz zymbyli çeli.
  Vera me kanistra peme praruar,
  Vjeshta topolake pirgje molle shtruar,
  Zëëmblat,vajzat Nerajdha.
  Këngën thurën, nusen zunë përdore;
  Kironi centar ishte në gosti,
  Akilin pa lindur ai lëvdon…
  Më pas Ganimedi nga amforat e artë nektarin e rrallë zbrazi, verën e Zotave,
  Perënditë u shtruan të hanin e të pinin,
  Të përkëdhelurin e Zeusit të qetë s’e linin.
  Harku i Erosit flokëverdhë, Çapkëni plot naze, i biri Afërditës,
  Me shigjeta dashurie çiftin përshëndeti.

  Tiranë, 30 korrik 2011

  Teti……………..Perëndesha e Detit. Peleu……………Mbreti i Ftias. Hefest………….Perëndia e Zjarrit.
  Poseidoni………Perëndia e Detit.
  Kironi centar…..Gjysmë njeri e gjysmë kalë.
  Ganimedi……….I përkëdheluri i Zeusit.
  Zeusi……………Perëndia e Olimpit.
  Akili……………I biri Tetit dhe Peleut.

  Përzgjedhja e Helenës së Trojës…

  Vargje te frymëzuara nga mitologjija Greke Helena e Spartës, bija e Tindarit,
  zëëmbël si tingulli i flautit.
  Bardhë si zambak, e bukur si Dielli,
  të pesëmbëdhjetat, sapo kish filluar,
  Mbretin Spartës, babain e Helenës,
  Gjumi s’e zinte e kishte mbërthyer nje telash…
  Cilin princ të zgjidhte për të bukurën Helenë!
  Akilin?…Që shpejt e me lavdi do të vdiste?
  Ajaksin,…të birin e Telamonit?
  Apo Diomedin.. , të birin e Tideut?
  Ndër princa që syrin Helens ia kishin vënë
  Ishte Patrokli, mik i Akilit…
  Menelau, vëllai i Agamemnonit,
  Odiseu, Mbret i Itakës,
  i mençur, i urtë dhe i zoti i gojës. Odiseu Tendarit një këshillë i dha:
  “Nëse nga telashi do të shpëtosh,
  Betim duhet të kërkosh nga pricat”.
  O Zeus! O, at o Mbret i Zotave!
  O Diell dhe ti, moj Hënë, Betohemi se miq do të mbetemi
  Me Tindarin, mbretin e Spartës,
  Dhe Menelaun, bashkëshortin e Helenes”.
  Me pas Tindari, babai princeshës,
  kur betimin mori nga Princat e rrallë,
  Atyre iu drejtua me dy fjalë:

  “O Princa kreshnikë, trima e fisnikë
  Të bukurës Helenë në dorë ia lë
  mes jush, princin e saj të zgjedhë”.
  Princesha e Spartës, Helena e Trojës, flokëverdha, si drita e Diellit,
  me të bardha veshur, si degë e lulëzuar, vështrimin e hutuar ndër princa e hodhi.
  Sytë e saj të bukur, ngjyrë deti,
  Princin Menelau të denjë për jetë zgjodhi.

  Tiranë, 2 gusht 2011
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/nexhibaushi.jpg[/img]

 76. Agron shele says:

  ARKITEKTURIMI I NJE VELLIMI TE RI POETIK

  VLORA KOZHANI UNIVERSITETI I PRISHTINES,
  PJESEMARRESE NE KONGRESIN E MADH NDERKOMBETAR “PEGASI” VITRINA

  “Profil hëne” NJE VELLIMNE TRI GJUHE….
  Karakteri universal i vleres…..

  Ideja thelbësore: “Brenda botës së vdekur, një botë e gjallë”gjetësi origjinale

  Tashmë flatrimet marrin hov, pasi shpirtrat njerëzorë kërkojnë të nxjerrin jashtë dufin e tyre, ndjenjë të bukuruar. Shpesh ndesh në pjekuri dhe profetizëm, por kjo ndodh te poezia e sferës intelektuale, ku rrugëtohet me një mendim të qartë, të tejpjekur; hapen korsi të reja dhe fillon një startim fluturimthfigurativ.
  Krijuesja Vlora Kozhani del para lexuesve me një vëllim premtues ”Profil hëne “ në rrugëtimin e saj poetik, pasi, në substratin e këtij vëllimi, ndesh me një varg të studiuar, të gjallë, të bleruar, me mendim të përçuar, duke arkitekturuar me spontaneitet këtë blerim natyror.
  Një stil krejt i veçantë të shprehuri dhe një trajtesë me një këndvështrim vetiak, të pandeshur te krijuesit e tjerë. Një precipitim i natyrshëm, pa u kujdesur se çfarë do të vijë më pas dhe forca e spontaneitetit, lirshmërisë sjell diçka të bukur, të beftë, të arrirë, përshtypëzuese… Ndihet te ky vëllim niveli kulturor, dija, pasi ka ide, kundërti, të cilat vendosen përballë me një analitikë, deduksion logjik dhe një psikoanalizë individuale.
  Vlora është një vrojtuese e të imtave në një proces, fenomen dhe, si e tillë, ajo “lodron” mes vargjeve, sjell mendimin e thellë dhe praninë e asaj, e cila kërkron të duket paksa dhe pastaj të zbulohet tërësisht nga lexuesi intelektual. Duhet evidentuar “platforma“ poetike, nisja dhe mbërritja në stacionin dëshirues, nëpërmjet një “befasie” përsjellëse emocionante, pa u nguruar.
  Vetë frymimi i prezencës njerëzore në një përvijim tentimi – eksperimentimi, përmes “dyshimit”, nxjerr në pah dhe lakuriqëzon realen … Është një mekanizëm i mprehtë që lëviz…
  Krijuesja përdor një figuracion simbolik, duke përshkallëzuar kundërtitë simbolike
  “ mall – akull”, ”flatrim i rrejshëm”, “mrekulli – zvarritje”, “gjelbërim- zvetnimi”,” kraharimi dhe konaku”, “bota lodër dhe reale”, me të cilën poetja lodron dhe vetë për të kuptuar thelbësisht lodrën dhe lodrimin e saj… Pra një “nivers mendimor në gjallim, në lëvizje.

  Idilizimi: vello e bardhë, horizonte ardhmërie asgjëkund në hapësirën sociale, uni protestant, interpretim roli fiktiv “lumturor”, trokim kalërimi, buzëqeshje shpirti në një buzënajë të gremisur, deshifrim i rrethit të qelqtë, dritat vrastare, të cilat s’ndriçojë qoshet…; brishtësia e elegancës, pigmente ngjyrore në paletën tënde, dallgët e fatit të thepisur, dekorim i buzëqeshjes , kuptim – tingëllimi, guri e gruri;
  rrugë të boshatisura për arsye,(mendim i fortësuar ), “të mos zhvesh petkun e gjelbër” e tjerë.

  Recetative dhe e kursyer Vlora në prezencën e poezisë me nota liriko – erotike , duke finalizuar këtë lirizëm me një derdhje të “mjaltë” dhe të ”përtypur” me mendësi ardhmërie, i parë në një këndvështrim tjetër, jo si sillet kjo poezi rëndom nga moshataret e saj …
  Ndesh dhe me një “mortalitet” të bukur, që, hera – herës, përcillet direkt, por në shumicën e rasteve me mesazhe “gjilpërahedhëse kurative, të cilët lënë efektin në “trupin “ e sakatosur e tërë sëmundëi të kohës që jeton dhe përjeton krijuesja e re.
  Raportet fjalë- zemër janë kryefjalësi dhe kallëzuesi të ecurisë dhe të analitikës.
  Duhet evidentuar se krijimi vjen si rrjedhojë e gjetjes spontane të fabulimit, rregullit të lindësisë së bukur dhe të shfaqes së pranisë me konturim.
  Ideja thelbësore: “Brenda botës së vdekur, një botë e gjallë” e bën vëllimin poetik “profil hëne” të Kozhanit të rilexohet dhe të pëlqehet.
  Mos mendo se jam e lumtur,çNën hijen e fletës tjetër… Një figurim i plotuar që evidenton dhe pahëzon “shkallën robëruese”, e thënë me një finesë figurative, duke përdorur një frazë gjethore… Prezenca e kësaj thënieje –simbolike tregon shkallën e fortë të arsyetimit dhe të zbulesës individuale.
  Thirrësi apelore e thënë bukur: “Se më mjaft, mbetëm të vonë!”, duke iu drejtuar “aliteracionalisht” Dorës së Fatit….
  Konceptimi i jetës si “Dallgë në turrje” është një mesazh i përmbledhur apelor për kujdes në ecje dhe hedhje të hapave me siguri të memnduar.
  Përdorimi i antitezës, prezenca dhe mosprezenca .. dhe diktimi i saj nëpërmjet figurimit shton “vellon” nusërore të vëllimit , duke u kombinuar
  me elementët e prezencës të poezisë psiko-logjike, e cila është nevojë kujtese në përditshmëmrinë dhe në dhënien e “tabletës” për kujdes.
  Pra poetja e re Vlora Kozhani, po starton me vëllimin “Profil hëne” në një larshmëri tematike dhe në një konkurrim të menduar me krijuesit e sentencës figurative , poezisë.
  Në këtë siparizim paraqitje nuk kemi ndërmend të paraqesim ndonjë mangësi reflekte, e cila me shkallën njohurore të krijueses do të eliminohen dhe peozia e saj do te marrë trajta më të përsosura paraqitjeje. E rëndësishme është talenti dhe vullneti i saj i latimit .
  Kristaq F. Shabani, I.W.A, W.P.S poet, shkrimtar, estet
  Gjirokastër, mars 2012

  NJE CIKEL POEZI NGA VLORA KOZHANI ,PRISHTINE ,KOSOVE

  Ku shkon velloja e bardhë..!

  Për ku je nisur!…
  Në çfarë dallgë jetësh po arratisesh?
  Ku çon hapin tënd…
  Për ku niset trupi yt i blerimtë…,
  po ku mbetet kujtimi i trishtë?
  Mos u habit!
  S’mund ta fshehësh një kujtim.

  Atë bukuri hyjnore,
  E mban ajo vello,
  Pse brenda nuk gjallon,…
  Si ta prenë buzëqeshjen e shpirtit!
  Mos!
  Do ta kesh vështirë,
  Do të luash rolin e lumturisë,
  I vetmi rol sa të jesh
  pushimin vetën në vdekje do ta gjesh.

  Sa vështirë, e rëndë, shkretë,
  Velloja e bardhë në rrugëtimin pa jetë!

  Fletë e gjelbër

  Mos mendo se jam e lumtur,
  Nën hijen e fletës tjetër,
  Mos kujto se ndjehem mirë,
  Në mungesë rrezesh dielli.

  Por as, kur më mbyt vapa,
  E më than tërësisht,
  Por, aq më pak, kur vjen vjeshta,
  E më shkul pa mëshirë.

  Unë jam e lumtur atëherë,
  Kur më ngroh rrezja e parë e mëngjesit,
  E pasdite të pushoj e qetë,
  E në mbrëmje të ëndërroj,
  E në mes meje të kalojë një pikë vese.

  Të hap sipërfaqen time,
  Të shtrihem tërësisht,
  Pa iu bërë tjetrit hije,
  Por vetëm në vendin tim.

  Endje me qëllim të paqëllimtë

  Ende duke u endur, në dallgët e fatit të thepisur,
  Buzëqeshje e varur murit, sa për dekorim,
  Duke pritur shikimin tënd,
  që dekorimit të buzëqeshjes t’i jap dhe kuptim.
  E të vazhdoj buzëqeshjen e aktruar si të kalosh ti,
  Pa ditur kush, pa e hetuar as ti.

  Endje me qëllim të paqëllimtë,
  Të të shoh ty,
  Vetëm për një çast,
  Pa hetuar,
  E shikimit tim mos t’i jap qëllim.

  Ende duke u endur,
  Duke mos gjetë prehje,
  Ndaloj veten, si të bija në skëterrë,
  E për çudi nuk fajësoj askënd.
  Histori e një dallëndysheje

  Shtegtare e përmallshme,
  Në kërkim të së ardhmes,
  Bisht i ndarë në dysh,
  Si një mendje e trazuar,
  Që s’ka një mendim.

  Në kaltërsitë e qiellit – det,
  Humbëtirë, pas skaje,
  Prapë synimet s’i tërheq,
  Të arrij zenitin e lartë.

  E vogël në qiellin e madh,
  E njomë në qiejt mijëra shekullorë,
  Dallëndyshe hy në këto hapësira me përvojë,
  E krahët s’guxojnë lodhje me njohë.

  Fluturo ndër erëra, valë resh të turbullëta,
  Lagështia mos të depërtojë,
  Sytë mos mbyll nga rrebeshet,
  Bëhu mbretëreshë e qiellit tënd!

  Histori e një dallëndysheje

  Shtegtare e përmallshme,
  Në kërkim të së ardhmes,
  Bisht i ndarë në dysh,
  Si një mendje e trazuar,
  Që s’ka një mendim.

  Në kaltërsitë e qiellit – det,
  Humbëtirë, pas skaje,
  Prapë synimet s’i tërheq,
  Të arrij zenitin e lartë.

  E vogël në qiellin e madh,
  E njomë në qiejt mijëra shekullorë,
  Dallëndyshe hy në këto hapësira me përvojë,
  E krahët s’guxojnë lodhje me njohë.

  Fluturo ndër erëra, valë resh të turbullëta,
  Lagështia mos të depërtojë,
  Sytë mos mbyll nga rrebeshet,
  Bëhu mbretëreshë e qiellit tënd!

  Më njeh historia

  E përvëluar në erëra të akullta u bëra,
  E leckosur në botë luksoze,
  E zverdhur nga oxhaqet e ngritura,
  E frymëzuar nga djepa të mbetur,
  E baltosur nga balta ime shekullore,
  Në ty dua të vdes,
  Toka ime arbërore.

  Dallëndyshja erdhi e shkoi,
  Mua këtu më la,
  Këtu më gjeti,

  E eshtra që lamë në dhe,
  Kush mbeti t’i vajtojë,
  Jo me lot e “kukama”,
  Por me pendë e të reja bërthama.

  Eca, siç kam ecur,
  Me gjoks ballë stuhisë,
  Erdha, prapë këtu jam,
  Siç isha, kur jam lindë.

  Më njeh historia,
  Se pa mua,
  ajo do të njohë veç varfërinë…

  Kontrast …

  Po të mos ishte errësira,
  S’do t’ia dinim rëndësinë dritës.
  Po të mos ishte i keqi,
  S’do ta vlerësonim të mirin.
  Po të mos ishte vdekja,
  S’ do t’ia dinim domethënien jetës.
  Po të mos ishte e shëmtuara,
  S’do ta njihnim të bukurën.
  Po të mos ishte urrejtja,
  S’do ta dinim mirësinë.
  Po të mos ishte e egra,
  S’do ta njihnim të butën.
  Po të mos kishte varfëri,
  S’do ta vlerësonim pasurinë.
  Po të mos ishte ferra në trëndafil,
  S’do ta njihnim gjëmbimim e tij.
  Po të mos ishte tjetri,
  S’do e dije se je ti.
  Po të mos ishte mëkati,
  S’do e dije mirëbërjen.
  Po të mos ishte tradhtari,
  S’do e njihje besnikun.
  Po të mos ishte e ngadalshmja,
  S’do e dije të shpejtën.
  Po të mos ishte mendja,
  S’do të dije asgjë!

  Ëndërr, zgjat…

  Më shoqëro ëndërr,
  Në vazhdimësi,
  Mos guxo të ndërprehesh, pa më pyetur,
  Qëndro me mua ,“mikja” ime,
  M’i rrëfe torturat e tua.

  Rob i ëndrrës, që se shoh dot,
  Në vegim shfaqesh,
  Pa fund ndërprehesh,
  Embëlsi të rrejshme më ushqe.

  E ke harram të më lësh,
  Shoqëro ditët e mia me shi,

  Ëndërr zgjat,
  deri sa të zgjatë dhimbja.

  Barkë ndjenjash

  Lumturi,
  Unë marinar i betuar,
  Në lundrime të përjetëshme njerëzore,
  Të kërkoj, jam hedhur të të gjej…
  Unë kapiten i një anije,
  Që do ta drejtoj, gjersa të mbërrij në port.

  Kam lënë vendin bosh për ty,
  S’e zë asnjë ndjenjë tjetër,
  Eja, shpejto, mos ngandalëso hapa,
  Barka ime dhe unë të kërkojmë,
  Në çdo anë të paanë të detit,
  Që na merr me valët e tij edhe pa dashje.

  Barkë ndjenjash të ndryshme,
  Të kacafytura shpesh mes vetes,
  Gëzim-hidhërim e anasjelltas,
  Pa heqë dorë të të gjejmë ty.

  Frymoj mes dyshimeve

  Dorë akull,
  Flokë shprishur,
  Fytyrë zbehur,
  Shikim turbulltë,
  Mungesë qartësie.

  Një kitarë lënë shkretë,
  Pa ditur kush e përdori,
  Është edhe telkëputur,
  Në pamundësi të melodiojë.
  Shtrati rrëmujë,
  Dysheme e përbaltosur,
  Tërasë pa rend krahuar,
  Dhe një kopsht i tharë,
  Pa ditur ç’ka ngjarë!
  Frymoj mes dyshimeve….
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/vlora.jpg[/img]

 77. Agron shele says:

  VIOLETA ALLMUÇA, POETE, SHKRIMTARE, STUDIUSE, TIRANE, ALBANIA

  PLEASE
  They tried to obey me
  that silence was true
  everlasting for everyone
  and for all the people,
  that the conclusions are universal
  like the moon fire in the sky,
  that the phantoms bear a likeness to themselves
  that the dimished seasons
  follow each other.
  My chemise with a map on the breast
  behind the magic motes forgot the pain
  sure in the last of tiresome the darkness.
  The chosen visible masks
  uncoloured unvoiced cameras without directors
  please kill that fearful silence
  which hardly wounds the human world.
  PROLOGUE
  Doubting for word
  I didn’t reveal the unuttering
  Now dead-calm knows to speak
  the word can’t be silent
  the life can’t be never bilow
  beeing first sea…
  SPACE
  The small pieces of walls
  ravaged from the breaking
  fall in the craziness of the dust
  Under the weight of tracks
  while the routes unravel
  the time sow itself in the lost ruins
  The broken walls are dieing away
  from falling down virus.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/violeta.jpg[/img]

 78. Agron shele says:

  Gentiana Muhaxhiri

  Like in a game
  I drag life,
  But I love it.
  Every step I take I run
  and still
  I don’t cease loving it.
  I drag life,
  It drags me.
  Out of time
  One day the day will cry
  and the night will step on the night,
  one day the silence will speak,
  And the sun will seek sun.
  Then the dreams will wake up,
  the broken will be broken,
  again
  the madmen will remain madmen,
  It can’t be otherwise.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/Gentiana-1.jpg[/img]

 79. Agron shele says:

  NDUE UKAJ, KOSOVE
  Biography
  Ndue Ukaj, a writer, publicist and literary critic and literary theorist, was born in 1977 in Kosova. He has conducted studies on Albanian literature and language at the Faculty of Philology at the University of Pristine, where he followed master. In Sweden, Ukaj has followed courses in Swedish language and culture. He was member of several editorials literary. He has also been editor of the magazine for art, culture and society “Identity” that was published in Pristina. Ukaj is included in several anthologies of poetry, in Albanian, and other languages. His poems and texts were translated into English, Romanian, Spanish and Italian.
  While the book “Godo is not coming”, won the national award “Azem Shkreli” for best book of poetry published in 2010 in Kosovo.
  He is the author of books of poetry and literary studies.
  Books in Albanian: “The Biblical Discourse in the Albanian Literature”, AIKD; Kosovo, 2004
  ‘The waterfall of metaphors’, M&B, Tirane, Albany, 2008
  Books in english, ”Ithaca of the word”, translated by Peter Tase, publishing by Lulu Entepress,USA 2010
  ”Godo is not coming” Lulu Enterprises, USA 2010
  Book in spanish: Godo no viene, Lulu Enterprises, USA, 2010
  Godo is not coming
  It is raining, the road from Ireland is unpassable
  The sea cannot be passed with small steps, on rainy nights
  When solitude is overwhelming you enjoy the earthquake cracks of the Earth
  When pain has no time even for scientific explanation.
  Godo is not coming, it is late, infected by the welcoming
  Sleeping comfortably, amongst both of our dreams.
  He is not coming, neither under the tree of life nor in the theatre of wonders,
  Under the sleep of expectation which your time doesn’t understand…our time.
  You are waiting, like the bride on the abandoned bed,
  Dreaming of him with open arms as he brings a sack full of dreams
  Extending your hands with softness, as in the beloved hair…relaxes there
  And prays to your dreams, intertwined through your tall fingers.
  Suddenly a bite freezes your body, your hand flies from the sack.
  Wiping your forehead you understand that Godo didn’t come, neither his enigmatic look.
  Nontheless you are not convinced that your dream entered in a sack.
  It was tied forever just like Godo’s arrival.
  Surprisingly passed on the other side of the furious river of words
  As you pass amongst the dreams full of wonders towards the guards of time
  That makes the noise of life in the dream of expectation.
  Nearby the time guards
  Foster the hope that Godo nevertheless will come.
  Godo is not coming, no…!
  You are crying, crying frantically until your tears have made a creek
  Between your cheeks and your continuous flow of tears.
  Where the heart beats are felt like the steps of the unknown
  In the gloomy night when grief is around the corner
  And even Godo could experience it on his hands and be thrown desperately.
  Godo Is Coming
  Stop crying continuously, Godo is coming
  The storm has stopped, the road from Ireland is open
  He has softened his turbulent vision and his sadness of Achilles
  Even the pain in his chest has healed.
  He is coming through the Tree of Life.
  Where you have created the nest of welcome
  With a swamp of wishes noosly tied.
  Godo is coming with the music of sea full of silence.
  Your welcome has given him courage,
  He is coming with the sack full of enigmas,
  Nearby the rotten Tree
  Where you wait to enter your shaking hands
  That were bitten by the irony of endless waiting.
  And the words that were changing their shape every morning.
  Your bulb does not trust time, neither for the waiting and Godo’s arrival.
  With the branches of tree designs the crown of victory. What a great joy.
  With reduced hopes until the lost confidence, dissolves the vision
  And is crossing the furious river without being recognized.
  Suddenly comes back.
  Sitting nearby a tree with your shining items
  Where the white lights swallow your emotionate vision.
  Where you are saving the nostalgia of reception. The heart’s step.
  Through the tired fingers are counting the theater of absurdities
  With naked aktors nearby which
  The spectators are spread through the meridians of death.
  While waiting for Godo.
  And the fear from the sneak on the rotten Tree,
  Which is whipping continuously.
  Therefore Godo is coming, your reception has made him courageous.
  Near the tree of life
  With the team of actors to build the theatre of salvation for you.
  And the time of reception to last until he comes.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/ndue.jpg[/img]

 80. Agron shele says:

  Flora Peci, KOSOVA

  ZEMRA IME
  Zemra ime,
  objekt që nuk shihet,
  Por e ndjej kur pulson
  Në kraharor të dashurisë
  … më mundon, më torturon,
  Më degëdis n’shtëpi të mallkimit.
  Zemra ime,
  Objekt shumë i vockël.
  Por hapësirë e pa mat,
  Për dashuri njerëzore.
  MY HEART
  By Flora Peci
  MY HEART
  object that is not seen,
  But I feel the pulsing
  In the chest of love
  That worries me, tortures me,
  which devides at home’s curse.
  My heart,
  a very tiny object.
  But without being sized,
  For human love.Shiko më shumë
  Please …
  Do not speak any words of love which are gone,
  I don’t turn his head, by someone who has gone.
  … I am the sun that rises and you are the sun which sets
  Do not walk behind me to violate my shadow
  also prevents her now.
  You see I live and wake up at sunrise,
  the sun which sunsets,
  not damn the hell craving for a hug,
  I challenge and build the castle
  before you,
  I do not want anymore,
  to knock them without permission.
  Just enter in my dreams,
  imagined false love,
  flee away being cursed,
  go with the sun sunsets,
  I born with the sun of the new day.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/flora.jpg[/img]

 81. Agron shele says:

  Rezarta Pode Shkodra, ALBANIA

  …Të ikim
  nuk duam,
  të rrimë,
  kemi frikë…
  mes gjysmës,
  që vuan
  dhe gjysmës,
  tek ndrit…
  To leave….
  by REZARTA PODE , ALBANIA
  We dont’t want,
  To stay,
  We are afraid…
  Amid the half
  That suffers
  And the half
  As it brightens….
  Këshillim psikologjik
  Kur sytë të erren
  Dhe e bukura
  Me s’të josh
  Ruaje frymen për fjalën e mire…
  Sa here vetja s’të bindet
  E të duket
  Se çdo gjë qenka bosh,
  Ndryj në dhëmbë fjalën e shtirë…
  Kur zvarritur,
  Çuditesh përse ta pësosh,
  Mbetu fort në duart,
  Harro shpejt…
  Ngrihu në këmbë të mësosh…
  Psychological Advice
  When your eyes darken
  And the beauty
  Attracts you no more
  Hold your breath for the goo word…
  Every time your inner self does not obey you
  It seems to you that
  Everything is empty
  Lock up the feigned word…
  When dragged
  You wonder why does it happen to you
  Relying strongly in your hands
  Forget quickly
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/rezarta.jpg[/img]

 82. Agron shele says:

  SEVEME FETIQI, GJERMANI

  SPIEGEL DER ERINNERUNGEN
  Die Zukunft kann nicht träumen
  wir träumen nach ihr
  besonders wenn die erinnernde Vergangenheit
  uns erzählt…
  Was wärst du,Kosova ,ohne Freiheit?
  Ohne dich ,Kosova,was wäre die Welt?
  (perktheu Ferdinand Laholli)
  THE MIRROR OF MEMORIES
  The future doesn’t dream
  we dream about the future
  when the past reminds
  us of every memory
  what would you be Kosova
  without freedom?
  what would the world
  be without you Kosova?
  E përktheu Doc.Dr.Sandra Schatz
  (mësimdhënëse e gjuhës angleze)
  VOR DEM BILD NR.6
  Aufmerksam stand ich vor den
  an den Wänden paradierenden Bildern
  deines Lebens
  wo jedes Bild
  eine einmalige Erfahrung
  des Opus deiner Gefühle
  war
  wären wir doch
  alle Maler gewesen
  hätten wir unserem Leben
  bestimmt nur glänzende
  helle Farben angezogen
  weiß
  weiß
  weiß
  stürben wir dann nicht
  vor Eintönigkeit
  des Leeren
  Weiß?
  Perktheu Ferdinand Laholli
  DIE SPUREN MEINER RÜCKKEHR
  Meine Träume,vollgepackt
  reisen kaotisch und ohne jegliche Kontrolle
  durch die Weiten des Lebens
  die sich dunklen Höhlen ähneln
  in denen sich wilde Tiere
  in kalten Winternächten verstecken
  sie reisen durch die Weiten des Lebens
  wo es keine Grenzen,Zollbeamte,Pässe
  und Identitäten gibt
  ohne Gewalt,Haftung oder einen Feind
  nur vollgepackt mit den Bildern
  meiner Sehnsucht auf der Hand
  sie steigen aus mit einem Gepäck
  voll Unsicherheit
  ich bin ein Kind
  meine Mutter eine Braut
  sie zündet ein Feuer Erinnerungen in mir
  hier als Beweis meiner Rückkehr
  sind meine Spuren geblieben
  meine Träume siegen
  ein Stein fällt auf sein Platz
  ich kehre zurück
  finde mich selbst
  auf verlassene Gleisen
  meine Wimpern schütteln Tränen aus
  das Kissen ist mein Zeuge
  der Schrei meines Kindes erweckt mich
  die Glocken geben
  einen neuen Tag bekannt
  doch mein Herz ist noch dunkel
  meine Träume spielen mit den Jahreszeiten
  Mühlheim,1997
  Perktheu Blerta Preteni
  Every trace of me…
  From SEVEME FETIQI
  1-Exile is not a dark cave
  where deleted exile
  to last only one winter
  Ender has his suitcase in hand
  travel in order without control
  towards visa no borders and customs
  computer or identity passport
  The following travel this dreams
  the goods under the armpit pictures
  down with the baggage of uncertain
  full of tattered heart
  I new child bride’s mother
  Fire sparking memories
  Hearth faded highlights
  homesick she smile
  warms my limbs sick
  asphalts from the metropolises
  weigh these beautiful dream
  My light spring abandoned
  cold stone falls from the heart
  weighs the near nook that sparked angry
  2.I beck aurora station
  find themselves in a lonely platform
  the eaves shook hot vices
  of my dry goods
  in my pads white witnesses
  wakes from sleep when my child oil
  Mylhajmit bells
  notify new day
  a sunbeam
  that tries to break rate
  with squirms on my chest
  dark cave of my heart
  where my dreams
  playing seasons.
  Mylhajm 1996
  perktheu Festim Rexhepi
  FROM LIVE
  1.Born
  I and Kosovo by grace born
  to seed that never have been increased
  we stay small by eating seed
  with white flags say goodbye sunrise
  how ever pain did not give bird arm
  2.Increase
  Are reduced Kosovo
  and are growing
  stealing
  purity of the air
  have donated
  dear eyes to sunlight
  have enclosed
  detesh gate
  are made
  river bed
  have affected
  dimmed late wells
  with fingers
  the breaking of the deceased
  have affected
  peaks of the Cape of Good Hope
  and are growing up to that day of freedom
  with verdure in the palm of our
  3. Old age
  On the backs of seagulls
  bees concern
  I throw the last dance
  The Kosovo time mplakur
  I roll like crazy
  in white hair
  in my skin wrinkled
  Bring a rose aroma
  soul will rejoice
  Day of Seagulls
  s your name will never forget
  imp from mahogany bastion
  in favor of the new era
  will write
  legend for you
  Even to Kosovo
  s certainly never will forget
  grandfather
  with white hair in face
  4.Death
  The Kosovo after death
  who will write
  epitaph on my grave
  Who will sow
  tissue and my gershetin
  we rock rock
  Who will be my arch
  world with joy and pain
  Sunday will be born
  a maid
  will celebrate it
  My deaths
  the cradle of eternity
  Kosovo
  my grandparents
  Peng left
  song to your youth
  not holy
  words of this night
  Dangle tale
  my grandparents
  in the silence of a love
  see you happy
  your freedom flourishes beautiful
  o my Kosovo
  born from grace
  Letter to my father
  from Brikena (my daughter)
  You are not dead
  but you’re not near me
  I miss you
  when I we cake up in the morning
  and when I play with kids
  I tire
  when I’m bored
  I want to kiss you in the face
  to feel you near me
  and I know you are alive
  to fall asleep
  as once in your chest
  when I’m sick
  I would like to hear your poems
  Last happiness
  with distributed
  hopes when I was child
  where wept tears to my delete i want
  and to find comfort
  warmth of your hands
  I lost
  meaning of love
  I not understand the laws of the distance
  I yearn only
  When I hear the name daddy
  in two opposite ways
  seek the guidance of my life
  and which station to let
  memories of the heart
  in the day I don’t know how to ask
  and I find you in despair
  in the night I dream you
  and I find you in the trick
  I Do not know why this happens
  adults have a been child ever or no
  I write this letter children heart
  my little hand to draw
  the sign of hello
  to touch you in the distance
  I want to tell dad
  I all I have
  only you do not have near
  Time the hostage in one night
  1.
  Darkening night
  Abandoned tonight
  the muted alone
  Silently curved
  I come to get you
  in hot lap
  tremor sparked fire
  closed in my ivory guace
  your sins to midnight
  Pearls of loneliness I
  The rank in the throat and make fun of
  the silence of the knees
  2.
  the time you leave me
  The river of my content
  not overturned, the clock monopolize
  lost ask the source of the river
  ah time you don’t have mercy
  not eye not heart
  even name
  night holds hostage in trap
  You crazy time
  awakens the like to dance
  flake as snow
  anxieties about the fire
  while my tired limbs
  Somewhere in a mountain crown
  plant new trees
  and you wake up and drowsily
  melt and rise
  hide and wrap
  tonight in my echo
  and leaky tear on the white dawn
  Seveme Fetiqi
  MALLI
  Erdha nga largesite
  me nje mall ne gji
  endrrat per ti pergezuar
  ne diten e e harresese
  asgje s kishte mbetur
  neper muret e vetmise
  perveq kornizes
  se verdhe te heshtjes
  femijte evegjel ishin rritur
  te rriturit ishin moshuar
  te moshuarit kishin vdekur
  as ne vater dru s ndizej
  flaka ajo flake e ngrohtesise
  ishte shuar
  hirin e shkela mu te pragu
  dhe prap
  korniza e verdhe e heshtjes
  pikturoi ne mua
  mallin qe me ende me vlon ne gji
  vehten nuk e njoha
  aty mu te pragu i shtepise —
  *
  Lengsel
  Jeg kom fra fjærn avstand
  med lengsel i hjertet
  For å feire drømmene
  på dagen av glemte minner
  Det er ingenting igjen
  i veggene av ensomhet
  Bortsett fra gull belagte rammer
  av taushet
  Små barn hadde blitt voksne
  voksne hadde blitt eldre
  gamle hadde dødd
  Veden i peisen brenner ikke lenger
  flammen som varmet hadde sluknet
  Der igjen ved terskelen,
  tråkket jeg på rester av aske
  Og igjen gull belagte rammer av stillhet
  Vekket i meg lengselen
  som fortsatt koker i brystet
  Jeg gjenkjente meg ikke.
  Igjen der jeg stod ved terskelen av huset.
  Poezia e Seveme Fetiqit e perkthyer ne norvegjisht
  Pasqyra e kujtimeve(SPIEGEL DER ERINNERUNGEN)
  Ardhmëria s di të ëndërrojë
  Ne e ëndërrojmë ardhmërinë
  Kur e kaluara në pasqyrë
  Kujtimet mund t i ngjallë
  Pa liri kush ishe Kosovë?
  Pa Ty Kosovë
  Cfarë do t ishte Bota?
  o Para pikturës
  Parakalova
  Para pikturave
  Të jetës sate
  Me lojën
  E shqetësimeve të mia
  Cdo pikturë rrëfeu
  Ngjyrën e ndjenjave tua
  Ah!Të kishim qenë
  Të gjithë piktor
  I kishim dhënë
  Ngjyrat e shndërritshme
  Jetës sonë
  Bardhë
  Bardhë
  Bardhë
  A s´do vdisnim
  Edhe atëherë
  Nga monotonia
  E bardhësisë së zbraztë

  Çdo gjurmë e imja…(EVERY TRACE OF ME….)
  1. Mërgimi nuk është shpellë e errtë
  ku fshihet mërgimtari
  për ta kaluar vetëm një dimër
  ëndërrat e tij kanë valixhe në dorë
  udhëtojnë në menyrë kaotike
  pa kontroll
  kah ska viza kufinj doganier
  as kompjuterë pasaportë identitet
  s ka policë as maltretime
  ska kthim mbrapa si armik e burgime
  udhëtojnë këto ëndërra
  me piktura malli nën sqetull
  plot zemrën lecka
  zbresin me bagazh të pasigurtë
  imazhesh te braktisura
  unë fëmij nëna e re nuse
  duke ndezur zjarrin e kujtimeve
  në krye të votrës
  ajo me buzëqeshje të përmalluar
  mi ngroh gjymtyrët e mërdhirë
  nga asfaltet e metropolove
  këtu cdo gjurmë e imja
  paska mbetur
  si dëshmi e kthimit tim
  nënë
  peshojnë këto ëndërra të bukura
  lehtë me pranverat e mia të braktisura
  guri i ftohtë bie nga zemra
  ulet këmbëkryq
  afër vatrës së ngjallur
  2.kthehem në stacionin mëngjesor
  gjej vetveten në peronin e vetmuar
  nga qepalla shkundi vesën e ngrohtë
  të mallit tim të zhuritur
  jastaku im është dëshmitar i bardhë
  kur më zgjon nga gjumi vaji i femijës tim
  kambanat e Mylhajmit
  lajmërojnë ditën e re
  një rreze dielli
  që mundohet ti thyej retë
  më përpëlitet në krahëror
  zemra ime shpellë e errtë
  ku ëndërrat e mia
  lozin stinët.
  Mylhajm 1996
  o NGA JETA (FROM LIVE)
  1.Lindja
  Une dhe Kosova
  nga hiri lindem
  koherat tona
  te plagosura
  i hodhem
  ne faren
  qe kurr me
  s do te mbije
  Ishim te vogla
  duke ngrene
  farat e dhembjeve tona
  Eshtrat e ngrire
  i lame te rreziten
  me pagjumesi
  plaget i lidhem dyfish
  me fasha
  tri here te pergjakura
  me flamuje te bardhe
  i pershendetem agimet
  megjithate
  dhembjet
  nuk ua dorezuam
  korbave krahelehte
  2.Rritja
  o
  Jemi zvogeluar Kosove
  e jemi rritur
  kemi vjedhur
  pastertine e qiellit
  kemi dhuruar
  syte e shtrenjte te diellit
  kemi hapur
  porta detesh
  jemi bere
  shtrat lumenjsh
  kemi prekur
  fundin e puseve te erresuar
  me gishterinjte
  e thyer e te vrare
  kemi prekur
  majet e Kepit te Shpreses se Mire
  e jemi rritur deri te dita e lirise
  me blerim ne pellembet tona
  3.Pleqëria
  o
  Mbi kurrizin e pulebardhave
  pendlat e shqetesimit
  po hedhin vallen e fundit
  Kosove
  kohe e mplakur
  po rrokulliset si e çmendur
  ne flokun e bardhe
  ne lekuren time te rrudhur
  sille nje arome trendafilash
  do ta gezosh shpirtin
  ne diten e pulebardhave
  emrin tend s do ta harroj kurre
  bastoni im nga mahagoni
  ne hirin e kohes se re
  do te shkruaje
  legjenden per ty
  Edhe ti Kosove
  sigurisht kurre s do ta harrosh
  gjyshin tend
  me flokun e bardhe ne balle
  4.Vdekja
  o
  E pas vdekjes Kosovë
  kush do të shkruaje
  epitafe mbi varrin tim
  kush do të mbjellë
  indin dhe gershetin tim
  në gurin shkembor
  kush do të ma shartojë
  dhëmbjen me gëzimet e botës
  Do te linde të dielën
  një vash e di
  do ti kremtojë ajo
  vdekjet e mia
  në djepin e përjetësisë
  Kosovë
  gjyshërit e mi
  e lanë peng
  këngën për rininë tënde,
  mos i shenjtëro
  fjalët e kesaj nate
  perkunde përrallën
  e gjyshërve te mi
  ne qetesine e nje dashurie
  shih je e gëzuar
  lulëzon në lirinë tënde të bukur
  o Kosova ime,
  e lindur nga hiri
  dhe nga eshtrat
  e dëshmorëve.

  o Nata e zërur peng në kohë (TIME THE HOSTAGE IN ONE NIGHT)
  1.
  Natë e errësuar
  sonte e braktisur
  e mbytur në vetmi
  në heshtje e gjunjëzuar
  unë vij të të marrë
  në prehër të ngrohtë
  e ti mi gllabëron
  drithërimat ndezur zjarr
  mi mbyll në guacë të fildishtë
  mëkatet tua të mesnatave
  unë perlat e pagjumësisë
  i rendis në gushë
  dhe tallem
  me heshtjen e gjunjëzuar
  2.
  në lumin e përmbajtjes sime
  ti më ik kohë
  zemrën ma lëviz
  monopatia e orës tënde
  a,h ti kohë s ke mëshirë
  as sy as zemër
  bile as emër…
  ma mban natën peng në kurth,
  ti kohë e cmendur,
  zgjon dëshira që vallëzojnë,
  si fjollë bore
  mbi zjarrin e anktheve,
  derisa gjymtyrët e mia të lodhura
  diku në një kurorë malesh
  mbjellin fidane të reja
  e ti zgjohesh dhe kotesh,
  shkrihesh dhe ngrihesh,
  fshehesh dhe mbështillesh
  sonte në jehonën time,
  si heshtje varri,
  loti im i lodhur në sy
  pikon mbi agimin e bardhë.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/seveme.jpg[/img]

 83. Agron shele says:

  Mimoza Cufaj Rexhvelaj, ALBANIA

  I began my adventure
  I began my adventure
  the thought’s ship sails,
  in the frozen ocean,
  in the pacific ocean.
  The wave crashes through the wave’s castle,
  the shore welcomes drowned loves,
  the spirit burned in the wave’s drool…
  I turn round the poor globe,
  I explore the old planet in the universe,
  The world resounds!
  SOS! SOS!
  The quarrelsome hope howls,
  It’s my right to travel,
  for my sake.
  I began my adventure towards the universe,
  The angels run,
  to save,
  the earth planet.
  * * *
  E nisa aventurën,
  Anija e mendimit lundron
  ne Oqeanin e Ngrire…
  në Oqeanin Paqësor…
  në avujt hapësinor.
  Tallazi përplaset
  në kështjellë të tallazit.
  Bregu pret dashuri të mbytura.
  Shpirti shkrumohet në jargët e valëve….
  Rotullohem,
  rreth globit mjeran,
  eksploroj
  planetin e vjeter ne univers.
  Bota ushton!
  SOS! SOS!
  Shpresa grindavece uluret:
  KAM TË DREJTË TË JETOJ
  PËR QEJFIN TIM!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/mimozarexh.jpg[/img]

 84. Agron shele says:

  BILALL MALIQI., LUGU I PRESHEVES

  MEETING WITH THE DREAM
  1.
  In this lonely night, I fight with forgetfulness
  I speak freely with almost melted candle
  Distance between us was thrust like landmark stones
  You and me built a monument to the silence
  After the consumed lamp/candle, the dream smelt gas
  Muses somewhere tousle spirit, inspiration
  Angels are negotiating for our love
  To break the wall of murderous silence
  During the dream meeting in its scene
  Red pain sprinkled the fabulous legend
  Annals of love will meet you and me
  And the groans will be engraved on the three painful stones
  2.
  Memory now turned into the fervid longing
  That is sweaty and tired from suffering for You
  Plenty of wet kisses are leaking like river
  And the curse of the viper time, we threw it into the abyss
  Beyond faith slipped the word that hurts the soul
  You changed the shadow and thread of the damned weather
  Muses wet inscrutably the poet’s inspiration
  The guitar’s wires are accorded with the sound of pain
  The dream walks me on into the bright caves
  Together with the unfinished song for you
  The clots of hope are squeezed in spirit’s place
  Tear drops drench now the fragile love.
  Translated by Nexhat AGUSHI, prof
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/bilal.jpg[/img]

 85. Agron shele says:

  Flutura Maçi TIRANA, ALBANIA

  MY PASSPORT

  Money can reach everything
  I don’t know why this phrase kill me
  another passport I have
  ART and less fascination…
  PASAPORTA IME
  Paraja arrin gjithçka…
  Nuk di pse me vret kjo shprehje…
  Pasaportë tjetër unë kam:
  Artin dhe pak Magjepsje…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/flutrur.jpg[/img]

 86. Agron shele says:

  BRIKENA SMAJLI SHKODRA , ALBANIA

  Pain holds the Ashes
  By BRIKENA SMAJLI
  Pain holds the ashes of its fire,
  Pain is life,
  Bent shoulders of an old wife,
  Fingers folded behind.
  Pain is fire,
  Pain, funeral pyre,
  A whisper’s caress
  That bestows no solace.
  Pain is destruction
  Pain, corpse in its socket,
  Gaping mouth of a witch in its pocket,
  Pain is a drop.
  Pain is the icy tide
  Of a liquidless sea
  Pain is… lament.
  [Dhimbja ka hirin, from the volume “Të fundit vdesin ulkonjat”, Shkodra: At Gjergj Fishta, 1997, p. 29. Translated from the Albanian by Robert Elsie]
  Tear
  The curse of rivers
  Has seized me,
  It is cold on the road,
  My legs are drenched with water,
  But, when souls weep,
  Their shadows shiver in ponds
  And grow long.
  Mythical beasts
  Float in caverns,
  The flame of the candle quivers alone
  And kisses the stalagmites
  Of the soul…
  [Lot, from the volume Të fundit vdesin ulkonjat, Shkodra: At Gjergj Fishta, 1997, p. 30. Translated from the Albanian by Robert Elsie]
  Pain holds the Ashes
  Pain holds the ashes of its fire,
  Pain is life,
  Bent shoulders of an old wife,
  Fingers folded behind.
  Pain is fire,
  Pain, funeral pyre,
  A whisper’s caress
  That bestows no solace.
  Pain is destruction
  Pain, corpse in its socket,
  Gaping mouth of a witch in its pocket,
  Pain is a drop.
  Pain is the icy tide
  Of a liquidless sea
  Pain is… lament.
  [Dhimbja ka hirin, from the volume Të fundit vdesin ulkonjat, Shkodra: At Gjergj Fishta, 1997, p. 29. Translated from the Albanian by Robert Elsie]
  Tear
  The curse of rivers
  Has seized me,
  It is cold on the road,
  My legs are drenched with water,
  But, when souls weep,
  Their shadows shiver in ponds
  And grow long.
  Mythical beasts
  Float in caverns,
  The flame of the candle quivers alone
  And kisses the stalagmites
  Of the soul…
  [Lot, from the volume Të fundit vdesin ulkonjat, Shkodra: At Gjergj Fishta, 1997, p. 30. Translated from the Albanian by Robert Elsie]
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/Brikena.jpg[/img]

 87. Agron shele says:

  Të shtunën, më 29 shtator 2012, ora 10.00 – 14.00
  Në Universitetin “Vitrina”, Tiranë, kryeqytetin e Shqipërisë, do të mbahet evenimenti “100 mijë Poetë për Ndryshimin”, drejtuar nga Kristaq . F Shabani IWA; WPS , Agron Shele IWA; WPS, Kozeta Zavalani W.P.S. Eventi do të organizohet nga Unioni i Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë – Fondacioni “Banka e Ideve”, Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania dhe Fondacioni “Vitrina”.
  Pjesëmarrës do të jenë figura të shquara krijuese të letërsisë nga Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania e Shoqata “Familja dhe Media-Fuqia për Ndryshim” me temën “Për një Shqipëri Ndryshe”.
  Ne, si poetë, kemi shumë punë për të bërë në rrugen tonë me mjetet tona të prodhimit dhe krijimit, që i përshtaten nevojës e sfidës për ndryshim. Duke parë se bota ka hyrë në një krizë të rëndë ekonomike me pasoja të rënda në jetën njerëzore, uljen e nivelit jetik dhe gjymtymin e miliona njerëzve dhe shumë të tjerëve, që janë shumë të varfër për shkak të pranisë së korrupsionit dhe politikave joefikase, të ndjekura në favor të disave dhe jo të shumicës, gjoja stimuluese të reformave demokratike, e cila është parë me sytë e njerkës, jo duke i dhënë prioritet inteligjencës, diturisë e profesionalizmit, por militantizmit, përdorimit të nepotizmit, të nihilizmit të gjeneratave të mëparshme…jeta jonë duhet të ndryshojë! Ndaj krijimtaria jonë duhet të jetë ndryshimi, për një jetë më të mirë!
  Merrni pjesë me krijimet tuaja, në mbështetje të “100 mijë Poetëve për Ndryshim” duke hyrë në rrjetin e poetëve, me përfaqësues krijues nga vende të ndryshme të botës.

  Saturday, September 29, 2012 at 10.00 – 14.00,
  In “VITRINA” UNIVERSITY, TIRANA, the capital of Albania, will be held the event “100 Thousand Poets for Change” lead by KRISTQ f SHABANI IWA; WPS , AGRON SHELE IWA; WPS, KOZETA ZAVALANI W.P.S. The event will be organized by the Albanian Union of Writers and Artists – “Bank of Ideas” Foundation, LNPSHA “Pegasi” and “Vitrina” Foundation.
  Participating are the most eminent literary figures of LNPSHA “Pegasi” Albania and Association “Family and Media-The Power for Change” with the topic “For a different Albania”
  We, as poets, have much work to do in our own current means of production & creation which fit this criteria of a need for challenge & change. Seeing that the world has entered a severe economic crisis with serious consequences on human life, decrease in the level of the quality of life, increase of poverty, due to the presence of corruption and inefficient policies in favor of a few people and not the majority, which is seen through the eyes of the stepmother, thus ignoring the democratic format, not giving priority to intelligence and erudition, professionalism, but militancy, the use of nepotism, the nihilism of the previous generations …our life should change! Therefore, our creativity needs to be change, for a better life!
  You can participate with your creations, in support of the “100 thousands Poets for Change”, by signing in the network of poets from all around the world.
  Our site http://www.banka-ideve.com e-mail: banka_ideve@yahoo.com ose info@banka-ideve.com,
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/THAUSANDFORCHANGE.jpg[/img]

 88. Agron shele says:

  LAURETA ROSHI, SARANDA, ALBANIA

  .. moments suspended
  by Laureta Roshi
  For a woman with eyes in the air
  Draws light laughter of children
  wind plays in the breaking of guitar wire
  of the strand of grass falls from the nest of old ..
  for a woman with eyes in the air
  opens new white couch as joy
  limb tremor
  ecstasy on green pine minutes ..
  For a woman with eyes in the air
  last day as a paper boat
  sequence in the river of forgetfulness
  flourishes
  bukevilja on open port
  For a woman with eyes in the air
  unknown husband and wife topple walls
  fear of loneliness and the power of joy
  children’s grandparents names were put
  World steam flood recreation
  Poezi nga Laureta Roshi,Sarandë,Albania
  Online me Zeusin
  Bota luhatet nën avuj mëngjesi
  Avujt zbresin nga Olimpi.
  Mëngjesi ka fytyrën e tim biri,
  Dhe aromë n e Zeusit…
  Mbrëmë unë fjeta me Zeusin..
  Më saktë u zgjova me Zeusin në shkallë të mermerta pasioni,
  Ndërsa ujëra dritash përmbytnin minutat…
  Pasioni kapërthen trupat tanë
  qendra e botë s’ është gjoksi im
  busulla regëtin në mençurinë e tij.
  Ha haaaaaaa. Zeusi im
  Çuditërisht ka aromë gruri
  Te gropëza e supit i flenë erërat e detit.
  Juga ime paqëtohet në përkëdheljen e burrit.
  Dhe vishem me ngjyrat e qeshura të ditës.
  E portokallta shkrihet në të gjelbërtën e syve të tij..
  * *
  Shtëpia me kangjellat e gjelbërta,
  ku takohen dhe miqësohen erërat e ishujve,
  dhe dritaret e drunjta e të gjelbërta,
  hyrjet me shkallë prej valëve të detit
  deri te muret me ikonat e vjetra,
  ku Gjon gojarti apo ioanis pagëzori flirton
  me buzët lutëse…
  Shtëpia e gjelbër,
  Del nga kujtesa e peshqve,
  Lazdrohet si rrezja në valët e Jonit
  Vajza të panjohura i dhurojnë Zeusit tim
  Iriqë deti, si ngërçe ndjesish të fshehta,
  I shoh si Herë hakmarrëse dhe i paqtoj në ikje.
  Zeusi im thotë, se kam lëkurë si qumështi
  aroma e ime i rikthen kuzhinën me erëza.
  Gjyshen me gërsheta dhe vrapimin e lirë nëpër fushë.
  Unë i thëthij të gjelbërtën e butë të syve dhe zhytem në
  Gjoksin e ngrohtë,
  harrohem, aty…
  Qetë s’ia bie mbi trupa,
  Zeusi im merr formën e shigjetarit,
  dhimbja ndjellëse,
  Ngërthen habitshëm me ngjyrat e verës.
  Gugatjet bien si kopsa të kuqe fustani,
  rrokullisen në mermerin e germave
  dhe falen në këmbët e shenjtit të lënë në errësirë.
  Zeusi im thotë, se kam sistem të ndryshëm nga Olimpi
  i rremë.
  Unë i gëzohem nanurisjes mbi vale..

  Qyteti im
  Vij malluar
  Në rrugët e tua njoh vetëm aromën e ajrit
  Të reja janë fytyrat e kalimtarëve
  Të reja ngjyrat në muret e pallateve..
  Brishtohen krahët e lirisë larg teje
  Qyteti im..
  Dhe ëndërra përherë më afron kthim..
  Tani Gjanica rrjedh në shtratin
  edhe më të ngushtë
  Luledele s ka në brigje,
  Të panjohura janë fytyrat në rrugë
  Dhe muret janë lartësuar në rrugicën e fëmijërisë.
  Qyteti im, qytet udhëkryqesh
  Kryqëzohen kujtimet, vitet
  Ngado të nisesh në një tjetër udhëkryq mbërrin
  Një tjetër zgjedhje, një tjetër stinë..
  Në ikjen time marroke përherë një kthim
  Në udhëkryqin më të parë: drejt qytetit tim.
  Fle fëmija..
  Fle fëmija im,
  Me cicën në buzë
  Fle e qeshet në gjumë.
  Fëmija im I bukur
  Ka ngazëllimin për frymë
  Fytyrën e dashurisë mbart
  Fëmija im..
  Të ardhur..
  Ardhacakë mbetëm nga andej
  Ku të vrarët I fshehën
  Fshehja pikëllimin na la në fytyrë.
  Në atë vend ku ujërat gurgullojnë
  Fle shpirti I atyre që I vranë
  I vranë ashtu vrap, pa faj
  Të mbledhur në trungun e madh
  Nuk kishin armë.
  Nuk donin armë ndaj dhe I vranë
  Dhe loti I gjyshes sime nuk u tha
  Pa atë, pa vëlla..
  Të ardhur mbetëm nga larg,
  Atje një brengë me mall
  Këtu në jetë të pafaj.
  Milingonat e fëmijërisë
  Kur uria ngacmon
  Dëshiroj një tavolinë të drunjtë
  Të drekoj me milingonat sfiduese.
  Larg hapit të policit fytyrëvrarë.
  Nëna ime zgjat trastën e ushqimeve
  Polici ka duar të mëdha, thërmon c gjen
  Nëna im hesht, prêt në rradhë
  Milingonat mbi këpucën e policit..
  Pastaj përtej dritares me hekura
  Vazhdojnë rrugën vargan..
  Dielli qeshet tani,
  S ka polic
  As tavolinë të drunjtë
  ka liri dhe milingonat e fëmijërisë.
  larg tani..
  Larg tani, ne kufirin e dy boteve
  ne trup heshtja fermenton dheun
  mbi brengat jetuar qelive,
  ku gjakun nena jote shnderron
  ne buken dhe cigaret e muajit..
  atje dikur pas hekurave…
  Kujtimi yt frymon ne kremastare
  rroba vdektari me fije jete
  e me kopsa sy mbyllese
  e Dajana jote peshperit
  kaq i madh je babi im!
  Kemishat gjigante nuk flasin..
  Ti i vogli shtepise..
  atje mes dy boteve..
  andej erresire
  ketej tretje ne humbetire..
  …kohe pikuese
  Per nje grua me shikimin ne ajer
  drita vizaton qeshjen e femijes
  era luan ne telin e keputur te kitares
  e fija e barit bie nga foleja e vjeter..
  per nje grua me shikimin ne ajer
  hapet reja e bardhe si shtrat gezimi
  gugasin aty dridhje gjymtyresh
  minuta ekstaze mbi pishen gjelberuese..
  Per nje grua me shikimin ne ajer
  dita e shkuar si varke letre
  rend ne lumin e harreses
  dhe cel
  bukevilja mbi porten e hapur
  Per nje grua me shikimin ne ajer
  buirri dhe gruaja e panjohur rrezojne mure
  nga frika e vetmise dhe fuqia e gezimit
  femijeve u vene emrat e gjysherve
  Bota rrekllehet ne avuj rikrijimi
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/lauretaroshi1.jpg[/img]

 89. Agron shele says:

  NIAZI RAMADANI,PRISHTINA,KOSOVO

  DILEMA
  Të gjindos
  se rri varur
  me lak në fyt
  që nuk të le
  as të vdesësh
  as të jetosh.
  Ujqit ulërojnë
  mbi zemrat e thyera
  bien në angështi
  ato zëra të pashterur
  klithin e ngjallin
  dilemë.
  DILEMMA
  It whacks
  As hanging on
  Looped round the throat
  That allows not
  To die nor
  To live either
  Wolves wailing
  On the broken hearts
  Falls on the stinginess
  Those unexhausted voices
  Yells and revives
  Dilemma.
  Ardhja e vjeshtës
  Malit i ranë gjethet
  Nga frymë e mirë
  Imazh i përtërirë
  Zogjt shtegtarë ikën
  Para mëngjeseve me vesë
  S’u fsheh një lejlek
  Në gushën e lumit
  T’i rrijë shelgut pranë
  E vjen shiu ngadalë
  E del bujkun në arë
  Hedhë farë
  Vjeshta: mallëngjimi im
  Hambari i përtërirë
  Në rigat e shiut të mirë
  The Autumn`s Coming
  Leafs fell from the mountain
  Due to a good wind
  A revived image
  The roving birds has gone
  Before the dewed mornings
  A stork didn`t hide
  Inside the rivers’ neck
  Standing close to the willow
  Slowly comes the rain
  The farmer shows up on the field
  Throws the seed
  Autumn: my sentiment
  The revived granary
  Of trickles of a good rain.
  Undiscriminated
  One evening in Tirana
  beside Lana
  I it
  with a dry fire
  with all that love and commodity
  Albania
  flautën poetry.
  Even I was asleep
  Chatting quenched
  late at night
  after all this
  No separation.
  Mos diskriminim
  Një natë në Tiranë
  Pranë Lanës
  Isha unë
  Me zjarrin shteritur
  Gjithë atë dashuri e rehati
  Shqipëri
  Flautën poezi.
  Veçse edhe në gjumë
  Llafosjet fanisnin
  Natën vonë
  Pas gjithë kësaj
  Ndarje, nuk ka.
  Unë nuk jam si ti
  Unë nuk jam si ti
  As ti nuk je si unë
  Unë nuk jam si ti
  Nga mosdija nuk të humba
  As nga harrimi
  Unë nuk jam si ti
  e çmendur pas asgjësë
  Unë nuk jam si ti
  E llastuar e hutuar
  Unë nuk jam si ti
  ta harroj edhe dheun
  Unë nuk jam si ti
  e çmendur pas dheut të huaj
  Unë e ti jemi dy botëra
  që duam ta bëjmë një

  Një jetë e tërë
  prore më troket në derë
  Një det një tokë një qiell
  Në dorën time bien
  Në ëndërr në vaj në gëzime
  Ti prore je me mua
  Je zjarr i zemrës sime
  Deri në amshim
  sytë e tu janë sytë e mi
  më shikon – të shikojë
  ne shikojmë jetën me një palë sy.
  I am not like you
  I am not like you
  Nor you are like me
  I am not like you
  Due to ignorance, haven`t lost you
  Or forgetfulness
  I am not like you
  Crazy about nothingness
  I am not like you
  Spoiled, confused
  I am not like you
  To forget even the earth
  I am not like you
  Crazy about foreign land
  Me and you are two worlds
  That wants to make one only

  An entire life
  On the door knocks continually
  A sea, a land, a sky
  Falls on my hand
  On dreams, cry, happiness
  You are with me continually
  You are my heart`s fire
  Until eternity
  Your eyes are my eyes
  You’re looking at me – I`m looking at you
  The world, both looking with a pair of eyes..
  VALA WAVES
  Wave faces rocks
  edge of the craggy
  raises the ravages
  vertices moments
  Wave wave
  had tenderness
  hugs the shore
  turns into love
  Twist
  rrymohen (streams)
  play as a child
  Revolves around
  troubled
  Beaten
  collide
  with envy.
  Valët
  Vala faqon gurët
  Cepin e thepisur
  Ngjall rrënimet
  Kulmon momentet
  Valë Valë
  Butësisht
  Qafon bregun
  Kthen në dashuri
  Përdridhen
  Rrymohen
  Luajnë si fëmij
  Sillen rrotull
  Trazueshëm
  Të mundura
  Prapsueshëm
  Me zili.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/njaziramadani.jpg[/img]

 90. Agron shele says:

  JONA MERJO ,TIRANA, ALBANIA
  Those who wait
  Tell me about the rice field and the midnight in it
  Where only the song of those who wait is heard
  They carry on the sunset’s shoulders their love for the plant
  Tell me about the woman’s eyes, that bathed a baby yesterday
  The same eyes that today send me toward a man
  And the gaze of two times pushes me to walk to the grass
  tell me about those who wait, if they were blind…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/jona.jpg[/img]

 91. Agron shele says:

  KLODIANA KULLOLLI

  Qielli qante me shkas

  Qielli u murr, lumi u mbars
  Shiu retë ndoqi nga pas.
  Qielli qante me shkas.

  Dega u zhvesh, rruga u zbras,
  Hëna u mbyll në kafaz.
  Qielli qante me shkas.

  Rruga e shkretë, nata maraz,
  Djali shkoi, vajzën la pas.
  Qielli qante me shkas.

  M’i mbyll sytë më dashuri
  Veç ne i përkasim këtij çasti
  Veç ne. Unë dhe ti.
  Afrohu! Puthmë buzët, flokët
  Dhe m’i mbyll sytë me dashuri.

  Ta themi mes nesh
  Ta themi mes nesh
  Nuk ditëm
  Kohën ta vinim në peshë.
  Për mall pa vlerë e shitëm
  Dhimbjen njëri-tjetrit
  Ia bëmë peshqesh.
  Nuk ditëm të duhemi
  Ta themi mes nesh.

  Pikëtakimi

  Pikëtakimi lëmë poezinë
  Që na mësoi si rriten shpirtrat
  Si lulet e egra në pranverë.

  Sa hir kish dor’e saj!

  E sillte atë dorë plot hir
  Mbi flokë derdhur xhevahire
  Me atë kurmin erëmirë
  Mbi shtat hedhur kaq shumë hire.

  Me atë hapin e shkujdesur
  Posi një flutur krahëlehtë
  Dhe pik’e lotit mbi qerpikë
  Si pikë vese përmbi fletë.

  Me një buzëqeshje yjet ndizte
  Çfarë kish kuptim pasandaj?!
  Ajo ish veç një rreze drite
  Sa hir që kish dor’ e saj!

  Pa ty

  Në vetmi i numërova
  Gjethet që ranë
  Pikat e shiut
  Në vetmi.
  Dhe kur çelën sythat…
  Ditët,
  Gëzimet
  Që kaluam të dy
  S’i numërova
  Tani që lotët më bien ndër sy
  I numëroj
  Pa ty.

  Portret

  Mundohem të krijoj portretin tënd
  Me çaste puthjesh-buzët e tua.
  Me horizonte ëmbëlsish-sytë
  Me magji prekjesh-duart
  Me fole ëndrrash –qerpikët.
  Flokët me…
  Me çfarë s’po di.
  Në këtë portret kërkoj
  Atë çka mbeti nga ti.

  O çast ndalu!

  I thuaj kohës të ndalet!
  O çast!
  O çast!
  Ndalu !
  Të t’i mbuloj buzët me puthje
  E trupin me ledhatime.

  Sa keq…

  U zverdhën gjethet
  E ranë
  Sa keq…
  Trishtim i bukur
  Që vret
  Për dreq!

  Pa këtë trishtim

  Dielli e theu poçin e kristaltë
  Nuk na duhet asnjë thërrmijë
  Prej kësaj dite.
  Mos u shih në pasqyrën e dhimbjes
  Ajo është veç
  Një imazh i rremë
  I trishtimit tënd të sotshëm.
  Do të të duhen shumë
  Të harrosh
  Edhe një tjetër dhimbje.
  Atëherë do të jesh bërë
  Edhe më e bukur
  Në një tjetër ditë
  Pa këtë trishtim.

  Nuk jam siç isha dje

  Jam më pak sot
  Në numurin e ditëve të mbetura
  Në ëndrrat për një të nesërmë më të bukur
  Në iluzionet vajzërore.

  Sot jam më shumë
  Në numurin e thinjave
  Të rrudhave të shtuara në fytyrë
  Të trishtimeve të mbledhura
  Dhe të një zemre më fisnike
  Ku dashuria për ju
  Të dashurit e mi
  Është më e madhe.

  Sa herë pa…

  Sa herë pa frymën tënde
  Humbas
  Nuk di se ku
  Dhe s’jam as unë
  Kur ti nuk je.
  Pa drithërimën tënde
  Të heshtur
  Heshtjes sime
  S’di ku t’i fshihem.
  Kjo më tmerron
  Kam frikë
  Besomë !

  Sa herë pa sytë e tu
  Drita më shuhet
  Terri më mbulon ndër shpirt
  Ndër sy.
  Kam frikë
  Besomë
  Kam frikë sa më s’thuhet
  Besomë kam frikë.
  Kam frikë pa ty.

  Sa herë pa zërin tënd
  Vetmia më shurdhon
  I shurdhër, i verbër mbetem
  Sa herë…
  Oh sa herë kjo mungesë më trishton

  Pa frymën tënde…
  Pa sytë e ty…
  Pa zërin tënd…
  Tretem
  Sa herë…!

  Pa yj

  Zgjas dorën të prek yjet
  Dhe verboj natën.

  Shëtisja me ty

  Ecja pyllit vjeshtarak
  Gjethet binin dy nga dy
  Mëngjes. Ti s’ishe atje
  Por unë shëtisja me ty.

  Pa të tjerët

  Hapa të ngadaltë
  Mbi një rrugicë në Shkup
  Hëna unazë në gishtin tim të vogël
  Pa të tjerët , pa të tjerët
  Vec me të zezën e natës puthur.

  Pritje

  Lumi pret shiun
  Unë pres lumin
  Me gishta të vegjël.

  Xixëllonjat u endën larg…shumë larg
  E humbën yjtë rrugën për në qiell
  ndamë të zezën nga nata, por nata iku
  në erën e vjeshtës lamë psherëtimat
  Aromën e shiut dhe këmbanat e një qyteti
  Lidhëm nyje në qiell, stacioni i fundit
  Ikja është ikje dhe në ëndërr
  Tashmë hirin trazojmë me gishta.

  Le të vijë deti

  Le të vijë deti
  Le të vijë deti
  Të marrë shiun
  Këmbanat që bien
  Aromën e brugave
  Le të marrë
  Minutat që zgjaten.
  Le të vijë deti
  Le të vijë deti
  Dhe unë të fle me natën.

  Nuk ka më stacione

  Nuk ka më stacione
  Për duart e bardha
  Për duart e vogla
  Pëe duart ndër duar
  Për buzët që puthën duart.

  Edhe ikjet kanë vlerë

  Ti do të ikësh, do më harrosh
  Ika dhimbje pas do lerë
  Herët a vonë do të mësosh
  Se dhe ikjet kanë vlerë.

  Rrëqethje

  Rend pas syve të tu vështrimi im
  Rëndon casti I pritjes. Oh, cast!
  Është ky cast sa gjithë jeta e mbetur
  Qoftë I fundit, përjetësi për mua
  Ethshëm t’I përgjërohem atij shikimi
  Tkurrem, zvogëlohem përpara tij
  Humbas, nuk jam më unë
  Jam gjethe vjeshte, pikë shiu, tingull këmbane
  Erë , murrlan, stuhi…jam furtunë.

  S’ka

  Ska më psherëtima
  Ka vec heshtje
  S’ka më dashuri!

  Fjali mungesore
  Unë, pishë e thyer
  Pa kurorë agimesh.
  Ti , rojtar pyjesh
  Pa ndërrime stinësh.
  *
  Prekja jote mbi lëkurën time
  Mesazh i pashkruar.
  *
  Do të lutem
  Për një shi harrimesh
  Mbi hirin e shpirtit tim.
  *
  Ti e zhveshe dashurinë
  Prej trupit tim
  Mëndafshin e saj
  e vare mbi kaktus.
  *
  Mbi një pikë loti,
  kalëruar
  Larg prej syve të mi
  Prej dhimbjes larg
  Si një i vdekur
  Prej varrit të tij.
  *
  Jam tek ti
  Sic nuk do të mund
  Të jem kurrë
  Buzëetur
  Për dhimbjen
  E kafshimit tënd.

  *

  Në degën e parë do var xhaketën
  Këpucët në trungun e pemës
  Degë pas dege fustanin, këmishën
  Në majë, fruti i Evës.

  *
  Asgjë nuk zhduket
  As dashuritë e pathëna
  As urrejtjet e mëdha
  Që vijnë nga dashuri të mëdha
  Ka veç një gjethnajë
  Që i mban fshehur.
  *
  ‘Do isha i kënaqur nga një vdekje tjetërsoj’
  Do isha e kënaqur nga një jetë tjetërsoj
  Më ngacmojnë kuajt me galopin e tyre
  Kalorësit që enden netëve
  Me letrën e fshehtë pashtë petkut
  Vulosur me bojën e kuqe.
  *
  Në kryqin e krahëve të mi
  Ti je Krishti
  Që des e ringjallesh cdo ditë
  Prej gjakut tim.
  *
  Kjo dashuri

  Kjo dashuri është tjetër lloj
  Nuk është si vesa e mëngjesit
  E patejdukshme, enigmatike
  E paholluar
  Më mbështjell
  Ajo është si shiu
  Si një shi i shtruar
  Që i vjen tokës
  Sa herë ajo ka etje.
  *
  Sytë e tij
  Kish të tillë sy
  Të tillë magji kish
  Që s’e kish patur kurrë
  Asnjë tempull hyjnish.

  *
  Sa trishtim duhet të ndiej?!
  E hedh shikimin nga dritarja
  Është pranverë, -thonë
  Por lulet janë të thara
  Ranë lulet e kumbullës
  Të gjitha.

  Klodiana Kullolli, Lushnjë , ALBANIA
  2000 – 2004 : Diplomë universitare , Universiteti ‘ Aleksandër Xhuvani, Elbasan’ , Fakulteti i Shkencave Humane, dega Gjuhë – Letërsi me rezultate shumë të mira.
  2006 – 2009 : Specializim Pasuniversitar Sh.P.U, Universiteti i Tiranës, Fakulteti i Shkencave Humane. Titulli Master i Nivelit të Dytë në Letërsi, mbrojtur në mikrotezën me temë ‘ Mbi disa veçori të tekstit poetik te Lasgush Poradeci’ , me udhëheqës shkencor Prof. Nasho Jorgaqin, vlerësuar me 95 pikë, pra Shumë mirë.
  2010 – Aktualisht ndjek studimet në Shkollën Doktorale pranë Departamentit të Letërsisë të Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë të Universitetit të Tiranës me udhëheqës shkencor Prof. Nasho Jorgaqin, me temë “Dukuri dhe individualitete të poezisë lirike shqipe midis dy Luftrave” ( 1914-1944).
  Aktualisht është mësuese për lëndën Letërsi dhe Gjuhë shqipe në gjimnazin “Miti Zoi Zaka”, Divjakë.
  2006 – 2008 : Nëndrejtoreshë në gjimnazin “Miti Zoi Zaka” , Divjakë.

  2004 – 2006 : Mësuese definitive për lëndën Letërsi dhe Gjuhë shqipe në gjimnazin ‘Miti Zoi Zaka’ , Divjakë.
  Zotëron gjuhën angleze dhe italiane

  Botime
  “ STINA E ËNDRRAVE” Poezi, OMBRA GVG, Tiranë, 2010.
  Cikle poezish në gazeta dhe revista , si: NACIONAL, MILOSAO, VEGIME LETRARE, etj.
  Ka në proces botimi vellimin e dytë.
  Klodiana më datën 10 Mars 2012, sipas kërkesës së sja u pranua në LNPSHA “PEGASI” ALBANIA
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/klodia10.jpg[/img]

 92. Agron shele says:

  Regina Nikaj Sterkaj Romë, Itali

  Ka lindur në Shkodër , tashmë banon në Romë , Itali.
  Është autore e disa librave poetikë, në përmbajtjen e të cilave vëlon e apelohet për dashuri e humanizëm njerëzor, manifestohet sinqeriteti dhe virtyti, duke treguar personalitetin e një femre të plotformuar në realitetin tonë të larmë.

  Më puthe dhe ike larg…

  Më puthe dhe ike larg
  për udhëtim,
  dhe puthjen
  tënde të njomë
  e lashë aty, si kujtim;

  e lashë, o jeta ime,
  deri sa të vish ti
  nuk e ” lava”;
  kur të arrish, o shpirt,

  me puthjen tënde të flaktë
  do ta fshish;
  edhe natën
  fjeta në një anë
  mos ta prish atë vulë
  të tëndes dashuri
  të zjarrtë…

  O shpirt
  e dua , deri në amshim,
  atë puthje si ti, nuk di ,
  të ma dhurojë asnjeri,
  o shpirt i shpirtit tim!

  * Poezi konkurruese ne konkursin e poezisë “GENOVA “02.06.2011, ku poetja mori çmim të parë, poezi kjo e shkëputur nga libri i saj i pestë “Kthemani zemrën “
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/regina.jpg[/img]

 93. Agron shele says:

  MIRLINDA MUSAJ, KOSOVO

  English
  “ “In the waterfall of thinking…” …
  The highlighting of poetry of the beautiful contrast
  The initiations without the inventions of the promising composition of the volition
  Of the talent of Mirlinda Mysaj
  From Kristaq F. Shabani I.W.A, W.P.S
  Mirlinda Mysaj is one discovery of the hard poetical creation that brings one new light in the aspect of the grasp and the trammels of the phenomenon that is abstracting or that is diverging from the others, whose covers with praises that she possesses without having an angle for the essence…
  There is itself angle that in origin of her creation…
  She is only 18 years old… I think that with the shown creation that carries one talent, that with one work full of cleverness and with her big volition could reach in the beautiful phantom literary…, without doubt and with the help of professionalism and human… Her creations have the dominant contrast, that creates the intriguing semantics and come very little or paly about to the others creators and with experience, that want to unfold the values regarding with the clubs, forums, rooms, mahoganies, muses, “ The cafe of ideas “, associations creations…
  One individual approach of Mirlinda, that selects in the selective way. Centralizing herself in hers narrative poetical, unfolds objectives, flings light and untucks the key of contrast, and then jerks up the level of lightness, minimizes the volume of voice and in one … dynamic, jerks up the level of volume of her voice appealing with the power for the daynight, for the lightshadow, and for her opposite, she has one eye that observes surprisingly in the unreachable extremities from the others eyes for the phenomenon that maybe is treated in parallel with the others…
  Her spiritual relations determined in the natural landscapes overlightens the landscape, and creates landscapes with the numerous colorations in the presence of the alienated Sun, of the decrescent star of the evening, of the runaway moon from the space of the night and determinated in the space of light replacing and swaping the position with the sun…
  A new situation in the poetry of Mirlinda, where the lyric is become dynamic in another form middle of the road, the love that have sings more another poets of the feminine don’t dedicate the importance of the kissing, of the embrace, of the detention, and of non coming of the grip of eighteenth skies, and of flight in overfeelings. She is careful in this walk, performing with her figure that on first sight, don’t seems brilliant, but the contrast lightens her, determining in front of two situations that change the position and to the colorations tones and expository creating dramatic. In this lyric finds out the love and the kissing “hidden ““somewhere “in the circumlocutions… And this asset is unfolding in hers two thousands creations interweaved with this sense and with this ferment…
  Girokaster, February 2011
  EVIDENTIMI I POEZISË SË KONTRASTIT TË BUKUR
  Nisjet pa stisje të krijimtarisë premtuese të vullnetizmit të talentit të Mirlinda Musaj
  Nga Kristaq F. Shabani I.W.A, W.P.S
  Mirlinda Musaj është një zbulesë e krijimit të vështirë poetik, e cila sjell një dritim në ri në aspektin e kapjes dhe shtrëngesës së fenomenit që përhumbet apo anashkalohet nga të të tjerët, të cilët i thurin lavde asaj që zotëron, pa i këndvështruar thelbin… Ka një këndvështrim të vetin që në zanafillë të krijimit të saj… Është vetëm 18 vjeçe… Mendoj se me krijimtarinë e shfaqur mbart një talent, i cili, me një punë plot zgjuarsi dhe me një vullnet të madh të saj, mund të arrijë në fanitje të bukur letrare…, pa dyshesë edhe me ndihmesën e profesionalizmit të pavështirë dhe human… Krijimet e saj kanë kontrastin mbizotërues, i cili krijon një semantikë intriguese dhe gjendet fare pak ose i zbehtë te shumë krijues të tjerë edhe me përvojë, të cilët duan të shpalosin vlerat në lidhje, klube, forume, oda, sofra, muza, “kafene idesh”, shoqata krijuesish…
  Një trajtesë individuale e Mirlindës, të cilën e përzgjedh selektivisht. Duke qendërzuar veten në rrëfenjën e saj poetike shpalos pikësynime, hedh dritëzim dhe ul çelës kontrasti, pastaj ngrë nivel ndriçimi, zvogëlon volum zëri dhe në një përsiatje dinamike; ngrë nivel volumi të zërit të saj duke apeluar me forcë për ditënatën, dritëhijen dhe të kundërtën e saj, ka një sy, që vëzhgon çuditërisht në skaje të pakapshëm nga sytë e të tjerëve për fenomenin, i cili, ndoshta, është trajtuar paralelisht me të tjerët… Lidhësitë shpirtërore të saj të vendosura në pazazhe natyrore e tejndriçojnë pasazhin, krijojnë peizazhe me ngjyrime të shumta në prezencën e Diellit të tjetërsuar, të yllit të mbrëmjes të zvogëluar, të hënës të larguar nga hapësira e mbrëmjes dhe të vendosur në hapësirën e dritës, duke zëvendësuar e shkëmbyer pozicionimin me diellin… Një gjendje e re në poezinë e Mirlindës, ku lirikja dinamizon në një formë tjetër të moderuar, ku dashuria së cilës i këndojnë shumë të tjera të gjinisë femërore nuk i kushtohet rëndësia e puthërimit, e përqafimit, e vonimit, e mosardhjes e shtërngimit e qiejve të tetë, e flatrimit në tejndjenja. Ajo është e kursyer në këtë ecje, duke performuar me figurimin e saj që, në pamje të parë, nuk duket i ndritshëm, por kontrastimi e driton, duke vendosur përballë dy gjendje që ndryshojnë pozicionin dhe të tonet ngjyrore edhe paraqitëse duke krijuar të beftën. Në këtë lirizëm e gjen dashurimin dhe puthërimin të “fshehur “ diku” në perifrazimet … Dhe kjo pasuri e kësaj vajze është shpalosur në dyqind krijimet e saj të ndërthuruara me këtë sens e me këtë tharm…
  Gjirokastër, shkurt 2011
  Mirlinda Musaj
  “Nella cataratta del pensiero”
  L’evidenza della poesia del bello contraste
  I cominci senza invenzioni della creazione della volonta del talento di Mirlinda Musaj
  Da Kristaq F. Shabani I.W.A, W.P.S
  Mirlinda Mysaj è una scoperta della creazione difficilissima poetica, la quale porta una lucezza nuova nell’aspetto della presa e del costrizione del fenomeno che si dispersa oppure che si evita dagli altri, i quali le cingono le glorie, a quella che posiede senza aver reso conto un punto di vista per l’essenza… C’ha un suo punto di vista in origine della sua creazione letteraria … Ha soltanto 19 anni.. Penso che con la creazione apparita porta un talento, il quale con un lavoro pieno d’intelligenza e con una volonta puo arrivare nello spettro bello letterario …, senza dubbio ed anche con l’aiuto del professionalismo non difficile ed umano…
  Le sue creazioni hanno il contraste predominante, il quale crea una semantica intrigante e si trova quasi poco presente oppure si dimostra in modo pallido da molti altri creatori ed anche con esperienza , i quali vogliono sfogliare i valori in seguito con dei clubi, forumi, stanze, mense , muse “caffe di idee ‘, associazioni di creatori…
  Una forma individuale di Mirlinda, la quale la sceglie in modo selezionato. Accentrare se stessa nel suo confesso poetico sfoglia dei propositi, butta luce e poi abbasa la chiave di contraste, poi eleva livello di splendore, diminuisce il volume della voce ed in una portata dinamica: alza il livello del suo volume appelando con forza per il giorno notte, per la luce ombra ed al suo contrario , c’ha un’occhio che osserva sorpredentemente nelle estremita inafferrabili dagli occhi degli altri per il fenomeno che forse è trattato parallelamente con gli altri…
  I suoi legami spirituali posizionati nei passaggi naturali che splendono al di la il paessaggio, che creano dei paessaggi con molti colorazioni nella presenza del Sole alienato, della stella della sera diminuita , della luna allontanata dallo spazio della sera e posizionata nello spazio della luce sostituindo e scambiando la posizione con il sole… Una nuova situazione nella poesia di Mirlinda, dove la lirica diventa dinamica in una altra forma moderata, dove l’amore, al quale gli cantano molte altre del genere femminile non gli dedica l’importanza del baccio, del abbraccio, del ritardo, della non venuta della stretta degli ottavi cieli, del volo nei sentimenti al di la, lei è risparmiata in questa camminata, svolgendo sulla sua figurazione che a prima vista non sembra splendida, ma il contraste le da luce mettendo di fronte due stati che cambiano la posizione ed i toni colorativi e presentativi creando la drammatica. In questa lirica lo trovi l’amore e il baccio “ nascosto “ “ in qualche luogo “ nei circonlocuzioni… E questa fortuna di questa ragazza è sfogliata nelle sue duecento creazioni intrecciati con questo senso e con questo lievito…
  Girocaster, febbraio, 2011
  The seasons without time in contrast
  1. The contrast of dawn
  You will begin to feel me,
  Then when the hot sun
  Will rise from the West
  And will set from the East!
  2. The contrast of warmth
  You will begin to feel my absence,
  Then when in the middle of summer,
  The sun won’t warm more,
  But will clench the freezing cold.
  3. The suddenness of Moon…
  You will begin to remind me,
  Then when the full moon,
  Will rise at the daybreak
  and not in the evening!
  4. The cries and humidity of two notes
  You will begin to cry for me,
  When the rain will begin,
  To wet your poor body,
  When you hate it in most of instances!
  5. The ruddy and the paleness
  You will begin to think for me,
  Then when in march of spring,
  The nature will be ruddy
  And the leaes will take a yellow color on the land!
  6. Finally my name…
  You will begin to say my name,
  Then when in January of winter,
  The sun will throw away your soul
  That you couldn’t bear it!
  7. The silent canto
  You will begin to love me,
  Then when in October of autumn
  Will bloom the forsaken trees
  And will sing the silent nightingale!
  8. The search delayed…
  You will begin to search me,
  Then when will come just a moment
  When I will be so far from you
  And I won’t look anymore for your love!!!
  Translator: Aleksandra Shabani (Majlinda)
  STINËT PA KOHË NË KONTRAST
  nga MIRLINDA MUSAJ, KOSOVË
  a. Kontrasti i lindjes
  Do të fillosh të më ndjesh,
  atëherë kur dielli i ngrohtë
  do të lindë nga Perendimi
  dhe do të perëndojë nga Lindja!
  b. Kontrasti i ngrohjes
  Do të fillosh të ndjesh mungesën time,
  atëherë kur, në mes të verës,
  s’do të ngrohë më dielli,
  por do të mbërthej acari!
  c. E papritura e Hënës…
  Do të fillosh të më kujtosh,
  atëherë kur, hëna e plotë
  do të lindë në agimin e ditës
  e jo në muzgun e mbrëmjes!
  d. Qarje dhe lagështi dynotash
  Do të fillosh të qash për mua,
  atëherë, kur do fillojë shiu,
  ta lagë trupin tënd të shkretë,
  kur ti e urren më së shumti!
  dh. E kuqërremta dhe zverdhja
  Do të fillosh të mendosh për mua
  atëherë kur, në marsin e pranverës,
  natyra do të jetë e kuqërremtë
  dhe gjethet do te zverdhen mbi tokë!
  e. Më së fundi emri im…
  Do fillosh ta thuash emrin tim
  atëherë kur, në janar të dimrit,
  dielli do ta flakë shpirtin tënd
  që t’i s’do të mund ta durosh!
  f. Bilbilim i heshtur
  Do të fillosh të më dashurosh
  atëherë, kur në tetor të vjeshtës,
  do të lulëzojnë pemët e braktisura
  e do të këndojë bilbili i heshtur!
  g. Kërkim i vonuar…
  Do të fillosh të më kërkosh,
  atëherë kur do të vijë një çast
  kur unë do jem shumë larg nga ty
  dhe s’do të të kërkoj më dashurinë tënde!!!
  I stagioni senza tempo in contrasto
  a. Il contrasto dell’Est
  Comincerai a sentirmi,
  allora quando il caldo sole
  nascera dall’Ovest
  e tramonterá dall’Est!
  b. Il contrasto del caldo
  Comincerai a sentire la mia mancanza,
  allora quando, nel mezzo dell’estate
  non riscalderá più il sole
  ma attacherá la brina.
  c. La sorpresa della Luna
  Comincerai a ricordarmi,
  allora quando, la luna piena
  nascerá all’alba
  e non al crepuscolo della notte.
  d. Pianti ed umidita di due note
  Comincerai a piangere per me,
  allora, quando inizierá la pioggia
  a bagnarlo il tuo povero corpo,
  quando tu l’ odi nella maggior parte!
  dh. Il color rame e l’ingiallimento
  Comincerai a pensare per me,
  allora quando, in marzo della primavera
  la natura sará color rame
  e le foglie si ingiallirano sulla terra!
  e. Infine il mio nome…
  Comincerai a dirlo il mio nome
  allora quando, in genaio dell’inverno
  il sole la buttera via la tua anima
  che tu non puoi sopportarlo!
  f. Canto silenzioso
  Comincerai ad amarmi
  allora quando, in ottobre dell’autunno
  fiorirano gli alberi abbandonati
  e canterá l’usignolo silenzioso!
  g. Cercata ritardata…
  Comincerai a cercarmi,
  allora quando, verra un’attimo
  quando io ci sarò troppo lontana da te
  e non ti cercherò mai più il tuo amore!!!
  Traduttore: Aleksandra Shabani(Majlinda)
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/mirlindamusaj.jpg[/img]

  • margaraett leite de oliveira says:

   [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/NODIADOLANAMENTODOMEULIVRO.jpg[/img]
   O AMOR É A FORÇA QUE ALICERÇA TODOS OS POETAS DA PEGASUS ALBANIA PORQUE SÃO SERES AMOROSOS ESPALHANDO O POLÉM QUE ALIMENTA A VIDA O AMOR PELOS QUATRO CANTOS DO MUNDO…AGRADEÇO A DEUS PARTICIPAR DESTA ODE DE SERES DO BEM.
   MARGARETT LEITE. POETISA . PESQUISADORA. PEDAGÓGA.TEATRÓLOGA.CRONISTA.

 94. Agron shele says:

  Venka Capa
  I am woman!
  Throwing a glance at ghastly light,
  I feel like a dried up stump,
  Stranded by fate,
  Beaten by mercy,
  In a hypocrisy season.
  Longing for life,
  Donating me the oak’s roots,
  Praying to Saint Mary:
  I am a woman, I’ve hopes,
  The holy desire is hetaing up,
  Throw to me an innocente branch,
  For binding with it,
  the maternal love!
  Jam grua
  2011-03-06
  Hedh vështrimin
  Zbehtësisë së dritës…
  Jam cung dru tharë
  Përplasur nga fati,
  Rrahur nga mëshira,
  Në stinë hipokrizie.
  Malli që kullos për jetën,
  Më dhuron këmbët e lisit,
  Lutem para Shën Marisë:
  Jam grua, kam shpresa,
  Më vlon dëshirë e shenjtë,
  Më hidh një degë të pafaj,
  Të lidh dashurinë amësore!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/verjanka.jpg[/img]

 95. Agron shele says:

  Albina Idrizi, Gjilan, Kosovo

  Albina IDRIZI born in ( valley of Presheva ) from where she moves to Gjilan as a child where she receives the elementary and higher education. She was graduated from the University of Prishtina, for Albanian Language & Literature.
  She published her first prose as a student of elementary school in 1980 in the magazine for children ‘ Pionieri’ from where she is involved in poetry in the periodical of time until 1997 when she publishes her first selection of poems for adults ‘Heshtje e mbarsur’ (impregnated silence). In November of the year 2007 she publishes the book for children ‘Ëndrra me ylberë’.(Dreams with rainbows). In April of the year 2009 she publishes the novel ‘Hijet e kullave’. (shadows of the barrows) welcomed by the readers and the critics as ‘one of the books that makes history’, the novel was translated into Romanian at the same year in Bukuresht in cooperation with Cultural Communion of the Albanians in Romania ALBANESUL. At the same year she is chosen to join the Albanian poets form all the regions with her poems in the bilingual anthology: Albanian and Romanian TEMPLUL CUVANTULUI “temple of the Word” In April of the year 2010 was published the book for adults ‘Dashuruar në diell’ “Enamoured in the sun”, a summary of poems .
  In Gembloux, the museum town in the suburbs of Bruxel in Belgium, in May of this year 2010, 40th jubilary Saloon she is honored with the Silver Medallion for poetry by the European Academy of Arts.
  Meanwhile, by the International Association of Poets, writers and Writers PEGASI Albania, she is honored with special prize for the novel ‘Shadows of Barrows’.
  From the Board for Culture, Youth and Sports of the town of Gjlan, in December of the year 2010 she is honored with gratitude for her literary art.
  In the same month in the framework of “ Literary autumn” of Gjilan she is honored with the dedicatory literary party where many distinguished names of the Albanian Literature participate and promote their writings.
  She is a member of the Association of Kosovo Writers, European Academy of Arts, International literary Association of Poets, Writers and Artists “Pegasi” ALBANIA as well as a member of the presidency of ARS Club “ BEQIR MUSLIU”.
  Albina Idrizi è nata a Termoc ( Valle di Presheva ) da quando era bambina si disloca a Gilan, dove ed anche termina l’educazione elementaria e l’educazione medio. La facolta filologico, la direzione per la Letteratura e per la Lingua Albanese le finisce nell’universita di Prishtina. La prima prosa la pubblica come alluna della scuola elementare nel 1980, nella rivista per bambini chiamato “ Il pioniere “, da dove la quale si abbraccia ed anche attraverso alla poesia nel periodico del tempo fino all’1997 quando pubblica il primo riassunto di poesia per gli adulti “ Silenzio incinto “ nella pubblicazione della rinascita. In novembre dell’anno 2007 lei pubblica il riassunto per bambini titolato “ Sogni con arcobaleni “. In aprile dell’anno 2009 pubblica il romanzo “ Le ombre delle torri “. Benvenuto dai lettori e dalla critica come uno dei libri più famosi, che fanno la storia Il romanzo si traduce nella lingua rumena nello stesso anno a Bukuresht, in collaborazione, con la comunita culturale degli albanesi, di Rumenia Albanesul. Nello stesso anno si sceglie a riunirsci ai poeti albanesi dai tutti i regioni con le sue poesie nell’antologia a duelingue: albanese e rumena, Templul Cuvantului rispettivamente “ Il tempio della parola”. In aprile dell’anno 2010 esce dalla stampa il riassunto con le poesie per gli adulti “ Amore nel sole “
  A Gemblooux la citta museale a periferia di Brussel in Belgica, in maggio di questo anno 2010, nel salone quarantacessimo anniversario si onora con la medaglia di argento per poesia dall’Accademia di Europa dell’Arte. Nel frattempo dall’Unione Internazionale dei poeti, degli scrittori, ed degli artisti Pegasi Albania si onora con il premio speciale per il romanzo “ Le ombre delle torri “
  Dalla direzione per la Gioventu, la Cultura e per lo sport della citta di Gilan, in dicembre dell’anno 2010 si onora con una riconoscenza per arte letteraria.
  Ma questo mese in quadro dell’autunno letterario di Gilan si onora con la sera dedicata letteraria della creazione in generalle dove partecipano e proclamano i loro scritti nomi conosciuti della letteraria albanese.
  E membre dell’unione dei poeti,e degli scrittori, di Cossova, l’ Accademia di Europa delle arti, dell’unione Internazionale dei poeti, degli scrittori, e dei artisti “ Pegasi Albania e come membre della presidenza del club Ars di “ Beqir Musliu “.
  Albina IDRIZI e lindur në Tërnoc ( Lugina e Preshevës ) prej ku si fëmijë shpërngulet në Gjilan ku edhe kryen shkollimin fillor dhe ate të mesëm. Fakultetin Filolgjik, drejtimin Letërsi dhe Gjuhë Shqipe përfundon në Universitetin e Prishtinës.
  Prozën e parë e boton si nxënëse e shkollës fillore më 1980 në revistën për fëmijë ”Pionieri” nga ku përfshihet edhe përmes poezisë në periodikun e kohës deri më 1997 kur boton përmbledhjen e parë me poezi për të rritur ‘Heshtje e mbarsur’ në botim të RILINDJES. Në nëntor të vitit 2007 boton përmbledhjen për fëmijë “Ëndrra me ylberë’”. Në prill të vitit 2009 boton romanin ‘Hijet e kullave’. I mirëpritur nga lexuesit dhe kritika si ‘një ndër librat që bëjnë historinë’ romani përkthehet në gjuhën rumune po të njejtin vit në Bukuresht në bashkëpunim me Bashkësinë Kulturore të Shqiptarëve të Rumunisë ALBANESUL. Në të njejtin vit përzgjidhet t’i bashkohet poetëve shqiptarë nga të gjitha viset me poezitë e saja në antologjinë dygjuhëshe: shqipe dhe rumune TEMPLUL CUVANTULUI gjegjësisht TEMPULLI I FJALËS. Në prill të vitit 2010 del nga shtypi përmbledhja me poezi për të rritur “Dashuruar në diell’ .
  Në Gembloux, qytetin muzeal në periferi të Brukselit në Belgjikë, në majin e këtij viti 2010, në Sallonin e 40 jubilar nderohet me medaljen e argjentë për poezi nga Akademia Europiane e Arteve.
  Ndërkaq, nga Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve PEGASI Albania, nderohet me Çmimin Special për romanin ‘Hijet e kullave’.
  Nga Drejtorati për Rini, Kulturë dhe Sport i qytetit të Gjilanit ,në dhjetor të vitit 2010 nderohet me mirënjohje për artin letrar.
  Po këtë muaj në kuadër të “ Vjeshtës Letrare” të Gjilanit nderohet me mbrëmjen përkushtuese letrare të krijimtarisë në përgjithsi ku marin pjesë dhe proklamojnë shkrimet e tyre emra të njohur të letërsisë shqiptare.
  Është anëtare e Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës, Akademisë Europiane të Arteve, Lidhjes Ndërkombëtare të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “ PEGASI” ALBANIA si she anëtare e kryesisë së ARS Clubit “ BEQIR MUSLIU”.
  Today I kissed my enemy
  Today, I kissed my enemy
  Slowly, softly, quietly,…
  His taste caused my soul ache
  My kiss burned his lip
  Then everything of iron melted between us.
  Believe me, today I kissed my enemy
  It seemed to me that I touched divinity with my hand
  Tears did not anything else out of him
  But my overwhelming happiness
  Because I brought the Man back to his senses.
  Yes, today I kissed my enemy
  In peace I will sleep at night
  He, fighting with his ego,
  Tomorrow triumphant, I know by his eyes
  He will get up in love.
  To my people
  Oftentimes
  The rain wetted him to the pith
  The winds
  They stabbed his body
  To the core
  The frost and the cold
  Freezed him
  Despite of that
  His body
  Was never transformed into soil.
  Life
  Don’t you say who can read it to the end
  Without getting blind?
  Who remained without sucking the nectare – poison
  Or the poison – nectare
  And if you found me at the first page
  It means that i have run out
  And if you found me at the second page
  It means that I started
  And if you found me resting at third page
  It means that I have finished
  This way life seems to be
  My friend
  That the song causes his face change
  And we all walk on each-other’s skin.
  Words of engagement
  In a meeting
  Of chosen men
  They were talking about me
  Words of engagement
  They measured
  My body’s height and width
  They weighted me in the steelyard
  My mouth, eyes and ears
  They touched everything
  But,
  No one was sucessful
  To touch my depth.
  From the window
  From the window
  Everything looks always beautiful
  The faces
  The loves
  Even deaths
  Seem less
  Horrible
  From the window
  We are always cheated.
  Anxiety
  I close my eyes and I see
  The man being tired of his weight
  The man being burned out of his word
  And, becomes smaller carrying it on his back
  As much as it gorws carrying it in his heart
  I close my eyes and see
  The man that continuously forgets
  That, that he needs constantly
  The loaders increase
  And they carry each-other on the back
  Oh, I don’t want to close my eyes anymore
  I don’t want to become grieved.
  My friend
  Take life as a stepmother
  And yourself as canescent
  When, even that way
  Filled plates
  With barley, corn and legume
  Mixed
  Continuously separates
  You will see
  How much easier will you learn
  The tale.
  SOT PUTHA ARMIKUN TIM
  Sot, putha armikun tim
  Lehtë, butë, qetë,…
  Mua më dhembi në shpirt shije e tij
  Atij i dogj në buzë e imja
  Pastaj çdo gjë e hekurt shkriu mes nesh.
  Besomëni, sot unë putha armikun tim
  M’u duk se preka me dorë Hyun
  Nuk e bënte tjetër loti syrin e tij
  Por lumturia ime e pushtuar
  Se ktheva në vete Njeriun.
  Po, sot putha armikun tim
  Në paqe natën do e flej unë
  Ai vetveten duke luftuar
  Nesër fitues, e di nga sytë e tij
  Do zgjohet i dashuruar.
  POPULLIT TIM
  Shpeshherë
  E lagu shiu deri në palcë
  Erërat
  Tejpërtej trupin
  Ia shpuan
  Thëllima dhe acari
  E ngrinë
  E megjithatë
  Trupi i tij
  Kurrë s’u shndërrua në baltë.
  JETA
  Athua kush mund ta lexojë deri në fund
  Pa u verbuar?
  Kush mbeti pa e thithur nektarin – farmak
  Apo farmakun – nektar
  E nëse në faqen e parë u gjenda
  Do të thotë se unë ka dalë
  E nëse në faqen e dytë më gjete
  Do të thotë se unë fillova
  E nëse nëse në faqen e tretë po çlodhem
  Do të thotë se unë mbarova
  Kjo na qenka jeta
  Miku im
  Që kënga ia ndërron fytyrën
  E të gjithë ecim nëpër lëkurë të njëri-tjetrit.
  FJALË FEJESE
  Në një tubim
  Burrash të zgjedhur
  U bë fjalë për mua
  Fjalë fejese
  Gjatësinë dhe gjerësinë
  E trupit ma matën
  Më peshuan edhe në kandar
  Gojë, sy e veshë
  Zunë në gojë
  Prekën nga të gjitha anët
  Por,
  Askush s’ia doli
  Të prekë thellësinë time.
  NGA DRITARJA
  Nga dritarja
  Gjithmonë duket më bukur
  Edhe fytyrat
  Edhe dashuritë
  Madje, edhe vdekjet
  Duken më pak
  Të tmerrshme
  Nga dritarja
  Gjithmonë gënjehemi.
  ANKTH
  Mbyll sytë e shoh
  Njeriun që lodhet nga pesha e vet
  Njeriun që dërrmohet nga fjala e vet
  Dhe, zvogëlohet duke e bartur në shpinë
  Për aq sa rritet duke e bartur në zemër
  Mbyll sytë e shoh
  Njeriun që vazhdimisht harron
  Atë, që vazhdimisht i duhet
  Hamajtë shtohen e shtohen
  Dhe bartin njëri – tjetrin në kurriz
  Oh, s’dua të mbyll më sytë
  S’dua të trishtohem.
  1. Oggi ho baciato il mio nemico
  O ggi ho baciato il mio nemico
  leggermente, morbidamente, tranquillamente, …
  a me mi dolsi nell’anima il suo sapore
  a lui si è bruciato nelle labbra il mio
  e poi ogni cosa di ferro si fonde tra noi.
  Credetemi, oggi io ho baciato il mio nemico
  mi è sembrato come se ho toccato con la mano il Dio
  non lo faceva altro la lacrima il suo occhio
  ma la mia felicita conquistata
  che ho ritornato in se l’uomo.
  Si, oggi ho baciato il suo nemico
  in pace la notte la dormirò io
  lui lottando con se stesso
  domani vincitore, lo so dai suoi occhi
  si sveglierá innamorato.
  2. Al mio popolo
  Tante volte
  l’ha bagnato la pioggia fino al midollo
  i venti
  al di la il corpo
  glielo hanno trapassato
  la gelata e la brina
  l’hanno ghiacciato
  e comunque
  il suo corpo
  mai non si è transformato
  nel fango.
  3. La vita
  Ma tu dici chi puo leggerla fino alla fine
  senza rendersi ceco?
  Chi è rimasto senza aspirare il nettare – veleno
  oppure il veleno – nettare?
  E se nella prima pagina mi sono trovata
  significherá che mi è uscita
  e se nella seconda pagina mi hai trovata
  significherá che ho cominciato
  e se nella terza pagina mi sto riposando
  significherá che io ho terminato
  questa è la vita
  amico mio
  che la canzone le cambia la faccia
  e tutti camminiamo nella pelle dell’uno all’altro.
  4. Parole di fidanzamento
  In un discorso
  di uomini scelti
  si parlava di me
  parole di fidanzamento
  la lunghezza e la larghezza
  del corpo me l’hanno misurata
  mi hanno soppesata ed anche in bilancia.
  Bocca, occhi ed orecchie
  hanno menzionato e
  hanno toccato tutte le parti
  ma
  nessuno non è riuscito
  toccare la mia profondita.
  5. Dalla finestra
  Dalla finestra
  sempre sembra più bello
  ed anche nei volti
  ed anche negli amori
  anzi ed anche nelle morti
  sembrano più meno
  terribili
  dalla finestra
  sempre ci ingannamo.
  6. Incubo
  Chiudo gli occhi e vedo
  l’uomo che si stanca dal suo peso
  l’uomo che si schiaccia dalla sua parola
  e si diminuisce portandola sulla spalla
  per quanto si cresce portandola in cuore
  chiudo gli occhi e vedo
  l’uomo che dimentica continuamente
  quello che ne ha bisogno continuamente
  i facchini si aumentano e si aumentano
  e portano sulle spalle l’uno all’altro
  oh, non voglio chiudere più gli occhi
  non voglio rattristarmi.
  7. Mia amica
  Prendela la vita come matrigna
  e te stessa come livida
  quando e cosi
  le pietanze piene
  di orzo, di grano, e di fagioli
  miste
  metti a parte continuamente
  vedrai
  come facilmente imparerai
  la favola.
  1. ΣΗΜΕΡΑ :ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΜΟΥ ΦΙΛΙΣΑ
  Σήμερα , τον εχθρό μου φίλισα
  ελαφρά, μαλακά κι ήρεμα….
  Εμένα την ψυχή μου επόνεσε η γλύκα του,
  Και μετά, καθετί το δυνατό, έσβυσε σε μας.
  Πίστέψτεμε, σήμερα εγώ τον εχθρό μου φίλησα
  Νόμισα πως άγγιξα με το χέρι του ….
  Τίποτα άλλο δεν έκανε το δάκρυ στο μάτι του
  αλλά η καταχτημένη ευτυχία μου
  δεν τον ξανάφερε πάλι τον Άνθρωπω.
  Ναι, σήμερα φίλησα τον εχθρό μου
  Σε ειρήνη την νύχτα θα κοιμηθώ εγώ
  Αυτός πιέζοντας τον εαυτόν του
  Αύριο νικητής, απ’τα μάτια του
  το ξέρω,
  Αγαπημένος θα ξυπνήση.
  ΣΤΟ ΛΑΑΟ ΜΟΥ
  Συχνά
  Η βροχή το έβρεξε μέχρι το μεδούλι
  κι ο Αέρας πέρα για πέρα όλο το σώμα
  τόχουνε σπάσει
  βαθιά και σκληρά
  παγωμένο
  και μολαταύτα
  Το σώμα του
  ποτέ δεν κατάντησε σε βάλτο
  Ποιος δεν έμεινε χωρίς να πιει
  τα νέκταρ φαρμάκι.
  3. Η ΖΩΗ
  Για πέσμου, ποιος μπορεί να το διαβάσει ως το τέλος,
  χωρίς να τυφλωθεί;
  Ποιος δεν ήπιε το νέκταρ – φαρμάκι,
  Ή το φαρμάκι – νέκταρ
  Κι αν βρέθηκα στην πρώτη σελίδα
  θε να πει πως εγώ βγήκα
  Κι αν με βρήκες στη δεύτερη σελίδα
  θε να πει πως εγώ έχω αρχίσει
  Κι αν , αν στην Τρίτη σελίδα ξαποστένω
  θε να πει πως τέλειωσα εγώ
  Αυτή ήταν η ζωή
  Ω, φίλε μου, εσύ,
  Που το τραγούδι αλλάζει η μορφή,
  Και όλοι περνούν στο δέρμα του ενός και τ’άλλου.
  4. ΛΟΓΙΑ ΑΡΑΒΩΝΑ
  Σε μια σύσκεψη
  Διαλεγμένων ανδρών
  Μιλήσανε για μένα
  Λόγια αραβώνα,
  Κατά μήκος, κατά πλάτος,
  Του σώματός μου τα μετρήσανε
  Στη ζυγαριά μου τα ζυγίσανε
  Στόμα, μάτια κι αφτιά
  Όλα τα είπανε,
  Όλα τα έθιξαν,
  Αλλά,
  Κανείς δεν μπόρεσε
  Να θίξει τα βάθη μου σωστά.
  5. ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ
  Από το παράθυρο
  Πάντα φαίνοντε πιο όμορφα,
  Και τα πρόσωπα
  Κι οι έρωτες
  Μα, κι όλοι οι θανάτοι,
  Φαίνοντε πιο λίγο
  Τρομερά
  Απ’το παράθυρο
  Και πάντα κάνουμε λάθος.
  6. ΒΡΑΧΝΑΣ
  Τα μάτια κλείνω και βλέπω
  Τον άνθρωπο που κουράζεται απ’το βάρος του
  Που κατακουράζεται απ’τα λόγια του,
  Και μικραίνει, φέρνοντά στα στην πλάτη
  Κι όσο μεγαλώνει, κρατώντας το στην καρδιά
  Κλείνω τα μάτια και βλέπω
  Τον άνθρωπο που πάντα ξεχνά
  Εκείνο, που του χρειάζεται πάντα,
  Οι χαμάληδες πάντα αυξαίνουν
  Και κρατούν ο ένας το άλλον στους πλάτες,
  Ωχ, δεν θέλω να κλείσω τα μάτια μου
  Δεν θέλω να λυπηθώ.
  7. Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ
  Σαν μητριά πάρε τη ζωή
  Και τον εαυτόν σου σαν….
  Πότε, και έτσι
  Πιάτα γεμάτα
  Με κριθάρι, σιτάρι και φασούλια
  ανακατωμένα
  πάντοτε χωρίζει
  Έχεις να δεις θε να το μάθεις
  Πόσο εύκολα θε να το μάθεις
  Το παραμύθι.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/albina.jpg[/img]

 96. Agron shele says:

  Albana Cufaj Zhyta

  Albana Cufaj Zhuta, model i metaforëzimit të qënësisë grua !

  nga Agron shele
  Albana Cufaj Zhuta ka kindur në 13 Gusht 1977 në qytetin e Pukës.Studimet bazë do i merrte në qytetin e lindjes, pët të vazhduar më pas studimet e larta në Fakultetin Filologjik, Dega Gjuhë-Letersi, Tiranë. Peisazhet mahnitëse që afronte vendëlindja, gërshetuar me pasionin e madh që e karakterizonte dhe kureshtjen drejt botës së artit të shkruar, do ndikonin drejtëpërdrejt në formimin e saj intelektuak dhe artistik. Me një narrativitet psiko-esencial, psiko-analitik dhe këndvështrim të thellë ajo do të depërtojë në atë botë, sa mistike por dhe kaq të bukur, dhe do e paraqesë “figurën grua”me gjithë reminishencat që shoqërojnë atë.

  “Aromë tjetër gruaje,
  në gishtërinjtë tek zgjaten mallit tend.
  Frymë tjetër në dihatjen e ditës,
  njëpasnjëshmërisht zë vend. “

  Që në titull artikulon mendimin e saj rreth performimit dhe idilit që shoqëron një tjetër grua, një tjetër portret,që nuk meriton dhimbje, nuk meriton repifrazimin e modalitetit të krijuar. Eshtë interesant por dhe grishës boshti poetik i saj, një bosht që ka ngjyra dhe dritë, ka mesazh dhe figuracion, ka dinamikë dhe ndjenjë. Përbrenda poezisë së saj gjen zjarrin dhe akullin, ëndrrën dhe bukurinë shpirtërore, gëzimin e jetës dhe meditimin, brishtësinë dhe dhimbjen, dashurinë dhe iamgjinatën.

  Le të ndalemi pak dhe të fragmatizojmë esencialen e Albanës tek poezia
  “Rrugëve të shpirtit”

  Nata është e zezë pis,
  e zezë si pendët e korbit,
  që u ul në ballkonin tim,
  para disa ditëve,
  shumë ditëve,
  e ndoshta edhe dje.

  Pse ka kaq shumë natë, heshtje, ankth dhe dhimbje, që sillet tej e mbanë ndërgjegjies dhe të qënit grua. Nuk është çast frikësimi, por ditë, , ndoshta die, ndoshta hieroglif i subkoshiencës lodhur, kesaj nëndije që fsheh mijëra pasazhe të konfiguruara dhe të murëzuara nga ndjenjësia pafajësi. Përqëndrimi poetik në momentin e parë jep ndjesinë e dobësisë, të dorëzimit të qënies para fatit të paracaktuar, por koherenca dhe karakteri i fortë, përmbyll harkun e këtij riciklimi: zi, vuajtje, ditë pritjeje… jetë pritjeje me besimin tek e nesërmja dhe mantelin e shpirtit hidhërim e flak bashkë me kujtimet e trishta.

  Ditë të re kam në shpirt.
  Në kalldrëmet e shpirtit më ngecin këpucët e kujtimeve,
  bartin ty çuditërisht.

  Eshtë një gjetje dhe një sublimim që natyrshëm kalon pëtej te shkuarës, por me tjetër mesazh, me tjetër botë, me tjetër diell, me tjetër rreze drite, i cili luan pentagramin jetësor me notat e një shpirti të rilindur. Sa më shumë të përqëndrohesh tek suaza krijuese e autores aq më shumë do ndjesh dhe kuptosh idilin artistik të saj, muzikalitetin dhe farfurimën e fjalëve që grishin, prekin, ndjejnë dhe subjiktivizojnë magjinë jetë.

  “E mrekullueshme si nje trup femre.
  Muzikën e saj luan.
  Ndër gishtat e tij,
  Në prekjen e tij.
  Drithërohet,
  kur harku përshkon telat e saj.”

  Harmoni e përkryer dhe për më tepër sinkronim i qartë i trukut amorf, muzikalitetit dhe ndjenjësisë, që përshkruan dhe drithëron njëlloj si tingulli i telit violinë.
  Kjo është vetëm një grimcë e vogël depërtimi në aurorën e krijimtarisë së Albanës, pasi vëllimi i dytë poetik “Aromë gruaje”, ka dimesion më të madh,stilistikë më të përzgjedhur dhe për më tepër ka shumë më tepër pjekuri artistike.
  Poezia e Albanës meriton vëmendje me të madhe, sepse bafasia dhe arti saj profarm me detajim qënësinë grua, sjell tjetër këndvështrim, dritëhije dhe proçesion, i cili realizohet grafikisht dhe artistikisht në mënyrë sinjikative dhe të arrirë. Autorja është një model, e cila me lakonizmin e saj hedh dritë në atë spiritualizëm gjysëm të fshehtë që mbart gruaja dhe si e tillë ajo ka ditur të metaforëzojë botën, ëndrrën dhe pasionin e vërtetë të saj.

  Another woman

  Another scent of a woman
  In the fingers that are extending to your longing …
  Another breath in the wheeze of the day
  Successively settles,
  A breeze of the golden hair, like the sunrays
  Polished in the sky
  They melt
  The breath’s vapor on the dream’s window,
  Which sits on the eyelids of time
  In order to wake you up in another breath’s scent
  Another scent of a woman
  In the swan’s crop it feels feminine
  And sings only once
  Scent of a penetrating air
  Her walk on the lacy dress
  Another scent of a woman
  In the unborn baby girl
  But it hang on the nail
  of the memories as the most beautiful of paintings.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/albana1.jpg[/img]

 97. Agron shele says:

  Born, broughtup and educated in Varanasi, I am a university professor, teaching English language skills to students of earth and mineral sciences. I have authored over 150 articles,165 book reviews and 34 books, including Twelve collections of poems, among them, two jointly with U S Bahri, TWO POETS (1994) and COVER TO COVER (2002), and two others, EVERY STONE DROP PEBBLE (1999) jointly with Catherine Mire and Patricia Prime, and PACEM IN TERRIS (2003, a trilogy collection, containing my haiku collection PEDDLING DREAM). MY SILENCE AND OTHER SELECTED POEMS:1974-1994 (1996), ABOVE THE EARTH’S GREEN (1997), and THE RIVER RETURNS (2006) are my other three important poetry books. NEW INDIAN ENGLISH POETRY: AN ALTERNATIVE VOICE: R.K.SINGH (ed: I.K.Sharma) is the latest publication on my poetry. It contains 22 critical articles, six interviews and over a dozen review/comments by about 30 scholars.(Details from bookenclave@yahoo.com). I have received several awards and honours, including honorary Litt.D. from the World Academy of Arts and Culture, Taiwan, 1984, Michael Madhusudan Award, Calcutta, 1994 and Peace Museum Award from Ritsumeikan University, Kyoto, 1999.

  NEW AND SELECTED POEMS TANKA AND HAIKU

  –Ram Krishna Singh

  ACKNOWLEDGMENTS
  The poet and the publisher are grateful to the editors of the following journals, zines and anthologies that carried some of the poems presented here:
  Sarasvati (Leicestershire, UK), The World Poets Quarterly (Chongqing City, P.R.China), Kō (Nagoya, Japan), The Tanka Journal (Tokyo, Japan), Chairman Poetics (Taiwan, ROC), Magnapoets (Ontario, Canada), Create4U (The Netherlands), Moonset Literary Newspaper (Oregon, USA), Time Haiku (London), Atlanta Chinese News (USA), Paper Wasp (Queensland, Australia), Modern English Tanka (Maryland, USA), Kelaino (Athens, Greece), Mainichi Daily News (Tokyo), Poet (Belgrade), Ambrosia: Journal of Fine Haiku (Maryland, USA), Poet (Chennai), Poetry World (Chennai), Cyber Literature (Patna), Research (Patna), Indian Book Chronicle (Jaipur), Indian Journal of Postcolonial Literature (Thodupuzha, Kerala), Triveni (Hyderabad), Bridge-in-Making (Kolkata), The Journal of Indian Writing I English (Gulbarga), Indian Journal of English Studies, and e-journals, Lynx, Asahi Haiku Network, Simply Haiku, Asia Writes, Syndic Literary Journal, New Mirage Journal, EPN, Mann Library’s Daily Haiku, Akita International Haiku Network, Shamrock Haiku Journal, Haiku Reality, and World Haiku Review.

  Some poems have also appeared in the following anthologies/collections:

  Busy Bee Book of Contemporary Indian English Poetry (eds: P. Raja and Rita Nath Keshari). Pondicherry: Busy Bee Books, 2007.
  Contemporary Poets (ed: M.S. Venkata Ramaiah). Bangalore: Biz Buzz, 2009.
  A Dictionary of Contemporary International Poets (eds: Choi Lai Sheung and Zhang Zhi). Chongqing City: The Earth Culture Press, 2010.
  Sense and Silence: Collected Poems (R.K. Singh). Jaipur: Yking Books, 2010.
  Sexless Solitude and Other Poems (R.K.Singh). Bareilly: Prakash Book Depot, 2009.
  The River Returns (R.K. Singh). Bareilly: Prakash Book Depot, 2006.

  PREFACE

  Life is too real to be believed, yet we must keep dreaming and try to live with a resonance of what we think while we touch various levels of reality—political, social, personal, or spiritual—and be ourselves.

  Genuine poetry happens as an event to be truthful, clear, courageous, and honest to oneself; to be open about things one often tries to conceal. Poetry provides an opportunity for expressing ones intimate moments with the same passion as while talking about the interwoven outer realities.

  I also view it as the expression of cosmic, organic, erotic life, creating its own forms, expressing itself and, in being expressed, finds its voice.

  My experience convinces me that we are not limited by what we are, but we are limited by what we are not. Poetry becomes a means to overcome this limitation, and thus, allows us not only to know ourselves but also to expand on what we are.

  This means we should remain open to healthy revisions that we can make to our way of thinking, and incorporate new perspectives into our outlook. In other words, we should not let our own rigidity destroy our potential, but rather we should evince a forward-looking, tolerant, and open mindset if we wish to create future.

  I don’t know if my poetry fits in what I think at the moment but poetry does help us traverse the boundaries of hesitation to see the joy of fulfillment.

  I am grateful to Mr Sudarshan Kcherry for readily agreeing to publish this collection and support my creativity.

  –R.K. Singh

  Contents
  1. Death
  2. Labyrinths
  3. Mistake
  4. Smoke
  5. Fisherman’s Song
  6. Threat
  7. Midnight Cry
  8. Games of Convenience
  9. Unheard Silences
  10. Revelations
  11. Poetry Unsafe
  12. Dust Smells
  13. One Day I’ll Sleep Well
  14. I Carry the Tomb
  15. Temple
  16. War
  17. Saints’ Blasphemy
  18. Rituals
  19. There’s No Music
  20. Time is Running Out
  21. Necklace
  22. Vision
  23. His Smile is Fake
  24. Trekking
  25. When She Smiles Her Sex
  26. Hunger
  27. Delusion
  28. Pollution
  29. Creativity
  30. Liberation
  31. Kamakhya
  32. Debris
  33. Tombstone
  34. There’s No Grace
  35. Meditation
  36. Karmic Credit
  37. Bones Breathe
  38. A Long Game
  39. Tunnel
  40. Rainbow
  41. Solitude
  42. Rotten Rat
  43. Too Painful
  44. Pain
  45. Valley of Self
  46. Snake
  47. Wisdom
  48. Helplessness
  49. Elements Clack
  50. It’s More Voluptuous to Float
  51. Eyeless Jagannath
  52. Decay with Divinity
  53. Night’s Silence

  SOME SHORTER POEMS
  Tanka 67-90
  Haiku 91-121

  1

  DEATH

  We do not know
  who cares for us
  live or dead

  nor do we know
  our end
  now or ever

  which meeting with whom
  is the last
  we do not know

  when darkness gushes
  in from the breach
  sky sinks down

  as stranger we come
  as stranger
  we pass

  like withered grass
  uncelebrated
  unmourned, unknown

  2

  LABYRINTHS

  With sudden twists and turns
  popping up each new day
  life still awaits intrigues
  through meandering pathways
  I search the golden light
  the rising Capricorn
  held for a Sunday child

  the labyrinths are dark
  and scary but I know
  the way in is the way out
  I can’t trip along the way
  like others in blind alleys
  the guarding angel
  leads me to golden reward

  3

  MISTAKE

  Don’t defile
  my goddess you smell
  private parts

  with sexy
  hibiscus don’t crack
  the centre

  take bath first
  and touch Kali
  with clean mind

  I can’t let
  your wandering hands
  make mistake

  4

  SMOKE

  I can’t enter
  the sky high mind
  of a crow or eagle

  but I know
  how it feels
  in cold-wet air

  I have lived
  breathless winter
  in the open

  and no star woke up
  to clean the smoke
  I slowly became

  5

  FISHERMAN’ S SONG

  Walking along the beach
  they collect empty shells
  that fascinate senses
  in the salty air

  feel the life now no more
  but argue about the sex
  of a conch ignoring
  the fisherman’s song

  6

  THREAT

  We chase myths in self-made Amazon
  fish turtles that change colour in new waters

  we create landscape of nightmares and wade through
  anacondas that threaten our confidence

  lost in the jungles of our own making
  we beat about thorny grasses now

  look for the twin flames for convenience
  cloud judgment and reality for control

  challenge the Republic and divide
  the defence that could never be

  7

  MIDNIGHT CRY

  No use abusing
  or cursing anyone when
  restless and breathless
  I cry to god to help me
  for a while let me sleep

  sexless meditate
  in the darkest of hours
  negotiate peace
  with self and rest even if
  I exist in my sufferings

  8

  GAMES OF CONVENIENCE

  Before the ant-eaten roots
  yield to storm and the roof cracks
  I must find a new shelter
  to escape the full collapse:

  the façade of specious house
  and dead wood midst dust and green
  have popped up myths of ages
  academics recycle

  holding gods in the hand
  in cozy illusions
  perpetuate newer
  games of convenience

  ANGELS FUME

  They say my birth was a heavenly event:
  here I am suffering third rate villains
  that erect walls to stop the chariots
  from Merkaba: the angels fume but who cares
  heaven is a mirage in human zoo
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/ram.jpg[/img]

  • Dear Agron,
   Please replace Perugu Rama Krishna’s photo below my poems with my photo, as uploaded. I also attach the covers of the book to go with my entry.
   All the best
   R K
   [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/DSCN1462-1.jpg[/img]
   [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/New_and_Selected_Poems__Tanka_and_Haiku2-1.jpg[/img]

 98. Agron shele says:

  Agim Gashi

  Where shall I leave the future?
  We find ourselves in the middle of the desert
  Everything I see horrifies me…
  They’re no wounds
  Black daily chronicles are being read,
  My people you never freed yourself from the mentality…
  The evil does not wrestle with the evil …
  We see less of what happens to us
  Before us black clouds rise …
  Why the evil things are being repeated
  We leave behind a shadow
  To the passing generations…
  I had wished to be
  Only for myself
  And to defeat the evil
  The future is our dream
  The future births do not stop…
  Who is misusing the freedom
  It has rotten blood,
  It forebodes misfortune
  Where will I leave the future
  When shall I take the road to eternity?
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/agim1.jpg[/img]

 99. Agron shele says:

  Alma Alpina Begaj, DURRES, ALBANIA

  Alma Alpina Begaj, DURRES, ALBANIA

  A SILENT SYNPHONY
  As a melody sound
  I heard your voice,
  That silently came,
  Like a lightly whisper.
  And I’m punished
  To wait for a word,
  Inside the indeterminate silence
  Is… so long.
  Melody sound
  Silent behind the spaces
  Voiced or envoiced,
  Sol, waiting at the top of pentagram.
  You, unsure to say
  Only an chord,
  And white I’m waiting for your sonnet,
  I silently dance my symphony.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/almaalpina.jpg[/img]

 100. Agron shele says:

  Gentjan Banaj
  IKONA TE THYERA

  Gentjan Banaj lindi më 10. 06. 1974 në Fier.
  Kryen studimet e larta në degën Gjuhë-Letërsi
  Shkodër 1994-1998.

  KITARA
  Një tel këputet
  Kitaristi shpohet në sy
  Nota vdes, gjysmë kitarist
  Gjysmë varr kitara.

  Redaktor Xhevdet Shehu
  Nuri Plaku
  Korrektor ; Xhevdet Shehu.
  Piktura Shkëlqim Meçe

  Poezia si ikonë

  Parafjalë për librin me poezi “Ikonat e thyera” të Gentjan Banajt

  1

  Midis zhurmës së hatashme që bën politika dhe mediat e ndryshme, midis lajmeve të përditshme me dhunë dhe vrasje në jetën tonë të ashpër, kur na mungon prej kushedi sa kohësh një gazetë letrare, leximi i një libri me poezi është sa një befasi e këndshme, aq dhe një luks.

  Të tillë ndjesi përjetova ndërsa më ra në dorë ky vëllim me poezi i poetit Gentjan Banaj.

  Të shkruash poezi në kohën e sotme në pamje të parë duket si marrëzi. Dhe “marrëzia” duket se dyfishohet kur këmbëngul për botimin e saj. Jetojmë në një kohë sa të çuditshme aq dhe absurde. Jetojmë në një kohë kur për poezinë e brishtë mbahet një qëndrim brutal, i pashpirt. Mbahet ky qëndrim nga shtetarët, nga politikanët, nga biznesmenët po se po, madje dhe nga ata prej të cilëve pritej më pak një qëndrim i tillë – nga librarët.

  Jetojmë në një kohë kur poetëve u duket se gjithçka shkon së prapthi, kur gjithçka duket se është e lidhur me paranë, me fitimin, me ndërtimet qiellgërvishtëse ku burojnë paratë lumë, me biznese dhe trafiqe ku përzihen armët dhe vdekja, por pak, për të mos thënë askush nuk kujtohet për këtë art të vjetër sa bota dhe ndoshta më njerëzorin, me të cilin janë edukuar brezat njëri pas tjetrit, poezinë…

  Kohë e keqe për lirikën, thotë një poet kosovar.

  Por poetët shpesh kanë sfiduar botën dhe kohën kur jetojnë. Dhe kjo ndodh se ata besojnë te thelbi i pazhbëshëm i poezisë, te arti që bëjnë, te kumtet njerëzore që përcjellin. Ndaj dhe poezia ka mbijetuar. Është shkruar, është botuar, është përcjellë gojë më gojë e dorë më dorë. Sepse ata besojnë te shenjtëria e poezisë, e shikojnë atë si ikonë, jetojnë me të dhe i falen si Shën Mërisë.

  Një dëshmi të mbijetesës së poezisë unë do të quaja dhe këtë përmbledhje poetike të Gentjan Banajt.

  2.

  Në këtë atmosferë, Gentjan Banaj shfaqet para lexuesit me vëllimin e dytë me poezi të titulluar “Ikonat e thyera”. Vëllimin e parë e ka botuar dhjetë vjet më parë nën titullin “Parajsë në plehra”. Pra, në një hark kohor prej dhjetë vjetësh, pasi ka akumuluar dhe ka reflektuar mbi botën që e rrethon, autori dëshmon se jo vetëm nuk ka hequr dorë nga besimi tek ikona e tij, por se është edhe më i vendosur të ecë përpara në këtë rrugë sa të ëndërrt aq edhe tokësore, sa të dhimbshme aq dhe të magjishme të poezisë.

  Natyrisht, në këtë vëllim të dytë ai shfaqet me një pjekuri më të madhe në krahasim me librin e tij të parë që e ka botuar kur ishte 23 vjeç. Tashmë ai ka një përfytyrim më të qartë botën dhe ngjarjet, për dukuritë mbi të cilat vjershëron, me një prirje të dukshme për të filozofuar mbi metaforat dhe gjetjet artistike të tij. Si e tillë, poezia e Gentit të vë në mendime. Të vë në mendime me poezinë që krijon për një të qarë fëmije buzë rruge, për një nënë që shkon në varreza dhe rënkon “Ah, bijtë e nënës, mu plakët nën dhé”, për një puthje që ftohet “nga mirupafshim në lamtumirë”, për ca imazhe që i feksin nga Rruga e Qumështit, për mesnatën që i ka ngecur në fyt “si një lëmsh trishtimi”, për një “pranverë të dimëruar blerimvrarë”, për trokthin e frikshëm të Kalit të Trojës…

  Duke lexuar me vëmendje poezitë e Gentjan Banajt ndien menjëherë atmosferën e dhjetë viteve të fundit që kemi përjetuar të gjithë së toku në këtë Shqipërinë tonë. Nëpër vargjet e poetit davaritet mjegulla e dhimbjes dhe trishtimit njerëzor në një kohë të vështirë sikurse kanë qenë në të vërtetë këto vite që kemi lënë pas. I çliruar nga prangat e paragjykimeve dhe të censurës, poeti jeton me hallet njerëzore, i ndien ato gjer në asht, dhe nga thellësia e shpirtit i feksin metaforat, rimat dhe ritmi shpesh i ndërkryer i poezive të tij. “Jeta të kryqëzon,/ pas ngjarjeve të mëdha!/ Vdesim nga pak/ duke i ikur agimit”, shkruan ai te poezia “Muzg”. Ndërsa përfytyrimi i tij merr përmasa kozmike te poezia “Imazhe nga Rruga e Qumështit”: “Pas ndarjes, ti nesër e mërzitur/ Do të rendësh me hapa harrimi,/ Lëkura e bardhë, si nga prekja do të dridhet/ Tek magjia e purpurt e perëndimit”.

  Por shqetësimi i tij si poet dhe qytetar përtej kombësive dhe nacionalizmave absurde, sintetizohet mjaft bukur në poezinë “Përse”, të cilën po e sjell të plotë në vijim:

  Foshnjat
  Të çdo kombësie
  Qajnë njësoj.
  Loti – alfabet i njëjtë.
  Të qeshurat pa ndryshim…
  Përse, pra,
  Kufij, luftra
  Puthim si gjarpërinj?!

  Kështu mund të ndaleshim dhe të analizonim poezitë e këtij vëllimi. Por e rëndësishme është fryma, shpirti që shkëndijon nëpër to dhe besoj se këtë do ta kapë menjëherë lexuesi.

  Sepse poezia e Gentjanit, megjithëse sintetike, është e qartë dhe e kuptueshme.

  3.

  Gentjan Banaj në mënyrën se si e percepton realitetin dhe raportet që krijon me të nëpëmjet poezisë, duket se ka krijuar një fizionomi të vetën dhe përpiqet që në çdo poezi të jetë ai dhe jo hije e të tjerëve. I tillë është ai edhe kur i këndon dhimbjes, trishtimit, ndarjes, thinjave të shtatorit, njerëzve të tij më të afërt, botës dritëterr dhe asaj më të bukurës, ndjenjës sublime të dashurisë. Ai nuk kufizohet tek uni i tij si qytetar dhe poet, as në qytetin ku banon. Poezia e tij është përgjithësuese, ka shtrirje dhe rreket të përfshijë brenda saj sa më shumë fate njerëzore. Por kjo është shumë e rëndësishme për poetin. Prirja drejt individualitetit krijues eshtë shenjë e seriozitetit dhe përkushtimit artistik. Është vlerë e patjetërsueshme për krijuesin zëri origjinal dhe mbi të gjitha ndërgjegjësimi se rruga e poezisë është e gjatë, tepër e gjatë dhe e vështirë. Për më tepër kur dihet se ky art ka shënuar kulme marramendëse me emra që vezullojnë prej shekujsh me një dritë të papërsëritshme. Poezia është një kërkim i pandërprerë dhe i mundimshëm. Uroj që Gentjan Banaj ta ketë kuptuar këtë dhe të mos stepet në këtë rrugë të vështirë dhe magjepsëse njëherësh.

  Nuk mjafton që poezinë ta shohësh si ikonë…

  Xhevdet SHEHU

  PËRPJEKJE SIZIFIANE PËR DALJE NGA NATA

  Duke u nisur nga fakti se gjithçka çka shkruhet në vargje nuk është poezi, sidomos tash kur shijet dhe kërkesat për të bukurën janë të atij niveli sa nuk mund t’i kënaq gjithkush e me gjithçka, jam tejet i lumtur që nëpër duar kam një dorëshkrim të Gentjan Banajt.
  Duhet thënë, që në fillim, se ajo që e veçon poezinë e Gentjan Banajt, përveç tjerash, është mbizotërimi i mendimit mbi ndjenjën, prandaj poezinë e tij, me disa përjashtime, do ta quaja poezi filozofike. Pra, thënë ndryshe, në këtë përmbledhje me poezi hetohet një përpjekje sizifiane e autorit për të dalë nga nata dhe për t’u futur hullive të pafundme të dritës. Prandaj, i zhytur në ankthin e ëndrrës së agimtë, që përpëlitet diku labirinteve të thella të natës, Gentjan Banaj, me maturinë e një urtaku, rrugëton andej nga duhet të jetë drita, si një Krisht i kohëve tona, gjithherë me ndjenjën e vetëflijimit në shpirt, për t’i shpëtuar të gjithë ata që përherë e më shumë po i përpin terri, sado që është plotësisht i vetëdijshëm se kjo rrugë nuk është aspak e lehtë, për shkak se:

  Koka është veshur me mbrëmje
  Metafora të frikshme
  Pushtojnë trojet pa tapi të trurit

  Mesnata, si thellësia më fatale e territ, sado që zbardh agimi, ende e mban në ankth poetin.

  Zbardhi mëngjesi
  Mesnata më ka ngecur në fyt
  Si një lëmsh trishtimi

  Ngase: …dhe nata varros diçka.

  Herë – herë, duket sikur poeti bie në fatalizëm dhe sikur jetën e sheh me pesimizëm të skajshëm.

  Është ag, por prapë errësirë

  Apo; Si në shtratin e kuq të netëve pa ag.

  Mirëpo, nuk është ashtu. Përballë ndrydhjeve, thinjave, territ, perëndimit, fletëve të verdha, vyshkjeve, shkretëtirave, vajeve, klithmave, vdekjeve, varreve, zhgënjimeve, lotëve, dhembjeve, urisë, lypësve, lakut… poeti e vë kurban veten e tij, ngase tabani ku e ndërton ai jetën e ëndërrtë për të gjithë njerëzit është dashuria, është lumturia, është e njerëzishmja…
  Përndryshe, ky edhe është misioni i vërtetë i krijuesit, kështu që:

  Me kupa metaforash
  Dehen poetët

  Me kupën e drunjtë të gjakut
  Me kupën e qelqtë të lotit

  Në këtë kohë të pakohë, kur, fatkeqësisht, mbi gërmadhat e të njerëzishmes po i ngre ngadalë e pahetueshëm muret përditshmëria çorientuese dhe po rëndon me krejt peshën e vet mospërfillëse mbi vlerat shpirtërore, ky zë i ëmbël e melankolik njëkohësisht, që më vjen andej nga Myzeqeja e Muzave, më duket si një klithmë në shkretëtirë, që kërkon një pikë ujë kthjellimi për t’i ujitur ëndrrat e veta që po i vdesin diku xhunglave të harresës.

  Sabit IDRIZI

  Aspak i lehtë rrugëtimi nëpër këtë përditshmëri të përhirtë, e cila ia thith ngjyrën çdo gjëje të bukur. Është me fat ai i cili bart “mallkimin” e muzave dhe rrugëton me dashurinë. Pa dyshim, në këtë rrugëtim Genti nuk është nga udhëtarët fatkëqij që bredhin përditshmërisht rrugëve të vetëkënaqësisë boshe.

  Gani Baliu

  Poezia e Gentjan Banajt është ehograma tipike e një shpirti të thellë e të ndjerë poetik, kulmet e së cilës godasin me revoltë vlerat e civilizimeve absurde .
  Vetë esenca kuptimore e kësaj poezie, vjen si fluks i vrullshëm meditativ, plot versione dramatike dhe intuitë të moderuar.
  Kontraste të mugëta dhe befasuese, iluzione rinore dhe amshim. Përmes artit dhe kulturës së vet të kthjellët dëshmon edhe stadin e dhimbshëm të transformimit të këtyre vlerave në ikona të thyera.

  Nuri PLAKU
  Poezia e Gentjanit është piskama e trishtuar rebele eseniniane
  prej nivelit më të thellë e të vërtetë shpirtëror që konteston realitetin e vrazhdë, por pranverohet para dashurisë.
  Vladimir MARKU

  KOHA

  Qëndroj ballë pergamenit të kalbur
  Një molë e bluan pa të keq me tik-tak.

  Hieroglifet heshtin nën gri harrimi…,
  Në lëkurën time mbijnë nga pak

  Koha shkel mbi kufoma dhe eshtra
  Duke thënë me vete një postulat modern.

  Qëndroj ballë testamentit si kohë që shkoj
  Rrotullimi rreth boshtit shkon dhe vjen.

  Avujt e frymës vizatojnë një ëndërr
  Deri sa bie si gërmë mbi pergamen .

  Mola kompozon në tretjen e tik-takut
  Gërmat rriten si bimë të përflakura.

  Koha na përdor,apo ne kohën tonë
  Harxhojmë me kupa uji të përgjakura!?

  PA TITULL

  Biri
  Im.

  Te
  M
  A
  R
  R

  N
  Ë

  D E
  U S
  A P
  R SI NJË

  …në çengelin e përmbysur
  gjalloj për ty
  i varur atje.

  EKSOD

  Deti përlotur zgjat krahët prej uji.
  Një lodër fle ne bregun e gjerë .
  Varka ikën pa busull delfinësh;
  Kufomë fëmijërie lodra në rërë.

  PEIZAZH ME ERE

  Mbi xham
  Vjeshta shkelmon me gjethe të verdha.
  Ngrohtësia
  Ftohet në shiun çapkën.

  Pemët e shkundura
  Duken si prindër në eksodin e fëmijëve.

  Gjethet
  Era i kreh
  Diku në tjetër dhe`.

  Qielli hesht.

  Prolog perëndimesh.

  Pranvera vdiq përfundimisht
  Në muzg.

  Kopshtari shënon me kryq
  Nje tjetër trung.

  SOS MBI VALE

  Këngë me kuje klithi deti
  Flokët gurëve duke shkulur,
  Shkëmbit puthjen ia përplasi
  Me vaj i gjori, në të lutur.

  Thirrja e birit, anije loti
  Si një Sos mbi valë thërret,
  Tallazoi alarme shkundi
  E nga sytë e humb përjetë…,

  …, mu në fund të gjirit të vetë.

  BABAGJYSHI.

  U përflak sheshi
  Nga babagjyshi i kuq

  Pa thes ai,

  Mjekërborë e duarshkretë,

  Në mjekrrën e bardhë
  Fsheh një lot fëmijërie.

  Në duart e zbrazura
  Një kohë të lodhur prindërore.

  LAKU I KARAFILTË

  Nëna
  Tespijet kalon një nga një.

  Lexon në to ditët
  Dhe në lak i zë
  Në xhufkën e karafiltë.

  Një ylber psherëtime
  Me lak karafili lë.

  I shikon sërish vitet
  Në rrudha shikimi humb.

  I peshon rënkimi në duart e rreshkura
  E më të rënda i bën
  Plumb.

  Ajo hesht
  Zemra në lak të thinjave
  Karafil dhimbjeje e pagëzon
  Me lot nëne
  Varur në nyje,në pritje gjithmonë.

  Unë
  Pyes thinjat e heshtura
  Në tik-takun e kokrrave brënda këtij laku të rëndë;
  Ajo dhemb,
  Dhemb…
  Sa dhimbje ndjen një nënë ?

  NËNËDHEU

  Hekur.
  Nga nën(a)tokë të vjelim.

  Kob ngjyra.
  Formula
  Ekuacione
  Matrica
  Dhe
  Grykë e akullt.

  Klithma
  boleron viaskave.
  Plumb
  Endërr
  Sy që puthin dheun.
  …e s`ka asgjë prej nëne këtu
  Kuja
  Mbiu e metaltë
  Dhe sosi në grahmë shpirti.
  …një nënë mallkon dheun
  nënë-dheu mallkoi një nënë!

  VITE DHE ËNDRRA

  Në kohën e tij të pakohë
  Im atë si kollë e thatë.
  Koha luan me fije vitesh,
  Rudhave të thella bëhet plakë.

  Silueta laget me vishnje qielli
  Në sfond të kuq,skuq si prush,
  Në sy digjen vite dhe ëndrra
  Rinia që s`u jetua me vdekje e mbush.

  SHPIRT I GRISUR

  Vinte vala me rënkime
  Tokës, diç` i thoshte deti
  Këmisha si fat i grisur
  rënkonte në breg qyteti.

  Humbur.Trupi i’u zhvesh jetës
  Murgon syri në sterrhon
  Therë, grin kafshatë e bukës
  Valëve vdekja nusëron.

  -“Do vij ndryshe”, i tha pragut
  edhe skamjes dritëvrarë
  “Rast i mbramë” si varkë e thirri
  Fatgremisurit iu bë varr.

  Tash këmisha shpirturitur
  Vrapon, të puth shtëpine
  Lëpin vdekja sofërlotin
  Dy herë vdes, dhe zia nxin.

  Guri.

  Guri, si gur qau
  Nga një dhembje
  Në zemër guri
  E u ça
  Në damar
  Si kockë krisi
  E u tret
  Në eshtër burri.

  FËMIJË TË LAGJES SIME

  Luanin të qeshur ata fëmijë
  Vraponin
  Në rrugicën e ngushtë të shtëpisë time të vjetër.

  Ishte më e gjerë kjo rrugicë dhe
  S`kishte kufij me mure të larta sa ditët e fëmijërisë time.

  Këta fëmijë vrapojnë mbi një karrocë bebesh.

  Atje është dhe buzëqeshja jote e dlirë dashuria ime
  dhe s`kishte kufij dhe mure
  të gjerë sa humbja dhe ndarja jonë.

  Ç`kam një dëshirë ti shtyj të gjithë këta djem
  Me një klithmë trumcaku mbi këtë lojë
  Të mbetur si relike e fjalëve të tua
  Kur unë me pantallona të shkurtra pasditesh
  Dëgjoja qeshjen dhe thirrjen tënde..”shoku im, shoku im”,

  Por kam frikë se do ta vras lojën
  Me shpatullat prej burri
  E duart e mbushura me lot nga malli për ty.

  S`kishte gardhe dhe kufij midis shtëpive.

  Në muret e ronitur të shtëpisë së vjetër
  Me një gurëz pragu e kam gdhendur emrin tënd
  Dhe aromën tënde në këtë kopsht të vogël ëndrrash
  E kam ruajtur
  Dhe përqafimin tënd
  Kur ti rrije si një verore në qafën time.

  Dhe s`kishte mure fëmijëria….
  Të larta sa ky shtat i trishtë burri.

  Ja dhe dera ku është shkruajtur dita e fundit.

  Tani është harruar, bashkë me fjalët e gjyshes
  “mos e hap atë derë bir…të ikën fëmijëria, birooo”.

  Por ika unë prej asaj dere dhe sërish nuk guxoj ta prek
  …se ikin këta fëmijë që vrapojnë
  ikën dhe ti
  dhe fjalët e tua
  “shoku im….shoku im”
  e bëhem sërish ky trishtim,
  I gjerë sa mungesa jote,
  I lartë sa ky mur që nuk më lë të të shoh .

  Po kalbet kjo derë,
  Ndoshta nga lotët
  Dhe ca nga flokët e tu të verdhë
  Kanë mbetur si ditët tona
  Në të çarat e saj.

  Dhe e shkruaj përsëri emrin tënd dhe emrin tim
  Në një gur të djegur……
  ….e nuk rritem kurrë për ty,
  Moj shtëpiza ime e vjetër !
  12. 02. 2008
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/genti.gif[/img]

 101. Agron shele says:

  ANJEZA SAKAJ , FIER, ALBANIA

  Time of madnees!
  A teardrop slipped from the star’s eye
  It sat on the wave’s lip
  The incinerated wave chewed it
  Throwing it into the solution of blueness.
  In the nights sorrow the star gnawed
  The thoughts of a mad time
  The tears detached without being felt
  Now on the wave and then on the fire
  Upon the ablaze fires of madness
  Of that envious crazy time
  In that burnt deserted soil
  When thousand of bargains were made.
  Over bones, bodies, souls
  Why does the reality hatch
  This wild abstracted night
  And in this time of madness…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/sakaj.jpg[/img]

 102. Agron shele says:

  Xhelal Luca

  -1-
  Ne se ne ndonje stol
  Buze Lane
  Do gjeni flet blloku te grisur
  Shikojeni, ka vargje
  Nga nje poet i krisur.
  Nuk eshte manjak
  As kurvar.
  Eshte thjesht
  Nje poet i shkare.

  -2-
  O njomez terfili
  Gojez bilbili
  Ne shpirtin tend pranvere
  U deha me vere
  Pa te pare dhe nje here
  Vdekja nuk me merr.
  -3-
  Nuk e di dje
  A qeshe
  A ishe e lumtur
  Cilen pallto veshe
  Per tu dukur sic je
  E bukur
  Ne kete pervjetor
  Internet jot me mungoj
  Ne qindra urime
  Syri I shpirtit
  Pike vese renkoj
  Bija ime
  E bukura ime
  Drita ime
  Dhimbja ime
  Qe s’di pse
  Nuk me uroj
  Ani
  Une prape te bekoj
  -4-
  Shkruan ne rreze dielli
  Ne nje ishull
  Larg ne Atlantik
  U burgos Napoleoni
  Nje zjarr
  Qe kurr s’u fik
  Ne gjerdanin e Frances
  I Ndrin medalioni
  Eshte nje poete diku
  E njihni dhe ju
  Me trup shume larg
  Shume afer me poezi
  Flet me ne
  Ne cdo varg
  Nese e ngujuan
  Me rreze dielli shkruan
  Se poetin nuk e mban
  As bodrumi burg
  Ne keshtjell
  Ajo polenizon ne eter
  Me petale puthjesh
  Mbeshtjell.
  E pra Franca ka
  Napoleonin e Pare
  E ne kemi ne poezi
  Nje poete fanar.
  -5-
  Kur kendojne bilbilat
  Kendo, bilbilo Pilo Zuba,
  Ne te lensha…
  Ty, qe ngren piramid
  Ne poetike
  Do ta shkermoqi
  Vec me vasha
  Do ta bej cop e cike
  Je mesuar lirshem ti
  Te kendosh per nimfa, per zana,
  Por nuk e di
  Se Enxhi Krasniqi
  Ta kall zjarrin nga brenada
  Dhe kesaj here
  Do ta shperbej muzen
  Ne mijra ylbere.
  E une vecuar ne pleqerin time
  Ju puth, ju perqafoj
  I dehur ne keto vargezime.
  -6-
  Dore per dore
  Vella.
  Ne jemi dy sy,
  Njeri jam une,
  Tjetri ti.
  Ne jemi dy duar
  Per tu shternguar
  Per tu bashkuar
  Osman vella
  Vella binjak
  Paj kemi nje bajrak
  Shkabe te zeze
  Te lare me gjak
  Shqipen e kemi
  Me dy krena
  Se jemi
  Qendres ne bedena

  Vella

  Jemi ushqyer me palc guri
  Lind e rrit me pal flamuri
  O sot o kurre
  Te na ndris nuri
  Dashuri ne cdo plis
  Dashuri ne cdo kokerr gruri
  A nuk eshte ky amanet I te pareve
  Qe tokat e baballareve
  Ti kemi pa gardhe e arave
  Osman vella
  Do te bejme dasem hata
  Ne kete netor
  Jemi dasmore
  Te gjithe ne Vlore
  Ku valon flamuri me dy krenore
  Bashke te hedhim hore
  Ne kete 100 vjetor
  Vellezer te lidhur
  Shpirt per shpirt
  Dore per dore.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/xhelal10.jpg[/img]

 103. Agron shele says:

  SILVANA BERKI FILANDE
  Demonstration/Celebration International poetry movement across të social and political changes.
  The action was organized by the International Association ” 100 Thousand Poets for Change” in over 550 cities in 97 states. Finland also appeared in this event with the participation of three cities Helsinki, organiser : Jukka-Pekka Kervinen, Tampere, organiser: Silvana Berki and Jyväskylä, organiser: Mercedes Alba.
  The celebration in Tampere city was very satisfatory where the athmosphere had a nordic melancholy. The celebrating place was keeped at Cafe of the cities poets called ” Kahvila Runo”, lacated in the anscient city. Participants who were informed well through local newspaper ” aamulehti” approached with interest and pleasure about three hours from 3.00 p.m. To 18.00 o`clock p.m. After presentation and recitation of poems by different poets, celebration continued with free converstation, recognition of poets amongst each-other and selling small crafts greenhouse works in favority of the association of Tampere poets.
  Among other poets was readed : Eino Leinonen (Finnish Popular poet), Maria Leinonen (Finland), Kirsi Kunnas ( from Tampere Finland), Kathy Figuera (Canadian ), Silvan Riitta-Egholm
  ( American-Finnish Poet), Silvana Berki (Albanian-Finnish poet).
  The event was opened with the presentation of Silvana Berkis poems ” Age of poets”, translated also in finnish language, because participants were 90% finnish citizens.
  The era of poets …!
  ( by Silvana Berki)
  24.9.11
  2. Mornings….
  on the solar rays
  I touch every time authentic.
  The oxygen taste like wine
  and I melt with purity
  Lilies smile
  sence I swing on earth’s lap
  Lips, cherry colored wear
  sweet words, sculpt in the era poetry.
  The truth, is what I touch now
  an explosion feelings of time…
  comes from water depth of my friends
  Tomorrow, tide will quiet down
  and whirlpool colorful will turn on rainbow
  But, today I` m drunk on the throne of kings
  in this legend of feelings….swinging like never before
  ” Is the era of poets”.
  2. Tear…!
  How many tears
  pour in the world
  One, today
  in my hand
  dropped.
  It whetted not only my hand
  but also my worm eyes
  Rating flow like river
  in ocean sobbed.
  Exploded in the globe
  wondering like a child
  orphan of the pain
  killing sobs
  Wondered how wild
  turned humanity
  without hope
  looked at me
  melt. away …dry.
  3. Birch and Spruce…!
  You were called birch
  I… a spruce
  You were tall from the cradle
  I a noble since was choused.
  You are white in your body…
  …like your heart every spring
  Me, a bit darker in colors…
  always, staying green.
  You…were shaking all your leafs
  every seasons for refreshing
  Me again when turning years
  hearts I love am decorating.
  Me and you are so different
  What else needed to be sayd
  I am noble a high gated
  You…magic, kea in Pompey..
  4. Midnight summer night…!
  It, s midnight…without night
  only light
  On the horizon…clouds
  appear like wise elderly…
  around the table…negotiating..
  counting …hours…on their praying rosary..
  On the lake. pour their conversation…
  which…pull not only me
  pull…also the memory of that night
  Where…sky is full of water..
  and sea full of fire..
  where…the long trees
  overtake on horizon…
  where…I never drunk…
  that much light..
  from the sky..
  water..
  sun.
  If…only once ..
  than I will not feel sorry for anything
  like a leaf. of autumn…will melt. away..
  on the winds of time..
  but, with the taste..
  of ….
  True….Life…!

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/silvanaberki.jpg[/img]

 104. Agron shele says:

  “Beyond the gerey curtain” Novel
  by Agron Shele

  Prologue

  For many days dense clouds surrounded the Dajti Mountain. Autumn… The rains were on the verge of the beginning of their season. I do not know why I was staying at that small and solitary cafeteria near Lana, where, except the faint environment, one could see nothing else. The first drops breathed relieved, when their long feet touched the pavement that appeared in full vagueness, from the broad background of the black glass, messy lineaments of the multitude of the droplets of water, which spread rapidly. Under the feet of the poplar, which exuberated toward the sky, was created a characteristic grey-dark carpet, generated by the mixture of the leaves with the dirty water. The twilight that came earlier, added the flux of multicolored lights of the cars in the main road “Unaza” of the capital. I looked beyond the glass, with my usual coffee “espresso” in front of me, without any objective (aimless), as the environment itself that surrounded me and I did not notice a girl staying in front of my table. I did not understand anything at that moment; moreover, I was covered by an unusual feeling of bewilderment.

  – May I stay with you for awhile? – She said, and looked with an extremely suffering look.
  I said nothing. Still I could not trust my eyes, when the waiter, a boy with small eyes, full of vitality, took her by the arm and spoke to her:
  – Please, Adriane! Do not disturb the clients. You can sit at your table, beside the counter.
  She followed the rhythm of his steps, whilst the head turned back seemed like asking for help.
  – Why do you treat her that way? – I said to the waiter.
  – Adriane is sick. This way she behaves with all. Sits at their table and talks nonsense.
  – Let her alone, – I could say to him and, a feeling of sympathy surrounded me for that rare beauty that appeared in front of my eyes.
  – As you wish, but, do not complain to me afterwards! – He said and went to the counter.
  She did not wait longer. She threw a glance anxiously; afterwards she sat on the chair in front of me. Shadows of suspicion still had not disappeared. The multitude of the questions, that why was I staying still there and, worse than that, with such a person, dispersed all my being.
  – You look a good person. The others hate me and they turn me out always.
  – You should not think ill of yourself! – I said to her mostly to pacify her.
  – You do not know me, but I deserve the greatest punishment of this world! – And tears rolled down her face.
  – Drink something hot, it does you good! – I showed my care and pointed at the counter.

  The waiter brought tea, while she, with trembling hands, pressed the cup. So fragile a creature, so sweet, did not deserve this destiny, which had thrown her beyond the life and dragged her in the endless roads. The regular lines of the body, the round and white face, the curly hair over the shoulders, still showed the luminous look of the past.
  She stood quiet, subdued, the same as that statue in the course of construction, which waits what shape it will be given. She cast any skeptical look and shriveled within the endless anxiety. Her lips trembled, wanting to express something untold, perhaps to kill the ill feeling accumulated from a time that I did not know. Stepped in the remnants of the life in the past, ruined by the fatal past, she suffered the sin she had done and slandered everywhere her lost self.
  – She was my best friend. God punished me for this, – and she put her hands over the wet hair.
  I handled her my handkerchief and with a rather friendly tone, I tried to somewhat pacify her, although, after each uttered phrase, broken , sometimes meaningless, expressed in the most dramatic way, I understood how life abandoned but never denied.

  Epilogue

  Adriane managed to tell the story of her pain and sorrow, expressed her heavy spiritual world, that world which intermingled and confused, in bitter memories. Her mind remained at that black night, which demolished all the social balances and kept her under persistent anxiety.
  – That’s all; – she said at last and left like a shadow, through the darkness of her incomprehensibility. The burden of guilt that followed her appeared in her night dreams and plunged her into the pungent abyss. The autumn’s rain, by the means of the torrents it created, moved the multitude of the fallen leaves and, thus, gathered by the side of the sidewalk’s contour, they surrendered to the day of tomorrow to be thrown by the cleaners, as they had never been a part of the verdure of this town. She wandered in the same waters. Until yesterday, she was one of the most active members of the society, but the driving storm cast her into the tumbling abysses and plunged her in the remote places of the nights of the great loneliness. She left, lost in the emptiness of the gloomy environment. In that state, bewildered, full of sadness, walked with irregular steps, following the tracks of the remaining guilt, this great pledge, that tortured and confused all the being.
  The white dreams, melted under the perplexed shadows of a life full of waves, which slandered ceaselessly its selfishness, and in all that hovel ruined fatally, remained a piece of memory, that could describe the world, the passion and the foolishness of a teenager.
  It seemed that everything happened accidentally, was all this enough to change that torturing world, where the past prejudiced with all its fierceness , while the remote time mirrored in the shape of dark spots, where the look of the age interrupted at the invisible curtains of the grey weather.
  It rained.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/agroni101.jpg[/img]

 105. Agron shele says:

  Mr. Dev Bhardwaj was born on November 20, 1948 at Village Marar, Tehsil Batala, Dist. Gurdaspur (Punjab), India. He got his primary education at his village and higher education at Chandigarh where he is settled since 1966. He has written several books of short-stories, plays and children books besides translating some world famous classics into Punjabi.
  Notable books : (1) Chouvi Ghantian Da Zehar (short-stories in Punjabi) (2) Opre Bande (short-stories in Punjabi) (3) Akharbaaz (Play in Punjabi) (4) Gaunda Punjab-Mele te Teohaar (a book on Fairs and Festivals of Punjab) -Published by Publication Division, Government of India, Ministry of I & B New Delhi. (5) Amrita Pritam : A Living Legend. (Ed.)
  Translations into Punjabi : Salome (a play by Oscar Wilde), Endgame (a play by Samuel Becket), Early Joys (a novel by Fedin), I Dare : Kiran Bedi (a biography), Inside CBI (by Joginder Singh)
  Other activities : Director, India Inter-Continental Cultural Association (Regd.), Programme Director, Writers Club International, Editor, Kafla Inter-Continental. Visited : USA, France, Italy, Czech & Slovak Republics Bulgaria, Mauritius
  Address : # 3437 Sector 46-C, Chandigarh-160047, India. (Phone : 0172-2605738, Mobile : ++98728-23437 )
  e-mail: writerdev@rediffmail.com or dbhardwaj@thewritersclub.org

  Meeting a Sleeping Man (a short-story)
  by Dev Bhardwaj
  The thought of meeting the sleeping man came to me when I myself was in deep slumber. Though I was asleep yet it seemed I was quite awake and was in my full senses. To be awake when asleep, or be woken up when still asleep, or to sleep when awake… it can happen anytime, anywhere. It has been happening.. as if it was just a natural thing. It acquires the habit of being natural – it has been like this – so it goes.
  Although I was asleep yet I was toying up with an idea, a scheme, “Why don’t I go and seek out the sleeping man.” Someone was saying this… I was listening. A sleeping man has a strange charm of his own, I could feel this in the cozy bliss of my sleep.It was due to this reason that I didn’t feel any wonder when the thought to meet the sleeping man dawned on me in my sleep, that is. Rather I felt that I was just fully awake at that time… I was talking to myself, about myself, trying to know something…. to say something.
  It was not that my desire was so extraordinary or so silly that it could not be told to anybody… that I was not trying to tell it to anybody… Perhaps someone may not like it… perhaps it may sound very silly and absurd to someone… perhaps it may get lost on others.
  But at one stage I felt it necessary to tell all about this. I thought — I should get a long leave from my office. But perhaps it could not be possible. I had no hope of getting such a long leave, although I had not taken any kind of leave for so many years. But who cares for these things in the offices? Who thinks about this? Just keep on attending the office daily, your presence is more precious than your work. Just last year I got an appreciation letter. It was for my regularly attending the office without any leave throughout the year.
  When the Superintendent read my application, it looked like he was suddenly caught in a bind. It appeared that he felt that without me he would be just rendered useless.
  “Cause of Leave?” The question was to be naturally put because I had not mentioned it in the application.
  “A personal work.”
  “You know how much rush of work is there these days?”
  “It is always so.”
  “I advice you still to reconsider.”
  “I must go.”
  “Where to?”
  “On leave.”
  “I mean which work you are going to do during leave?”
  I took back the application and wrote on it : To meet the sleeping man.
  “This can’t be called as an urgent work?”
  “It is not necessary that urgent-sounding work is the only urgent work.”
  “But the work should at least look like an urgent work.”
  “From my angle this is an urgent work.”
  “I can’t help you. Better you take your application to the boss direct and get your leave sanctioned.”
  I took the application and put it on my boss’s table. He was reading the newspapers. He is very found of reading and writing. Maybe because of this, he understands things so easily. I placed the application before him without any demur.
  “In case you were to meet a waken-person then it would have been different. What is this… to meet a sleeping man!” He tried to be logical.
  “Can’t a sleeping man be met with?” I proceeded with my own argument.
  “But, what would you get out of this? What he would be able to tell you, to give you…. What you would ask from him and what for?”
  “It is not necessary that you meet a person to get something from him… or to ask him for something… or to tell him about something.”
  “But when lots of people here are walking about wide awake… suffering states of sleeplessness to earn their living, how come you are so madly after meeting a sleeping person.? It is just nonsense. I would take this in a different way.”
  “How?”
  “For example, it seems to me that that man can only belong to a category of persons who escape from the crude reality of life, just not picking up courage to face the life.”
  “But it could also be that he be chasing the life… trying to get even with it.”
  “In case life was such an easy catch everybody would have gone to sleep.”
  “Every person here gets asleep after all, irrespective of whether he gets a steady foothold on life or not.”
  “This is another thing.. but to get asleep while yet awake is different.”
  “And be awake while still asleep?”
  “Yes, this is the thing which is unique, special… Now talk about this. Is there anyone like this you know?”
  “Yes…. Perhaps no.” I murmured in such a feeble voice that hardly could be picked up by him.
  It seemed to me as if my boss had posed this question only for the sake of his own self or for myself. I knew that he got up everyday at 3 O. clock and got absorbed in work or got himself yoked to his work. When all around every one is in the arms of sound sleep, he is up and working. He shakes himself free from sleep to catch at the meaning of life. I was just about to say that the person he was talking about is known to me well but I kept mum. I fell silent because I was never wonder-struck by his nature. Because his this habit is not of the kind to set you wondering. Man, no matter, may get up at three O’ clock or so, no one can always remain awake. He must get asleep anyway. It has always been seeming to me that none can remain awake for ever, similarly none can remain asleep for ever. Some persons must appear from nowhere to disturb his sleep. The sleeping man, wherever he is… in his own home, in the jungle, on the surface of a wave-less sea… he must get his sleep disturbed.
  I got up silently after placing the application on boss’s table. I had by now made up my mind to meet the sleeping man.
  ….I did not have much trouble in locating the sleeping man’s house and to get him in his own house. But this does not mean that I had run into him without any effort. I had his address but had never been to that city. When I reached the street where he lived even then I was not able to get his whereabouts in an easily.
  “The sleeping man !… We have heard about that….. He must be living somewhere here.”
  “Have you ever met him?” I would ask every person I met or ran into.
  “Many a time the thought of meeting him came but there was no time.”
  “It is strange residing so near him you can’t find time to meet him?” Most of the people would have left before the question was fully articulated. Even if somebody was still about listening, his stock-reply would be, “Just I didn’t think it necessary to meet him – you see how many important things are there to do. One can’t do away with the chores of the awake and you ask to run after a person who is asleep in his den.”
  “This is the difference, my friend.”
  “There is no difference… there is difference of one’s views on things like these.”
  “Take it that way. In case we can’t know the awake for some reasons, at least we should try to understand those who are asleep.”
  “This is just nonsense. Dear friend, if we get some time spare after understanding the awake only then one can think of doing that.”
  So I would stay back all alone…
  People were coming and going and a smile was playing on my lips now. Sometime I was almost on the brink of laughter but the pressure or the flow of laughter was so intense and sharp that it almost brought tears to my eyes. I would sometime shade up my eyes or my face with my kerchief. I thought : how strange these creatures are! Someone was lying asleep in their lane but these people turned deaf ears to him. Then I thought : perhaps these people think that sleeping is not a brave act – all go to sleep… all get awake from it. Going to sleep and getting awake is a human activity.
  After this I again thought : If they can’t think it necessary and worthwhile to meet a sleeping man they should at least find time to think about a person who had come all the way to meet this sleeping man. But here, these persons do not pay any attention to me also. As if my coming to this place or not coming to this place does not matter to them. Do they take me like the sleeping man… perhaps I might also appear to them as asleep. But no… This can’t be like this because I am in my full senses and am not sleeping. Only the thing is that I am looking for the sleeping man.
  I thought.. rather I decided… now onwards I would not enquire anyone about the sleeping man. I would try to find him on my own. I would be able to identify the house in which he be sleeping.
  But I didn’t stay at this decision either for long. Perhaps it is human not to help asking questions in such a state of mind. But this time I did not select an aged person, whom we in our parlance, call a wise man for asking about the sleeping man’s house. I, on the other hand, asked a child playing marbles alone in the corner of the street.
  On hearing my question the child put marbles into his pocket and took me towards the house of the sleeping-man. When the house got quite near, pointing in the direction of the house, he said, :
  “Look at that-sky blue house… But no one ever goes there.”
  “Why?’
  “I don’t know. I sometimes come this side to play marbles.”
  “Then you don’t live in this street?”
  “No… in the adjoining street.” Saying this he again started playing marbles at that very place.
  I had some hesitation to go into the house and tell about my mission. How I would explain and to whom, the motive of my visit. God knows they even allow me into the house or not. May be they would not even open the door to me and would not converse with a total stranger that I was. And I knew that I would not be able to argue with them much being not known to them before.
  At long last I gave a ring. A boy of twelve years or so rushed from the gallery to the door. The boy not only looked quick-footed but was also clever of speech. Without asking me – how I was and why I had come there – he said from behind the door :
  “Papa is sleeping…. Come sometime again.”
  Just as I was about to open my mouth he went back into the house.
  I stood there in a state of actual crises. The words of people.. especially of my boss at once flashed my mind. Had I only come to know that he is sleeping. This thing I had known even at my home.
  I wanted to return although unwillingly because there was no other go except that. But I could not kill my desire to stay there for a little more time. Perhaps someone from the house would come out to listen to me… try to understand me. But even staying there much longer did not draw anyone from that house. It appeared that none here had any knowledge of my presence at the house-gate. A strange kind of silence prevailed inside the house as if all inmates of the house were sleeping. Such an intense calm as if there was no life inside.
  I did not want to return, although I had already decided to do so. Actually it was not possible for me to go without meeting the sleeping man. But was I actually going to meet him? Even in case I am able to meet him that could not be called a meeting in the real sense. Meeting is a two-sided act and requires a dialogue. But here the other party was a sleeping person. I knew that I would not be able to talk with him because he was sleeping. Still I wanted to meet him.
  Perhaps, with this thought in mind, I had again rung the bell. This time that boy did not come. In fact no one appeared at the door. So I again rang the bell. This time, walks to the door, a woman, with a light gait. From out of the fly-door I judged that she must be the wife of the sleeping man. From her face it could be fairly judged that like her, her husband would too be of an age which does not come under the category of the aged. He must be of an age, which still grows desires. From the make-up of her face and neat clothes she was wearing, it could be safely presumed that she must have kept the house very clean.
  Opening the door, by placing a finger upon her mouth she had forbade me to speak. Making a gesture with her hand she escorted me into the house. Light-footed, we entered the bedroom crossing the gallery adjoining the drawing room. The two children were playing there. Both of them turned their heads to look at us and then again busied themselves in the ‘snake and ladders’ game. One of them was who had come earlier to answer the door bell. He gave me a hard stony look as if he had seen me for the first time. I wondered what kind of children these were who were playing their game without making any noise. As if they didn’t play a game but were just sitting still or were just asleep.
  A section of the drawing room showed up from the common door of the bed room — it did not have any light. Windows too were heavily curtained to make the room still darker. I had no difficulty to guess that the sleeping person would be nowhere else then in the drawing room. Would he be lying on the sofa, on the diwan or on the floor…. I stood there figuring out.
  “I think you would take some water.” The women said in a low voice.
  “No. Don’t trouble yourself.” I said feebly.
  “It is not a trouble? You have come from so far.”
  “From far away? How you could guess it?”
  “Because someone only from far off place can come to meet him.” She smiled timidly.
  “None from nearby?” I also tried to smile. But in this whole conversation it seemed I had remained absent. In-fact my attention was more drawn towards the drawing room. I wanted to know at once :
  “How long he has been sleeping…. and why….? When he didn’t wake up from his sleep the very first day, how it looked to you and how you felt when he continued to sleep for days and months on end?…. And how do you feel now after all this long while?”
  But the woman at once put her finger on her lips. I got her gesture and fell silent… completely silent. Then I felt I had put very stereo-typed and traditional questions. I am not a scribe. I must act wise.
  I pointed towards the drawing room. Her face flowered with a new-come smile. Perhaps she liked the language of gestures more.
  “Come… do come… After all you have especially come to meet him.” She flickered a smile.
  We, then entered the drawing room light-foot, saw into the semi darkness — He was fast asleep in a rest-chair. He had put a large sized hand-kerchief on his face.
  “During day-time he stays in the rest-chair. And in the night on the sofa, diwan or just the bare floor,” the woman explained half in gestures, half with the help of words, “We don’t know at what time he shifts himself from chair to the sofa…. and from sofa to the diwan… and from diwan to floor. In fact at that time we are also sleeping.” I turned to look at the sofa, diwan and the floor. Then my eyes stayed back at his sleeping chair…..at the man sleeping in the chair…. the man who was in the thick of grand sleep who looked free from the cares of the world.
  It was due to our presence or something that it seemed he turned sides in the chair. The kerchief covering his face too slipped a bit from his face.. his red lips now turned visible seemed to be smiling in sleep. As if the man was welcoming my presence. The hair on his head also swayed a bit giving an impression he would soon get up and embracing me warmly would say : “Hello!” Then we would both talk much with each other. His wife would bring tea for us while we would still be busy talking. He will talk more… Then he will eat something more and drink something more and would then again go to sleep — a deep sleep.
  I stood up. I mean to say that I walked out from there, as all the time I stayed there I had been standing. Whatever I had experienced it happened to me while standing out there. Whatever I had said was too said standing up.
  I did not have the guts to stand there any more… I neither had the strength to talk any more. I was totally broke now.
  I was walking back… with a feeling as if I was left behind there or that man had come with me. I was not awake although I was fully awake. It seemed I had fallen asleep while I had walked. The sleeping man was walking with me too… continuously very much like a person who is awake…wide awake. As if I was sleeping though still fully awake…
  Sleep was what was myself now.

  (Translated from Punjabi by Gurdev Chauhan
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/dev.jpg[/img]

 106. Agron shele says:

  Molasses and A clove of garlic
  by Tülay Akkoyun

  ‘‘No, your honor, I am not hostile to the women.’’

  ‘‘No, I do not think that I have threatened. ’’

  ‘‘ I do not remember, your honor, I do not remeber if I said those words that you disclosed.’’

  ‘‘ Yes, I have psychological problems, I remained in the hospital for that a couple years ago, then they said it can not be fixed.’’

  I prayed to the God all night long to take my life away. I wished them to find me dead in my bed. What does that mean to live if my ex-wife and even my childs does not want me and I can not stand against the life without getting their trust back?

  ‘‘ Yes, I have already some convictions in the past.’’
  ‘‘All right, your honor,I will be treated again.’’

  What will it work for ?I tried, but it did not work, and does not work, I could not overcome it. My livers had failed and now my lungs.. I can not quit that addiction. I have been spitting blood for a while, in the color of molasses. Spitting; blood, molasses, a clove of garlic, molasses, garlic, a clove . ( sound of spitting)…..

  I go to buy my drink in furthest grocery, just because of threatening the nearest grocery store with a knife. I am drinking all night long. I can not sleep. Whenever I close my eyes, I see the boiler, molasses, my ex-wife,Hatice and and my childs. So messed up!

  I fall in sleep on the chair which is close to the entry till the morning.

  I am drinking…

  I am waiting the glory of my death. I lost many things in my life. My wish was to gain back all of them one by one. But doesnt happen, never happened…

  My elder son refused me a long years ago. I was struggling for not to lose the youngest one. But I lost him, either. I disclosed everything in the last court trial. I do not think if the judge believed in me. But what could happen more whether he believes or not? Either I will go to remain in the hospital and be treated or go to the jail. There is no difference between both of them for me. Both means to be stucked in somewhere…

  ‘‘I dont remeber, your honor!’’
  ‘‘ Yes, I went their home.’’
  ‘‘ It was so, I was drunk.’’

  ‘‘ I jıst intended to talk , but she was feeling so disgust at me that I lost my control. I sneaked in and they were eating their meal in the kitchen. I was telling them not to have my child felt cold towards me. That was I told them that I lost already my elder son and not to let my youngest one to remove from me. I do not remember when I grabbed the knife. I had tried to slit the throat of my father in law. But bless the God, he did not die though I can not do such a thing, Your Honor. I love him very much. I broke up with my wife but I went on keeping touch with them. Every morning, I stopped by them and asking if they had any desires or not.’’

  ‘‘I do not remember.’’
  ‘‘ No, I do not remember.’’

  I long for my death in the shelter they stucked me. They gave me this shelter to be able to get rid of me. The rest of the all is under the responsibility of my ex-wife who divorced me and my elder son. Did they really domicile me by the edge of my brother in law and my father in law for just because of that they thought of me ?Do they concern about me even a little bit? Do they sometimes phone and ask me? I am calling them but no response given. Neither my sons nor their mother…

  ‘‘ I am living alone, your honor, my family is far away from me; my mother, my siblings, even further.’’

  What might happen if my mother was with me? She does not love me. I don’t love, either. I have been aware of it since my childhood. My siblings have always been more important than me for her. Everybody wants to get rid of me. I am inviting them but nobody comes; they use the distance as an excuse. They do not want to to see me.

  ( He is sighing…) I had friends when I was young. We were loving each other. Occassionally, we were boozing , and then singing songs. For some reason, one of those song made me cry, the one beginning with ‘ My life passed away in vain’. My life is same like the life that the song says. I lost all my family; my childs, my siblings, my father, my mother, all of them and one by one. For the sake of what ?

  I lost much more since I attempted keeping on at them when I realised that they don’t love me.

  ‘‘ I don’t have a lawyer, Your Honor. I don’t have the money to hire a lawyer.’’

  Having read in the newspapers about me, Sevda called me.

  ‘’The LOVE, the love is no worth of crying.’’ (the lyrics of turkish song)

  That love was along years ago, and felt to a famous a singer of those times. The damn woman, could not resign from the stage, for the reason of not trusting me. We met in the car while passing through the Bosphorus Bridge. And I just left her right over there, in the middle of the bridge when I stopped by. And now, Sevda is also far away from me, as the love inside my heart! Someone had written even a song for the love of us. Is it not really worth of crying for me? No, It is not….
  Having read in the newspaper, Sevda called me and said, ‘‘ I don’t believe that you attempted to homicide your father in law.’’ She said that she believes me. But why didn’t she believe in me years ago?

  ‘‘ All right, Your Honor, I will come back again one month later.’’

  How fast the time passed. The verdict is going to be taken in the session held in tomorrow. They will take me either to the hospital or to the jail. What makes difference?
  Does not both mean to be stucked in somehwere ? Wish the God take my life away in my own shelter! No desire to see tomorrow! Want to pass away with all my sins and regrets !

  I am feeling cold. But I could warm up if I got some sips of drink. I have been spitting for a long time, ‘ in color of molasses’. However, I hate molasses and so do garlic. Garlic, in the taste of molasses and the molasse in the taste of garlic… I took on this secret alone after the death of my father. Whenever I throw up blood, the taste of molasses comes out. Then,I even hate myself twice more.

  They don’t even accept me to the hospital.
  The captivity had passed on me like a heritage since my childhood.
  As a trace of the muder that was commited in my childhood.

  I dont know why I did. I was a child. I had not been able to walk till age of four. I had seen my dad when I was four. My father was released from the prison when I was four. I was able tto walk right after I had seen him.

  We were a modest family. We had our fields, vineyard, and olive grove though it was enough for us. That summer, I will be about seven. Hatice, the lover of everybody, was the youngest one at home.

  It was our turn to boil down molasses in the village. Our relatives and my family were working collaboratively to cut the grapes and send them to the grape juice center. They were smashing them by their feet and then leaving them aside to cool them. While they were cooling, there were consisting of overflowing bubbles above the boiler. Together with my five-year-old sister,Hatice, we were licking the overflowing bubbles consisting on the molasses. Suddenly, I pushed her into the boiler.

  Why did I do it?

  I don’t know.

  She was struggling, and I was scared, then I ran away, I hid and watched her secretly.

  She was brought out with a great diffuculty, and as the clothes on here were taken off, her skin was being peeled as well. They did not pour the molasses in the boiler into anywhere, as they were afraid that it would summon death. They filled it into the cans and then put those cans in the corner of barn. Cursed molasses !

  When we ran out of supplies such as food and gasoil, my father, without permission from my grandmother, mixed the cursed molasses with the clean one and filled them into four cans and loaded them to the mule. By taking me, he set off and finally we arrived to the town.
  After wandering around little bit, we came across a seller. Emptying the cans into the barrels that we will sell , a particle of it, like a clove garlic caught on the eye of buyer. My father took it away from his eye in a quick attempt and swallowed it.. One of the front teeth of Hatice was such as pearl. When the seller of molasses asked: “What’s that?”, He said: “Honey of molasses” and dropped the subject.

  We didn’t discuss this subject again neither in the way back nor as long as my father lived. We just kept silent. Both of us…
  I damned with the cursed molasses, too.
  The court will give a verdict tomorrow. I’m scared. I’m coming to end, my own end. I may pass out there.
  I am spitting blood. I can’t eat, either. I have tried to eat a slice of cheese. Still feeling the sour smell mixed with beer in my mouth. Then I vomited, vomited and vomited. I throw up in the color of molasses. Cursed molasses…
  “Ok, Your Honor, I’ll stay in hospital” I will say tomorrow morning. Going to the prisoon means death,too.
  I am ashamed. They think that I also lost my sense of shame as the all of my other values. In fact, what my unique wish is not to see tomorrow. They don’t know. I lived with the charge of a sin that was committed in my childhood, like a knot tied to the gallows. Whole my life, I hung myself with the knot which should be pulled long years ago. I could not succeed, could not…
  Through the nine months that gave up drinking alcohol, I used to take long trips in every morning. I believed that I could achieve this time. I used to walk till the forest. In bazaar days, I used to stop to eat pancake in the bazaar and have a talk with sellers and taxi drivers. Once a driver in the taxi stand said to me, “You are such a good man when you don’t drink. Should stay like this, my brother!” I promised, I would achieve.
  Never happened, never happened, never happened
  While trying to get back the things that I lost, I got deeply lost in life. At one time, I was arrested for the things that I embezzled, as to make my loved ones feel happy. When I was released,the life itself ruined me as I hoped to get my strength back. When I was trying to get my strength by force with money, the ones who gained the power of money moved away one by one. I found out that love can’t be bought with money when I lost my elder son. I supposed to learn in my passion towards Sevda that rushing at someone doesn’t mean to love. However, that love stayed only a theme of a song. Even, she didn’t call me for a long time. I created all of them in my dreams. Maybe there was no one called Sevda. I made up. Sevda was a tale that I amused myself for years, just like Hatice whom, I thought, would revive in a tale, years ago.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/taulu10.jpg[/img]

 107. Agron shele says:

  Bom dia poético!

  DESPERTANDO

  Noite calma
  madrugada fria
  a vida pulsa, respira
  o gorjear dos pássaros
  na alvorada ao longe
  poesia e encanto
  refletindo o que somos
  aquieta coração
  navega os sonhos
  pensamentos, canções
  no raiar de um novo dia
  despertando a cada manhã.

  Lucélia Gomes

  SEM MEDO …

  Não temo a vida
  ela possibilita
  abre caminhos
  margeia os sonhos
  faz surgir das cinzas
  a esperança
  medo de ser feliz?
  porque?
  não vale a pena
  marcas pequenas
  coisas amenas
  medos e enganos
  pesados foram
  centelhas do que somos…

  Lucélia Gomes
  Brasil

  UMA LIÇÃO

  Não quero as lágrimas
  maturei o sofrimento
  quero morrer de contentamento
  desapego-me ao bem…
  Faço do gesto um manifesto
  só pra me esbaldar em versos
  confesso, sou assim…
  O coração saltando pela boca
  e a natureza rouca a gritar
  no caminhar da rotina
  a poesia rouba a cena
  ensina, alimenta
  deixa marcas no ar
  uma lição de vida
  e mil asas pra sonhar…

  Lucélia Gomes
  Paulista – Pernambuco – Brasil
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/lucelie.jpg[/img]

 108. Agron shele says:

  Petraq Kote

  Petraq Kote u lind në Sheq Marinas, Fier më 27 shkurt 1959 nga prindërit Todi Kote dhe Kalije Dumi. Të dy me shtetësi dhe kombësi shqiptare. Arsimin tetëvjeçar e kreu në vendlindje 1966 – 1974. Në vitin 1974 – 1978 studioi në shkollën e mesme ushtarake “Skënderbej” në Tiranë. Akademinë e Forcave Tokësore e përfundoi po në Tiranë në vitet 1979 – 1982, ku u diplomua për specialitetin “Fizkulturë “. Në vitin 2006 – 2010 studioi dhe u diplomua në Universitetin “Ismail Qemali”, Vlorë, në fakultetin e shkencave humane, dega gjuhë – letërsi shqipe. Pas diplomimit të parë u emërua Shef i Përgatitjes Fizike të Brigadës së nëndetëseve të Republikës së Shqipërisë.
  Më vonë Shef i Përgatitjes Fizike të Divizionin Fier. Shef i Kulturës së Bashkisë Fier deri në vitin 2001. Aktualisht është kryeredaktor i gazetës letrare mujore “Fieri Profil” dhe specialist i trashëgimisë kulturore në drejtorinë e kulturës së bashkisë, Fier.
  Ka shkruar letërsi qysh në rininë e hershme, në rrethin letrar të shkollës së mesme ushtarake “Skënderbej” Tiranë, ku udhëheqëse e rrethit letrar ishte mësuesja e letërsisë dhe poete zonja Vasilika Vasi.
  “Është poet, publicist, eseist i shkëlqyer”, – thotë dr. Moikom Zeqo. Krijimtarinë e tij poetike e kanë vlerësuar kritikë, studiues të shumtë brenda dhe jashtë vendit. Ka botuar vëllimet poetike.
  “Këngë e Marrë” 1996 shtëpia botuese “Planet” Fier,
  “Humbja” 1998 shtëpia botuese “Darmisa” Fier,
  “Ranë Këmbanat” 1997 shtëpia botuese “Planet” Fier,
  “Muza” 1999 shtëpia botuese “Albapress” Fier,
  “Këngë e Parrëfyer” 2001 shtëpia botuese “Darmisa” Fier,
  “Këngët e Motmotit” 2003 shtëpia botuese “Ymeraj” Fier,
  “Mirë se erdhe Lamtumirë !…” shtëpia botuese “Globus. R” Tiranë,
  “Portretin kam varur në muret e kohës” 2008 shtëpia botuese “Globus. R” 2008.
  Ka botuar dy vëllime me tregime
  “Ngjarje ndër Muzakë – 1” 1999 shtëpia botuese “Albapress” Fier,
  “Ngjarje ndër Muzakë – 2” 2005 shtëpia botuese “Ombra GVG” Tiranë,
  Publicistika më e shquar e tij është
  “Hija… e Kadaresë”,
  “Lasgushi dhe Kosova”,
  “Një çast me Migjenin”,
  “Kritika Letrare Shqiptare dhe prof. Adriatik Kalluli”,
  “Dasma e Kreshbardhës”,
  “Diktatura Letrare shqiptare”,
  “Poezi që gjëmon më parë se të vetëtijë”,
  “Hija… e Kadaresë”,
  “Qiellëzanat Trillane”,
  shënime për romanin “Darka e Gabuar” të Kadaresë etj.
  “Më kujton Kostandin Paustovskin” në librin me tregime
  “Ngjarje ndër Muzakë – 2” – Shkruan studiuesi dhe përkthyesi Perikli Jorgoni
  “Petraq Kote është poet i klasit të parë. Poet i dhimbjes kombëtare”, ka thënë prof. Adriatik Kallulli.
  “Atdheu lakuriq në një poezi pa stoli… të stilit avantgard”, ka shkruar prof. Agim Vinca. “…është nder por edhe privilegj të lexosh e shkruash për poezinë e Petraq Kotes…” shkruan dr. Faik Shkodra.
  “Petraq Kote po ngre një Apolloni letrare ilirike”, ka shkruar poeti dhe publicisti Ylli Xhaferri.
  “… ai është dinjitet poetik…” shkruan Xhevahir Spahiu.
  “…fjala te poezia e P. Kotes edhe gjen vetveten”, shkruan prof. Valter Memisha
  “…klasi i lartë i leksikut i derdhur në vargje e vendos atë, në çdo hapësirë lexonjëse elitare”, ka shkruar prof. Bardhosh Gaçe.
  “…poezia e Petraq Kotes rrjedh me natyrshmërinë e lindjes së një dite të re apo me fluturimin e një zogu” ka shkruar poeti, studiuesi dhe përkthyesi Xhevdet Shehu.
  “…poeti Kote mund të quhet l’enfant terrible për nga forca tronditëse që përmban vargu i tij. Kontribuon denjësisht në poezinë e re shqiptare duke iu shtuar atij grupi poetësh shqiptarë që meritojnë të studiohen dhe të mbahen në radarin si të studiuesve, ashtu dhe kritikës letrare” ka shkruar Aida Dismondy në revistën Illyria dhe Kuvendi në Amerikë. Është përkthyer në rumanisht nga revista “Haemus”, 2009 nën titullin “Trenul ce fuge de durere”.
  Është botuar në revistën letrare “Illyria”, “Albpoem”, “Floart Press”, “Kuvendi” në SH. B. A. 2008.
  Është anëtar i klubit te Shkrimtareve Shqiptare ne Bote “Drita” me qendër ne Athine dhe një kohe sekretar i këtij klubi, është anëtar i Lidhjes se Shkrimtareve dhe Artisteve te Shqipërisë, është anëtar i Akademisë Evropiane te Artit, është anëtar i klubit letrar “Bota e Re” Amerike.
  Fitues i çmimit “Migjeni” për librin poetik “Mirë se erdhe lamtumirë !…” dhënë nga Klubi i Shkrimtarëve në Botë “DRITA” dhe revista Letrare – Kulturore “Pelegrin” në Athinë.

  … fshatarët e rinj pa lavdi

  shkoj për në fatin tim të lindjes
  dhjetra vjet në çantën e shpinës
  me pluhur
  me re
  me mjegull shqisash veshur

  dikush ma fsheh parjen!…

  mbi supe s’kam lavdi
  thjesht kam pluhur
  zëra të ndotur
  shikime të pista
  për fat të keqë
  edhe vuajtjen
  pse miqtë i kam të zgjuar
  armiqtë budallenj!
  kur të arrij fshatin do ta shkund veshjen
  por
  po e gjeta gjallë të dashurën
  se kujt tjetër ti shfaqem
  pa këto re
  pa këtë pluhur
  pa këto mjegulla shqisash
  pastër?!
  oh
  nuk mund ta kapërcej
  poshtë pragut të fshatit
  kështjellën ku dikur i mbrohesha armiqve të zgjuar
  paskan vënë
  patjetër poshtë kështjellës
  varrin e dashurisë sime!

  një korb po më thotë se ka vdekur dhe varri
  mirë s’e kuptoj!
  kthehem…
  i kthyer mbrapsht si xhaketë e vjetër
  tek rrobaqepësi qorr…

  sheqmarinas, tetor 2003

  … ndoshta kam marrë formën e librit!

  e di
  nesër
  është edhe oronim i asaj që s’vjen
  e sot
  baladë me vargje Dhoqinë
  ose Shqipëri në gjëmë nëne
  që edua sa qaj…

  më rritën në formë pushke
  në duart e atdheut
  të vrisja armiq…
  kisha vrarë miq!
  armiqtë s’u dukën më këtej
  ata të largëtit
  … mbiu fara e tyre ndër ne
  nëna ime i ngjante grasos
  më mbulonte të mos më ndryshkëte gjaku
  po kur vitet antigradë në rrugë me atdheun më lanë
  na pastroi me lotët e nderit e na futi në gjoksin – depo

  se nëna ime është edhe nëna e atdheut tim

  një mijë e nëndëqindë e nëntëdhjetë e shtata
  më shiti
  tani
  unë s’kam as nënë
  as atdhe
  as depo
  nëna vdiq
  atdheu u roit
  depua u shemb

  në liqenin mëngjes të syve të mi
  janë varri
  lëvizjet e Brovnit
  gërmadhat

  të uritur më përdor kushdo
  thonë se vras armiq…
  por po filloj të shoh me sytë e mi të fushës
  se pylli shqiptar qenka prerë nga sopatat e gjuhëve cirilike
  plumbat e mi internacionalë
  ndoshta kam marrë formën e librit!…

  se m’u kujtua gjaku i shtëpisë sime të mesjetës
  vjedhur
  s’e mora kurrë ndër vjedhësit turq
  s’kisha kohë
  vrisja miq
  ndaj sot kam raporte unë
  ku sipërfaqet e mia të egra ballkanike
  janë terminale të butësive të arta
  pa gropa
  pa qivure
  pa harta…

  Vlorë, verë 2008
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/petraq.jpg[/img]

 109. Agron shele says:

  Enrtin Dheskali

  -Shekull që fle në boshësi-

  Kuturisen matrapazët e shekullit të ri
  Nëpër dyqanet e mbushura me drita,
  Në vend të zemrës kanë qymyr të zi,
  Në vend të shpirtit, prona dhe makina.
  Paraja pështyn mbi kalldrëmet e jetës,
  Male plehërash i flenë përbri,
  Humbi ëndrra përtej honeve të skëterrës,
  Ishim njerëz, u kthyem në ujq, lukuni…
  Në vend të dijes skërmitet hipokrizia,
  Bima Grande na mbiu në kokë,
  Vdiqën idealet, të na rrojë djallëzia,
  Mbretëresha e njerëzve të mjerë mbi tokë.
  Shekulli i ri lundron mbi dallgët e kohës,
  Dielli njerëzor u tret në pafundësi,
  Paraja pështyn mbi kalldrëmet e jetës
  Që mbart mbi shpinë veç boshësi…
  12. 2008

  -Varfëria-

  Këmbëzbathur endet rrugëve të përbaltura,
  Mbytur në zhulin e kohës,
  Tenton të ngopet me thërrime të thara,
  Në tavolinat e pluhurosura
  Të lëna nga nata mashtruese,
  Aty ku minjtë vrisnin njëri – tjetrin
  Si kanibalë,
  Dhe përpiqen të mbijetojnë
  Në xhunglën e jetës qënievrasëse.
  Futur nëpër rrobat e arnosura
  E të zbardhura nga koha dhe vuajtjet,
  Dremit varfëria,
  E heshtur, nën mërzi,
  Me kokën zhytur në ëndrra,
  E me stomak që krokëllin
  Në zbrazëti…
  01. 2008

  -Përhumbje-
  Copëza fletoresh më kanë mbetur në mendje,
  Mbushur me skica dhe poezi,
  E humbas vetveten sërish nëpër endje,
  Ngatërrohem me vargjet nëpër shi.
  Kaltërsia ka humbur përtej reve të rënda
  Dhe koha më sjell vetëm vetmi,
  Zgjuar jam, por tretem nëpër ëndrra,
  Ngatërrohem me vargjet nëpër shi.
  Në trungun e heshtjes e vara trishtimin,
  Më dogji malli i etjes për ty,
  Përloten shqisat e mia për frymëzimin.
  Ngatërrohem me vargjet nëpër shi.
  Dhe mendimet degdisen në të shkuarën,
  Ndiej afshin e shtegtimeve në gji,
  Puthen kujtimet e mia me vetëtimën,
  Dhe unë ngatërrohem me vargjet nëpër shi…
  12. 2007

  -Kosova ime-

  Predhat na i pluguan trojet,
  Na e nxorrën zemrën e dhimbjeve
  Nga gurët e themeleve.
  Pragjet na i përmbysën,
  Djepet na i thyen,
  Ëndrrat na i dogjën…
  Era e vdekjes
  Erdhi nga veriu
  E na i shkërrmoqi gurët e varreve,
  Ku flenë me njërin sy hapur,
  Eshtrat e të parëve.
  Mos ikni,
  Mbajini këmbët,
  Shkulini brinjët
  E bëjini armë,
  T’ja ngulim hasmit
  Në fyt e në brinjë.
  Zjarri na i dogji shpirtrat,
  Por ne nuk ikim,
  Do presim lirinë…
  1999

  -Të dua nga larg-
  I hapa kanatat e zemrës këtë mbrëmje
  Dhe prita të më vinte një lajm nga ty,
  Më erdhi nga larg zëri yt nëpër endje,
  Kristale lotësh më vendosi mbi sy.
  Je e vetmja që kam në këtë botë të fëlliqur,
  Gjysmëshpirt i trupit të lodhur nga dhimbja,
  Je puthja – trëndafil për buzën e rreshkur
  Që më mungon në këtë burg vetmie.
  Më shaj, e nëse s’më beson, copëtoma zemrën
  Që tashmë gjysëm ka mbetur, pa jetë,
  Unë nën psherëtima tentoj ta mbys dhimbjen,
  Të dua – të them nën lotë që nga larg…
  07. 2008

  -Dimër në dhomë-

  Nëpër ajrin e kësaj dhome të ftohtë,
  Lundrojnë miliona grimca dhimbjeje,
  Që vrapojnë e më futen në shpirt
  Dhe sjellin tek unë mijëra zgjime.
  Pse vallë u tret heshtja jote,
  Në ajrin – aisberg të kësaj dhome,
  Ku buzët i puth një ëndërr – klithmë
  Që fërgëllon si një refren?!
  Përtej braktisjes ndjeva një varg
  Që nxorri lot për këtë ndjenjë,
  I ulur sot përmbi prag,
  Trokas, por asnjë s’më dëgjon.
  Dhe dhoma hesht porsi një varr,
  Unë fle dhe zgjohem brenda saj,
  Që atë çast që jemi ndarë,
  Dhoma është kthyer në akullnajë…
  12. 2007

  -Kështu do jetë përherë-

  Kështu ka për të qenë përherë
  Me ne të dy…
  Unë do të mprehem sërish e sërish
  Me qafën në kularin e dashurisë,
  Do më ndizet zemra në gjoks
  Sa herë të t’i shoh të magjishmit sy,
  Do vdes e do rilind prapë,
  Çdo mëngjes,
  Me diellin,
  Për ty…
  08. 2008

  -Me ty nën ullinj-

  I poqëm yjet sonte
  Dhe i hëngrëm për darkë
  Nën hijen e ullinjve.
  Hëna mistrece kërkon të na prekë
  Me duar drite,
  Që ngatërrohen nëpër degët e ngarkuara
  Me gjelbërim.
  Një qen kuis që larg,
  Prish heshtjen e qiellit të kaltër
  Dhe më kujton oshëtimën e viteve
  Në shpirtin e vrarë.
  I poqëm yjet sonte
  Dhe i hëngrëm për darkë…
  08. 2008

  -Shtëpia e vjetër-

  Tek kokrrat e rrushit të zi
  E gjeta shpirtin,
  Në shtëpinë e vjetër të prindërve…
  Era e karajfilave më vuri në gjumë,
  Rrezet e diellit vallzonin në dritare,
  Lulet e limonit që vinin tek unë,
  Më sillnin në shpirt aromë dhe zjarre…
  Eh, ajo shtëpi,
  E vjetër, plitharë dhe baltë,
  Kujtime fëmijërie futur në varre,
  Në pragun tënd vdes nëpër ëndrra
  E sërish nëpër ëndrra, ti më ngjalle…
  Në kokrrat e rrushit të zi u bëra verë,
  E rigjeta shpirtin
  Në shtëpinë e vjetër të prindërve…
  08. 2008

  -Burgosje-

  Një ujk i bardhë e kapërceu natën
  Dhe zbriti në qytet,
  Bashkë me hënën e plotë
  Dhe me pellgaçët e pistë
  Që lajnë imazhet e kalimtarëve.
  Ujku skërmitet i uritur, jetim,
  Dhe qan për dhimbjen e lirisë
  Që ia vranë
  Brenda shpirtit tim…
  08. 2008

  -Këngë shqiptarishte-

  Ne jemi mësuar të këndojmë
  Nëpër dasma e nëpër morte,
  Kënga jonë
  Është diell i ditëve të vrenjtura,
  Është zjarr
  Në odën e madhe të miqve,
  Është bukë dhe kripë
  Në sofër.
  Kënga jonë është ëndërr lirie
  Në gjumin e vrarë dhe të burgosur,
  Është plumb
  Mbi lumenjtë e djajve
  Që kanë vërshuar përherë
  Mbi tokën tonë të sakatosur.
  Ne jemi mësuar të këndojmë
  Mbi djep e mbi varr,
  Kënga është pak nga gjaku ynë,
  Pushkë dhe shpatë,
  Ujë dhe zjarr…
  08. 2008

  -Njerëzve të ndershëm-

  O njerëz të ndershëm,
  Nëse jeni të pastër, prisheni bardhësinë,
  Nesër do të vdisni…
  Më mirë të jeni të përbaltur
  Nën tokën sterrë e baltë,
  Sesa t’ju përbaltin të vdekurit
  Me talljen e gjatë…
  05. 1999

  -Udha e shpirtit- (Xhevahir Spahiut)

  Ece bokërrimave të ëndrrës
  Me buzë të etura
  Për lumin e çartur
  Të metaforave të blerta.
  Ece
  Dhe fjalët tu gjakosën
  Shkrepave të ashpra të vendlindjes,
  Teksa bisedoje me vetëtimat
  Dhe fluturoje me zoqtë e poezisë.
  Ece
  Dhe ndërtove “Udhën” e shpirtit
  Drejt malit të përjetësisë…
  04. 12. 2008
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/enertin.jpg[/img]

 110. Agron shele says:

  Sabit Idrizi

  Sabit Idrizi u lind më 16 shtator 1955 në Cerajë, fshati më verior i Kosovës i banuar me shqiptarë. Ka studiuar gjuhën dhe letërsinë shqipe. Deri më tash ka botuar këta libra: “Pesha e fundshekullit”, poezi, 1995; “Përderisa është e martë”, poezi, 1997; “Diell me dhëmbë”, poezi, 1998; “Finalja e zhgënjimit…”, ditar, 2000; “Mbretëresha është gjallë”, poezi, 2006; “Zarfi”, roman, 2008. Përveç çmimeve tjera letrare, Sabit Idrizi ka marrë edhe çmimin letrar në nivel gjithëkombëtar “Konstandin Kristoforidhi”, i cili jepet në Elbasan. Që nga mbarimi i luftës është shef i Sektorit të Kulturës në komunën e Mitrovicës, punë të cilën e kryen edhe tash. Tani e shtatë vjet me radhë është edhe kryeredaktor i revistës letrare Fjalë e valë, të cilën e financon Kuvendi iKomunës së Mitrovicës, e të cilën e nxjerr Shoqata e Shkrimtarëve të Mitrovicës “Jakup Ceraja”. Është redaktor, recensent apo redaktor gjuhësor i mbi 60 librave të autorëve të ndryshëm. Shkrimet e tij letrare janë botuar nëpër shumë revista dhe gazeta që dalin anekënd trojeve shqiptare. Që nga viti 1997 është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës. Jeton në Mitrovicë.

  KA KOHË

  Ka kohë që përpiqem për t’ju thënë diçka
  Diçka për kurrgjënë, diçka për gjithçka
  Ka kohë që n’shurdhësi po m’përplaset fjala
  Për do kohë të mira, për do kohë t’përdala
  Ka kohë që po pres të ma vëni veshin
  Ju që iu ka dalë tambli mbi përsheshin
  S’di pse ndiej nevojë për ta thënë një fjalë
  Se ende s’kam vdekur, se ende jam gjallë
  S’di pse ndiej nevojë t’më dëgjoj dikush
  Kur thellë brenda meje diçka djeg si prush
  Ka kohë që jam mbyllur n’timen dashuri
  Lamtumirë o fjalë, lamtumirë njerëzi…

  PËRDITSHMËRIA

  Më tmerron, më çmend kjo njëjtësi
  Që nesër do të kthehet në mall
  Në dashuri…
  PRAPË
  Prapë diqysh si tym
  Diqysh si mjegull
  Edhe pas gjithë asaj stuhie
  Prapë diqysh si natë
  Diqysh si terr
  Dikush këtu prapë po ma vjedh diellin

  VËLLAZËRISHT

  Për hir të paqes
  (Që aq shumë i duhet këtij vendi të shumëvuajtur)
  Hisen time të Atdheut
  Sërish ma vodhën pronarët e lirisë
  E shoh përditë kah e bartin poshtë e përpjetë
  Me vetura luksoze
  Ata me të cilët dikur u morëm vesh ndryshe
  Nga gjithë ato ëndrra të përbashkëta
  Që dikur i ushqenim vëllazërisht
  Sërish vëllazërisht më ra hise skamja
  Edhe ajo e pafytyrësisë, natyrisht…

  POROSI

  Përpiquni që ta kapni në horizont rrezen e parë të diellit
  E ta shpërndani gjithandej nga ka natë
  Përpiquni që ta prisni në qepallë pikën e parë të vesës
  E ta derdhni gjithandej nga ka etje
  Përpiquni që ta bluani në shuplakë kokrrën e parë të pjekur
  E ta gatuani gjithandej nga ka uri
  Përpiquni që kurrë të mos ketë urrejtje
  Përpiquni që përherë të ketë dashuri

  LIRIA

  Liria është e drejta që të mos kesh kurrë të drejtë
  Ta bësh pazar diellin
  Ajo është gjithçka e mirë që e dëshiron
  Edhe për atë tjetrin
  Liria është vënia e dorës në zemër
  Kur të vjen në shteg të bësh çka të duash

  KËRKOJ TË ZHVILLOHEN HETIME

  E di
  Të gjitha fajet për vdekjen time
  Do t’m’i shkarkojnë aty tek varri
  Eh, i shkreti
  Do të thonë
  E mbyti veten për kurrgjë hiç
  Dhe do të kthehen ashtu pikëllueshëm
  Për t’ia hëngër sërish mushkëritë
  Ndonjë poeti

  PA IDENTITET

  Ju mund të më vidhni diçka nga lashtësia ime e heshtur
  Siç vidhej dikur Pema e Ndaluar në Kopshtin e Praruar të Edenit
  Ta vendosni në ballë si mëkatin që s’falet
  Dhe të niseni përpara ashtu hajnisht
  Mund të ecni ashtu me shekuj
  Me mileniume mund të ecni
  Dhe vetëm kur të mbërrini atje ku s’mbërrihet kurrë
  Do ta kuptoni se sa pak keni ecur
  Brenda vetvetes suaj të rreme

  DIALOG ME NJË PUSHTETAR

  Tha:
  – Thonë se poetët jetojnë vetëm pas vdekjes.
  – Po, ia ktheva. – Prandaj ne i mbysim ata përditë nga pak.
  RRUGËTIM
  Të gjithë e dimë se cili është fundi
  Dhe prapë ngutemi andej nga ai cak
  Në fillim diqysh krejt ëndërrt
  Krejt shtruar e marrim këtë rrugë
  Dikur ngadalë nis e na lodhet pritja
  Nis e na lodhet çasti i mbërritjes diku
  Pastaj fillojmë e i shfletojmë përmallshëm ditët
  I shfletojmë përmallshëm kohët e lëna peng
  Përmallshëm kërkojmë diçka të fshehur
  Diku atje krejt përtej tyre
  Kërkojmë diçka që kurrë nuk e dimë çka është

  ATDHEDASHURI NË DY VERSIONE

  Deri kur dysh-dashuri
  Ju kafsho, unë vjell mushkëri

  SOT

  E ngjeva penën në buzëqeshjet e vonuara të fëmijëve
  Dhe e shkrova vargun më të bukur për dritën
  I përzjeva ngjyrat e të gjitha puthjeve të zjarrta
  Dhe e pikturova ylberisht dashurinë më të virgjër
  I vesova lotët e të gjitha nënave zemërplasura
  Dhe e kompozova himnin më të dhembshëm për diellin
  E mpreha daltën e ndryshktë në kujtimet përvëluese për të rënët
  Dhe e latova shtatoren më të lartë të krenarisë
  I mblodha të gjitha ëndrrat e plagosura
  Dhe e qëndisa kurorën e amshuar të lirisë

  KA DIELL PËR TË GJITHË

  Asgjë e jashtëzakonshme, biri im
  Dielli lindi
  Në gjoksin tënd të njomë
  Në ballin tënd të hapur
  Po dritëson
  Merre hisen tënde të qiellit
  E qëndisi shekujt e dashurisë
  Me rreze
  E as mos ia lë
  E as mos ia merr kujt kurrë

  DIÇKA MË KUJTOHET

  Në bibliotekën e qytetit tim
  Para disa dhjetëra dashamirëve të letërsisë
  I pata lexuar dy poezi të shkruara më 17 shkurt
  – Sihariq!!!
  M’u drejtua dikush
  Me të mbaruar manifestimi
  – E ndaluan sërish revistën letrare të qytetit
  – Jo, bre!!!
  Kisha pas klithur
  Dhe kisha pas dalë nga vetja
  Krejtësisht…
  Ishte Dita Botërore e Poezisë
  Muaji i Dytë i Pavarësisë

  GJUHË SHIKIMESH
  I vjedhim diçka njëri tjetrit me nga një shikim të vetëtimtë
  Për çdo ditë pune aty përballë Stacionit të Autobusëve
  Ku takohemi “rastësisht” mëngjeseve të hershëm
  Por as përshëndetemi kurrë, as prekemi ndonjëherë
  As puth buzë të saja, as ledhatoj bel
  Ndaj kjo gjuhë shikimesh, vallë, ç’ka që gërryen kaq thellë

  KULLOTËSIT E ATDHEUT

  Dikur
  I përpija vuajtjet si pilula veremi
  Për hir të do rrezeve të praruara që na takonin këtu
  Tash
  Me mushkëri të thithura frymoj mbi këtë dhé
  Me do grykës të mjerë që kullosin atdhe
  SHQETËSIM
  Kemi filluar të hamë me sy
  E të shohim me tyta
  Në këtë xhungël zorrësh
  Të duam me xhepa
  Të urrejmë me bark
  Kemi filluar
  Kaherë s’kemi qeshur me shpirt
  S’kemi qarë me zemër
  Kah kështu, o Tokë?!
  Kah kështu pa kokë?!

  KOZMETIKË

  Sa shëmtitë
  Sa qelbësirat fshihen
  Pas kësaj perdeje të aromtë
  Plot ngjyra

  FËMIJËVE TË MI

  Këmbëkryq tek dera ua lash zanatin e skamjes
  Dhe të drejtën për ta shikuar atdheun
  Përherë në sy

  POEZI

  Të pafatët s’të kuptojnë
  Të marrët çmenden pas teje
  Të çmendurit të krijojnë
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/sabit.jpg[/img]

 111. Agron shele says:

  Sadie Ismaili – Ilirida

  Sadie Ismaili – Ilirida
  U lind më 15.5.1955 në Tearcë të Tetovës.Rrjedh nga një familje me traditë atdhetare. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa të mesmen në Prishtinë. Studimet i ndoqi në fakultetin juridik, në Prishtinë.
  Me shkrime merret prej shkollës së mesme.
  Është anëtare e kryesisë së LNPSHA “Pegasi “ Kosova. Ka ushtruar aktivitete të shumta duke dhënë kontribute në lëmin e letërsisë.
  Më 2011 ka marë çmimin e dytë për poezi nga LNPSHA” Pegasi” Albania . Ka botuar këto libra:
  Kodra e lidhur me pranga, 2008, poezi 2. Kosova e lagur nga gjaku, 2011, poezi 3. Mallet me uniformë , 2012, poezi

  Jeton dhe vepron në Prishtinë

  Emri Iliridë

  Emri Iliridë,

  Është vulë e shpirtit,

  Është letërnjoftim i

  Zemrës,

  Është ngjyrë e flamurit,

  Është kala e diellit

  Dhe e gurit,

  Është mal i plisit,

  Është qëndresë e trungut

  E shkëmbit dhe lisit,

  Është toka ime që jam

  Rritur dhe shumë e shumë

  E dua,

  Është shqiponjë e dashurisë,

  Gjatë gjithë jetës për mua

  Amaneti i nënës Qamë

  Bija ime, nëse vdes,

  Pa ta lënë amanet, mos

  Më varrosni në oborr

  Të shtëpisë edhe pse

  Është luftë e po derdhet

  Gjak për Kosovë dhe liri.

  Kur të çlirohet Kosova

  E të kthehet Liridoni nga

  Dheu i huaj do t’I rrjedh

  Loti edhe në pavarësi po ta

  Lë amanet, sepse kriminelët

  Ndoshta edhe do të më vrasin

  Ndoshta edhe do të më

  Prejnë me thika të gjallë;

  Me sy të hapur në atë botë

  Do të shkoj një ditë, nëse

  Kosovën nuk e shoh të çliruar.

  Me rreze dhe dritë atëherë

  Ishte luftë e madhe, kur nëna

  Qamë, e sëmurë lotonte o edhe

  Ajo, si çdo zemër, Kosovën

  Shumë e donte e donte.

 112. Agron shele says:

  Dashamir Malo

  Ylberë të rremë

  Cikël me poezi shkëputur nga vëllimi poetik “Fshehja e lotit”, botim i Shtëpisë Botuese “Milosao”, 2006

  Gjoni

  gjoni e nisi këngën e tij të vjetër
  mbi një lis
  tani që mbrëmja e vagullt po bie
  nata sjell me vete një paqe të rreme
  teksa vështron me sytë e të pabesit
  dhe dëgjon me veshët e hajdutit
  si mahmurr rri atje tej
  mali plak
  me një qiell të shpërfytyruar
  mbi krye
  dhe një hënë
  që veten ha nga pikëllimi
  kjo natë
  që përbujt ankthin
  i treti udhët tona në errësirë
  një carcaf të grisur reje
  si një flamur pas një betejë të humbur
  e tund era e tërbuar e janarit …
  hesht!
  kalon dikush
  apo shiu këmbëzbathur qëmëton
  nëpër gjethurina?!
  shëët hesht!
  dikush kalon…

  po dhe në kaloftë
  udhëhumbur do të jetë

  Ylberë të rremë
  Rekuiem

  mbrëmjeve
  dëgjonim një moshatar që qante
  mëngjeseve gjithashtu
  u rritëm
  në sajë të urisë
  shpresonim
  kjo ishte e vetmja zgjidhje
  që na kishte mbetur
  dëshirat tona
  ishin ylberë të rremë
  që i treste koha
  prisnim të ktheheshin zogjtë e ëndrrave
  ata prej kohësh na kishin braktisur
  pritëm
  pritëm gjatë
  nuk duhet të qanim
  vetëm duhet të qeshnim
  ndaj dhe qeshnim trishtueshëm
  pastaj
  pastaj u bëmë të belbër
  forma sendesh morën qëniet tona
  dita-ditës vdisnim pak e nga pak
  dhe dyshonim
  shumë e më shumë

  Ikja e doktorit

  Kushtuar doktor V. Gjinit

  ika tinëz
  pa ju lajmëruar
  sepse ju o njerëzit e mi të shtrenjtë
  me dashurinë tuaj
  nuk do të më kishit lejuar
  kurrësesi
  të mërrja rrugën e moskthimit
  vetëm Irisit të vogël i thashë:
  gjyshi do të iki për pak kohë
  larg
  në Amerikë
  të më falni…
  të dielën time të fundit
  u zgjova herët
  pashë lindjen dhe perëndimin e diellit
  cdo gjë e pergatita vetë
  larjen e fundit
  darkën e fundit
  në një sirtar lashë disa receta
  për të sëmurët që vizitova
  së fundmi
  lashë një shumë të hollash
  për zyrën e shërbimeve funerale
  pastaj vesha kostumin
  që e kasha blerë për ditën e nesërme…

  teksa muzgu ra e qyteti i ngjethur
  tulatej
  në mbremjen e fundit të dhjetorit
  dola në rrugë
  nëpër shtyllat elektrike ngjita njoftimet
  dhe ju lashë takim për në orën 14
  të ditës së hënë

  Imazhi yt

  tek eci i vetëm buzë mbëmjes
  dehur prej flladit të luginës
  më shfaqet befas para syve
  hija jote që shkon tinëz

  vërtet je ti që më ndjek pas
  a ndoshta është imazhi i rremë
  tek më shfaqet në një breg
  tek më fshihet në një pemë

  ky imazh më del përpara
  nis më flet me emrin tënd
  lëviz trupin si purtekë
  më dalldis më josh më çmend

  pastaj hop më ikën tutje
  dhe zhvishet buzë liqenit
  eja me mua më thotë
  hidhi gradat e kapitenit

  si hyjneshë duket zhduket
  nëpër ujët krejt të qetë
  prapë më thotë: nëse nuk vjen
  çfarë kupton ti nga kjo jetë!?

  por veten pyes: vallë si mund
  të dashurohesh me një hije
  jepu këmbëve kapiten
  nata korb i zi po bie

  Bie një shi vjeshte

  rrugët krejt i lag
  gjethet krejt i shtie
  bie një shi vjeshte
  një shi vjeshte bie

  as gëzim më sjell
  as trishtim më bie
  bie një shi vjeshte
  një shi vjeshte bie

  udhës së përbaltur
  të prisja të vije
  bie një shi vjeshte
  një shi vjeshte bie

  iki pastaj muzgut
  tinëz si një hije
  bie një shi vjeshte
  një shi vjeshte bie

  nis këndoj me vete
  një kënge vetmie
  bie një shi vjeshte
  një shi vjeshte bie
  Një grua plakë

  një grua plakë
  zgjohet ndaj të gdhirë
  nxitimthi del nga shtëpia
  zgjat dorën
  një copë gris prej yllit të mëngjesit
  një copë
  dhe si shami e lidh në kokë
  një plakë çemberbardhë
  me draprin e hënës në sup
  shkon nëpër ara
  të korri vetminë
  mbjellë vite e vite më parë

  Humbur ti e humbur unë

  nata mbeti murgatore
  pa një yll përmbi Dhëmbel
  bregu i Vjosës në shelgjishte
  gjethe pikëllimi çek

  mbetën ëndrrat diku larg
  si një re që i tret era
  nëpër rrugët me gëzhoja
  ndoshta vjen a s’vjen pranvera

  dhe në zemrat plot lektisje
  prilli vjen e sjell furtunë
  pas mëngjesit mjegulluar
  humbur ti e humbur unë

  Fshehja e lotit

  nënë
  ma dërgove çajin
  mbledhur me mundim
  nëpër rrëpira,
  unë i fsheh lotët
  para vajzës
  nga ky mall i beftë
  nga ky dreq
  që e martë
  e mira!

  Athinë 1999

  Eh kjo vjosë!

  kjo Vjosë
  e ardhur
  degë më degë
  hakmarrëse ndaj gushtit
  qe e shteri
  ecën si e tërbuar
  shkul
  thyen
  rrëmben
  përplas
  mbyt gjithcka
  që i del përpara

  eh kjo Vjosë
  e papërmbajtshme
  si një grua
  e tradhëtuar
  prej burrit!

  Shkurtima

  * * *
  zogjtë e dashurisë
  i nis korijeve
  dhe bregoreve të tua
  të ëmbla
  e bashkë bëjmë pranverën

  * * *
  me dhimbje
  shkoj
  drejt dhimbjeve të mia
  veç kthehem
  më njerëzor

  Gramatika e gjuhës shqipe

  ah
  të kasha
  të kishe
  të kishim!

  ah
  të isha
  të ishe
  të ishim!…

  * * *
  ullinj
  nëpër kreshtat e kodrave
  si udhëtarë mitikë
  të palëvizshëm
  që s’do të arrijnë
  kurrë
  për atje ku janë nisur

  * * *

  jam
  çasti i mbetur
  i një kohe
  të vidhisur
  e mbi vetë mbaj
  dëshmi gjuhëprera

  Miqësia jonë

  miqësia jonë
  gjelbërim që s’i bindet
  vjeshtës

  * * *
  si kufomë jam këtu
  tek valët e Jonit
  shpirti më llapaçitet

  athinë 2002

  * * *
  shprusheni hirin
  e vatrës së shkretë
  emrin aty do ma gjeni

  * * *

  sërish në Cajup
  ndjej hapin e lehtë të një sorkadheje
  e supit më ulet një harabel

  * * *
  s’u kthyen më dallandyshet
  gjoni
  vajton nëpër qarre

  * * *
  shumëngjyrëshe
  kurmet e hurmave në vjeshtë
  si gra
  të përfshira
  nga flakë pasioni
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/dasho.jpg[/img]

 113. Agron shele says:

  VASILLIKI KALAHANI GREQI

  VASILLIKI KALAHANI GREQI
  THE LAGOON

  My eyes two spheres of Love
  But you still can’t see me…
  You get mixed up in the rain
  in my very slow steps
  in the unknown leaves
  that the South wind blows…
  My Love!..
  I want you three summers
  to follow me in the Desert
  and never leave me…
  Because the Desert was once
  A vast, beautiful, mystic Lagoon
  where the flying fish flew
  and embraced all the World…
  On the banks of the waters
  Gods stood still
  and they led the clouds
  they led all the Nights…
  From the depths of the waters
  granites and papyruses rose
  to weave flirting desires
  with the bodies of the Winds…

  Oh Divinity of the East…

  Don’t desert me now
  as I reject this earthly, horrible world…
  My Earth…
  The Hour is full of Divinity…
  The Hour is full of Sunshine…
  Iris calls for the afternoon flowers
  And the Moon passes deeper and deeper
  inside me…
  as I sit on the steps of this desert
  and listen to the Wind…
  Oh, in the temple of this Desert
  I’m sitting and waiting…
  I’m waiting for you my precious Love!…

  15. 11. 2002

  Liqendeti

  Sytë e mi, dy sfera dashurimi,
  dhe nuk më kundron ende.
  Ngatërrohesh në shi,
  në hapin tim të ngadaltë,
  në të panjohurat gjethe, që i shpërndau Jugu.
  E dashura ime,

  Dua tri Vera
  të më ndjekësh në Shkretëtirë
  dhe të mos më mohosh…
  Sepse shkretëtirat ishin dikur
  të pambaruara, pa formë,
  Liqendetësor mistik.
  Kur dallëndyshepeshqit fluturonin
  dhe përqafonin krahërisht Botën…
  Në brigjet e ujit qëndronin Perënditë
  Dhe udhëhiqnin retë,
  Udhëhiqnin Netët…
  Nga baza e ujërave

  hipnin granitë, papirusë,
  të gërshetojnë
  në trupat e Stuhive…
  O Perëndi e Lindjes…
  Mos më moho tani, kur s’pranoj
  mizërinë e këtushme të njerëzve të botës…
  O Dheu im…
  O Orë e Shenjtë…
  O Orë e larë prej rreze diellore…
  Irida fteson lulet e Pasdites…
  Dhe hëna kalon në thellësi të vetevetes sime.
  Tani që rri në shkallët e Shkretëtirës
  dhe dëgjoj Stuhinë.
  Ah, në objektin kishtar të Shkretëtirës,
  rri dhe pres,
  po pres Ty, o Dashuria ime!…
  15. 11. 2002

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/vasiliqikalahanigreqi.jpg[/img]

 114. Agron shele says:

  LUMO KOLLESHI WPS
  1. Mars(poezí)
  2. Bufi në siklet(poezí)
  3. Lotët e Nastradinit(fabula)
  4. Dorëheqja e tigrit(fabula)
  5. Kthim nga vdekja (tregime)
  6. Derdhen vetëtimat (tregime
  7. Djersët e poetit (tregime
  8. Nga një autor tek tjetri (I) Esse
  9. Nga një autor tek tjetri (II)Esse

  Është Sekretar i Përgjithshëm i Lidhjes Krijuesve “Pegasi” (Secretary general) Përmet dhe anëtari i Lidhjes së Shkrimtarëve të Globit “WPS . Është Fituesi i çmimit të dytë të poezisë në konkursin kombëtar 1999,çmimin e III në Greqi(fabul),si dhe vlerësuar nga revista të ndryshme italiane,
  Prezantohet me vëllimin Poetik “ Derdhen vetëtimat“

  Born in Mertinj Permet in January 6, 1961, he has finished his postuniversity studies for Language & Literature in some villages in the northern Albania, Puke. After the graduation he has worked as a teacher of Literature and by the time being he is a teacher in the high school “Sami Frasheri Permet“. He is the president of the writers’ Association, branch of Permet as well secretary of the writers’ Association “Pegasi“. He is the director of the publishing house “Fjalet e Qiririt“. His poetries are publicatedin several magazines like: “Zeri i Rinise“, :“Zëri i Rinisë“,“Drita“,“Nëntori“, etc. He has publicated many volumes with poetries like: “Mars“,“The Owl confused“,“Return from the Dead“ with which he has won the first price in the competition “PEGASI“, “Pouring of Thunders“, Resignation of The Tiger“, “Perspiration of The Poet“. Soon will appear is novel: “Time without licence plate“. On March 2007 appeared the Volume with Essays and comments “From one athuor to the other“, assisting the teachers and the students of the high schools. Parts from his creative work have been published in foreign languages like Italian and Greek. He has participated in the international competition on poetry held in the city of Motola, Italy and the competition on fable held in Athems Greece, where he has been honored with the third price for fable.

  Additional information:
  Address: Lumo Kolleshi Lagjja “Teqe“ Përmet. Tel fiks: 08132502, mobil: 0682885721.
  Of Albanian Nationality, Living place: Përmet, Profession: Teacher of Literature.
  Civil Status: married. He has two children.

  The tars weep
  Bring me a glass
  To gather these tears

  Someone whispered:
  “The bee died”
  I ran but I never found its grave.

  Old clock
  The hands strive to eat each other
  Time remains in the eyes of the blind.

  Modern hairdresser’s shop
  Old heads not far in the distance
  Push each other in the line for wigs.

  Split ripen pomegranates
  In the traffic lights of the boughs
  Cold rains melt away upon them.

  One night I slept with the snake
  I felt terribly cold
  In the morning I had become Laocoön.

  House of a spider
  The fly comes to deliver official well wishes
  A house or a grave?

  Loaded with stars
  The date’s bough broke
  The stones of the alley get wounded

  No permissions for building in the offices of spring
  The swallows
  Inaugurate the illegal houses.

  The bloody night
  Butterflies come to die in the light
  In my studio.

  A beggar in the street
  Called me a “Gentleman”
  While in my pockets I had nothing but my soul.

  At the rock spring bed
  The thirst put its lips
  The beautiful girls broke the ewers.

  Peace often hangs the bloody shirt
  At an olive bough
  How many young seedlings do not grow to become old.

  When you are absent

  You look for me there where I am not
  I await your failure to come.
  Only mountains never meet
  They separate passes and gorges.

  I am amazed with my heart
  How does it not cease beating in solitude?
  A flower blooms in the cold wind
  The rainbow opens its door in the rain.

  In the eclipse of the sun I search for light
  And I do not know where I shall look off
  You enter suddenly, and the grudges
  Melt away like dew in May.

  Translated by Dritan Dalip Kardhashi
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/lumo.jpg[/img]

 115. Agron shele says:

  Agim Desku poet / Kosovo

  If you go
  If you go
  Take my tear with you
  Leave me,
  Sitting alone
  In a burning candle’s company
  It’s not rain, not tear
  But a power
  Over us
  Like “I love you” word newly said
  Between us
  If you go
  Take my window
  The most beautiful one
  The only light of my eye
  if you go
  Fly high
  Over the seas, oceans
  Far way

  From the reach of tsunamis
  From pain and plight
  From sinking loves
  With my ending
  Darling
  You stay over me
  Like a newly -blown “I love you “word
  In my lips
  Like a sea wave suffering
  Turned dread
  In thirst
  Without a drop of rain
  Without rain
  tear dread.
  If you go today
  You will miss my scent
  But just save for me
  A little symphony
  The only consolation
  For your getaway
  If you leave tonight
  Leave the twilight here
  As a memory
  I want to see the face of the Moon
  If tonight
  Can glitter like me in agony

  The Pyramid
  I became the Pyramid of Cheops tonight
  hanging on the wall of my Albanian soul
  I come from Peja of Albanian Alps
  And the brunette from Tirana
  Like the King and His heir we ride camels and souls,
  Together we go
  with our kisses quenching the thirst of Sahara’s storms.
  The burning sun beautifully shines
  Like my sun beside me and inside my heart
  Sometimes we wash our eyes in each-others tears
  Where for long
  The traveling lovers and this world’s crazies
  Used to rest and drink
  calming the thirst for the love of their princesses.
  What a miracle, tonight the pyramid talks
  The fairy tales of thousand and one nights
  the sleepless nights when they used to toast with antic wine
  Tonight I became the knight of my love
  Tote her in shoulder, in soul, and together walk,
  with my heart I clean her path
  From the sand and the loneliness
  Longer than a century, deeper than a sea
  Oh, a sea with seagulls of poets and lyric inspirations
  In the nights when our loves shine in kisses
  When the souls feed the lips
  and walk together beside the blue palaces.
  So beautiful they look together,
  Shining, replacing the moon, becoming it,
  Mirroring in the crying heart that one day
  Is going to cry in Cameri
  Transforming in a mirror where the world talks Pyramids
  Made of love like in Dyrrah, Apollony, Butrint, Egypt.
  Together with Homer we hallmark the eagle
  In my homeland,
  While with my sweetheart th
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/Agim.jpg[/img]

 116. Agron shele says:

  29 SHTATOR 2012

  LNPSHA “PEGASI” ALBANIA
  LNPSHA “PEGASI” KOSOVA

  THE ASSOCOTIATION OF THE POETS, WRITER’S AND ARTIST’S
  “PEGASI” ALBANIA, “PEGASI” KOSOVA

  PETRARKA E ARRITI KAPITOLIN
  GJETHEN E DAFINËS E PROVOI,
  PAS TIJ MIJËRA POETË,
  DAFINA I TORTUROI…
  NGA “VIRTYTI I GËNJYER”

  APELIM I PRESIDENCËS SË LIDHJES NDËRKOMBËTARE TË POETËVE, SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE “PEGASI” ALBANIA dhe “PEGASI” KOSOVA

  Manifestimi i madh poetik 29 shtator 2012, tashmë ka krijuar një OKB POETIKE DHE ARTISTIKE

  Të nderuar miq, krijues, njerëz të produktit mendor inteligjent, përfaqësues legjitim të ecjes së vrullshme në ndryshimin e Botës…
  Më 29 shtator 2012 riçel siparin një veprimtari e përvijuar me zgjuarsi dhe me një synim të paracaktuar, e cila detyrimisht kërkon lartësimin dhe lartësimi sjell fluturimin e bukur, dhe njohja përmastohet dinamikisht… dhe shoqëria njerëzore njeh transformuesit e vërtetë kontribues, liderët e saj të mendimit. Poetët dhe artistët po lëvizin në rrugë të mirë me një frymë të mirë, duke këndvështruar me sytë e tyre vështrim shqiponje. Eshte një shkundje, për të cilën kanë nevojë të gjithë, të ndjejnë se kush janë, ç’energji të brendshme kanë edhe të pazbuluara, edhe të pashprehura… Ne jemi njerëz në formë ëngjëjsh, pegaistë shqiptarë, që kemi bashkuar krahët dhe fluturojmë së toku…Me në këtë Manifestim do të jetë Naimi, Samiu, Çajupi, Fishta , Ndre Mjeda, Pashko Vasa, Migjeni, Noli, Konica, Poradeci, Shkreli, Camaj, Koliqi e tjerë… Larg fjalamanisë, larg thashethemnajës, larg produktit pa cilësi, larg errësimit… Drejt rrugës së dritimit… Poetet dhe artistët duhet te luftojnë për majat. Ata kanë mundësi që, me produktin e tyre mendor të japin mend dhe të ndryshojne botën , duke krijuar lidhësinë dhe impulsimin e nevojshëm me faktorët e tjerë protagonistë…
  Ne po vijojmë të hapim një epoke të re poetike ndryshimi në Ditën e madhe të Ndryshimit, ku marrin pjesë në Manifestim në të gjithë BOTËN 105 shtete, mbi 100000 poetë e artistë, sikundër e kemi quajtur dhe vjet një OKB POETIKE….
  29 shtatori rikonfirmon OKB -në POETIKE..
  Vendoseni emrin në këtë Altar të madh… Ne jemi të krenuar se jemi iniciues dhe na nderon dhe gërma e parë e alfabetit të Botës… dhe sidomos në këtë vit jubilar të 100 vjetorit të fitimit të pavarësisë .

  PRESIDENT I LIDHJES NDËRKOMBËTARE TE POETEVE, SHKRIMTAREVE DHE ARTISTEVE”PEGASI” ALBANIA KRISTAQ F.SHABANI I.W.A, WP.S, A.O.M
  SEKRETAR I PERGJITHSHEM AGRON SHELE I.W.A, W.P.S
  ZËVENDWSPRESIDENT I PËRGJITHSHËM PETRO DUDI I.W.A, W.P.S
  ZEVENDESPRESIDENTE: KOZETA ZAVALANI W.P.S UPLI
  YLLKA FILIPI

  PRESIDENCA E LNPSHA “PEGASI” KOSOVA
  PRESIDENTE HASIJE SELISHTA W.P.S
  ZËVENDËSPRESIDENT PROF.ASSOC DR, BEGZAD NALLIU
  SEKRETARE E PËRGJITHSHME SHEFQETE GOSALCI

  TIRANË,
  PRISHTINË, 30.08.2012
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/100_0684.jpg[/img]

 117. Agron shele says:

  DITA E NDRYSHIMIT

  29 SHTATOR 2012, DITË E SHTUNË ORA 11.00
  100000 POETË TË BOTËS NGA SHUMË SHTETE NË NJË MANIFESTIM TË MADH POETIK NË TË NJËJTËN DITË PËR NJË BOTË NDRYSHE.
  *
  Rivrasja e Profetit
  Kacavirrja e majmunit ,
  Ringjallja e Profetit
  ditën e lexoj së mbari…
  KRISTAQ F. SHABANI “VIRTYTI I GENJYER ”

  DITA E NDRYSHIMIT

  29 SHTATOR 2012, DITË E SHTUNË ORA 11.00
  100000 POETË TË BOTËS NGA SHUMË SHTETE NË NJË MANIFESTIM TË MADH POETIK NË TË NJËJTËN DITË PËR NJË BOTË NDRYSHE.
  MARRIN PJESË ORGANIZATAT MË TË FUQISHME LETRARE TË BOTËS, MIDIS TYRE DHE LNPSHA “PEGASI” ALBANIA DHE LPSHA “PEGASI” KOSOVA” ME OBJEKSIONIN:
  “PËR NJË SHQIPËRI, NDRYSHE” “PËR NJË KOSOVË NDRYSHE“
  Ky manifestim koicidionon me 100 vjetorin e shpalljes së Pavarësisë nga sundimi i gjatë otoman.

  SYNIMI KRYESOR:
  TË SENSIBILIZOHEN OPINIONI PUBLIK I VENDIT, INTELEKTUALËT, HISTORIANËT PËR NJË ECJE TË DUHUR PROGRESIVE TË ZHVILLIMI TË VENDIT NË DREJTIM SHUMËPLANËSH.
  FORMA:MANIFESTIM POETIK I LARMISHËM

  Duke parë se Bota është futur në një krizë të rëndë ekonomike me pasoja të rënda në jetën njerëzore, rënie të nivelit jetik deri në ekstremitete të miliona njerëzve dhe shumë të tjerë, që kanë varfëri ekstreme, si rrjedhojë e prezencës korruptive dhe politikave jo efiçente, që ndiqen, në favor të disave dhe jo të shumicës, e cila shihet me syrin e njerkës, gjoja duke i stimuluar dhe impulsuar me formatin demokratik; mos dhënie parësi inteligjentes dhe erudivitetit , profesionalizmit, por militantizmit, përdorimit tË neopotizmit, nihilizmit të kreaturës të brezave të mëparshëm dhe nënvleftësimit të tyre, shkollimit me metoda te theksuara korruptive në shkollat ekzistuese e deri më marrje diplomash false; akaparim të pasurive nga persona pa të drejtë, pronësimit dhe krijimit të feudëve të tokave, ” nëpërmjet ligjeve dhe vendimeve të ligjëruara vetë “për përftesë, “pushtimit dhe shitjes anormale dhe nxjerrje në ankand të vlerave kombëtare dhe shpërdorim të tyre, shitje të këtyre pronave njerëzve, të cilët nuk janë të devotshëm… ngrirje e akullzim të inteligjencës dhe mos këshillimit me të për të ecur në rrugë progresive të qarta…;
  Ndaj, në këtë kontekst, duke parë edhe shpërdorim të mjedisit, amoralitetit dhe mos futjes së vendit në BE, ëndërr e kahershme e shqiptarëve, të cilët po lebetiten nga ky tranzicion i stërgjatë, pasi futja e vendit në do të rrisë kontrollin e pecipecirave negative,ndërmerret një manifestim poetik.

  Gjithashtu duke parë se është ulur efekti i paqes universale, rritjes së diskriminimit dhe tensionimit, bota vuan, 100000 Potët e Botës manifestojnë poetikisht, paqësisht, m e mjetet e tyre paqetuese de frumëzuese për të treguar rrugën e ndriçuar, pasi ata janë profetët e avancuar të saj, parashikuesit realë horoskopikë të së ardhmes .
  Përse manifestojnë me kreaturën e tyre:
  1. Për një vend që t’i shfrytëzohen në të mirë të popullsisë së tij gjithë potencialet që posedon .
  2. Për një politikë dhe diplomaci barazie në formatin demokratik.
  3. Ngritje zëri për një sistem demokratik në përmbajtje, jo në formë.
  4. Për dëgjimin e zërit intelektual, zërit të lirë demonstrues në kreaturë, media e tjerë.
  5. Për përvetësimin e elementëve të një paqe universale njerëzore ( Poetët në këtë kontekst e kanë treguar veten se çfarë mund të beëjnë)
  6. Për rritjen e frymës së dashurisë ndaj njeriut dhe për të minimizuar efektin e eliminimit të tij të kundraligjshëm, nëpërmjet luftratve të drejtpërdrejta dhe të ftohta, duke e konsideruar njeriun, një qenie, e cila ka të drejtë ta jetojë jetën pa privacione kërcënime dhe me një nivel jetik të mirë, duke respektuar të gjitha të drejtat e tij universale…
  7. Për një humanizëm dhe vëllazërim normativ në përmbajtje dhe në formë.

  8. Për minimizim të “prapësirave” produkt sistemit, drogimin, prostitucionin, shitjen dhe kremastimin e mishit të bardhë, nëpërkëmbjen e normave më elementare të të drejtave të njeriut.

  Demonstrimi në manifestim do të ketë një plotmësi dhe larmi veprimi.

  Që nga data 30 gusht e deri më 28 shtator 2012 në mënyrë të përditshme do të publikohen krijime në shqip, anglisht të poetëve të LNSHA”PEGASI” Albania dhe “KOSOVA, të Shkupit, Malit të Zi dhe gjithe poetëve anëtarë të LNPSHA “PEGASI” në faqen kryesore të hapur edhe te faqja e një prej iniciuesit kryesor të këtij manifestimi mbarëbortëror poetit Michael Rothenberg; do të publikohen ato krijime që kanë subjekt tematikën e mësipërme në forume, faqe interneti, ne faqet e hapura të LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, në median e shkruar, pra të gjitha këto krijime, që evidentojnë problemet dhe synimet e këtij manifestimi mbarë botëror me lajtmotivin për një Botë ndryshe ,për një Shqipëri ndryshe. Do te hapet ketu ne facebook nje grupim I tillë “ PEGASI” DHE MANIFESTIMI “100.000 POETËT E BOTËS PËR NDRYSHIM”
  Mënyra e organizimit nga përvoja jonë bashkëkohore dhe të aplikuar :

  Si do të organizohet manifestimi? Me kumte të shkurtra për paqen universale, për respektimin e te drejtave njerëzre, për të luftuar ekstremitetet e nivelit të ulët jetik, për luftën kundër krizës ekonomike dhe ekologjike, për të luftuar plagët e rënda të sistemit e tjerë … Poetët do të recitojnë poezitë e tyre, skicat, eset e përgatitura, krijimet e sensit lakonik, satirik, interpretim me këngë satirike, me këngë që kanë tema të tilla, koncerte, thirrje te lira të drejtuara me apelime poetike, dancime poetike, “kuartete” dhe “oktete” recitimore për një problem të caktuar; pjesë nga veprat e tyre shkurt, të clat flasin për këto probleme…; recitime nga aktorët, pjesë baletike, të cilat evidentojnë këto probleme, interpretime të kengës, konkurrime me fjalë urtie. Materialet do të shoqërohen me filma të shkurtër, POËER POINT…. Deklamime, grupime, interpretime nga aktorë dhe krijues të pjesëve të shkurtra dramatike, skena të shkurtra të tyre, monologime, rrëfime…. Koncerte me tematikë të tillë do të zënë vend të organizuara në universitete, institute … në shkolla. Artistët, piktorët, karrikaturistët do të hapin një ekspozitë me këtë temë të ndryshimit, me disa punime…
  Ne vende të dukshme do të afishohen poezi të këtij karakteri, duke marrë lejë për afishimin e tyre në organet përkatëse…. Në disa vende të dukshme do të recitohen poezi nga poetët …
  Të merret lejë që në autobuza të linjave të ndryshme të ngjiten poezi me këtë përmbajtje të poetëve, jo vetëm të vendit, por edhe të botës që të lexohen nga qytetarët.…. Në këtë manifestim do të lexohen dhe interpretohen edhe poezi të poetëve të medhenj të botës, si dhe do të afishohen në vendet e lejuara…, duke marrë më parë lejë në organet kompetente për këtë demonstrim dhe manifestim poetik.

  Presidenca e LNPSHA”PEGASI” ALBANIA u bën thirrje të gjithë poetëve, që, pavarësisht se nuk janë të anëtarësuar në këtë lidhje, të organizohen dhe të demonstrojnë shpirtin …e tyre poetik në favor të ndryshimit për të sensibilizuar format e qeverisjes, opinionin publik, për të dhënë ndihmesë për realizimin e këtij synimi të madh ….i cili natyrisht është dhe objeksion i progresistëve, kudo ku janë në botë… Po kështu u bëjmë thirrje të gjitha Shoqatave të Shkrimtarëve shqiptarë, kudo, ku ushtrojnë ligjërisht veprimtarinë e tyre për të marrë pjesë në këtë Manifestim Poetik paqedashës dhe vëllazërues, me kulturë e inteligjencë…
  Padyshim kjo lëvizje e madhe ka hyrë tashmë në historinë e lëvizjeve letrare botërore dhe protagonistët do të jenë ata poetët, artistët …
  Dita e 29 shtatorit 2012, sikundër ajo e 24 shtatorit 2012 do të hyjë në histori si ditë e ndryshimit dhe do të vijojë manifestimi i përvitshëm. Të gjitha poezitë e poeteve dhe krijimet e artistëve do të mbahen në një fond arkivor të Universitetit të Kalifornisë….
  Të nderuar poetë dhe artistë që nuk jeni anëtarë të Lidhjes sonë, shpejtoni të anëtarësoheni në Lidhjen Ndërkombëtare të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve”Pegasi” Albania, të krijoni lidhësi me Botën e madhe letrare. Ne u hapim hapësira të reja, me gjetje të reja, që nuk kanë qenë aplikuar kurrë më parë …. Merrni pjesë me krijimet, punimet tuaja tuaj t’ju njohin poetët dhe artistët e Botës!…Është një shans i madh për ju ….Shfrytëzoheni këtë shans….
  Atë ditë do të hyhet në lidhje me përfaqësuesit e poetëve të vendeve të ndryshme.
  Çdo Lidhje, Shoqatë, grupim, klub në Shqipëri dhe Kosovë mund të organizojë një veprimtari të tillë të mirëfilltë…
  Në fund do të dilet përsëri me një Deklaratë universale …

  Ku do të organizohen këto manifestime:

  Qendrat ku do të zhvillohet manifestimi dhe kush merret me organizimin e tyre
  TIRANË, KRYEQYTETI I SHQIPËRISË: KOZETA ZAVALANI Ë.P.S, PETRO DUDI Ë.P.S, FLUTURA MAÇI, PERIKLI SHULI, JOZEFINA TRABOINI, XHELAL LUCA , ANXHELA PEZA, ENRIETA SINA W.P.S RIZA LAHI W.P.S
  FIER: MAJLINDA RAMA W.P.S, ENERTIN DHESKALI, GENTIAN BANAJ
  GJIROKASTËR:, ALEKSANDRA SHABANI U.P.LI, W,PS KRISTO STOJA, JORGO TELO W.P.S , YLLKA PONDE W.P.S, ASIM PETA W.P.S
  SHKODËR, MALESI E MADHE : REZARTA PODE, MIMOZA REXHVELAJ,
  KORÇË: ARJAN KALLCO
  LUSHNJE: KLODIANA KULLOLLI
  TROPOJE: LULZIM LOGU W.P.S, GJON NEÇAJ W.P.S, ALMONA BAJRAMI W.P.S
  TEPELENË: ISLAM KALEMI
  KUK Ë S ; LULZIM HAJDARI
  ELBASAN : GËZIM HALILI
  PERMET: DHOSKE ILIA, DHIMITËR MITI, LIGOR SHYTI , ANILA MIHALI
  SARANDË: LAURETA ROSHI
  ERSEKË: RINALD KASKO
  GRAMSH: POZAJET QOSE
  POGRADEC: ISTREF HAXHILLARI
  DURRES: SKËNDER BRAKA
  LIBOHOV Ë: BESNIK ISMAILATI

  NË KOSOVË
  PRISHTINË ,KRYEQYTETI I KOSOVËS HASIJE SELISHTA W.P.S, PROF. ASSOC DR. BEGZAD BALLIU, MIRADIJE RAMIQI W.P.S, PROF. DR. ZYMER NEZIRI, PROF.DR. ISAK SHEME, NEBIH BUNJAKU W.P.S, RESHAT SAHITAJ W.P.S
  PEJË: ESAT LOSHAJ
  PRIZREN NEXHAT ÇOKAJ, SELAJDIN KRASNIQI, REXHEP KASTRATI, YRJET BERISHA …
  GJAKOVË: MIGENA ARLLATI , MUHARREM KURTI W.P.S, HALIL HAXHOSAJ W.P.S
  KLINË: PREND BUZHALLA,
  GJILAN : LINDITA RAMUSHI,
  MALI I ZI
  TUZ ANTON GOJÇAJ W.P.S

  MAQEDONI
  *SHKUP: PROF. DR NEHAS SOPAJ Ë.P.S
  DIBËR E MADHE VEHBIE AZIRI
  TETOVW: RAMI KAMBERI
  STRUGE: ALBANA CUFAJ , ALIDE LLOGA
  GJERMANI: SEFEME FETIQI, AGIM GASHI
  BELGJIKË: AGRON SHELE I.W.A,W.P.S
  SHBA: PETER TASE, YLLKA FILIPI
  ZVICËR: XHEMAJL RUDI
  FINLANDË: SILVANA BREKI
  ANGLI: SHEJMOND PACARADA
  SUEDI: QERIM RAQI
  GREQI: DASHNOR SELIMI W.P.S
  ITALI: ALEJANDRA CRAULES BRETON
  BOLIVI: FRANSUA AZUELA
  BRAZIL: LUCELIA GOMES, MARGARETT OLIVERA, REGINA KREJF, ROBERTO LOPES AKADEMIA E ARTEVE TE BUKURA
  AUSTRALI: SIDNEJ GIOVANNA LOMBARDI
  PERU: MANOL LASO

  GREQI :
  PATRA: EFTIHIA KAPARDHELI I.W.A,
  ATHINA: JOTA FOTIADHI I.W.A, LETA KUCOHERA I.W.A, VASILIKI ERGAZAKI, LUAN ZIFLAJ
  PREVEZW: ANDREA KARZIS
  KORINTH : VASSILIKI KALAHANI I.W.A
  KAVALLA: DESPINA KONTAXIS

  ITALI
  ROMW DOMENICO DEFELICE
  TURQI : ATILLA ELUSTUN
  ANKARA : TOZAN ALKAN
  QIPRO: AHMET OMERAGA
  MALTË : PATRICK SAMMUT
  INDI: KUTLDEP S. SRIVASTAVA
  RUMANI: NADIA CELLA POP
  ANGLI: GUNSEL DJEMAL

  PRESIDENCA E LNPSHA “PEGASI “ ALBANIA
  DHE LNPSHA “PEGASI’ KOSOVA

  TIRANË,
  PRISHTINË, 30.08.2012
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/Fotokryesore.jpg[/img]

 118. Agron shele says:

  LNPSHA “PEGASI” ALBANIA

  THE INTERNATIONAL ASSOCOTIATION OF THE POETS, WRITER’S AND ARTIST’S
  “PEGASI” ALBANIA
  * * *
  PETRARKA reached the capitol
  The laurel leaf he tasted,
  The laurel tortured,
  Thousands of poets after him…

  From the “BROKEN VIRTUE”

  APPEALING OF THE PRESIDENCY OF THE INTERNATIONAL ASSOCIATION OF WRITERS, POETS AND ARTISTS “PEGASI” ALBANIA

  The great manifestation of poetry September 29, 2012, creates a poetical UNO

  Honored guests, authors, men of the intelligent mental product, legitimate representatives of the vigorous ëalk toëards the change of the Ëorld…

  Tomorrow, on September 29, 2012 We start
  An activity delineated with cleverness and with a predetermined aim which seeks the elevation and elevation leads to beautiful flight, and our acknowledgement is dynamically increased… and the human society acknowledges the real transformers, the contributors, the leaders of thinking. The poets are moving to a good path with a good spirit, duke by looking with their eyes which have an eagle’s sight. It is a shake up, ëhich we all need, to feel who we are, what inner energy we possess undiscovered or unexpressed… we are men in the form of the angles, Albanian ‘pegasians’, ëho have joined their wings and fly together…with us tomorrow will be Naim, Sami, Çajupi, Fishta , Ndre Mjeda, Pashko Vasa, Migjeni, Noli, Konica, Poradeci, Shkreli, Camaj, Koliqi etc… far from gossip, far from the non qualitative product, far from darkness… towards the light’s path… the poets should fights for the heights, they are capable that though their mental product to give opinions to change the world, by creating the necessary relationship and impulse ëith other protagonist factors…
  Tomorrow we shall open a new poetic era of change in the Great day of Change, wherein the manifestation participate 105 states throughout the world, about 100000 poets, a UNO of poetry…
  September 29 creates the poetic UNO…
  write your names on this great altar… ëe are proud to be initiators and the first letter of the ëorld’s alphabet honors us…

  PRESIDENT OF THE IAPWA”PEGASI” ALBANIA KRISTAQ F.SHABANI I.W.A, W.P.S, AOM,
  SECRETAR GENERAL AGRON SHELE I.W.A, W.P.S
  VICEPRESIDENT GENERAL PETRO DUDI I.W.A, W.P.S
  VICEPRESIDENT KOZETA ZAVALANI I.W.A, U.P.L.I
  YLLKA FILIPI

  PRESIDENT OF THE IAPWA”PEGASI” KOSOVO HASIJE SELISHTA W.P.S
  VICEPRESIDENT GENERAL PROF.ASSOC.DR. BEGZAD BALIU
  SECRETAR GENERAL SHEFQETE GOSALCI

  Tirana, Albania
  Prishtina , Kosovo 31.08.2012
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/kristaqi.JPG[/img]

 119. Agron shele says:

  LNPSHA “PEGASI” ALBANIA

  THE INTERNATIONAL ASSOCOTIATION OF THE POETS, WRITER’S AND ARTIST’S
  “PEGASI” ALBANIA
  * * *
  PETRARKA reached the capitol
  The laurel leaf he tasted,
  The laurel tortured,
  Thousands of poets after him…

  From the “BROKEN VIRTUE”

  APPEALING OF THE PRESIDENCY OF THE INTERNATIONAL ASSOCIATION OF WRITERS, POETS AND ARTISTS “PEGASI” ALBANIA

  The great manifestation of poetry September 29, 2012, creates a poetical UNO

  Honored guests, authors, men of the intelligent mental product, legitimate representatives of the vigorous ëalk toëards the change of the Ëorld…

  Tomorroë, on September 29, 2012 We start
  An activity delineated with cleverness and with a predetermined aim which seeks the elevation and elevation leads to beautiful flight, and our acknowledgement is dynamically increased… and the human society acknowledges the real transformers, the contributors, the leaders of thinking. The poets are moving to a good path with a good spirit, duke by looking with their eyes which have an eagle’s sight. It is a shake up, ëhich we all need, to feel who we are, what inner energy we possess undiscovered or unexpressed… we are men in the form of the angles, Albanian ‘pegasians’, ëho have joined their wings and fly together…with us tomorrow will be Naim, Sami, Çajupi, Fishta , Ndre Mjeda, Pashko Vasa, Migjeni, Noli, Konica, Poradeci, Shkreli, Camaj, Koliqi etc… far from gossip, far from the non qualitative product, far from darkness… towards the light’s path… the poets should fights for the heights, they are capable that though their mental product to give opinions to change the world, by creating the necessary relationship and impulse ëith other protagonist factors…
  Tomorrow we shall open a new poetic era of change in the Great day of Change, wherein the manifestation participate 105 states throughout the world, about 100000 poets, a UNO of poetry…
  September 29 creates the poetic UNO…
  write your names on this great altar… ëe are proud to be initiators and the first letter of the ëorld’s alphabet honors us…

  PRESIDENT OF THE IAPWA”PEGASI” ALBANIA KRISTAQ F.SHABANI I.W.A, W.P.S, AOM,
  SECRETAR GENERAL AGRON SHELE I.W.A, W.P.S
  VICEPRESIDENT GENERAL PETRO DUDI I.W.A, W.P.S
  VICEPRESIDENT KOZETA ZAVALANI I.W.A, U.P.L.I
  YLLKA FILIPI

  PRESIDENT OF THE IAPWA”PEGASI” KOSOVO HASIJE SELISHTA W.P.S
  VICEPRESIDENT GENERAL PROF.ASSOC.DR. BEGZAD BALIU
  SECRETAR GENERAL SHEFQETE GOSALCI

  Tirana, Albania
  Prishtina , Kosovo 31.08.2012
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/Ag+Kr-1.jpg[/img]

 120. Agron shele says:

  SHPERNDAJENI KETE
  SIMBOL NDRYSHIMI TE LESHUAR HAPESIRISHT NE QIELL DHE NE MENDJE NJEREZORE TE DITURA …

  PELLUMBI, SIMBOLI I PAQES JU FTON….

  TE NDERUAR MIQ KRIJUES, KRIJUESE, ARTISTE !
  MANIFESTIMI I PERBOTSHEM POETIK I 29 SHTATORIT 2012
  “100000 POETET E BOTES PER NDRYSHIM PO AFRON…
  LNPSHA “PEGASI ” ALBANIA SI EDHE INICUESE E KESAJ LEVIZJE MBARE BOTERORE JU FTON TE MERRNI PJESE NE KETE PARAM
  ANIFESTIM, DUKE FILLUAR QE SOT, ME POEZITE , SKICIMET SHKURTRA, SATIRE , HUMOR, KNGE, APELIMET POETIKE , SKICAT, PIKTURAT , EPIGRAMET, FABULAT , “METODA” TE PERZGJEDHURA ME GJETJE NGA JU DHE I DERGONI KETU NE KETE FAQE ,JENI APO S’JENI MIQ NE FAQE TE FACEBOOKUT… ATO DO TE JENE TREGUES I PERBASHKIMIT POETIK DH E I ANGAZHIMIT TUAJ PER KETE IDE TE MADH E… TE NDRYSHIMIT …

  JU MIREPRESIM KRIJUES, ARTISTE N E KETE APELIM TE MADH PER NDRYSHIM!

  PRESIDENCA E LNPSHA “PEGASI” ALBANIA
  “PEGASI” KOSOVA

  SHPERNDAJENI KETE PUBLIKIM NE FAQET TUAJA TE GJITHE JU PEGAISTET . LE TE SHNDERROHET KJO DITE NE NJE DITE TE MADHE POETIKE E PANDODHUR NDONJEHERE ME TE GJITHA FORCAT KRIJUESE TE TE GJITHA SFERAVE NE SHQIPERI, KOSOVE, MAQEDONI, MAL I ZI E GJETKE .. LE T’U TREGOJME TE GJITHE POETEVE DHE ARTISTEVE TE BOTES SE NE JEMI PER NDRYSHIM TE SAJ…PER PROSPERITET, PROGRES, VITALITET E HUMANIZEM NJEREZOR… PER RESPEKT TE DREJTAVE NJEREZORE, PER LUFTE KUNDER LUFTES , PER NDRYSHIM THELBESOR TE DREJTIMIT EKONOMIK, PER DREJTIM TE SHTETEVE ME MENÇURI DHE EFIKASITET ME LIDERE NIVELI DHE TE AFTE, PER LUFTE KUNDER KORRUPSIONIT DHE PLAGEVETE TJERA TE RENDA SHOQERORE, PER LULEZIM TE ARSIMIMIT , TE KULTURIMIT, TE BASHKEPUNIMIT RECIPROK, PER NJE LETERSI ,KULTURE DHE ART NIVELI PER T’I SHERBYER BOTES… PER NJE DRITE MBI DRITAT QE SJELL ZHVILLIM TE GJITHANSHEM BOTEROR… POETE DHE POETE, SHKRIMTARE, STUDIUES , ARTISTE ESHTE KOHA PE RTE THENE FJALEN PE R TE ÇUAR BOTEN PERPARA DREJT NDRYSHIMIT TE MADH. DIJENI SE KJO LEVIZJE ESHTE LEVIZJA E TE DITURVE , E PROFETEVE, E SHKENCETAREVE DHE E LIDERVETE NDRYSHIMIT DHE KA PERKRAHJE TOTALE…

  Kristaq Shabani https://100tpcmedia.org/100TPC2012/2012/08/yay-albania-pegasi/
  YAY ALBANIA 2012 -”PEGASI” |
  100tpcmedia.org
  100 TPC BLOG — 2012 –
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/09/pellumbi.jpg[/img]

 121. Kozeta Zavalani W.P.S. says:

  Congratulations and hugs!…Shume urime Agron, paske bere goxha pune…Duhet biseduar se ku do ta organizojme kete vit takimin e “100 mije Pper Ndryshim”, ndoshta tek Universiteti “Vitrina”…Pergezime e perqafime!

 122. Agron shele says:

  SYRIHA ADEMOVI ,POETE , SHKODRA, ALBANIA

  The cup Full of Longing
  Unknown the sky tonight,
  I would have wanted to drink some,
  It seemed though that the cup remained unfilled…
  I will drink tonight… I would want to do so…
  Above my hands, I see – like in magic – the falling of a tear drop.
  It glided to the bottom of the glass…
  It tumbled and fell…
  …Overthrow the cup…
  Again, I say, empty.
  I look up to the distant stars…
  I listen… the sound of the trembling heart….
  It becomes floundering – as I stare above my body,
  Altogether things divided…
  I listen…
  The tolling of an unfamiliar sound…
  Deviant from yesterday…
  Astray the hand struggling to sway…
  The leg that cramps…
  The soul that brings nothing but pain…
  Which one do I listen?
  Tonight…
  Should this be a dream?
  Perhaps, the cup of longing…
  The longing made me drunk…
  But I did not take a sip!
  In this world, nothing is left to chance…
  Everything is accounted for –
  Even a (teardrop)..!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/syriha.jpg[/img]

 123. Agron shele says:

  Enrieta Sina

  Enrieta Sina
  I broke the seven mirrors

  In seven days I lived with my feeling for you
  I had to break the seven mirrors to pieces
  Because they were making me look ugly
  The beauty was taken by you and left underground in the darkness

  There you were finding your maturity
  While I was feeding your maturity tree
  Searching for my light…

  2. To my children

  If I have gathered the dream forgoten years ago
  It wakes me up and hunts only the voices that offer tranquility
  If I could not reach the white mountain top
  There are thousands of ideas resting within you

  If I happen to wake up with swallen and dried up eyes from tears
  It is because the night for me brings just that longing for you
  If one day I happen to depart this life
  The eyes of my soul in the threads of your hearts will remain….

  3. You do not know

  My fingers becave cold reaching for your jacket
  Up to your hair with profume
  You stared me differently as if a black cloud was over me

  My heart wanted to know how yours was beating
  While that beating was not normal that evening
  Everything was no longer important for you

  My soul was migrating but could not find peace anywhere
  Was gathered into a golden circle within the beauty of your eyes
  But I do not know, there it could not find its place

  You do not know if you’d be able to fly in my blue sky
  It is something that I have not experienced myself
  In the magic moment you create and make it grow
  But you do not know! You do not know…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/STA70732.JPG[/img]

 124. Agron shele says:

  Dhoskë Ilia, Poet, Albania

  Eshtë një tjetër protagonist dhe një penë shumë e mprehtë.Si Botues dhe Drejtor i gazetës “Rrëza Prolog“ ka trajtuar tema të rëndësishme në fushën e artit dhe kritikës letrare.Poezitë e tij janë sa pikante aq dhe mbresëlënëse.Është anëtar i Lidhjes së Krijuesve “Pegasi” Prezantohet me poezi nga vëllimi i ri poetik të cilin e ka në proces botimi.

  Curriculum Vitae

  Surname/Mbiemri Ilia
  Name/Emri Dhoskë
  Profesioni Doctor,Poet
  Birthdate/Ditëlindja 10.06.1958
  Place of Birth Permet
  Place of Staing Permet
  Passaport’s number Z 0128584
  Adresa Lagjia “Mejden” Permet
  E-Mail dhoskeilia@yahoo.com
  Telef mobil 00355685051355

  1976-1980 Universiteti “Tiranë” Fakulteti “Mjekësi”/Dega Stomatologji
  1980-2005 Doktor pranë spitalit Përmet
  2005-2008 Drejtor i Zyrës Punës/Përmet
  Esse
  Prezantimi i poezisë në medien e shkruar sot

  —————————————————————————————————-

  Çmim inkurajues (Pegasi 2008)

  Programe kompjuteri:
  Word,Exel
  Gjuhë të huaja
  Njohuri në Greqisht

  Rrethimi

  Brenda meje jam rrethuar
  pa folur,pa shkruar
  Dikush për mua është ankuar
  Person i padëshiruar
  Dhe nis rrethimi i dytë,i tretë
  Akoma nuk është dorëzuar.

  Vrapojnë njerëzit,
  Disa qeshin,
  qeshin sikur lehin.
  Disa të tjerë më ndjekin
  Po rrethin tim se prekin
  Unë jam banor në qytetin e ferrit.

  A është e vërtetë

  Shpesh herë flitet për skllevër,
  Që botën zbukuruan
  Vallë bota nuk ishte e bukur?
  Po njerëzit ishin skllevër,
  apo skllevër njerëz.

  Flitet për njerëz të bindur
  dhe për armiq në djep të lindur
  Kur i urti mallkonte të “marrin“
  që e vrasin,e varin
  A kishim nevojë për njerëz të bindur?

  Flitet pastaj për njerëz të zgjuar,
  që kanë shkuar
  dhe kanë harruar ç´far kanë shkruar
  Njerëz të zgjuar?!
  Flitet pastaj për njerëzit e artit
  Sulmuan Frojdin,pikason
  Kafkën,Sartrin
  Dhe thirrën në skenë moralin,
  ushtria e tabuve
  në fushën e druve
  digjte lirinë.
  A ka më nevojë të flasim?

  Të heshtim!
  Me shumë ,me shumë respekt
  Për njerëzit.

  REVOLTA

  Sa revolta kanë fjetur nën lëkurën time,
  Une veç jam kujdesur të mos i mbaj zgjuar,
  Mos u largoni ju lutem,
  Kam nevojë për ndihmën tuaj
  Mbi vuajtjen time ndërtoni pa zhurmë, pa zë,
  Karrigen ku të ulem,
  Nuk është karrige e zakonshme pune ku vargje shkruaj,
  Karrige ndjenjash me këmbë, me duar,
  Që është veç për te ëndërruar,
  Ah! Pa ëndrrën çfar do të isha;
  Kështu i gjymtuar
  Për dashurinë gjithmonë i paftuar
  Jo! Do të qëndroj zgjuar
  Boll kam heshtur, boll jam maskuar
  Jam i revoltuar?
  Jam i dashuruar.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/dhoska.jpg[/img]

 125. Agron shele says:

  Anila Mihali (Qirjazi), Poete, Albania

  -E pafaj është dashuria (poezi)
  Është anëtare e Lidhjes Krijuesve “Pegasi“ përfaqësuese e Kongresit Ballkanik të Poetëve Athinë 2007,dhe takimit të Poeteshave Vushtrri (Kosovë) 2008.Është autore e botuar në revistën italiane “Artistët në përballje“

  Curriculum Vitae

  Surname/Mbiemri Mihali (Qiriazi)
  Name/Emri Anila
  Profesioni Teacher,Poet
  Birthdate/Ditëlindja 15.01.1970
  Place of Birth Permet
  Place of Staing Permet
  Passaport’s number Z 1933279
  Adresa Lagjia “Partizani” Permet
  E-Mail anila_mihali @yahoo.com

  1997-2002 Universiteti “Eqerem Çabej” Fakulteti “Gjuhë-Letërsi”
  2002-2008 Mësuese pranë shkollës “Thoma Dode”Çarshovë

  2007 Pjesmarrëse në Kongresin Ballkanik të Poetëve Athinë 2007
  2008 Pjesmarrëse në takimin e Poeteshave Vushtrri (Kosovë) 2008.

  Ka mbrojtur temat:Antologji poetike (Korsi e hapur) :Mendimi filozofik i poeteshës globale.(sesion shkencor)
  Nga një autor tek tjetri:Në ndihmë të maturantit Shqiptar (Sesion Shkencor)
  Femrat nobeliste sot (Esse) Koferenca letrare Pegasiane 2006

  Çmimet letrare:
  Poetesha më e mirë (Revista Artistët në përballje) Motola/Itali
  Poetsha imagjinare Salaminë/Athinë
  Çmimi Mirënjohjes Vushtrri/Kosovë
  Çmimi Inkurajues Konkursi letrar “10-Vjet Pegasi”

  Programe kompjuteri:
  Word,Exel

  Gjuhë të huaja:
  Anglisht
  Njohuri në Greqisht

  To give birth to verses

  Late from the verse that
  So much tormented me,
  I enter into the warm bed sheets,
  I am sorry sweetheart,
  I murmur in his arms
  Covered with his body
  And the warmness of the bed…
  I am sorry, it was a difficult delivery.

  If

  The child plays on the computer
  He enters into a castle, looking for a princess,
  He already wins the game, and becomes a king
  How soon he found happiness, how soon!

  The adults
  They go on looking for happiness
  The day disappoints them;
  The night pardons them a little
  If they were to turn back the childhood,
  The gods of the old world!

  There where the borders divide

  There where the borders divide
  … Up to there the mother sees her daughter off
  The shadow of the sharp beam
  Like an apple divides the day…

  Drunken steps continue their way
  The eyes stretch the hands of glance
  And they ask:
  “Until when with tears and yearning
  We shall pave the paths of emigration?!”

  Oath of love

  One at a doorsill and the other at a door
  They kissed thirstily as before.

  The years forgot each other
  Love did never forget what it promised.

  The moment shed light to a memory
  It rode the love.

  A long way full of suffers
  Heart broken to pieces…

  One at a doorsill and the other at a door,
  They did not burst like the glass of wine.

  Image

  The knocks of the stick on the ground
  Like the beats of the clock in the room
  Like the beats of the heart in the chest
  Like the drops of rain under eaves.

  All the ‘tic-tac’ sounds disappear
  At the endless road
  Arduous you scold ferociously
  While resting upon the stick…

  The flowers

  The rose, the pink, the snow flower,
  Which of them I hold closer to my heart
  I cannot say which.
  I feel pleasure in cutting it.

  I marvel beyond reason
  When they offer it to me
  The rose, the pink, the snow flower…
  Which of them is more beautiful?
  I do not know.

  The beautiful thing becomes more beautiful
  Only when it comes from you
  I do not know what made me drunk
  The flower, the hand or the heart that broke…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/anila10.jpg[/img]

 126. Agron shele says:

  Jorgo S. TELO, Poet, Albania

  On the wings of Pegasus

  Above the wisps of clouds

  I see myself.

  Every night and day

  Asafresh tea I gulp

  Togedher with the Gods of Olympus

  And of Tomorr.

  The sunrise

  washes my eyes

  and with the golden morning rays

  in my eyes

  I behold you

  Arch sea

  and full of passion I salute:

  “Good morning, Aegean!”

  With the demons of the times

  You ‘ve been irascible

  Caressing with the “heroes of Hellas”

  Cooling to the “heroes Jiutbina”

  I congratulate you

  on this humane deed

  Don’t you know you are mysterious,

  you arch sea?

  The chronicles of the Balkans, themselves

  fully attest…

  Herodotus in his chronicles

  couldleave us a mountain of history

  yet, everything a mystery…

  And this mystery perhaps sleeps and awakes

  On your bed

  where snatches of our lives

  are outlined…

  The past… and the future…

  Do you remember

  vhen you used to dress the ëounds

  of Greeks, Albanians,

  Serbs, Bulgarians?

  Of course, forgetfulness is agains your nature

  You are history, itself Aegean!

  From the heights of Nemercka,

  Tomorr and Olympus.

  We can’t get enough

  of your watery grace

  where upon the crests of the ëaves

  “Helen of Troy” weaves the legend…

  Where Homer never ceases to tell…

  In your amphitheatre polyphonic… multilingual tragedies

  are immortalized

  under the coruscating shine of the eyes of the beautiful goddesses

  and under their fenetic applauses.

  If I could

  I’d bow full of respect

  to your juicy lips

  Intoxicated by the kisses, I ëould never stop roëing.

  When I row to you

  It’s I hold the world in my arms

  You’re magical oh Arch Sea!

  This art of magic let’s use together

  to liven up the danse of friendship among the people

  trampling over any blasphemy

  and over dark conspiracy?

  Let’s make common cause:

  Let me whip the mischief;

  you smother the demoniacal intrigues

  ever since the fuzzy buds bloom

  Oh, great Aegean,

  if the God’ sea you have been and still are

  Have a word with Adriatic,

  As, it seems, our lives it mercilessly devours.

  What good is a beauty so dreadful

  What do we lose if we love each other?

  From the devils we watch each other’s back.

  Don’twe have Zeus, our protector

  and Aesop, the jester.

  In front of the cruel monster

  Don’twe have our brave soul?

  Good morning Aegean!

  Throungh pain I salute you.

  Mirëmëngjes! Tjeta! Yasu, Aegean!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/JORGO.jpg[/img]

 127. Agron shele says:

  U lind në gusht të vitit 1966 në Goricë të Dëshinicës së Përmetit. është marrë me letërsi që në moshë të re, duke botuar poezi, tregime, dhe publicistikë në organe të ndryshme të shtypit lokal e qendror. Ka botuar këto libra:
  ,”Lirikat e anëvjosës” poezi. është fitues i disa çmimeve letrare si në vendlindje ashtu dhe në emigracion.. është gjithashtu korospodent i Gazetës së Athinës për Selanikun dhe reporter i Radio Sarandës në Greqi. është bashkautorë në “Antologjinë e tregimit qipriot”, “Shtergët e Ballkanit”,”Qiejt e shpirtit”, “Itaka e fjalës”, “Maska e ditës ”etj. është nënkryetar i Lidhjes së Krijuesve Dega e Blertë në Selanik. Gjithashtu merr pjesë në Lidhjen e Krijuesve “Pegasi Albania”. Një pjesë të poezive të tij kanë gjetur botimin në gazeta e revista të ndryshme si në Mal të Zi, Greqi, Rumani, Maltë, Greqi, Turqi, Itali, Angli, Spanjë, Meksikë etj. Në qershor të vitit 2010 V.P.S. në një konkurs të organizuar në Indi e vlerëson me çmimin special të konkursit. Për krijimtarinë e tij letrare janë realizuar disa emisione telivizive dhe radiofonike në Shqipëri dhe në Diasporë…

  Patetizmi i një shpirti të thellë lirik në poezinë e Dashnor Selimit
  nga Agron Shele
  by Agron Shele on Saturday, 14 April 2012 at 23:03 ·

  “Lirikat e Anëvjosës” të autorit Dashnor Selimi, vijnë si shpërthime të befta poetike që rrëmbejnë dhe dallgëzojnë njëlloj si valët e lumit, vijnë si shprehje dhe mishërim i simbolikës së bukur, vijnë me elokuencën e vargut , brishtësinë e fjalës , dhe ndjenjësinë e shpirtit , jashtë ç’do kornize të kuadratuar apo skematizmi të paracaktuar, duke na afruar tablot shumëngjyrëshe dhe plot dritë të një mirëfillësie të mirëplotuar letrare. Përbrenda kësaj hapësire krijuse, këtij editimi dhe përjetimi shpirtëror, ndeshesh me fizionominë e karakterit letrar të formuar, me obsesionin e thellë dhe këndvështrimin orgjinal, me zërin virtuoz që i këndon lajmotivit të vetë jetës. Shtrati poetik i kësaj vepre përmbushet nga ndjesia dhe percepitimi për vetë thelbin qënësi, për nënën dhe vendlindjen e dashur që humbet atje mes kodrave të hijëzuara, për lumin turfullim që identifikon dhe gjithe risinë poetike dhe qytetin emblematik, për ëndrrën e bardhë shkrirë fjollave të borës dhe të nesërmen pritje të trishtë. Që në titull autori intrigon dhe jep imazhin e një boshti të fuqishëm lirik, i cili dhe pse i plotësuar me detajimet e tjera poetike, nuk e humbet për asnjë rast pikën e referimit, por në sinkron të plotë dhe në harmoni me elementët bazë figurativë e përforcon imazhin e veprës dhe e bën atë edhe më eksigjente. Autentiteti krijues, lojëra me fjalët, portretizimet poetike, figuracioni gjallë, muzikaliteti dhe forca e vargjeve, hyjnizimi bukurisë rrëzëlluese, përbëjnë esencën e gjithë kësaj prurjeje, e cila të mban pezull dhe të zhyt thellë në kuptimësinë dhe kadencën e saj.

  “Shpesh,
  shkëmbenim letra me nënën time.
  Fillonte për fshatin,
  që i ngjasonte një jetimoreje,
  për tokat e papunuara,
  mbuluar me gjemba.
  Për lulet,
  tharë teneqeve të ndryshkura,
  që u njomën me ujin e stinëve”

  Vargje kuptimplotë që epiqendërzojnë portretin e lindjes së vetë jetës “Nënën”, vargje që kanë për kryethënie përmasat dhe figurën e saj, vargje që deshifrojnë kufijtë mitikë të njohjes që kalojnë po nga ajo, vargje që natyralizohen me ndjesinë dhe përjetimin e saj, për jetën e thjeshtë, për arën e pambjellur, për vendlindjen, për gjithçka, vargje që sjellin farfurimën e tokës së të parëve të mbushur me lulet e çelura të Majit.
  Menjëherë pas këtij dedikim të përligjur autori rikthehet në tematikën e plotë dhe setencën e gjithë veprës poetike, atë të lirizmit dhe oshilacioneve të saj.

  “Përse ike këtë dimër të ftohtë,
  ku dhe flokët e stinës kishin ngrirë
  dhe nëpër pasqyra pellgjesh copëtoheshin,
  ëndrrat e mia në gjunjë lutjesh ? ”

  Vargje të puthitura, që kanë brenda elegancën e mendimit, përputhjen e plotë të elemintit natyror “Dimër të ftohtë ” i cili epitetëzohet me pasthirrmën lutje, pasthirrmë që shkon përtej vetvetes, dashurisë së ëndërruar . Flokët e stinës e dramatizojnë dhe e bëjnë edhe më koshientëe dashurinë e munguar, ndoshta të humbur, por vetë ndërgjegjia rrëmon dhe kërkon nëpër kujtimet e trishta, të atij zëri drithërues që shemb yjet dhe çel mijëra dritësime, dhe ashtu në përulje figurative ringre pasazhet e hijeve të tretura largësi venitëse. Referimi i këtyre vargjeve ka dhe antitezën e plotë të ngrohtësisë dashuri dhe akullit shpirt, që në dualizëm të hapur intrigojnë njëra -tjetrën për të performuar më pas gjithë këtë elegji .

  “..Të shikoje ëndrrat,
  shkundur nga plogështia,
  duke nënëshkruar fjalën e fundit:
  ”Jetova në një botë pa dashuri”. ”

  Kjo është përmbyllja e gjithë këtij referimi poetik, referim që mbetet atje tek koha e largësuar dhe në anaforë me çastet pështjellim, çastet trazim, çastet pikëllim (zërat e shiut) e subjektivizon ornamentin shpirtëror dhe e tejçon në letragji. Njeriu jeton, përjeton dhe fleksibilizon, por poeti, si këndvështimi dhe syri tredimesional i të kuptuarit, konceptuarit dhe emotivuarit mbetet atje tek thellësia dhe pastëria e ndjenjës, tek fuqia dhe ritmi i zemrës, tek pasioni dhe bukuria e ëndrrës. Sigurisht shpërthimi është dramatik, jeta e jetuar grafikisht ka humbur ç do kuptim, dhe ai, poeti, me të vetmet armë fjalësh që zotëron, nën dritëthënien e referimit hapësirë thur vargëzime elegjikë.
  Për të përforcuar këtë ide, por për të kuptuar më shumë mistizmin dhe përthyerjen e një shpirti të aborguar gjer në tejskashmëri le të ndalemi në të tjera grafika krijuese:

  “Çdo mëngjez iki herët.
  Si i çmendur.
  Pa hedhur një pikë parfumi të trishtë.
  Kujt t’ia them të vërtetën ?
  Vetëm këmisha e bardhë e mureve,
  mban fshehur ëndrrat e mia. “

  Ikje, nxitim, humbje pas telajo ngjyrash të rreme, endje pas ëndrrës së dikurshme, atje ku yjet përshkënditin qiellin, atje ku shpirti këkon shpirtin dhe jeta kërkon kuptimin. Metafora “këmishë e bardhë e mureve” kapërcen në kufij surrealë dhe jo rastësisht, por mjeshtërisht dhe me kuptim parësor, pasi profetizimi dhe përjetësia e ndjenjës dashuri shemb dhe ringre të tjera qiej shpirti.

  Dhe ashtu i endur tek bukuria dhe çmendia e ndjenjës autori krijon ritëm dhe sigmatizon orgjinalitetin e shpirtit krijues, atë të bukurisë dhe madhështisë që e identifikon, të harmonisë dhe traditës që e evokon, të lumit akull dhe përherë në rrëmbim, të qytetit që dremit poshtë këmbëve të Dhëmbelit, të fshatit të largët dhe çapkënllëqeve të moshës, të cilat sëmbojnë dhe ripërtëriten në të tjera kulmime, në të tjera meditime, në të tjera rrugëtime.
  LIRIKAT E ANEVJOSES

  PERSE IKE ?

  Përse ike këtë dimër të ftohtë,
  ku dhe flokët e stinës kishin ngrirë
  dhe nëpër pasqyra pellgjesh copëtoheshin,
  ëndrrat e mia në gjunjë lutjesh ?
  Mbledh copat e mbetura nëpër rrugë,
  si lule të mardhura,të ngrohen
  brenda afshit të trupit tim,
  zhytur në hijet e qiellit që s’lëviz,
  shpresat e pragmuzgut të fundosur.
  * * *
  Ti ike me mbështjelljen e purpurtë
  të ditës së përgjumtë,
  pa shkëmbyer asnjë fjalë me njerzit
  e thinjur,të cilët qëmtojnë buzështëpive,
  përfytyrimet e ëndrrave,
  të ëndrrave,që zhvishen në pragjet e gurtë.
  * * *

  BURIMI I HUMBUR

  Dritat e natës,
  ndriçojnë eshtrat e fisit tim,
  testamentet e varreve.

  Heshtje…
  Rënkon braktisja,
  në palcën e qirinjve.

  Unë ndez një cigare.
  Tymi mbështillet rreth meje
  dhe ngroh flijimin e ikonave.

  JAVA E KRYQEZIMIT

  Ishte java e madhe e Pashkëve.
  Kambanat lëshonin litarin nga fyti
  e binin papushim duke u cfilitur.
  Luteshin njerzit.
  Një qiparis i pikëlluar,
  përkulte krahët e lutej para qiejve.

  Ishte e hënë ajo ditë.
  Dola në rrugë të martën.
  Po ata njerëz,po ajo dhimbje,
  qiparisi është përkulur më tepër.
  Të mërkurën,
  të enjten,radhët kryqëzoheshin,
  skeletet e maleve vinin rrotull
  e mbrëmja të ngecte në sy.

  E premte.
  Sqetullat e kambanës filluan
  të gjakoseshin nga dhimbja e ditëve.
  Mbi tempull qiparisi si kurorë vdekjeje,
  rrethuar me lule.
  Sa andej-këtej në udhëkryqe,
  kryqe e njerëz përloteshin para epitafit.
  Gjumi u ishte vrarë të gjithëve.

  E shtunë.
  Në kulmin e mesnatës,
  udhëkryqet prisnin kryqet,
  në heshtje.
  U dëgjua një e rënë e fortë e kambanës.
  Në dritën e zbehtë të qirinjve,
  Krishti i ringjallur shtrin duart.

  Në tempullin e kambanës,
  zgjohej e përgjumur një flutur.

  XHELOZI

  Në një gërshetëz uji,
  ti arratiseshe këmbëzbathur,
  …si pulëbardhë.

  Përreth shkëmbinjtë mbanin vesh…

  RRëKEJA DHE TRISHTIMI

  Hapësira zhvishet mes shtresave gjeografike.,
  kur pikturat e ditës,
  ngecen në motive shpresash.
  Burimi mbledh një ëndërr qiellore,
  në pyll, ku është një urë prej guri.
  Aty rritet bari në dhimbjen e mohimit të errët,
  aty konfiguron një pemë si një ishull i blertë,
  aty është një statujë prej guri,
  që pret lajmin e reve,
  aty asnjë rrugë nuk i sjell udhëtarët,
  aty një gjarpëri i zhvishet lëkura nga vetmia,
  aty rrjedh gjaku drejt një gryke…

  Rrëkeja çurkon me trishtim,
  zallin e etur prej thatësirës.

  PERENDIMI NUK PREKET

  Mbasditja përskuqi horizontin.
  Përplasi nëpër mjegull,
  ngjyrën e diellit,
  duke e hedhur në degë qershie.
  Më mungon shushurima e çurgës,
  hijes që dridhet.

  Perëndimi fillon e përthyhet.
  Urat e mbrëmjes,
  më mbështeten mbi sy.
  Perëndimi si trishtimi,
  që është heshtja ime,
  si një mal i qetë,
  që nuk e prek dot.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/dashnorselimi.jpg[/img]

 128. Agron shele says:

  Dhimitër Miti, simbolikë e meditimit dhe befasisë së poezisë shqiptare.

  Portret i thjeshtë, njeri që endet përbrenda muzës krijuese, me një lule të rrëmbyer nga thëllimi kohë dhe me shqetësimin e fateve dhe kohezionit të atdheut të vet. Poet që digjet përbrenda metastazave të kohës gërmadhë, poet që rrebelon pareshtur për dhimbjen e dritës dhe djegien në kostelacionin më të largët të yllit. I ngritur në kultin e artit profarm perifrazon pareshtur dlirësinë shpirtërore, mendimin dhe idetë e një arti postmodern, botën e madhe plot shpresë, si dhe individualitetin e fuqishëm krijues. Përherë befasues, përherë detratus i fjalës dhe lojës me të, simbolikë e gjallë e figuracionit dhe mendimit kreativ, lançues i magjisë dhe bukurisë së vargut. Mjedisi natyror marramendës që ndërthur dallgët rrëmbim “Vjosë” me malet kreshpërues qiejsh, derdhur luginës eklipsuar nga farfara mahnitëse dhe koloritë ylberesh, kanë tejçuar tek Dhimitër Miti bukuri shpirtërore dhe muzë të thellë krijuese.

  Dhimitër Miti, si një autor i plotformuar dhe i ngritur në nivel të lartë ideoartistik ka publikuar veprat letrare:

  1. Nata e bardhë (novele)
  2. Gurí i thyer (novelë)

  3. Miq ju pres (poezí)
  4. Ylberet e ujërave të mia (poezí)
  5. Do të ikim që këtej (poezí)
  6. Dua të puth (poezí)
  7. Trokitje në bosh (poezí)
  8. Më duhet vështrimi yt
  9. Është një çast (poezí)
  10. Njerëzore. (poezí

  Poezia e këtij autori, si një poezi e mirfilltë, estetike, tejet medituese dhe sugjestionuese, është vlerësuar nga kritika letrare dhe është publikuar në shtypin periodik të kohës, në Antologjitë poetike Pegasiane, si dhe në revistat e huaja italiane dhe greke, turke etj.

  Segmenti ai!

  Përpara meje
  Hieroglife buzësh,
  shtatëzëna në heshtje.
  Pellgje sysh,
  me shkarravina mushkonjash hijëzuar.
  Pa ngjyrë.
  Pa dritë.

  Kafka.
  Brenda të cilave,
  Mendimin për të nesërmen,
  e bluan hiçi
  Tregëtare kozmetike
  pa të kuq buzëshpër të spërkatur faqe.
  Ballë
  Nga bishti i dhelprës telajo bërë.
  Çanta…
  Ah,po,çanta!
  (vështrimi njerëzor,atje,sot,dergjet
  edhe te kapela moderne e madhe)
  Të tjera,
  sot për sot,
  nuk hyjnë në punë.
  Kurrsesi!
  Vetëm kufizimi:
  Çantë-kapele moderrne e madhe.
  Segmenti ai.

  Në zgavër muzg

  Zgavërmuzg edhe një kockë
  Se ç´kërkon të thotë ngutshëm një qen:
  Ose i zoti i tij,atë,më nuk e gënjen,
  Ose,ai,të zotin e vet,më,nuk e pëlqen.
  Dhe,
  në zgavërmuzg
  rrotull kockës së stërlëpirë,
  qeni vjen.

  Pafundësisht

  Pakëz tym në shtëpinë time
  Prej shtëpisë time
  Pakëz zjarr në vatrën time
  Prej vatrës sime
  Pakëz shpuzë në zemrën time
  Prej zemrës sime
  Pafundësisht letër e bojë për të vizatuar kujtime

  Never having the chance

  A due moment?!
  A happy life?!
  A beautiful meaning?!
  And never have a chance to kiss?!

  The swallows came

  The swallows returned from the warm lands
  And a stick they brought for me as a present,
  New glasses for my wife,
  New epitaphs for the grandmother.
  And some oil for the key of the door
  Which has begun
  To become rusty
  (Taken from the volume “Knocking in vain”)

  Dhimitër Miti, kjo simbolikë e gjallë e grafikws së fjalës, setencës së përzgjedhjes së saj, flirtit të shpirtit dhe mendimit progresiv letrar, pwrbwn sot befasinë dhe bukurinë e poezisë shqipe.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/dhimitermiti.jpg[/img]

 129. Agron shele says:

  Jozefina Traboini, perandore e shpirtërave progresive të gruas intelektuale shqiptare!

  Vëllimi poetik “Perandoria e shpirtit” i autores Jozefina Traboini, vjen si prelud i dashurisë së shenjtë për familjen, për të afërmit e saj që u martirizuan në emër të së drejtës hyjnore dhe lirisë, për vendlindjen e saj Shkodrën, që ngrihet legjendash Rozafati dhe prehet liqenit kthjelltësi, për zotin e tokës dhe qiellit që fal amshimin, për shpirtin dhe dlirësinë e gruas, për fjalën dhe besën, për natyrën e bukur dhe vetë qënësinë njeri. Eshtë një vëllim sa befasus por dhe kaq intrigues, i cili përbrenda thjeshtësisë dhe forcës së vargut ngrihet dhe të rrëmben me vete.Që në fillim nis me bazën e qënësisë tonë, familjen, nënën, motrën, bashkëshortin, fëmijët dhe përbrenda konceptit dhe botkuptimit Finian jepet tabloja e qartë dhe stenca e përkushtimit, ndjenjësisë dhe sinqeritetit. Këndvështrimi i kësaj vepre edhe pse përbrenda dy pjesëve ( familje+natyrë, Kunorë dashnie+ Falem), ndan të njëjtin bosht poetik, mbart të njëjtin afinitet, të njëjtën pëkujdesje, të njëjtin vlerësim dhe respekt, harmoni që vjen natyrshëm nga dritësia dhe shpirtdlirësia e autores. Eshtë domethënëse që analitikën e kësaj prurjeje ta bazojmë tek mesazhi dhe figuracioni përdorur, tek ideja themelore dhe fuqia shprehëse, tek forma dhe përmabajtja, tek ideimi dhe botëkuptimi, tek perfomanca e prurjes dhe hapësira e krijuar.

  “Dy rreshta po ti shkruaj, për të kujtu se ti gjithmonë do të mbetesh në veprën dhe domethënien e kësaj fjale Hyjnore”

  Që në fillim ndeshemi me dedikimin ndaj “Nënës”, simbolizueses së krijimit dhe përkujdesjes, shëmbëlltyrës së dashurisë dhe mirësisë, e cila ngrihet deri në hyjni. Sigurisht që fjala “dy rreshta” ka kuptim figurativ, se përbrenda tyre mbartet një det i tërë malli dhe dhimbjeje, një mal i madh kujtimesh dhe nostalgjish, një botë e tërë përjetimesh dhe emocionesh, të cilat e ngrejnë këtë figurë deri në madhështi. Nuk ka si të ndodhi ndryshe me modelin finian, pasi gjurmët e egzistencës dhe përtëritjes ndajnë të njëjtin kuptim, të njëjtin ndjesi, të njëjtën vlerësim. Mundësueses së hapjes së kthinës jetësore, për tu endur, për tu përballur, për të mundur ,për të ecur, për të kuptuar, për të jetuar dhe për të vazhduar, shpreh më së miri setencën e vetë qënësisë tonë. Afeksioni shpirtëror mbetet dhe anançon gati gjithë pjesën e parë të vëllimit poetik, ku nëpërmjet figurave të tjera qëndore dhe solide si: bashkëshorti, fëmijët, motra, vëllai, etj, plotësojnë më së miri tablon jetësore të një realiteti të vërtetë familjar. Sigurisht që kjo lidhje është e natyrshme, por ndërthurja dhe vendosja e elmentëve plotësues si: ajo hyjnore, shpirtërore , tejçuese dhe inspiruese, e bëjnë të veçantë dhe domethënës këtë detratim jetik.E gjithë kjo prurje vjen me thjeshtësi dhe shumë dashuri, me trazimet e shpirtit dhe fisnikëri, me vitalitetin e gruas dhe krenari.

  “Falem” – Lule! Rruzulli pa ty do ishte i shëmtuar “

  Autorja falet! Lutet!…natyrshëm për lulet, për simbolikën e dashurisë, paqes, pastërtisë, dlirësisë,delikatesës dhe brishtësinë, për muzën poetike që flalën më të parë e mat me të, për aromën dhe hijeshinë, për gjithçka që e rrethon dhe mistizon këtë çmenduri bukurie.
  Dhe mes kësaj lutjeje pafund përshkon dhe drithëron gjithë tharmi poetik, i cili sigmatizohet para një simfonie, humbet mijëra kujtimesh Shkodrës vegjëlie,apo përmallet dhimshëm liqenit dallgëzimesh.

  “Me notat e tua Bet’hoven
  do melodioja me gjithë botën
  me tingujt e tu, qaj gjithë kohët”

  Partitura që kohëzojnë një shpirt të tërë, partitura që përcjellin çaste trazimi, trishtojnë dhe shpërthejnë diejsh pasionesh, partitura që zhytin melankolish dhe ringrejnë mijëra refleksionesh.Ky fleksibilitet me koherencë përtej subjiktivitetit koshiencë shkon gjer në çastin sublim, çast që kërkon të luhet me të njëjtin tingull, me të njëjtën melodi, me të njëjtin ritual.

  “O kalaja jeme shkodrane!
  Sa shumë shpirtin ma shtrëngon
  Kur shof që vij nga larg,
  nuk b’zaj, veç nga malli meditoj”

  Shkodra dhe Rozafa, djepi i qytetërimit shqiptar dhe legjenda e murosjes, kryqëzimi kulturës romane me atë tradicionale, vijnë për çdo herë tek autorja me tjetër mall, tjetër kujtim, tjetër sëmbim në shpirt dhe tjetër dhimbje.Aty fshihet vegjëlia, thirrja e nënës dhe përkëdhelia e gjyshërve, melodia e jareve të famshme dhe gjithë fëmijëria.

  “Ujë, ujë që shtrihesh nëpër dallgë
  Rrethuar me male që flasin historinë
  Thellë, thellë, në fundin tënd! “

  Para syve shtrihet madhërishëm i kaltri liqen, trazim valësh dhe mendimesh, turfullim dallgësh dhe ndjenjash. Ai perifrazon pareshtur atë të shkuar heshtje, që fsheh bëmat dhe luftërat e heronjve, përpjekjet e martirëve të mbetur përfund ujit thellë, lotët e humbur shkumëzim hidhërimesh dhe së fundi regëtima të pafundme pulëbardhash dhe njerëz të ekzaltuar gjer në adhurim.
  Autorja është percepetuse dhe përçuse idesh, detajon vëmendshëm por edhe apelon, për atë terror të çmendur që përjetoi nga diktatura një komb i tërë. Masakrimi i së afërmëve të saj ishtë më shumë se tragjedi, shkaktoi një kalvar të gjatë dhimbjesh, por e sjellur nëpërmjet vargjeve, Fini kërkon të japë tjetër mesazh, tjetër dimeson, vetëm e vetëm që kjo e keqe e madhe të mos përsëritet më. Jashtë vëmendjes së autores nuk mun të qëndroje as fenomeni gjakmarrjes, i cili ka shkaktuar kaq shumë gjak, vëllavrasje dhe dhimbje. Ajo lutet si shenjtore që ky mallkim i endur ndër nesh të mbyllet, paqja dhe mirësia të begatojë shpirtrat njerëzorë dhe falja e madhe të ndalë këtë gjëmë të zezë.

  Ky ishte një vështrim i shkurtër rreth vëllimit poetik “Perandoria e shpirtit”, i cili nis si një dedikim, por me thjeshtësinë dhe madhështinë e fjalës, me bukurinë dhe dashurinë njerëzore, befason dhe impresionon, të bën të ndjesh dhe kuptosh universalitetin e mendimit progresiv të gruas intelektuale shqiptare.

  Jezus !!!

  Lumnohem me Ty
  Mrekullia vet je
  Lutem falem
  Të thërras gjithmonë pranë

  Drejtësi hyjnore
  Ti më fal përdorimin e arsyes
  Më bind për shpëtimin e përjetshëm

  Jezus besimi im !!!
  Vepra e dashnia jote dritë mbi mu
  Uratë pac jetën teme
  Të kjosha falë gjithnjë……………….

  Amuuu_- r

  Qiell blu e i hapur !!!
  Lule shumëngjyrëshe

  Eleminim kundërshtues
  Prototipa o Engjëj!!!!!!!!!!!

  Njeriut i shërben për gjithçka o për asgjë
  Bukuri e kulluar……………

  Amuuuuuu – r sa duan të joshin ???

  Frikshëm mbijeton
  Rëndon në nxitim të çmendur

  Jo??????
  Amuuuuuuuuuuu – r ti !!! je shpirt i gatshëm për të gjithë…………

  Hesht !!!!!!!!

  Hesht! por duhet të flasësh
  Vdis po deshe , por duhet të heshtësh,
  Plas ! as që më bëhet vonë,
  Qaj sa të duash por hesht pastaj
  Qesh ! por hesht!!!

  Sikur toka dhe qielli
  Fantazmë të dukëshin,
  Heshtjen veç djalli do ta deshte.

  Fol e mos hesht,
  Duaj e mos ndalo
  Arrij, rënd e vazhdo…

  Në sy të botës e të popujve mbarë
  Heshtja është margaritar
  Dhe fjala është ar!!!

  Ndaj dhe heshtja do respektuar
  Por kur ajo duhet,

  Në recitalin e sotëm
  Heshtje o fjalë ?
  Do preferoja të dytin, që të mbetet “Ikonë e lirisë”
  Dhe heshtja edukatë e mirësisë,
  Jo imponim e përvetësim i karakterit…………….

  Lule Mimoza!

  Krijuar nga natyra për gruan
  Simbol i 8 Marsit,
  Ngjyrë e stilizim më vehte,
  Bulëzon apostafat për ne.

  Botën e pushton atë ditë
  Së bashku me ne gratë,
  Të reja e të thinjura
  Në duar të duan
  T’i zbukurosh e të të marrin erë

  Njomëzake e melankolike
  Si vetë qënia Jonë

  Ciklonet sikur të të trazojnë këtë ditë
  T’i moj lule mimozë
  Për 8 mars profumon, shijëzon
  Lulëzon e kulmon.

  Për Ju mësues !!!!!!!!!!!!!

  Qënia ime bashkë me mall
  Kokëulur me respekt
  Po Ju përshëndes sot
  Mësues ! kujdestarët tanë.
  Rrotolloj sytë e shof librat ?
  Nuk kam harruar, nuk harrohen mësuesat
  Qesh ! dhe ju uroj gëzuar festën sot
  Do këpusja gjithë lulet e botës
  Do të bëja gjithë çudinë Time
  Duke rendur virtualisht dhe fizikisht
  Për kujtuar kudo që janë
  Poshtë në varr e siper mbi tokë
  T’ja lumturojmë këtë ditë
  Me ndjenja e mirënjohje
  Për dijen e ndritur që na dhuruan
  Duke Ju këkuar falje për shumë gabime
  Fitojmë fisnikërinë në përpjekjen Tonë
  Mesuese !!!!! Sot do të pushtoja me gjithë dhimbjen Time……………………………..
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/jozefina1.jpg[/img]

 130. Agron shele says:

  Niculina OPREA

  Born March 5, 1957 in Negoiesti / Craiova, a town located in the south of Romania.
  Since 1977 she has been living with her family in Bucharest.
  With a degree in law, she is a member of the Romanian Writers’ Union and of the Writers’ Society of Bucharest and published twelve poetry volumes.
  She received the Award for Poetry :
  “Ad-Visum” on 2005, for the poem book “Almost Black ”.
  The Diploma of excellence for “Promotion of Romanian literature” , 2009;
  Prize for creativity ” Na‘man” (Liban).
  Poetry Prize, “Dioysios Solomos “, Larissa, Greece, 2011;
  “Honorary Diploma of the 1 st Mediterranean Poetry Festival”;
  “The Certificate of Merit”, Larissa, Greece, 2011.
  Fragments of her poetry have been published on ten languages, English, French, Turkish, Spanish, Hebrew, Polish, Serbian, Arab, Chinese, Albanian and The Crimean – Tatar language.
  The volumes :
  – “Neredeyse Siyah”, 2011, (the Turksh version of the book “Almost Black”);
  – “Celebration” , 2011;
  – “Our Lives and Other People’s Lives”, 2008;
  – “Les Guérisons imaginaires”, 2007, (the French version of the book Almost Black);
  – “Almost Black”, 2004;
  – “…Next Summer You Will Be The Same”, 2004;
  – “Litanies At The Edge of the Memory”, 2002;
  – “Under The Tiranny of the Silence”, 2000;
  – “The Passage”, 1996;
  – “In The Akheron’s Waters”, 1994; were favorably received by the literary critics.

  Translations :
  ” Istanbul eyes” by Ayten Mutlu, 2012.
  ” The story of my destiny ” by Sherko Bekas, 2011.

  She is present also in the following collective volumes and international literary magazines:
  – Literary pages.ro/ pages littéraires.ro/ Pagini literare. ro /, (selected 45 Romanian writers to be translated abroad), book edited by the European Forum of Literary Magazines, 2007;
  – Land of Poets/Land of Peace, / Terre de poètes / terre de paix, 2007, Camerun, (Poetic anthology, Paris, 2007);
  – The Garden (Poetic anthology) 2006, (100 Romanian poets translated in Serbian by the poet Miljurko Vukadinović);
  – Literary Manual 2004;
  – Almost everything about Antonie Iorgovan, 1996;
  – Flammes Vives (Poetic anthology), first volume edited by the publishing house Flammes Vives, Paris, 2009 ;
  – The World Poets, of The World Poets Quarterly (multilingual), volum no. 55, edited by The International Poetry Translation and Research Centre (IPTRC), 2009 ;
  – Flammes Vives (Poetic anthology), third volume edited by the publishing house Flammes Vives, Paris, 2009 ;
  – The World Poets, of The World Poets Quarterly (multilingual), volum no. 57, edited by The International Poetry Translation and Research Centre (IPTRC), 2010 ;
  – The World Poets, of The World Poets Quarterly (multilingual), volum no. 60, edited by The International Poetry Translation and Research Centre (IPTRC), 2010 ;
  – Dört Mevsim Bir Aşk, Saffet-Nağme, (Poetic anthology by Mesut Şenol), Turkey, 2010 ;
  – ORDU 2010, (Poetic anthology by Mesut Şenol), Turkey, 2010 ;
  – Abstract books, (Poetic anthology), Paris, 2010 ;
  – Akbük, no. 6/2010, Turkey, 2010 and no. 2/2011 ; KURGU, no. 3/2010, Izmir, Turkey, 2010 ; YASAKMEYVE, no.46/2010, Istanbul, Turkey, 2010 ; – Şiirsaati, no 2/2011, Turkey;
  – Tygiel Kultury, no. 12/2010, Poland, 2010 and Migotania, no.4/2010, Poland;
  – Miguel Hernández, (Poetic anthology), Alicante, Spain, 2011;
  – World Poetry 2011, (Poetic anthology), Larissa, Greece, 2011;
  – Literary Prizes, (Poetic anthology), Liban, 2011;
  – Dictionary of Romanian Writers, , Iasi 2011;
  – Romen Lirik Klasik Çağdaş Antolojiyasi, by Güner Akmolla, 2012

  Her poetry finds its place between self reflection and self irony. Despite the main theme of her poems, the love, the poet doesn’t give up to expose the sensible feeling to the rigors of the intellect. She is writing a cerebral poetry by excellence.

  „Niculina Oprea belongs certainly, to a permanent expressionism, resurgence of the best quality. She has affinities with the stylistic limpidity and with the hermetic expressiveness of Paul Celan’s lyric, in the parentage of whose she could enroll”, says the literary critic and poet Paul Aretzu in his book „Critical Visions”, 2005.

  She is working on another the book: ,,Between Reality and Visionary”/ ,, Aspects of the Contemporary Poetry’’ / ( Între real şi imaginar / Ipostaze ale poeziei actuale) the books which contain sends off and literary chronicles of the books belonging to 50 Romanian and foreign writers.

  Other poets translated and published: Ayten Mutlu, Tozan Alkan, Mustafa Köz, Mesut Şenol, Gülümser Çankaya, Khal Torabully, Enrique Moya, Mehri Shahhossini, Silvia Tocco, Gervais de Collins Noumsi Bouopda, Fadéla Chaïm – Allami, Silvano Gallon, Zofia Beszczyńska, Monia Boulia, Perugu Ramakrishna, Kozeta Zavalani, Igor Rems.

  Published on Romanian literary magazines the poets who met with at the festivals she attended, e.g. Paris (France), 2007 and 2009; Istanbul (Turkey) 2008; Akyaka and Ordu (Turkey) 2010 and Larissa (Greece) 2011.

  Affiliations :

  – Romanian Writers’ Union;
  – The Writers’ Society of Bucharest;
  – The International Poetry Translation and Research Centre;
  – World Poets Society (W.P.S.);

  Intenational Festivals of Literature in which she was invited:
  – 2011 – 22nd World Congress of Poets, Larissa, Greece;
  – 2010 – The 1st Edition of the Literature Interntational Ordu Festival, Turkey;
  – 2010 – International Literary Days from Akyaka, Turkey, 5th Edition;
  – 2009 – Poetry International Festival from Paris / France, 3rd Edition;
  – 2008 – “Şiir Istanbul” International Istanbul Poetry Festival, Istanbul / Turkey, 3rd Edition ;
  – 2007 – Poetry International Festival from Paris / France, 1st Edition;

  Conference: NHKM (Nazim Hikmet Centre Cultural), Istanbul, Turkey, October 2010, upon the subject ” Romanian Contemporary Literature”.

  Had national and internationl lectures.

  e-mail: niculinaoprea@gmail.co
  niculinaoprea@yahoo.fr

  http://en.wikipedia.org/wiki/Niculina_Oprea

  1 At the definetly rapprochement

  At the definetly rapprochement
  an ivy curiosity covers my eyes.

  Around me – an artificially rejoicing,

  (maybe somebody is ascending to the sky
  and I don`t know,
  maybe somebody is descending and I don`t see).

  A strange music
  behinde the antique painting.

  An abyssal beauty on my body
  which is not confessing
  to humility.-

  The unfulfilments make somersaults close to ankles.

  I`ll turn my face toward the prayer
  even if on the church`s wall swarm the sneaks

  only I know that I`m not me

  but the seed that closed within itself

  the white side of the world.
  Niculina Oprea
  Translated by Lavinia Puflea

  1 La apropierea definitivă

  La propierea definitivă
  o curiozitate de iederă îmi acoperă ochii.

  În jurul meu – o jubilare nefirească,
  (poate cineva se ridică la cer
  şi eu nu ştiu,
  poate cineva coboară şi eu nu văd).

  O muzică stranie
  în spatele tabloului antic.

  O frumuseţe de necuprins pe trupul
  ce nu se mărturiseşte
  umilinţei. –

  Neîmplinirile fac tumbe aproape de glesne.

  Îmi întorc faţa spre rugăciune
  chiar dacă pe zidul bisericii colcăie şerpii
  doar eu ştiu că numai sunt eu,

  ci sîmburele care a închis în el
  partea albă a lumii.
  Niculina Oprea

  2 The Lives Of Others And Our Lives
  Not the passion,
  not the heresy,
  nor the wedding ring entered into the fleesh, deep down,
  nor the concentration between the crown and temples
  can not remove the moment`s joy
  to share, at birth, the blood
  with my daughters.
  Has broke down the inside church .
  Only a divinity can rise me
  from the body`s shadow under the looks
  of the ingenious jongler that juggle
  from one side to another the lie with face
  of a princess,
  love with taste of ashes,
  words colder than the lizard`s tail.
  I want to delet my memory, God,
  but somebody keeps stealing from me the fine sponge.
  I breath all the way this religion.
  My own life is hanging
  by the humiliation`s lucidity.
  A total resignation
  A leprous sleep and memory as a she-wolf
  which waits to give birth…
  For other noons shall wave
  the serenity.
  From unimaginable angles,
  unthinkble springs shall quenche the thirst of dust
  that I shall be.
  When he will come,
  Shall find the shadow of the bride I was,
  Shall find the trap in which I mixed
  the lives of others with the lives of ours.
  Niculina Oprea
  Translated by Lavinia Puflea

  2 Vieţile altora şi vieţile noastre

  Nu patima,

  nu erezia,

  nici verigheta intrată în carne, adînc,

  nici aglomerarea dintre creştet şi tîmple
  nu poate îndepărta bucuria clipei
  de a împărţi, la naştere, sîngele
  cu fiicele mele.

  S-a prăbuşit biserica din mine.

  Doar o divinitate mă poate ridica
  din umbra trupului sub privirile
  iscusiţilor jongleri care trec
  dintr-o parte în alta minciuna cu chip
  de prinţesă,

  iubirea cu gust de cenuşă,

  cuvintele mai reci decît coada şopîrlei.

  Vreau să-mi şterg memoria, doamne,
  dar cineva îmi tot fură buretele fin.

  Respir această religie pînă la capăt.
  Propria mea viaţă atîrnă
  de luciditatea umilinţelor.

  O resemnare totală.

  Un somn lepros şi memoria ca o lupoaică
  ce aşteaptă să fete…

  Pentru alte amiezi va flutura seninătatea.

  Din unghiuri nebănuite,
  nebănuite izvoare vor stinge setea pulberii care voi fi.

  Cînd el va veni,
  va găsi umbra miresei care am fost,

  va găsi capcana în care am amestecat
  vieţile altora cu vieţile noastre.
  Niculina Oprea

  MINERAL TIME
  TIMP MINERAL

  3 ON FESTINE ARMOUR
  Within your light eye
  The humilities make somersaults.
  You – the master of your structures –
  Your arching above the mirror.
  The circle arc does not cover all the regrets.
  Shatter once for all the shell of the unfulfilments!
  This limit is deficient,
  follow how through the retina
  cross over time without caring.
  Purely slips towards the pole in which
  your dream`s bones had rusted on festine armour,
  where the memory`s octopus had swallowed
  its red cells.
  Niculina Oprea
  Translated by Lavinia Puflea

  3 În armura de gală

  În lumina ochiului tău
  umilinţele fac tumbe.

  Tu – stăpînul alcătuirilor tale –
  te bolteşti deasupra oglinzii.

  Arcul de cerc nu acoperă toate regretele.

  Sfarmă odată coaja neîmplinirilor!

  Limita aceasta şchiopătează,

  urmăreşte cum prin retină
  traversează timpul fără să-i pese.

  Alunecă pur şi simplu către polul în care
  oasele somnului tău au ruginit în armura de gală,

  unde caracatiţa memoriei
  îşi devoră globulele roşii.

  Niculina Oprea

  4 WATER REFLEXIBLES

  Water reflexibles had monopolised you
  within which the memory
  had slooped rememberings.
  These times
  – I mean the last years –
  are slipping away clinching the truth to the nape.
  My fear gives birth to cold.
  The room`s walls are gripping
  around the japaneze rose,
  it defies the rules
  and blooms,
  still.
  I don`t know
  on which dark side you are.
  Helplessly
  I bound
  towards unknown edges.
  The objects` faces
  are staring to intersect
  new dimensions:
  I stumble upon fragments
  from nightingale lost dissonances.
  “The fright is a lie” – you were saying.
  I`m trying to enter the skin
  of this memory although the heart beats
  are forcing the carotid.
  Niculina Oprea
  Translated by Lavinia Puflea

  4 Răsfrîngeri de ape

  Te-au acaparat răsfrîngeri de ape
  în care memoria
  a deversat aduceri aminte.

  Timpurile acestea
  – ultimii ani vreau să zic –
  lunecă ţintuind adevărul în ceafă.

  Temerea mea naşte frig.

  Pereţii camerei se strîng
  în jurul trandafirului japonez,
  el sfidează regulile
  şi înfloreşte,
  încă.

  Nu ştiu
  de care parte a întunericului te afli.

  Neputincioasă
  mă aplec
  spre margini necunoscute.

  Chipurile obiectelor
  încep să intersecteze
  noi dimensiuni:
  dau peste fragmente
  din disonanţe pierdute de privighetori.

  ,,Spaima e o minciună“ – spuneai.
  Încerc să intru în pielea
  acestei amintiri deşi bătăile cordului
  forţează carotida.

  Niculina Oprea

  5 – DAY WITHOUT ILUSIONS

  You give the awakening
  through the pitch trumpet
  Those who will be awaken
  shall have a day without illusions,
  Those who doesn`t
  shall be the happy people from the dream.
  With the marshall walking stick behind your shoulders
  you are declining all your unfulfilles
  in front of a shadow greatness;
  only it accepts your love`s pulse –
  The eagles are rotating,
  above the head
  You believe they are guardian angels
  and you ascribe this reality to the wanted woman
  but you are with the flock to dark-rings make-up.
  Come on, clarion from the pitch trumpet!
  O wild shaver lust covers me.
  Niculina Oprea
  Translated by Lavinia Puflea
  5 Zi fără iluzii

  Dai deşteptarea
  prin trompeta de smoală.

  Cei care se vor trezi
  vor avea o zi fără iluzii,

  Cei care nu,
  vor fi fericiţii din vis.

  Cu bastonul de mareşal pe după umeri
  îţi declini toate neîmplinirile
  în faţa măreţiei unei umbre;

  doar ea acceptă pulsul dragostei tale –

  Deasupra capului
  se rotesc vulturii în cercuri.

  Tu crezi că sunt îngerii păzitori
  şi asemeni această realitate femeii dorite
  dar te afli cu turma la pudrat cearcăne.

  Hai, trîmbiţează din trompeta de smoală!

  O poftă sălbatică de rîs mă cuprinde.

  Niculina Oprea
  Bucureşti
  România
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/niculi10.jpg[/img]

 131. Agron shele says:

  Despina KONTAXI

  Despina Kontaxis është një poete greke, përkthyese dhe me profesion është fizioterapiste.
  Ka botuar tre vellime poetike dhe tre botime të tjera në fushën e profesionit të saj.

  Despina ka marrë pjesë në shumë konkurse poetike dhe është vlerësuar me çmime të shumta Kombëtare dhe Ndërkombëtare.

  • Çmimi i-Metal benefactor e Nomarchy e Kavallës.
  • Shpërblimi i Komunës së Eleftheroupolis Kavallës, Greqi.
  • Metal nga International poetët e Bashkuara laureat.
  • Çmimin Ndërkombëtar i Librit «Alexander Papadiamantis» për mbledhjen poetik «vetmia e bedwalker».
  • Çmimin Ndërkombëtar i Librit «Midnight» për mbledhjen dygjuhësh poetik «purpurtë puthje».
  • Metal me emrin «Ares» në Festivalin e Poezisë 1 Mesdheut.
  • Çmimin për haraç saj poetik nga Shoqata Ndërkombëtare e Shkrimtarëve dhe Artistëve greke.
  •Eshte ndër të vetmet poete greke që arriti në 10 poetet më të vlerësuara nga ana e OKB me poemën “Hibakusha” .

  Despina është dhe përkthyese e “Oresteia” në anglisht për një prodhim off Broadway në Amerikë në vitin 2010-2011.

  Ajo ka qenë anëtare e Komitetit Shkencor të Fizioterapia në Kavala, Greqi Veriore, ku është shpërblyer nga Shoqata Panhelenike Fizioterapisë.

  DESPINA KONTAXIS

  Despina Kontaxis is a Physiotherapist and a Poetess. She has published 6 books, 3 having Physiotherapy topics and 3 being poetic collections.

  She has participated in many poetic competitions and has being Organizing
  Comitee in many Physiotherapy Congresses. She has been a member of the Scientific Comitee of Physiotherapy at Kavala, Northern Greece. She has also translated “Oresteia” by Aeshylus in english for an off Broadway production that toured America in 2010-2011. Between the numerous awards of Mrs Despina Kontaxis are the following important :

  • Award-Metal of benefactor of the Nomarchy of Kavala.
  • Award of the Municipality of Eleftheroupolis Kavala, Greece.
  • Award of the Panhellenic Physiotherapy Association.
  • Metal by the United Poets Laureate International.
  • International Book Award «Alexander Papadiamantis» for the poetic collection «The solitude of the bedwalker».
  • International Book Award «Midnight» for the bilingual poetic collection «The purple kiss».
  • Metal with the name «Ares» at the 1st Mediterranean Poetry Festival.
  • Award for her poetic tribute by the International Society of Greek Writers and Artists.
  • The only greek poetess that reached the top 10 by the UN for her poem “Hibakusha”

  I SEARCH FOR YOU

  I search for you in the color of the moon.
  In the light of the night.
  At the silver clouds of the night sky.
  At the moon rays
  that company you at evenings…

  In the street that tugs you.
  In the silence that breaks your bones.
  In the love that donates smiles.
  In the desire that begins to plash
  under the moonlight.

  Silver cochleas the thoughts
  mirror their passions.
  Boats that waterslide the glances
  they are waiting to cross the crowd
  so that they will meet.

  Sparks invest the the night sky.
  Brushworks of light the night canvas
  portray. Where are you?

  The doubts beseechers
  that are trying to get between us
  and dispute turns the handle of loneliness.

  The night carries secrets upon her shoulders
  and the day counts meetings
  upon her fingers.
  The pebble of wish
  encircles in her hand
  and with its throw
  the concentric rings
  of hope forms.

  Black silhouettes

  Black silhouettes
  are walking under the moonlight
  so fast and absent minded
  that they have almost not noticed
  that the night has come.
  The night unfolds her magic
  and colors with silver brushes
  their carefree auras.

  These want to meet
  secretly and to fold
  into one another.
  To commix like colours
  on a white canvas
  and create their own
  locations.

  Splashes of kisses,
  splashes of strokes
  touches long drawned out on the canvas
  like on their bodies.
  Creation.
  Of kisses. Of colours. Of pratfalls.

  ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΩ…

  Σε αναζητώ στο χρώμα της σελήνης.
  Στο φως της νύχτας.
  Στα ασημί σύννεφα του νυχτερινού ουρανού.
  Στις φεγγαρένιες αχτίδες
  που σε συντροφεύουν τα βράδια…

  Στο δρόμο που σε συνοδεύει.
  Στη σιωπή που κόκαλα τσακίζει.
  Στην αγάπη που χαμόγελα χαρίζει.
  Στην επιθυμία που αρχίζει και παφλάζει
  κάτω από το φεγγαρόφως…

  Ασημένιοι κοχλίες οι σκέψεις
  αντανακλούν τα πάθη τους.
  Καράβια που υδατοδρομούν οι ματιές
  περιμένουν το πλήθος να διασχίσουν
  ώστε να συναντηθούν.

  Σπίθες επενδύουν το βραδινό ουρανό.
  Πινελιές φωτός το νυχτερινό καμβά
  ζωγραφίζουν. Πού είσαι;

  Οι αμφιβολίες ικέτες
  ανάμεσά μας να μπουν προσπαθούν
  και η αμφισβήτηση το πόμολο της μοναξιάς γυρίζει.

  Η νύχτα κουβαλά μυστικά στους ώμους της
  κι η μέρα μετρά συναντήσεις
  στα δάκτυλά της.
  Το βότσαλο της ευχής
  περικλείει στο χέρι της
  και με τη ρίψη του
  τους ομόκεντρους κύκλους
  της ελπίδας σχηματίζει.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/despii10.jpg[/img]

 132. Agron shele says:

  Lana Derkač was born on June 22, 1969, in Požega, Croatia. She graduated from the University of Zagreb, Faculty of Philosophy.
  She writes poetry, prose drama and essay. Her work was published in large number of Croatian and international newspapers, magazines and anthologies. She was awarded Zdravko Pucak Poetry Prize and Duhovno Hrasce Prize.
  She participated in various literary events, at home and abroad. She took part in International Poerty Festival in Zagreb, International Festival Curtea de Arges Poetry Nights in Romania, Struga Poetry Evenings in Macedonia, Kuala Lumpur World Poetry Reading in Malaysia, Kritya 2007 in India, The Book Fair in Guadalajara, Mexico, Lirikonfest in Slovenia, International Poetry Meeting in North Cyprus, Festival international et Marche de Poesie Wallonie – Bruxelles in Belgium… Her poems are featured in Poetical Babylon (project by UNESCO in Rome) and in Rain of Poems above Dubrovnik (a join project between Chile and Croatia).
  Her work is translated into 14 languages.
  She has published:
  -Wayside Crucifixes (Vinkovci, 1995) – poetry
  -Lightbearer’s Refuge (Zagreb, 1996) – poetry
  -Eve from Mailbox (Zagreb, 1997) – poetry
  -The Chest for Shadows (Karlovac, 1999) – poetry
  -Resignation (Zagreb, 2000) – plays
  -Hearkening to Angels (Zagreb, 2003) – short stories
  -The Forest Sends Us a Tree By E-mail (Zagreb, 2004) – poetry
  -Silence’s Striptease (Zagreb, 2006) – poetry
  -Who Did Line Up the Sky-scrapers (Zagreb, 2006) – poetry
  -Murmullo sobre el asfalto (Guadalajara, 2008) – together with poet Davor Šalat – poetry
  -The Flag of Dust (Zagreb, 2009) – short stories
  -Qui a mis en rang les gratte-ciels? et autres poèmes (Brussel, 2010) – poetry
  -Chess With Snow (Zagreb, 2011) – poetry.
  She edited two poetry anthologies:
  -Kairos in Zagreb (Zagreb, 2006) – poetry selection from International poetry festival (together with her husband Davor Šalat)
  -Third Word (Calicut, 2007) – Post – Socialist Poetry (together with Indian poet Thachom Poyil Rajeevan).

  E-mail: lana.derkac@gmail.com

  COVENANT WITH DUST

  Time bloats the silence
  and settles me into dust like a letter
  I live with dust
  We even sign a mutual affiliation
  like a form of covenant
  In the morning my dust and I
  caught in the moments of Monday
  seem to be fasting
  In turns
  But its eternal banner has been created
  in full mobility
  You contemplate who it was
  that sorted out the dust in the rooms
  Dust is persistent and unending
  and it’s no good waiting for it to disappear
  with the end of the millennium
  because it multiplies
  It can call all the countries its own
  and yet its anthem is inaudible

  On the working surface of the kitchen
  you gather it like strewn chamomile
  for tea
  UGOVOR S PRAŠINOM

  Vrijeme nadima tišinu
  i taloži me u prašini kao pismo
  Živim s prašinom
  Čak si obostrano potpisujemo
  uzajamnu pripadnost kao svojevrsni ugovor
  Ujutro prašina i ja
  zaustavljene u djelićima ponedjeljka
  izgledamo kao da postimo
  Naizmjence
  No sasvim mobilno stvorena je
  njena vječna zastava
  Razmišljaš tko je po sobama
  razvrstao prašinu
  Prašina je ustrajna i beskonačna
  i ne vrijedi ti čekati njeno nestajanje
  s krajem milenija
  jer se razmnožava
  Sve države su njene
  pa ipak himna joj je nečujna

  Na radnoj površini kuhinje
  skupljaš je kao prostrtu kamilicu
  za čaj

  TSUNAMI

  I put down my cup of tea at the very moment the
  TV screen is flooded with pictures of tsunami.
  You comment: Once again has death become the laureate.
  This time demonstrating one
  of its martial arts in Asia.
  I am uncertain whether the waves surging from the screen
  compete for its medals, or are they
  lapping against the Apocalypse in their deadly fashion.
  I say: Death is sending them.
  Each escaping wave is a letter in its handwriting
  and I really don’t know what graphologists are going to say
  when they identify segments of its calligraphy.
  Combinations are many.
  Two shores exchanging letters via the waves.
  ‘Tis either order, or disorder.
  Or the tiny tongues of restlessness and the centre of the Earth.
  You ask me: Can you imagine a siren
  in uniform, declaring war on the crashing sound of waves
  by still more deafening singing?
  Even Odysseus shuns her.
  Can you recognize sand which dresses up
  in camouflage attire, knowing that
  it has lost all memory of Hitler and the world wars?
  I try to assure you:
  God watches all killers from the universe
  including these waves today
  arranged into foam.
  And without a telescope He discerns that foam
  as accursed bindweed.

  TSUNAMI

  Spuštam šalicu s čajem baš u trenutku kad
  televizor preplavljuju snimke tsunamija.
  Komentiraš: Smrt je opet laureat.
  Ovaj put je u Aziji primijenila jednu od
  svojih borilačkih vještina.
  Nisam sigurna natječu li se valovi s ekrana

  za njeno odličje ili na svoj ubojit način
  samo oplahuju Apokalipsu.
  Dodajem: Smrt ih šalje.
  Svaki odbjegli val njeno je pismo
  i zaista ne znam što li će reći grafolozi
  kad prepoznaju isječke njenog rukopisa.
  Mnoštvo je kombinacija.
  Preko valova se dopisuju dvije obale.
  Ili red i nered.
  Ili jezičci nemira i središte Zemlje.
  Pitaš me: Možeš li zamisliti sirenu
  u uniformi kako snažnom glasanju valova
  najavljuje rat još zaglušnijim pjevom?
  I Odisej je izbjegava.
  Možeš li prepoznati pijesak koji odijeva
  maskirnu odjeću, a znaš da mu je pobjeglo
  sjećanje na Hitlera i svjetske ratove?
  Uvjeravam te:
  Bog motri iz svemira sve ubojice
  pa tako i današnje valove
  posložene u pjenu.
  I bez teleskopa tu pjenu nazire
  kao prokleti slak.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/lana_d10.jpg[/img]

 133. Agron shele says:

  Davor Šalat
  Davor Šalat was born in Dubrovnik in the year 1968, and he spent his all life in Zagreb, where he also graduated in Comparative Literature and in Spanish Language and Literature from the Faculty of Philosophy. He works as journalist at the Croatian Radio. He writes poetry, essays and literary critiques, and translates from Spanish language. In the year 1991, he won the “Goran” Award at the contest for young poets organised under the programme of the poetry event “Goran’s Spring”. He has published six poetry collections: “Unutarnji dodir” (The Inner Touch, 1992), “Sanjarije krhkog sunca” (Reveries of the Fragile Sun, 1999), “Košulja tišine” (Shirt of Silence, 2002), “Uspavanka pod pepelom” (Lullaby under Ash, 2005), “Murmullo sobre el asfalto” (Whispering above the asphalt, 2008, Gudalajara, Mexico – with Lana Derkač), “Tumačenje zime” (Interpretation of the Winter, 2009) and two collections of essays and literary critics: “Odgođena šutnja” (Postponed silence, 2007), “Posrtanje za alibijem” (Stagger for Alibi). In the year 1999, he has translated collection of poems of the Spanish Nobel Prize winner Juan Ramón Jiménez, “Vječnosti” (Eternities), and he edited selected poems of the Croatian poets Željko Sabol, Ante Stamać, Branimir Bošnjak, Gojko Sušac and Dubravko Škurla. He was also, in the year 2006, coeditor of the antology of The Fourth International Poetry Festival in Croatia “Kairos in Zagreb”. His poetry, literary critiques, essays and translations are being published in numerous Croatian and foreign literary journals. His poems and essays are translated to English, German, Spanish, Italian and Lithuanian language. He is editor in chief of the journal of international literary cooperation “MOST/ The BRIDGE”, issued by the Croatian Writers’ Association.

  BARŠUNASTI GRAD

  U svom srcu umro je grad. Sad mu tetošimo preostale
  kuće i obilazimo zalud rascvale perivoje.
  A ti me gledaš kao rijeka koja obnavlja vrijeme i u tebi množe se ribe koje nalaze put do zatajenog jezera.
  Japanke ti baršune moj pjev o iščezlom trgu.
  «Što je to grad?», pitam te.
  «Kad mu svi stanovnici umru, ja ga ponovno rađam i veselim se njegovoj tajni koju ne znam odgonetnutu», tvoj je još zapitaniji odgovor.

  A TOWN OF VELVET

  In its heart a town died. Now we pamper its remaining
  houses and visit its flowering parks.
  And you look at me like a river that revives time and
  within you fish multiply finding a way to a lake kept secret.
  Your flip-flops spread the asphalt, your palms velvet
  my poem about a vanished square.
  “What is a town?” I ask you.
  “When all its inhabitants die, I give it birth again and
  rejoice in its secret to which I know no answer”, is your
  still more wondering response.

  TRAVA
  zaboravio sam te
  u travi
  na sočnom jesenskom
  plaštu
  sad se skrivaš
  od lutalica
  i tihih noževa

  vraćam prošle slike
  tvoje sjene na vrhovima
  izduženih zgrada
  srebrna djeca
  na prozorima
  i onaj posljednji skok

  tada si postala
  anđeo
  a ja sam te
  zaboravio u travi

  GRASS

  I forgot you
  in the grass
  on the succulent autumn
  cloak
  now you’re hiding
  from vagabonds
  and quiet knives

  I restore past images
  your shadows on the tips
  of elongated buildings
  silvery children
  on the windows
  and that last leap

  then you became
  an angel
  and I forgot you
  in the grass
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/davor10.jpg[/img]

 134. Agron shele says:

  Irena Minella Gjoni ka lindur në Sarandë. Doktore e shkencave në letërsi. Master Shkencor për letërsi në Fakultetin Filologjik të Universitetit të Tiranës. E diplomuar për gjuhë letërsi.
  Ka punuar si gazetare në median e shkruar dhe audio- vizive. Aktualisht është pedagoge e jashtme në Universitetin e Tiranës, në Filialin e Sarandës dhe mësuese letërsie në gjimnazin “Hasan Tahsini”.
  Anëtare e Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë. Është anëtare e shoqatës së gazetarëve profesionistë si dhe nënkryetare e shoqatës “Klubi i krijuesve jonianë”. Është redaktore e redaksisë së revistës “Arti jonik”. Është anëtare e Këshillit Artistik të Bashkisë së Sarandës.
  Që prej viteve të shkollës së mesme e në vijim ka botuar poezi, prozë letrare si dhe shkrime kritike e studimore në periodikë të ndryshëm në gjuhë shqipe e në gjuhë të huaj. Është pjesëmarrëse në shumë konferenca shkencore brenda dhe jashtë vendit. Po kështu dhe në shumë manifestime poetike në vende të ndryshme të Evropës. Është pjesëmarrëse në disa antologji poetike.
  Ka botuar librat:
  “Tatuazh në shpirt të detit” poezi 2003
  “Marrëdhënie të miteve dhe kulteve të Bregdetit Jonian me ato ndërkufitare” studimor 2008
  “Gjysma dashurish” vëllim me fiksione 2010
  “Maja malesh e magmë jonike” poezi 2011

  Irena Minella Gjoni was born in Saranda. Received her Ph.D. with focus on Albanian Literature as well as Master of Sciences from the Department of Phylology at the University of Tirana,. Albania. Gjoni has also earned a B.A. in Albanian Literature and linguistics. For a number of years has worked as a journalist in a number of newspapers and TV stations. Currently serves as an adjunct professor in the University of Tirana, Saranda Campus and Literature Professor at the “Hasan Tahsini” High School.
  She is a member of the Albanian Association of Writers and Artists. Is a member of the Society of professional Journalists and Vice President of “Ionian Club of writers”. She is the editor in chief of a cultural magazine, entitled “Ionian Art.” Is a member of the Art and Culture Committee in the Town Hall of Saranda.
  Since her studies in High School she has constantly pulished poetry, literary prose, as well as book reviews and scholarly articles in many newspapers in Albanian and Foreign Language. Has participated in many conferences at home and abroad. She is an active participant in a number of poetry festivals in various European countries. Gjoni has been published extensively in a few Anthologies of international poetry.
  Books published:
  “A Tattoo on the Sea’s heart” Poetry, 2003
  “Relations of Ionian Culture and Mythology with those abroad,” Ph.D. Thesis, 2008
  “Loves of a half shape,” fiction writing, 2010
  “Mountain peaks and Ionian Magma,” Poetry, 2011

  1.SHTOI ZOT VALLET

  Shtojzovallet kishin epoka pa bërë vizitë
  në botën dhe jetën e njerëzve.
  Kurioziteti shtojzovall nisi rrugën
  me fustane të bardhë antike,
  që ngatërronin epokat, gojëdhënat…

  … … …… … …… … …

  Hapën sytë
  në frymëmarrjen e zgjuar të njëra-tjetrës,
  Sikur shumë bukuri, të kishin një mendje.

  Kujtonin rrugën
  nëpër ngatërrim epokash,
  gojëdhënash.
  Takim me një shpirt të vrarë,
  në çastin kur i lihej i pazhdukshëm
  një tatuazh zhgënjimi
  e nga dhimbja klithte me tërbim sakati.

  Shtojzovallet e dhimsura,
  kaq panë në botën e njerëzve
  në një vizitë,
  shumë më të shkurtër se rruga.

  Gjithçka u dukej makth ëndrre,
  makth drite,
  trupëzuar tek një flokëverdhë si shtojzovallet,
  ulur në hijen e zonjave të shtëpisë,
  duke thurur gërsheta tatuazhesh zhgënjimi
  të tepruara nga një natë më parë,
  në pritje të “MIRËMËNGJESIT” të shtojzovalleve.

  Duke u ngjasuar me veten,
  me frymë i lanë trupin,
  me qerpikët e gjatë i krehën flokët.
  Zërat dhe dritat ia qepën mantel,
  duke e bërë simotrën e tyre.

  Nën ritmin shtojzovall:
  “SHTOI ZOT VALLET”,
  Shtojzovallja e re kërcente
  Duke argëtuar dhe tatuazhin e zhgënjimit…

  2.DASHURI BUZË GREMINE

  Bëmë dashuri buzë një gremine.
  Në mollëzat e gishtave të tu,
  një cermë hëne të prek.

  Me ty ëngjëll jam dashuruar unë,
  Me ty nata e greminës,
  Me ty hëna e njohur si hajdute zemrash.

  S’di kujt t’ia prishësh!

  Gremina të josh me fundin e mistershëm:
  Gëlltit një copë gremine.
  Hëna të josh me cermën e saj:
  Gëlltit një copë hëne.
  Thua se unë të josh me sekretet e pathëna:
  Gëlltit një sekret timin.

  Mua më duhet të të shpëtoj
  prej vetes sime, greminës dhe hënës,
  Duke të futur në një akuarium shpirti
  të padepërtueshëm prej shumë palë sysh njëherësh,

  se dashuria ha koka…

  3.SHAMIZEZA BREGASE

  Shamisë së zezë të plakës së Bregut,
  njërin cep ia merr era e stihisë së marrë,
  edhe pse e rënduar nga pesha e “kufetës”
  bërë komb në skaj të saj,
  (Zakon i vjetër, kur kishte kujt t’ia jepte).

  Cepi tjetër i zezonës,
  ngecur në një stivë drush të nxirosura,
  Kushedi sa dimra mbetur aty,
  se s’ka kush t’i djegë në vatër.

  Përpiqet ta tërheqë në vetminë e saj,
  me mallkimin mërmëritës:
  “Mos u grisç!”

  Me buzën që i dridhet,
  hedhur kryq u varën shpinës.
  Pa të nuk mund të nisë “Vajtimin e vetvetes”
  parë nga përtejeta, nga jashtëkohësia…

  4.LISI IM

  Ti ke erën e lisit
  Ku mbi ty një zog me zë njeriu,
  artikuloi kumtin
  se aty i duhej ngritur një orakull Zeusit.

  Ti jeton në shpirtin e lisit
  qyshkur bota vuri gurin e parë.
  Unë ha prej teje Zoti im pellazg
  vallanidhe e lënde ëndrrash të tua.
  I përtyp e bluaj me mokrat e shpirtit
  për të rrojtur prej miellit tënd
  e gatitur bukën e Diellit.

  Zhurmërima e vijës së ujit,
  janë lotët e frymëmarrjes
  dhe fëshfërima e gjetheve të tua,
  që mendon edhe në gjuhët e vdekura
  përqafime degësh e rrënjësh në largësi.

  E fatthëna përmes frushullimës së tyre,
  Më thotë se ti edhe kur të mos jesh,
  sërish do bulosh vallanidhe ëndrrash për mua
  e do të vish me erën e lisit…

  5.HIJA E MALIT NË NJË
  PETAL TRËNDAFILI

  Nuk paska anije për sytë
  Ngelën te i njëjti liman

  Vetëm me një pasuri në duar:
  Një petal trëndafili me dy anë,
  ku në njërën nderej
  hija e malit
  në mëngjes, në mesditë,
  në muzg, në mesnatë…

  E në tjetrën anë të petales,
  si në një papirus gërmëzohej:
  “Madhështia e një mbijetese
  matet me hapësirat
  e ëndrrave të pushtuara”.

  A do të mundet vallë në çdo stinë,
  një petale e trëndafiltë
  ta nxërë në përndezjen e gjakimtë të saj
  gjithë hijen e ëndrrën e malit???!!!

  Nuk paska më anije për sytë
  Ngelën te i njëjti liman…

  6.NGA NJË KAFAZ TIGRI
  PEZULL NË QIELL

  Nga një kafaz tigri pezull në qiell,
  në këtë natë mishngrënëse ëndrrash
  përballë Jonit me valë korvajtues antik,
  ndiej erën që drithërueshëm hyn
  përmes frymëmarrjes së tigrit.

  Me gjuhën e saj përpiqet të përthajë lotin,
  (Atë lot që ka bërë
  vite e vite rrugë për t’u shfaqur një çast
  e duhen shekuj që të përthahet),
  Duke sjellë kumte majëmalesh.

  Oh zemër, në cilën anë po e sheh hënën sonte?
  Apo prej cilës anë po të sheh ajo ty?
  Në shpatet e shpirtit, i pa brinjët e saj të thyera
  E sytë të verbuar nga mungesa jote.

  Pelerina e zezë e qiellit është bërë
  kristal i pathyeshëm, i padepërtueshëm
  për dhënie – marrje kumtesh hyjnore…

  IRENA GJONI
  Albania

  March 9th, 2012

  Translated in English by: Peter Tase

  GOD, VITALIZE those DANCES

  Beetles had many ages without having a visit
  In the world and lives of people.
  The curiosity of dancers begins its path
  With white ancient skirts,
  That intertwined ages, and rumors…
  … … …… … …… … …

  Opened their eyes
  In the awakened breadth of each-other,
  Just as many beauties, would have the same thought.

  Remembered the trips
  Knotted in the realm of ages,
  Anecdotes.
  A meting with a wounded soul,
  At the moment when there was left
  Invisibly a tattoo of deception
  And from pain hysterically screamed the wounded.

  The sorrowful beetles,
  Saw this much in the people’s world
  In a visit,
  Even shorter than the path.

  Everything appeared a nightmare,
  A nightmare of light,
  Embodied at a blond girl just like the beetles,
  Sat under the shadow of the housewives,
  While knitting collars of deceptive tattoos
  Left over from the night before,
  While waiting the “MORNING” of the Beetles.

  While she was their mirror image,
  Washed her body with a gulp of air,
  With the tall eyebrows combed her hair.
  Voices and lights prepared a mantle,
  While making her their sister.

  Under the rhythm of beetles:
  “Revive the dances God,”
  the Young Beetle was dancing
  While entertaining the tattoo of deception…

  FROM A TIGER CAGE HANGING IN THE SKY

  From a tiger cage hanging in the sky,
  In this carnivore night of dreams
  Before Jon with its ancient longing chorus of waves,
  Feel the wind that enters frivolously
  Through the tiger’s respire.

  With her tongue tries to dry her tear,
  A tear that has made
  Her road of years and years in order to appear once
  And it needs centuries to dry),
  While raising discourses by mountain peaks.

  O darling, on what side are you looking at the moon today?
  Or from what side is she looking at you?
  On the sword of the soul, she saw her broken limbs
  And blind eyes from your absence.

  The dark cloth of the sky is turned into
  An unbroken crystal, unpunctuated
  For taking – giving divine discourses…

  THE MOUNTAIN’S SHADOW
  IN A ROSE’S PETAL

  There is no ship for the eyes
  They remained at the same harbor

  With only one wealth in their hands:
  A rose petal with two sides,
  Where on one was kept
  The shadow of the mountain
  In the morning, noon,
  Dusk, midnight….

  And on the other side of the petal,
  Was carved just like in a papyrus:
  “The greatness of endurance
  Measures with the spaces
  Of the invaded dreams.”

  Will there be possible in every season,
  A petal of a rose
  Will be able to extract the mountain’s dream
  From all her bloody tenderness???!!!

  There is not a single ship for the eyes
  Remained at the same harbor

  MY OAK TREE

  You have the smell of an oak
  Where above you a bird with a human’s voice,
  Articulated the discourse
  Since there should have been raised an oracle to Zeus.

  You are alive in the oak’s soul
  Since the world placed the first stone.
  I eat thanks to you my Pelasgian God
  Almonds and juice from your dreams.
  Chew and grind them with the teeth of my soul
  In order to live thanks to your wheat
  And mixed the bread of the Sun.

  The scroll of the water’s creek,
  Are the tears of breath
  And the murmuring of your leaves,
  Which meditates even in the dead languages
  Hugs of branches and roots in the distance.

  And the articulated fate through their resonance,
  It says that even when you won’t be,
  You will continue to grind almonds of dreams with me
  And arrives with the odor of the oak…

  THE DARK CLOTH LADY FROM THE SHORES

  The dark rag of the lady from the shores,
  Is kidnapped from one angle by the crazy storm,
  Even though it is heavy from the weight of the “load”
  Made more sustainable thanks to her,
  (An old tradition, when she had someone for a gift).

  The other angle of the rag,
  Tangled in a pile of dark firewood,
  Who knows how many winters they were abandoned,
  Since there is no one to burn them in the fire place.

  Tries to bring her out of her solitude,
  With the irreverence of mumbling:
  “Hope that you would never tear apart!”

  With the lips that vibrate,
  Poured like a cross, was hanged over the shoulder.
  Without it would not begin “the longing of oneself”
  Seen from beyond the life, from outside of time….

  LOVE NEAR THE ABYSS

  We made love at the edge of an abyss.
  On the tips of your fingers,
  Felt by the moon’s slice.

  I am in love with you angel,
  With you the darkness of the abyss,
  With you the familiar moon as a thief of hearts.

  I don’t know who to sadden!

  The Abyss attracts you with its mysterious depth:
  Swallows a piece of abyss.
  The moon lusts you with a piece of hers’:
  Swallow a piece of the moon.
  Would you think that I attract you with the unshared Secrets:
  Swallow a secret of mine.

  I have to rescue you
  From myself, the abyss and the moon,
  While preserving you in a soul shape aquarium
  Which may not penetrated by many pairs of eyes altogether,

  Because love swallows heads…
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/irena10.jpg[/img]

 135. Agron shele says:

  Eftichia Kapardeli was born in Athens and lives in Patras. She writes poetry, stories, haiku, essays, and novels. She participates in chorus as a soprano. She graduated from the journalism department at the A.K.E.M. (Athenian Center Vocational Education). She participates in many education seminars. She knows H/Y 7 programs, English and Italian, and classic Kithara. She was a guide for the Hellenic Girl Scouts. She is an active volunteer fire-woman and participates as an auditing student in the Department of Philology at the University of Patras. She has awards in Panhellenics competitive essays, topics, stories, novels, fables, and haiku. She takes earned recognition for her novel Secret March from D.E.E.L. and “Sikeliana 2006” from UNESCO. Her work is published in various magazines. Her first poetry collections are “Confindings of Secrets” and “Light.” She has one paper, “The Creek Civilication” in the University of Cyprus. She is a member in the World Poets Society (W.P.S.) at http://world-poets.blogspot.com/ and the International Writer’s Association (IWA).
  Contact her at the following address: e-mail: kapardeli@gmail.com
  http://www.facebook.com/profile.php?id=1377152190#!/profile.php?id=1377152190
  http://www.best-poems.net/kapardeli_eftichia/index.html
  http://worldpeaceacademy.blogspot.com/2010/10/poets-for-world-peace.html
  http://douridasliterature.com/kapardeli.html

  ΑΡΧΟΥΣΑ

  ΜΕΡΑ

  Χρώματα από του Ήλιου
  τα κρόσσια ,διάχυτα
  στης ελπιδοφόρας αυγής το φίλημα
  χείλη κατακόκκινα, κερασένια

  Έργο νέο γεννιέται
  νέα ακούραστη σκέψη
  στην συνωμοσία της σιωπής
  στις ακύμαντες επιφάνειες
  των νερών, στα φυλλώματα
  ταξιδεύει

  Με τα ακροδάχτυλα πλεγμένα
  στην πλευρά του ουρανού
  ολοκληρώνεται η αγάπη
  Αχώριστη, Αξόδευτη, Αδιαίρετη , Άρχουσα

  RULING
  DAY

  Colors of the Sun
  the fringes, diffuse
  Joined hopeful dawn kissing
  red lips like cherries

  New project is born
  tireless new paragraph
  the conspiracy of silence
  akymantes on surfaces
  the water, the leaves
  travel

  With fingertips bonded
  side of heaven
  completes the love
  Inseparable, endless
  indivisible, ruling

  Ως ένα κρίνο
  σε αλύγιστους βλαστούς
  με την φύτρα της λαμπερής ομορφιάς
  μιας καθάριας μέρας
  Ω νιότη μου χαμογελάς

  ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΗΜΑ

  Γεννιούνται οι ομορφιές
  το όνειρο ψηλώνει
  σε όμορφα βλέμματα
  τα άστρα οι κατοικίες μας
  άβουλα παιδιά ονειροπόλα
  απείθαρχες αχτίνες που ξέφυγαν
  από του Ήλιου τον θρόνο
  μας ζεσταίνουν

  Τα χρόνια μας στην αρμονία
  ρόδα κοιμισμένα
  γλυκιά η πλάνη
  αέρινα τα δεσμά της
  και εκείνο το αυγινό
  ξεχωριστό άστρο
  ξάγρυπνο στα μάτια μας

  Χρυσά χαμόγελα
  ανθάκια ονείρων
  λάφυρα στο φεγγαρόλουστο
  ουρανό του έρωτα

  Λαμπρά χρώματα
  όνειρα ακατοίκητα
  μοιρασμένα
  στων ονειροπόλων
  τα ματόκλαδα ξαποσταίνουν

  Το χρώμα σπαταλιέται στην φωλιά του αετού
  που ακριβοζυγίζει τις φτερούγες του
  και στα βρεγμένα πλατανόφυλλα

  Οι αιώνες ήρθαν ο ένας μετά τον άλλον
  ανεξίτηλο μελάνι το πάτημα στην γη ,το αγκάλιασμα

  Η νύχτα καταπίνει τον ήχο και ο φωτισμένος δρόμος είναι
  η υπόσχεση, ρόδο που χαράχτηκε και χύθηκε στην γη

  Thoughts

  The paint is wasted in the Eagle’s Nest
  weighing its wings
  and wet leaves of the plane tree

  The centuries came one after another
  indelible ink touch the earth, embracing

  The night swallows the sound and the road is illuminated
  promise, which was engraved rose and poured on the earth

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/eftihiakapardheligreqi.jpg[/img]

 136. Agron shele says:

  Shqiponja DURO ka lindur më 24,07,1971, në Gjirokastër, ku ka kryer edhe Shkollën e Mesme Pedagogjike “Pandeli Sotiri”. Studimet e Larta i kreu në Universitetin e Tiranës, në Fakultetin Filologjik për gjuhën franceze . Që nga viti 1996, ajo jeton në Belgjike ku momentalisht koordinon Shoqatën e Shkrimtareëve Shqiptarë në Belgjikë. Aty ka kryer Studimet e Larta per Shkencat Sociale dhe punon si formatore socio-kulturore. Shkruan poezi e prozë si dhe merret me përrkthime letrare e pikturë. “Kopsht lakuriq” është libri i saj i parë

  Poetry of Shqiponja Duro

  Lips equilibrum

  An eye, as a cuttable marble,
  is born under the skin
  that disastrous bites full half moon
  oasis blazing away in search of equilibrium.

  Tolerance

  as wide
  inside
  spirit
  ocean
  open
  blue
  endless
  seagulls
  in flight
  how far sight
  world catches the eye
  around
  bites ends
  boundaries away
  the world
  my small
  village
  Ton Spirit….

  with all one’s heart
  I open it
  my heart
  in the depths of myracle
  I fond my dear…
  my Spirit
  clean…out
  without pain
  he became
  a musical ton’
  of…
  rain

  Nënë !

  Hënëz, loti im i ndezur …
  Jam unë, ajo pjesë e gjallë e jotja,
  reflektim që i jep Jetë kujtimit tënd,
  jam plotësim i ëndrrës tënde të qelqtë,
  të mohua…
  Ti më mësove të Di të Dua…
  unë mbjell sot me yje
  farën e Dashurisë tënde
  në zemra…”

  Ah sikur edhe hija e saj te isha…

  erdhi vjeshta ne qytetin tim te dashur
  ku une s’jam me
  ku gjethet edhe pa mua
  pertoke bien
  mbi guraleca gri
  u zhveshen pemet lakuriq
  dhe era nuk jua tund me floket

  ah sikur te isha atje
  ah sikur edhe nje flete gjethe te isha
  ah sikur edhe nje fije e hijes se saj
  veç atje te isha…

  loti e larget mbi nje gjethe vjeshta
  e derdha
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/rina_310.jpg[/img]

 137. Agron shele says:

  Miradie Ramiqi eshte nga ato personalitete qe e ka ngritur artin vizual dhe ate poetik ne nivelet me ta larta boterore.Ajo eshte pjesemarrese gati ne te gjitha Ekspozitat Kombetare dhe Nderkombeatre te piktures, si dhe pjesmarrese aktive ne te gjitah simpoziumet letrare te Lidhjes Internacional “Pegasi”,pjesmarrese e Kongresit Boteror te WPS, ku me kumtet dhe mendimet e saj ka dhene nje kontribut te shquar ne fushen e Universalizimit te Letersise shqipatre sot ne Bote. Miradija eshte fituese e Cmimit te pare ne konkurset poetike te oraganizuar nga Lidhja Internacional “Pegasi” , si dhe fituese e shume Çmimeve Nderkombetare me vellimin e saj poetik “Heshtje e (K) thyes”

  Allegro (I)

  While the colors will get dry
  I carry the sky on my shoulder
  Don’t look always
  At my sparing smiles
  The memory faded out the walls of the room
  In a Studio where I was once
  Creating colors
  On the road again and again
  And the landscape that follows me everywhere

  ALEGRO (I)

  Deri sa të piqen ngjyrat
  Qiellin e mbaj mbi supa
  Mos m’i shikoni gjithmonë
  Buzëqeshjet e kursyera
  Kujtimi i hëngi muret e dhomës
  Në Studion ku isha një herë
  Duke i krijuar ngjyrat
  Prapë udhëtim e vetëm udhëtim
  Dhe peizazhi që më ndjek kudo

  Waiting for Colors

  You took my hands legs
  My poor landscape
  I remained torso
  You blinded my eyes
  Now I don’t know where did you left me
  My poor landscape

  PRITJA E NGJYRAVE

  M’i more duar këmbët
  Peizazhi imi i gjorë
  Mbeta torzo
  M’i verbove sytë
  Tash s’di ku më le
  Peizazhi im i gjorë

  Shuddering

  A weird mirage
  Across the room an eel
  Twirls
  My silhouette plays with me
  I shudder/wispers again into apparition
  My longing becomes relaxation
  Perhaps it tights to a knot
  To where my silence leads me

  DRITHERIM

  Fatamorgane e cuditshme
  Neper dhome perdridhet
  Njale
  Silueta ime luan me mua
  Dritherohem prap ne vegime
  Prehje me behet malli
  Mbase me lidhet nyje
  Kah me tret tash heshtja

  Night

  Every night has
  One more night
  The darkness multiplies
  And begets the oblivion
  Every night has
  One more night
  Wanders in every corner
  Ghost of sadness
  A night
  Not like the other nights
  And it’s the same night

  NJË NATË

  Çdo natë e ka
  Edhe një natë tjetër
  Errësira shumëzohet
  Pjell harresën
  Çdo natë e ka
  Edhe një natë tjetër
  Bredh në çdo skutë
  Fantazmë trishtimi
  Një natë
  Si asnjë natë tjetër
  E s’është natë tjetë

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/miradijeramiqikosove.jpg[/img]

 138. Agron shele says:

  Gunsel Djemal

  She was born in Nicosia, Cyprus on 7th March 1961. She is a Turkish-Cypriot. Residing in London.Working for NHS-Child Health.Her interests are travelling, reading books, writing poems also enjoys listening to folk and classical music. Her precious creations consist of her 3 daughters.
  7 Mart 1961 Lefkoşa doğumlu, Londra’da ikamet ediyor. Halen, ulusal Sağlık Servisleri- Çocuk Sağlığı bölümünde çalışmaktadır.
  yürüyüş yapmayı, seyehat etmeyi, kitap okumayı, şiir yazmayı seviyor, ayrıca folk ve klasik müzik hayranı, yaratmış olduğu en değerli hazinesini 3 kızı oluşturmaktadır.

  Gunsel Djemal ka lindur ne Nikosia, Qipro me 7 Mars 1961.Ajo eshte turke qipriote.Aktualisht jeton ne Londer dhe punon per NHS-Shendeti Femijeve.Hobi saj eshte udhetimi,leximi librave,poemat,folku muzikor dhe muzika klasike.Ajo ka tre vajza.

  Write me a letter

  put stamps on it from Istanbul
  and then phosphorescence
  write
  Istanbul’s sunrise
  and sunset
  then
  do not forget to put the fisherman in their boats
  and then the ferry
  do not forget
  the Kızkulesi
  Galata Tower
  and the bridge
  put Haliç then Boğaz
  and the necklaces
  glittering at night
  put everything from İstanbul as much as you can
  do not forget the fish and rakı
  we departed from İstiklal
  we will not go back anymore
  put the past of Pera as well
  a pinch of Çiçek Pasaj
  do not forget İmam Adnan
  at the end
  put your heart in this love
  do not forget me here
  like you didn’t in Tirana.

  You will miss me

  One day you will miss me

  Every evening after work

  Your ears will wait to hear

  The noise of the key

  And then

  You

  Desperately

  Will want to hear the foot steps

  Of my shoes

  Before I put on my slippers

  In the passage.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/gunseldjemalqiproturqi.jpg[/img]

 139. Agron shele says:

  PERUGU RAMA KRISHNA,Poet, &Haiku Poet, and Translator

  Perugu.Rama krishna was born in 1960 in Nellore in a well educated and employees family..
  Mother Smt.Kamalamma and father Late P.Venkateswarlu, who was a padya kavi..
  Brother Phani kumar who died at 27 years also a modern poet in Telugu and English.
  School Education from ZPHS,Jaympu a small village of SPSR Nellore Dist.,and B.A.(Eng.Litt) from Andhra University,
  Vizag,M.A(Public Admn) from Osmania ,and is a noted poet,haiku poet,
  Translator and famous for the English Poetic work on Migrated birds at Pulicot and Nelapattu of Nellore District..
  Presently working as Tax Officer,Nellore in Govt., of Andhra pradesh.

  Has number of poems,Haikus published in Leading Telugu journals and translated to English
  and published in about thirty web journals and sites.Has got Vennela jalapaatham(Poetry)
  Swetha Santhakaalu (Poetry of 6poets edited by me),Nuvvellipoyaaka(Long poem),Flemingo
  (Long Poem on Migrated Birds)-Translated into English,Hindi,Malayalam,Kannada..
  Paraavarthanam(Audio Poetry Book)..Edited two short story anthologies of writers
  of Nellore Dist (2003 &2004).Munjalu (Bilingual mini poetry collection),

  National Secretary (C0 Ordination) of Indian Society of Authors,Newdelhi from 2010
  Fellow International Benovelent Research Forum,Nagapur,Associate Member Indian Writers.org,
  Member-District official Language Committee,Nellore,Fellow-United writers association,Chennai,
  General Secretary_Nellore Dist writers Assn., from 1998 to 2008.,

  Recipient of Ranjani-Kundurthi National Poetry Award(2003)from Dr.C.Narayana Reddy,Jnana Peeth awardee,
  SPSR Nellore Dist Best Literate Commendation from Dist Collector(2005),Out Standing Intellectual of 21st Century Award
  from UGC Chaiman Prof.Sukhdev Thorat,at Chennai(2007),Koumudi.net first prize in poetry contest Rs.4000/ in 2007,
  Andhra Pradesh Government Visista Kavi Puraskar Rs.5116/-+citation
  from Chief Minister Dr.YSR (2008),Mahatma Jyothi rao pule visista Puraskar from Sri.Anam.Ramanarayan reddy
  Minister of Culture,Govt of A.P,(2008),Nedurumalli Janardhan reddy trust Sahithya Puraskaar with Rs.10000/-+citation
  from Minister of Women and Child welfare Smt.N.Rajyalakshmi (2009)..

  Posie of poecy (2009) and Albotross of Romania published haikus (2009) 29th SAARC Writers Festival anthology(2009)
  Participated in several national and International seminars and Poetry festivals..And poetry published
  in world anthologies like Russeling Breeze(2007) World Anthology of Poets International (2008),

  and several others.. Kendra Sahithya Akademi ,Delhi invited for Poets meet in Trivandrum (2004) and invited to
  Multilingual Poetry recitation (2007).Invited for World Poetry festival ,Kolkatta held in March2010.
  Participated in International Poetry Festival organised by Central institute of Indian Languages
  and Kritya.com web journal in Feb2010 at Mysore and presented poetry.SAARC festival of Literature attended as invitee in Newdelhi
  from 23-25 March 2010 and presented poetry on Environment..Participated in 6th International Writers Fest at Chennai

  Participated in 22nd World Congress of Poets ,Larissa,Greece 2011 and awarded with Excellency poetry award.
  Recently featured as World poet in Canada and UK..
  Poems featured in United Nations Poetry for peace Contest 2011.
  Currently participated in Sahithya akademi ,New Delhi Eastern and Southern WritersMeet at Tirupathi S V university
  as Invited Poet.

  Poetry brodcasted in All India Radio,Doordarshan,and other Private channels like MAA TV etc.
  Comperer to several functions organised by Dist.,Administration,Nellore and Media committe member
  for Nandi Naatakostavam-2008 held at Nellore. District Official Language committee Member from 2003..

  Interview as Poet transmitted in RTV,Doordarshan 2010.Channels,

  Founder and Admin for Indian Poetry Society (400Members) and International Poets Society(250Members)

  in Face book published with many number of English Poems…

  Promoting world peace and brotherly hood through Poetry..
  Recently received Creative Giant-2012 award from Home of Letters India ..

  Lives with wife Perugu.Sujanaramam, M.A (Telugu Litt) Poetess and Government Telugu Teacher and
  two dauhghters Smt.SahithyaKalyan Chakravarthy,B.Tech.,and Sreenidhi ,B.Tech.,MBA..

  Regards
  Ramakrishna

  DEATH KNELLS …,
  Melded with the earth
  and nature…
  hasn’t the human life
  became mystified and beatified?

  How old is the human love
  with the flora and fauna?

  With soil and cattle, the human bond
  how long, how strong?

  And how preciously preserved the man
  in his heart that camaraderie with nature
  and walking along
  the time trail from eons.

  When watch the green world around;
  when approach the feet of an enormous tree
  with bowing boughs
  I feel as if I reached the lap of my mother.

  Clean or serene
  The Creator who made this earth
  an arable, fruitful and flourishing heaven
  for his offspring, the man.

  To Him
  a thousand Pranaams!

  How many beautiful creations,
  how many colours and lovely euonymus;
  He painted with skill on this earth!

  To that soulful artist
  a thousand kowtows!

  But see the misfortune!
  Pollution smirches and blurs
  our dream of beauty.

  The dreamland of azalea, garden balm and myrtles
  though which I flew so far like a butterfly
  now is leading to an arid land, a dirty track
  a stinking quagmire…
  where smoke pipes are sprouting…..

  O’ God! Yesterday’s lovely green fields
  with long, long kerbs and symmetrical plant-beds
  had turned today into stinking prawn-ponds
  and bathing in burning acid chemicals!

  Who are those horrific spectres, besmeared with blood
  all over their bodies
  Shoving the greens into a mortuary?

  The once lovely green earth now ruined
  is offering greyish brown ashes to the humans!

  All those evaporated oils from earth
  are in turn showering acid rains!
  For every man, the other man is a stranger
  For every man, even the Mother earth is a stranger…
  how did grow this distance and since when?
  The black nightmares we see when close our eyes
  are very much alive around us…obscuring the real world

  Oh! Every occupation is a business; a ruthless business!
  The green-woods those filled and lived in our hearts since eons
  are now just fossils of memory!

  On this ever-warming up poor Earth
  death-knells are ringing, burning every fibre of life!
  What can we do, but invite searing summers all the year?!
  On the heaven where we once amassed soothing moonbeams
  and walked over dewy green fields,
  now trudging over bridges of skeletons!

  Before a all-new prohibited world-abode
  peeling out our body-rinds
  standing we are stark naked!

  Beware! Beware!
  When the man has turned selfish
  and devouring his own Mother Earth
  one day The Mother Earth
  pounces back as an apocalypse
  and gulps in a jiffy the whole of humanity…
  taking the form of Divine Bhadra Kali!

  Telugu Original ;Mruthyu Ghantikalu by Perugu Ramakrishna
  Translation: MVS Sathyanarayana..
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/ram.jpg[/img]

  • The above photo is mine, but I am not (repeat NOT) ” PERUGU RAMA KRISHNA,Poet, &Haiku Poet, and Translator”.
   I am Ram Krishna SINGH, Professor of English at Indian School of Mines, Dhanbad (JHARKHAND). I too have been writing Haiku tanka and regular poetry for over three decades. One may read almost all my published poems in the volume SENSE AND SILENCE: COLLECTED POEMS (2010). I have uploaded the collection on:
   http://collectedpoemsofrksingh.blogspot.com for friends to read and explore my poetry.
   All the best
   Professor (Dr) R.K. SINGH

 140. Agron shele says:

  Dr Dino Koubatis, figurë qëndrore e kulturës bashkohore greke sot, perosnalitet që shkëlqen në të gjitha zhanret e artit, Drejtori i teatrit,regjizor, shkrimtar, gazetar, profesor për gjuhët e huaja , dramaturg , organizues i Simpoziumeve Ndërkombëtare në Salaminë, drejtues i Radios ” Zëri Salaminës”, President i Lidhjes Letrare “The Koffe of Ideas ” (Kafe e Ideve), mik i madh i shqiptarëve dhe bashkëpununëtor i Lidhjes Internacional “Pegasi” Albania (bashkëorganizator në Simpoziumin Ndërkombëtar “Pegasi Internacional 2009”.

  Dr Dinos Koubatis është nga ata intelektualë që ka bashkëpunuar dhe ka iniciuar shkëmbimin universal të kulturës dhe letërsisë shqiptare me atë bashkohore greke, ka qënë organizator dhe mikpritës i autorëve kryesorë shqiptarë (Dritëro Agolli, Moikom Zeqo etj), ka qënë porta e hapur për të gjitha delegacionet letrare të pegaistëve në Greqi (Salaminë), ka iniciuar përkthimin e poetëve grekë bashkohorë në shqip (bashkëpunim me Niko Agon), është pjesmarrës i gjithë eventeve letrare panshqiptare ( Shqipëri -Kosovë), fitues i çmimit të Mitingut Poetik në Gjakovë, dhe është autor i veprës letrare “Taksidhevodas Alvania” (“Duke udhëtuar nëpër Shqipëri”).
  Dr Dino Koubatis ka promovuar veprën letrare “Iliana our life ends at the tanks“ ( Iliana, jeta jonë përfundon nën tanke), në një aktivitet që u organizua nga inicimi i drejpërdrejtë i Presidentit të Lidhjes Internacional “Pegasi” Z Kristaq Shabani, autorëve pegasianë dhe Universitetit “Eqerem Çabej”, ka promovuar dhe vendosur dramën për Butrintin, në Butrint (Simpoziumi Internacional “Pegasi” 2009.
  Ky mik i madh i shqiptarëve, i inspiruar nga veprat e të madhit Aristidh Kola, por dhe bashkëshortja me orgjinë shqiptare (Znj Luljeta Koubatis), ka qënë modeli i intelektualit që respektonte dhe vlerësonte integrimin e shqiptarëve ne Greqi, ka qënë zëri i lirë dhe avokati i tyre, për të drejtat e tyre qytetare dhe civile .

  Dino Koubatis është Nder i Lidhjes Internacional “Pegasi” Albania, antar i IWA dhe shumë organizmave të tjera Letrare Ndërkombëtare.

  http://www.Kafeneionideon.gr

  Dr.L. DINOS KOUBATIS IWA

  Biografi

  President i Lidhjes Letrare – Kulturore “Kafe e Ideve ”

  Dinos Koubatis u lind në Athinë. Ai ka ndjekur, studimet e larta për Letërsinë Franceze, Artet Dramatike dhe Shkollën e Gazetarisë në Paris. Ai vazhdoi më pas me Shkollën e njohur “Jacques Lecoq “, imitim . Gjithashtu studioi Gjuhë të Huaja Anglisht dhe Italisht.
  Eshtë lauruar Doktor në Universitetin e Valencias.
  Si një regjisor teatri ai ka krijuar pjesë teatrale dhe vendosur në skenë në Greqi, Paris, Bruksel dhe Toronto më shumë se 70 shfaqje teatrale nga : Sofokliu , Shekspiri, Molieri, Gëte, Tennessee Williams, Eugenio Ionesco dhe Fernando Arrabal.
  Për këtë punë të madhe dhe të suksesëshme ka fituar Çmimin , Prix International Ionesco.
  Si dramaturg ka shkruar dyzet e pesë drama duke luajtur vetë edhe në dymbëdhjetë Hade, premiera që janë shfaqur në Athinë, Selanik , dhe Toronto, si në TV dhe shumë stacione radioje.
  Si një shkrimtar, ai ka botuar më shumë se gjashtëmbëdhjetë libra në mesin e tyre: poezi: “Jeruzalemin Shpirti im”, “Vdekja e Qytetit”, “Si fëmijët këndojnë”, “Ode në Paqe” (për të cilat ka fituar Mendail d ‘Ose të Akademisë në Letrat e Francës, dhe poemë qendrore kishte qenë Himni i flakës olimpike në të gjithë botën edhe në Organizatën e Komisariateve të Bashkuara). Ese: “Të panjohur profeti Angelos Sikelianos dhe elementet metaphysic në punën e tij” (best-seller 1983), “Eve Palmer, dhe shembull për jetën” (nderuar me medalje të artë në vitin 1992), “Jhon Koutsoheras, poet i ndjeshmëri “. Romances historike: “Hivali im i dashur” (best-seller 2006-2007), “Ajo kishte lindur i varfër dhe ka jetuar si një princeshë”, “Iliana, jeta jonë përfundon nën tanke”. Nga emisionet televizive: “në Pire”, etj
  Ai ka punuar në TV dhe drejtor për katërmbëdhjetë vjet tek “Zëri i Salaminës” radio.
  Si redaktor, ai ka botuar literaturë dhe disa revista teatrore, dhe në këtë moment të pranishëm gazeta “Zëri i Salaminës” dhe revistën e letërsisë “Kouarios”.

  Eshtë antar i Lidhjes Internacional “Pegasi” Albania
  Anëtar Academik i Akademisë së Felgueiras të Portugalisë.

  Çmimet:
  de l’Académie Française es folurit artistik,
  Nderime akademike të Akademisë së Valencia
  De la Legion D ‘Honneur dhe të folurit artistik, d) të UNESCO-s,
  Arte Medall e Amphictyonies e Delfit,
  Arte Medaljen e UNESCO-s
  Shpërblime të tjera, nga:
  * Agjencia Ndërkombëtare e Kulturës e Johanesburg,
  * Agjencia Kulturore të “Prometeu” të Uashingtonit,
  * Unesco, departamenti i Organizatës Ndërkombëtare të Paqes, * Organizata e Shkrimtarëve Ndërkombëtare,
  * Qendra Kulturore “AHEPAS” e Australisë,
  * Shoqëria shkrimtarit “Pegasi” e Shqipërisë, * Shoqata Kulturore “Borgi degli artisti” e Italia,
  * Organizata Ndërkombëtare e autorëve grekë
  * International greke Shoqata “perëndeshë Athena”,
  * Letërsi Bashkimi
  “Xasteron – Zaloni”, etj

  Dr.L. DINOS KOUBATIS’ IWA,
  Curriculum Vitae

  Pesident of the International Non Profitable Cultural Organization “The Café of Ideas”

  Dinos Koubatis was born in Athens. He has followed, the French Literature and on the other hand the Art Dramatic, and the School of Journalism in Paris. He followed also the famous School Jacques Lecoq of mimic art. He also studied English and Italian Languages. Docteur Laureatus of the University of Valencia.
  As a theater director he has created –for the theater in Greece, Paris, Brussels and Toronto more than seventy theater plays from Sofokleus and Shakespeare, to Molière, Goethe, Tennessee Williams, Eugenio Ionesco and Fernando Arrabal. For this enormous and severe work has gained the International Prix Ionesco.
  As a theater writer, he has written forty-five plays and among them twelve have hade premiere in Athens, Salonika, and Toronto, as in TV and many radio stations.
  As a writer, he has published more than sixteen books among them: Poetry: “My soul Jerusalem”, “The death of the City”, “How the children sing”, “Ode at the Peace” (for which has gained The Mendail d’ Or of Academy in Letters of France, and the central poem had been the Hymn of the Olympic Flame all over the world even in the Organization of the United Stations). Essay: “The unknown prophet Angelos Sikelianos and the metaphysic elements in his work” (best-seller 1983), “Eve Palmer, and example for the life” (Honored, golden medal in 1992), “Jhon Koutsoheras, the poet of the sensibility”. Historical romances: “My beloved Hivali” (best-seller 2006-2007), “She was born poor and has lived as a princess”, “Iliana, our life ends under the tanks”. From TV emissions: “In Piraeus”, etc.
  He has worked in several TV and radio posts, and as director for fourteen years at the radio “Voice of Salamis”.
  As editor, he has published several literature and theater magazines, and at this present moment the newspaper “The voice o Salamis” and the magazine of literature “Kouarios”. Cultural Association “Pegasi” (Albania), aAcademic Member of the Academy of Felgueiras of Portugal.
  Prizes: a) de l’ Académie Française ès Lettres, b) Academic laurels of the Academia of Valencia c) de la Legion d’ Honneur des Lettres, d) of Unesco, d) Golden Medall of the Amphictyonies of Delphi, e) Golden Medal of Unesco
  Other prizes, from: * The International Cultural Agency of Johannesburg, * The Cultural Agency of “Prometheus” of Washington, * Unesco, department of International Peace Organization, * Organization of International Writers, * Cultural Center “AHEPAS” of Australia, * The Writer’s Society “Pegasus” of Albania, * Cultural Association “Borgi degli Artisti” of Italia, * International Organization of Greek Authors * International Greek Association “Goddess Athena”, * Literature Union “Xasteron – Zaloni” , etc.
  He is maried to Luli Nuraj – Koubati, prof. of mathematics and author.

  SHQIPËRI
  (Përkthyer nga Kristaq F Shabani IWA, WPS, AOM)

  Shqipëri,
  Kapërceva lëndinalulet e tua
  Kapërceva malet e tua,
  njoha tokën tënde, lumenjtë e tu
  Ndjeva çuditëesi nga natyra jote,
  nga detet kaltërorë pikturues dantellash;
  admirova greminat, kataraktet, lumenjtë
  madhështoret fusha , gëmushat, ullishtet
  dhe hapësirën qiellore tënde,
  ngjasim mbulesembrojtese të popullit tënd
  krenar e të fortuar.

  Shqipëri,
  Paksa dija për historinë tënde,
  për popullin tënd, dija paksa…
  Hapërova mbi rrugicat,
  brenda rrugëve të tua,
  jetova frymëmarrjen e shtëpive të popullit tënd,
  njoha traditoren që koha gdhendi ,
  ndjeva gazmendet , dhimbësitë
  dhe të tuat virtyte,
  përpjekjadën e një populli
  që i përngjason vendit tim;
  përndjeva drithmimin e tokave të tua pjellore,
  thirrësinë e jetës buruese nga zemra jote, përjetova.

  Shqipëri,
  Fare pak dija për baltën tënde
  Pak dija për damarët e tu.
  Dëgjova këngëndjenjëshumën të zogjve endacakë,
  U mahnita me murmuritjet e jetës në gjethezat e saj,
  Sinfoninë qiellore të përrrenjve,
  shushurimë e erës sjellëse të shpresimit të populli tënd,
  Thith e frymëmerr tashmë, ajrin e lirisë;
  Dëgjova gjithë fshehtësitë ditë – natë të natyrës
  që të mban përkëdhelisht gjirit .

  Shqipëri,
  Dija pak për muzikalitetin tënd,
  për odat e tua, dija fare pak .
  Kundrova fushat e tua, qytetet e tua, fshatrat e tu
  Pashë liqenet e tu, kopshtet , rrugicat, yjet,
  netë të tëra kundrova,
  profetizova ardhmërinë në kupën qirellore
  edhe në hapësirat kozmike e dallova të ardhmen,
  ndjeva se lexova në sytë e bijëve dhe bijave të tua
  vërtetësinë, nderin dhe besëdhënien…

  Shqipëri ,
  paksa dija për popullin tënd,
  pak dijeni kisha për shpirtin tënd
  Hapërova, dëgjova, “vrapova“pashë shumë,
  kuvendova, dëgjova, rashë në mendime,
  këngërova këngën tënde
  të dëshpërimit dhe të gazmendit.
  Kërceva në ritmin e zemrës tënde
  i bëra të miat problemet e tua ,
  u mendova shumë për ato,
  u drithërova nga emocioni,
  derdha lot nga dhimbja,
  bukën tënde e hëngra,
  piva i ngazëllyer ujin tënd.

  Shqipëri,
  Ndjej siguri që të dua …
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/dinokubatis.jpg[/img]

 141. Agron shele says:

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/vasili11.jpg[/img]

 142. Agron shele says:

  Vasiliqi Ergazaqi , Greqi

  Βασιλική Εργαζάκη
  Vassiliki Ergazaki

  Ti të mbjellësh krina (lloj luleje), gjithë aromë
  dhe unë me pika shiu t’i vadis…

  Vasiliki Ergazaki ngjason me një “liri” plot liri, e cila kundron dhe penelaton hapësirën, duke qenë ” pranesë mendimore dhe figurative e saj”,duke ndërtuar me mijëra folezime në qiell, nga ku nisen pulëbardhat dhe bilbilojnë bilbilat…

  nga Kristaq F. Shabani

  Vasiliki Ergazaki është një poete e mirëfilltë , e cila shquhet në koincizitetin e vargut, në saktësinë e shkruarit në mëyrë të figurshme dhe me intonacione tipike “matematike”… Poezia e saj ka prezencë të mendimit profetik, duke u ndërvarur nga shkolla që vjen dhe nga grupi i saj veprimtar në letërsi. Figurat e saj janë të befta,, të sigurta, mbushamendëse , por që të venë në mendim të thellë për të veprimuar intelektin. Duhet evidentuar fakti i prezencë së shumtë lëndor e shumëplanshe dhe i një “prezencë globike “ në strukturën dinamike të poezisë. Kompozicioni i ndërtimit të poezisë është “prani” moderne dhe mbushamendëse…Këndvështrimi poetik i Ergazakit është tërë diapazon mendor dhe i shumëanshëm, pa u kufizuar dhe nga forca ekstreme , të cilat të detyrojnë të denatyrosh… Poezia e saj, në thelb, të mesazhon, për të tëpërsjellë në rrugëtim fantast … Koncepti i saj poetik është një simbiozë apo binjakëzim i “devijimit “ të bukur, të arsyeshëm, i lyer fuqishëm me simmol dhe argjendarizëm….
  Vasiliki Ergazaki ngjason me një “liri” plot liri, e cila kundron dhe penelaton hapësirën, duke qenë ” pranesë mendimore dhe figurative e saj”,duke ndërtuar me mijëra folezime në qiell, nga ku nisen pulëbardhat dhe bilbilojnë bilbilat…
  Ajo i përket një “klase të re krijimi poetik” dhe si etillë është prezente në evente të tilla, ku universialiteti vihet për diskutim në tryeza mençurore….
  Vetë natyraliteti kliamatik i vendlindjes së saj , ai përmastivitet i trimtë kretan, pa dyshim ka ndikuar në këtë “det poetik” me ton skeptri…

  Ejani
  këmbëngul era sonnambul…

  Merr për hua erën, paguan të kripurat,
  mohon vallen e delfinëve…

  Përndez yje,
  rrokëzon natën,
  Vizon gjatësitë e qiellit,

  POEZI NGA VASILIKI ERGAZAKI , GREQI

  Shqipëruar : Kristo Ndrico, kristaq F. Shabani
  Tempuj të vegjël me dallgë

  Vassiliki Ergazaki, ATHINË, GREQI

  E vërta ndodhet mëe të ëvrtetën.
  Dhe e vërteta është jeta.
  Brenda çdo tabloje.
  Edhe deti me me të gjithë simbolet e tij,
  forma që vetë i krijoi
  që ta përfaqësojnë në shekull
  është ngjashmëria e pafundësisë
  me absolutizimine asgjëje.
  Dhimitër Kakalidhis

  E fshehta 17

  Lermë

  E lirë
  Që nga bregu
  me guriçkat shumëngjyrëshe

  Ti

  që më mban të mbyllur
  Ne monopatet ngushticë të mendimit…

  Duke pyetur me enigat e pagjetura…

  Lermë,

  sepse një cingërimë e notimit tënd
  të dalloj në krahun tënd
  të fshehtën në të thjeshtë…

  Si është e jotja ?

  Epigram 20

  Kjo gjë e paktë e së vërteës
  që fluturoi
  E bardhë , shkëqimtare, gjithë gazmend.

  Mos e bëj të përumbet
  Merr veglat
  në vend të pastër,
  Epigram në pikturën tënd shënjoi…

  Rinia 32

  Përndez yje,
  Rrokëzon natën,
  Vizon gjatësitë e qiellit,
  Të ardhmen e bregut tënd e shtrëngoj fort .

  Me anijen tënde,
  atë të vertetësisë
  “përçan “ detet…

  Merr për hua erën,
  paguan të kripurat,
  mohon vallen e delfinëve…

  Për një mendim të thjeshtë
  Atë, që s’e mundësove,
  çan në mbulesën tënde
  dhe zbulohet brenda teje pak dhe nga pak
  teknika e dyshimit…

  Dhe deri sa të pikojë dyshimi i diturisë tënde,
  deri sa të hapen sytë e shpirtit,

  Kalon shpejtësisht
  dhe të quajnë rini….

  Νεότητα

  Ανάβεις άστρα
  Συλλαβίζεις τη νυχτιά
  Χαράζεις του ουρανού τις προεκτάσεις
  Το μέλλον της γενιάς σου το βαστάς γερά

  Με το καράβι σου
  Αυτό της βεβαιότητας
  Διασχίζεις τα πέλαγα

  Χρεώνεσαι άνεμο
  Πληρώνεις αλμύρα
  Αρνείσαι το χορό των δελφινιών

  Για μια απλή σκέψη
  -Αυτήν που δεν έκανες-
  Σχίζεις τα πέπλα σου
  Κι αποκαλύπτεται μέσα σου σιγά σιγά
  Η τεχνική της αμφιβολίας

  Κι ως να σταλάξει η αμφιβολία τη γνώση της
  Ως να ανοιχτούν τα μάτια της ψυχής

  Περνάς βιαστική
  Και σε λένε Νεότητα.
  Κι ως να σταλάξει η αμφιβολία τη γνώση της
  Ως να ανοιχτούν τα μάτια της ψυχής

  Περνάς βιαστική
  Και σε λένε Νεότητα.

  «μικροί ναοί στο κύμα»
  Εκδόσεις Μέγας Σείριος

  Youth

  You light the stars
  You spell the night
  Trace the extensions of the sky
  The future of your generation you bear sturdily

  With your ship
  The self-assured one
  You cross the seas

  Accountable for the wind
  You compensate with salt
  You deny the dolphin’s dance

  For a simple thought
  The one you did not have
  You shred your veils
  And you slowly get an insight
  Of the technique of doubt
  And, till doubt drips its knowlegde
  Till the souls’ eyes are dehisced

  You pass by in haste,
  Youth is your name.

  ‘Small Temples on the Wave’
  Megas Seirios Publications

  Lule Krina 37

  Ti të mbjellësh krina,
  gjithë aromë
  dhe unë me pika shiu t’i vadis.

  Të lë dritaret e natës të hapta,
  Aromën e tyre të mbrëmësoj…

  Nata 39

  Shpërndan të marrrurit me mend nata,
  Për një pamje të saj tjetër.., të paparë .

  Gjiganti i shkëlqyeshm,
  I pandryshueshëm,
  Hap rrugën e tij,

  nga ishulli në ishull,
  nga jeta në jetësim,

  Përshëndet Arqipelagun…

  Rrjedha 54

  Po të gjesh
  brenda shtratin
  e lumti të argjendtë,
  Degë të thata dhe gurë,
  Ëndrra të shpërndara,
  Mbeturina të një shëtitje të vjetër

  Pastroji,

  Të mos ndërpritet rrjedha ..
  Dhe humbet uji, duke dalë nga vetja …

  Kaltërsi 55

  Ejani

  të ndjejmë afshin e detit.

  këmbëngul era
  sonnambul…

  Ejani,

  Dallgët e gëzimit dhe të hidhërimit tonë,
  Përherë do t’i shtrojmë..

  Erotikë
  në qetësi,

  Të shtrojmë brenda nesh detin e kaltër,
  Qiellin e pastër,

  Të pastërt
  me një diell të pagjumtë …

 143. Agron shele says:

  Panajota HRISTOPULU – Zalloni IWA ;WPS ; IPRTC, poete e klasit Nderkombetar, botuese e revistes letrare “Keleno”, mike dhe bashkepunuese e eventeve pegasiane, organizatore e konkursit poetik “Keleno” Athine.

  Panajota HRISTOPULU – Zalloni

  Poeteshë, gazetare, tregimtare, piktore, ikonografe me një shpirt të veçantë krijimtar, e lindur për të dhënë mesazhe me gërma dhe penel. Vepra e saj krijimtare dallohet për lirizmin prezent dhe për një ndjenjëzim të thellë njerëzore dhe aftësi përcjellëse. Lajtmotivi kryefjalor udhëheqës i poetes në këtë pankrijimtari brenda vendit të saj dhe universal: “Përpiqem për një botë që të mbretërojë DASHURIA”. Si rrjedhojë e veçanësisë së saj masovike dhe tharmit të saj organizator funksional ka marrë pjesë në shumë organizacione me theks kombëtar në Greqi, por edhe në vende të tjera: Simpoziume letrare, Festivale poetike, Kongrese Letrare Kombëtare dhe Ndërkombëtare, Takime në Ditë të Poetikës Ndërkombëtare; gjithashtu është organizatore e mjaft paraqitjeve të veprave të klasikëve si dhe të poetëve më të rinj e me perspektivë, jo vetëm në vendin e saj, por edhe në Botë. Është poete vizionare bashkëkohore, me një shpirt tejet të madh, e cila, me aftësinë e saj rrokëse e frymëmarrje aktive, mbjell çdo çast fidana paqeje në shpirtrat njerëzorë; nis fluturimthi e bukurimthi në qiej pëllumba- mesazhorë bardhësorë, lirikësorë, po paqeje, për të shpërndarë lajmërimin e kthjellësimeve dhe pranverimeve të dëshirueshme të Botës Njerëzore në Hapësirën e bekuar të zotëruar nga Ëngjëjt Shenjtërorë, duke vezulluar harqe triumfatorë entuziazmi me thurime ëndrrash të mbretit “Ulli”, pemë kjo gjithëgjelbëruese e dashurore, me klorofilë prezente, me pikësynim piketimin e arkitekturimin e ardhmërisë bukuriadë… Duke pasur këtë tej veprimtari aktive është çmuar për veprën e saj letrare (poezi dhe prozë) në konkurse letrarë, jo vetëm në Greqi, në vendin e saj, por edhe në vende të tjera. Asqë mund të lihej jashtë vëmendjes Panajota Zalloni, ky shpirt që mbjell, ky shpirt që shpërndan mesazhe funksionale dhe nxitës, qytetërues dhe shtytës për kërkim progresiv dhe për ardhmëri të mrekulluar. Nderimet dhe çmimet e saj, sidomos për një dekadë kanë qenë të shumta:
  Është nderuar nga Shoqata “UNESKO PËR QYTETËRIMIN DHE PAQEN” e Pireut dhe Ishujve, nga Shoqata “UNESKO” e Atikës dhe nga shoqata të tjera për kontributin me ndihmesën e saj në letërsi dhe në civilizimin. Gjithashtu nga Lidhja e Shkrimtarëve të Greqisë, Nga Lidhja letrare “Kafeja e Ideve” Athinë, Shoqata Letrare e Mynihut (Gjermani), nga Lidhja e Shkrimtarëve dhe Artistëve Ndërkombëtarë (I.W.A), nga UPLI Lidhja e Poetëve Ndërkombëtarë të kurorëzuar me dafinë, nga Shoqata e Shkrimtarëve Meksikanë, nga Lidhja e Krijuesve “PEGASI” Albania (sot Lidhja INTERNACIONALE e Shkrimtarëve, Poetëve dhe Artistëve “PEGASI”) nga ACCADEMIA VEZUVIANA, Napoli e Italisë, nga Bashkia e Ilios, Athinë, për ndihmesën e saj në civilizimin dhe Paqen Ndërkombëtare si dhe për shkëmbim universal vlerash letrare.

  Poetja Panajota Zalloni përgatit dhe boton revistën letrare të përtremuajshme “KELENO”, një botim i çmuar nga shumë shoqata, lidhje, unione ndërkombëtare qytetëruese, civilizuese… Gjithashtu boton gazetën “KRITOVULOS”(gazetë kjo me theks fetaro- letrar) dhe gazetën “ Rruga e trevës” të kishës së shenjtë të Shën Nikollës së Ilion, Athinë, ku dhe këtu paraqet krijimtari letrare dhe publicistikë nga poetë nga e gjithë bota. Luan role funksional, atë të drejtuesit, botuesit dhe kryeredaktorit.
  Gjatë gjithë veprimtarisë së deritanishme krijuese ka botuar 52 libra, kryesisht me poezi, poema, tregime, publicistikë, skicime. Është përfshirë deri tani në rreth 15 Antologji poetike, që dalin nga organizma letrare në Botë, midis të cilave dhe në Antologjinë poetike “KORSI E HAPUR” Autorë të Pegasit dhe të tjerë nga vendi dhe Bota , botuar nga Shtëpia botuese “Marin Barleti” Tiranë, viti 2008. Libri i saj “Rendja e kalit bojë blu” u përkthye në Shqipëri dhe u propogandua po në Shqipëri në qarqet letrare nga Lidhja e Krijuesve “PEGASI” Albania, duke u përkthyer e shqipëruar nga poeti, shkrimtari Kristaq F. Shabani dhe Kosta Gaxhoni, përkthyes dhe filolog. Libri i saj “Kuptime të vogla” u përkthye dhe u botua në Serbi (ISBN 978-86-84201—47-0) në kuadrin e Festivalit Ndërkombëtar të Poetëve, në Smederevo të Serbisë me përkthim të Dragan Dragojloviç, poet i madh i Serbisë, ish Ministër i Besimit Fetar. Prezantimi i librit është bërë nga M.M.E nga intelektualët serbë përpara mjeteve publike informuese edhe të ftuarve e qindra njerëzve mendimtarë, studiues nga gjithë qytetet e Serbisë dhe i gjithë botimi prej 500 kopje u mor nga pjesëmarrësit në prezantim.
  Poeti i madh, Hsu Chi Cheng, përktheu në gjuhën kineze librin “Pëshpëritjet e luleve”. Poezitë e saj janë përkthyer në anglisht nga Mr. John Francis Misset (Liverpul) dhe janë botuar në shumë revista dhe gazeta të huaja.Dr. Virginia Rhodas (Argjentinë) ka përkthyer dhe ka paraqitur vepra të Panajota Zallonit në spanjisht. Gjithashtu janë përkthyer vjershat e saj nga shumë përkthyes në: frëngjisht, italisht, gjermanisht, arabisht, turqisht, rusisht, rumanisht, serbisht, spanjisht e tjerë. Një kontribut në përkthimin e veprave të saj në anglisht kanë dhënë poetet dhe përkthyeset Vasiliki Kalahani dhe Zaharulla Gaitanaki si dhe përkthyesi Anton Zalloni.

  Është anëtare nderi e Akademisë Ferdinandea – Catania e Italisë, e Shoqërisë Historike të Katanës, Itali, e WORLD ACADEMY OF ARTS AND CULTURE, USA, e Shoqërisë UNESCO për Kulturim dhe Paqe (si kryetare e edukimit), është anëtare e e Lidhjeve Ndërkombëtare UPLI (USA) dhe W. L.S INDIA, anëtare e vijueshme e Akademisë Vezuviane, Napoli.
  Gjithashtu Panajota është Anëtare Nderi e Lidhjes së Krijuesve ‘PEGASI” ALBANIA si dhe anëtare e Presidencës së Lidhjes Internacionale të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “PEGASI” ALBANIA. Është anëtare e Bashkimit të Shkrimtarëve Grekë dhe e Bashkimit Panelenik të Shkrimtarëve. Ajo gjithashtu është Kryetare e Lidhjes së Poetëve dhe Shkrimtarëve “XASTERON- ZALLONI” me qendër në Athinë, lidhje e krijuar prej saj; është “Docente Nderi” e Filozofisë në Universitetin e NEY-YORK. Më 22 qershor 2007 u zgjodh kryetare nderi e një grupi universitar të kërkimeve teologjike (Kryetar N. Harakakos). Boton për çdo vit përmbledhjen poetike “Flakën e krijimtarisë” dhe edhe nëpërmjet këtij botimi impulsion, përkrah, publikon poetët e rinj të epokës sonë. Një punë të jashtëzakonshme selektive, përpunuese dhe publikuese bën me revistën “Keleno”, por edhe me dy librat e saj antologjikë që janë paraqitur edhe në Shqipëri, në Simpoziumin Ndërkombëtar “MUZA POETIKE PEGASI 2009”, (2-5 prill 2009) për të cilën ka dhe ajo meritën e saj në përfaqësimin e talenteve grekë në këtë Simpozium me temë “ Poezia Bashkëkohore”. Një kontribut të madh ka dhënë në përkthimin e mjaft krijimeve të poetëve nga vende të ndryshme në gjuhë të ndryshme, duke hapur rubrika të veçanta “POETË INTERNACIONALË”, sidomos në anglisht, italisht, frëngjisht dhe greqisht, duke pasur gjithmonë mbështetjen e përkthyesit, piktorit Anton Zalloni, njëkohësisht edhe bashkëshorti i saj.

  Një nga kulmet e veprimtarisë letrare të Panajota Zallonit është organizimi i Kongresit Ndërkombëtar të Letërsisë me njëzet paraqitje e takime në qytete të ndryshme të Greqisë dhe Qipros para kongresistëve si dhe një kongres katërditor me pjesëmarrje të poetëve nga gjithë Bota. Gjithashtu me Shoqatën UNESCO për Civilizim dhe Paqe organizoi një Konkurs Ndërkombëtar të Poezisë me qindra pjesëmarrës nga e gjithë Bota; në vitin olimpik 2004 me temë: “Viti olimpik”. Në vitin 2007 realizoi gjithashtu me Lidhjen KAFEJA E IDEVE” me president Dino Kubatis Kongeresin Panelinik treditor, të fjalës teologjike me 20 kumtime (folës).

  Nëpërmjet revistës “Keleno” organizon çdo vit konkurse letrare dhe të tregimit dhe krijoi “PINDARIA” festë e madhe me çmime të poezisë fetare në ditën e Ndërkombëtare të Poezisë në 21 Mars të çdo viti me sukses të madh. Përveç gjuhës greke dhe veprimtarisë civilizuese dhe shoqërore të saj preokuptohet me ajiografinë bizantine dhe pikturën. Ka pikturuar qindra ikona bizantine dhe merr pjesë në shumë ekspoze. Mësuesja e saj, Kryetarja Bashkimit UNESKO e Federatës Greke të Qendrave dhe Shoqatave, zonja Katerina Dhimitriu dhe shkolla nga e cila ka mbaruar studimet DHAKE International Centre of Research Culture Education Development- DAKEPE).
  Në maj të vitit 2006 u ftua në shkollat greke në Mynih dhe dha mësim praktik për poezinë me fëmijët grekë të gjashtë shkollave fillore greke dhe në gjimnazin e Mynihut në rrethinave në Javën e Letërsisë greke dhe në Kujdesin e Ministrisë së Arsimit. Gjithashtu u shpall më 28 dhjetor 2005 nga “The International Poetry Translation and Researth Centre” dhe nga revista ‘The World Poets Quarterly” China, AS THE INTERNATIONAL BEST POET OF THE YEAR 2005 “ SI POETJA MË E MIRË E VITIT 2005. Nga e njëjta qendër u çmua, u shpall “KELENO” nga revistat më të mira si THE BEST INTERNATIONAL LITERATURE MAGAZINE OF THE YEAR 2005 dhe përkthyesi e KELENO Antoni Zalloni si THE BEST TRANSLATOR OF THE YEAR 2006. Sot perfeksionohet e studion e shenjtë në pikturënë kishën e Shën Nikola – ILION, Athinë
  Poetja artiste beson në një botë shumë më të mirë dhe më të bukur.

  Veprat:

  1. «Letra e gjyshes» vargje dhe poezi 2. “Galopimi i kalit bojëblu” poezi 3. “Jo fushës”, por kopshtullinjsh” poezi 4. “1001 hënëza” këngë për fëmijë 5. “Lot gjaku në kujtesës” poezi 6. “Ah, mërgim “ fjalë poetike 7. “Duke shkarë” prozë të vogla dhe poezi. 8. “Guxim i parakohëshëm”poezi, Çmim i parë nga DDHEL 9. “Një tufë nga trëndafilat e mi bojë kremi” poezi 10. “Gjiri i mbyllur me çelës” poezi
  11. “Princesha Hara”poezi 12.“Frutet e para” vargje 12. “Monologjet” fjalë poetike 13. .“Eros dhe dashuri” poezi 14. “Fletorja ime e vjetër” poema 15. “Tronditje e befasishme”, poezi 16. “Këngët e gjyshes hënore” poezi 17. “Pak para se të ikë” vjersha 18. Histori të Krishtlindjes” prozë reale 19. “Letra e gjyshes” (letra e dytë) 20. “Aroma e kujtesës”prozë 21. “Them të bëhem diell”tregimetë vogla letrare 22. “Poezia ime” (Njohuri dhe Poezi për poezinë) 23. ”Pirueta të mërzitura” vjersha 24. “Mendime të vogla”(Vjersha me pak vargje, (anglisht, greqisht) 25. “Kur ndanim hidhërimin falas”vjersha 26. “Kozmai nga Etolia” 27. “Aroma e miqësisë” prozë Çmimi i Dytë nga DHLLE 28. “Degëzat e mia e jaseminit tim”, vjersha 29. “Çaji, o Perëndi telat me gjemba” poezi 30. “Pëshpëritje të luleve” poezi (greqisht, anglisht dhe kinezçe)
  31. “Vargje (kordikë) magjike” 32. “Volumi i parë i Poezisë së Panajota Zallonit 33. “Lutjet e Andomaqit”
  34. “Me flakën e krijimtarisë” Antologji, Çmim nga Kafeneja e Idev, 2005
  35. “Shën Kozmai nga Etolia” pjesa e dytë (Botim i plotësuar) Çmim nga Kafeja e Ideve” 2005 36. “Paqe kam frikë” vjersha(13 gjuhë)
  37. “Agonia e shpirtit tim”(Lutje ligjërime)Çmim Accademia Vezuviana) 38. “Ose” poezi dhe studim provues” 39. EXPLORING, vepër e përkthyer”, poezi 40. “Ngacmim i lulëkuqes “ poezi erotike(Çmim kopertine) 41. “Trilogji (poezi) e botuar Edizioni Universale (në gjuhën italiane’ 42. “Gjersa yjet të plaken” poezi bBotim i Filipotit 43. “Në flakën e Krijimtarisë” volumi i dytë 2007 Antologji- Poezi) Çmim nga Kafeneja e Ideve” 44. “Krim në park” ( vaje) Botim “Aermono” 45. Flutura të ngjyrosura 46. “Joshja e kënaqësisë vepër letrare 47. “Duke shkelur dashurishëm në abëcënë” Ushtrime në katër forma poetike
  48. Poezia metrike me rimë “Zhvillimi në arkitektonikë të vargut. Poema me komente 49. “Në gjatësinë e dashurisë” 50. “Galopimi i kalit bojëblu” përkthyer nga Kristaq F. Shabani dhe Kosta Gaxhoni
  51. “Pikturoj në det të bardhë” përmbledhje poetike në gjuhën shqipe, përkthyer nga Kristaq F. Shabani dhe Kosta Gaxhoni 52. “Në detin e Bukurisë” vëllim poetik i përkthyer në gjuhën shqipe nga Iliaz Bobaj

  Mendime kritike dhe vlerësime
  për veprën e Panajota Zallonit

  (BUKURA)

  Odise Tiligadhas

  Shkrimtar

  …Vepra poetike e Panajota Zallonit është një vepër synimi. Vepër e shkruar me një ndjenjë shumë të thellë edhe fantazi të gjallë; vepër që arrin të mbajë në jetë artin e bukur fisnik të fjalës dhe të rrezatojë dëshirat e vetes së saj, të shpirtit që mallëngjehet, pa dashur, duke mos ndjekur artin e madh. …Brenda vargjeve të saj lihet të flasë zemra edhe jeta, që janë elementet më të pastra, të cilat kanë gjithmonë diçka rrezatuese. Në këtë epokë tragjike, nuk është e paktë kjo dëshirë për bukurinë e dashurisë. Me vargjet e ngarkuara në mënyrë ndjenjësore i përkushton poetikisht nxitjet e shpirtërore “të mbjellura” të njeriut, duke dëshmuar një ndërgjegje poetike të problemuar dhe përkushtuar në të Bukurën dhe të Lartën.
  “Kështu fitohet mbi vdekjen!”
  Përktheu nga greqishtja: Kosta Gaxhoni

  Tulla Butu, Botuese – Drejtore dhe kryeredaktore e Revistës “Shkrime të Pireut”. (Πειραϊκά Γράμματα)
  Panajota Hristopulu- Zalloni“Poezi metrike me rima”

  Krijuesja e palodhur e mendimeve, zonja Panajota Zalloni, me librin e saj të ri, të vogël dhe të bukur, për zhvillimin në arkitektonikën e vargut, hyn në vende kërkimi dhe analize, duke u përpjekur të shpjegojë dhe të arsyetojë shumëllojëshmërinë, format e ndryshme në mbledhjen e sotme poetike, e cila është e vërtetë që tejkalon çdo kufi në krahasim me disa vite më përpara. Kështu arsyeton këtë polifoni dhe është në shumë pika e bindur, kur e arsyeton në epokën të pamatshme edhe të frenuar teknologjike, që nuk pranon kufi dhe ndalime.
  Një nga format e lirisë, në kundërshtim në kufi dhe rregulla është edhe çlirimi nga rregulla në shprehjen poetike, jep shembuj nga shumë vjersha, masa të ndryshme, secila e shkruar që të tregojë se shkrimtarja studioi edhe punoi mbi temën e saj edhe e lë lexuesin të nxjerrë përfundimet e tij dhe të zgjedhë vendin e tij që deshte të “brendësohet “ poetikisht.

  Valavanis I. Qirjakos (Smirni)

  20 mars 2006

  Shënime kritike
  për librin e Panajota Hristopulu Zalloni, poete

  “Agoni e shpirtit tim” Poezi 2005, Faqe 54, Athinë

  ….Një vepër lutjeje, homologe, kullim i përgjegjësisë të një ngritjeje mendore dhe përmbledhjes të një lirie me fytyrë perëndie, të bashkëdëshmimit të “pafjetur” dhe brendësisë.
  Një poezi e shprehur në dy pjesë: në të shenjtën edhe njerëzoren. Një vepër mirënjohjeje.
  ….Një vepër qetësie- kënaqësore, e qetësisë, e ndjenjës komode, që të nxjerr nga stratosfera e orgjisë (të acarimit), të pretendimeve i vetëlavdimit personalizues, i lumturisë së thyeshme lehtas, të ndarjes të njërit nga tjetri, të burracakëve dhe atyre që vetëlavdojnë vetveten.
  Të kujton, sipas ikonës dhe të ngacmon dhe të fton në “ sipas vetes” të çlirimit dhe të dhënies të së drejtës. Atje ku jepet e drejta dhe Njeriu bëhet i drejtë dhe i shenjtë.

  Apostolis Apostolopulos
  Shkrimtar, poet

  … Një dëshmi e flaktë nga zemra, burim nga një shpirt fisnik, që vëren, konstaton, dëshmon dhe na fton në “armë” me armë të veçanta të yllit binjak qiellor, dashurinë dhe paqen, një ndërgjegje luftuese që ta përqafojë njeriun e kohës në një kopsht të pafund.
  Poetesha jonë Panajota me një mënyrë shumë të thjeshtë dhe gjëra të thjeshta dhe jo të ngatërruara, fjalë, me një dinamikë që të fiton dhe na emocionon dhe po lëviz botën tonë psikike, mendje dhe ndërgjegje dhe ifos dhe i saj personal edhe shkrimi, krijon një territor shtëpijak që të njofton dhe të detyron kujdesin dhe vëmendjen të krijimtarive të saj. Na bind për nevojën dhe praktikën e vetëpërcaktimit dhe të logjizmit njohës, të shpirtit helenik dhe të mendimit helenik. Vargje, fjalë, fraza dhe pjesëza shumë të bukura, figura, rima me plotësim të plotë shprehëse dhe shënjatike, një fjalë poetike e plotë.

  R K SINGH – INDIA

  Fragment nga mendimi kritik

  Duke lexuar poezinë tuaj ishte një eksperiencë ringjalljeje dhe gjallërimi i shpirtit tim. Qyshkur unë kam qenë duke lexuar shumicën e poetëve relativ të “varfër” dhe kriticizmit, vjershat tuaja “Mendime të vogla” dhe “ Me gjatësinë e dashurisë”, duke kthyer ose mëkëmbur mirëbesimin tim në atë se çfarë ne si poet shkruajmë. Më mirë ose më shpejt unë ndjeva se ju keni shkruar shumë më mirë në krahasim me miqtë tanë poetë. Ti je një poete e pastër ose e thjeshtë me ndjenjë të vërtetë, të sinqertë dhe shprehëse. Disa prej rreshtave tuaja poetike janë të paharrueshme…

  …Ti ke një zë lirik fin me ndjeshmëri. Kërkimet tuaja për të vërtetën përmes vjershave të zbrazëtisë, humbjes, vdekjes, vuajtjes, urrejtjes , dëshirave të parealizura dhe shpresave, paaftësisë ose pandihmës përpara fatit e të tjera, prekjes së zemrës.
  … Unë kam një vlerësim të thellë për ndjeshmërinë tuaj femërore dhe kryesisht pamjes universale poetike.

  Përktheu nga amglishtja: Aleksandra (Majlinda) Shabani W.P.S, U.P.LI

  * * *

  Poezia e poetes Panajotes Zalloni etiketohet si një poezi me një botë të gjerë, të pandalshme , të furrishme, të artikuluar në një kompleksitet përjetimesh jetësore, të rrëmbyera nga ndjenja të pakufishme, të “papërkufizuara”, të cilat marrin frymë këndshëm, ledhatuar nga tinguj melodiozë që lëshon zëri i poezisë së saj, ku ndjehet frymëmarrja e krijesës së saj poetike.
  Në këtë “frymëmarrje” gërshetohen të katër stinët e jetës. E gjejmë veten të skenuar, ku thellohemi në depertimin e hojeve të ndjenjës dhe jetojmë në emocionin e të qenurit lirisht të shpirtëzuar, të ripërtërirë, të freskët, pra në gjallëri të katërfishtë. Poezia e saj është e drejtpërdrejtë, ku “përqafohen” të gjithë protagonistët në një rrugëtim, në atë të Ëndrrës më të madhe të saj e misionalizuar në procesin e paqësimit të Botës. Duke ndalur kohën të eci prapa, ajo fluturon përpara me kalin e bukur të muzës poetike, duke rilindur me një vështrim të ri plot dritë, plot shpresë, plot jetë në sytë e saj.

  Aleksandra (Majlinda) Shabani W.P.S, U.P.LI

  ( Shpirt trefisnik, duke kënduar melodi shumë të mira, poetja Panajota Zalloni dhe shpirtit

  dyerhapur dhe lutjet e saj poetike)

  Antonis Samatakis

  ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ Ι. ΚΥΡΙΑΚΟΣ (Σμυρναίος)

  20 Μαρτίου 2006

  ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΖΑΛΩΝΗ, Ποιήτριας

  «Η Αγωνία της Ψυχής μου» Ποίηση 2005, Σελίδες 64 ΑΘΗΝΑ

  “Agoni eshpirtit tim”

  Αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι το 38ο κατά χρονολογική σειρά πόνημά της.

  Σαν μια άλλη βυζαντινή μελωδός «σύγχρονη» του Ρωμανού καταγράφει ότι η ψυχή της προστάζει, προκειμένου να υμνολογήσει και δοξάσει το όνομα του Θεού της Αγάπης και των Οικτιρμών. Με ποιητικό οίστρο, αναπέμπει ποιητικά τις ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη της στον εν Τριάδι Θεό και με τις Δεήσεις, ποιήματα και προσευχές της δοξολογεί το Πανάγιο Όνομά Του, στην Παναγιά την μετά το Θεό, Θεό, και όλους τους αγίους που πρεσβεύουν υπέρ της Ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και της σωτηρίας της ψυχής μας. Με ευγνώμονα νου αποφορτίζεται «πάσαν βιωτικήν αποθώμεθα μέριμναν», τον Τρισάγιον Ύμνον προσάδει και δορυφορεί την σκέψη της ψυχής της και νοερά συστρατεύεται με τους αγγέλους να αινέσει τον Θεόν, του Ελέους και των Οικτιρμών.

  Ένα έργο προσευχής, ομολογιακό, ευθύνης καταστάλαγμα πνευματικής ανατάσεως και περισυλλογής, θεόμορφης ελευθερίας, άγρυπνης συμμαρτυρίας και εσωτερικότητος.

  Μια ποίηση σε δυο μέρη εκφρασμένη (στο θείο και ανθρώπινο). Ένα πόνημα ευγνωμοσύνης, συγκρίσεως, εκφράσεως ευχαριστιών, ευαισθησίας και ουρανώσεως της γης. Ένα βιβλίο ευχαριστιών, αυτόβουλης επιλογής, ανυποψίαστης σκέψεως, που το πέρασμα του Θεού γίνεται μέσα στην μεταστροφή και τη μετάνοια.

  «Οικτίρησού με Κύριε, ç Πατέρα του Ελέους ç Δώσε μου θάρρος υπομονής ç στα δύσκολα ν’ αντέχω.ç

  Ικέτης χύνω δάκρυα ç γονατιστός μπροστά Σου…

  Μη με παρίδεις, Κύριε, ç Γίνε για μένα οικτίρμων».

  Ένα έργο γαλήνης, ηρεμίας, πραότητος, που σε βγάζει από την στρατόσφαιρα της οργής, των απαιτήσεων, της ατομοκεντρικής φιλοδοξίας, της εύθραυστης ευτυχίας, της αναιρέσεως του ενός από τον άλλον, του ατομισμού και της φιλαυτίας. Σου θυμίζει τον κατ’ εικόνα και σε προκαλεί ή προσκαλεί εις «το καθ’ ομοίωσιν» της απολυτρώσεως και δικαιώσεως. Εκεί όπου δικαιώνεται ο Άνθρωπος και γίνεται δίκαιος και άγιος

  Διευθυντή του Π.Μ.Λ. κ. Αντώνη Σαμιωτάκη:

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΖΑΛΩΝΗ: «Ριματική μετρική ποίηση». “Poezi metrike me rima”

  Η ακούραστη πνευματική δημιουργός κ. Παναγιώτα Ζαλώνη με το νέο της μικρό καλαίσθητο βιβλίο για την «εξέλιξη στην αρχιτεκτονική του στίχου», μπαίνει σε χώρους έρευνας και ανάλυσης, προσπαθώντας να εξηγήσει – και να δικαιολογήσει – την ποικιλία, τις διαφορετικές μορφές στη σημερινή ποιητική συγκομιδή. Που είν’ αλήθεια πως υπερβαίνει κάθε όριο σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν. Έτσι δικαιολογεί αυτή την πολυφωνία, και είναι σε πολλά σημεία πολύ πειστική όταν τη δικαιολογεί μέσα στην πληθωρική και αχαλίνωτη τεχνολογική εποχή μας που δεν επιδέχεται όρια και περιορισμούς.

  Μια από τις μορφές ελευθερίας ενάντια σε σύνορα και κανόνες είναι και η απελευθέρωση από κανόνες στην ποιητική έκφραση. Δίνει παραδείγματα από πολλά ποιήματα διαφορετικά μέτρα το καθένα γραμμένο, που αποδεικνύουν πως η συγγραφέας μελέτησε κι εργάστηκε πάνω στο θέμα της. Και αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του και να επιλέξει τον δικό του χώρο που θα ήθελε να «στεγασθεί» ποιητικά.

  Τούλα Μπούτου

  Εκδότης-Διευθυντής Σύνταξης

  του Περιοδικού Πειραϊκά Γράμματα
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/panajo11.jpg[/img]

 144. Agron shele says:

  Tozan Alkan IWA, poeti bashkëkohor turk, përkthyesi i veprave të autorëve të mëdhenj të Letërsisë Botërore në Letërsinë Turke, anëtar i IWA, Fitues i çmimeve kombëtarë dhe Ndërkombëtarë dhe organizatori Festivalit poetik të Ordu, konfirmon pjesmarrjen e tij ne Kongresin e I Internacional ” Pegasi” Albania

  Tozan Alkan ka lindur në vitin 1963 në Gllatasaray, Turqi. Përfundoi studimet në Bogaziçit dhe me pas u diplomua si lektor në departamentin e gjuhëve të huaja në Universitetin e Stambollit.

  Libri i tij i parë poetik është “Ora dhe një maskë”, botim i vitit 2003.

  Ai është përkthyesi në turqisht i veprave letrare të Anatole France (Balthasar), Victor Hugo (Poezi të zgjedhura), Oscar Wilde (burgu Reading baladë), William Blake (Këngët të pafajësisë dhe përvojë), tregime AESOP, Lord Bajroni etj …

  Libri i dytë me vëllime poetike është një vëllim lirik, ku poeti endet soneteve të mbrëmjes me aventurat donkishoteske të zemrës.

  (Neruda, 2005/03/30 13:47 ~ 2005/4/4 12:15)

  Vëllimi poetik më i fundit është “Mbrëmjet në zemrën time”
  (Brunettes Moonlight, 2005/3/23 00:43)

  Tozan Alkan është organizatori i Festivalit poetik të Ordusë në Turqi.

  Eshtë mbreslënëse korospodenca letrare me Presidenten e IWA , Znj Teresinka Perreiera, e cila ka treguar vëmendje të veçantë në prezantimin dhe publikimin e këtij poeti, pas takimit letrar në Taivan!

  Tozan Alkan

  Poet and translator. Born in 1963, graduated from Galatasaray College and studied management at Boğaziçi University. He has been working as a lecturer at Istanbul University, Department of Foreign Language School. He is the editor-in-chief of Ç.N., Turkey’s sole literary translation magazine. He is the vice president of Intercultural Poetry and Translation Association, International coordinator of Ordu Poetry Festival, board member of Turkish PEN, member of the Writers Syndicate of Turkey, Turkish Authors Association and Turkish Translators Association.

  Research-study:
  A poet from Galata: Andre Chenier (Artshop Publications, 2007)
  Poet’s sinful Diary, (İkaros Publications, 2008, with Şeref Bilsel)
  Voices From Taiwan, Anthology of Taiwan Poetry, (Ç.N. Publications, 2010)

  Poetry books:
  Time and Mask (Donkişot Publications , 2002)
  Early Evenings of Heart (Donkişot Publications, 2005)
  And the Wind (Artshop Publications, 2007)
  Selected Poems (Yasak Meyve Publications, 2009)
  I Wiatr (slovo/obraz terytoria publications, 2011)
  Sana Şehir Gelecek (Yasakmeyve Yayınları, 2012)

  TRANSLATIONS:
  Prose:
  Anatole France, Balthasar (Pencere Publications, 2002)
  Ezop, Tales (Bordo-Siyah Publications, 2003)
  Charles Baudelaire, Fanfarlo (Salyangoz Publications, 2006)

  Poetry:
  Lord Byron, Selected Poems (Broy Publications, 1999)
  Victor Hugo, Selected Poems (Bordo-Siyah Publications, 2003, Artshop Publications, 2007)
  Oscar Wilde, The Ballad of Reading Gaol (Bordo-Siyah Publications, 2003, ArtshopYayınları,2006)
  William Blake, Songs of Innocence and Experience (Bordo-Siyah Publications, 2003, Artshop Publication, 2006))
  William Blake, The Marriage of Heaven and Hell (Bordo-Siyah Publications, 2004)
  William Blake, Selected Poems (Bordo-Siyah Publications, 2004)
  Emily Dickinson, Selected Poems (Bordo-Siyah Publications, 2005)
  Lord Byron, Selected Poems (Bordo-Siyah Publications, 2005)
  Dadaism and Tristan Tzara (Bordo-Siyah Publications, 2005)
  Songs of 1789 French Revolution (Bordo-Siyah Publications, 2005)
  Dada in Paris, Philippe Soupault, (Artshop Publications, 2006)
  D. H. Lawrence, Selected Poems (Artshop Publications, 2006)
  William Blake, Prophetic Books 1, (Artshop Publications, 2006)
  William Blake, Prophetic Books 2, (Artshop Publications, 2006)

  broken desire

  I always tested you with kindness
  but love is like a floating mine
  that has killed so many dear ones
  you were passing through the markets
  there was a woodland ahead of us
  it was full of almond tress

  everybody was looking for a peaceful dream
  in pitch-dark nights
  your body is in the deepest corner of my mind
  half dream, an unfulfilled desire
  come on be a free soul
  let your blond hair down twirling

  never mind what may happen to us
  sometimes isn’t this disorder we call life
  like scattering our own ashes in blue waters
  anyway it is not only the water
  that flows under the bridges
  love too flaws.

  Tozan Alkan
  Translated by Nilűfer Mizanoǧlu Reddy

  THE ACROBAT

  Sometimes the world seemed too low to me
  The earth under my feet was pulled away
  I used to live without a care
  With ants and insects for ages.

  Whatever they might say love was beautiful
  I used to bend down to kiss the lips of a gypsy
  In the endless silence touching the heart
  My mind would stretch all the way down to my feet.

  Now I am a man who doesn’t touch the ground
  Broken toward the horizon, in fire toward the ashes
  You’ve killed me before the gravity would get me
  Oh my feet, my tired feet!

  Tozan Alkan
  Translated by Nilűfer Mizanoǧlu Reddy

  THE CITY WILL COME TO YOU FROM AFAR
  to kavafis

  The city will come to you from afar
  It will come carrying a dark love

  From the branches of a forlorn tree
  It will come shaking its sorrow like mulberries

  Years later at a misty morning hour
  It will come to your door like a wounded horse

  From the dusty altar of paper and pen
  It will come tearing its white shroud

  After winning a hand lost in love
  It will come from forgetting the past

  From the saddle of the language with speedy letters
  It will come in a phrase of sulky words

  The city will come to you from afar
  It will come to you passing through the multitudes

  Tozan Alkan
  Translated by Nilűfer Mizanoǧlu Reddy

  Kırık heves

  Ben seni hep iyilikle sınadım
  ama aşk serseri bir mayın gibi
  nice canlara kıydı
  sen çarşıların içinden geçiyordun
  badem ağaçlarıyla dolu
  bir orman geçiyordu önümüzden

  Herkes kendine huzurlu bir rüya
  arıyordu karanlık gecelerde
  tenin en ücra köşesinde aklımın
  yarı hayal, yarım kalmış bir heves
  hadi sen de koyver kendini aşağı
  sal o sarı saçlarını döne döne

  Bırak başımıza ne gelirse gelsin
  hayat dediğimiz bu keşmekeş
  savurmak değil midir bazen
  kendi küllerimizi mavi sulara
  hem yalnızca sular geçmez
  aşklar da geçer altından köprülerin.

  Cambaz

  Dünya alçak gelirdi bana bazen
  ayaklarımın altından çekilirdi yeryüzü
  karıncalarla, böceklerle bir
  yaşar giderdim telaşsız, uzun boylu

  Aşk güzeldi, kim ne derse desin
  eğilip ağzını öperdim bir çingenenin
  kalbe değen upuzun sessizlikte
  uzar giderdi aklım, ayaklarıma değin

  Yere basmayan bir adamım şimdi
  ufka doğru kesik, küle doğru yangın
  beni siz öldürdünüz yerçekiminden önce
  ayaklarım, ah yorgun ayaklarım!

  Şehir Kavafis’e

  Sana şehir gelecek uzaklardan
  esmer bir aşkı yüklenerek gelecek

  Kimsesiz bir ağacın dallarından
  acısını dut gibi dökerek gelecek

  Yıllar sonra buğulu bir sabah vakti
  kapına yaralı bir at gibi gelecek

  Kağıdın kalemin tozlu sunağından
  beyaz kefenini yırtarak gelecek

  Aşkta kaybedilmiş bir eli kazanıp
  geçmişini unutmaktan gelecek

  Dilin terkisinden, harflerin hızından
  söze küskün kelimelerden gelecek

  Sana şehir gelecek uzaklardan
  bir halkın içinden geçerek gelecek.

  Dëshirë e thyer

  Unë gjithmonë të kam provuar ty me ëmbëlsi ,
  por dashuria është si lundruese e imja
  që ka vrarë kaq shumë të dashurit
  Ti ishe duke kaluar përmes marketeve,
  kishte zonë pyjore përpara nesh,
  ishte e mbushur plot me bajame.
  Çdokush ishte duke kërkuar për një ëndërr të qetë
  në netët e zeza sterrë,
  trupi juaj është në në skajin më të thellë të mendjes sime,
  gjysmëndërr, një dëshirë e paplotesuar .
  Eja, bëhu shpirt i lirë,
  lere flokun tënd bjond duke e vërtitur poshtë.

  S’ka gjë për çka mund të ndodhë mes nesh,
  ndonjëherë nuk është kjo çrregullsi të cilën ne e quajmë jetë
  si duke derdhur zbehtësine vetjake, tonën, në ujëra blu,
  në çdo rast nuk është vetëm uji,
  që derdhet poshtë urave,
  dashuria gjithashtu rrjedh.
  Përktheu në shqip: Malinda Shabani (Aleksandra)
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/tozan1.jpg[/img]

 145. Agron shele says:

  Dino Çiço

  Nothing is dearer

  I wandered thirstly all the countries,

  In every corner of Balkans and Europe,

  I have slept in the most grandious hotels,

  But even in the hay sheds, in the holes with silage.

  I saw the museums raised centuries before,

  the stands weighted heavily from relics,

  the developed human thought mendimit

  from the moderns to the antiquity.

  Pyramides of Alexandria,

  And the Sphinx I have seen,

  The tower of Eiphel in Paris,

  The cathedral in Madrid, in Spain.

  I have been in Budha also, and in Pest,

  in Vençesllav of Prague as a guest,

  i have seen a theatre in Buchurest,

  i have drank coffee in Thessaloniki.

  In Versaille I have been and in Sorbone,

  In Cambridge and in Holywood,

  In the famous Colosseum in Roma,

  In the Palace o Winter in Petersburg.

  Jacenkiang I have seen under the moon,

  And in Bramaputra I am washed,

  In Balkal of Siberia I have been,

  My feet were burned in the sends of Sahara.

  Where haven’t I been?! In Andes and Amazona,

  In the plateau of Australia, too,

  In Madegaskar and in Lisbona,

  In Bosphor and Rur in Germany.

  Everything I saw deserve respect,

  Those people deserve to be honored,

  but,… for me?!

  Nothing is dearer,

  I never change them with my town.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/dino.jpg[/img]

 146. Agron shele says:

  Majlinda Shabani (Aleksandra)

  poete, perkthyese e talentuar

  “ Sculpture of desire in the manouvring sky”

  1. Fading in the sharp memory

  The night has lowered its eyelids

  Darkness everywhere

  Under the black cloak

  Everything

  Thought wanders everywhere

  like an emigrant,

  as it seeks

  to find itself;

  Who took and torn its passport

  In the borders of freedom of walk

  The body disappears

  Ever and anon

  comes back to life and dissolves once again

  after a wan dream

  In the fallen arms of a movable bridge

  The soul burns,

  The heart in pieces,

  It floats by a confined boat,

  The eye closes the observation,

  The gloomy day long since

  has greeted us

  Softly

  Without our being aware of its presence

  In the chill memory

  of the evening

  the hear of memory

  unfold a disillusion

  avoider of the occurring consequence

  which take the decision of the loss

  The thrown check is lost

  in the level of the beginning with foam

  whipped in a plate

  In concert with the glair.

  2. Disappointed

  D.

  I feel an aroma and cooking of ice

  my breathing freezes

  I feel that the demolition of pain

  obsesses me

  but confidence, self power

  induces me in taking advantage of the others

  ahead the claws of life

  when they get hold on you

  Are wonders and surprises of dissatisfaction

  E.

  Life charms us

  with its surprising faces

  and the cantos in the arenas

  of undoubted laughers and contempt

  Pregnant in borrowings

  we waited for the new births…

  awake

  A thousand dreams and desires

  It is a mechanism

  Abstract and concrete,

  which stimulates its influential roots

  In natural reaction

  My message

  simplified without any kind of ethics

  “protect your heart and your brain

  which heads the competition

  of various thoughts

  In continuity absurd…”

  Live the dream

  of an innocent life,

  without sins, pure

  Like nature, sacred

  which tosses in her cradle

  the age-long infant

  of the beautiful bliss and peace,

  that now is projected

  and later the project is destroyed…

  3. Tropic

  Yearning for the appointment

  for the touch,

  for the unlucky kiss,

  for the instant hug

  loses a meridian of feeling;

  I have directed my heard

  toward the hot tropic,

  vowing with lighter flaming oath-taking;

  of the oath given by a twice-told word,

  but it seems to me that we, the negotiators of feeling

  have expressed it more powerfully…

  in this Globe where love-affairs

  have little percentage of love…

  4. Passing point of arrhythmia

  Overwhelming of asphyxia in hemispheres of chest,

  The feeling touches the dress of eternity – beats;

  Revolution of the challenging thoughts,

  Captivating ,

  Conqueror of undeniable victories.

  A discovery of the thought with brooches of innovations

  Overcomes the stage of the dream.

  The slogan:

  “in the peak of life,

  Satisfaction encounters the passing arrhythmia ”.

  Should be uprooted.

  5. Sharp notes

  Sweet your curiosity, baby.

  Through the fog you lost the footprints of desire

  Because you were sensibly clouded

  by the recommencement of life.

  The Prologue of life

  In dreams you were captivated,

  By yearning for pompous enigma,

  you were captivated by the crashing power of challenge

  Individual…

  over spectacular walls of thought

  you tasted the lost youth

  because you were called

  pure,

  weak.

  in the strings of the survived thoughts

  you sidestep ideas left uncompleted

  which live

  through the wings

  of Manifestation,

  Today

  Tomorrow

  Forever.

  Don’t you think my baby

  The future takes you by force

  With sharp notes of optimism.

  6. Halves

  The lion is maddened,

  in his “bronze” teeth

  tightens a heart…

  Half of it red like blood,

  its other half white…

  The lion runs madly,

  by not obeying the rules

  normal walk and the running ,

  delighted by the two colored hearts: mine – yours…

  What is the zodiac sign of the Lion

  That sometimes appears Pisces,

  other times Taurus, and other times Cancer!
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/majlin10.jpg[/img]

 147. Agron shele says:

  Kozeta Zavalani, Nën/ Kryetarja e Lidhjes Inrenacional “Pegasi” Albania, Kryetare e Degës Tiranë, anëtare e Lidhjes së Potëve Bashkohorë të Globit (WPS), personalitete e kulturës shqiptare dhe model i inteligjencës grua në Shqipëri, fituese e Çmimeve të shumta Kombëtare dhe Ndërkombëtare ,Kryeredaktore e revistës “Stina për Ndryshim” , figurë shumëngjyrëshe dhe shëmbëlltyrë e emancipimit shoqëror shqiptar sot.

  Kozeta Zavalani (Qirjo) u lind në qytetin e Korçës, Shqipëri, më 8 mars 1958 dhe jeton në Tiranë. Ajo u diplomua nga Fakulteti i Ekonomisë në Universitetin e Tiranës në vitin 1982 dhe në vitin 1985, u specializua në gazetari. Është nënë e dy djemve Mendi e Mikel dhe ba-shkëshorte e mjekut Gjergj Zavalani. Kozeta ka punuar në Radio Televizionin Publik Shqiptar dhe tani është kryeredaktore e “Stina për Ndryshim” revistë e shoqatës “Familja dhe Media – Fuqia për Ndryshim”, që ajo drejton. Ka qenë pjesë e disa kurseve trajnuese në letërsi, të Drejtat e Njeriut, në publicistikë dhe lidership. Ajo është zgjedhur “Ambasadore për Paqe” nga Federata e Familjes për Paqen Universale, ku është kryetare për Tiranën nga 2011 deri në vitin 2013.
  Ajo është shkrimtare e gazetare profesioniste, poete, publiciste e botuese. Anëtare e Shoqatës së shkrimtarëve dhe artistëve shqiptarë, kryetare e LNPSHA “Pegasi” për Tiranën, anëtare Shoqatës Ndërkombëtare të Shkrimtarëve IWA, anëtare e Federatës Ndërkombëtare të Gazetarëve, Shoqatës Botërore të Poetëve (WPS), dhe Poetëve për të Drejtat e Njeriut.
  Ajo është një nga “Gratë e Botës – 2007” zgjedhur nga “Connect Us Communications Kanada” me titullin “Editor dhe nënë, rol model për gratë”.
  Në vitin 2009 u nderua me çmimin e dytë në Takimin e Poeteshave Shqiptare në Vushtrri, Kosovë.
  Fituese e “Çmimit të Parë” në poezi nga Revista “Nositi”. Fituese e Çmimit Special në Mbrëmjet e Poezisë të Ballkanit, mbajtur në Korçë në vitin 2010. Ajo u zgjodh kryetare për Tiranën e Lidhjes Ndërkombëtare të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania e “Aktiviste e shquar e Shoqërisë Civile”.
  Në 24 shtator 2011 ajo bëhet iniciatore e Manifestimit Poetik “100 mijë Poetë për Ndryshim” në Shqipëri, me anëtarët e LNPSHA “Pegasi” e shoqatës “Familja e Media-Fuqia për Ndryshim” njëkohësisht edhe me rreth 80 shtete të botës.
  Në Kongresin e 22-të Botëror të Poetëve në Larisa, Greqi, i jepet Çmimi Olimp i Poezisë “DEMETER” në qershor të vitit 2011, po ashtu edhe “Diplomë Nderi nga Festivali i I-rë Mesdhetar i Poezisë” dhe “Çertifikata e Meritës”, po në Larisa, Greqi, 2011.
  Shoqata Ndërkombëtare e Poetëve Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Albania në nëntor të vitit 2011 i ka dhënë vlerësimin e lartë “Krenaria e LNPSHA “Pegasi” me motivation: “Për aftësi të provave për përvoja të reja në fushën e letërsisë dhe artit, duke i dhënë shtytje talentit të ri krijues, jo vetëm nga Shqipëria, por edhe nga vende të tjera të botës, në përshkrimin e një metodë bashkëkohore të produktit mendor, promovimin e vlerave progresive për përparim”.
  Është bashkautore në “Këngë të para” me poezi, 1976.
  Në 1978 vëllimet me tregime 2-4-6 “Heronj të heshtur”.
  Ndërmjet 1997-2002 botoi gazetën periodike të PBWA “Edhe Menaxhere” dhe “Zëri i Arbërit”.
  Në vitin 2000 – 2002 botoi volumet 1 dhe 2 të librit “Gra që më kanë frymëzuar” në gjuhën shqipe dhe “Women who have inspired me” në anglisht.
  Në vitin 2005 botoi vëllimin “Halfworld” në anglisht
  Në vitin 2007 vëllimin “Gjysmëbota” në gjuhën shqipe, si dhe buletinin “Të drejtat e njeriut” QSHDNJ.
  Në vitin 2010 botoi vëllimin poetik “Shtegtare-Migratory” shqip e anglisht.
  Së fundi ajo është duke botuar romanin “Ankthi” dhe vëllimin e poezisë “Porta e shpirtit” në disa gjuhë.
  Ajo ka shkruar shumë artikuj, intervista dhe tregime për personalitete të fushave të ndryshme të jetës, në gazetat e përditshme dhe revista të ndryshme si dhe në disa nga librat e saj.
  Pjesëmarrëse në emisione të shumta televizive për median dhe rritjen e pjesëmarrjes së gruas në jetën politike dhe sociale.
  Në vitin 2011 Kozeta është një prej poetëve pjesëmarrës në Mbrëmjet e 50-ta të Poezisë të Strugës dhe poezitë e saj janë botuar në librin “Poezi nga pesë kontinentet” dhe në Antologjinë Botërore të Poezisë për Kongresin e 22-të në Larissa, Greqi, dhe të Buletinit për Festivalin e 2-të Ndërkombëtar të Letërsisë në Ordu të Turqisë më 2011.
  Poezitë e saj, sidomos ato nga libri “Shtegtare”, janë botuar në disa revista periodike në vende të ndryshme të botës. Duhet theksuar se poezia “Porta e shpirtit” është mirëpritur e përkthyer në vende të ndryshme si Greqi, Itali, Turqi, Maqedoni e Rumani, ku është vlerësuar edhe me çmime. Ishte kjo arsyeja që vëllimi i ri mban këtë titull.

  Kozeta Zavalani (Qirjo) was born in Korça on March 8, 1958. She graduated from the Faculty of Economics at the University of Tirana in 1982 and in 1985, was specialized in journalism. She is the mother of two sons Mendi and Mikel and wife of the doctor Gjergj Zavalani. Kozeta worked in the Albanian Public Television and now is Editor in Chief of the magazine “Season for Change” of the “Family and Media – Power for Change” association, which she leads. She has been part of several training courses in literature, editorialism, human rights and leadership.
  She was selected “Ambassador for Peace” by the Family Federation for Universal Peace she was elected president for Tirana from 2011 until 2013.
  She is professional writer, poet, publicist, journalist, publisher. Member of the Albanian writers and artist’s Association, President of the LNPSHA “PEGASI” Tirana, ALBANIA, member of the International writers Association IWA, a member of International Federation of Journalists, World Poets Society (WPS), Union of Poets & Writers and Poets for Human Rights.
  She is one of the “Women of the World – 2007” selected by “Connect Us Communications Canada” with the caption “Editor and Mother, role model for women”
  In 2009 she was honoured with the second prize in the Meeting of Albanian Poets in Vushtrri Winner of the “First Award” – in poetry by “Nositi” eitorial magazine.
  The Special Winner of the Balkan Poetry in “Poetry Korça Nights” in July 2010 and “Special Award”.
  She was elected president for Tirana of The International Association of Poets, Writers and Artists “PEGASI” ALBANIA and “Distinguished activist of the Civil Society”.
  In September 24, 2011 she will be he initiator of the poetic Manifestation “100 thousand Poets for Change” in Albania, which includes 80 states of the world.
  At the 22-World Congress of Poets in Larissa, Greece, Awarded to Kozeta Zavalani “Olympus Poetry Prize – “Demeter” “In recognition and appreciation of Exellence in Poetry” in June 2011. “Honorary Diploma of the 1 st Mediterranean Poetry Festival” and “Certificate of Merit”, Larissa, Greece, 2011.
  The International Association of Poets, Writers and Artists “PEGASI” ALBANIA in November 2011 has given the high title “Pride of LNPSHA”Pegasi “andthe title “Honorary Member of the Pegasi” with the motivation: “For evidentiary skills to new experiences in the field of literature and art, stimulating and supporting the young creative talent, not only from Albania, but also from other countries, in outlining a contemporary method for the mind product and the promotion of the progressive values.”
  She was coauthor in the book of poetry “First songs”
  in 1978 and volumes of stories 2-4-6 “Silent heroes”.
  Between 1997-2002 published the periodic newspaper of PBWA “The Manager” and “Zeri i Arberit”.
  In the year 2000 – 2002 volumes 1 and 2 of the book “Gra që më kanë frymëzuar” in Albanian and “Women who have inspired me” in English.
  In 2005 published the volume “Halfworld” in English
  In 2007 the volume “Gjysmëbota” in Albanian, as well as the bulletin “Human Rights”, a QSHDNJ edition.
  In 2010 was launched the volume of poetry “Migrator”.
  Recently she is publishing the novel “Ankthi” and the Volume of poetry “Soul Gate”.
  She has written many articles, interviewsand stories about successful personalities in several spectra of life, in the daily press, newspapers, magazines and several of her books. Participating in many TV shows in media, for increasing women participation in political and social life.
  In 2011 Kozeta is one of poets participants at the 50 Struga Poetry Evenings and her poems are includet in the book “Poetry from five continents”and in the World Poetry 2011, (Poetic anthology), Larissa, Greece, 2011 and to the book of the 2nd International Festival of Literature, in Ordu, Turkey.
  Kozeta Zavalani (Qirjo) è nato a Korça 8 marzo 1958. Si è laureata presso la Facoltà di Economia presso l’Università di Tirana nel 1982 e nel 1985, è pecializzata in giornalismo. E ‘la madre di due figli Mendi e Mikel e moglie del medico GjergjZavalani. Kozeta lavorato nella televisione pubblica albanese ed ora è Editor in Chief della “Season for Change” rivista “Famiglia e Media – Power for Change” associazione, che lei conduce. Hafatto parte di diversi corsi di formazione nel campo letterario, pubblicità, diritti umani e di leadership. E ‘stata selezionata “Ambasciatore per la Pace” da parte della Federazione delle Famiglie per la Pace Universale è stata elettapresidente per Tirana dal 2011 fino al 2013.

  Kozeta Zavalani (Qirjo)-a născut la 8 martie 1958, în oraşul Corce, Albania. În 1982 a absolvit Facultatea de Economie a Universităţii din Tirana, iar în 1985 s-a specializat în jurnalism. În prezent lucrează la televiziunea publică şi este editor şef al revistei “Season for Change”.
  Poeta a debutat în 1976 în volumul colectiv “First songs”. Au urmat mai multe cărţi de poezie. În 2010 a publicat volumul “Migratory”. Kozeta este deţinătoarea mai multor premii naţionale şi internaţionale.

  Kozeta Zavalani (Qirjo) 8 Mart 1958’de Korça’da doğdu. 1982’de Tirana Universitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu ve 1985’te gazetecilik ihtisasını tamamladı. Mendi ve Mikel adında iki oğlan çocuğunun annesi ve Doktor Gjergj Zavalani’nin eşidir.
  Kozeta Arnavutluk Devlet Televizyonu’nda çalıştı ve halen başında olduğu “Family and Media – Power for Change” adlı dernek tarafından çıkarılan “Season for Change”adlı derginin baş editörlüğünü yapmaktadır. Dünya Barışı İçin Aile Federasyonu tarafından “Barış Elçisi” seçildi ve “Connect Us İletişim Kanada” tarafından “Women of the World – 2007” listesine eklenmeye layık görüldü. Dünya Ozanlar Derneği (WPS), Ozanlar & Yazarlar ve İnsan Hakları Şairleri Birliği’nin üyesidir. 2009’da, Vushtrri’de gerçekleşen Arnavut Yazarlar Buluşması’ nda ikincilik ödülüne ve NOSITI yayın çevresi tarafından şiir dalında birincilik ödülüne layık görüldü.
  Temmuz 2010’da, “Korça Şiir Geceleri”nde, üstün sanatsal düzeyde edebi yaratıcılık yönü ve şiir alanına farklı ve kalıcı değerleri getirmesi ile “Özel Ödül”ü kazandı. 1976’da yayımlanan “First songs” adlı şiir kitabının yardımcı yazarıdır. 1978’de 2-4-6 “Silent heroes” adlı hikaye kitabı yayımlandı. 1997-2002 arası, dönemlik gazete olan PBWA “The manager”ı yayımladı. 2000 – 2002 yılları arasında “Gra që më kanë frymëzuar” adlı Arnavutça kitabın 1. Ve 2. cildi ve “Women who have inspired me” adlı İngilizce kitabı yayımlandı.2005’te “Halfworld” adlı İngilizce kitabı yayımlandı.2007’de “Gjysmëbota” adlı Arnavutça kitabı yayımlandı.2007-2009 arası, bir QSHDNJ baskısı olan “Human Rights” adlı bülten yayımlandı. 2010’da “Migratory” adlı şiir kitabı piyasaya sürüldü.

  Një shpalosje vlere e kreaturës së Kozeta Zavalanit nëpërmjet këndvështrimit poetik, publicistik, artistik, qytetar dhe përfaqësues.
  Në optikën e mendimit kritik
  Nga Kristaq F. Shabani I.W.A, W.P.S

  Çuditësi pikëçuditjesh, përkim ditëlindjesh:
  8 Marsi dhe Kozeta Zavalani ….
  Pikëçuditja vetë befasohet:
  “Të jetë përkim rastësor?”
  “Shtegtare”
  Ngjashmëri ecejake dallëndysheje…
  Klimim mistik a mitik?!
  Vajza korçare në podium
  “Një ndër gratë e vitit 2007”
  (Woman of the World – 2007)
  “Connect Us Communications Canada”
  Ngelësi në mendje inteligjente
  Titullim “Ambasadore për Paqen ”
  Një titullim i gjetur.
  Vajzë hirërore,
  Grua potente dhe e spikatur.
  Rastësi që Kozeta Zavalani
  është anëtare e W.P.S Union of Poets & Writers dhe
  Poetëve për të Drejtat e Njeriut.
  “Rrëmbyese” Çmimesh.
  Përherë në udhëtime inteligjente e mendore…
  Një grua tashmë tërësisht indulgjente…

  A revelation of values of Kozeta Zavalani’s creature, through a poetical, editorial, artistic, civic and representative point of view.
  In the optic of critical thinking,
  By Kristaq F. Shabani I.W.A, W.P.S

  Exclamation marks’ surprise, birthday coincidence:
  8th March and Kozeta Zavalani ….
  The exclamation mark is just amazed:
  “Be casual coincidence?”
  “Migratory”
  Resemblance of a wandering swallow …
  A mystical or mythical climate?!
  The girl from Korça on the podium
  “One of the women of 2007”
  (Woman of the World – 2007)
  “Connect Us Communications Canada”
  An intelligent mind obsession
  The title “Ambassador for Peace”
  A most appropriate one.
  Gracious girl,
  A potent and prominent woman.
  Coincidence that Kozeta Zavalani is a member of WPS Union of Poets and Writers as well as
  Poets for Human Rights.
  A prize “Grabber”
  Always in trips of an intelligent mind …
  A woman already completely indulgjente …

  “Portat e shpirtit” , spektri poetik i Kozeta Zavalanit, që reflekton pasqyrimin interkulturor dhe interintelektuale grua.

  Nga Agron Shele

  Vëllimi poetik “Portat e shpirtit” i poetes së afrimuar Kozeta Zavalani, vjen me koloritin shtatë ngjyrësh, ku ç do spektër reflekton pasqyrimin e vizualitetit dhe shkëlqimit akuartitet krijues, vjen në shtatë gjuhë, ku ç do formë foljore shpreh guhën e muzës dhe meditimin e poetit global, vjen ën shtatë kostelacione yjesh për të deshifruar ornamentin vezullues të shpërthimit qiellshkrepëtimë.
  Si poezi e mendimit dhe forcës shprehëse, kjo prurje dhe risi për poezinë shqipe, hap portat e shpirtit për të laburuar idetë e mëdha, mesazhin ylberistik të poetit, për më shumë paqe, për më shumë dashuri, për më shumë të drejta njerëzore dhe për më shumë vlera dhe integritet shoqëror. Duke depërtuar nëpër vargëzimet kuptimplote , nëpër gjetjet profarme të autores, befasohesh dhe mrekullohesh, humbet pas monostrukturave ideoartistike dhe intrigohesh. Kjo është poezia, kjo është setenca e gjithë substraktit krijues, kjo është farfurima e luleve shumëngjyrëshe që zgjon agimet e ditëve të jetës, kjo është simbioza e gjithë kuptimësisë së mendimit njerëzor elitar. Aty ndeshesh me grafika poetike të strukturuara dhe mirëpërcaktuara, ndeshesh me figuracionin e pasur dhe muzikalitetin e fjalës, ndeshesh me epigramet dhe stilistikën, ndeshesh me dlirësinë e shpirtit dhe hapësirat frymëzuese. Për më tepër le të ndalemi në analitikën e poezisë së Kozetës, e cila të krijon mundësinë për një zbërthim më të detajuar artistik,por dhe për një përnjohje edhe më të madhe :

  “Sot, gjethet këpusin fundin e stinës
  me llërët e zhveshura të drurëve.

  100 mijë poetë në gjithë botën
  jemi mbledhur
  me dashurinë përqafuar,
  si vetulla e dritës në breg horizonti
  nga dielli mbetur pambuluar. “

  Gjethet vjeshtë këputin fundin e stinës, zhveshin mantelin blerim të drurit, paralajmërojnë të ftohtin akull që po afron, të ftohtin acar që shpirtrat gëlojnë dhe në retroduksion të natyrës heshtje, ringrihet një tjetër natyrë që në emër të paqes kërkon që gjithë botën të sfidojë. Jam “Unë”, jemi “Ne” jemi 100-000 poetë apelon autorja që anembanë globit thirrmojnë për dashurinë e humbur, për jetën e këputur, për luftën e pakuptimtë, për fëmijët e uritur. Ky shpirt ëngjëllor, endet drejt qiejve të Diellit dhe ndez ditët e shpresës, ditët e mirësisë dhe të begatisë për të gjithë.

  “Ndonjëherë më ndodh
  të jem me sy të përhumbur,
  por, jo të përgjumur.
  Një shpresë drite ka regëtirë tek unë.
  Asgjë s’më ka mundur.
  Gjithmonë,
  njerëzve të mirë u jap çelësin,
  për të hapur portën e shpirtit,
  ku pëshpëritin valët e kaltra,
  ku lahen yjet dhe mjellmat…
  Jam herë blerim,
  herë frymore e thjeshtë.”

  Qendra e referimit të autores është shpresa dhe mirësia, është kjo ndjenjë që e bën të vegjetojë dhe rrezatojë , është i njëjti mision prej shenjti poet që e ka shndërruar në qëllim, është parateza e burimit dhe blerimit shpirtëror të gjithë jetës njerëzore.

  “Jeta, me prurjet e saj
  rikrijon vetveten,
  më krijon mua edhe ty…
  Nuk e di ku fillon ëndrra,
  ku mbaron mendimi…
  Me zërin e brishtë
  të ndjeshmërisë femërore,
  artikuloj sinfoninë e vazhdimësisë
  në jetën,
  që mbars shpresën.”

  Jeta, është referim që i përmblesh të gjitha, është transmetimi individual që hipotekon gjurmët e njohjes dhe të ekgzistencës, është kohezioni krijuar dhe rruga e vazhdimësisë. Aty shpirti alturist thur ëndrrën dhe të nesërmen e lumturisë së tij, krijon mendimin dhe ovacionin e zërit të tij, produkton ndërgjegjien dhe arsyen e tij, epiqendërzon portretin bukuri, elokuencë dhe e ngre në sinfoni, ushqen të nesermen shpresë dhe mbetet në përjetësi.

  “Portat e shpirtit”, janë portat e një zemër gruaje, janë portat e një shpirti të lartë poetik, janë portat e një portreti individual intelektualeje, të cilat hapen për të dhuruar dashuri dhe mirësi, hapen për të nënëshkruar afirmitetin vlerë njeri.

  100 mijë Poetë për Ndryshim

  Sot, gjethet këpusin fundin e stinës
  me llërët e zhveshura të drurëve.

  100 mijë poetë në gjithë botën
  jemi mbledhur
  me dashurinë përqafuar,
  si vetulla e dritës në breg horizonti
  nga dielli mbetur pambuluar.

  Stina me duart e portës së shpirtit,
  këput gjethe klorofili nga hapësira,
  ku qirinj trëndafili shuan nata,
  spërkatur me petale ylberesh
  nga qerpikët e yjeve, dashuruar
  këtë botë mjerane për të ndryshuar.

  100 thousand Poets for Change

  Today, the leaves pluck the season’s end
  with the trees’ bare forearms.

  100 thousand poets around the world
  we are gathered
  embraced with love
  as a light eyebrow on shore horizon
  left uncovered by the sun.

  Season with the hands of soul’s gate,
  snaps chlorophyll leaves from space,
  where the night puts out rose-candles
  sprinkled with petals of rainbow
  infatuated by the eyelashes of stars,
  to change this wretched world.

  100 mila poeti per cambiamento

  Oggi le foglie colgono la fine della stagione
  con le mani nudi degli alberi.

  100 mila poeti di tutto il mondo
  siamo riuniti
  abbracciati con l’amore,
  come un sopracciglio di luce alla soglia dell’orizzonte
  lasciato scoperto dal sole.

  La Stagione nelle mani della porta dellospirito

  coglie le foglie di clorofilla dallo spazio,

  dove candele di rosa spegne la notte
  cosparsa di petali d’arcobaleno,

  infatuato dalle ciglia del sole.

  Questo miserabile mondo da cambiare.

  100 илјади поети за промена

  Денес, на лисја извади крајот на сезона
  со голи лактите на дрвјата.

  100 илјади поети од целиот свет
  сме собрани
  опфатени со љубов
  како светлина веѓа на брегот хоризонтот
  остави откриени од страна на сонцето.

  Сезона со рацете на портата душата,
  прилепува хлорофил лисја од вселената,
  каде што ноќта се затемнува Роза-свеќи
  посеан со ливчиња на виножитото
  заслепен од страна на трепките на ѕвезди,
  да се промени овој несреќен свет.

  100 000 de poeţi pentru schimbare

  Astăzi, frunzele de captare de la sfârşitul sezonului
  cu antebraţele goale de copaci.

  100 000 de poeţi din întreaga lume
  ne-am adunat
  îmbrăţişat cu dragoste
  ca o spranceana de lumină la orizont
  lăsat descoperit de soare.

  Sezonul în mâinile de uşa de spirit
  Forfecare de pe foile de spaţiu clorofila
  În cazul în care pe noapte cu lumanari roz
  presărată cu petale de curcubeu
  îndrăgostit nebuneşte de cilia de stele,
  pentru a schimba aceasta lume mizerabila.

  Değişim için 100 bin Şairler

  Bugün, yaprakları sezon sonuna pluck
  ağaçlar ‘çıplak kollar.

  Dünyada 100 bin şairler
  Biz toplanmış
  sevgi ile kucakladı
  kıyı ufukta bir ışık kaş gibi
  güneş tarafından ortaya bıraktı.

  Ruhun kapısının ellerle Sezon,
  uzaydan klorofil yaprakların yerine oturana
  gece kararır gül mum
  Gökkuşağının yaprakları serpilir
  yıldızlı kirpikler tarafından delicesine aşık,
  Bu sefil dünyayı değiştirmek.

  100 000 ποιητές για την αλλαγή

  Σήμερα, η εποχή εμπίπτει τα φύλα της
  με τα γυμνά των δέντρων χέρια

  100 000 ποιητές σε όλο τον κόσμο
  συγκεντρώθηκαν
  αγκαλιασμένοι με την αγάπη,
  σαν το φρύδι του φως στην ακτή του ορίζοντα
  από τον ήλιο ακάλυπτο.

  Εποχή χεριών από την πύλη της ψυχής,
  συλλέγει χλωροφύλλη των φύλλων στο διάστημα,
  που τριανταφυλλένια κεριά σβήνει η νύχτα
  με πέταλα ουράνιο τόξο ποτισμένα
  ερωτευμένα με των αστεριών τα βλέφαρα
  την αθλιότητα αυτού του κόσμου να αλλάξει.

  변화를위한 100,000 시인

  오늘날, 시즌이 끝나면 남아 뽑은
  나무를 베어 팔뚝과.
  전세계 100,000 시인
  모여
  사랑의 포옹
  해안의 지평선에서 빛이 마스카라 등
  태양에 의해 밝혀 떠났어.

  게이트 그 정신의 손으로 시즌,
  잎 엽록소는 우주에서 부러
  루 핑크 밤에 촛불을 멈추게 하는일
  꽃잎은 무지개로 뿌려
  별의 속눈썹, 사랑
  이 지옥 같은 세상이 변경될 수 있습니다

  Në krijim

  Përtej botës magjike të dashurisë
  e shformuar në trajta të përçudnuara,
  zvarritem nëpër pragje portash
  pa e prishur drejtpeshimin e jetës,
  ku nuk ekziston asgjë e lëndët,
  veç një bote eterike,
  ku çelin gonxhet e imagjinatës.
  Në pllajën e grimcuar të fjalëve,
  gjykimet thërrmohen,
  ndjesitë shumëfishohen.
  Si plagë e hapur
  shuhet në lëngatë papunësia
  kësaj dite të mekur,
  të turbullt, si vegimet.
  Unë çohem errësirës së horizontit,
  ngjyej në jeshile shprese
  konturet e petkut të trishtimit,
  duke kthyer dhimbjen e thellë,
  në një simbiozë përthithëse
  të logjikës së përçartur,
  në erën e lehtë nanuritëse,
  që luan sinfoninë magjike
  në virgjërinë e përjetshme të krijimit.

  In creation

  Beyond the magical world of love
  malformed in monstrous shapes
  I crawl on doorsteps
  without breaking the balance of life
  where nothing substantial exists
  just an etheric world,
  where buds of imagination burst out.
  Over the crumbed plateau of words,
  judgements crush,
  senses multiply.
  As an open wound
  in infirmity ceases the unemployment
  in this feeble day,
  vague as the visions.
  I get up at the horizon’s darkness
  and soak in the green of hope
  the contours of the cloak of sadness,
  converting the deep pain
  into an absorbent symbiosis
  of the raving logic.
  in the light sleepy wind
  that plays the magical symphony
  in the eternal virginity of creation.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/kozeta.jpg[/img]

 148. Agron shele says:

  Hasije Selishta (Kryeziu), Presidente e Lidhjes Internacional “Pegasi” Kosova, anëtare e Lidhjes së Potëve Bashkëkohorë (WPS), pjesmarrëse e gjithe evente kombëtare dhe fituese e shumë Çmimeve Kombëtare dhe Çmimit Angelos Sikelianos për njohjen dhe vlerësimin e përsosmërisë në poezi (Kongresi WPS-2011), poete dhe shkrimtare vizionare, ideuse dhe organizuse e eveneteve Ndërkombëtare në Kosovë, shëmbëlltyrë e gruas intelektiale shqiptare sot dhe iniciuese e Letërsisë postmoderne në Kosovë.

  Hasije Selishta Kryeziu u lind më 13 Prill 1960 në Kamenicë. Shkollën fillore dhe të mesme i kreu në vendlindje, ndërsa Fakultetin Juridik në Prishtinë. Vite të tëra punoi si juriste në OP Xiq “Karacevë” në Kamenicë, duke ushtruar detyrën e përfaqësuses së Organizatës dhe Udhëheqëse e Shërbimit Juridik. Tani ushtron detyrën e zyrtarit ligjor në Agjencionin Kosovar të Pronës në Prishtinë, ku dhe vepron e jeton.
  Ka filluar të merrej me shkrime që në shkollën fillore, por librin e parë me poezi e botoi më vitin 2005.
  Është anëtare e Lidhjes së Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës.
  Themeluese dhe Kryetare e Lidhjes Ndërkombëtare të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “Pegasi” Kosova.
  Anëtare e Lidhjes Ndërkombëtare të Poetëve Bashëkohor ( World Poetes Society).

  Është shpërblyer me disa çmime në konkurset letrare në poezi dhe prozë.

  Përmbledhja e tretë me poezi, “Mbishkrim në lëkurë”, në “Mitingun e Poezisë” në Gjakovë, (2007) ka qenë e përzgjedhur në grupin e pesë librave më të mirë të botuar në Kosovë midis dy mitingjeve.
  Në Ferizaj (2008) është shpërblyer për prozë , Çmimi i tretë në “100 vjetorin e Kongresit të Manastirit”
  Në Podujevë (2008) në takimet “Kadri Kadriu” , është shpërbyer për poezi, Çmimi i dytë
  Si dhe në vitin 2010, shpërblimi në poezi , 5mimi i dytë.
  Në Kamenicë(2009) “Lulëkuqet e prillit” është shpërblyer për prozë (vendi i dytë dhe i tretë), ndërsa për poezi, 5mimi i tretë
  Në Kumanovë – Maqedoni (2009) në “Takimet poetike të Karadakut”, çmimin e tretë për poezi.
  Në Përmet -Shqipëri (2009 ) nga Lidhja Ndërkombëtre e Poetëve , Shkrimtarëve “Pegasi” Albania ka marë çmimin special për poezi.
  Gjithashtu edhe në vitin 2010 nga LNPSHA “Pegasi” Albania në Tiranë është nderuar me çmimin e tretë për poezi.
  Më vitin 2011 në Kongresin e 22 ndërkombëtar të poezisë nga Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Bashkohor (W .P.S.) ka marë çmimin e Angelos Sikelianos për njohjen dhe vlerësimin e përsosmërisë në poezi.
  Më vitin 2011 nga LNPSHA “Pegasi” Albania është shpallur NDERI i “Pegasit”Albania, me motivin për kontribut në zbatimin e parimitetit për letërsi të mirëfilltë dhe për shkë mbim universal vlerash në fushën e letërsisë bashkohore.

  Poezitë e saj janë përfshirë edhe në disa Antologji botërore . Njëra ndër to është përkthyer në disa gjuhë. Gjithashtu edhe disa poezi të saj në mënyrë vetanake janë përkthyer në disa gjuhë të botës .
  Në Simpoziume ndërkombëtare të poezisë është prezentuar me disa punime letrare shkencore.

  Bibliografia:

  1. “ Edhe nëpër varre këndova”, 2005, poezi
  2. “Kur vdes në mes të largësive”, 2005, poezi
  3. “Mbishkrim në lëkurë”, 2006, poezi
  4. “ Përtej çmendisë”, 2008, poezi.
  5. “Lule ajri” , 2009, poezi
  6. ”Fërshëllimë floku”, 2010, prozë poetike
  7. ” Il fuoco mitico”, “Zjarri mistik”2011, poezi e përkthyer në italisht
  8. “Mystical visdom”- “Urtësi mitike”, 2011, poezi e përkther në gj. Angleze
  9. “Ο Ρυθμός της αναπνοής”- “Ritmi i frymëmarrjes”, 2011, poezi e përkthyer në gj. Greke
  10. “ Da ne kaze Bog”-“ Mos thuaj Zot”, 2012, poezi e përkthyer në gjuhën kroate.

  Flamur MALOKU

  Esencat shënjuese/diskursive

  ___________________________________

  Poezia e Hasije Selishtës Kryeziut, formulohet duke e krijuar një sistem të ligjërimit/figurimit. Ligjërimi, në tekst bëhet ligjërim i figurshëm i shtresuar në variante, që njëherësh bëhet shenjë e identifikimit për tekstin-poezinë, gjithnjë duke e përforcuar figurën e tekstit, e cila bëhet shenjë themelore e kuptimësisë. Figurat formësohen në diskursin e tekstit, gjithnjë në funksion të semantikës. Poezia sa vjen e bëhet më e hapur si tërësi estetike në lexim. Shenjat kuptimore të shtresuara në formë të diskursit/poezisë, gjatë leximit e interpretimit bëhen shenja universale. Këtu, bota personale bëhet botë universale. Dihet se diskursi universal i poezisë jeton gjithnjë duke shënjuar kuptime. Nga kjo figurat e tekstit ndërlidhen, çdoherë në sintetizim të idesë/tematikës. Mbi këtë parim mundësohet edhe analizimi i kodit tematik, gjithnjë më qëllim të identifikimit të vet strukturës poetike. Struktura e tekstit analizohet përmes esencave shënjuese, të cilat reflektohen në poezi. Esencat shënjuese artikulohen në tërësinë e shkrimit fiksional, çdoherë duke njohur e rinjohur relacionet/komunikimet, e shumta diskurseve tematike.

  Zbrazëti/vetmi

  Variantet e shumta personale shtresojnë tema/mitema, të cilat në poezinë e Hasije Selishtës Kryeziut artikulohen nga një gjendje shpirtërore me përplot emocione. Gjendja shpirtërore-subjektive portretizohet përgjatë realizimit të shkrimit fiksional. Individualja bëhet e ndjeshme/emocionalizuese, e cila në poezi paraqitet me një dhembje e dëshpërim. Pra, jepet dhembja e dëshpërimi, karshi kohës e situatës.

  Koha dhe situatat e përjetuara në shpirtin e subjektit bëhen zbrazëti/vetmi. Kjo edhe më shumë e rrit dramatiken e tekstit. Ballafaqimi me situatën, padyshim në strukturën e poezive, preket e shqyrtohet, e cila ngadalë shndërrohet në përjetim të rëndë. Përjetimet e figuruara marrin gjithnjë dimension të theksuar konotimi. Konotimi i tekstit bëhet përfaqësim e theksim i Botës/Jetës/Ekzistencës. Lufta personale dhe ballafaqimi për një ekzistencë jetësore, bëhet preokupim shpirtëror e fizik. Mbi këtë ide subjekti ndërton e rindërton vuajtjen e madhe. Jo rastësisht ligjërimi identifikohet e figurohet më mollën e rënë para kohe; Nën degë molla e rënë/ Para kohe/ E papjekur po kalbet. Këto mendime të shprehura në tekst, japin atë që quhet vuajtje e brendshme individuale, që del ashtu në heshtje personale, përballë vështirësive jetësore e të qenit femër. Zbrazëtia e krijuar shpirtërore, dhe pamundësia e veprimit, e bën poeten të ligështuar dhe të ndjeshme. Pra, mungon forca e veprimit. Mbi këtë mungesë të veprimit, lindin në diskurs edhe kontrastet ideore, të cilat në përgjithësi të sistemit ndërtojnë figurën, duke u bërë para së gjithash edhe shprehje e një revolte subjektive. Kontrastet e shumta në strukturën e tekstit venerohen dukshëm, të cilat dalin kushtimisht nga rrafshi i pamundësisë. Edhe pse pamundësitë janë të shumta në jetë, e përgjatë jetës, shprehja personale-subjektive gjithmonë rri larg deklarimeve. Deklarimet nuk i pranon figura/tematika, e poezive.

  Venerim përmbyllës

  Duke i parë të gjitha thyerjet shpirtërore në jetë, dhe pamundësitë e veprimit, e të qenit femër, poezitë në esencë nuk e japin asnjëherë dorëzimin personal karshi jetës. Vuajtja njihet si shenjë personale, e cila gjatë shkrimit bëhet e prekshme, sugjeruese e identifikuese për (Tjetrin), kjo bëhet edhe status i kodit llojor, përgjatë kategorizimit/shkrimit. Hapësirat shtresore dhe thyerjet konvenciale funksionojnë përherë në të mirë të diskursit/tematikës. Kërkimi i vazhdueshëm i shtresave të përvojës autentike në të gjithë poezinë, bëhet themelor/përcaktues, komunikimi i shprehur sa vjen e përforcohet. Mbi këtë, autentikja nis e hapet në diskurs të përhershëm. I gjithë pasqyrimi i vuajtjes e trishtimit, në kohë përjetimi, formohet në shenja e variante të relativizuara. Pra, jeta relativizohet në rikthim kah figura, në variante të shumta. Në këtë mundësi të shprehjes, skema thyhet, ku jeta bëhet figurë/shkrim. Duke qenë kështu, vargu i poezisë nuk mbingarkohet në kuptimësi, përgjatë një bote fiksionale. E gjithë kjo poezinë e Hasije Selishtës Kryeziut e bën të jetë më pranë lexuesit të dashuruar në diskursin e poezisë.

  Divine smoking

  The sky had read

  The white letter

  Cried over it

  Kissed it

  Shining with the sun

  With the moon

  The whiteness

  Was not lost

  By yellowness

  There, where the sky kissed it

  With pain

  No fear

  Comes to me

  White

  Warm

  In silence

  In my body

  Is profused

  With no loss

  Within the deepness of the longing

  Gets wet

  From the sleepless

  Smoking

  Myself and the sky

  We are deathless

  We cry

  Kiss

  Pray

  The divine

  White paper

  By my side

  In the sky

  Stands pending

  The Autumn of Hair

  He is closed

  In the Autumn

  To fly away

  Through the roads

  The oblivion

  To spread the grief

  And the name

  Autumn

  It pictures the trace

  The sand of the spirit

  In longing adulation

  And again becomes young

  Touches the start

  No named freedom

  In the Autumn

  The rythm implants

  The pulse

  The Chaos

  It pictures out

  The view of the Au

  The Stolen Testimony

  Give a little breath

  To the desolate sake

  Let no face be seen

  In the traces of the Bible

  Do build up the portrait

  Very dark

  Dear God

  Return back the breath

  The fusty bone

  The stolen testimony

  Saint Mary

  The depart was full of

  Longing

  Full of death

  The crusifixion committed sin

  The fire in the chest

  The wind returned back

  To every kiss

  Break the shadow

  God

  God

  I’m cold

  In the eye of the sky

  Mary

  Ressurrect

  Dies out

  Entreat

  For the sake of cut hair

  Safeguard river Lete

  The soul in an envelope

  The Longing of life

  Without life

  St. Mary

  Celestial Journey

  It’s cold

  The storm went to the bones

  Horrable

  It folded for the first time

  In the web of quantums of Universe

  To be able to stop the hop

  Ice

  The old curl is broken

  The hair became white

  Cut

  The wind took it away

  It was perplexed wrongly

  I escaped in my skies

  In the first sky

  I’ve seen the ragged hair

  It was transported

  From a cloud to another one

  Then it was flown to the ground

  The grey hair folded around the loneliness

  Seraphis Bey had touched it in yellow

  In the second sky

  My sins were following me

  Unseen

  ‘Cause the first ray of El Morjes

  Was lost

  And covered with the ground of sin

  In the third sky

  I was still persecuted

  It wanted to fill up you with mistery

  Good God

  Keep up the eternal virginity

  Even to the end

  To let not shaken

  By the smell of the corpse distracted

  But just like then

  To talk plain

  Original

  In the fourth sky

  I was left alone

  Having no fear of darkness

  Wildness

  The Moon ready to disappear

  I came closer to the sky

  To feel the free odour

  The top of the sky appreciates me

  And warns of the return

  And the continuation

  To the fourth sky…

  An Anthem to the Sky

  A wild fragrance

  Flushing

  Something of a woman

  Tearing

  The law of the silence

  I squash the nightmare

  In order to expell the demons

  From my body

  Thrive to commit suicide

  From coldness

  Even when I became mad

  Perversed

  The feeling came around

  To entertame

  The december morning

  Singing

  The cold Anthem

  Of the sky

  The poorness of dissipation

  Is pronounced without pain

  Fatigued

  And desparation

  Of the obelisque in the sky

  To approach

  And stay loyal

  In my corp of ashes

  Hasije Selishta Kryeziu

  Tymosje hyjnore

  Letrën e bardhë

  Qielli kishte lexuar

  Lotuar

  Puthur

  Shkëlqyer me diell

  Hënë

  Bardhësinë

  Nuk kishte humbur

  Verdhësia

  Aty ku e ka puthur qielli

  Me dhembje

  Pa frikë

  Vjen në unin tim

  Bardh

  Ngrohtë

  Heshtur

  Në trupin tim

  Harliset

  Pa humbur

  Në thellësinë e mallit

  Laget

  Nga të pagjumët

  C’tymosje

  Unë e qielli

  Të pavdekshëm

  Qajmë

  Puthemi

  Lutemi

  Letra e bardhë

  Hyjnore

  Pranë meje

  Qiellit

  Rri var

  Vjeshtë floku

  Ai është mbyllur

  Në vjeshtë

  Për të ikur

  Rrugës

  Harresës

  Të hedh zinë

  Emrin

  Vjeshtë

  Gjurmën vizaton

  Rërën e shpirtit

  Mallshëm miklon

  Prapë rinohet

  Prek fillimin

  Lirinë e paemëruar

  Vjeshtë

  Ritmi ngulfat

  Pulsin

  Kaosin

  Ai në vjeshtë

  Pikturon pamjen

  E hamendur

  Harrese

  Humnerën

  Fillimin

  E jetës

  Testament i vjedhur

  Pak frymë

  Hireve të shkreta

  Asnjë fytyrë mos të shihet

  Në gjurmet e Biblës

  Heshtur ndërto portretin

  Shumë zi

  Zot

  Rikthe frymën

  Ashtin e mykur

  Testamentin e vjedhur

  Shën Mari

  Largimi shtratin e mbushi

  Mall

  Vdekje

  Kryqëzimi mëkatoi

  Zjarrin në gji

  Era të risjelli

  Në secilën puthje

  Prishe hijën

  Zot

  Zot

  Kam ftohtë

  Në syte epertej nates!

  Ikona në varrët

  Ringjallët

  Vdes

  Të përgjërohem

  Në flokun e prerë

  Ruaje lumin LETA

  Shpirtin në zarfë

  Mall

  Me jetë

  Pa jetë

  Shën Mari

  Himni shejtë

  Ftohtë

  Furtuna hyri në asht

  U tmerrua

  Për herë të parë u mbështoll

  Në pëlhurën e kuanteve të universit

  Për ta ndalur hovin

  Akull

  Gërsheta e vjetër u shprish

  Floku thinjur

  Shkulur

  Era e barti

  Gabimisht ishte gërshetuar

  Ika në qiejt e mi

  Në qiellin e parë

  Pashë flokun e shprishur

  Bartej prej një reje në tjetrën

  Më pas fluturoi në tokë

  Thinjat mbështilleshin vetmisë

  Serapis Bej i preku me ngjyrën e verdhë

  Në qiellin e dytë

  Mëkatet e tij më ndiqnin

  Pa e parë

  Se rrezja e parë e El Morjes

  Ishte humbur

  Mbuluar me dheun e mëkatit

  Në qiellin e tretë

  Ende përndjekesha

  Donte t’më mbushte misterje

  Zot

  Ruaje virgjërinë e përjetshme

  Edhe në fundjetë

  T’mos e përkund

  Era e kufomës së marrosur

  Por si atëherë

  Të flas zë ulur

  Në origjinalitet

  Në qiellin e tretë

  Mbeta vetëm

  Pa iu trembur

  Errësirës

  Egërsisë

  Hënës se do të zhduket

  U afrova edhe më afër qiellit

  Që ta ndiej erën e tij të lirë

  Kupë e qiellit më bënë nder

  Më paralajmëron

  Rikthimin

  Himni qiellit

  Aromë e egër

  Përskuqet

  Diçka prej femre

  Prishë

  Ligjin e heshtjes

  Shtrydh ankthin

  Nga trupi

  Të dalin djajtë

  Harlisur

  Të vetvriten

  Nga ftohtësia

  Edhe atëherë

  Kur jam tërbuar

  Çoroditur

  Parandjenja u afrua

  Për të zbavitur

  Mëngjesin e dhjetorit

  Këndoi

  Himnin e ftohtë

  Të qiellit

  Varfërinë e shthurjes

  Shpall pa dhembje

  E lodhur

  Nga zhgënjimi

  Pirgut të qiellit

  Afrohem

  Që t’i mbetem besnik

  Trupit tim prej hiri

 149. Agron shele says:

  Agron Shele, ka lindur më 07.10.1972 në Leskaj /Malëshove të Rrethit Përmet. Pas mbarimit të shkollës së mesme, vijoi studimet e larta dhe u diplomua në Tiranë. Më pas ka kryer studimet pasuniversitare për gjuhën angleze, informatikë, mbrojtje mjedisi dhe strategji e pergjithshme. Iu dedikua poezisë që në moshë të hershme. Është autor i romaneve “Hapat e Klarës”, “Përtej perdes gri” dhe “Imazhi i rremë”,si dhe autor i vëllimit poetik “Pasazh i pafaj” botime të shtëpisë botuese “Marin Barleti” Tiranë. Është Sekretar i Pergjithshem i Lidhjes Nderkombetare te Poeteve dhe Shkrimtarëve “Pegasi”Albania, me qendër në Gjirokastër dhe Kryetar i Degës së kësaj Lidhjeje në Përmet. Po kështu Kryetar i Shoqatës: “Rinia dhe Fëmijët” dhe i shoqatës “Mjedisi në komunitet”. Agroni është Anëtar i Lidhjes së Poetëve Bashkohorë (W.P.S),Anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve te botës “IWA” pjesëmarrës i nderuar në Kongresin Ndërkombëtar të zhvilluar Athinë në vitin 2007, ku përfaqësoi Lidhjen e Krijuesve “Pegasi” Albania, pjesmarrës i Mitingut Poetik “Gjakova 2008”, Kosovë , pjesmarrës i Takimit të Shkupit etj..Veprimtaria e tij shkrimore po prezantohet në të gjithë simotrat e Lidhjes
  Pegasi”. Ai gjithashtu është bashkëautor në Antologjinë poetike “Korsi e hapur”1 me autorë të Lidhjes së Krijuesve “Pegasi” dhe të tjerë, botuar në mars të vitit 2008, ku janë përfshirë rreth 270 autorë shqiptarë dhe nga Bota dhe “Pegasiada” me permbledhje kumtesh dhe esesh.

  Është fitues i çmimit të parë në konkursin”PEGASI 2006” dhe “Pegasi 2008”në fushën e romanit.

  Eshtë publikuar në Antologjinë Poetike Ndërkombëtare “Almanak” me autor Hadda Sendo
  Eshtë publikuar në Antologjisë Poetike Ndërkombëtare WORLD POETRY YEARBOOK 2009 (Kinë)

  Eshtë publikuar në revistat letrare italiane, turke, greke etj dhe në mbarë revistat letrare dhe shtypin letrar shqip.

  Agron Shele

  Curriculum vitae English

  Personal Information:

  Surname: SHELE

  Name: AGRON

  Birth date: 07.10.1972

  Birthplace: Permet

  Living place: Belgium

  Email: sheleagron@yahoo.com

  Web sitte: http://agron-shele.tripod.com

  http://agronsheleWPS.Webs.com

  Education: Graduate Diploma , Universitu of Tirana / Albania

  Actual profession: professional writer
  Actual positions: General Secretar International Association Writers and
  Poets “Pegasi” Albania, Member of World Poets Society (WPS), Member of International Writers Association (IWA), Member of Albanian Writers’ Association, the Branch of Literary Association “PEGASI”, Head of the Association “Youth and Children” Albania
  Head of the Association “Environment in the Cumunity” Albania
  Literary and Writing Activities .

  Literary editions:

  1. “Hapat e Klares” , “Steps of Clara” novel, Tirana 2003

  2. “Pertej perdes gri” “Behind the grey curtains” novel, Tirana, 2006

  3. “Pasazh i pafaj” “Innocent passage” Poerty

  4. “Imazh i rreme” , “False images” novel

  5. Antology poetike (Korsi e Hapur)

  6. Antology (Pegasiada)

  “ Essay” “Ese “ about authors of the world literature ,

  Sergei Essenini, Sejfulla Malëshova, Lasgush Poradeci ect

  Publicistic:

  Taken active part in editin articles in everyday and periodical press in

  the literary and social field in newspapers “Pegasi” , ”Tema” , literary

  newspaper “Drita”, edition of Albanian writers’ Association etc.

  Editions abroad:

  Poetry in the literary anthology in Motola, Itali, won the special price.

  Editions in Magazines abroad, poetry in English, Indi and Greek.

  Editions in International Almanak 2009 etc. (Hadaa Sendoo / Mongoli)

  Editions in International World Poetry Yerbook 2009 (IPRTC )

  Editions in International Almanak (Tozan Alkan / Turky)

  Scientific activities with subject :

  ” The first Rector of the Albanian University, “Karaman Ylli”

  “A point of view over the works of the Albanian writer, Naim Frasheri”,

  with the presence of the poets who write in Persian style.

  “Poetic activitiy about the poet Xhevar Spahiu, ex chief of the

  Albanian writers’ Association.

  Recensions about great voices in the Albanian Literature.

  As head and organizer of the Literary Association “PEGASI” ,

  he has masterminded and developed many literary activities.

  Won special price for poetry in Italy , Motola as well “PEGASI 2006”,

  for the novel “Pertej perdes gri” “ Behind the Grey curtain’

  Trainings:

  Study for foreign Languages.

  “Environment protection” certified by the International Fond

  for Environment “REC”, USAID ect.

  Certificate in Informatics.

  With his works he is propagated in the world.

  Agron Shele e nato nel’anno 1972 in Permet.Atualmente e Secretario Generale della Lega Internazinale “ PEGASI “,Presidente della Sezione Permet,membro della Lega Mondiale dei poeti contemporanei “IWA” , “ W.P.S “,partecipante in Congreso di Lega dei scrittori del Mondo-Athine 2007, partecipante del Meeting di Poesia, Maggio 2008 ( Gjakove-Kosove ).La sua arte rappresenta un giovane di talento come scrittore, con lo stile pieno di maturazione e mentalita contemporaneo dove l’arte si plastifica con la vita. A.Shele e´fra i creatori della Lega “ Pegasi “.

  Ha pubblicato:

  1. I passi di Clara ( romanzo )

  2. Oltre la cortina griggio ( romanzo ). Laureato con il premio “ Pe-

  gasi 2005 )

  3. Immagine inganevole ( romanzo ). Laureato con il premio “ Pega-

  si 2008 )

  4. Passaggio innocente ( Poesi) Tradotto nella lingua greca ( rivista

  Keleno ), l’italiano ( rivista “ Artista a Confronto ) ed inglese.

  5. Antologia poetica “ Pegasi “,coautore.

  Si presenta con la poesia publicata in antologia mondiale 2008.

  “Letërsia me magjepsjen dhe mistizmin e vet ka tërhequr gjithmonë pas vetes shpirtra të trazuar, shpirtra të ringritur mbi flirtin e bukurisë krijuese, bukurisë jetë, bukurisë natyrë dhe si e tillë ajo është shndërruar në pasqyrë e aspiratave, vlerave dhe mendimit më puritan për mbarë njerëzimin si dhe një “radioskopi mendimore balafaquese” me një sens madhor të përcaktuar…
  Kjo shkallë e lartë vitaliteti njerëzor, ku fjala shndërrohet në mit dhe miti në produksion të gjenialitetit jetë, ka deshifruar dhe deshifron figurshëm dhe pareshtur vetë qytetërimin tonë.”

  Ne poetët !

  Ne poetët!
  … e fjalës dhe dhimbjes së tokës.
  Akreonë të ditëve trazim.
  Zogj furtune ngritur rrebelim.

  Ne poetët!
  …e fjalës dhe muzës së shpirtit.
  Flakë pasioni djegur lartësish.
  Lule parë çelur në thëllim.

  Ne poetët!
  … e fjalës dhe kohës drithërimë.
  Gjethe vjeshte këputur tinëzisht.
  Blerim pranveror rikthyer sërish.

  Ne poetët!
  …e fjalës dhe agut të bardhë.
  Krahë avioni tretur kilometra kaltërsish.
  përpirës resh qiejve të grisur.

  Ne poetët!
  …e fjalës dhe pathirrmës ëndërr.
  Shkrepëtimë yjesh feksur harbim
  dhe pikëz e shiut netëve trishtim.

  Ne poetët!
  …e fjalës dhe humbjes meditim.
  Telajo e hapur gjurmë ngjyrash rrëzëllim
  Shtegëtarë të quajtur “Kozmopolitë”.

  MY MUSE

  My muse!

  What beauty do you hide within twilights?

  What dreams you gave birth to beyond the forest glades?

  What songs did you sing in the deep gorges?

  What rays do you seek in the gloomy evenings?

  Retour

  J’ai maudit la pluie pour le rêve chassé,
  Les yeux endormis cherchaient vos cheveux,
  votre sourire,
  insouciance de pas.
  Ton ombre se fondait dans la nuit retardée.

  Je t’ai cherché partout suivant les traces de la vie,
  Quelque part tu es perdue,…
  Où?…
  Peut-être dans ma nostalgie
  te refuge silencieuse.

  Impardonnable

  Vagues écumes,
  sur la belle rive
  aux horizons se brisent,
  cheveux blancs s’arrachent,
  aux égouts profonds se perdent.

  Le délire de la paix par-delà de l’azur
  ironise la frivolité séculaire
  et pardonne l’entêtement modern !

  Apocalypse

  Pour le cœur,
  coururent partout les mauvais augures…
  mais jamais ces malheureux
  ne l’arrachèrent pas de l’âme.

  I miei sogni…

  Frammenti di parole tremano l’anima…

  I miei sogni sono rimasti li,

  come migliaia di ghiacci in mare immenso.

  La mente penetra in la volando

  In altri cieli, in viaggio di tormento e penso…

  I miei sogni sono rimasti li

  Nelle sere primaverile e stelate.

  Frammenti di sentimenti tremano l’anima

  Tessando la magica tela del arte.

  I miei sogni sono rimasti li,

  Come di aurora l’albeggiamento;

  Con la nostalgia di autunnio in anima

  e…le gocce di pioggia – che stento !

  I miei sogni sono rimasti li

  sui arcobaleni e colori..Poi pensi

  il giorno felice di speranza e gaudio

  ripiegando sentieri con “ribelione” in versi.

  I miei sogni sono rimasti li

  La formatura di un cuore sacro,

  un’ sguardo verso il cielo polveroso,

  – profilazione animato- l’imagine di simulacro.

  1-ΆΓΓΕΛΟΙ

  Οι δαίμονες εκβιαστές παράτησαν

  τις σκοτεινές κουρτίνες, κάτω απ’ τα πόδια τους

  εξαφανίστηκαν,

  χάθηκαν στο μακρινό… τους εαυτό. Ο ουρανός φωτίστηκε

  οι άγγελοι ξεθόλωσαν το βαθύ σκοτάδι στο διάστημα,

  λιβάνισαν τις ψυχές, τις πεθαμένες, τις ξεχασμένες.

  Οι ατσάλινες φτέρνες των αχαλίνωτων αλόγων

  μαλακώνουν με τ’ άγριο, δεν ξέχασαν,…

  Τ’ ανάθεμα, σκορπισμένο σε στρώματα ειρηνικά εζήτησαν.

  Μακριά πολύ μακριά βρισκόταν κρατήρας

  τα ίχνη χάνονταν πέρα απ’ τα μπερδέματα

  2-ΟΚΤΩΒΡΗΣ

  Χιλιάδες φύλλα σκοτωμένα αγγίζουν το πεζοδρόμιο,

  η αεροτρελαμάρα τα στρώνει πιο πέρα,

  του καιρού η λησμονιά στην πόλη κοντά

  περιμένει, ν’ αρπάζει πιο πολλά απλώνει τη χέρα.

  Η αμαρτία δεν τελειώνει εδώ, είναι στ’ αρχίνημα

  τα τελευταία πουλιά, απ’ τη φωλιά τα διώχνει,

  κι όταν η αυγή ρίχνει τις πρώτες αχτίνες

  δάκρυα, βάσανα, ορφανά στην άσφαλτο τα στρώνει.

  Ο πλανόδιος αέρας ορμάει κάτω στη λίμνη,

  Ίχνη ενθυμήσεων ξύνει με νύχια γαμψά.

  Το αύριο σαρώνει τη σκούπα στο χέρι

  τα βραχνά που μας έλαχε από ύποπτα μέρη.

  3.ΜΟΥΣΑ ΜΟΥ

  Μούσα μου!

  Τι ομορφιές κρύβεις μέσα στο σούρουπο;

  Τι όνειρα ξανάζησες πέρα στο ξέφωτο;

  Τι τραγούδια τραγούδησες στα γκρεμισμένα βάραθρα;

  Τι ακτίνες ζητάς σαν αρχίζει το βράβιασμα;

  Μούσα μου!

  Στέκομαι στην κορυφή στα κατσάβραχα τα σιωπηλά,

  την σιωπή αναταράζω που στους αιώνες δεν είχε μιλιά.

  Παντού βλέπω τη Δύση γερασμένη,

  και πανταχου δε λείπει η χαραυγή αναζωογονημένη.

  Μούσα μου!

  Τα χρόνια και τα γκρίζα μαλλιά, σαν τούφες σκληρές,

  ασπρίζουν κάτω από κρυμμένες καταχνιές.

  Η λαξεμένη ψυχή από την ξερακιανή πένα,

  Τρέμει, ξεσχίζεται πέρα στα βάθη της ψυχής.

  Μούσα μου!

  Μήπως ήρθες σαν κατάρα μες στις φλέβες,

  Ή είναι παιχνίδι που παίζεται μ’αντράλα;!

  Βλέπω της κοπελιάς τα μάτια μέσα σου κρυμμένα

  και τ’αλλαγμένο δάκρυ σε σμαράγδι.

  Μούσα μου!

  Σαν άγιο πνεύμα ωθείς στη λησμονιά,

  γιατί ποιητές ξημερώσαμε στην πρωινή φεγγοβολιά.

  Με άμυαλα βήματα η μέρα τελειώνει,

  Στα οράματα μας η ζωή μας θερμαίνει.

  4. ΣΤΗΝ ΚΟΡΘΦΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΒΡΑΧΟΥ

  Στην κορυφή του άγριου βράχου, του φηλού,

  ο φόβος μας τρομάζει.

  Μέσα στο σκοτάδι που ξεσπάει

  κύματα χιονιά, η θύελλα βουίζει.

  Μια πένθιμη κραυγή ξεσχίζει τη σιωπή,

  Κλαίει την παρατημένη τύχη από καιρό,

  με μάτια κουρασμένα, καθηλωμένα,

  στο απέραντο σκοτάδι που έχουμε μπροστά μας.

  Αντηχει μακρυνό ουρλιαχτό σε πόνους πνιγμένο

  και δάκρυα.

  Κουρασμένο, νικημένο, γερασμένο

  λίγη γαλήνη για τιν ψυχή ζητάει.

  Στ’όνειρο έρχεται η φώνή των συντρόφων,

  να το τραντάζει απ ‘τον ύπνο των αιώνιο.

  Ο πρώτος να πάει στη φουρτούνα,

  να συνγκρουστεί και να γυρίσει νικητής.

  Στην κορυφή του λευκού βράχου ν’ανέβει,

  το τρομερό ουρλιαχτόν’αρχίσει,

  Όλα τα σύννερα ν’αποροφήσει.

  5. ΦΩΤΟΣΚΙΑΣΗ

  Η Δύση χάνεται μακριά άπειρος χώρας.

  Σιγά -σιγά η νύχτα πέφτει σύνορα δεν έχει,

  μα κι οι κοπελιές

  στα ασπρόρουχα, στο κρεβάτι πέφτει

  ποια ονειρευτά, κάποια μενάζια,

  και κάποια κλαίει.

  Η παράξενη ησυχία κυριαρχεί,

  με αλόγιστο βήμα η μέρα προχωρεί,

  στα ποτάμια, παγωμένος

  δεν μπορείς να χαρείς,

  πόνους με δάκρια κουβαλά

  κάτο η λαγκαθιά.

  Ποιος έναμαχαίρι σφίγγει

  στην καρδιά,

  Τι χρειαζόταν άλλο και

  τούτη η μαύρη η ζωή.

  Έφυγε, πάει.

  Μα τώρα ο κακόμειρος!

  Σαν ο «Ρωμαίος» γονατιστός ικετεύει.

  Ο πιο δυστυχής δεν τολμά

  ακόμα να σηκωθεί,

  Μένει στον ύπνο κατραμωμένος όσο δεν πάει.

  Νύχτα σκορεινή, βάραθρο, αμέτρητο,

  Τη λευκή ψυχή, την στέλνει πολύ μακριά.

  Περίμενε να τελειώνει αυτό το ανάθεμα

  στις φλόβες.

  Νεκρική σιγή, μειδίαμα

  μίζερο.

  Η νύχτα περνά, κι αν περιμένεις τη νέα ημέρα

  Σήκω ευτυχισμένος, βυθίσου στη χαρά.

  6.ΤΑ ΌΝΕΙΡΑ ΜΟΥ…

  Κομματάκια από λέξεις τρομάζουν την ψυχή.

  Τα όνειρά μου μένουν εκεί,

  σαν χιλιάδες παδόβουνα στον

  απέραντο ωκεανό.

  Ο νους εισχωρεί πιο πέρα μ’ένα πέταγμα.

  Σ’άλλους ουρανούς σε ταξίδια ποίησης.

  Τα όνειρα μου μένουν εκεί,

  στις ανοιξιάτικες νύχτες αστέρια πολλά.

  Κομματάκια από λέξεις τρομάζουν την ψυχή

  και εξυφαίνουν το ύφασμα το μαγικό.

  Τα όνειρά μου μένουν εκεί όπως φέγγει

  το γλυκοχάραμα τη χαραυγή.

  Με τη νοσταλγία του φθινοπώρου στο στήθος

  Και οι σταγόνες της βροχής, όλο θλίψη.

  Τα όνειρά μου μένουν εκεί σε ουράνια τόξα,

  χρωματισμοί σημαντικοί.

  Την άσπρη μέρα, ελπίδα όλο χαρά

  αντανακλούν μονοπάτια ποίησης.

  7. ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΛΓΚΑΙΝΟΥΝ

  Οι δέμονες εκβιαστές παράτησαν.

  Οι σκοτινές κουρτίνες

  σκορπισμένες στο «Γαλαξία»,

  εξαφανίστηκαν,

  χάθηκαν στον εαυτόν τους το

  μακρυνό.

  Ο ουρανός λαμποκόπησε

  Οι άγγελοι λευκαίνουν

  τη σκοτινιά του αχανές.

  Κολάκεψαν τις ψυχές τις

  πεθαμένες,

  ξεχασμένες.

  Τ’ατσάλινα νύχια

  χάλκεψαν,

  στα ειρηνικά στρώμματα

  πέταξαν.

  8. ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ

  Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  Ο Ζευς υποσχέθηκε δικαιοσύνη

  αιώνια,

  κρυμμένη,

  απαγορευμένη από αιώνες

  και αιώνες.

  Οι αμαρτωλοί πιάσαν μόνοι

  τους αμαρτωλούς.

  Το πιο άγιο δώρο,

  για το τρομαχτικό

  «Ηαd».

  Παντού οι λάτρες ζητωκράυγασαν

  την τρέλα και παντού έσφιξαν

  αθωότητας δεσμά.

  9.ΤΟ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΜΑ

  Αναθεμάτισα τη βροχή για

  διωγμένο όνειρο,

  Τα νυσταγμένα μάτια

  ζητούσαν τα μαλλιά σου,

  το χαμογελο, τα ξένιαστα βήματα.

  Η σκιά σου εξεφανίζονταν

  την αργοπορημένη νύχτα.

  Τη ζήτησα παντού,

  στα ίχνη της ζωής,

  χάθηκες ‘ κάπου…

  Πού;

  Ίσως στον πόνο μου

  λούφαξες σιωπηλά.
  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/Agr.jpg[/img]

 150. Agron shele says:

  Kristaq F Shabani IWA ; WPS ; AOM, President i Lidhjes Internacional “Pegasi” Albania, personalitet i padiskutueshëm i kulturës letrare shqiptare dhe asaj Ndërkombëtare, Njeriu i vitit per vitin 2011, shpallur nga Instituti Biografisë Amerikane,figure e nderuar me URDHERIN E AMBASADORIT UNIVERSAL TE ABI, fitues i Çmimeve te shumta Nderkombetare letrare dhe autori me i publikuar sot ne antologjite e shumta poetike boterore , Ambasador i Fjales artistike shqipe ne bote, publicist dhe iniciues i botimit te shume revistave dhe gazetave vendase, Kordinator i shoqatave te gjithe trevave te Jugut te Shqiperisë, lider dhe ideator i organizimeve te Simpoziumeve Nderkombetare ne Shqiper dhe Kosove, si dhe Kongresit Internacional!

  Kristaq Shabani ka lindur ne fshatin me Lliar, Zagori, ne vendin e dishepujve te medhenje te Rilindjes Kombetare Shqiptare, dhe i mebeshtetur ne kete tradite te shkelqyer do te ringrihej si nje meteor per te ndriçuar muzen krijuese dhe fjalen postmoderne shqipe.

  “Figuara të tilla përbëjnë elitën e mendimit të sotëm njerëzor dhe parashtrojnë të nesërmen e modalitet qytetërim”

  “Njerëz,
  të kontimentit të rrudhur,
  harrojeni Janusin lezet ,
  gjysmë të rreckosur,
  gjysmë Mbret…
  Pasqyrë murore…”

  Kristaq F. Shabani, poet dhe shkrimtar i njohur, jo vetëm në Shqipëri, por edhe në vende të tjera, ka përfunduar studimet e larta në Tiranë dhe në Shkodër. Tashmë është në profesion të lirë, duke u nisur nga mundësitë e krijuara nga sistemi demokratik i vendosur në Shqipëri. Botimet e tij nisin preludin në Shtëpinë botuese “Thamiris” në Athinë. Është shfaqur para lexuesit me libra të veçanta në të gjitha gjinitë, duke filluar nga vëllimet poetike, vëllime me skica dhe tregime, publicistikë, novelë dhe romane. Prej vitit 1992 deri në vitin 1998 ka ushtruar veprimtarinë e tij shkrimore në Greqi. Vëllimet e tij poetike: “Pulsi i dhimbjes”(shqip, italisht), botuar nga Shtëpia botuese “Thamiris” në vitin 1997, është ribotuar disa herë nga kjo Shtëpi botuese.* “Seli në qiejt” poemë (shqip, greqisht, anglisht, rumanisht) * “Vilarët e verdhë” , poemth *, “I vij rrotull Pomonës” * ,“Virtyti i thyer”, (shqip, greqisht); * “Oaz”(shqip, greqisht), poemth, Shtëpia botuese “Jonalda” , Berat. ”Elegjia e Ëngjëllit”(shqip, anglisht, greqisht), përkthyer në anglisht nga përkthyesja greke Vasiliki Kalahani, në greqisht nga Kosta Gaxhioni, “Kohës i ndez buzët”, “Astma e lindur”, ”Trinomi i cicërrimës”, “Stina e pestë”, “Eol, të falem” e tjerë.

  Vëllime me skica dhe tregime: * “Asfiksia e shembsave” , * “Profeti i liruar”.
  Publicistikë: * “Jorgo Bukas” (Mbresa, Kujtime, Artikuj”) me bashkautor (Harrilla Koxhioni), “Jonalda”, * “Intelekt 2001..” 1, “Intelekt 2001…” 2, “, “Njeriu pronë e tre shteteve” monografi “Lidhësi shpirtërore” me bashkëautor (Laver Stroka), “Inxhinieri sygështenjë dhe Magjia e mbretëreshës”.

  Romane: *“Kryefjala e Fatales”, roman Shtëpia botuese “Thamiris”, “Përhumbja e ngjyruar”, “Vilat e Formacioneve (Drama e Globit në një copëz letër).
  Libri “Virtyti i gënjyer”, Antologji vetiake (gjashtëtip) është botim i Shtëpisë botuese “Fjalët e qiririt” dhe Lidhjes së Krijuesve “PEGASI”, që përmban në strukturën e saj këto vepra: 1. “Era e mënjanimit” 2. “Asfiksia e Shembsave”, skica e tregime 3. “Atje ku homazhojnë dallëndyshet”, skicim historik 4. “Gënjeshtra me unazë”, analitikë. 5.Virtyti i thyer, vëllim poetik. 6. “Epigram i mortuar dhe shthurja e ëndrrës” vëllime poetik. 7.” Gëzimi i Vjeshtës” (shqip, anglisht). 8. “Livadhi i Nuseve”, pragnovelë. 9. “Horoskop sipas Yjeve të “Dijes”, ese.
  Në vitin 2004 Kristaqi botoi librin “Itinerari i magjisë” [Mbreti i kuzhinës] me bashkautor Pandeli Sulin. Po në këtë vit ribotoi romanin “Kryefjala e Fatales”.
  Libri “Jetari” është një libër monografik i konceptuar me një stil vetiak.
  Në vitin 2006 botoi edhe veprat: “Perla- Profil i biskuar” (Zagoria), Antologjinë e parë vetiake për fëmijë të titulluar “Refleks në ujëvarë”, ku në të përmblidhet edhe romani për fëmijë“Sarushja”; “Refleks në ujëvarë”2 (romani “Kejda”) antologji e dytë vetiake. Ka përgatitur për botim rreth 20 vepra të tjera në të gjitha gjinitë letrare si dhe me temë historike.
  Në vitin 2007 botoi libri “Pronori A.B dhe astma e lindur”, ku në substratin e këtij libri bën pjesë dhe poemthi ”A passage of answers in mirror of the soul” përkthyer në anglisht nga Shaun Thompson.
  Ka në proces botimi librin “Kronikani”, “Njeriu pronë e tre shteteve”,”Korsi e kaltër”(shënime kritike për letërsinë e të rinjve shqip, anglisht) , “Ezmerka me topuz” poemë lirike, “Jam një notë mbi pentagramin“ greqisht. Është duke përgatitur romanin “Kordoni i verës”(Vila e Formacioneve) si dhe Antologjinë e tij të dytë vetiake, tw quajtur “KRISTANIADA”, ku bëjnë pjesë 12 vepra të tij poetike: “I vij rrotull Pomonës”, “Jam një notë mbi pentagramin”, “Stina e pestë”, “Trinomi i cicërrimës”,”Eol të falem”, “Esmerka me topuz” (poemë lirike), “Kohës i ndez buzët”, “Astma e lindur”, “Dy pronorët” (poemë), “Seli në qiejt” si dhe antologjinë poetike në gjuhën angleze “Kristaniada” me veprat: “A Seat in Heavens”, “Autumn Joy”, “Elegy of the Angel”, “The Opening of the Curtain”, ”A passage of answers in mirror of the soul”, “Eol të falem”
  Është Kryetar i Lidhjes së Krijuesve “PEGASI”,Albania, me qendër në Gjirokastër që nga krijimi i saj, me degë në të gjithë trevën e Jugut të Shqipërisë si dhe jashtë vendit, atje ku jetojnë krijuesit e emigruar. Ka udhëhequr mjaft veprimtari letrare, kritike, analitike, simpoziume, konferenca e tjera. Është iniciues i lidhjeve me simotrat në disa vende të Evropës dhe të Botës. Redaktor i shumë veprave poetike, në prozë si dhe historike. Inicius gjithashtu i lëvizjes letrare: “Ndryshimi kërkon ndryshe”. Kristaqi është drejtues dhe botues i organit letrar “PEGASI”, i cili del në Gjirokastër, që nga maji i vitit 2002 si dhe i gazetës “Intelekt 2001…”, numri i parë i së cilës doli në maj të vitit 2004.
  Krijimtaria e tij është vlerësuar me çmime ndërkombëtare të para deri në të parë si në Greqi (Antologjia “Virtyti i gënjyer”, Konkursi “Fabula 2005” e tjerë . Është nderuar me diplomë nderi nga Olimpiada e Shkrimtarëve zhvilluar në Athinë në vitin 2004 si dhe nga Kongresi Ndërkombëtar i Letërsisë, prill 2007. Është ftuar të marrë pjesë në shumë veprimtari letrare ndërkombëtare në SHBA,Greqi, Indi e tjerë. Shumë krijime të tij, që nga viti 2002, janë botuar në revistën letrare tremujore “KELENO” të poetes së njohur greke PANAJOTA HRISTOPULU- ZALONI në Greqi, në anglisht dhe greqisht, në rubrika të veçantë “POET INTERNATIONAL”apo në faqen “PEGASI” të kësaj reviste. Janë reklamuar e publikuar veprat e tij edhe në revistën braziliane “Pensa di Cui”të Jose Roberto Seki, “POMEZIA NOTIZIE” Itali të poetit Domenicco De Felice e tjerë. Po kështu janë dhënë mjaft vlerësime nga kritika letrare e vendeve të tjera, kryesisht Greqi, Itali, SHBA. Është përfshirë me shumë poetë dhe shkrimtarë të huaj në antologjinë “Me flakën e krijimit”, botim i Lidhjes Zaloni “Xasteron”, Athinë , Dhjetor 2004. Ka përkthyer mjaft krijime të autorëve të ndryshëm nga disa vende, të cilat janë botuar në gazetën letrare “Pegasi” dhe në revistën letrare “KELENO” si dhe librin poetik të poetes Panajota Zaloni “Galopimi i kalit bojë blu”. Në vitin 2007 ka përgatitur një maket të revistës “PEGASI” me krijime nga 500 poetë të Shqipërisë, kryesisht të Lidhjes së Krijuesve “PEGASI” dhe poetë nga gjithë Bota në shtatë gjuhë. Së toku me përkthyesin Kosta Gaxhioni ka përkthyer veprën “Hajku” të poetes greke Eftihia Kapardheli. Po përgatit një antologji me krijime nga Poetët e Jugut të Shqipërisë.
  Ka publikuar në Internet mbi 1000 poezi të tij.

  Publicistikë
  Drejtor dhe botues i gazetës letrare “PEGASI”, organ I Lidhjes së Krijuesve “Pegasi” Gjirokastër që prej vitit 2001 që del periodikisht në Gjirokastër dhe që shhpërndahet pothuajse në Shqipëri dhe jashtë (direkt me E mail e tjerë) për të realizuar shkëmbimin universal të vlerave me simotrat, pothuajse në të gjithë botën që realizohet edhe nëpërmjet LSHAN. Kjo gazetë herë pas herë boton edhe në gjuhët anglisht dhe italisht.
  Nën drejtimin tim dhe të Lidhjes së Krijuesve “Pegasi” dalin gazetat periodike:
  “Çiltër” , organ i Këshillit Koordinativ të Shoqërisë Civile të Trevave të Jugut;
  “Intelekt 2001…” organ i intelektualëve zagoritë në Gjirokastër;
  “Impuls”, organ i talenteve të shkollës 9 vjeçare “Koto Hoxhi” Gjirokastër;
  “Çajupi” organ i talenteve të shkollës 9 vjeçare “Andon Aako Çajupi” Gjirokastër;
  “Labova e Kryqit”, organ periodik historiko- kulturor; “Lliari”, “Nivani”, “Sheperi”, “Katundishta”, “Falim dhe shpresojmë”, “Rrëza – prolog”, “Doshnica”, “Zheji”; “Sprova” ,organ i Qeverisë së Nxënësve të Shkollës së Mesme të Bashkuar “Bilal Golemi” ura e Kardhiqit, “Dorian” organ i shoqatës së fëmijëve Gjirokastër, “Koshovica – Ura” (shqip- greqisht). Janë në fillesë gazetat “I përkushtuari “Bukuri e luleve “ e tjera.

  Është Kryetar i Këshillit botues të disa gazetave periodike dhe anëtar i disa redaksive dhe këshilleve botuese.
  Kontribut ka dhënë në përgatitjen dhe botimin e mjaft veprave të autorëve dhe talenteve të reja në Trevën eJugut të Shqipërisë dhe më gjerë, duke qenë redaktor dhe konsulent i qindra librave të botuara në të gjitha gjinitë e letërsisë, duke organizuar dhe disa Panaire –Ekspoze të librit në Trevën eJugut të Shqipërisë.
  Ka përgatitur drejtuar, skenarizuar, promovime letrare, analitika, panaire librash të autorëve të “Pegasit”, debate e reklamime televizive, prezantime të veprave të shkrimtarëve dhe poetëve nga Bota, sesione shkencore me objekte thelbësore për progresin letrar dhe shoqëror si dhe për të evidentuar figura të sfumuara nga sistemi i mëpërparshëm në sferën letarre dhe historike.
  Fillesat e kësaj veprimtarie janë qysh në vitet e qëndrimit në Greqi (Athinë) duke u aktivizuar në favor të progresit, qytetërimit, civilizimit, humanizmit dhe fitimit të statusit trajtues të emigrantëve, për të krijuar një klimë sa më të favorshme dhe një nyje ndërlidhëse me objekt Evropianizimin e vendit. Në shumë takime të organizuara ka ngritur probleme të mprehta për ecurinë.

  Në të gjitha veprimtaritë letrare e historike të zhvilluara në Gjirokastër, Tepelenë, Përmet, Sarandë, Delvinë të Lidhjes së Krijuesve “Pegasi”, rreth 350 të tilla, ka marrë pjesë me fjalë hyrëse e përmbyllëse,referate, analitikë, diskutime kritike me theks, të cilat janë botuar në librat e tij, të botuar gjatë periudhës intesive të botimit 1997 –2006 si në Shqipëri, Greqi, Brazil, Itali e tjerë; po kështu në rrjetin e pasur mediatik të Trevës së Jugut, për të cilin ka qenë ideator dhe realizator i tij.

  Raportet me Shoqërinë Civile:
  Kryetar i Lidhjes së Krijuesve (Shkrimtarëve, Poetëve dhe Artistëve) “Pegasi” me qendër në Gjirokastër dhe me shtrirje në të gjithë Jugun e Shqipërisë me degë jashtë vendit Athinë, Kosovë e tjerë. Kjo lidhje është krijuar në vitin 1998, në Gjirokastër, me vendim gjyqësor 161 datë 23.07.1998.
  Ushtron detyrën Kryetar i Këshillit Koordinativ të Shoqërisë Civile të Trevave të Jugut të Shqipërisë
  Kryetar i Shoqatës Atdhetare –Kulturore “Çajupi” të Zagorisë, Dega Gjirokastrës si dhe anëtar i Kryesisë i kësaj Shoqate.
  Gjatë periudhës 1998-2006 ka dhënë një kontribut të veçantë në ngritjen e autoritetit dhe veprimtarinë e Shoqërisë Civile në Jug e më gjerë.

  Kristaq F Shabani IWA ;WPS ;AOM

  Family origin: Intellectual. Father, Fori, University degree; graduated abroad, in Greece; Grandfather Athanas Shabani, University degree, American, Canadian, Greek citizenship.

  He lived in Canada and NEW YORK (SHBA) for 60 years.

  Profession: Military cadre, Teacher.

  Actual position: professional writer, poet, publicist, journalist, scholar, linguist, publisher and critic. Member of the Albanian writers and artists’ Association, President of the LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, member of the International writers Association IWA with headquarters in Ohio USA, Honoured member of the Writers and Poets Association “Xasteron” Athens, Greece 2005.

  Member of W.P.S Acceptance at W.P.S April 17, 2008

  Honored member of LNPSHA “PEGASI” KOSOVA. April 2011. President of the Coordinative Council of the Civil Society in the South of Albania

  Candidate to be accepted at Poetas Del Mundo, IPTCR (THE INTERNATIONAL POETRY TRANSLATION AND RESEARCH CENTRE THE EDITORIAL OFFICE OF THE WORLD POETS QUARTERY

  Foreign Languages: Perfect knowledge of Albanian, Greek, Italian; Good knowledge of Russian.

  From 1995 in progress he is a journalist of the “Euroelliniki” newspaper.

  Education:

  High school degree

  University degree, faculty of Languages & Literature

  The academy of Land Forces (multi-machines), Tiranë 1970

  University “Luigj Gurakuqi” Shkodra, Faculty of History & Geography January 10, 1984

  Several training courses in the literary, publicity 1995-1999 and military fields 1974-1975

  E-mail: pegasi2003@tahoo.com, kristaq_f_shabani@yahoo.com

  http://kristaniada.tripod.com/

  pegasialwriters.tripod.com

  world-poets.blogspot.com

  iaapwpegasialbania.yolasite.com

  http://www.bashkimikombetar.com

  kosovare.forumotion.com

  Literary experience:

  Defined by others:

  I. Poetic works:

  “The pulse of pain” , “Turn around to Pomona”, “A seat in Heavens” , “The Oasis” “Yellow strips”, “The breathing of the man” , “The Shining Medallion”, “The Trinomial f the Twittering”, “The fifth Season” ,“I light the lips of Time”, “The inborned Asthma” , “Eol, I pray to you”, “The Splendour f the Cross”,“Elegy of the Angel”, “Are gods mortal”, “The swarthy Girl with a Chingon”, “The broken Virtue” six literary genres ( “ Wind of Incline” analytics, “ Asphyxia of the destroyers” sketches and stories, “There where the sparrows pay homage” historical sketch, “The lie with a ring”, “The meadow of brides”, semi novel, ” Mortal Epigram and the dancing of the Dream ” volume of poems, “Autumn’s Joy”, ““Horoscope based on the Stars of Knowledge” Essay, ” essay)

  “ “The Possessive A. B”, «The Opening of the Curtain», «A passage of answers in a mirror of the soul» the poetic volume (“Ezmerka me topuz” poem, “A Seat in Heavens”, ““Two Possessives ” poem), ”Chrisanthemus”…, «Virtyti i thyer, “Humiliated Virtye», «La virtu spezzatta», «Η ΤΑΠΕΙΩΜΕΝΗ ΑΡΕΤΗ»volume of poems

  II. Prose:

  “The Subject of the Fatal” Novel, “The freed Prophet” Sketches & Stories, “The asphyxia of Ruiners”, “The Brides’ Meadow”, “Reflex in the Waterfall” (Self Anthology) 1, 2 for children, “Sara” Novel for children,“Kristina” Novel for children, “ Villas of the Formations” (The Braid of the Summer) Novel, “The colored Fainting” novel, «Trenjerëzori dhe nënta “ novel

  III. Publicistique:

  “Vitality”, “The Itenerary of the magic”, “Jorgo Boukas”, “Spiritual connection”, “The magic of the queen Chestnut”, “The reporter”, “The pearl”, “Intellect 2001”, “Intellect 2001” 2

  Antologji

  “Opened Lane” 1 Albanian Authors of the Aurthors’ Association “PEGASI” and 90 poets from the World

  “Opened Lane” 2 English, Greek, French, Italian, Spanish

  ‘Pegasiada” 1 in 11 languages.

  IV. Comedy

  “The yellow worm – spider”, “The rotten night”

  V. Literary criticism

  “The blue lane” critique, recence, analytics, “The Wind of the Shunning” Analitycs, “The lie with the Ring”Diagram, “ There where the Swallows pay their Homages” .

  VI. Translations

  1.“The galloping of the blue horse” writen by Panajota Hristopulu Zalone

  (Peace…. I am afraid)

  “ETERNAL TIME” Leta Kucohera

  “Painting in a white sea”, Panagiota Zaloni

  “KISSED BY THE HEAVENLY STARS” IRO ALEKSANDHRAKI

  With the white birds of the sky JOTA FOTIADHI

  Vasisliki Kalahani “The loveof the Sky burns me…”

  VII. Included in the Anthology “With the flame of creation” Xasteoron – Zalone”1,2, 3 Greece.

  His creations are included in many literary Anthologies and Almanachs in the world.

  ALMANAC 2007, 2008 Mongoli, Montonegro, Kosovo, Brazil, Italy, Fyrom, Malta…Egland , Indi etc

  His poetries, especially those taken from his book “A seat in Heavens” are published in the “Keleno” periodical magazine, “Pensa aqui ” Brasil, “Pomecia Notizie” Italy and many other magazines throughout the world. During all this time he has published in the periodical literary press in Albania from the year 1974 in the magazines “Ylli”, “Nentori”, “10 Korriku”, “Shqiptarja e re”, as well in the newspapers “Drita”, “Zeri i rinise”, “Mesuesi”, “Bashkimi”, “Zeri i popullit”, “Pararoja”, “Java”,”Plus Gazeta e Athines shqip”, “Obelisk” ,“Nacional”etc.

  VIII. Chief of the newspapers “Pegasi” edition of the Writers’ Association “Pegasi” and the magazine “Pegasi” 2002, newspapers “Intelekt 2001”, “Çilter”(edition of the coordinative council of the civil society of the southern territories); newspapers: “Sheperi”, “Lliari”, “Labove e Kryqit”, “Nivani”, “Katundishta”, “Zheji”, “Doshnica”, “Falim dhe shpresojme”, si dhe “Reza Prolog”, ”Picari”, ”Lirshëm”, Pegasi ”BUKURIA DHE SHENDETI NE FOKUS” , “Qestorati”,”Fermeri”,”Embrioni”,”Paqetimi” etc.

  IX. Kristaq is the iniciator of the “Pegasi” movement for a transformed Literature and a Universal exchenge of Values”. He has taken part in some national and International literary activities. Winner of many International prices. Editor of a thousand literary works in Albania in every literary genres, as well motivator of the translation of the Albanian Literature in many foreign languages. Ideator and organisator of the national and international literary activities. “Pegasi” has its baranches in the whole south of Albania as well in Athens, Greece, Kosovo and the whole world. In the “Pegasi” newspaper are propagated in Albanian Language and other languages nearly 800 poets from the world from the translators Kosta Gaxhoni, Aleksandra Shabani, Dritan Kardhashi, Mirela Dudi etc. The 32nd edition of the newspaper “ Pegasi” is translated in seven languages of the world.

  Intervista “A society, vhich does not administer the brain and its progrresive burstsdelays and stationes the continuance”

  X. Literary Activities of International scale:

  1. International Symposium “Muse of Poetry Pegasi 2008” with subject “For different literature”May 2008;

  2.International Symposium “Muse of Poetry Pegasi 2009” with subject: “Contemporary Poetry”Aprill 2009;

  3. International Symposium “Muse of Poetry Pegasi 2010” with subject: “Magic of translation”Aprill 2010; with the participation of many poets from the country and the world.

  He has initiated (A Journey in the Profile-Pegasi International) in all the countries where LNPSHA “Pegasi” Albania is present.

  4. The Fourth International Symposium “MUSE of POETRY, PEGASI 2011 with object “LYRISM IN LITERATURE” was prepared and directed by him with a great e complete success. Substantive speeches from poets, scholars not only from Albania, but from many countries of Europe were being read… this Symposium was held from April 13 to April 18 in Gjirokastra, Tirana Albania and Prishtina Kosovo giving its contributions in the modern contemporary literature.

  In all these rich activities have participated more than 400 poets from different countries of the World, and 10000 poets, writers, scholars, academics, artists, students etc.

  *In September 24, 2011 he will be he initiator of the poetic Manifestation “For a Different World” in Albania, Kosovo, Montenegro, Macedonia and in all the countries where members of LNPSHA “PEGASI” ALBANIA live (around 80 states, compiler of the guiding programme of the Manifestation…, which includes 100.000 poets from about 80 states of the world.

  *He is now preparing the First Congress of LNPSHA “PEGASI” ALBANIA “FOR A DIFFERENT LITERATURE”, being the President of the Congress, who will take place in Albania, Kosovo, with the participation of the Albanian poets, writers and scholars, wherever they are all over the world, but also with the participation of poets and writers from 90 countries of the world, as well as representatives ofInternational Organisms of Literature such as I.W.A (Ohajo) , USA , W.P.S, ALIAAS )Australia=, Poetas del Mundo Chile etc. In LNPSHA “PEGASI” Albania, the only moderate Association in Albania, which has its branches in all the Albanian regions and members 200 poets from 40 countries in the World.

  He has prepared for the First Congress of LNPSHA °PEGASI° April 2012 the research and anthological books:

  1. “Pegasiada” 2 includes research materials, speeches from Albania and the world) from and performing the program of the Fourth Symposium “LYRISM IN LITERATURE”

  2. “Presentation of the modern critical thought ” in two volumes, which includes studies, speeches, references, analytics, published or unpublished articles for poets writers from Albania and the world. A considerable number of these is published in the written media in Albania and elsewhere, in the different forums in internet or electronic newspapers, mainly inwww.bashkimikombetar.com, where he is leader of this forum in publishing.

  3.”Reflexions”, which includes analytics, critical thoughts of the scholars, poets about the authors of LNPSHA °PEGASI” ALBANIA and members of the Association from the World.

  4. The anthology “Korsi e Hapur” (Opened Lane) 2 in Albanian with a compositional poetic structure as well as three other books with this title in the languages English, Italian, Greek.

  5. Under his care is being prepared the book to be published “Teresinka Pereira speaks Albanian” Teresinka Pereira , President of I.W.A translated by

  Aleksandra Shabani (Majlinda)

  He has also cooperated with the Great Assembly for sensitizing the public opinion for the minimization of the phenomenon of Blood feud in Albania June 20, 2011 “Gjiri i Lalzit” (Bay of Lazli) Durrës, Albania) with the participation of over 500 researchers, writers, poets, conciliators of blood feuds etc.

  He has prepared for press the literary magazine “Pegasi, focus beauty and health.

  He is President of the Coordinative Council of the Civil Society in the South of Albania and he has organized more than 300 activities.

  Worthy to be mentioned: Scientific conferences, Symposiums, introduction of works,

  Analytic analyses and activities “Two ex-presidents of the USA Abraham Lincoln dhe John Kennedy, champions of peace. To know ourselves through the self, he as well has given his contribution in highlighting and exploring of the distinguished figures who have given their contribution in Albanian cause but who have been neglected by time.

  *Editor of many translated book translated from Italian, English, Greek etc.

  *He has participated in many emissions for Literature and other problems and interviews live in Albania and Kosovo, Macedonia etc…

  Has edited many works from different literary, research, sociologic, historical authors etc.

  REFLEXIONS, CRITICAL THOUGHTS AND NOTES ON WORKS OF THE GENUINE LITERATURE

  Authors of LNPSHA “PEGASI” and others from Albania and the WORLD

  XI. Awards:

  First prize for the book “The Pulse of Pain” by publishing house “Thamiris” Greece 1998

  First prize for the poem “A Seat in Heavens” 17.10.2003

  First prize for the novel “The subject of the Fatal” July 2003° in the competition “Pegasi 2003” Tirana , Albania

  First prize for the fable in the International Competition Greece December2005

  Special prize for the book “The Broken Virtue” March 21, 2005 in the World Day of Poetry

  First prize for the poem “Narration of a self-murderer “Pegasi 2008″

  First prize for the poem in English “Muse of Poetry Pegasi 2010” with a Jury from India, Malta, Rumania, USA Tirana, Albania

  The Prize the most read book in internet for the books “Vitality” publicity”, “Ezmerka me topuz” poems and“Threefold man and the nine” novel year 2011

  Diploma of Honour from the World Olympiad in Literature Greece September 2004

  Diploma of Honour “The best translator of the year 2010” by literary magazine “Keleno”

  Diploma of Honour from the First International Writer’s Congress from 20-22 April 2007 as a lecturer The Cafe of Ideas

  AWARD the Club Unesco of the Department of Piraeus & Islands and The Cafe of Ideas

  Holds the titles: Doctor in Literature Honore de Cauza

  “The honour of “Pegasi”

  °Distinguished author”

  “Distinguished activist of the Civil Society”

  XII. Other activities:

  *Has participated in Symposiums of Literature in Albania 1974 – 1985

  Symposium of Literature of the Literary Association Albania march 2003

  *LNPSHA “PEGASI” Albania Is the result the activity of Kristaq which is acknowledged and are realized Universal Exchange of values by about 127 organisms.

  Owing to his great activity he has insisted to become members in W.P.S 60 authors from Albania, Montenegro, Fyrom, Kosovo…

  As well as in I.W.A.

  *He has participated and represented and enabled the participation of LNPHA °PEGASI° Albania in Congresses of Literature, Literary Symposiums, poetic manifestations, scientific, literary and language conferences in ALBANIA, GREECE, ITALY, FYROM, CROATIA, BELGIUM etc where he has delivered speeches.

  * He has directed and prepared over 1000 activities of the literary field (presentations, analytics, conferences etc), historical and social

  *Initiator for raising and functioning of ALTERNATIVE SCIENTIFIC SOCIETY OF ALBANIA

  *Initiator of the Movement “For a different literature”, “For a Real Civil Society for the progress of all the society”;

  * He has organized 7 fair shows “Pegasi” International Albania, Kosovo

  * Initiator of the Universal exchange of values LNPSHA °PEGASI° ALBANIA translation of over 300books of different genres in the fid of literature in languages Italian, Greek, and Russian etc. by enabling the introduction of Albanian Literature in the world. Poems from over 800 poems of the contemporary poets from all over the world are being translated with his initiative published in the anthology “Opened Lane, °Pegasiada” and literary newspaper “Pegasi” ;

  during the time of preparing for the symposiums LNPSHA °PEGASI° hehas collaborated with scolars, poets, writers, for the deliverance of speeches for the Symposiums from Greece, Italy, India, Brazil, Turkey, England, Romania, Australia, USA, Germany, Cyprus, Malta, Bolivia, Mexico, China, Montenegro, Kosovo, Fyrom etc published in “Pegasiada”. He has also prepared speeches for the World Olympiad in Athens September 2004, for the International Congress in Salamine 2007, 22ndworld Congress for literature etc as well as references and analytics sought by I.W.A.

  *Published works of different literary genres in Greece, Italy, India, Brazil, Turkey, England, Romania, Australia, USA, Germany, Cyprus, Malta, Bolivia, Mexico, China, Montenegro, Kosovo, Fyrom etc.

  Kristaq F. Shabani poet, writer, scholar, aesthete, critic, linguist, journalist and publisher with the penname “Challenger”

  President LNPSHA “Pegasi” Albania from the year 2008 and President of the authors’ Association °PEGASI° ALBANIA from the year1998

  Called by the critical contemporary thought:

  “The poet of the Albanian elegance”, “The Prince of Figure, A great artist of the poetic word”, “Picasso of Poetry” , “Resembles Prometheus in his pain”; “In order to understand Kristaq F. Shabani youmust leave the earth”, “a poet who belongs to a new class of the future”; “Kristaq F. Shabani is a poet of the intellectual and human poetry”; ”all his world is surrounded bya powerful light”; “The poetry of Kristaq F. Shabani is a poetry of a great charm, a pure Albanian language”; “Kristaq F. Shabani does not write but carves”; “His deep prophetic and concerned thought of Kristaq F. Shabani travels through his works into a world with new contours”; “He resembles Ezra Pound”.

  “Kristaq is intellectually graceful, erudite, knowledgeable and dreamy”.

  *The Editorial Direction of Magazine “LA PORTA DELL’ UOMO” Italy has approved your nomination of correspondent from your Nation

  XIII. Prepared for publishing

  “The chronicler” 2. “The man, a property of three states” 3.“ΟΑΣΗ»” (Oasis) 4. “Il polso del dolore” (The pulse of Pain) 5. «Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ» ποιήμα 6. “Panorama e shpirtit zagorit” antologji e letërsisë zagorite *(The panorama of the Spirit of Zagori) an anthology of the literature of Zagoria region. 7. “Kriazantemë ose lulebardhë e vjeshtës” hajk paradoksal (Paradoxal hajk) 8. “Eol, të falem” vëllim poetik 9. “Jam një notë mbi pentagramin” vëllim poetik (I am a note over the pentagram) 10. “ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΝΟΤΑΠΑΡΑΠΑΝΟ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΟ” 11. “ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ, ΤΑΧΑ, ΟΙ ΘΕΟΙ”; (Are gods mortal) 12. “Stina e pestë me katër vëllime (shqip) 13. “Trinomi i cicërimës (The trinomial of the chirping) 14. “Kristina (roman) dhe të tjera”antologji vetiake 15. “Lodra e madhe e Vdekjes” roman (The big game of death) novel 16. “Përhumbja e ngjyruar” roman “The colorful faint” novel 17. “Eol, të falem “ greqisht 18. “Antologji poetike “ greqisht.

  19. “Kohës i ndez buzët” vëllim poetik “I light the lips of Time” volume of poems 20. “Peneli i llavës pikturon” vëllim poetik (The brush of Lava paints) 21. “Axis of the soul’s answers” volume of poems 22. « Mëmëmbretëroja dhe tetot » roman 23. « Magjia e Gështenjës Mbretëreshë dhe Voza e bronztë » 24. « Inxhinierit sygështenjë dhe Eleni »skicim protagonistësh “The Chestnut-eyed engineer and Eleni” 25. Χριστάκι Φ. Σιαμπάνη “Μνημόσυνο στονΠαναγιώτη Καλαχάνη” 26. Χριστάκι Φ. Σιαμπάνη “ ΑΙΛΟΣ, δέομαι” ποίηση 27. « Shpresimi i Mjellmës » roman (The swan’s expectation) novel 28. « Korsi e kaltër » 2 mendime kritike (Blue Lane)2 critical thoughts 29.“CRISTANIADA” An anthology of poetry 30. “Si një sol i bukur” vellimpoetik (Like a beautiful sol) poetical volume 31. “Vila e formacioneve (Historia e Globit lakuriq në një copër letër) neoroman sensual (The villas of formations) “

  E FOLURA

  nuse e urtë, e lashtë :

  jetëgjatësi
  e paimagjinueshme,

  përcjellë
  në korda zëri magjik…

  E hedhur në flakë:
  E paprerë…

  Përpjekur në djep
  për ta mbytur:

  “E pambytur… ”

  E, qëllimtë në lidhje:

  ” E palidhur… ”

  E FOLURA pa thembër akiliane !

  II

  E shkruara:
  vellobardhë,

  martuar
  në “KONGRES MANASTIRI”,

  Krushq:
  ” Tingujt e së Folurës”…

  III

  E FOLURA e kapi përdore

  si motra motrën
  e një mitre në përrallë,

  i tregoi HISTORINË ME TINGUJ:

  “Dëgjomë, o e shkruara ime,

  tani ndihem e qetë.

  Rrëmbyesit kërkonin vjedhjen,

  thikat laringun,

  Kokëposhtë hidhnin tingujt,

  shpërndaheshin në rënie,

  e përsëri në hone lidheshin,

  dhe përsëri ngjiteshin,

  pritave mbytëse, dashakeqe

  u hapeshin kurthet…

  Nuk lëshoja fraza,

  veç lindje sythesh fjalësh të reja,

  shkruaja, shkruaja

  në odise shpëtimi,

  sistemoja:
  “Bibliotekat e mendjes”…

  Biblioteka e Aleksandrisë
  lëshonte tymin,

  shkrumbëzonin frazat e tyre

  në gjyqe inkuzicioni, invadime,…

  Unë përcillja në mendje njerëzish:

  “Lirika,
  legjenda,
  balada,
  këngë…”

  E folura këtu heshti,

  me gjest fisnik

  flokët tërë push
  të së shkruarës përkëdheli:

  “Tani të fortë e ndiej veten
  larg vetmisë!”

  IV

  “Oh, sa paske vuajtur,
  o motër,

  gjithë jetën,

  por ja tek je,
  si mal tingujsh e gërmash

  në këmbë…

  Kush mund ta presë të vërtetën ?

  Edhe tortura më e gjaktë

  nuk mund ta shprishë
  gërmën

  dhe tingullin shqip,
  gjuhën e flaktë…

  *
  Shpërthyen lulesat
  në livadhe gjuhe,
  Hapësira qiellore
  pikturoi
  me shkronja
  nje fraze perëndore…

  * * *
  The First poetic view
  Maybe I know how to say my feelings
  in the way they’re expressed
  to cast my eyes and in other places
  that I can’t see in this terrestrial globe.

  1.The eye-lashes
  The angel eye-lashes for the Angel
  The pasture of the souls…

  Supported
  on the eye lashes of the moon
  she sheds her tears sweetly,
  for the little, golden cap,
  the Angelic one for the Angel,
  and the rain of senses falls
  upon the merry-merry grass
  upon the letters that produce sketches,

  on the dreaming calyx of a start,
  on fruits that are red and bursting with ripeness,
  from the season which in anxiousness
  the human desires are to be fulfilled,
  for the devilish future,
  where all the sun is solemnly dressed
  for athletic exercises to run about’
  and the blooming comes and bursts out,
  from everywhere within and without
  the pasture of the souls…
  and the thoughts just start to dance
  from the blossoming of the flowers…

  2.
  The moon
  The queen
  The nymphs of mourning

  Oh, my Gad, what cries of poetry
  that open the masts of boat.
  The stop the fury of the waves in the Aegean Sea!
  The moon sends the missionaries, the holy apostles,
  to sit upon the aortia of the heart
  of a queen,
  to say something about the heart that has left…
  the nymphs of mourning escort her
  on this reciting of the soul…
  Beyond the tall masts
  the islands increase their loneliness…
  From an un programmed escape
  the waves and the beach
  ery for a body that has drowned…
  The sun takes off the cloak of light
  and wears the one of Respect…
  Can a quickened escape be obstructed?
  The Oratory of the soul…
  Words have left the nymphs!
  The nymphs are now speechless
  They are frozen and left
  in the moulds of an elegy.

  3. A song
  with a rythm of revival,
  a song full of tears,
  with tars that incite…

  Oh, escape in a hurry,
  for a beautiful off – spring
  with a tomorrow like a cypress- tree…
  You stayed in temple
  that plans the revival of the ones,
  that have gone away
  with the rhythm of renaissance.
  Song with eye- lashes full of tears
  with tears that incite…
  the ones that have gone away
  are in consideration now
  and they have left behind them
  words full of marble…
  It comes and quickly leaves,
  leaving a construction in the vastness of the Sky
  and the pictures face divided into similarities…
  Two words of retuning
  drawn in the odium of the Sky.
  A miracle it becomes and it takes the form
  of the heavenly bow
  and with so many colours…
  that turn the horizon into pink
  and give birth to intellectuals,
  suppliers of continuity,
  and the steps of Time and the World
  in seasons of originality become productive,
  The tear that incites in the open – views of nature,
  that take your mind,
  and the sources of life begin from forgotten planets
  to discover something at least.
  Other universes are presented
  in dreams with signs of hieroglyphs.

  4. In a golden cry
  and an unheard melody.

  How does it happen with angels that have left
  that have been taken quickly to villas of Gods,
  so to turn them back once and a while
  among strange human existences
  that kiss me like Gods
  and sing like the Gods
  in such a melodic voice?!…
  How are the Gods to us that have left
  turned to a body full of tears
  in a marble –like recollection
  and a head made of marble…
  they look so strangely
  with eyes so blue like the sea
  they leave the “marbles” alone
  for roses and carnations of freshness’
  the people of the heart see them
  as them send them flower- bouquets
  full of freshness’
  they feel that their love
  has never withered,
  green it is like hope,
  as the endless love of the mother,
  only for these distinguishing colours
  do they look like fir- trees!
  They leave and ascend to the skies
  taking saying farewell to words
  the warm words of the soul,
  soch as love, remembrance and merriness…
  The bells of the great resurrections ring happily
  in tears full of gold
  and in a melody unheard.
  The tear holds the Moon in its hands’
  The group of the devine birds
  fly in a strange orbit
  where the melodic twittering
  is heard in a new, heavenly form…
  The queen embroids thoughts
  in an ink bottle,
  as if upon a nylon surface
  where the colours revive the world
  into movements that don’t have any pauses
  but create colour reflexes
  and words, speechlessly warm of the heart,
  where the letters are in pain
  for the suffering of the union
  and again they give a body
  like summits that ascend high in the skies,
  like a choir
  The most greatest choir of perpetuation!

  5.The most magnificent act of revival
  is being interpreted

  The Wind Aiolos gives a command to the king
  to gather the letters
  P + A+ N+ A+ J+ O+ T+ I+ S
  in the vastness of the blueness
  and every heavenly letter
  looks like a fountain
  that continually brings pain,
  glory, this present time, angelic feelings’
  the flurescence of the iris…
  In the vastuess of the skies
  queen Vassiliki stays dazzled
  with this wonderful returning
  in an unforgettable background
  with a very luminous company
  that gives the symphony
  of an un known musician
  that unexpectedly came
  with a very deep talent
  that leaves all the other musicians behind, speechless
  the most well- known of the times
  stained with invitations, spectacles,
  open and closed applauses,
  competitions full of victories…
  This act is interpreted
  as the most magnificent one of resurrection
  of a person that was cut off
  by a visit to a temple
  of adoration and love towards Devine Resurrection.

  6. Queen Vassiliki
  looks like Holy Mary
  in her hands she holds Panagioti
  as Holy Mary held Christ…

  Queen Vassiliki
  looks more beautiful to me today
  from all the queens-nymphs
  maybe with courage I soy she’s the most wisest
  that interprets the revival
  of the time of the musical pentagram 4/4 … (for quarters)
  People, adorers of orphanage:
  Queen Vassiliki
  looks like Holy Mary
  in her hands she holds Panagioti
  as Holy Mary held Christ…
  (Is this a surpass of that symbolization;!)
  The birds of God
  thrush their beautiful, multi- coloured wings
  and the choir of the melody
  conquers the vast open Space.

  7. High above again
  very close to the mother of temples…

  The angel comes out of the temple
  the day holds the hours in its hands
  the hours, bouquets of flowers like a bible
  Queen Vassiliki clenches her son in this devine icon
  that becomes alive and makes a portrait
  and her son lives again
  he kisses the queen on her cheeks
  like a son grown up in angelic rooms
  he touches her…
  She’s surprised…
  How do the Gods do this so naturally;
  They light up life and logic
  they turn off and the Angel courageously
  from the embrace -icon of the mother
  and they notify the Skies…
  In all the languages of the world
  a retrain is repeated:
  High and above
  very close to the mother of temples…

  8.
  The tear and the word say:
  Panagiotis is coming- in the Morning
  to Corinth that’s caressed by the Isthmus!…

  The tear says:
  “Why didn’t you stay on Earth
  you, you beautiful bouquet of flowers?”
  The tear says:
  “ Should this soul burst out that was so famous?”
  The tear says:
  “Shouldn’t this mind of birth
  mix architecture
  so to re-create beauty?”
  the tear says:
  “Can a mother become silent
  with a departure so, sudden and uneasy?”
  The tear says:
  ”To these kind of queens- a name
  they most give, a gift
  a palm of happiness full of flowers…
  The word says:
  “A mother can’ be consolidated
  so quickly and in a hurry
  let it be for her child
  that is being transformed into an angel…”
  The word says:
  “Panagiotis is coming- in the Morning
  to Corinth that’s caressed by the Isthmus!
  Panagiotis is coming
  A meal of dreams to Krines…
  A nightingale sits on a young shot
  where germination finds him again
  on the same green circle
  with leaves and branches
  Panagiotis is coming –
  At night again a dream
  for the hearts that are waiting!”
  The place fills with pictures,
  concerts, with the voice, the very Sweetest,
  of the Terrestrial Globe…
  ”P-a-n-a-g-I-o-t-i-s!”
  A vision that’s leaving again
  a time of changing seasons
  queen Vassiliki gathers
  poetic nectar
  it remains for the Terrestrial Globe
  to see
  the signs on the horizon….
  What’s happening to the Terrestrial Globe
  that’s swirling around in our dreams?!

  9.
  We are another Continent, independent
  than the one we’re breathing in…

  Queen,
  you gave birth (to a child) so to become peaceful
  not only with yourself
  but to give peace to other men and women,
  you gave birth (to a child) to deliver a distinguishing light
  a flaming white light-
  that other women can’t do
  as much as they try
  because in your heart Literature lives
  like greenness .. .
  We live in this Continent
  but we’re another, independent (Continent)
  than the one we’re breathing in,
  and the system of universal light
  and whatever else
  is like a tale, a myth (to us).
  We have our sun,
  our moon,
  an dour metric system,
  our deep – green forests in
  unimaginable dreams
  we haven’t got seas…
  but oceans of soul!
  That’s why this memorial service echoes
  and only the spiritual people hear it,
  the humanists
  that ring the bells of respect
  they listen silently…
  but in deep emotion do the heavenly temples hear…
  We have no need for compasses
  we feel each other’s breath:
  dozens of whips with the sun and the moon
  we have the need for each other
  as we certainly have the need for this breath.

  10.
  A new position for the Great People of the World…

  Come, today the soul, itself, is giving a concert
  Come, take your positions
  in the Second resurrection of Angel!
  It isn’t an invention, spread with rose- cream
  and underneath the cream (exists) a puzzling sphynx…
  For the first time you will see true Resurrection
  For which we have held hope for so long,
  and the sun that leaves its rays in a position
  that earlier hadn’t been seen by us…
  A new position for Great People of the Earth…
  Roses and wishes planted
  in the vastness of the sky,
  and happiness, exultation,
  burst like fire- crackers
  oh, they shine…
  The trees don’t expect heat for blooming,
  they blossom in the twinkling of the eye
  with words of divinity!
  We, the people on Earth say it’s a Mystery!
  But the people in the Skies are so accustomed to it,
  with so much blossoming…
  they just call it ‘Blossoming of the Angels’
  Come, for today the soul itself is giving a recital!

  11.
  They ascended to the wedding atmosphere of the Angels

  I saw an outburst of nature
  as she kneeled kissed the photon the marble
  and the fragrance of flowers
  as she felt them from afar
  suddenly I was astonished:
  the photograph came to life
  in bones and flesh,
  and it was He, yes only He,
  who was taken by the temple.
  Now, it seems, he comes in and out of the Temple!
  I heard the tick-tack that interpreted
  the symphony of the senses
  and the queen with her King
  that are rejoicing as a couple…
  Has a miracle like this ever happened so greater
  in this World:…-
  Come, my sweet bride, come up here! –
  I’ve come, Panagioti!
  And both of them held by the hand,
  ascended the wedding atmosphere of the Angels…
  And the tear lost its shape…
  All the tears are gone…

  The second poetic view
  E everything has been said
  And the letters in all the languages of the World
  Remained in similarity
  with appoint of punctuation, and again a comma…
  so the cleverness of continuity
  will say everything once more…

  [img]https://100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/2012/08/kristaqi.JPG[/img]

  • Agron shele says:

   DITA E NDRYSHIMIT

   29 SHTATOR 2012, DITË E SHTUNË ORA 11.00
   100000 POETË TË BOTËS NGA SHUMË SHTETE NË NJË MANIFESTIM TË MADH POETIK NË TË NJËJTËN DITË PËR NJË BOTË NDRYSHE.
   *
   Rivrasja e Profetit
   Kacavirrja e majmunit ,
   Ringjallja e Profetit
   ditën e lexoj së mbari…
   KRISTAQ F. SHABANI “VIRTYTI I GENJYER ”

   DITA E NDRYSHIMIT

   29 SHTATOR 2012, DITË E SHTUNË ORA 11.00
   100000 POETË TË BOTËS NGA SHUMË SHTETE NË NJË MANIFESTIM TË MADH POETIK NË TË NJËJTËN DITË PËR NJË BOTË NDRYSHE.
   MARRIN PJESË ORGANIZATAT MË TË FUQISHME LETRARE TË BOTËS, MIDIS TYRE DHE LNPSHA “PEGASI” ALBANIA DHE LPSHA “PEGASI” KOSOVA” ME OBJEKSIONIN:
   “PËR NJË SHQIPËRI, NDRYSHE” “PËR NJË KOSOVË NDRYSHE“
   Ky manifestim koicidionon me 100 vjetorin e shpalljes së Pavarësisë nga sundimi i gjatë otoman.

   SYNIMI KRYESOR:
   TË SENSIBILIZOHEN OPINIONI PUBLIK I VENDIT, INTELEKTUALËT, HISTORIANËT PËR NJË ECJE TË DUHUR PROGRESIVE TË ZHVILLIMI TË VENDIT NË DREJTIM SHUMËPLANËSH.
   FORMA:MANIFESTIM POETIK I LARMISHËM

   Duke parë se Bota është futur në një krizë të rëndë ekonomike me pasoja të rënda në jetën njerëzore, rënie të nivelit jetik deri në ekstremitete të miliona njerëzve dhe shumë të tjerë, që kanë varfëri ekstreme, si rrjedhojë e prezencës korruptive dhe politikave jo efiçente, që ndiqen, në favor të disave dhe jo të shumicës, e cila shihet me syrin e njerkës, gjoja duke i stimuluar dhe impulsuar me formatin demokratik; mos dhënie parësi inteligjentes dhe erudivitetit , profesionalizmit, por militantizmit, përdorimit tË neopotizmit, nihilizmit të kreaturës të brezave të mëparshëm dhe nënvleftësimit të tyre, shkollimit me metoda te theksuara korruptive në shkollat ekzistuese e deri më marrje diplomash false; akaparim të pasurive nga persona pa të drejtë, pronësimit dhe krijimit të feudëve të tokave, ” nëpërmjet ligjeve dhe vendimeve të ligjëruara vetë “për përftesë, “pushtimit dhe shitjes anormale dhe nxjerrje në ankand të vlerave kombëtare dhe shpërdorim të tyre, shitje të këtyre pronave njerëzve, të cilët nuk janë të devotshëm… ngrirje e akullzim të inteligjencës dhe mos këshillimit me të për të ecur në rrugë progresive të qarta…;
   Ndaj, në këtë kontekst, duke parë edhe shpërdorim të mjedisit, amoralitetit dhe mos futjes së vendit në BE, ëndërr e kahershme e shqiptarëve, të cilët po lebetiten nga ky tranzicion i stërgjatë, pasi futja e vendit në do të rrisë kontrollin e pecipecirave negative,ndërmerret një manifestim poetik.

   Gjithashtu duke parë se është ulur efekti i paqes universale, rritjes së diskriminimit dhe tensionimit, bota vuan, 100000 Potët e Botës manifestojnë poetikisht, paqësisht, m e mjetet e tyre paqetuese de frumëzuese për të treguar rrugën e ndriçuar, pasi ata janë profetët e avancuar të saj, parashikuesit realë horoskopikë të së ardhmes .
   Përse manifestojnë me kreaturën e tyre:
   1. Për një vend që t’i shfrytëzohen në të mirë të popullsisë së tij gjithë potencialet që posedon .
   2. Për një politikë dhe diplomaci barazie në formatin demokratik.
   3. Ngritje zëri për një sistem demokratik në përmbajtje, jo në formë.
   4. Për dëgjimin e zërit intelektual, zërit të lirë demonstrues në kreaturë, media e tjerë.
   5. Për përvetësimin e elementëve të një paqe universale njerëzore ( Poetët në këtë kontekst e kanë treguar veten se çfarë mund të beëjnë)
   6. Për rritjen e frymës së dashurisë ndaj njeriut dhe për të minimizuar efektin e eliminimit të tij të kundraligjshëm, nëpërmjet luftratve të drejtpërdrejta dhe të ftohta, duke e konsideruar njeriun, një qenie, e cila ka të drejtë ta jetojë jetën pa privacione kërcënime dhe me një nivel jetik të mirë, duke respektuar të gjitha të drejtat e tij universale…
   7. Për një humanizëm dhe vëllazërim normativ në përmbajtje dhe në formë.

   8. Për minimizim të “prapësirave” produkt sistemit, drogimin, prostitucionin, shitjen dhe kremastimin e mishit të bardhë, nëpërkëmbjen e normave më elementare të të drejtave të njeriut.

   Demonstrimi në manifestim do të ketë një plotmësi dhe larmi veprimi.

   Që nga data 30 gusht e deri më 28 shtator 2012 në mënyrë të përditshme do të publikohen krijime në shqip, anglisht të poetëve të LNSHA”PEGASI” Albania dhe “KOSOVA, të Shkupit, Malit të Zi dhe gjithe poetëve anëtarë të LNPSHA “PEGASI” në faqen kryesore të hapur edhe te faqja e një prej iniciuesit kryesor të këtij manifestimi mbarëbortëror poetit Michael Rothenberg; do të publikohen ato krijime që kanë subjekt tematikën e mësipërme në forume, faqe interneti, ne faqet e hapura të LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, në median e shkruar, pra të gjitha këto krijime, që evidentojnë problemet dhe synimet e këtij manifestimi mbarë botëror me lajtmotivin për një Botë ndryshe ,për një Shqipëri ndryshe. Do te hapet ketu ne facebook nje grupim I tillë “ PEGASI” DHE MANIFESTIMI “100.000 POETËT E BOTËS PËR NDRYSHIM”
   Mënyra e organizimit nga përvoja jonë bashkëkohore dhe të aplikuar :

   Si do të organizohet manifestimi? Me kumte të shkurtra për paqen universale, për respektimin e te drejtave njerëzre, për të luftuar ekstremitetet e nivelit të ulët jetik, për luftën kundër krizës ekonomike dhe ekologjike, për të luftuar plagët e rënda të sistemit e tjerë … Poetët do të recitojnë poezitë e tyre, skicat, eset e përgatitura, krijimet e sensit lakonik, satirik, interpretim me këngë satirike, me këngë që kanë tema të tilla, koncerte, thirrje te lira të drejtuara me apelime poetike, dancime poetike, “kuartete” dhe “oktete” recitimore për një problem të caktuar; pjesë nga veprat e tyre shkurt, të clat flasin për këto probleme…; recitime nga aktorët, pjesë baletike, të cilat evidentojnë këto probleme, interpretime të kengës, konkurrime me fjalë urtie. Materialet do të shoqërohen me filma të shkurtër, POËER POINT…. Deklamime, grupime, interpretime nga aktorë dhe krijues të pjesëve të shkurtra dramatike, skena të shkurtra të tyre, monologime, rrëfime…. Koncerte me tematikë të tillë do të zënë vend të organizuara në universitete, institute … në shkolla. Artistët, piktorët, karrikaturistët do të hapin një ekspozitë me këtë temë të ndryshimit, me disa punime…
   Ne vende të dukshme do të afishohen poezi të këtij karakteri, duke marrë lejë për afishimin e tyre në organet përkatëse…. Në disa vende të dukshme do të recitohen poezi nga poetët …
   Të merret lejë që në autobuza të linjave të ndryshme të ngjiten poezi me këtë përmbajtje të poetëve, jo vetëm të vendit, por edhe të botës që të lexohen nga qytetarët.…. Në këtë manifestim do të lexohen dhe interpretohen edhe poezi të poetëve të medhenj të botës, si dhe do të afishohen në vendet e lejuara…, duke marrë më parë lejë në organet kompetente për këtë demonstrim dhe manifestim poetik.

   Presidenca e LNPSHA”PEGASI” ALBANIA u bën thirrje të gjithë poetëve, që, pavarësisht se nuk janë të anëtarësuar në këtë lidhje, të organizohen dhe të demonstrojnë shpirtin …e tyre poetik në favor të ndryshimit për të sensibilizuar format e qeverisjes, opinionin publik, për të dhënë ndihmesë për realizimin e këtij synimi të madh ….i cili natyrisht është dhe objeksion i progresistëve, kudo ku janë në botë… Po kështu u bëjmë thirrje të gjitha Shoqatave të Shkrimtarëve shqiptarë, kudo, ku ushtrojnë ligjërisht veprimtarinë e tyre për të marrë pjesë në këtë Manifestim Poetik paqedashës dhe vëllazërues, me kulturë e inteligjencë…
   Padyshim kjo lëvizje e madhe ka hyrë tashmë në historinë e lëvizjeve letrare botërore dhe protagonistët do të jenë ata poetët, artistët …
   Dita e 29 shtatorit 2012, sikundër ajo e 24 shtatorit 2012 do të hyjë në histori si ditë e ndryshimit dhe do të vijojë manifestimi i përvitshëm. Të gjitha poezitë e poeteve dhe krijimet e artistëve do të mbahen në një fond arkivor të Universitetit të Kalifornisë….
   Të nderuar poetë dhe artistë që nuk jeni anëtarë të Lidhjes sonë, shpejtoni të anëtarësoheni në Lidhjen Ndërkombëtare të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve”Pegasi” Albania, të krijoni lidhësi me Botën e madhe letrare. Ne u hapim hapësira të reja, me gjetje të reja, që nuk kanë qenë aplikuar kurrë më parë …. Merrni pjesë me krijimet, punimet tuaja tuaj t’ju njohin poetët dhe artistët e Botës!…Është një shans i madh për ju ….Shfrytëzoheni këtë shans….
   Atë ditë do të hyhet në lidhje me përfaqësuesit e poetëve të vendeve të ndryshme.
   Çdo Lidhje, Shoqatë, grupim, klub në Shqipëri dhe Kosovë mund të organizojë një veprimtari të tillë të mirëfilltë…
   Në fund do të dilet përsëri me një Deklaratë universale …

   Ku do të organizohen këto manifestime:

   Qendrat ku do të zhvillohet manifestimi dhe kush merret me organizimin e tyre
   TIRANË, KRYEQYTETI I SHQIPËRISË: KOZETA ZAVALANI Ë.P.S, PETRO DUDI Ë.P.S, FLUTURA MAÇI, PERIKLI SHULI, JOZEFINA TRABOINI, XHELAL LUCA , ANXHELA PEZA, ENRIETA SINA W.P.S RIZA LAHI W.P.S
   FIER: MAJLINDA RAMA W.P.S, ENERTIN DHESKALI, GENTIAN BANAJ
   GJIROKASTËR:, ALEKSANDRA SHABANI U.P.LI, W,PS KRISTO STOJA, JORGO TELO W.P.S , YLLKA PONDE W.P.S, ASIM PETA W.P.S
   SHKODËR, MALESI E MADHE : REZARTA PODE, MIMOZA REXHVELAJ,
   KORÇË: ARJAN KALLCO
   LUSHNJE: KLODIANA KULLOLLI
   TROPOJE: LULZIM LOGU W.P.S, GJON NEÇAJ W.P.S, ALMONA BAJRAMI W.P.S
   TEPELENË: ISLAM KALEMI
   KUK Ë S ; LULZIM HAJDARI
   ELBASAN : GËZIM HALILI
   PERMET: DHOSKE ILIA, DHIMITËR MITI, LIGOR SHYTI , ANILA MIHALI
   SARANDË: LAURETA ROSHI
   ERSEKË: RINALD KASKO
   GRAMSH: POZAJET QOSE
   POGRADEC: ISTREF HAXHILLARI
   DURRES: SKËNDER BRAKA
   LIBOHOV Ë: BESNIK ISMAILATI

   NË KOSOVË
   PRISHTINË ,KRYEQYTETI I KOSOVËS HASIJE SELISHTA W.P.S, PROF. ASSOC DR. BEGZAD BALLIU, MIRADIJE RAMIQI W.P.S, PROF. DR. ZYMER NEZIRI, PROF.DR. ISAK SHEME, NEBIH BUNJAKU W.P.S, RESHAT SAHITAJ W.P.S
   PEJË: ESAT LOSHAJ
   PRIZREN NEXHAT ÇOKAJ, SELAJDIN KRASNIQI, REXHEP KASTRATI, YRJET BERISHA …
   GJAKOVË: MIGENA ARLLATI , MUHARREM KURTI W.P.S, HALIL HAXHOSAJ W.P.S
   KLINË: PREND BUZHALLA,
   GJILAN : LINDITA RAMUSHI,
   MALI I ZI
   TUZ ANTON GOJÇAJ W.P.S

   MAQEDONI
   *SHKUP: PROF. DR NEHAS SOPAJ Ë.P.S
   DIBËR E MADHE VEHBIE AZIRI
   TETOVW: RAMI KAMBERI
   STRUGE: ALBANA CUFAJ , ALIDE LLOGA
   GJERMANI: SEFEME FETIQI, AGIM GASHI
   BELGJIKË: AGRON SHELE I.W.A,W.P.S
   SHBA: PETER TASE, YLLKA FILIPI
   ZVICËR: XHEMAJL RUDI
   FINLANDË: SILVANA BREKI
   ANGLI: SHEJMOND PACARADA
   SUEDI: QERIM RAQI
   GREQI: DASHNOR SELIMI W.P.S
   ITALI: ALEJANDRA CRAULES BRETON
   BOLIVI: FRANSUA AZUELA
   BRAZIL: LUCELIA GOMES, MARGARETT OLIVERA, REGINA KREJF, ROBERTO LOPES AKADEMIA E ARTEVE TE BUKURA
   AUSTRALI: SIDNEJ GIOVANNA LOMBARDI
   PERU: MANOL LASO

   GREQI :
   PATRA: EFTIHIA KAPARDHELI I.W.A,
   ATHINA: JOTA FOTIADHI I.W.A, LETA KUCOHERA I.W.A, VASILIKI ERGAZAKI, LUAN ZIFLAJ
   PREVEZW: ANDREA KARZIS
   KORINTH : VASSILIKI KALAHANI I.W.A
   KAVALLA: DESPINA KONTAXIS

   ITALI
   ROMW DOMENICO DEFELICE
   TURQI : ATILLA ELUSTUN
   ANKARA : TOZAN ALKAN
   QIPRO: AHMET OMERAGA
   MALTË : PATRICK SAMMUT
   INDI: KUTLDEP S. SRIVASTAVA
   RUMANI: NADIA CELLA POP
   ANGLI: GUNSEL DJEMAL

   PRESIDENCA E LNPSHA “PEGASI “ ALBANIA
   DHE LNPSHA “PEGASI’ KOSOVA

   TIRANË,
   PRISHTINË, 30.08.2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *